Slažem se da se daje previše "posljednjih" šansi HDZ-u. Kontra opcija je kratkoročna anarhija. E sad ako SDP nije ustanju da se nosi sa istom i ne posjeduje dovoljno političke rastegljivosti za zaobilazak obstrukcija i jednostavno popusti pred MZ-om, od mene mogu očekivati jasan odjeb. Ništa ni manje ni više od toga.Prpa.ba wrote:hercegovac_pravi wrote: Isto tako mi je besmisleno da se prvi put direktno ukazuje na krivca koji vrši antiustavne aktivnosti i onda kao nagrada za takve aktivnosti slijedi ulazak u "koncentracionu" vladu.. Ne vidim nikakve logike u takvom jednom pristupu.
Takvim aktivnostima se pravi presedan koji može biti slijeđen do beskonačnosti. Npr. neka minorna stranka iz Goraždanskog kantona (hipotetički) ne bude zadovoljna svojim tretmanom u kantonu a sasvim slučajno ima onaj neophopdni minimum koji toj stranci omogućuje blokade, da li to znači da čitava država treba biti talac neke minorne strančice iz Goražda i da se po njenom zahtjevu baziranom na antiustavnom aktivnostima mora formirati "koncetraciona" vlada? Ne, ipak mislim da se ovdje Čoviću daje posljednja šansa od strane MZ-a.
Slozit ces se da se daje previse "posljednjih" sansi HDZ-u. Tako se ne postupa prema nekome ko ce ispasti iz kombinacije na kraju. OHR je davno mogao "usaditi" kazne, precizne rokove za formiranje Doma naroda, kao i moduse djelovanja kada kantoni odbijaju delegirati poslanike, u Ustav FBiH- da mu je bilo u interesu. Doduse, ovo posljednje i postoji, no ovim izjavama/nastojanjima sami sebe potkopavaju. Da nije najavljena sjednica Doma naroda za 10.3., ne bi bilo ni ovih danasnjih izjava, vec bi nas pustili da kuburimo pod vladama u tehnickom mandatu do sljedecih izbora. Ocito su se "Platformasi" bili malo otrgli s lanca, pa ih ovim izjavama vracaju pod kontrolu, time sto su, kao, "naveli krivca za neuspostavljanje vlasti". Nigdje ni konkretnih rokova ni nicega.![]()
Dalje, kredibilitet "Platformasa" je sveden na minimum, jer je ocito da su im prijetnje isprazne; kroz danasnju odgodu se vidi i da MZ nije bas nacisto da li ce HDZ-ovi ispusiti ili nece, a i SDA i SDP jako drze do stavova MZ. Na kraju ce se sve svesti na kompromis, tj. vjerovatno- na koncentracionu vladu, po principu "drzi vodu dok majstori odu". To bi onda znacilo i sahranu SDP-a, ali nismo im mi krivi sto su se zaletili bez preciznog plana "majorizacije". Nadam se da ce sljedeca pobjednicka politicka opcija dosta pametnije pristupiti "majorizaciji".![]()
Sa ovim se apsolutno slazem.hercegovac_pravi wrote:Dalje, uostalom ako MZ natjera SDP na jedan takav potez, onda to znači da SDP nema dovoljno političkog kapitala da se izbori za svoje glasače i kao takvi ne zaslužuju moj glas na sljedećim izborima. The end.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
hercegovac_pravi
#2426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- ultima_palabra
#2427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam šta će biti, ali HDZ ne smije dobiti ni za jotu više od onoga što je bila zadnja ponuda od prije par dana... to bi bila izdaja SDP-ovih glasača.
-
hercegovac_pravi
#2428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ultima..ultima_palabra wrote:Ne znam šta će biti, ali HDZ ne smije dobiti ni za jotu više od onoga što je bila zadnja ponuda od prije par dana... to bi bila izdaja SDP-ovih glasača.
