Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Dozer
#2426 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
18,21 KM po njihovom, zbirnom nacinu kako sada rade.
14,97 KM po racunici po clanu.
-
Innovation
#2427 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
PostPostao/la Dozer dana 05/10/2013 23:11
18,21 KM po njihovom, zbirnom nacinu kako sada rade.
Nama je dosao racun 15,25 KM /po onome kako sada rade/.
Ovo mi je nejasno.
Za 6. mjesec 12,20 KM
Za 7. mjesec 13,35 KM
Za 8. mjesec /poskupljenje + 2 KM fiksni dio/ 15,05 KM------ 26 dana,1221 kubik, 282 clana
Za 9. mjesec /poskupljenje + 2 KM fiksni dio/ 15,25 KM-------28 dana, 1286 kubika, 285 clanova
Sta je ovdje poskupljenje, osim dodatog fiksnog dijela?
Last edited by Innovation on 06/10/2013 14:20, edited 1 time in total.
- drug_profi
#2428 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Na maloj potrosnji se ne osjeti, ali viseclane porodice ne mogu ostati unutar te potrosnje.
- Dozer
#2429 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Upravo. Plus, ja se uopste ne bih iznenadio da nebodere tretiraju na neki nacin skoro pausalo.
@Innovation
Ti si u neboderu? Bar sudeci po kubikazi i broju stanara.
Meni je sega da vam se potrosnja na toliko ljudi mijenja samo u par kubika mjesecno, dok se kod mene, na 22-23 stanara, razlika u mjesecnim kubicima mjeri u destinama...
Vjeruj mi, kalkulator radi tacno u pfening, sto sam se uvjerio na svojim racunima. A to znaci da je kod tebe neka ViK-ova muljaza ili pojednostavljivanje.
@Innovation
Ti si u neboderu? Bar sudeci po kubikazi i broju stanara.
Meni je sega da vam se potrosnja na toliko ljudi mijenja samo u par kubika mjesecno, dok se kod mene, na 22-23 stanara, razlika u mjesecnim kubicima mjeri u destinama...
Vjeruj mi, kalkulator radi tacno u pfening, sto sam se uvjerio na svojim racunima. A to znaci da je kod tebe neka ViK-ova muljaza ili pojednostavljivanje.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#2430 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne mora značiti što je neboder. Ja i Troteri živimo u Nelson Mendeli zgrada
, dakle puno stanara i spratova. SAd, kako nisam tu živjela, dolazili su neki računi od po 2KM, odem u Vodovod dam cvaju i mirna budem. Od prije par mjeseci sam u stanu tu, nikad me nitko nije pitao koliko nas je i dođe mi prošli račun 25KM
. Sad kako nisam pratila predhodne račune nego tako uplaćivala i bila u tim sitnim pretplatama niti imam sa čim usporediti niti znam kako su to izmjerili. 
- Dozer
#2431 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa morala si dobiti racun sad... a na njemu ti sve pise.
-
VjecitiStudent
#2432 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kod nas, uz baždaren vodomjer i ispravne instalacije, potrošnja je oko 100 l na dan po članu porodice.
- Dozer
#2433 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sto je otrpilike u skladu sa standardima od 90l/dan po osobi. To znaci da po osobi potrosis 3-3,1 kubika mjesecno.
Ali, 200+L / dan po osobi je enormna potrosnja i prakticno je rijetko moguca. Da ne pricamo o potrosnji od 7+ kubika po osobi mjesecno, i to u zgradi.
hajde da ima basta, da se peru auta, cilimi, itd., ali toga nema, pa ispada da mso vodopije u pm...
Ali, 200+L / dan po osobi je enormna potrosnja i prakticno je rijetko moguca. Da ne pricamo o potrosnji od 7+ kubika po osobi mjesecno, i to u zgradi.
hajde da ima basta, da se peru auta, cilimi, itd., ali toga nema, pa ispada da mso vodopije u pm...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#2434 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jesul vam dosli racuni 
-
mesihtrko
#2435 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
S obzirim na prethodne komentare da se izvući zaključak da ove komentare pišu radnici.-e iz vodovoda .
Ako se do povećanja cijene došlo kalkulacijom potrošnje vode po članu (5m3),zašto se cijena obračunava po brojilu u porodičnim kućama.
Evo jednog primjera kretenskog komentara:
"Ovo mi je nejasno.
Za 6. mjesec 12,20 KM
Za 7. mjesec 13,35 KM
Za 8. mjesec /poskupljenje + 2 KM fiksni dio/ 15,05 KM------ 26 dana,1221 kubik, 282 clana
Za 9. mjesec /poskupljenje + 2 KM fiksni dio/ 15,25 KM-------28 dana, 1286 kubika, 285 clanova
Sta je ovdje poskupljenje, osim dodatog fiksnog dijela?"
Komentar: da se radi o porodičnoj kući i da je potrošeno 1286m3 račun bi iznosio 2.507 KM (bez obzira koliko članova ima)a vi to u zgradama podjelite sa 285 članova i dobijete 8,80KM po članu(što je normala). I mi z porodičnim kućama nemamo ništa protiv da plaćamo po članu,pa koliko god potrošili.
Ako se do povećanja cijene došlo kalkulacijom potrošnje vode po članu (5m3),zašto se cijena obračunava po brojilu u porodičnim kućama.
"Ovo mi je nejasno.
Za 6. mjesec 12,20 KM
Za 7. mjesec 13,35 KM
Komentar: da se radi o porodičnoj kući i da je potrošeno 1286m3 račun bi iznosio 2.507 KM (bez obzira koliko članova ima)a vi to u zgradama podjelite sa 285 članova i dobijete 8,80KM po članu(što je normala). I mi z porodičnim kućama nemamo ništa protiv da plaćamo po članu,pa koliko god potrošili.
Last edited by mesihtrko on 09/10/2013 14:32, edited 1 time in total.
- vozač
#2436 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kako ba jesul došli, pa meni došao još u avgustu račun, nisam ni skontao da je na njemu poskupljenje, od 31.07 do 26.08. još ga platio ko levat, otiš'o na šalter, a nisam ga ponio sa sobom, znao cifru napamet, sinoć pronađem račun i imam šta vidjeti, kad se ne roknuh tad neću nikad, tražiću im pismeno da mi to stave u preplaćeno, poslije dobi još jedan isto skuplji, sve skupa već 2 su stigla, jedan plaćen greškom, drugi ni u ludiluladyblue18 wrote:Jesul vam dosli racuni
- vozač
#2437 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
pa normalno da pišu šupci iz vodovoda, znaju da će im biti bolje sa više para, da se barem ušute i ne talasajumesihtrko wrote:S obzirim na prethodne komentare da se izvući zaključak da ove komentare pišu radnici.-e iz vodovoda .
"Ovo mi je nejasno.
Za 6. mjesec 12,20 KM
Za 7. mjesec 13,35 KM
ovo u nastavku sam napisao na onoj drugoj temi, ali mislim da je ovdje prikladnije, čisto da se vidi koje su razmjere kriminala i krađe
iskopirano slijedi
za 5 kubika po starom obračunu cijena je 6,86 KM, po novom, 9,20 KM, poskupljenje 34,11
za 10 kubika po starom obračunu cijena je 12,71 KM, po novom 17,98 KM, procenat poskupljenja je 41,42
za 20 kubika po starom obračunu cijena je 24,41 KM, po novom 37,51 KM, poskupljenje je 55,38%
najmanji mogući procenat poskupljenja pri ovom načinu obračuna je na 5 potrošenih kubikai iznosi 34,11 %, prema tome nema teorije da poskupljenje može biti manje od ovoga, čak i pri potrošnji manjoj od 5 kubika po domaćinstvu (to je zbog one 2 KM fiksnih troškova) poskupljenje je procentualno još veće
na potrošnju od 5 kubika po članu domaćinstva, za četvoročlano domaćinstvo, odnosno na potrošenih 20 kubika u domaćinstvu, % poskupljenja je 55,38, dakle pri minimalnoj potrošnji po članu takvog domaćinstva poskupljenje je preko 50 %, koga petrović pravi budalom, ma ja im ovo neću platiti nema sile
p.s dalja povećanja su linearna (sve preko 11 i više litara ide linearno (1,18 % više od prethodnog za svaki kubik) i ne treba maltene ni računati, samo povučete miša i serija se sama pravi
ne plaćajte ništa, samo prigovore napišite, fino kažete ministar laže za procenat poskupljenja, a on na sudu nek dokaže da ne laže, ma nema šansi, najmanji procenat poskupljenja je 34,11% i to normalno tamo gdje je 1 član domaćinstva ili nije zajednička potrošnja, manje od 34,11 % ne može poskupiti nikako, ni sa kakvom matematikom i toga trebate svi biti svjesni
sva finta je u načinu obračuna , tako jednostavno
- drug_profi
#2438 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Gledao sam ja racune u svom ulazu kod raje koja nema vodomjer. Tarifirano im je isto ko i meni sa vodomjerom. Prvo im sabrali ukupnu potrosnju po domacinstvu, pa onda im tarifirali onih 5 kubika po osnovnoj, a ostalo kao luksuz iako je po clanu ispalo samo 5,5 kubika potrosnje u zgradi.
Barem su tu gdje imaju broj clanova mogli ispostovati najavljeni princip. Uostalom, ako se za te racune oslanjaju na prijave stanara i povjerenika kucnih savjeta, te spiskove iz MZ, onda isto to mogu i za mene koji zivim u zgradi i imam vodomjer. Neka moj povjerenik kaze koliko nas je, nek traze potvrdu iz cipsa. Ima nacina.
A najlakse je ipak utvrditi istu cijenu za svaki kubik.
Barem su tu gdje imaju broj clanova mogli ispostovati najavljeni princip. Uostalom, ako se za te racune oslanjaju na prijave stanara i povjerenika kucnih savjeta, te spiskove iz MZ, onda isto to mogu i za mene koji zivim u zgradi i imam vodomjer. Neka moj povjerenik kaze koliko nas je, nek traze potvrdu iz cipsa. Ima nacina.
- vozač
#2439 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
najlakše, ali nije i najskupljedrugi profil wrote:Gledao sam ja racune u svom ulazu kod raje koja nema vodomjer. Tarifirano im je isto ko i meni sa vodomjerom. Prvo im sabrali ukupnu potrosnju po domacinstvu, pa onda im tarifirali onih 5 kubika po osnovnoj, a ostalo kao luksuz iako je po clanu ispalo samo 5,5 kubika potrosnje u zgradi.
svakako da je najlakše poskupiti po sistemu stara cijena * 1.23 (ne znam jel poskupljenje 23%, nebitno)i gotova priča, ja bi to prihvatio bez riječi, onda bi i ljudi znali na čemu su, imali bi računicu i vodili bi brigu o vodi, ali onda je i para daleko manje,
ovako se pod plaštom nekakve brige o krajnjim korisnicima, eto kao ne troši se odgovorno i trla baba lan, proturi se lopovsko tarifiranje i sad se ti prilagođavaj, u prevodu što manje kupaj ... u 21 vijeku
- drug_profi
#2440 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne samo da je lopovsko nego je diskriminirajuce. Znam porodicu od 8 clanova u jednom stanu. Znam 100% da su bili na rubu siromastva (sto nije problem) ali su placali rezije. Sumnjam da ce sad platiti, a ako i plate to ce biti nehuman udarac na njih.
- vozač
#2441 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
drugi profil wrote:Ne samo da je lopovsko nego je diskriminirajuce. Znam porodicu od 8 clanova u jednom stanu. Znam 100% da su bili na rubu siromastva (sto nije problem) ali su placali rezije. Sumnjam da ce sad platiti, a ako i plate to ce biti nehuman udarac na njih.
na 5 kubika po članu (minimum), to je prema starom obračunu 47,81 KM, prema novom 76,59 KM, a procenat poskupljenja je 78,94 %.
ili što bi rek'o ministar, ma oni su sigurno u onih 15% domaćinstava kod kojih je poskupljenje veće, sami su krivi za to, koje ublehe prosipaju i kakvim sve pojmovima barataju, ništa ni s čim veze nema, a niko da kaže konkretno u čemu je sva mudrost, u načinu množenju dva broja, zaista krajnje komplikovana matematička operacija
- O'zone
- Globalni moderator
#2442 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
29,00 KM okruglo 15,7 kubika, 9 KM više od standardnog
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#2443 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nama ovaj mjesec doslo 25 KM, 14 kubika, 30 maraka manje nego prosli racun, i tacno ne mogu da vjerujem da smo u avgustu potrosili toliko vode.
Ja sam se iznenadila jer sam ocekivala vise tako da je ovo dobro naspram racuna proslog, ali ako uzmem u obzir da je inace racun bio oko 15ak KM prije poskupljenja...
Ja sam se iznenadila jer sam ocekivala vise tako da je ovo dobro naspram racuna proslog, ali ako uzmem u obzir da je inace racun bio oko 15ak KM prije poskupljenja...
- Zatamnjena stakla
- Capsicum
#2445 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Evo dopunjene verzije dozerovog kalkulatora. Sada se moze fino vidjeti % poskupljenja novog obracuna u odnosu na stari i obracuna koji bi isao sa 5 kubika po osobi u odnosu na stari obracun.
Znaci samo na sheetu "unos podataka" unjeti podatke o ukupnoj potrosnji za zgradu, broj stanara u zgradi i broj clanova domacinstva, a onda na sljedecem sheetu vidimo analizu, sa procentom poskupljenja.
Ja sam unio podatke za prosjecnu 4 clanu porodicu koja ima svoj vodomjer (znaci ukupna potrosnja zgrade je jednaka potrosnji domacinstva, a broj stanara zgrade je jednak broju clanova domacinstva) i trosi 5 kubika po clanu, po preporukama UN-a. Takva porodica placa 51,96% više nego sto je placala ranije. Znaci 2,5 puta vece poskupljenje nego je ministar najavio...
http://www.datafilehost.com/d/d192338d
Znaci samo na sheetu "unos podataka" unjeti podatke o ukupnoj potrosnji za zgradu, broj stanara u zgradi i broj clanova domacinstva, a onda na sljedecem sheetu vidimo analizu, sa procentom poskupljenja.
Ja sam unio podatke za prosjecnu 4 clanu porodicu koja ima svoj vodomjer (znaci ukupna potrosnja zgrade je jednaka potrosnji domacinstva, a broj stanara zgrade je jednak broju clanova domacinstva) i trosi 5 kubika po clanu, po preporukama UN-a. Takva porodica placa 51,96% više nego sto je placala ranije. Znaci 2,5 puta vece poskupljenje nego je ministar najavio...
http://www.datafilehost.com/d/d192338d
-
klixo
#2446 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Lagumdzija igra kartu pokradi sve sto mozes do izbora na kojim je i sam svjestan da ce propasti...Imal jos sta da je SDPovo osim vodovoda ?
- drug_profi
#2447 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Matere ti kakve veze ima SDP u ovoj prici, haj nam pojasni?klixo wrote:Lagumdzija igra kartu pokradi sve sto mozes do izbora na kojim je i sam svjestan da ce propasti...Imal jos sta da je SDPovo osim vodovoda ?
-
klixo
#2448 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Valjda zato sto je njihov covjek tamo...Znam da je poslije izbora dogovoreno da SDP i za GRAS predlozi svog covjeka.KSC Skenderija, Toplane i Rad su SDA.drugi profil wrote:Matere ti kakve veze ima SDP u ovoj prici, haj nam pojasni?klixo wrote:Lagumdzija igra kartu pokradi sve sto mozes do izbora na kojim je i sam svjestan da ce propasti...Imal jos sta da je SDPovo osim vodovoda ?
- drndalo
#2449 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne znam jel bila smjena direktora u ViKu...
- drug_profi
#2450 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa hebo te, 20 godina Zeljkovic i zeljkovici harce taj ViK i sad stvarno nema nikakve veze ko je direktor tamo, a i ne znam ko je. Da je Jozef Staljin tamo, kakve fajde ili stete? Otislo sve u neku stvar vec. Isti taj Zeljkovic ja postao premijer necega, odmah isposlovao poskupljenje za bivsu firmu, jer valja mu se vratiti tamo kad padne vlada... Nije v.d. direktor ViK-a donio cjenovnik nego Zeljkoviceva Vlada u kojoj nema ni jedan SDP-ovac vec ihihi odavno.klixo wrote:Valjda zato sto je njihov covjek tamo...Znam da je poslije izbora dogovoreno da SDP i za GRAS predlozi svog covjeka.KSC Skenderija, Toplane i Rad su SDA.drugi profil wrote:Matere ti kakve veze ima SDP u ovoj prici, haj nam pojasni?klixo wrote:Lagumdzija igra kartu pokradi sve sto mozes do izbora na kojim je i sam svjestan da ce propasti...Imal jos sta da je SDPovo osim vodovoda ?
Jeste li vi SDA vojnici svi tako jaki sa logikom?