Potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#2427 Re: Potrosnja
Visoko-Mostar-Visoko prosjek po boardu 4.3 litra (iz dosadasnjeg visegodisnjeg iskustva isti laze oko pola litra, tj. pokazuje manju potrosnju nego sto je zaista).
Ja i hanuma sami. Autoput Visoko-Tarcin 150km/h, vratio se preko Kobiljace i Kiseljaka. Generalno lagana voznja do max. 30km/h preko ogranicenja uz par preticanja.
Auto KIA Cee'd 1.6 CRDi 103kw. Inace moje iskustvo sa ovom vozilicom koliko god bio tezak na gasu, moze preci nesto sitno preko 6 litara. Jedino nikad nisam testirao cistu gradsku voznju.
Ja i hanuma sami. Autoput Visoko-Tarcin 150km/h, vratio se preko Kobiljace i Kiseljaka. Generalno lagana voznja do max. 30km/h preko ogranicenja uz par preticanja.
Auto KIA Cee'd 1.6 CRDi 103kw. Inace moje iskustvo sa ovom vozilicom koliko god bio tezak na gasu, moze preci nesto sitno preko 6 litara. Jedino nikad nisam testirao cistu gradsku voznju.
-
condy
#2428 Re: Potrosnja
Koliko ti je trebalo vremena od Visokog do Mostara ?
I sto se vracao preko Kiseljaka? Cesta losa ili su je sredili
I sto se vracao preko Kiseljaka? Cesta losa ili su je sredili
-
NediM17
#2429 Re: Potrosnja
Ukupno po boardu nesto manje od 5 sati voznje. Autoputem prema Mostaru oko 2 sata, nazad preko Kiseljaka oko 3.
Svracao usput do Kerametala. Cesta od kruznog, Gladnog Polja, do Kiseljaka nije losa, Kiseljak-Visoko je prilicno propala.
Svracao usput do Kerametala. Cesta od kruznog, Gladnog Polja, do Kiseljaka nije losa, Kiseljak-Visoko je prilicno propala.
-
ado-šampion
#2430 Re: Potrosnja
Nije 100% vezano za potrosnju, ali jeste za pricu o turbo motorima.
Novi SQ7 TDI, dizel, V8, 4.0, 435 KS, 900 Nm izmedju 1000 i 3250 o/min, dvije turbine i jedan elektricni kompresor pokretan baterijom koja je u gepeku, da ispegla turbo rupu izmedju lera i 1500 o/min, 8-stepeni tiptronic mjenjac. 0-100 4,8 s, prema tvornickim podacima s rezervoarom (83 litra) moze preci i 1000 km. Sve to u 2,4 tone teskom autu.
Pravo malo tehnicko remek-djelo i pokazatelj da je Audi danas realno bez premca kad su u pitanju V8 dizelasi.
Novi SQ7 TDI, dizel, V8, 4.0, 435 KS, 900 Nm izmedju 1000 i 3250 o/min, dvije turbine i jedan elektricni kompresor pokretan baterijom koja je u gepeku, da ispegla turbo rupu izmedju lera i 1500 o/min, 8-stepeni tiptronic mjenjac. 0-100 4,8 s, prema tvornickim podacima s rezervoarom (83 litra) moze preci i 1000 km. Sve to u 2,4 tone teskom autu.
Pravo malo tehnicko remek-djelo i pokazatelj da je Audi danas realno bez premca kad su u pitanju V8 dizelasi.
-
jefferson
#2431 Re: Potrosnja
Puno komplikacija da bi se dobilo 55ks vise nego u 3.0 tri-turbu.ado-šampion wrote:Nije 100% vezano za potrosnju, ali jeste za pricu o turbo motorima.
S obzirom da je trend skidanje kila i rezanje broja cilindara, ovo je za mene vise marketinski trik. Bolje da su uozili te pare u razvoj 3.0 TDI motora.
Oni kad su krenuli razvijati ovaj motor imali su SAD na nisanu kao primarno trziste. S obzirom kako su radioaktivno postala tri slova TDI u SAD, mislim da su VW/Audi odustali od dizela u Q7 ovdje.