U suštini smo napisali istu stvar. Ne sviđa mi se Lagumđžijino titranje damu MZ-u. Istom onom MZ-u koji precizno "upire prstom" u antiustavne aktivnosti dok na drugoj strani poziva SDP da se preispita u pogledu "legaliteta" DN-a. Kakvog bola legaliteta? Gdje to postoji? Nek ta ista MZ onda poništi svoja tumačenja istog tog "legaliteta" iz 2001 i 2006, prizna da su antiustavno djelovali i problem riješen. Onda idemo sve iznova. Ovako, samo sebe dublje zakopaju a i nas sa njima.
- 1gorstak
#2429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Upravo tako. I da ponovim, povike onih koji bi stabilnost trazili u podilazenju HDZ-u treba ignorisati. Kada na ortopediji zele sanirati slomljenu kost, prvo istu vrate u njen prirodni polozaj pa tek onda stavljaju gips. Boli, ali je to nephodno kako bi doslo do ispravne "reintegracije" kostane srzi. Isto tako, ovo odbijanje ultimatuma HDZ-a moze zaboliti ali je to neophodnost. Nekom je (npr. Covicu) u interesu to da stvari pogresno "srastu" i da se od drzave napravi bogalja, neko se (npr. Sestan) samo boji te boli dok se "kosti" vraca u polozaj potreban za zdravo srastanje ... ali povike i jednih i drugih treba ignorisati. Izgubili smo i previse vremena gledajuci kako se svaka vlast svede na beznacajnu raspodjelu fotelja dok u medjuvremenu generacije odrastaju u mrznji. Neka boli .... ne moze drugacije.ultima_palabra wrote:Ne znam šta će biti, ali HDZ ne smije dobiti ni za jotu više od onoga što je bila zadnja ponuda od prije par dana... to bi bila izdaja SDP-ovih glasača.
- ultima_palabra
#2430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma razumijem ja donekle Zlatka, mora se sarađivati sa MZ-om jer je razbijanje blokade u njihovim rukama... ali kao što sam maloprije rekao, mora pokazati i malo mudahercegovac_pravi wrote:ultima..ultima_palabra wrote:Ne znam šta će biti, ali HDZ ne smije dobiti ni za jotu više od onoga što je bila zadnja ponuda od prije par dana... to bi bila izdaja SDP-ovih glasača.![]()
U suštini smo napisali istu stvar. Ne sviđa mi se Lagumđžijino titranje damu MZ-u. Istom onom MZ-u koji precizno "upire prstom" u antiustavne aktivnosti dok na drugoj strani poziva SDP da se preispita u pogledu "legaliteta" DN-a. Kakvog bola legaliteta? Gdje to postoji? Nek ta ista MZ onda poništi svoja tumačenja istog tog "legaliteta" iz 2001 i 2006, prizna da su antiustavno djelovali i problem riješen. Onda idemo sve iznova. Ovako, samo sebe dublje zakopaju a i nas sa njima.
-
hercegovac_pravi
#2431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Politika
Konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH odgođena za 17. mart
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila sazvana za četvrtak, 10. marta u Sarajevu, odgađa se za 17. mart.
Dom naroda FBiH
Obavijest o odgodi sutra će i zvanično biti upućena delegatima, rekao je agenciji Fena Stjepan Krešić, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu ovog parlamentarnog nivoa.
Dom naroda u Federaciji BiH nije konstituiran ni pet mjeseci od općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini jer još nisu delegirani članovi iz svih deset kantonalnih skupština u Federaciji za njegov novi četvorogodišnji postizborni saziv.
Dosadašnji predsjedavajući, Stjepan Krešić, koji je uprkos tome najavio konstituiranje za 10. mart, makar i u nepotpunom sastavu Doma (iz kantonalnih skupština delegirana je natpolovična većina članova) izjavio je da je tokom dana stiglo pismo od zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga u kojem je sugerirano da se sačeka s konstituiranjem odnosno da se ipak ostavi još vremena, 'razuman rok', u kojem će i preostale kantonalne skupštine dati delegate. (Sličnu poruku Krešić očekuje tokom popodneva i od Cathrine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku).
