Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Magarece_godine wrote:RagibeUzoriti carinski prekršaj ne zastarjeva.
EUR1 možeš dobiti (strana špedicija ga napravi), ali potvrdu proizvođača nećeš dobiti što će ti naša carina tražiti kad tad ...
Bas nas sve napravi budalama i samouvjereno.
Da malo pomognem.
Da bi lice bilo oslobođeno od plaćanja carine mora imati dokaz o porijeklu vozila iz EU, a to je izjava na fakturi od prodavca vozila (ako se vozilo kupuje u firmi koja može izdati fakturu), ili obrazac EUR 1 (ako se vozilo kupuje od fizičkog lica putem ugovora o prodaji, ili je eventualno već u vlasništvu uvoznika). Obrazac EUR 1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od pomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti osobađanje od plaćanja carine. PDV se plaća u svakom slučaju. Kad su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinute još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17 %.
EUR1 možeš dobiti (strana špedicija ga napravi), ali potvrdu proizvođača nećeš dobiti što će ti naša carina tražiti kad tad ...
Ne kontam ?
EUR1 možeš dobiti za svaki auto. To je obrazac koji ti popuni prodavač, a ovjeri carinska ispostava zemlje iz koje se izvozi vozilo. U ovom procesu to uglavnom rade špedicije. Međutim, problem je kada EUR1 dođe na provjeru, pa sa carine traže potvrdu proizvođača o preferencijalnom porijeklu vozila.
Da malo pomognem.
Da bi lice bilo oslobođeno od plaćanja carine mora imati dokaz o porijeklu vozila iz EU, a to je izjava na fakturi od prodavca vozila (ako se vozilo kupuje u firmi koja može izdati fakturu), ili obrazac EUR 1 (ako se vozilo kupuje od fizičkog lica putem ugovora o prodaji, ili je eventualno već u vlasništvu uvoznika). Obrazac EUR 1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od pomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti osobađanje od plaćanja carine. PDV se plaća u svakom slučaju. Kad su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinute još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17 %.
EUR1 možeš dobiti za svaki auto. To je obrazac koji ti popuni prodavač, a ovjeri carinska ispostava zemlje iz koje se izvozi vozilo. U ovom procesu to uglavnom rade špedicije. Međutim, problem je kada EUR1 dođe na provjeru, pa sa carine traže potvrdu proizvođača o preferencijalnom porijeklu vozila.
Upravo tako.
Boldirano je kljucno. Ozbiljna carina u Njemackoj odmah ti kaze da za VW ne moze ovjeriti EUR1 a za Mercedes nema nikakvih problema.
(gore sam postavio naknadno sta kaze UIO)
Kada mi je njemacka carina rekla da ne mogu ovjeriti EUR1 za BMW javilo se njih nekoliko(speditera) koji su nudili ali malo skuplje. Odmah sam shvatio da se radi o prevari.
Izjava je nesto drugo. Ide do 6.000€ i svako je moze napisati na racunu i udariti 2 pecata ali sta poslije?
Upravo tako.
Boldirano je kljucno. Ozbiljna carina u Njemackoj odmah ti kaze da za VW ne moze ovjeriti EUR1 a za Mercedes nema nikakvih problema.
(gore sam postavio naknadno sta kaze UIO)
Kada mi je njemacka carina rekla da ne mogu ovjeriti EUR1 za BMW javilo se njih nekoliko(speditera) koji su nudili ali malo skuplje. Odmah sam shvatio da se radi o prevari.
Izjava je nesto drugo. Ide do 6.000€ i svako je moze napisati na racunu i udariti 2 pecata ali sta poslije?
Drugar, može se dobiti ovjeren EUR1, vjeruj mi. I nije nikakva muljaža. Ali je problem potvrda proizvođača. Znam za slučajeve, EUR1 uredno predat na carinu, sve prošlo kako treba. Auto se proda trećem licu, onda se od uvoznika traži potvrda proizvođača koju ne možeš dobiti. Pa onda ide carina+zatezne kamate ...
Magarece_godine wrote:
Drugar, može se dobiti ovjeren EUR1, vjeruj mi. I nije nikakva muljaža. Ali je problem potvrda proizvođača. Znam za slučajeve, EUR1 uredno predat na carinu, sve prošlo kako treba. Auto se proda trećem licu, onda se od uvoznika traži potvrda proizvođača koju ne možeš dobiti. Pa onda ide carina+zatezne kamate ...
Pa to on i govori. Spedicija ce izdat EUR1 jer je boli briga sta ce poslije bit, ti ces platit ako tvoja carina bude trazila potvrdu od proizvodjaca. A kako znamo nasa trazi.
UmaX wrote:
Jest al zato si nakon sat vremena vec pospan zbog manjka kisika.
ima senzor pa otvori sam da ne crknem
Jest al tako ce ti otvorit bas kad ne treba, iza nekog cadjavca. Osim ako ima bas senzor pa otvara kad ZNA da nema smrada. E to je vec napredno. Samo na nasim cestama je to skoro nikad.
Kažem ti ja ovo su sve ovdje oni što prodaju auta ubjeđuju ljude da se ne može dobiti EUR1. Kokošaru ne odgovara da ti sam sebi uvezeš auto, zato ovdje pišu kako će ti doći koverta. Neka neko od njih postavi sliku ako ima kad je nekome došla koverta.
vauvau wrote:Kažem ti ja ovo su sve ovdje oni što prodaju auta ubjeđuju ljude da se ne može dobiti EUR1. Kokošaru ne odgovara da ti sam sebi uvezeš auto, zato ovdje pišu kako će ti doći koverta. Neka neko od njih postavi sliku ako ima kad je nekome došla koverta.
Nemam ja nista protiv kokosara koji love u mutnom.
Nego izgubih cijeli haman dan,dokazujuci nesto apsolutno nepotrebno.
Ja fakat kontam poznaju materiju o cemu pisu,kad ono fula teska.
Ko da gledam koja sledeca teza ce biti,falsifikovani EUR1 ili tako nesto u tom fazonu
A najgori su oni drugi balavi sateliti,nadovezuju se na nesto,a smijem se zakleti da ih upitas o cemu je tema,pojma ne bi imali.
Ovi ostali padobranci na temi koji se javljaju i lupetaju,zamolio bih da se suzdrze.
Kao prvo, nauci se komunicirati jer je vecina ovih forumasa starija od tebe.
Drugo, sve da je ovaj eur1 u redu ici ce na provjeru jer ni jedna drzava u EU ne izdaje te papire za VW pa zasto bi Svedska kada nije proizvodjac tog auta.
Trece, zivi bili pa vidjeli.
veoma interesantna trenutna diskusija
ja kao neutralni posmatrač trenutno više vučem na stranu da će ipak ta naplata doći, jer kao što rekoše vjerovatno je lahko imati ovjeren Eur1 od strane nekog trećeg lica, ali taj nekakav preferencijalni nešto, eh to je hebeno
Ovi ostali padobranci na temi koji se javljaju i lupetaju,zamolio bih da se suzdrze.
Kao prvo, nauci se komunicirati jer je vecina ovih forumasa starija od tebe.
Drugo, sve da je ovaj eur1 u redu ici ce na provjeru jer ni jedna drzava u EU ne izdaje te papire za VW pa zasto bi Svedska kada nije proizvodjac tog auta.
Trece, zivi bili pa vidjeli.
Ja konto ti otisao da se samobanujes kad ono jok, eto te opet...