Nedavno sam procitao clanak u NYT kako su sefovi BMW-a i MB-a imali otvorenu svadju sa VW/Audi menadzmentom na zadnjem sajmu u vezi skandala u SAD. Svi su pucali na smanjenje CO2 kroz dizel motore, a VW je te planove prakticno sahranio svojim varanjem.
-
condy
#2432 Re: Potrosnja
Za VW/Audi nema krize. Novi SQ7 je dokaz za to
-
ado-šampion
#2433 Re: Potrosnja
Slazem se s tobom, ovo je vise pokazivanje misica, nego sto postoji realna potreba za jednim takvim modelom u gami. Mercedes i BMW vec dugo nemaju V8 dizel, upravo zato sto se ide na efikasnije i vise ekoloske (naravno i jeftinije) motore s manje cilindara. Medjutim, i dalje stoji da je impresivno, s gledista ljubitelja automobila.jefferson wrote:Puno komplikacija da bi se dobilo 55ks vise nego u 3.0 tri-turbu.ado-šampion wrote:Nije 100% vezano za potrosnju, ali jeste za pricu o turbo motorima.
S obzirom da je trend skidanje kila i rezanje broja cilindara, ovo je za mene vise marketinski trik. Bolje da su uozili te pare u razvoj 3.0 TDI motora.
Oni kad su krenuli razvijati ovaj motor imali su SAD na nisanu kao primarno trziste. S obzirom kako su radioaktivno postala tri slova TDI u SAD, mislim da su VW/Audi odustali od dizela u Q7 ovdje.
Nedavno sam procitao clanak u NYT kako su sefovi BMW-a i MB-a imali otvorenu svadju sa VW/Audi menadzmentom na zadnjem sajmu u vezi skandala u SAD. Svi su pucali na smanjenje CO2 kroz dizel motore, a VW je te planove prakticno sahranio svojim varanjem.
Takodjer, jedan takav motor poboljsava imidz brenda, jer koliko god se mi protivili u premium razredu je imidz itekako bitan i itakako se placa. Zasto inace postoji i8 naprimjer. Mnogi ce isto tako reci da je M550d na koji si vjerujem mislio nepotreban model pored 535d, ali jbg, potrebe su za Opel, Ford, VW, a BMW, Audi i Merc su ipak nesto drugo.
- madner
#2434 Re: Potrosnja
Taman za novu Panameru, ovaj 3.0 je bas bio smjesan.
- amar1994
#2435 Re: Potrosnja
znaci, ovaj el. kompresor bukvalno zavrti turbine prije nego sto se doda gas ako sam dobro shvatio, dobar nema sta.Ovo su garant prenjeli iskustvo sa LEMana i R10 audiaado-šampion wrote:Nije 100% vezano za potrosnju, ali jeste za pricu o turbo motorima.
-
ado-šampion
#2436 Re: Potrosnja
Ne, on nije pokretan ispusnim gasovima kao turbine, nego ga pokrece baterija, tako da on ima napajanje prije nego sto se motor zavrti i ne zavisi od slabog strujanja ispusnih gasova kroz turbine na niskim obrtajima. Tim "paljenjem" turbina i ovog kompresora upravljaju ventili koji jednostavno omogucavaju strujanje zraka kroz jedan od kompresora, izmjedju lera i 1500 je to elektricni kompresor, a od 2000 se "pali" i drugi turbo kompresor, tj. preusmjerava se zrak i na njega. Prvi turbo kompresor nema tog ili tih ventila i on je konstantno operativan.
P.s. Zrak ulazi preko usisa na prvi turbo kompresor, salje se kompresovan na oba inerkulera, odakle se kompresovan/ohladjen, salje dalje na "redove" cilindara. A na ovaj elektricni dolazi zrak iz prvog interkulera, desnog s nase strane.
Tako sam ja skontao iz ovog videa. Naravno baterija kao i svaka ima rok trajanja, ali mislim da to nije stavka nekog ko ce dati 100 k eura za ovog Avdiju.