Pošto je procijenio da je sedmica dana dovoljno razuman rok, kako je izjavio, odlučio je da konstituirajuću sjednicu odgodi do 17. marta.
Za razliku od Doma naroda FBiH, sjednica Predstavničkog doma, koja je sazvana za sutra u Sarajevu, bit će održana u najavljenom terminu.
I dokle?Pozivamo one stranke koje se protive slanju delegata iz preostalih kantona u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu sarađivati tako što će izabrati te delegate, jer ovi kantoni krše Ustav Federacije BiH. Neispunjavanjem ove obaveze, svoje uske etničke interese stavljaju ispred interesa svih građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine", rekao je Philip J. Crowley.
Last edited by hercegovac_pravi on 08/03/2011 19:24, edited 1 time in total.
- serafim 1
#2432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Red Purde, pa red Divjaka (hapse-pustaju).., pa malo Montevidea..Arapi..pa red igranki oko uspostavljanja vlasti (Diznilendi , 'Treći '...i to
Haj,haj ..uzivaaj..
( ko jos prica o skupoci )
- Gandalf
#2433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako se stranci samo prave mutavi - daju rokove fašistima koje fašisti nikada neće ispoštovati, a ako platformaši sazovu nekompletan DN vjerovatno će početi uvoditi neke sankcije. Ne znam zašto se samo iko iz platforme i osvrće na stavove nemoćnih i beskorisnih palamudana iz MZ-a.
Poenta - da sam na Zlayinom mjestu sazvao bih DN, uspostavio vlast makar tenkovima, ali bih jednom zauvijek otkačio i endehaziste a i pogane strance sa njima, pa nek svi zajedno onda potpisuju peticije, donose neke deklaracije i sl. gluposti.
Poenta - da sam na Zlayinom mjestu sazvao bih DN, uspostavio vlast makar tenkovima, ali bih jednom zauvijek otkačio i endehaziste a i pogane strance sa njima, pa nek svi zajedno onda potpisuju peticije, donose neke deklaracije i sl. gluposti.
-
palermo
#2434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja uopšte ne vidim razloga za neku zabrinutost. Osim one opšte zabrinutosti.
Ne mislim da će SDP i SDA popustiti, mislim da postoji jasna svijest o tome št bi to značilo.
Ne vjerujem da i MZ je toliko luda da ide na radikalizaciju Bošnjaka, jer u slučaju prihvatanja HDZ-ovih stavova to je jedino što će se sasvim sgurno desiti.
I by the way.loptica je opet bačena u ruke HDZ-u.
Sabura ljudi
iako znam da nije uvijek lako saburati 
Ne mislim da će SDP i SDA popustiti, mislim da postoji jasna svijest o tome št bi to značilo.
Ne vjerujem da i MZ je toliko luda da ide na radikalizaciju Bošnjaka, jer u slučaju prihvatanja HDZ-ovih stavova to je jedino što će se sasvim sgurno desiti.
Sabura ljudi
- Gandalf
#2435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma mogu ja čekat' al' ne mogu ove međunarodne šuplje - čim vidim lajčaka, incka i slične retarde dobijem osip.palermo wrote:Ja uopšte ne vidim razloga za neku zabrinutost. Osim one opšte zabrinutosti.
