Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#2426 Re: Bášča

Post by kerima1 »

de me prosvijetlite,sta je to posebno ukusan suseni paradajz pokisaljen u ulju,za razliku od friskog :? plus dodatni trosak sa susenjem,kod mene ne dolazi u obzir ako mi se nece ispaltiti rad :- )
safran

#2427 Re: Bášča

Post by safran »

1. sušenjem ga konzerviraš
2. kad probaš samo ti se kaže :-D
Mu'min

#2428 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Almond wrote:Pratim,samo ne želim da sa svojim upisima kvarim koncept teme.
:thumbup:
Mu'min

#2429 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Safran

ja već duže vremena kontam kupiti onog "svemirčića" za sušenje voća i povrća.
Sad gledam samo koji bolje odradi posao i koji manje struje potroši jer ipak 6-8 sati nije malo, pogotovu ako uzmeš u činjenicu da ne možeš 50kg od 1x sušiti.

Da ne bude skuplji metak od zeca. :)

Ovo je oko 100 KM:
Image
armin_jocker

#2430 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Safran svaka cast, hvala na receptu za suseni paradajz, ja cu to uraditi koliko god da kosta, imam viska cherija i neznam vise sta cu od njega, danas sam ubraio je jednu turu paprika, juce napravio dvije teglice fileta od paprika i ukiselio ih, danas cu ove filovati sa ribanim kupusom i mrkvom, i jednad dio filovati sa sirom, pa valjda ce uspjeti ...

Evo danasnje berbe iz plastenika, pa je valja fino iskoristiti ...

Image
Oticon

#2431 Re: Bášča

Post by Oticon »

Safran...ja još uživam u tvojim slikama. Tebe stvarno moram upoznati. Na već dogovorenu kahvu sa Flagom te obavezno zovem, nadam se da ćeš naći vremena za nas.
Armine je li grožđe na slici iz tvoje bašče? Javi na pp gdje da ti donesem sjeme žutog paradajza.
Mumine juče sam guglala gdje da nađem ovaj dehidrator.
A sad izvještaj...doduše nije iz bašče već pored šporeta. Danas sam pored ajvara probno napravila par teglica džema od žutog paradajza. Muž i ćerka su oduševljeni ukusom...nekakva kombinacija ukusa smokve i dunje. Sin još nije probao...a ješće jedino ako ne kažem od čega je :lol:. Sutra ću probati napraviti sa crvenim paradajzom. Nisam večeras stigla slikati jer sam kasno završila sa kuhanjem. Slikaću sutra i postati.
Vrtlar samo da javim da imam bolju "konu" nego ti. Moja kona svoje grožđe a ni moju bašču ne prska...tako da sam danas od nje dobila 5 kg Muskat Hamburga...tako divno miriše da mi je žao praviti sok od njega.
Sad nešto razmišljam...ako si gledao "Pčelicu Maju" kao ja i Safran onda te ne mogu zvati Adžo Vrtlar. :wink:
Last edited by Oticon on 15/09/2012 23:44, edited 1 time in total.
Mu'min

#2432 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Danas sam pored ajvara probno napravila par teglica džema od žutog paradajza. Muž i ćerka su oduševljeni ukusom...
Jel ovdje gdje bio na temi objavljen taj recept ili ?
da ne listam opet unazad.
Oticon

#2433 Re: Bášča

Post by Oticon »

ili :lol:
Oticon

#2434 Re: Bášča

Post by Oticon »

Recept za probu ako nije objavljen prije:
2 kg žutih paradajza...ubaciš u vrelu vodu par minuta...a onda ispasiraš ( ti imaš bolju pasirku od mene ...pa će ići brže)...dodaš 800gr. šećera i ukuhavaš. Možda nekih sat vremena...na početku ne moraš stalno mješati već povremeno...pred kraj kuhanja mješaj malo češće. Na kraju dodaj malo soka od limuna ( da ostane žuta boja) i kesicu vanilinog šećera. Vrelo sipaj u tegle, zatvori tegle i onda ih okerni naopako na poklopac i pusti da se skroz ohlade tako okrenute.
safran

#2435 Re: Bášča

Post by safran »

