Sam svoj majstor

Post Reply
moimoi

#2426 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 24/11/2025 15:09
moimoi wrote: 24/11/2025 14:57
dr_Evil wrote: 24/11/2025 14:46

Imam jednog u familiji sve mu mora biti na wifi :D

Mes cini da ima i u mene bojler, i ako nije ves masina. NIkad nisam ni prikopcao :D Suludo. Ko uopste gasi bojler vise, pa nije 1985-a :D
Sto bi ti gorio bojler ako duze vrijeme nisi kuci? Ljeti i vise od mjesec. Da bacam lovu? Da placam struju na dvije lokacije? Apsurd.
Mimo toga sto kod nas cesto vode nestaje. Sta ti moze “prokuhati”.
Plaćaš struju na dvije lokacije. Da bi koristeći WiFI uključila bojler mora ti raditi modem/ruter, mora ti raditi sklop u bojleru koji čeka signal za uključenje iz rutera, mora ti prekidač za bojler bit iuključen, jer, ako bojler dobije signal da se uključi, a prekidač koji uključuje grijače nije uključen, grijači neće ugrijati vodu. itd. A ne možeš biti sigurna da neki "glitch", softverski "bug" neće dati signal da se uključe grijači, a ti nisi poslala naredbu sa mobitela da se uključe.

Moraju ti uređaji biti na stand-by režimu, možda neki čak i na aktivnom režimu, i to dok ih ne koristiš. A to vuče struju.

Ne kažem da je to loše, samo ukazujem na "skrivene" troškove.
Znam i ja da placam.. al je opet manji. Jasno mi je da je manji i zbog same cinjenice sto u to vrijeme ne rade drugi aparati.
Uglavnom, nama dobro dodje.
Ako nista, ne cekamo citav dan da se svi izredamo na tusiranje.
Hakiz

#2427 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

NediM17 wrote: 24/11/2025 15:13 Dobar domacin kad krene negdje na duze od kuce preventivno iskljuci sve, vodu, struju, plin.
Kod mene samo frizider ostane da radi.
Isto. Nekada i frižider ispraznim i isključim.

Neko bi rekao da alarmi (provala, požar) rade, ali koliko puta ste čuli nečiji alarm i ignorisali ga? A kada ste nekoliko stotina ili hiljada kilometara daleko, dok reagujete, čak i dok pozovete nekoga da za vas ode pogledati, već su ili komšije zvale policiju ili vatrogasci stigli. Ništa ne možete. To je samo placebo. Alarm ima koristi ako ste u kući, da vam život ne dođe u opasnost prilikom provale ili požara. Ako ste na putu, nema koristi. Javit će vam WIFi da je bila provala ili požar? Pa, javit će vam, nazvat će vas i onaj koji zna da ste na putu i ima vaš broj. To što će vam WIFi javiti u 1 ujutro, a prijatelj u 7 ujutro vam ništa ne znači ako morate voziti 12 sati da se vratite ili morate čekati mjesto u prvom avionu itd. Svakao ćete kasno doći, sve je već urađeno i bez vas. Vi samo rješavate posljedice, a za to se ne mora hitno vraćati.
tokio25

#2428 Re: Sam svoj majstor

Post by tokio25 »

idi hakize cekaj tramvaj nije za tebe ovo oko wifi veza
Hakiz

#2429 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 24/11/2025 15:23
moimoi wrote: 24/11/2025 14:57
Sto bi ti gorio bojler ako duze vrijeme nisi kuci? Ljeti i vise od mjesec. Da bacam lovu? Da placam struju na dvije lokacije? Apsurd.
Mimo toga sto kod nas cesto vode nestaje. Sta ti moze “prokuhati”.
Plaćaš struju na dvije lokacije. Da bi koristeći WiFI uključila bojler mora ti raditi modem/ruter, mora ti raditi sklop u bojleru koji čeka signal za uključenje iz rutera, mora ti prekidač za bojler bit iuključen, jer, ako bojler dobije signal da se uključi, a prekidač koji uključuje grijače nije uključen, grijači neće ugrijati vodu. itd. A ne možeš biti sigurna da neki "glitch", softverski "bug" neće dati signal da se uključe grijači, a ti nisi poslala naredbu sa mobitela da se uključe.

Moraju ti uređaji biti na stand-by režimu, možda neki čak i na aktivnom režimu, i to dok ih ne koristiš. A to vuče struju.

Znam i ja da placam.. al je opet manji. Jasno mi je da je manji i zbog same cinjenice sto u to vrijeme ne rade drugi aparati.
Uglavnom, nama dobro dodje.
Ako nista, ne cekamo citav dan da se svi izredamo na tusiranje.
:thumbup:

Kao što rekoh, imaš razlog, racionalan.
Hakiz

#2430 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

tokio25 wrote: 24/11/2025 15:26 idi hakize cekaj tramvaj nije za tebe ovo oko wifi veza
Dobro je derište jedno. Idi roditelje maltretiraj da ti mijenjaju pelene.
tokio25

#2431 Re: Sam svoj majstor

Post by tokio25 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 15:28
tokio25 wrote: 24/11/2025 15:26 idi hakize cekaj tramvaj nije za tebe ovo oko wifi veza
jeremija vrijeme te pregazilo ne siri svoj zaostali pogleda na svijet okolo svijet je davno uznapredovao od tvojih shvatanja
toska

#2432 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

Bas nemaš mašte, kupiš bojler sa Sim karticom i mobilnim Internetom :idea:
NediM17

#2433 Re: Sam svoj majstor

Post by NediM17 »

Vazda moze puknuti cijev od vode, zapalit' se nesto od struje, eksplodirati od plina bez obzira na 21. vijek.
E sad mozda je u Japanu drugacije, al' jbg meni je Japan tek na trecem mjestu. :mrgreen:
kabal1337

#2434 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

Bojler uključen po cijeli dan
Palim ga tako što pošaljem SMS
Mobitel mi je Srbin, iPhone 4S
Hakiz

#2435 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

toska wrote: 24/11/2025 15:32

Bas nemaš mašte, kupiš bojler sa Sim karticom i mobilnim Internetom :idea:

A šta ako sam 15 ili više dana na putu i istroši se baterija uređaja za mobilni internet? Uređaj radi, stalno gleda hoće li dobiti signal za uključenje, dakle baterija se troši.

Usput, sva ova priča je počela pitanjem kako izolovati od prskanja spoj utikača i utičnice bojlera. Pa, kako izolovati sve te modeme, rutere, kartice itd?

Da ne idemo više u zezanciju, ljudi koji imaju razlog da im treba, treba im. Nema se tu šta reći.

Ne znam jeste li pogledali video-klipove koje sam postavio, uglavnom, u jednom od njih žena ima frižider koji prepozna kada novi proizvod staviš u frižider, frižider košta više od 4.000 USD. Uglavnom, ona pokazuje sliku novo prepoznatog proizvoda. Njen muž je otvorio vrata, malo uvukao glavu da vidi šta ima u frižideru, frižider je njegovu glavu prepoznao kao novo dodani proizvod. Na ekranu frižidera se vidi da je frižider tu glavu prepoznao kao avokado.

I, eto. Napredak.
tokio25

#2436 Re: Sam svoj majstor

Post by tokio25 »

necces ni izlovati modeme rutere kartice jer se to nece nalaziti u toaletu wc-u ili sl nego u hodniku sobi gdje inace i stoji
-Chesterfield-

#2437 Re: Sam svoj majstor

Post by -Chesterfield- »

Image

Je li neko kupovao pametne osigurače? Mislio postaviti jedan za bojler :D
Da mogu programirati da se upali svako jutro i preko dana kada je jeftina struja.
toska

