Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
trambusek88

#2426 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trambusek88 »

PM72 wrote:
Mojne se puno opterećivati linijama, bolje je navesti konkretan događaj u okvirnom vremenskom periodu a onda ćemo udruživati znanja i saznanja uz arhivski materijal koji budemo mogli da nađemo. Ipak, odbrambene borbe od 5-6 i 7 oktobra 1992, poznate kao ''bitka za 11 plavih'' je bez dileme jedna od najvažnijih bitki koja se vodila na zapadnom dijelu okupirane Grbavice, Vraca i Kovačića.
Ne idem ti u kontru ali uz svo poštovanje učesnika bitke "11 plavih" - mislim da je za opstanak Trga Pere Kosorića najbitniji datum 21 april 1992 kada su šešeljevci i ostala stoka sa Vraca krenuli put Trga i Elektroprivrede i doživjeli takav poraz i rasulo da su se izmjestili sa Grbavice i otišli put Ilidže i voćnjaka gdje je bilo "mekše".

Tog dana su dvadesetak policajaca i pripadnika TO sa Trga prvo ZAUSTAVILI napad (a ušli su na Trg) i vratili ih nazad.U Palmi su čak dvojcu zarobili.Uostalom ,o tom porazu se pričalo i u Hagu kad su puštali snimak šešeljevaca kako kmeče i kukaju opkoljeni kod Palme.

Tada na Trgu nije bilo ni linije ni tranšeja niti se znalo ko je gdje.Mogao si komotno preći sa Grbavice na Trg i obratno.Da su taj dan četnici došli do džamije i mosta Ivana Krndelja...U oktobarskim dešavanjima imao si formiranu liniju,bunkere,minska polja,tranšeje,znao si gdje ko komanduje i ko je na smjeni.I koliko znam,nisu udarili direktno na Trg nego na Koldžne kuće.A i tada su ih dočekali momački. :thumbup: :bih:
Još do prije 3 dana tj. 18.4.1992. je još išla trola preko Grbavice. (Možda bi još koji dan da im tu noć granata nije sje*ala mrežu na izlazu iz depoa)
PM72

#2427 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Sarajmen,
:thumbup: :bih:
Tebi svaka čast na trudu i zalaganju ali gledajući prilog,kad sam došao do 1:51 i vidio ko daje izjavu - htio sam se štocem spucat'.To ti je bio jedini policajac iz stanice koji je uvijek imao dva pancira na sebi (jedan ultra laki koji se oblačio ispod košulje),šljem na glavi a što mi je bilo najsmješnije,na vlastitom autu debelim selotejpom nalijepio poklopce od šahtova sa obje strane auta- koliko se bojao.Meščini nije ni dobacio do kraja 1992 zdušio je u Njemačku.

Kako je njega našao novinar - Boga pitaj samo znam da je ispucao metaka na četnike koliko i moj dedo rahmetli što je umro 1980.
Fudo387

#2428 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Moj zatezni,

Ja sam sve više svjestan da niko od ove naše generacije neće u pameti i zdravlju dočekati penziju...
Pricaj u svoje ime, ne sluti. :oops:
I sta si uspanicio, tebi i zateznom treba jos par godina i to je to, penzija. :D
PM72

#2429 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:

Ja sam sve više svjestan da niko od ove naše generacije neće u pameti i zdravlju dočekati penziju...
I sta si uspanicio, tebi i zateznom treba jos par godina i to je to, penzija. :D
Aha...možda invalidska. :lol:
zateznistub

#2430 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:

Ooo puteru ne prepoznah te... :mrgreen:
aldinjo

#2431 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Ovaj gore spomenuti "mentol" od novinara je obišao mnoga područja pod kontrolom ARBiH. Ali eto bitno je nekoga uvrijediti. :roll:
dječak sa šibicama

#2432 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Sarajmen wrote: Pogled na Jevrejsko groblje pod kontrolom VRS.
Image
Kad li je ovo slikano, ove sume odavno nema.

