Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#2426 Re: Terenci i mehanika
Za*ebi ti citav donji postroj u savrsenom stanju, ako mjenjac ne salta kako treba. Da li ti je sad mozda jasnije!!
- sorcerer
#2427 Re: Terenci i mehanika
mjenjac se skine i popravi kao i svaki dio na autu ,jel tebi sad jasnije?
-
preludezalude
#2428 Re: Terenci i mehanika
Opet se prosipas. TO JE PO TEBI LAKSE POPRAVITI AUTOMATSKI MJENJAC OD ZAMJENE KUGLE ILI SELENA?? I popravka mjenjaca kosta daleko vise od zamjene kugle ili selena.
Smiri se, pametniji si kad sutis.
- sorcerer
#2429 Re: Terenci i mehanika
prosipas se ti glupane ,meni je sve lako popraviti kad imam dio ,a tebi je sve tesko jer jedino sto znas tipkat na forumima i znas sve cijene jel si stalno kod majstora.ja sam za razliku od tebe rastavio mjenjaca i motora koliko ti neces vidjet u zivotu sastavljenih.preludezalude wrote:Opet se prosipas. TO JE PO TEBI LAKSE POPRAVITI AUTOMATSKI MJENJAC OD ZAMJENE KUGLE ILI SELENA?? I popravka mjenjaca kosta daleko vise od zamjene kugle ili selena.
samo cu ti reci kako su i meni srali razne palamudzije da je reduktor komplikovan i ne znam ti sta ,a ja ga popravio za pola sata ,a dotad nikad nisam otvorio nijedan .
-
michic
#2430 Re: Terenci i mehanika
dobro na mijenjanje ulja sam spreman. bilo koji auto da uzmem ulje se mjenja pa tako i ovdje samo ovdje još dodatno i u diferencijalu, reduktoru. pa nije valjda da ima šifri da sipaju neke druge tekućine umjesto ulja odgovarajućeg...svašta. znači ipak jeep netreba izbjegavati kako kažu neki...to mi je drago jer mi se iskreno sviđaju... hvala na savjetima. jedino mi je još problem što bi se trebao naći sa čovjekom u hercegovini da pogledam jeep a sumnjam da bi neko od majstora izdvojio dan da ide samnom, zato se naoružavam koliko mogu da sam pogledam...sorcerer wrote:reduktor sam mozes provjeriti da li radi da ga probas voziti u svim podrucjima rada i provjeri da li ima zujanja ikakvog ili cudnih zvukova.ako nema onda bi trebalo biti ok.samo budi spreman na mijenjanje svih ulja .motor,mjenjac,reduktor,diferencijali.ne bi vjerovao koji klosari to voze i sta sve sipaju unutra ....michic wrote:Ma to sa majstorom neznam baš, kome god se obratiš i pitaš kažeš da je u pitanju jeep odgovor identičan "američka sranja" "bježi od toga", "skupo održavanje a kvarljivi" i td. Nemoguće da su amerikanci ludi i da vozaju krševe... kao mi smo pametni golf 2 je najbolji auto na svijetu... Dobro motor i mjenjač mogu proveriti ali me frka za te reduktore, poluosovine i šta ja znam šta već. Imao sam automatika mercedesa i znam kako treba da radi zdrav mjenjač. nisam totalna truba ali za reduktor i ostale cake terenaca u smislu vuče jesam...jel vi preporučujete kupnju jeep-a, ipak me zanimaju ljudi koji imaju iskustva i imaju ta auta u vlasništvu a ne mišljenja nekih ljudi koji su čuli od treće osobe kako jeep nije kvalitetan auto, u svakom slučaju hvala.
i obavezno digni na dizalicu i pregledaj luftove u poluosovinama,krstove kardana, selen blokove na trapu ,moguca ostecenja karoserije vidljiva odozdo.nadji nekog normalnog majstora ne isi tim papanima koji imaju takvo misljenje o tim vozilima .
preporucujem ti dragana u doglodima on dosta zna o tim autima i on ce ti najbolje reci stvarno stanje .