Sabura ljudiiako znam da nije uvijek lako saburati
-
hercegovac_pravi
#2436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Saradnja u svakom slučaju je poželjna. O tome nema govora. Ali tolerirati nerad OHR (MZ-a) i dozvoljavati manipulacije Ustavnog sistema (koji je i ovakav nakaradan nametnut baš od strane tog istog MZ-a) i pri tome ne predočiti jasnu sliku konsekvenci takvih poteza je po meni politički diletantizam i gubljenje kredibiliteta i nepotrebna potrošnja političkog kapitala koji SDP pokušava uštediti i to bespotrebno.ultima_palabra wrote:Ma razumijem ja donekle Zlatka, mora se sarađivati sa MZ-om jer je razbijanje blokade u njihovim rukama... ali kao što sam maloprije rekao, mora pokazati i malo mudahercegovac_pravi wrote:ultima..ultima_palabra wrote:Ne znam šta će biti, ali HDZ ne smije dobiti ni za jotu više od onoga što je bila zadnja ponuda od prije par dana... to bi bila izdaja SDP-ovih glasača.![]()
OHR je imao sasvim dovoljno vremena da reaguju ali je šutio i trpio antiustavne aktivnosti HDZ-a sve dotle dok "platformaši" nisu koncizno rekli kada se formira DN. Šta jel se to OHR probudio jutros i onako uz kafu skontali..."aaa vidi bogati ovaj HDz mi nešto neustavno radi"...Svjesni su bili posljedica koje njihov nerad može prouzrokovati. Šta su uradili da do toga ne dođe? NIŠTA. E ako Lagumđžija misli tolerirati sve nezakonske radnje kojih smo svi mi svjedoci evo 5 mjeseci i ništa ne poduzima iz straha od MZ-a onda meni takva vlast nije potrebna. mogli smo komotno ostaviti Tihića ili Lepog.
I nije moj post razočarenje u SDP. Ovo je zdrava kritika bezpotrebnih usutpaka.
-
hercegovac_pravi
#2437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma kakvi, ja nisam zabrinut nimalo. Samo me iritira Lagumđžijeva neodlučnost i spremnost na još jedno "savijanje" leđa.palermo wrote:Ja uopšte ne vidim razloga za neku zabrinutost. Osim one opšte zabrinutosti.
I jasno je meni da je ponovo loptica napucana u ruke HDZ-u. Ali tamo je uvjek i bila tako da nije bilo potrebe za novim napucavanjem.
Ova izjava PIC-a o "neustavnim aktivnostima" je samo potvrda onog što je pisano po forumima zadnjih 3-4 mjeseca.
- Alfons Kauders
#2438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se organizujemo i izadjemo na ulice... sa samo jednim jasnim zahtjevom - da se vlast nikad ne formira...
jednostavno usvojiti isti budzet za cetriri naredne godine, isplatiti im svima plate za dosadasnji "rad" i poslati ih kuci 4 godine... isti nam kurac s njima i bez njih, a ustedili bi brdo para...
2014 napraviti izbore, dati im tri mjeseca da formiraju vlast, usvoje budzet i onda lijepo i njih poslati kuci, sa tri plate umjesto 48 plata... ha ja, rijesen problem
jednostavno usvojiti isti budzet za cetriri naredne godine, isplatiti im svima plate za dosadasnji "rad" i poslati ih kuci 4 godine... isti nam kurac s njima i bez njih, a ustedili bi brdo para...
2014 napraviti izbore, dati im tri mjeseca da formiraju vlast, usvoje budzet i onda lijepo i njih poslati kuci, sa tri plate umjesto 48 plata... ha ja, rijesen problem
-
zemo_online
#2439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nass wrote:Slazem se da HDZ zeli ponovljene izbore. I to odavno tvrdim, da je cilj HDZ-a izazvati nove izbore kako bi izbacili SDP iz igre. Medjutim, ovdje u pismu jasno stoji da HDZ krsi Ustav. Ako MZ dopusti da se na osnovu krsenja Ustava od strane jedne dvoglave stranke ponove izbori, onda sam i to rekla: onda je umrla demokratija u ovoj zemlji.Komrad wrote:A sta ukoliko i tada HDZ to ne izvrsi ..???
HDZ zeli ponovljene izbore bas kao i SBB
ako krsi ustav, zasto ohr nije prije reagovo,a ne ameri?
