Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset. Ti bi da sada Mostarom upravljaju oni vandali, seljaci, beskicmenjaci koji su ga 93. rusili?Kikibombona wrote:Uvijek kazem, nisu ti predstavnici Bosnjaka dosli iz Japana, vec su dosli iz bosnjackog naroda. Kakav narod - takva vlast, ma o kome se radilo.Bosnjak333 wrote: Nije bilo patriota, bili su samo ratni profiteri poput Safeta Orucevica. Fazon je u tome sto je bosnjacki dio Mostara od strane politike prepusten na milost i nemilost njegovim gradjanima, kako od bosnjacke tako i od ustaske. Godinama se Bosnjaci majoriziraju. Sa palermom bih se slozio oko vecine stvari izuzev one kako Bosnjaci ne grade u Mostaru. Nije da Bosnjaci ne grade nego za razliku od ustasa na obicne gluposti poput gradjevinske dozvole znaju cekati godinama dok se ustasama sve rijesi za minut. Politika aDZ-a je uvijek isla ka tome da se Bosnjaci marginalizuju, da im se onemoguci pravo na rad i da ih se na taj nacin natjera na iseljavanje. Podjela Mostara na opcine ili podjela vlasti po nacionalnom kljucu je jedino rjesenje.
Ja sam evo iz Zenice. Infrastruktura se obnavlja. Grad se uredjuje. Svaka cast. Radna mjeste? Gdje su radna mjesta? U ovaj grad niko nije dosao godinama unazad. I ovo sto ima jedva prezivljava.
Odes onda u Vitez, na jebenu livadu, sve vrvi. U Zenici nista ne mozes kupiti, NISTA, zato sto je potraznja nikakva. Nedavno sam pravio akvarijum i u ZE sam jedino silikon kupio. Trazio staklo. Nema! Trazio foliju. Nema! Trazio sredstvo za skidanje silikona! Nema. Trazio spartlice za izvlacenje fuga. Nema. I tako, ostavio u Vitezu 500km a u Zenici 30km. I tako za svaku jebenu stvar.
Kako livada kod Viteza moze imati SVE a Zenica gotovo nista?
Hrvati su jednostavno sposobniji, bolje organizovani. Imaju smisla za trgovinu. Svaka kuca ima poslovni prostor. Prodaju se auta, pice kladionice i igre na srecu... trgovina razvaljuje...
A Bosnjak i Srbin su od malena pripremani za rad u firmi. Socijalno, zdrastveno i redovna plata. Nema tog trgovackog, poduzetnickog gena. To cesto i moj sef, Bosnjak od glave do pete, zna reci. I u pravu je 100%.
Moze se od Hrvata dosta nauciti, posebno hercegovackih.
Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
Bosnjak333
#2426 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- Banksy
#2427 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Apsolutno tačno.Kikibombona wrote: Ja sam evo iz Zenice. Infrastruktura se obnavlja. Grad se uredjuje. Svaka cast. Radna mjeste? Gdje su radna mjesta? U ovaj grad niko nije dosao godinama unazad. I ovo sto ima jedva prezivljava.
Odes onda u Vitez, na jebenu livadu, sve vrvi. U Zenici nista ne mozes kupiti, NISTA, zato sto je potraznja nikakva. Nedavno sam pravio akvarijum i u ZE sam jedino silikon kupio. Trazio staklo. Nema! Trazio foliju. Nema! Trazio sredstvo za skidanje silikona! Nema. Trazio spartlice za izvlacenje fuga. Nema. I tako, ostavio u Vitezu 500km a u Zenici 30km. I tako za svaku jebenu stvar.
Kako livada kod Viteza moze imati SVE a Zenica gotovo nista?
Hrvati su jednostavno sposobniji, bolje organizovani. Imaju smisla za trgovinu. Svaka kuca ima poslovni prostor. Prodaju se auta, pice kladionice i igre na srecu... trgovina razvaljuje...
A Bosnjak i Srbin su od malena pripremani za rad u firmi. Socijalno, zdrastveno i redovna plata. Nema tog trgovackog, poduzetnickog gena. To cesto i moj sef, Bosnjak od glave do pete, zna reci. I u pravu je 100%.
Moze se od Hrvata dosta nauciti, posebno hercegovackih.
- Banksy
#2428 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset.
Nego, sprema li se ovo Oručević nazad u Mostar ...?
INTERVJU Safet Oručević, ekskluzivno za Dnevni list: NE DIJELITE NAM MOSTAR
http://dnevni-list.ba/web1/intervju-saf ... am-mostar/
-
Bosnjak333
#2429 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa sve se slilo u Sarajevo, u tome i jeste problem sto od Sarajlija niko do marke nije mogao doci.Banksy wrote:Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset.