Meni je ovo sve pravo interesantno i steta sto vise nemam vremena i prostora da ulazim dublje u ovu problematiku.
P.s. Zrak ulazi preko usisa na prvi turbo kompresor, salje se kompresovan na oba inerkulera, odakle se kompresovan/ohladjen, salje dalje na "redove" cilindara. A na ovaj elektricni dolazi zrak iz prvog interkulera, desnog s nase strane.
Tako sam ja skontao iz ovog videa. Naravno baterija kao i svaka ima rok trajanja, ali mislim da to nije stavka nekog ko ce dati 100 k eura za ovog Avdiju.
Meni je ovo sve pravo interesantno i steta sto vise nemam vremena i prostora da ulazim dublje u ovu problematiku.
- amar1994
#2437 Re: Potrosnja
pravo jednostavno vala

kad dodju kod nas polovni, ko ce to odrzavat, Battery off, egr off, scr/dpf off, druga turbina off,

kad dodju kod nas polovni, ko ce to odrzavat, Battery off, egr off, scr/dpf off, druga turbina off,
-
ado-šampion
#2438 Re: Potrosnja
Sve to na kraju kad dodje kao gotov proizvod dodje pravo jednostavno, ali dok se dodje do ideje pa od ideje gotovog proizvoda... I jos da kompanija s tim ostaruje profit. Uglavnom zavidim ljudima koji rade na dizajnu ovih stvari.amar1994 wrote:pravo jednostavno vala![]()
kad dodju kod nas polovni, ko ce to odrzavat, Battery off, egr off, scr/dpf off, druga turbina off,![]()
- amar1994
#2439 Re: Potrosnja
ado-šampion wrote:Sve to na kraju kad dodje kao gotov proizvod dodje pravo jednostavno, ali dok se dodje do ideje pa od ideje gotovog proizvoda... I jos da kompanija s tim ostaruje profit. Uglavnom zavidim ljudima koji rade na dizajnu ovih stvari.amar1994 wrote:pravo jednostavno vala![]()
kad dodju kod nas polovni, ko ce to odrzavat, Battery off, egr off, scr/dpf off, druga turbina off,![]()
Malo mi je lakse kad skontam da se i ja bavim nekim inzinjeringom tj. nekom hirurgijom.
-
jefferson
#2440 Re: Potrosnja
To je 100% AGM baterija na 48V. To kad pocne probleme stvarati svega ce biti.amar1994 wrote:pravo jednostavno vala![]()
Naravno auto je pravljeno za vlasnike koji kupuju to auto novo. ALi kao sto kazes, kada dodje u BiH tu ce cirkusa biti na sve strane.
-
jefferson
#2441 Re: Potrosnja
Mislim da ovo bas nije isto kao sto BMW radi sa M550D ili i8.ado-šampion wrote:Slazem se s tobom, ovo je vise pokazivanje misica, nego sto postoji realna potreba za jednim takvim modelom u gami. Mercedes i BMW vec dugo nemaju V8 dizel, upravo zato sto se ide na efikasnije i vise ekoloske (naravno i jeftinije) motore s manje cilindara. Medjutim, i dalje stoji da je impresivno, s gledista ljubitelja automobila.jefferson wrote:Puno komplikacija da bi se dobilo 55ks vise nego u 3.0 tri-turbu.ado-šampion wrote:Nije 100% vezano za potrosnju, ali jeste za pricu o turbo motorima.
Nedavno sam procitao clanak u NYT kako su sefovi BMW-a i MB-a imali otvorenu svadju sa VW/Audi menadzmentom na zadnjem sajmu u vezi skandala u SAD. Svi su pucali na smanjenje CO2 kroz dizel motore, a VW je te planove prakticno sahranio svojim varanjem.I ne treba zaboraviti da je Audi svoju sansu uvijek trazio s V8 dizelima, uvijek su tu bili vodeci, dok su kod 4- i 6-cilindricnih uvijek kaskali.