- sorcerer
#2431 Re: Terenci i mehanika
vjeruj da sipaju sta stignu ,u mom reduktoru je bila 80w90 a ide atf 4,tako da kad sam otvorio unutra sam nasao blato i katran i potrosenu viljusku za saltanje jer nije bilo podmazivanja ,u prednjem diferencijalu je bila neka majoneza,a zadnji suh ko barut ,rezultat 4 nova lezaja s kosuljicama 400 maraka...sve radi 10 maraka kolko kostaju 2 litra ulja.. sve ostalo je suvisno da govorim....
-
michic
#2432 Re: Terenci i mehanika
a kako se auto ponaša kad mu je redukcija u kvaru? jel se može voziti i smije kao obično sa pogonom na dva točka? naravno dok se ne popravi ta redukcija? 
- sorcerer
#2433 Re: Terenci i mehanika
pogon na 2 tocka(2H) je napravljen za stalnu upotrebu ,pogon na 4 tocka(4H) i (4L)je napravljen da se vozi po mokroj ili klizavoj podlozi,nije preporucljivo voziti stalno sa ukljucenim jer motanjem opterecujes prednje poluosovine tj krstove poluosovina i moze doci do pucanja .u sporohodnom (4L) nije preporucljivo puno motati uopste.
-
broi01
#2434 Re: Terenci i mehanika
kakvo si to ti ulje sipo kad kostaju dva litra 10KMsorcerer wrote:.sve radi 10 maraka kolko kostaju 2 litra ulja.. sve ostalo je suvisno da govorim....
mozda suncokretovo
- sorcerer
#2435 Re: Terenci i mehanika
palmino ulje sam sipao....
dao sam banalan primjer ...
koliko to kosta 2 litra 80w90 ??? da nije mozda 100 maraka litar?
dao sam banalan primjer ...
koliko to kosta 2 litra 80w90 ??? da nije mozda 100 maraka litar?
-
broi01
#2436 Re: Terenci i mehanika
Ako si ti sipo to ulje onda ti nemas pojima koje ulje ide u diferencijale od ovih auta o kojima mi ovdje govorimo
- sorcerer
#2437 Re: Terenci i mehanika
ma eto nek ti imas pojma forumski magu,izgleda si pametnij od autodate i fabrike..de mi ti onda reci koje da sipam u XJ da ne budem glup.
-
broi01
#2438 Re: Terenci i mehanika
Pogledaj svoje postove i pogeldaj moje, pa ces vidjet ko je ovdje forumski mag i ko sve zna..
Ocito je da si pokupio svu pamet a gora sam ja budala sto i mjesam jezik sa pametnjakovicem
Ocito je da si pokupio svu pamet a gora sam ja budala sto i mjesam jezik sa pametnjakovicem
- sorcerer
#2439 Re: Terenci i mehanika
pamet nisam kupio nigdje ,posebno ne na forumima ,zato sam glup i dalje cu sipat 80w90 jer tako pise u autodati .sigurno je takodje neki glupan iz fabrike jeepova dao taj podatak jer i oni u fabrici nemaju pojma ,trebali su se prvo konsultovat ovde na forumu s tobom da im pojasnis neke stvari.
samo nastavi dalje gledat postove ,a nemoj mi odgovoriti koje ulje ide u diferencijale XJ.
samo nastavi dalje gledat postove ,a nemoj mi odgovoriti koje ulje ide u diferencijale XJ.
