Srpski, srbijanski

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
trazimsamsung

#2426 Re: Srpski, srbijanski

Post by trazimsamsung »

U stvari ovo je proces kroz koji sada prolazimo kao odgovor na politicke promjene.

Slicna stvar se desva i sa SLOVENACKI I SLOVENSKI.
Sada je sve "slovensko"..... nekad je "slovenski" označavao nesto sto se odnosi na narod Slovene. Ali ko o njima jos prica...tako da je sada sve slovensko i misli se na drzavu Sloveniju.

Bez obzira na to sto mi trenutno osjecamo razliku izmedju "srpski" i "srbijanski" trend je da sve bude srpsko i bice sve srpsko ..vec imamo srpske glumce, sprske sportiste, srpske naucnike itd..... misli se na one koji dolaze iz Srbije. To je tako i tu se nista ne moze. Jezik se sam mijenja.
radostan dan

#2427 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

trazimsamsung wrote:U stvari ovo je proces kroz koji sada prolazimo kao odgovor na politicke promjene.

Sada je sve "slovensko"..... nekad je "slovenski" označavao nesto sto se odnosi na narod Slovene. Ali ko o njima jos prica...tako da je sada sve slovensko i misli se na drzavu Sloveniju.

Bez obzira na to sto mi trenutno osjecamo razliku izmedju "srpski" i "srbijanski" trend je da sve bude srpsko i bice sve srpsko ..vec imamo srpske glumce, sprske sportiste, srpske naucnike itd..... misli se na one koji dolaze iz Srbije. To je tako i tu se nista ne moze. Jezik se sam mijenja.
Ajooj, računam da si se malo preletio. Slovenski i slovenački nije isto što i slavenski.

U vezi drugog dijela posta - upravo je suprotno.
trazimsamsung

#2428 Re: Srpski, srbijanski

Post by trazimsamsung »

radostan dan wrote:
trazimsamsung wrote:U stvari ovo je proces kroz koji sada prolazimo kao odgovor na politicke promjene.

Ajooj, računam da si se malo preletio. Slovenski i slovenački nije isto što i slavenski.

U vezi drugog dijela posta - upravo je suprotno.
Ma nisam... slovenski od Sloveni, slavenski od Slaveni. Sloveni ili Slaveni to je bilo isto.
Slovenci zive u Sloveniji i pridjev je uvijek bio slovenački. Imam dovoljno godina da znam kako ih je Tito zvao ha ha ha .

Eto jel sad jasnije :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2429 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

tesla, srpski ili hrvatski naucnik..srbijanski nije :D
trazimsamsung

#2430 Re: Srpski, srbijanski

Post by trazimsamsung »

plain vanilla wrote:tesla, srpski ili hrvatski naucnik..srbijanski nije :D
Da, srpski --u znacenju iz srpskog korpusa a ne sa teritorije Srbije.

A mogu li ja pitati jel srbijanski znaci nesto uvredljivo? U cemu je fora pa je toliki otpor prema necemu sto unosi samo jasnocu. Osim toga, srbijanski nije nikakva novotarija, rijec ko rijec.

A postoje li Srbijanci ?
radostan dan

#2431 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

trazimsamsung wrote:

Eto jel sad jasnije :)
Potpuno :|
Jay Gatsby

#2432 Re: Srpski, srbijanski

Post by Jay Gatsby »

radostan dan wrote:Brani li ti neko da ga ograničiš?

Je li rusko tržište samo za Ruse ili za Rusijance (pod Rusijancima ne podrazumjevam Rusine))?

Austrijsko za Austrijce ili Austrijance?
Ko malo bolje prati, primijetit će da se u hrvatskom jeziku "srbijanski" sve manje koristi. Razlog? Ustavna definicija Hrvatske i politički položaj i brojnost Srba u toj zemlji. U BiH i Crnoj Gori razlika srpski/srbijanski je stvar praktične prirode, a ne nekog političkog stava. Na kraju krajeva, Srbin/Srbijanac i srpski/srbijanski je nešto što se može (ili moglo) naći u rječnicima Vuka Karadžića i Matice Srpske i nije palo s nebesa ničim izazvano.
plain vanilla

#2433 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

trazimsamsung wrote:

A mogu li ja pitati jel srbijanski znaci nesto uvredljivo? U cemu je fora pa je toliki otpor prema necemu sto unosi samo jasnocu. Osim toga, srbijanski nije nikakva novotarija, rijec ko rijec.

A postoje li Srbijanci ?
postoje, stanovnici odredjenog dijela Srbije, mislim centralnog
da je ovdje sad @miguela, ona bi to bolje objasnila
trazimsamsung

#2434 Re: Srpski, srbijanski

Post by trazimsamsung »

Uostalom, čiji je predsjednik Nikolić?

Srpski?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2435 Re: Srpski, srbijanski

Post by sabina1 »

Hmmmm ovdje si napravio pogrešku jer se slovenački (i makedonski) jezik zbilja razlikuje od b/cg/h/s jezika i oni imaju potpuno drugačije ( a i slične ) riječi. (Kitajska - Kina , otrok - dijete i sl.)