Takodjer, jedan takav motor poboljsava imidz brenda, jer koliko god se mi protivili u premium razredu je imidz itekako bitan i itakako se placa. Zasto inace postoji i8 naprimjer. Mnogi ce isto tako reci da je M550d na koji si vjerujem mislio nepotreban model pored 535d, ali jbg, potrebe su za Opel, Ford, VW, a BMW, Audi i Merc su ipak nesto drugo.
CIjela industrija se pozicionira da predje na elektricni pogon kao primarni pogon, i BMW tu ulaze najvise od njemackih proizvodjaca. To je buducnost, dok 12 cilindricni i 8 cilindricni motori polako postaju proslost. Cak i Ford u SAD gura masovno V6 Ecoboost u pick-up modele, najprodavaniji Dodge RAM u SAD je V6 VM dizel motor. Mislim da nije neka vijest da je BMW najbolji u gradnji 6 cilindricnih motora (Audijeva istorija sa 6 cilindricnim benzincima je primjer toga), stoga M550d je guranje motora ka novim dometima. Takodje, BMW se vraca nekim tradicionalnim rjesenjima Npr. novi B48 4 cilindricni i B58 6 cilindricni motori nemaju elektricnu vodenu pumpu nego mehanicku.
Mene fakat interesuje sto ovo nisu pokusali na V6 TDI motoru, jer V6 je motor koji pravi pare, za 10 godina 6-cilindricni motori ce biti ono sto su dana 12 i 8 cilindricni, znaci krema ponude. Ono sto ja mislim je da je sistem prevelik i previse komplikovan za V6 konfiguraciju, i malo marketinga nije na odmet.
Medjutim, s obzirom gdje idu benzinci i zahvaljujuci VW/Audiju mislim da je ovo jedan od zadnjih pokusaja da se dizeli odrze u zivotu. Ovaj motor nikad ne bi ugledao svijetlo dana da se odluka o ulaganju donosila poslije Septembra 2015 godine.
- amar1994
#2442 Re: Potrosnja
jefferson wrote:To je 100% AGM baterija na 48V. To kad pocne probleme stvarati svega ce biti.amar1994 wrote:pravo jednostavno vala![]()
Naravno auto je pravljeno za vlasnike koji kupuju to auto novo. ALi kao sto kazes, kada dodje u BiH tu ce cirkusa biti na sve strane.
Sve ce to kod nas ćipovat, da ide bez toga, a ja se mogu kladit da ce ih za par god. Kramar prodavati sa 133333 na satu
- madner
#2443 Re: Potrosnja
Jah, uglavnom zato sto jesu. V6 TDI je ovo imao 2013 ili 2014 godine.jefferson wrote: Mislim da ovo bas nije isto kao sto BMW radi sa M550D ili i8.
CIjela industrija se pozicionira da predje na elektricni pogon kao primarni pogon, i BMW tu ulaze najvise od njemackih proizvodjaca. To je buducnost, dok 12 cilindricni i 8 cilindricni motori polako postaju proslost. Cak i Ford u SAD gura masovno V6 Ecoboost u pick-up modele, najprodavaniji Dodge RAM u SAD je V6 VM dizel motor. Mislim da nije neka vijest da je BMW najbolji u gradnji 6 cilindricnih motora (Audijeva istorija sa 6 cilindricnim benzincima je primjer toga), stoga M550d je guranje motora ka novim dometima. Takodje, BMW se vraca nekim tradicionalnim rjesenjima Npr. novi B48 4 cilindricni i B58 6 cilindricni motori nemaju elektricnu vodenu pumpu nego mehanicku.
Mene fakat interesuje sto ovo nisu pokusali na V6 TDI motoru, jer V6 je motor koji pravi pare, za 10 godina 6-cilindricni motori ce biti ono sto su dana 12 i 8 cilindricni, znaci krema ponude. Ono sto ja mislim je da je sistem prevelik i previse komplikovan za V6 konfiguraciju, i malo marketinga nije na odmet.
Medjutim, s obzirom gdje idu benzinci i zahvaljujuci VW/Audiju mislim da je ovo jedan od zadnjih pokusaja da se dizeli odrze u zivotu. Ovaj motor nikad ne bi ugledao svijetlo dana da se odluka o ulaganju donosila poslije Septembra 2015 godine.