- Banksy
#2430 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pardon, slilo se u tek 10 familija Alijinog mladomuslimanskog kruga. Ja veće profitere ne znam.Bosnjak333 wrote:Pa sve se slilo u Sarajevo, u tome i jeste problem sto od Sarajlija niko do marke nije mogao doci.Banksy wrote:Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset.
- muha_sa
#2431 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Bosnjak333 wrote:Pa sve se slilo u Sarajevo, u tome i jeste problem sto od Sarajlija niko do marke nije mogao doci.Banksy wrote:Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset.
- Kikibombona
#2432 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Najlakse je traziti izgovore za nesposobnost. I po tome smo poznati, od obicnog covjeka do elite. Uvijek, ali UVIJEK, neko drugi kriv.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset. Ti bi da sada Mostarom upravljaju oni vandali, seljaci, beskicmenjaci koji su ga 93. rusili?
Bas mo nedavno pricali na ovu temu. Moj sef i jos jedan iz druge firme. Kazu ljudi posteno, ocevi su nas usmjeravali da zavrsimo faktultet i radimo u Zeljezari. Ma jebem ti Zeljezaru, sta imas od toga? Da robujes za malo vecu platu od prosjecne? Kazu oni, da sutra ostanemo bez posla, da moramo sami pare napraviti, ne bi znali. Ma bjez'!
A Hrvat zivi na spratu, ispod njega u garazi privatna firma!
Sposobniji ljudi, definitivno!
I Covic je najjaci politicar u BiH, sa najgorim kartama. Da ima poziciju kao Bake i Dodo, rasturio bi. Sve sreca pa nema.
-
prog321
#2433 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ljudi moji puno je infrastrukture otišlo u kurac. Mnogo tih donacija se i utrošilo pravilno. Kad sve sabereš nije ni trećina onog što su Hrvati kroz rat i 20g poslije rata dobijali od Hrvatske.
Lako je biti poslovan kad na tebe bacaju pare.
Lako je biti poslovan kad na tebe bacaju pare.
Last edited by prog321 on 14/03/2016 19:19, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#2434 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mojne te fore, vratite pare!muha_sa wrote:
- muha_sa
#2435 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
komad uha dam, prst mi sjecite cenera ne damKikibombona wrote:Mojne te fore, vratite pare!muha_sa wrote:![]()
-
Fudo387
#2436 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Zaboravljas i ti da Hrvatima nije sve izgorilo k'o nama, kako u Sarajevu tako i u Mostaru. Oni imaju Hrvatsku na koju se naslanjaju, finansijski i intelektualno, Bosnje su pocele od gole ledine. Na kraju, nema tu neke superiornosti, sve je to u pet deka, manje vise fukara na sve strane.Banksy wrote:Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset.
-
Bosnjak333
#2437 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Jeste, zato dok su moj otac, tvoj otac i mnogi drugi ocevi davali dijelove tijela za ovu drzavu ova gamad je pljackala bosnjacku imovinu, krala humanitarnu pomoc, svercala oruzjem. Sta su Hrvati uradili? Sve sto imaju im je tercijarni sektor od kojeg se u ovoj drzavi uskoro nece moci zivjeti jer nema dovoljno ljudi kojima ces prodavati svoje usluge. Kazes ispod kuce privatna firma pa prodji npr. Novom Bilom i vidi koliko je tih privatnih firmi zatvoreno, a poslije rata su bile jedna do druge na potezu Nova Bila-Kaonik. 90 % ih danas ne radi. Neki dan prolazio ovuda i bas gledam od svih trgovina, salona namjestaja, restorana na cesti Vitez-Kaonik rade samo jos Fehro i Sarajlic. U Vitezu se vise nista ne gradi nemaju vise kome graditi, ali imas dosta praznih poslovnih prostora. Dvije najvece proizvodne firme Hrvata u BiH su Violeta i Aluminij, ali ova druga je davno propala. Sva ostala industrija je u rukama Bosnjaka. Nisu oni naucili proizvoditi, samo trgovati. Valjda im ostala ta navika iz rata, medjutim, kao sto vidis prokleto-oteto pa Bog vrati zato su danas zbog neimastine prisiljeni masovno iseljavati za Njemacku.Kikibombona wrote:Najlakse je traziti izgovore za nesposobnost. I po tome smo poznati, od obicnog covjeka do elite. Uvijek, ali UVIJEK, neko drugi kriv.Bosnjak333 wrote: Zaboravljas kako su Hrvati dosli do kapitala, zaboravljas da su bili prvaci u ratnom profisterstvu. Na jednog naseg ratnog profitera dolazilo je njh trideset. Ti bi da sada Mostarom upravljaju oni vandali, seljaci, beskicmenjaci koji su ga 93. rusili?