Termin SLOVENAČKI jezik je termin za jezik Slovenaca na b/cg/h/s jeziku.
Termin SLOVENSKI jezik je termin za jezik Slovenaca na slovenačkom jeziku .
(English i engleski nije isto zar ne ;-).

Tako da je ovdje - neprimjenjivo :-D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2436 Re: Srpski, srbijanski

Post by sabina1 »

radostan dan wrote:
tvsabina wrote:
Pozdrav radosnom danu i vanili - diskusija i više nego zanimljiva :-D
tensk intrigantna (intrigantna zbog - postovi vs avatar). :mrgreen:
Nema na čemu :-D . Još da sam stavila avatar ovogodišnje predstavnice Latvije na Eurosongu Anmary koja kaže u pjesmi "So sorry Mick" bilo bi manje intrigantnosti :-D

U svakom slučaju - nadam se duetu :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Corto Maltese

#2437 Re: Srpski, srbijanski

Post by Corto Maltese »

trazimsamsung wrote:

A postoje li Srbijanci ?
Taj termin se koristi isključivo sa ove strane Drine i označava nešto ili nekog ko dolazi iz Srbije. Dakle nije ništa uvrjedljivo, samo će te blijedo gledati, i misliti da imaš govornu manu, ako u Srbiji kažeš "Srbijanski". Nikada tu riječ nisu koristili. Za pretpostaviti je da će izraz "Srbijanac" potpuno nestati, kao što je prije stotinjak godina nestao izraz "Hrvačanin".
plain vanilla

#2438 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

Corto Maltese wrote:
trazimsamsung wrote: Da, srpski --u znacenju iz srpskog korpusa a ne sa teritorije Srbije.

A postoje li Srbijanci ?
Taj termin se koristi isključivo sa ove strane Drine i označava nešto ili nekog ko dolazi iz Srbije. Dakle nije ništa uvrjedljivo, samo će te blijedo gledati, i misliti da imaš govornu manu, ako u Srbiji kažeš "Srbijanski". Nikada tu riječ nisu koristili. Za pretpostaviti je da će izraz "Srbijanac" potpuno nestati, kao što je prije stotinjak godina nestao izraz "Hrvačanin".
nije istina
vec je neko postavljao pjesmu

Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Krusevca grada

Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju
Srbijanci

Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opancici kazu
da si carapanka

Jelecence tesno
kosuljica tanka
zar ne vidis brale
da sam Srbijanka
radostan dan

#2439 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

počeću ozbiljno da sumnjam da se iza nikova -vanila- i -pala s marsa- krije isti forumaš.
plain vanilla

#2440 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

radostan dan wrote:počeću ozbiljno da sumnjam da se iza nikova -vanila- i -pala s marsa- krije isti forumaš.
a ja mislila da sam jedinstvena :lol:
iako, poredjenje s marsovkom je kompliment :)
Corto Maltese

#2441 Re: Srpski, srbijanski

Post by Corto Maltese »

plain vanilla wrote:
Corto Maltese wrote:
trazimsamsung wrote: Da, srpski --u znacenju iz srpskog korpusa a ne sa teritorije Srbije.

A postoje li Srbijanci ?
nije istina
vec je neko postavljao pjesmu

Odakle si sele
devojano mlada
iz Srbije brale
iz Krusevca grada

Jelek, anterija i opanci
po tome se znaju
Srbijanci

Il' ti ime Anka
il' te zovu Branka
opancici kazu
da si carapanka

Jelecence tesno
kosuljica tanka
zar ne vidis brale
da sam Srbijanka
Naravno da je istina. Iz Srbije je taj izraz izčeznuo prije 40-50-60 ili ko zna koliko godina, ostao samo sa ove strane Drine, kao što se desilo već pomenutom izrazu Hrvačanin, koji je nestao potpuno. Sve to ima veze i sa stvaranjem Srpske, Hrvatske nacionalne svijesti, nauštrb Ilirske i Jugoslavenske, jer, dok su još bili u upotrebi, oba izraza su označavala mnogo uže terirorijalne cjeline od današnje Srbije i Hrvatske. Kako su se Srbija i Hrvatska okrupnjavale, s njima su se okrupnjavali i pridjevi "Srpski" i "Hrvatski". Evo ti jedne poznate pjesme koja obrađuje navedenu tematiku, u svom vremenu. Neki izrazi su ostali, neki nestali, neki zamijenjeni (recimo, Srbijanac iz pjesme je sada otprilike, Šumadinac, a Hrvačanin je neko ko živi u današnjem Zagorju, a i jedan i drugi su Srbin i Hrvat zavisno od toga sa koliko se prsta krste). I na kraju, mada ne i najmanje važno- pjesnik je Prečanin i to dvostruki, rođen zapadno od Drine i sjeverno od Save. Sumnjam da bi neki "Srbijanac", čak i u tom vaktu nešto ovako napisao:
Brže, braćo, amo, amo,
Da se skupa poigramo!
Srbijanče, ognju zivi,
Ko se tebi još ne divi!
Hrvaćane, ne od lane,
Od uvek si ti bez mane!
Oj Bosanče, stara slavo,
Tvrdo srce, tvrda glavo,
Tvrd si kao kremen kamen
Gde stanuje živi plamen!
Ao, Ero, tvrda vero,
Ko je tebe jošte ter'o?
Ti si ka'no hitra munja,
što nikada ne pokunja.
Ao, Sremče, gujo ljuta,
Svaki junak po sto puta!
Crnogorče, care mali,
Ko te ovde još ne hvali?
Mačem biješ, mačem sečeš,
Mačem sebi blago tečeš:
Blago - Turska glava suva,
Kroz nju vetar gorski duva!
Oj sokole Dalmatinče,
Divna mora divni sinče!
Oj ti krasni Dubrovčane,
Naš i danas beli dane,
Ta se pesma iz starine,
Puna slave i miline!
Oj Slavonče tanani!
Banaćane lagani!
Oj Bačvani zdravo, zdravo,
Ko j'u pesmi veći đavo!
I vi drugi duž Dunava,
I vi drugi gde je Drava,
I vi drugi, tamo, amo,
Amo da se poigramo!
. . . . . . . . . . . .
plain vanilla