-
Selmir_Tz
#2440 Re: Terenci i mehanika
Ne znam mnogo o Jeep-ovima ali sam nabavio ogroman manual koji obuhvata masu tipova GC i pise sledeće:
Mjenjač: ATF+4
Prednji diferencijal: SAE080W-90 do 1999. a od 1999. pa do 2004. SAE75W-140 Syntetic (DANA 30 diferencijal)
Zadnji diferencijal: Isto, no ovdje bez obzira na godište se za teže uslove preporučuje SAE75W-140 (DANA 35C)
Zadnji diferencijal: Isto, važi za DANA 44 diferencijal
Reduktor:
Select-a-trac NV242- Mopar® ATF+4, type 9602
Quadra-Trac I NV147 - Mopar® P/N 05016796AB (4 pints)
Quadra-Trac IITM i Quadra-DriveTM NV247 - Mopar® P/N 05016796AB (4 pints)
U knjizi se navodi da se u reduktor ne smije sipati ništa drugo, posebno za ovaj zadnji model. Pošto knjigu ne mogu da upladujem (ogroman file), našao sam na ovom linku isto to, prepisano:
http://www.wjjeeps.com/service/maintenance_wj.htm
Mjenjač: ATF+4
Prednji diferencijal: SAE080W-90 do 1999. a od 1999. pa do 2004. SAE75W-140 Syntetic (DANA 30 diferencijal)
Zadnji diferencijal: Isto, no ovdje bez obzira na godište se za teže uslove preporučuje SAE75W-140 (DANA 35C)
Zadnji diferencijal: Isto, važi za DANA 44 diferencijal
Reduktor:
Select-a-trac NV242- Mopar® ATF+4, type 9602
Quadra-Trac I NV147 - Mopar® P/N 05016796AB (4 pints)
Quadra-Trac IITM i Quadra-DriveTM NV247 - Mopar® P/N 05016796AB (4 pints)
U knjizi se navodi da se u reduktor ne smije sipati ništa drugo, posebno za ovaj zadnji model. Pošto knjigu ne mogu da upladujem (ogroman file), našao sam na ovom linku isto to, prepisano:
http://www.wjjeeps.com/service/maintenance_wj.htm
- sorcerer
#2441 Re: Terenci i mehanika
sigurno sam nasuo onda pogresno ulje....
-
michic
#2442 Re: Terenci i mehanika
Pa mislim da smo tu da pomognemo jedni drugima a ne da se svađamo i nazivamo nekakvim pogrbnim imenima... Hvala na pomoći svima...uskoro bih trebao dogovoriti sa čovjekom da pogledam jeep pa možda uskoro postanem vlasnik jednog... 
- kreso_atac
#2443 Re: Terenci i mehanika
@sorcerer: jako prepotentno i bahato ulaziš u rasprave, a očito je da o nekim stvarima jako malo znaš ili si jako površno pročitao. TO da si našao blato u reduktoru je čista glupost, jer on bi zakovao prvi put kad bi i najmanje tijelo izvana ušlo u njega.
Što se tiče kupovine i pregleda auta (jeepa konkretno), naravno kao što je i već rečeno, najbitnije je uvjeriti se da su mjenjač, reduktor, diferencijali i motor OK, jer tu stvari koje se teško popravljaju ako su zapuštene. Nije to baš kako kolega sorcerer reče skineš mjenjač i popraviš, to može govoriti neko ko nikada nije otvorio automatski mjenjač. Čak i ljudi sa iskustvom se često ne usuđuju otvoriti i rasklopiti automatik do kraja.
Što se tiče kupovine i pregleda auta (jeepa konkretno), naravno kao što je i već rečeno, najbitnije je uvjeriti se da su mjenjač, reduktor, diferencijali i motor OK, jer tu stvari koje se teško popravljaju ako su zapuštene. Nije to baš kako kolega sorcerer reče skineš mjenjač i popraviš, to može govoriti neko ko nikada nije otvorio automatski mjenjač. Čak i ljudi sa iskustvom se često ne usuđuju otvoriti i rasklopiti automatik do kraja.