- Hemel
#2440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Alfons Kauders wrote:mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se organizujemo i izadjemo na ulice... sa samo jednim jasnim zahtjevom - da se vlast nikad ne formira...
potpisujem...
to su samo paraziti...
- Control panel
#2441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ipak sam se nadao da evropa i USA mogu napraviti otklon ali jos jednom su pokazali da je evropa krscanska i da ce sve uciniti da HDZovi udju u vlast.
znaci narode dzaba se glasa. dzaba smo se nadali da se nesto moze promijeniti.
znaci narode dzaba se glasa. dzaba smo se nadali da se nesto moze promijeniti.
-
Nass
#2442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hm, nezahvalno je sada bilo sto reci, ali nisam sigurna da je ovo americko saopstenje lose, i koliko. Meni se cini da su platformasi reagirali pozitivnije, a da su HDZ-ovi nervozni. Ja mislim da je ovo ipak pritisak na HDZ da se prekine sa neustavnom blokadom kantona, i da se sprijeci negativan razvoj dogadjaja sa krnjim DN, nepriznavanjem nove vlasti u 5 kantona, osnivanjem nove samouprave i opcim opstruiranjem i degradiranjem stanja u drzavi, jos sa ovakvim Dodikom. A ja sam vec ranije govorila da bi i to konstituisanje krnjeg DN bilo predmet raznih diverzija, ko zna kako bi se i to zavrsilo. Mucno bi bilo, svakako. I bolje je da MZ izvrsi pritisak na Covica, i ocekujem da ce sada biti veliki pritisak iz MZ na njih, nego da SDP mora na nekim borderline pravnim rjesenjima deblokirati izborni proces. To i jeste zadaca OHR-a, a ne stranaka platforme.
Mozda sam ja neopravdano optimisticna, ali evo to je moje misljenje. Medjutim, svakako dopustam u ovom slucaju da nisam u pravu, jer nas je MZ iznevjerila toliko puta do sada....
Ako SDP prihvati formulu 2+2+2, onda ce to biti grozno. I sa stanovista SDP-a, ali i drzave u cjelini.
Mozda sam ja neopravdano optimisticna, ali evo to je moje misljenje. Medjutim, svakako dopustam u ovom slucaju da nisam u pravu, jer nas je MZ iznevjerila toliko puta do sada....
Ako SDP prihvati formulu 2+2+2, onda ce to biti grozno. I sa stanovista SDP-a, ali i drzave u cjelini.
-
hercegovac_pravi
#2443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ništa od toga nema. HDZ je svjestan da MZ u sadašnjim okolnostima NEMA mogućnost vršenja pritiska. Stanje se možda promijeni za nekih 6-7 mjeseci ali u ovim okolnostima ništa od toga. Zato me i iritira SDP-ovo popuštanje pred istom jer će završna solucija ponovo biti izbor krnjeg DN-a.Nass wrote:Hm, nezahvalno je sada bilo sto reci, ali nisam sigurna da je ovo americko saopstenje lose, i koliko. Meni se cini da su platformasi reagirali pozitivnije, a da su HDZ-ovi nervozni. Ja mislim da je ovo ipak pritisak na HDZ da se prekine sa neustavnom blokadom kantona, i da se sprijeci negativan razvoj dogadjaja sa krnjim DN, nepriznavanjem nove vlasti u 5 kantona, osnivanjem nove samouprave i opcim opstruiranjem i degradiranjem stanja u drzavi, jos sa ovakvim Dodikom. A ja sam vec ranije govorila da bi i to konstituisanje DN bilo predmet raznih diverzija, ko zna kako bi se i to zavrsilo. Mucno bi bilo, svakako. I bolje je da MZ izvrsi pritisak na Covica, i ocekujem da ce sada biti veliki pritisak iz MZ na njih, nego da SDP mora na nekim borderline pravnim rjesenjima deblokirati izborni proces. To i jeste zadaca OHR-a, a ne stranaka platforme.