Elektricni pogon koji ima ozbiljan udio na trzistu je jos jako daleko. No za markting je jako bitno imati to u ponudi.
-
jefferson
#2444 Re: Potrosnja
Totalno sam propustio da je njihov najjaci V6 TDI baziran na ovoj tehnologiji.madner wrote:Jah, uglavnom zato sto jesu. V6 TDI je ovo imao 2013 ili 2014 godine.jefferson wrote: Mislim da ovo bas nije isto kao sto BMW radi sa M550D ili i8.
Medjutim, s obzirom gdje idu benzinci i zahvaljujuci VW/Audiju mislim da je ovo jedan od zadnjih pokusaja da se dizeli odrze u zivotu. Ovaj motor nikad ne bi ugledao svijetlo dana da se odluka o ulaganju donosila poslije Septembra 2015 godine.![]()
Elektricni pogon koji ima ozbiljan udio na trzistu je jos jako daleko. No za markting je jako bitno imati to u ponudi.
Neznam jesul mogli ikako vise zakomplikovati nacin da dobiju 385ks?
Nekontam koliko goriva stedi elektricni kompresor naspram mehanickog, jer su to motori koji su vec iskoristeni skoro do maksimuma. Ako je peglanje obrtnog momenta jedina stvarna dobit, opet nekontam jel to vrijedno tih komplikacija. BMW ima problema sa AGM baterijama koje rade na reguarni napon, a ovo od 48V ce biti posebno inetresantno kada auta udju u 5-tu godinu starosti ili starije.
Sto se tice elektricnog pogona, davno je to prestao biti marketing. NoX zahtjevi koji ce postajati sve stroziji rade protiv dizela, i nakon sto je VW pljuno prvo potrosacima pa onda ostalim kompanijama u lice, fokus ce biti na benzincima. Tesla ocito ide naprijed i ozbiljne kompanije nece dopustiti da ostanu u zaostatku i dodju u probleme. Evo VW/Audi je ocit primjer kada su odustali od zajednickog razvoja SCR sistema sa BMW i MB gdje su dosli. Stoga, danas ko nema ozbiljan elektricni auto u ponudi je vec u zaostatku jednu deceniju.
Nedavno sam bio u Seattleu, jbt. vise sam vidio i3 modela nego obicnih serija 3.
- amar1994
#2445 Re: Potrosnja
sjecam se jedne emisije 2006 ili 2007 i pezo 407 sa nekakvim experimentalnim benzinskim motorom od 1500kubika i twin turbo
cini mi se preko 200ks da je imao i potrosnja smjesna, i tad su govorili da je to buducnost, ja im nisam vjeravao ali ocigledno je tako

cini mi se preko 200ks da je imao i potrosnja smjesna, i tad su govorili da je to buducnost, ja im nisam vjeravao ali ocigledno je tako
- madner
#2446 Re: Potrosnja
Jedini razlog zasto elektricna auta imaju buducnost je smog u velikim gradovima. I to je to od pluseva.
Dizel ima problem sa NoX jer ima najbolju iskoristenost energije, to je nuspojava. Zasto mislis da ce znatno smanjiti dalje te parametre?
Spekulacija je da ce se ici na Co2.
Dizel ima problem sa NoX jer ima najbolju iskoristenost energije, to je nuspojava. Zasto mislis da ce znatno smanjiti dalje te parametre?
-
condy
#2447 Re: Potrosnja
Kad smo već kod struje, struja je opasna
Mujo se htio ubiti jer nema novaca da plati struju.
Ubrzo nakon prijetnji samoubistvu komšije su zvale Policiju.
Prilazi Policajc Muji i reče : Mujo bolan ne skači dole...šta se desilo? Zašto se oćeš ubiti?
Mujo : Nemam feninga da platim struju...
Policajac : Mujo nemoj tako lako odustati od ljudi...Evo savrseni primjer tvoj jaran Haso
je dugovao 500 eura na svoju hipoteku, htijeli su ga izbaciti na ulicu.