Bas mo nedavno pricali na ovu temu. Moj sef i jos jedan iz druge firme. Kazu ljudi posteno, ocevi su nas usmjeravali da zavrsimo faktultet i radimo u Zeljezari. Ma jebem ti Zeljezaru, sta imas od toga? Da robujes za malo vecu platu od prosjecne? Kazu oni, da sutra ostanemo bez posla, da moramo sami pare napraviti, ne bi znali. Ma bjez'!
A Hrvat zivi na spratu, ispod njega u garazi privatna firma!![]()
Sposobniji ljudi, definitivno!
I Covic je najjaci politicar u BiH, sa najgorim kartama. Da ima poziciju kao Bake i Dodo, rasturio bi. Sve sreca pa nema.
-
prog321
#2438 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Šušak im za vrijeme rata donosio deutschmark u vrećama. Jebote led jeste lako biti dobar biznismen 
-
Hafis
#2439 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Nećemo se vrijeđati ovdje.
Ko je Ali branio da donosi vrećama?
Kao da svaka šuša može biti nacionalist...i za to su potrebne neke kvalitete...ako ništa istinsko uvjerenje u svoje ideale prije svega, kakvi god da su. Ali jok, treba prvo sebe i svoje namiriti.
Kao da svaka šuša može biti nacionalist...i za to su potrebne neke kvalitete...ako ništa istinsko uvjerenje u svoje ideale prije svega, kakvi god da su. Ali jok, treba prvo sebe i svoje namiriti.
- Rundekova lojerica
#2440 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Na početku bi Alija a na kraju Titanik.
-
prog321
#2441 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Djelomično jer su financirali "biznismene" iz Skutorije Hrvatska je veoma blizu grčkom scenariju.
Dajem im najviše 2 godine dok ne mognu više dugove otplaćivati. Onda ćemo vidjeti biznis megalomane na djelu
Dajem im najviše 2 godine dok ne mognu više dugove otplaćivati. Onda ćemo vidjeti biznis megalomane na djelu
-
Bosnjak333
#2442 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mislis ko je Alijinim vojnicima branio da kao Tudjmanovi i Bobanovi pljackaju humanitarnu pomoc namijenjenu drugim narodima?Hafis wrote:Nećemo se vrijeđati ovdje.
-
155_mm
#2443 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
evo i covic oficijelno priznade da su hrvati manjina u mostaru."Također, uveo bi se kompenzacijski mehanizam podjele mandata, po uzoru na izborno zakonodavstvo Federacije BiH. U Gradskom vijeću bilo bi 35 mjesta kao i do sada, a što se tiče kvota, predlažemo minimalno tri predstavnika konstitutivnih naroda, dok bi maksimalni broj bio 17, čime bi se dobila struktura Gradskog vijeća koja otprilike odgovara strukturi stanovništva u Mostaru", kazao je Čović.
-
155_mm
#2444 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
o hrvatskom poduzetnistu najvise govore aluminij, covicev telekom i elektroprivreda i vitezit. svega ukupno nekoliko stotina miliona u minusu.
80% tog gospodarskog HDZ buma nosi na ledjima poreski obaveznik u republici hrvatskoj. ostatak su soping molovi, trgovacka predstavnistva i kladionice.
80% tog gospodarskog HDZ buma nosi na ledjima poreski obaveznik u republici hrvatskoj. ostatak su soping molovi, trgovacka predstavnistva i kladionice.
-
Škobo Habu
#2445 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Oručević nije kratkovid po pitanju Mostara koliko je to SDA. Jasno mu je da kad god su se alijići igrali sa sudbinom Mostara bili su donji. Ovaj prijedlog HDZ, zaparavo, bolje odgovara Bošnjacima dugoročno, nego li Hrvatima.Banksy wrote:
Zaboravljaš milijarde donacija koje su se slijevale u Sarajevo nakon rata ... Istina, završile su u džepovima tek desetak probranih familija.
Stanje sa prijedogom SDA je paradoksalno, jer odbijaju ono što je HDZ odbio prije nekih dvadeset godina, kada je Košnika htio baciti u nabujalu Neretvu. Razlozi su prosti - u pitanju su postoci. Tada taj prijedlog HDZ-u nije odgovarao zbog toga što su Bošnjaci još uvijek bili većina u Mostaru. Danas on ne odgovara SDA zbog toga što su Hrvati na 50%, barem po preliminarnim rezultatima popisa. B.t.w i razočarani, jer su očekivali preko 60%.