Sa čim će MZ vršiti pritisak? Ovakvim nemuštim oglašavanjima i pismima od PIC-a i Eštonove da se prestane sa "antiustavnim djelovanjima"? Zabranom putovanja u inostranstvo? Ili sličnim glupostima.
Ako MZ nije ustanju da izvršava obaveze koje je sama preuzela onda se treba maknuti u stranu i pustiti stvari da se riješe po evoluciji raspleta. Ovako samo produbljuju rupu u koju su počeli kopati nametanjem privremenog buđžeta federacije.
Dalje, ako SDP prihvati 2,2,2 rješenje onda slobodno mogu kontati odlazak u opoziciju.
- madner
#2444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zasto sada zbog jedne sedmice ispasti nerazuman?hercegovac_pravi wrote:Ma kakvi, ja nisam zabrinut nimalo. Samo me iritira Lagumđžijeva neodlučnost i spremnost na još jedno "savijanje" leđa.palermo wrote:Ja uopšte ne vidim razloga za neku zabrinutost. Osim one opšte zabrinutosti.
I jasno je meni da je ponovo loptica napucana u ruke HDZ-u. Ali tamo je uvjek i bila tako da nije bilo potrebe za novim napucavanjem.
Ova izjava PIC-a o "neustavnim aktivnostima" je samo potvrda onog što je pisano po forumima zadnjih 3-4 mjeseca.
HDZ da je htio, mogao je davno prihvatiti ponudu.
Ne moze Zlaja diktirati MZ sta da radi.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Predsjedništvo HDZ 1990: Pozvat ćemo Hrvate da ne priznaju vlast koja bi se formirala na neustavan način
Predsjedništvo HDZ 1990. razmatralo je na današnjoj sjednici aktualnu političku situaciju u BiH s posebnim naglaskom na proces uspostave vlasti.
Suočeni s vrlo ozbiljnom socijalnom i ekonomskom situacijom kao i zaostajanjem BiH na europskom putu zalažemo se za žurno formiranje vlasti u BiH, ali duboko svjesno da samo vlast utemeljena u skladu sa Ustavom, izbornim legitimitetom naroda i građana, može odgovoriti ovim izazovima, priopćeno je sa sjednice.
-S obzirom na najavu formiranja vlasti u F BiH na neustavan i nezakonit način bez većinskog izbornog hrvatskog legitimiteta, ako bi se to dogodilo, smatrat ćemo udarom na ustavni poredak F BiH, a s obzirom i na ulogu federalnih institucija u formiranju institucija BiH to je istodobno udar i na ustavni poredak BiH.
Stoga pozivamo na hitnu suspenziju neustavnih koraka i radnji usmjerenih na formiranje vlasti u F BiH. Akko bi se usprkos našim upozorenjima i upozorenjima Središnjeg izbornog povjerenstva kao i međunarodnre zajednice vlast formirala na neustavan način pozvat ćemo sve Hrvate i sve građane kojima je istinski stalo do BiH da ne priznaju tako uspostavljenu vlast.
Također pozivamo sve odgovorne da pristupimo na konstruktivan način i u dobroj vjeri dogovorima o uspostavi vlasti u FBH i BiH, a poštujući ustav i dostojanstvo partnera u razgovorima, naroda i građana koje predstavljamo.
Ako bi se dogodi da većinski hrvatski izborni legitimitet bude eliminiran iz procesa uspostave vlasti, mi legitimni predstavnici narodazajedno s ostalim institucijama koje predstavljaju hrvatski narod zajedno sa svim građanima hrvatske nacionalnosti u BiH i svima ostalima kojima je stalo do BH kao države tri konstitutivna naroda i građana, odgovorit ćemo svim legalnim i legitimnim sredstvima koja su u skladu s međunarodni konvencijama i ugovorima na raspolaganju jednom narodu, stoji u priopćenju HDZ 1990
-
zemo_online
#2446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
da je mz bilo briga za bih ne bi srebrenica bila u rs.
njima je bitno da se ne talasa. sjetite se reforme policije kada su sami odustali od svojih principa zbog konstantnog odbijanja dodika.
na manji pritisak podviju rep jer je bitno da se ne talasa.
njima je bitno da se ne talasa. sjetite se reforme policije kada su sami odustali od svojih principa zbog konstantnog odbijanja dodika.
na manji pritisak podviju rep jer je bitno da se ne talasa.