-
michic
#2444 Re: Terenci i mehanika
Znači u koliko primjetim da nešto i malo šteka odustati!? A nešto se bojim da ću teško naći nkog jeep-a da je u perfektnom stanju... Bilo kako bilo pogledat ću auto pa se javim...a imao sam iskustva sa automatskim mjenjačem tako da znam o tome po nešto jedino za reduktor i diferencijali nisam se susretao. Inače nebih neki ekstremni offroad upražnjavao nego malo silazak sa asfalta na makadam i skijanje zimi... znači većinom po snijegu bi koristio te 4x4 vuče, ostalo međugradska vožnja...kreso_atac wrote:@sorcerer: jako prepotentno i bahato ulaziš u rasprave, a očito je da o nekim stvarima jako malo znaš ili si jako površno pročitao. TO da si našao blato u reduktoru je čista glupost, jer on bi zakovao prvi put kad bi i najmanje tijelo izvana ušlo u njega.
-
preludezalude
#2445 Re: Terenci i mehanika
Puno seres, a nista ne govoris. Tebi je sve lako popraviti ali AKO IMAS DIO. DA LI TO DIJELOVI RASTU NA GRANI PA SU JEFTINI??? Prosuo si se pravo u ovoj raspravi, kao sto Kreso rece. A evo i ja da podebljam ovu tvoju glupost koju si prosuo kad si rekao da nije preporucljivo voziti u 4H. Stvarno moras biti neuk da tako nesto izjavis. Covjek je pitao za savjete i na sta obratiti paznju. U citavoj ovoj tvojoj palamudiji si dobro izjavio da ako zuji onda nije u redu. A to bi znao i najveci neznalica da ako zuji onda nesto nije u redu.sorcerer wrote:prosipas se ti glupane ,meni je sve lako popraviti kad imam dio ,a tebi je sve tesko jer jedino sto znas tipkat na forumima i znas sve cijene jel si stalno kod majstora.ja sam za razliku od tebe rastavio mjenjaca i motora koliko ti neces vidjet u zivotu sastavljenih.preludezalude wrote:Opet se prosipas. TO JE PO TEBI LAKSE POPRAVITI AUTOMATSKI MJENJAC OD ZAMJENE KUGLE ILI SELENA?? I popravka mjenjaca kosta daleko vise od zamjene kugle ili selena.
samo cu ti reci kako su i meni srali razne palamudzije da je reduktor komplikovan i ne znam ti sta ,a ja ga popravio za pola sata ,a dotad nikad nisam otvorio nijedan .
Ovom prilikom prijavljujem administratoru konstantno vrijedjane od strane korisnika "sorcerer".
-
preludezalude
#2446 Re: Terenci i mehanika
Gdje se nalazi taj u Hercegovini, mozda ti mogu pomoci u pregledu?michic wrote:dobro na mijenjanje ulja sam spreman. bilo koji auto da uzmem ulje se mjenja pa tako i ovdje samo ovdje još dodatno i u diferencijalu, reduktoru. pa nije valjda da ima šifri da sipaju neke druge tekućine umjesto ulja odgovarajućeg...svašta. znači ipak jeep netreba izbjegavati kako kažu neki...to mi je drago jer mi se iskreno sviđaju... hvala na savjetima. jedino mi je još problem što bi se trebao naći sa čovjekom u hercegovini da pogledam jeep a sumnjam da bi neko od majstora izdvojio dan da ide samnom, zato se naoružavam koliko mogu da sam pogledam...sorcerer wrote:reduktor sam mozes provjeriti da li radi da ga probas voziti u svim podrucjima rada i provjeri da li ima zujanja ikakvog ili cudnih zvukova.ako nema onda bi trebalo biti ok.samo budi spreman na mijenjanje svih ulja .motor,mjenjac,reduktor,diferencijali.ne bi vjerovao koji klosari to voze i sta sve sipaju unutra ....michic wrote:Ma to sa majstorom neznam baš, kome god se obratiš i pitaš kažeš da je u pitanju jeep odgovor identičan "američka sranja" "bježi od toga", "skupo održavanje a kvarljivi" i td. Nemoguće da su amerikanci ludi i da vozaju krševe... kao mi smo pametni golf 2 je najbolji auto na svijetu... Dobro motor i mjenjač mogu proveriti ali me frka za te reduktore, poluosovine i šta ja znam šta već. Imao sam automatika mercedesa i znam kako treba da radi zdrav mjenjač. nisam totalna truba ali za reduktor i ostale cake terenaca u smislu vuče jesam...jel vi preporučujete kupnju jeep-a, ipak me zanimaju ljudi koji imaju iskustva i imaju ta auta u vlasništvu a ne mišljenja nekih ljudi koji su čuli od treće osobe kako jeep nije kvalitetan auto, u svakom slučaju hvala.
i obavezno digni na dizalicu i pregledaj luftove u poluosovinama,krstove kardana, selen blokove na trapu ,moguca ostecenja karoserije vidljiva odozdo.nadji nekog normalnog majstora ne isi tim papanima koji imaju takvo misljenje o tim vozilima .
preporucujem ti dragana u doglodima on dosta zna o tim autima i on ce ti najbolje reci stvarno stanje .
- kreso_atac
#2448 Re: Terenci i mehanika
Ako ima nešto sumnjivo u vezi pogona i mjenjača, ako nemaš nekog majstora pouzdanijeg, bolje traži dalje, ne uzimaj. Ne možeš očekivati da polovan auto bude u tip top stanju, normalno je očekivati neke kugle da se čuju, krajnice, gumice, balans štange, amortizeri i šta već ne od tih manje skupih popravaka, i u principu potrošnih dijelova
-
michic
#2449 Re: Terenci i mehanika
Pa dobro kugle krajnice i takvi dijelovi nisu problem održavam i sam auto znam da su to potrošni dijelovi i da se troše...uglavnom na pogon i mjenjač stviti akcenat... Hvala na savjetu i svakako javim kako prođe proba...kreso_atac wrote:Ako ima nešto sumnjivo u vezi pogona i mjenjača, ako nemaš nekog majstora pouzdanijeg, bolje traži dalje, ne uzimaj. Ne možeš očekivati da polovan auto bude u tip top stanju, normalno je očekivati neke kugle da se čuju, krajnice, gumice, balans štange, amortizeri i šta već ne od tih manje skupih popravaka, i u principu potrošnih dijelova
- sorcerer
#2450 Re: Terenci i mehanika
puno i ti jedes pa ja ne prijavljujem adminu .vrijedjas se na pixele? istina te boli ? znas kako me strah admina ,nemas pojma ..preso si me ko papir dupe sa svojim teorijama ,idi naspi plina i usaltaj svog u 4H pa vozi non stop cijelo ljeto .savjetujem ti da nadjes jedan dobar betonski zid pa dobro par puta glavom drmni mozda ti se vijuge zamotaju.preludezalude wrote: Puno seres, a nista ne govoris. Tebi je sve lako popraviti ali AKO IMAS DIO. DA LI TO DIJELOVI RASTU NA GRANI PA SU JEFTINI??? Prosuo si se pravo u ovoj raspravi, kao sto Kreso rece. A evo i ja da podebljam ovu tvoju glupost koju si prosuo kad si rekao da nije preporucljivo voziti u 4H. Stvarno moras biti neuk da tako nesto izjavis. Covjek je pitao za savjete i na sta obratiti paznju. U citavoj ovoj tvojoj palamudiji si dobro izjavio da ako zuji onda nije u redu. A to bi znao i najveci neznalica da ako zuji onda nesto nije u redu.
Ovom prilikom prijavljujem administratoru konstantno vrijedjane od strane korisnika "sorcerer".
ja sam seljak i nemam pojma o nicemu.svima vam smeta kad vam se odgovori na nebuloze bez argumenata .niko da podkrijepi supljaru da u XJ 1990.god ne ide 80w90 u diferencijale ,pod blato mislio sam na ulje 80w90 koje je bilo puno špene od potrosene viljuskekreso_atac wrote:@sorcerer: jako prepotentno i bahato ulaziš u rasprave, a očito je da o nekim stvarima jako malo znaš ili si jako površno pročitao. TO da si našao blato u reduktoru je čista glupost, jer on bi zakovao prvi put kad bi i najmanje tijelo izvana ušlo u njega.
nadam se da ti je sad jasnije .