-
155_mm
#2446 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
a i evo primjera kako SDA pregovara. spasili su vitezit od stecaja koji HDZ 20 godina upropastava da bi zaposlili manji broj bosnjaka i uz obecanje da ako bude vise posla da ce zaposliti jos koje.Odlukom Vlade Federacije BiH da odobri pokretanje postupka financijske konsolidacije, tvornica eksploziva "Vitezit" spašena je od stečaja - izjavio je vršitelj dužnosti (v.d.) direktora ove tvornice Miroslav Puljić, najavljujući projekte unaprjeđenja proizvodnje i rješavanje dugogodišnjih problema radnika.
Postupak financijske konsolidacije obuhvaća izmirenje dugovanja ove tvornice nastalih do 30. rujna 2013. godine u ukupnom iznosu od 13.491.704,16 KM, a Puljić je naglasio da je sve rezultat poduzetih aktivnosti s ciljem unaprjeđenja poslovanja, dodavši da će prioritet biti rješavanje problema radnika.
- Isplatio sam plaće od srpnja do studenoga prošle godine i u pripremi je plaća za prosinac. Mojim preuzimanjem direktorske dužnosti, osjetilo se što znači kada dođe čovjek koji se počne ponašati domaćinski. Smatram da se ranije uprave nisu ponašale tako - kazao je Puljić novinarima.
Istaknuo je kako je dolaskom u "Vitezit" zatekao ogromna dugovanja, prvestveno prema radnicima koji su zbog toga ranije i prosvjedovali.
- Postigao sam sporazum sa radnicima da sva njihova potraživanja budu tretirana udjelom u poduzeću. Dakle, svi radnici će udjelom biti upisani u vlasništvo, shodno svojim potraživanjima - kazao je Puljić, podsjećajući kako je i u pripremi zakon o izmirivanju neuplaćenih doprinosa radnika u Federaciji BiH.
Istaknuo je kako se radi i na rješavanju statusa radnika "Vitezita" koji su tijekom rata ostali bez posla, tako da je već manja skupina vraćena na posao, a sukladno očekivanom napretku poslovanja, očekuje se dolazak dodatnog broja nekadašnjih radnika, dok će za ostale biti pronađen način za odlazak u mirovinu.
Govoreći o planovima u vezi proizovodnje, Puljić je naglasio kako su ostvareni kontakti za izvoz.
- Čekamo da dobijemo CE oznaku kako bismo što prije počeli s prvim izvozom, a to očekujem u narednih 60 dana - rekao je on.
Puljić je istaknuo kako u tvornici "Vitezit" trenutno ima 220 radnika, među kojima je i određen broj novozaposlenih mladih koji će naslijediti radnike koji odlaze u mirovinu.
"Istaknuo je kako se radi i na rješavanju statusa radnika "Vitezita" koji su tijekom rata ostali bez posla" ovo u prevodu znaci bosnjaci viteza koji nisu smijeli prici vitezitu kao ni bosnjaci mostara aluminiju. zbog ovoga me je najviose strah da SDA pregovara o sudbini mostara.
a paradoks je jos veci da vitezit koji proizvodi i barut stoji opred stecajem u zemlji koja godisnje izveze skoro 200 miliona metaka (IGMAN i PTG) i za svu tu municiju uvozi barut.
-
Bosnjak333
#2447 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ako pristanu ne ukidanje kantona onda i mi mozemo pristati na jedinstven Mostar. Medjutim, njima treba jedinstven Mostar, ali u okviru treceg, ali umjesto treceg i stolnog ce dobiti karinu. Hajde ujke pokazite da ste spremni na kompromis, ukinite kantone.
- fortaleza
#2448 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne znam više ni zašto ti repliciram kad iz svakog tvog posta grmi generalizacija ali eto... Hrvatska baš i ne dijeli šakom i kapom, čak štoviše uzima, razni primjeri od Buškog jezera, el energije i slično. Tu dođe svega par milijuna kuna (neznatno) za kulturu, obrazovanje, al generalno jako malo.prog321 wrote:Pa nek se oslone na sami sebe ako im je stalo da ne bude stolni.
Nikad nije bilo nafake od sadakenja. Eto ti Hrvati u zapadnom dijelu. Hrvatska već 20 godina dijeli sakom i kapom a rezultati skoro nikakvi. Samo su napravili vječne smorovo koji će uvijek stojati ispružene ruke.
Jedino veće što je Hrvatska dala Mostaru te Hercegovini su par infrastrukturalnih projekata, SKB Mostar te dio sveučilišta... I to je to, ni manje ni više.
-
Cartmane
#2449 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
I ka'e, mrtav ladan izvali, jedan kockoglav s habe foruma, da su Bošnjaci u svakom smislu "pukli" u Mostaru i da Hrvati ni pod koju cijenu ne smiju pristati na podjelu. 
-
palermo
#2450 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Banksy wrote: