ocito imamo razlicito misljenje oko ovoga. ja mislim da banka ni u kome slicaju ne moze dovesti klijenta, od koga ima itekako koristi, u polozaj da mu neko moze uzeti novac sa njegove kartice. tu je prekrsen onda odnos sigurnosti i povjerenja. a to nije dobro. neka naprave opciju da oni koji to zele imaju to, a mi koji ne zelimo da nemamo i mirna backa. ja zelim da je moj novac u banci siguran. imam pravo na to.seoBIH wrote:Pametan covjek gleda da olaksa sebi, te bi i banka trebala da ide u tom smijeru. Ako pogledas, bezkontaktno placanje je odavno primijenjeno u naprednim drzavama, gdje pin nije potreban ni za vece iznose. Svaka kartica je osigurana do odredjene sume. Koji je osigurani iznos, apsolutno nebitno, jer ako ti ne ustanovis unutar 24-48h da ti je kartica otudjena, onda je, bojim se, do tebe.
Pored toga banke imaju napredne algortime pracenja navika potorsaca. Ako oni ustanove da si ti povukao 5x po 30KM, sto inace ne radis gotovo nikada, automatski se pali alarm, blokira kartica i sl.
Ne, ne radim u banci, nemam dodira sa bankama, stavise mrzim ih jer ne napreduju i ne prate potrebe kupaca. Ipak u ovom slucaju, ovo je odlicna opcija koja bi trebala da ima mogucnost odredjenih korekcija. Ja bih prvi odabrao do 150KM placanje bez potrebe za pinom, ukupna suma, recimo 500KM unutar 10 dana.
i nemoj ti a i pojedinci da ovaj propust banke svaljujes na klijenta, jer toboze da je on kriv sto unutar 24-48 sati ne ustanovi da mu je kartica ukradena. kod prijasnjih master debitnih kartica moga je neko ukrasti, ali zbog pina nije mogao iskoristiti. valjda shvatas to.
ovo je, po meni, veliki propust banke.