Tu je padinom brda isao nas rov, iznad kasarne Bosut. Ovdje je samo desni dio slike pod srpskom kontrolom, ovamo lijevo Urijan dedina, Pecina, pa i sam vrh Debelog brda, sve su to nasi drzali.
PM72

#2433 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

aldinjo wrote:Ovaj gore spomenuti "mentol" od novinara je obišao mnoga područja pod kontrolom ARBiH. Ali eto bitno je nekoga uvrijediti. :roll:
Obišla je i Arijana Saračević i garantujem da je bila bliže linijama...ja ovdje iznosim svoje mišljenje i vlastita viđenja.To nije vrijeđanje nego živa istina .Vjerovatno se ne sjećaš njegovih izvještaja o akciji u Hercegovini kad je iz Jablanice (kod Gojka) pisao bombastične naslove tipa "Pao Medvjed" (brdo iznad Mostara) i nebuloze kako će se kod oslobađanja sljedećeg brda vidjeti jadransko more...
zateznistub

#2434 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

PM72 wrote:
aldinjo wrote:Ovaj gore spomenuti "mentol" od novinara je obišao mnoga područja pod kontrolom ARBiH. Ali eto bitno je nekoga uvrijediti. :roll:
Obišla je i Arijana Saračević i garantujem da je bila bliže linijama...ja ovdje iznosim svoje mišljenje i vlastita viđenja.To nije vrijeđanje nego živa istina .Vjerovatno se ne sjećaš njegovih izvještaja o akciji u Hercegovini kad je iz Jablanice (kod Gojka) pisao bombastične naslove tipa "Pao Medvjed" (brdo iznad Mostara) i nebuloze kako će se kod oslobađanja sljedećeg brda vidjeti jadransko more...
da si je vidio kako leti niz brdo sa iste kad smo iz zajebancije zapucali u zrak...
karanana

#2435 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

dječak sa šibicama wrote:
Sarajmen wrote: Pogled na Jevrejsko groblje pod kontrolom VRS.
Image
Kad li je ovo slikano, ove sume odavno nema.

Tu je padinom brda isao nas rov, iznad kasarne Bosut. Ovdje je samo desni dio slike pod srpskom kontrolom, ovamo lijevo Urijan dedina, Pecina, pa i sam vrh Debelog brda, sve su to nasi drzali.
ovaj "bunker" ili sta je vec na samom vrhu ove slike, otprilike u sredini....nismo to mi drzali?
gdje je debelo brdo ovdje na slici?
dječak sa šibicama

#2436 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Ja mislim da su nasi drzali sami vrh Debelog brda, ne znam samo da li cijeli rat ili su se i oni peli gore. Znam da su zestoko rokali po brdu, jer je dominantan polozaj. Bio je rov, koji je isao bas negdje sredinom brda, tu gdje je desni kraj ove crne sume, cik cak na gore. To je sve Debelo brdo ova crna suma i lijevi stjenoviti dio, nego polozaja fotografa kvari orjentaciju, ne vidi se recimo malo manje nageta kao zaravan od vrha jevrejskog do podnozja brda gdje je bila kasarna i igraliste, pa ovo gore iza sa visokim drvecem to je vec Zlatiste tu odmah iza bunkera/kule da slika dopusta vidjela bi se kula Zlatiste i izgorjeli objekat policije.

Stepen unistenja cijelog ovog podrucja je bio uzasan, nakon rata. Ove kuce oko Jevrejskog, sva vegetacija na Debelom brdu, to je sve bilo spaljeno.
PM72

#2437 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Bosanskohercehovački list ''Oslobođenje'' je te 1992. godine proglašen za list godine u svijetu. Ta činjenica govori dovoljno.
Vjerovatno čitali Šefkine reportaže :-)
aldinjo

#2438 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

Sarajmen wrote:
Bosanskohercehovački list ''Oslobođenje'' je te 1992. godine proglašen za list godine u svijetu. Ta činjenica govori dovoljno.
A u kakvim uslovima su radili!? :?
Nekako s proljeća