Mujo : I šta je uradio?
Milicioner : Pošto je radio kao vozač autobusa dovezo se do najbliže litice da se ubije..Ljudi su ga uvjervali da neradi to ali bio je jako jako depresivan...I pogodi što je bilo - ljudi su skupili 500 Eura
Mujo : Ko mu bolan dade te pare?
Policajac : Putnici u autobusu...
Mujo se htio ubiti jer nema novaca da plati struju.
Ubrzo nakon prijetnji samoubistvu komšije su zvale Policiju.
Prilazi Policajc Muji i reče : Mujo bolan ne skači dole...šta se desilo? Zašto se oćeš ubiti?
Mujo : Nemam feninga da platim struju...
Policajac : Mujo nemoj tako lako odustati od ljudi...Evo savrseni primjer tvoj jaran Haso
je dugovao 500 eura na svoju hipoteku, htijeli su ga izbaciti na ulicu.
Mujo : I šta je uradio?
Milicioner : Pošto je radio kao vozač autobusa dovezo se do najbliže litice da se ubije..Ljudi su ga uvjervali da neradi to ali bio je jako jako depresivan...I pogodi što je bilo - ljudi su skupili 500 Eura
Mujo : Ko mu bolan dade te pare?
Policajac : Putnici u autobusu...
-
jefferson
#2448 Re: Potrosnja
Znam ja zbog cega dizel, a i benzinci sa direktnim ubrizgavanjem imaju taj problem (sjeti se Mitsubishi Carisme). Npr. u SAD VW/Audi na TSI motorima imaju drugaciju sekvencu ubrizgavanja zbog NoX standarda.madner wrote:Jedini razlog zasto elektricna auta imaju buducnost je smog u velikim gradovima. I to je to od pluseva.
NoX standardi ce biti sve stroziji, a to se moze eliminisati SCR sistemom. Medjutim, pitanje je da li se isplati to? SCR je dobar dok je auto nov. Medjutim sta kada treba zamjeniti DP? ili SCR katalizator? Ili jedan od 5 senzora koji idu niz ispusni sistem? Gdje tu racunica? Lakse je onda jednostavno uzet benzinac koji trosi malo vise ali je mehanika pouzdana.
I naravno da elektricna auta idu zbog zagadjenja, neidu zbog toga sto su interesantna za voziti.
- madner
#2449 Re: Potrosnja
Pa kazem ti da to nije sigurno, od Euro 1 do VI je NoX smanjen za 97%. Dalje to smanjiti nema neke fajde.
Naravno da se isplati, jer dobijes auto koje moze sve a malo trosi. Da zivim u Oslu, razmisljao bi o i3, inace ne bi ni pogledao.
Naravno da se isplati, jer dobijes auto koje moze sve a malo trosi. Da zivim u Oslu, razmisljao bi o i3, inace ne bi ni pogledao.
-
jefferson
#2450 Re: Potrosnja
Naravo da zivis u Oslu recimo.madner wrote:Pa kazem ti da to nije sigurno, od Euro 1 do VI je NoX smanjen za 97%. Dalje to smanjiti nema neke fajde.
Fazon je taj sto oslo, London, Los Angeles i Tokio postavljaju standarde a ne Sarajevo, i kupujes onos to se pravi za te gradove. Za 20 godina pitanje je sta ce biti izbor?
SCR i ispaltivost? Nisam bas siguarn. Evo imam ja auto sa SCR-om i mjenjan aktivni rezervoar u garancijskom periodu i modul za ubrizagavanje tekucine. Da nije bilo garancije ta dva dijela bez ruku su oko 1200 maraka. Gdje su NoX senzori koji jos nisu prezivjeli garancijski period niti u jednom BMW-u, Audiju ili Mercedesu (glavni senzor kosta 700km). Japanci uopste nerazmisljaju o tome, jednostavno neulazu pare u to jer se neisplati.
Sve to zbog litre, najvise dvije litre razlike u potrosnji izmedju dizela i uporedivog benzinca.