#2442 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

jesi tvrdoglav
naravno da izraz Srbijanac postoji, samo ne u kontekstu u kojem ga mi koristimo
mentalist

#2443 Re: Srpski, srbijanski

Post by mentalist »

U Srbiji kada kažu da je neko srbijanac onda se misli na uži dio srbije oko Užica Čačka Valjeva.....Tako isto postoji šumadinac, sremac, banaćanin.......
Reći nekom vojvodjaninu da je srbijanac, smatrali bi da je uvreda tipa reći hercegovcu da je bosanac.
Pravopis i ostalo se ne pika :mrgreen:
Srbija srbijanci
Libija libijanci :-) :)
plain vanilla

#2444 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

mentalist wrote:U Srbiji kada kažu da je neko srbijanac onda se misli na uži dio srbije oko Užica Čačka Valjeva.....Tako isto postoji šumadinac, sremac, banaćanin.......
Reći nekom vojvodjaninu da je srbijanac, smatrali bi da je uvreda tipa reći hercegovcu da je bosanac.
Pravopis i ostalo se ne pika :mrgreen:
Srbija srbijanci
Libija libijanci :-) :)
upravo tako

gdje je ona miguela srbijanka :lol:
Jay Gatsby

#2445 Re: Srpski, srbijanski

Post by Jay Gatsby »

To kako se govori na srpskom je nebitno. Bosanski pravi razliku srpski/srbijanski i Srbin/Srbijanac. Iz praktičnih razloga.

Ljudima koji bosanski jezik smatraju svojim smeta kad na srpskom ili hrvatskom kažu "bošnjački jezik", pa opet život ide dalje.
mentalist

#2446 Re: Srpski, srbijanski

Post by mentalist »

Jay Gatsby wrote:To kako se govori na srpskom je nebitno. Bosanski pravi razliku srpski/srbijanski i Srbin/Srbijanac. Iz praktičnih razloga.

Ljudima koji bosanski jezik smatraju svojim smeta kad na srpskom ili hrvatskom kažu "bošnjački jezik", pa opet život ide dalje.
Ako cemo logikom po nazivu države, trebao bi biti bosanskohercegovački jezik a ne bosanski.
Ili da se formira i hercegovački.
Ili logika po naški, svi smo mi bosanci za ostale :-D
ili ili :-)
ma.....ode ovo u politiku :mrgreen:
poznanik

#2447 Re: Srpski, srbijanski

Post by poznanik »

Jay Gatsby wrote:...Ljudima koji bosanski jezik smatraju svojim smeta kad na srpskom ili hrvatskom kažu "bošnjački jezik", pa opet život ide dalje.
Naravno da smeta, posebno onom ko zna da ne postoji bošnjački jezik :?
radostan dan

#2448 Re: Srpski, srbijanski

Post by radostan dan »

mentalist wrote:
Jay Gatsby wrote:To kako se govori na srpskom je nebitno. Bosanski pravi razliku srpski/srbijanski i Srbin/Srbijanac. Iz praktičnih razloga.

Ako cemo logikom po nazivu države, trebao bi biti bosanskohercegovački jezik a ne bosanski.
Ili da se formira i hercegovački.
Ili logika po naški, svi smo mi bosanci za ostale :-D
ili ili :-)
ma.....ode ovo u politiku :mrgreen:
Pa od starta je politika :mrgreen:
mentalist

#2449 Re: Srpski, srbijanski

Post by mentalist »

radostan dan wrote:
Pa od starta je politika :mrgreen:
i to što kažeš
edukujemo noviji naraštaj o stanju na terenu :mrgreen:
plain vanilla

#2450 Re: Srpski, srbijanski

Post by plain vanilla »

ovo je jedna od zanimljivijih tema foruma na kojoj smo raspravljali o svacemu, ucili nove rijeci, smijali se..

ako je politika, onda smo pokazali da ni politika ne mora biti ruzna
Post Reply