#2438 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

-Chesterfield- wrote: 24/11/2025 17:44 Je li neko kupovao pametne osigurače? Mislio postaviti jedan za bojler :D
Da mogu programirati da se upali svako jutro i preko dana kada je jeftina struja.
ako se često koristi što da ne, ušteda može biti značajna, a i daješ mali doprinos stabilnosti EP.
jedino buni što tri puta piše prekidač, a ne osigurač, pa provjeri za svaki slučaj.
made_in_sarajevo wrote: 23/11/2025 23:57
Kaze i ariston ima dva grijaca, koliko se sjeca jedan od 1kw, drugi 1,5kw. Mene zanima kolika je stvarna snaga jer uputstvo kaze 1,5kW i to je to. Jel 2x1,5 ili sve skupa 1,5kW. Znam i ja da su dva ali eto buni me snaga koja je, logicno u penny su me ubjedjivali zivotom da je jedan grijac :mrgreen: .
sigurno si već pretraživao i dobijao šarene odgovore, da ne tražimo.
za koliko vremena ugrije bojler i na koju temp. ono bi 50L?
onda je lako saznati snagu grijača ako su čisti, dupla razlika u snazi ne može ostati neprimjećena.
kuli1961

#2439 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

tokio25 wrote: 24/11/2025 15:31
jeremija vrijeme te pregazilo ne siri svoj zaostali pogleda na svijet okolo svijet je davno uznapredovao od tvojih shvatanja
@tokio25 - neumjesni su ti komentari! Forumaš @Hakiz je osoba koja se na ovom forumu maksimalno trudi pomoći svakome ko se javi sa pitanjem ili problemom tehničke prirode.
Štaviše, on je iznio svoje razloge koji ga odvraćaju od wifi opcije bijele tehnike, i nije nametao mišljenje.
Ovo pišem jer me je pomalo naljutilo lagano pretvaranje i ove, inače sjajne teme, u uvrede i besmislene loše kvalifikacije osoba koje imaju drugačije mišljenje.
Ne branim @Hakiza, nemam nikakvog razloga, zna se on sam oduprijeti, da ne kažem "odbraniti".
Pričamo, komentarišemo razloge pro & contra wifi u kućnoj tehnici....a koliko nas ima npr FID sklopku ili drugi vid zaštite od strujnog udara, makar u kupatilu?
Vratimo se na suštinu teme- kako, zašto, koliko košta, omalovažavanje nas nikuda neće odvesti.
tokio25

#2440 Re: Sam svoj majstor

Post by tokio25 »

a sta tebe briga kako ja komentarisem
neka to odrade moderatori i cao
ja samo vracam ono sto on kaze
necu dalje da se zamaram ovim objasnjavanjem jer temu bezveze zatrpavamo necim sto nema veze sa temom
kabal1337

#2441 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

-Chesterfield- wrote: 24/11/2025 17:44 Image

nabavi od provjerenog prodavaca, nesto sto ispunjava eu standarde.
( pardon ako taj kinez to sve ispunjava)

Slazem se sa Hakizom, neke stvari treba izbjegavat. Ova sranja su podlozna raznim napadima, a imas malicioznih ljudi...
kuli1961

#2442 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

tokio25 wrote: 24/11/2025 21:47 a sta tebe briga kako ja komentarisem
neka to odrade moderatori i cao
ja samo vracam ono sto on kaze
necu dalje da se zamaram ovim objasnjavanjem jer temu bezveze zatrpavamo necim sto nema veze sa temom
2430! Tačka.
Hakiz

#2443 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 24/11/2025 21:27
tokio25 wrote: 24/11/2025 15:31

@tokio25 - neumjesni su ti komentari! Forumaš @Hakiz je osoba koja se na ovom forumu maksimalno trudi pomoći svakome ko se javi sa pitanjem ili problemom tehničke prirode.
Štaviše, on je iznio svoje razloge koji ga odvraćaju od wifi opcije bijele tehnike, i nije nametao mišljenje.
Ovo pišem jer me je pomalo naljutilo lagano pretvaranje i ove, inače sjajne teme, u uvrede i besmislene loše kvalifikacije osoba koje imaju drugačije mišljenje.
Ne branim @Hakiza, nemam nikakvog razloga, zna se on sam oduprijeti, da ne kažem "odbraniti".
Pričamo, komentarišemo razloge pro & contra wifi u kućnoj tehnici....a koliko nas ima npr FID sklopku ili drugi vid zaštite od strujnog udara, makar u kupatilu?
Vratimo se na suštinu teme- kako, zašto, koliko košta, omalovažavanje nas nikuda neće odvesti.
Hvala, kuli ali nemoj.

Ignoriši ga, kaošto ga j ja ignorišem. Ja sam mu iz nekog razloga problem, pa neka sam sa sobom to riješi.

Do tada ignorisati ga i ne kvariti temu. Ne trošiti ni vrijeme, ni trud na negativnosti.
Hakiz

#2444 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kabal1337 wrote: 24/11/2025 21:48
-Chesterfield- wrote: 24/11/2025 17:44 Image

nabavi od provjerenog prodavaca, nesto sto ispunjava eu standarde.
( pardon ako taj kinez to sve ispunjava)

Slazem se sa Hakizom, neke stvari treba izbjegavat. Ova sranja su podlozna raznim napadima, a imas malicioznih ljudi...
Meni je problem to što je taj uređaj prekidač, ne osigurač. Jedna od prvih stvari koju se nauči kada se školuje za rad sa strujom (Moja srednjoškolska diploma glasi "Tehničar za instrumente i automatiku", ali nikada nisam radio u toj struci, elektronika mi je hobi) je da se osigurači ne koriste kao prekidači. Osigurači su zaštitni uređaji, nisu "radni". Ako taj uređaj stavimo umjesto osigurača, šta ako nastane kratak spoj i uređaj ne iskopča dovod struje kao što iskopča osigurač?

Ja bih radije, iza osigurača, na utičnicu za bojler, stavio nešta ovakvo

Image

Možda ima i sa WiFi opcijom ko želi, ovaj na slici nema.

Ali, osigurač bih obavezno ostavio kao osigurač.
toska

#2445 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

Hakiz wrote: 24/11/2025 22:09
ma garant bojler nije na utičnicu.
mislim da ovaj ipak ne može jer prekida samo fazu, mora i nulu za bojler.
Hakiz

#2446 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

toska wrote: 24/11/2025 22:20
Ne razumijem?

Kada montiraš indikaror za kupatilo, sve nule se vežu zajedno, prekidači (bojler, svjetlo, grijalica itd) idu samo na kablove faze. Tako da se bojler isključuje i uključuje samo na fazi. Nula bojlera je stalno vezana sa ostalim nulama. Nije indikator dupli prekidač koji prekida i fazu i nulu. Barem je u mom stanu tako. A i u nekim stsnovima u kjjkma sam mihenjao indikatore je slično. Sve su jednopolni prekidači, samo za fazu, i sve su nule međusobno povezane u jednu tačku.

Možda su sada drugačija rješenja, ovo šta sam ja radio su sve stanovi građeni prije olimpijade.

Osigurač, takođe, prekida samo fazu. U razvodnoj kutiji sve nule idu na šipku za nulu, sva uzemljenja idu na šipku na uzemljenje, a svaka faza ide na svoj osigurač.

Evo dobar video za razvodnu tablu

moon_walker_90

#2447 Re: Sam svoj majstor

Post by moon_walker_90 »

kabal1337 wrote: 24/11/2025 15:39 Bojler uključen po cijeli dan
Palim ga tako što pošaljem SMS
Mobitel mi je Srbin, iPhone 4S
Moras li tri puta unijeti pin ili prisloniti prst da ga otkljucas?
toska

#2448 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

Hakiz wrote: 24/11/2025 22:33
Ne razumijem?