-
zemo_online
#2447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
plain vanilla wrote:Predsjedništvo HDZ 1990: Pozvat ćemo Hrvate da ne priznaju vlast koja bi se formirala na neustavan način
Predsjedništvo HDZ 1990. razmatralo je na današnjoj sjednici aktualnu političku situaciju u BiH s posebnim naglaskom na proces uspostave vlasti.
Suočeni s vrlo ozbiljnom socijalnom i ekonomskom situacijom kao i zaostajanjem BiH na europskom putu zalažemo se za žurno formiranje vlasti u BiH, ali duboko svjesno da samo vlast utemeljena u skladu sa Ustavom, izbornim legitimitetom naroda i građana, može odgovoriti ovim izazovima, priopćeno je sa sjednice.
-S obzirom na najavu formiranja vlasti u F BiH na neustavan i nezakonit način bez većinskog izbornog hrvatskog legitimiteta, ako bi se to dogodilo, smatrat ćemo udarom na ustavni poredak F BiH, a s obzirom i na ulogu federalnih institucija u formiranju institucija BiH to je istodobno udar i na ustavni poredak BiH.
Stoga pozivamo na hitnu suspenziju neustavnih koraka i radnji usmjerenih na formiranje vlasti u F BiH. Akko bi se usprkos našim upozorenjima i upozorenjima Središnjeg izbornog povjerenstva kao i međunarodnre zajednice vlast formirala na neustavan način pozvat ćemo sve Hrvate i sve građane kojima je istinski stalo do BiH da ne priznaju tako uspostavljenu vlast.
Također pozivamo sve odgovorne da pristupimo na konstruktivan način i u dobroj vjeri dogovorima o uspostavi vlasti u FBH i BiH, a poštujući ustav i dostojanstvo partnera u razgovorima, naroda i građana koje predstavljamo.
Ako bi se dogodi da većinski hrvatski izborni legitimitet bude eliminiran iz procesa uspostave vlasti, mi legitimni predstavnici narodazajedno s ostalim institucijama koje predstavljaju hrvatski narod zajedno sa svim građanima hrvatske nacionalnosti u BiH i svima ostalima kojima je stalo do BH kao države tri konstitutivna naroda i građana, odgovorit ćemo svim legalnim i legitimnim sredstvima koja su u skladu s međunarodni konvencijama i ugovorima na raspolaganju jednom narodu, stoji u priopćenju HDZ 1990
jes i ti rvatica?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sto?test01 wrote:plain vanilla wrote:Predsjedništvo HDZ 1990: Pozvat ćemo Hrvate da ne priznaju vlast koja bi se formirala na neustavan način
jes i ti rvatica?
-
zemo_online
#2449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa nesto mnogo kritikujes sdp. to je ,bona,najbolja stranka u bih. zapamti to.
- heckler
#2450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni nije jasno zasto nisu dignute krivicne prijave protiv CIK-a i pokrenuta apelacija pred Ustavnim Sudom FBiH pritiv clanove izbornog zakona na koji se CIK poziva kad blokira verifickaciju mandata. U Ustavu FBiH nigdje, ali ama bas nigdje ne pise da svi kantoni MORAJU izabrati delegate. Govori se o minimalnom kvorumu i tu je situacija sasvim jasna.
1) Krivicna prijava protiv CLANOVA CIK-a.
2) Tuzba Sudu BiH CIKa zbog ne dodjelivanja mandata na sta su obavezni po ustavu.
3) Apelacija Ustavnom Sudu FBiH za ukidnje odredbi izbornog zakona na koje se tzv CIK poziva u blokadi.