#2439 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image
zateznistub

#2440 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Sarajmen wrote: Image
Ne znadoh da je i Patrick Swayze bio na grbavici za vrijewme rata...
Nekako s proljeća

#2441 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Image
vjesticanametli

#2442 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by vjesticanametli »

zateznistub wrote:
Sarajmen wrote: Image
Ne znadoh da je i Patrick Swayze bio na grbavici za vrijewme rata...
:lol:
Nekako s proljeća

#2443 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Image
Image
Nekako s proljeća

#2444 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
A house is burning down near the Jewish cemetery in Sarajevo, 1994. The house caught fire following a mortar explosion.
Image
French United Nation troops occupy a position near the Jewish cementary along the frontline between Bosnian Serb and Muslim forces, February 15, 1994.
Nekako s proljeća

#2445 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
An elderly man looks over the skyline of Sarajevo after reports of the presence of a large number of Bosnian Army soldiers forming to the north of the city in an attempt to finally lift the siege, June 14, 1995
Image
Serbian fighters positioned outside Sarajevo. During the 47 months between the spring of 1992 and February 1996, the people of Sarajevo endured the longest siege Europe has witnessed since the end of the Second World War. More than 10,600 people were killed with a further 56,000 wounded or maimed.
Nekako s proljeća

#2446 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Image
Developments in Yugoslavia, 1994
zateznistub

#2447 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Usput, nevezano za temu, moze li mi neko objaniti zašto su strani novinari vrlo često odnosno gotovo uvijek koristili termin "muslim forces" ili " bosnian muslim forces"? Zašto ne samo bosnian forces ili pro-bosnian forces'

Ovo mi je uvijek paralo uši i sve da mi je nekog relevantnog pitati ali mi se nedade
sparky

#2448 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

Nekako s proljeća wrote:Image
Serbian sniper at a Bosnian Serb front line position near Lukavica over looking the city of Sarajevo, Sept 1992
Možda je za strance ovaj položaj blizu Lukavice, ali je ovo negdje oko Osmica. Vide se Vranjače, a po položaju Huma svakako se može bolje orijentisati.

Komentra moderatora: Hvala ti, biće prebačena na temu ( stari-grad-u-periodu-1992-1995-t135328s225.html ) koja obuhvata to područje sarajevskog ratišta.
PM72

#2449 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

zateznistub wrote:Usput, nevezano za temu, moze li mi neko objaniti zašto su strani novinari vrlo često odnosno gotovo uvijek koristili termin "muslim forces" ili " bosnian muslim forces"? Zašto ne samo bosnian forces ili pro-bosnian forces'

Ovo mi je uvijek paralo uši i sve da mi je nekog relevantnog pitati ali mi se nedade
Nisam "relevantan" :mrgreen: ali mi je logično kad stranci kažu "bosnian muslim forces" jer su i VRS zvali "bosnian serb army" i HVO - "bosnian croat forces".Čak sam gledao na suđenjima u Hagu kad se služe skraćenicama BSA...

P.S. položaj "bosnian serb army" četalja sa sijačem je na parkingu hotela Osmice.
zateznistub

#2450 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

PM72 wrote:
zateznistub wrote:Usput, nevezano za temu, moze li mi neko objaniti zašto su strani novinari vrlo često odnosno gotovo uvijek koristili termin "muslim forces" ili " bosnian muslim forces"? Zašto ne samo bosnian forces ili pro-bosnian forces'

Nisam "relevantan" :mrgreen: ali mi je logično kad stranci kažu "bosnian muslim forces" jer su i VRS zvali "bosnian serb army" i HVO - "bosnian croat forces".Čak sam gledao na suđenjima u Hagu kad se služe skraćenicama BSA...

P.S. položaj "bosnian serb army" četalja sa sijačem je na parkingu hotela Osmice.
Volio bih nekog od tih novinara malo precesljati jer ono Jesu bile Serb forces, a 'vamo (bar na početku) NIKAKO nisu bile muslim forces :twisted:
Post Reply