Kada montiraš indikaror za kupatilo, sve nule se vežu zajedno, prekidači (bojler, svjetlo, grijalica itd) idu samo na kablove faze. Tako da se bojler isključuje i uključuje samo na fazi. Nula bojlera je stalno vezana sa ostalim nulama. Nije indikator dupli prekidač koji prekida i fazu i nulu. Barem je u mom stanu tako. A i u nekim stsnovima u kjjkma sam mihenjao indikatore je slično. Sve su jednopolni prekidači, samo za fazu, i sve su nule međusobno povezane u jednu tačku.

Možda su sada drugačija rješenja, ovo šta sam ja radio su sve stanovi građeni prije olimpijade.

Osigurač, takođe, prekida samo fazu. U razvodnoj kutiji sve nule idu na šipku za nulu, sva uzemljenja idu na šipku na uzemljenje, a svaka faza ide na svoj osigurač.

Davno sam završio sa tim majstorijama i nisam više siguran kako i šta prekidaju prekidači.

Da, osigurač prekida samo fazu, ali ovo ima dvojnu funkciju, poslije osigurača ide prekidač koji bi trebao prekidati oboje, čini mi se. :roll:
kuli1961

#2449 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 22:33
Ne razumijem?

guračem
@toska-zbunio si me- za bojler-prekid i na fazi i na nuli? objasni, kako, osim ako se ne radi o izvedbi sa dvostrukim/dvopolnim osiguračima, tj i za nulu i za fazu ? Koliko sam upućen, ti "dupli"/dvopolni osigurači su jako korisni u slučaju da se u instalaciji desi neki prekid na nuli. U izvedbi sa klasičnim, jednopolnim osiguračem, izboj na nuli je živa muka naći.
Zar razvod za bojler nije ona "klasika". tj serijska veza, gdje se vuče samo faza, a nula je povezana u GRO, tj osiguračkoj kutiji, kako i @Hakiz piše?
Kod mene u kući, vod za bojler je samostalan, tj faza nije povučena iz neke ugradne kutije u zidu, već ide direktno na GRO, gdje ima "svoj" osigurač koji štiti samo tu "bojler" fazu.
Vjerujem da je i u brvnari tako (ne sjećam se, mada imam sačuvanu preciznu šemu razvoda), s tim što sam kupatilo "zaštitio" sa FID sklopkom osjetljivosti 30 mA, koliko se sjećam
toska

#2450 Re: Sam svoj majstor

Post by toska »

kuli1961 wrote: 24/11/2025 22:52
@toska-zbunio si me- za bojler-prekid i na fazi i na nuli? objasni, kako, osim ako se ne radi o izvedbi sa dvostrukim/dvopolnim osiguračima, tj i za nulu i za fazu ? Koliko sam upućen, ti "dupli"/dvopolni osigurači su jako korisni u slučaju da se u instalaciji desi neki prekid na nuli. U izvedbi sa klasičnim, jednopolnim osiguračem, izboj na nuli je živa muka naći.
Zar razvod za bojler nije ona "klasika". tj serijska veza, gdje se vuče samo faza, a nula je povezana u GRO, tj osiguračkoj kutiji, kako i @Hakiz piše?
Kod mene u kući, vod za bojler je samostalan, tj faza nije povučena iz neke ugradne kutije u zidu, već ide direktno na GRO, gdje ima "svoj" osigurač koji štiti samo tu "bojler" fazu.
Vjerujem da je i u brvnari tako (ne sjećam se, mada imam sačuvanu preciznu šemu razvoda), s tim što sam kupatilo "zaštitio" sa FID sklopkom osjetljivosti 30 mA, koliko se sjećam
Ne, ne treba dvopolni osigurač već prekidač poslije njega.
Nula uvijek može dobiti napon od izboja na desetom uređaju u stanu, tako i na kučište bojlera.

pokušavam se sjetiti ko je u toku, @mk ultra možda?
Post Reply