Ko su ovi ljudi, trenutno najodgovorniji za blokadu drzave? Gdje zive, cim se bave?
http://www.izbori.ba/default.asp?col=clanovi

Irena Hadžiabdić - Predsjednica

Branko Petrić

Stjepan Mikić

mag.iur. MILE KUDIĆ

dr. Suad Arnautović

Tihomir Vujičić

Vedran Hadžović
Ovo su grobari ustavnog poretka BiH i moraju LICNO odgovarati. Dosta skrivanja iza funkcija i institucije. Ko su ovi ljudi, u cijem su dzepu, gdje zive?
Koliko je suluda ova interpretacija zakona zamislite ovaj scenario.
U jednom od manjih kantona gdje se u skupstinu moze uci sa par stotina glasova (recimo BPK i PK) dodje se do situacije da 1 srbin udje u skupstinu sa par stotina glasova i bude jedini srbin u toj skupstini pa tako i postane samostalno "klub srba". Dodje vrijeme delegiranja clanova doma naroda i taj srbin posalje zahtjev parlamentarnoj vecini da hoce da bude predsjednik federacije ili da mu se pokloni WC solja od suhog zlata. Biva odbijen. Iz inata odbije da posalje svoju kandidaturu za DN. Iz BPK je po ustavu delegiran 1 srbin. Iz drugih kantona se ta kvota NEMOZE namiriti ako vec ima 1 srbin u tom kantonu. Dom Naroda nije kompletiran te se verifikacija mandata nemoze izvrsiti.
Znaci 1 srbin iz gorazda sa par stotina glasova drzi u saci citavu FBiH i drzavnu vlast dok ne dobije WC solju od suhog zlata.
Zlaja, hebo ti mater svoju STA CEKAS VISE????
1) Krivicna prijava protiv CLANOVA CIK-a.
2) Tuzba Sudu BiH CIKa zbog ne dodjelivanja mandata na sta su obavezni po ustavu.
3) Apelacija Ustavnom Sudu FBiH za ukidnje odredbi izbornog zakona na koje se tzv CIK poziva u blokadi.
Ko su ovi ljudi, trenutno najodgovorniji za blokadu drzave? Gdje zive, cim se bave?
http://www.izbori.ba/default.asp?col=clanovi

Irena Hadžiabdić - Predsjednica

Branko Petrić

Stjepan Mikić

mag.iur. MILE KUDIĆ

dr. Suad Arnautović

Tihomir Vujičić

Vedran Hadžović
Ovo su grobari ustavnog poretka BiH i moraju LICNO odgovarati. Dosta skrivanja iza funkcija i institucije. Ko su ovi ljudi, u cijem su dzepu, gdje zive?
Koliko je suluda ova interpretacija zakona zamislite ovaj scenario.
U jednom od manjih kantona gdje se u skupstinu moze uci sa par stotina glasova (recimo BPK i PK) dodje se do situacije da 1 srbin udje u skupstinu sa par stotina glasova i bude jedini srbin u toj skupstini pa tako i postane samostalno "klub srba". Dodje vrijeme delegiranja clanova doma naroda i taj srbin posalje zahtjev parlamentarnoj vecini da hoce da bude predsjednik federacije ili da mu se pokloni WC solja od suhog zlata. Biva odbijen. Iz inata odbije da posalje svoju kandidaturu za DN. Iz BPK je po ustavu delegiran 1 srbin. Iz drugih kantona se ta kvota NEMOZE namiriti ako vec ima 1 srbin u tom kantonu. Dom Naroda nije kompletiran te se verifikacija mandata nemoze izvrsiti.
Znaci 1 srbin iz gorazda sa par stotina glasova drzi u saci citavu FBiH i drzavnu vlast dok ne dobije WC solju od suhog zlata.
Zlaja, hebo ti mater svoju STA CEKAS VISE????