E sad si me zeznula. Ja obećala još samo džem od crvenog i zelenog paradajza. Sad moram i ovaj probati.
Kafa naravno može.
Mu'min

#2436 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zanimljiva stranica mada zbog činjenice da je potrebno platiti za korištenje malo nekorisnim u tom smislu.
Al eto more se što šta pročitati ko želi: MyFolia
Mu'min

#2437 GMO žito u EU

Post by Mu'min »

U članku iz 2009 piše: Trenutno je na trgu EU dozvoljeno korištenje slijedećih genetsko izmijenjenih vrsta žita: 1507x59122, 59122x1507xNK603, MON88017xMON810, MON89034xNK603 i Bt11xGA21 te Bt11.
Oticon

#2438 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:E sad si me zeznula. Ja obećala još samo džem od crvenog i zelenog paradajza. Sad moram i ovaj probati.
Kafa naravno može.
Ja sam danas napravila i crveni za probu. Sad i ja moram probati zeleni :lol: . Za kahvu ti javim na pp kad "utanačim" termin sa Flagom.
safran

#2439 Re: Bášča

Post by safran »

Ja upravo spakovala žuti u tegle a crveni se kuha. Zeleni sutra ! :-D
kerima1

#2440 Re: Bášča

Post by kerima1 »

zene,zene pored sljiva,grozdja,sipka vi nasle od paradajza praviti djem !hjd to je vasa stvar :mrgreen:
bizet

#2441 Re: Bášča

Post by bizet »

ma gdje ste bastovani :)...citam i ja o slatkom paradajzu...vjerovatno je ukusno, vjerujem nasim konama, ali nekako mi tesko zamisliti slatki paradajz a trebalo bi mi i "hrabrosti" da probam
mu'min sos je jako dobar...prosao test i kod muza i kod dajdjince...sutra uslikam
malo se raduckalo po kuci...malo se kuhalo satarasa...vi sve nesto fensi smensi a ja po satarasu udarila
i jest da ne ide ovdje ali ne da mi se sad ici na drugu temu (tamo cu ti poslati sliku) ali nikla je 1 papricica...tako barem dajdjinca veceras prepozna u saksiji....ostalo je bosiljak (a taman sa pomislila da sam ga se rijesila) :D
Mu'min

#2442 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
OSU Blue sorta, među zadnjim koji se još drže na njivi

Image
Većina paradajza je u vrlo slabom stanju

Image
Paprike ( slatke i ljute) pupaju i jedino na što još se nadam da bi moglo biti šta.

Image
Yellow lemon u relativno slabom stanju al ga bar nešto ima
Mu'min

#2443 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Safran vidim da ću dogodine i ljubičasti pekmez praviti :lol: :lol: :lol: Mumine zadužen si ... ma nije da mješaš ( šta se odmah buniš), već da obezbjediš sjeme.
Ovo su zeleni paradajzi :lol:
Kad uzirju su CRNO-CRVENI

evo kakvi:
Image
Oticon

#2444 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ništa od ljubičastog pekmeza :sad: .

A sad izvještaj iz bašče:
Paradajz cvjeta i rađa "ko lud". Zelena zebra ima preko pedeset plodova na jednoj stabljici. Pritke više ne mogu izdržati, valjda su se rasušile, svaki dan po jedna-dvije su u vertikalnom položaju.Muž :x jer nema više nijedne majice...samo režem i vežem paradajz. Da su mi sad jedne dimije kako bi mi dobro došle :lol: . Paprika takođe cvjeta i rađa...samo je dosta sitniji plod. Svaki dan bude po šaka jagoda i po par krastavica i tikvica. Celer samo buja...razmišljam da ga počnem prodavati jer ne znam šta više sa njim. Crvena blitva izgleda super, ali mi je malo opora u jelu. Ostalo...e nema ostalo. Bamija nije ni procvjetala, raštika je toliko sitnog lista ...da ga ne mogu savijati u sarmice sa piletinom, karfiol nije zametnuo glavice, buranija nešto "kunja".
vrtlar

#2445 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Ništa od ljubičastog pekmeza :sad: .
Dragi sine, samo ti piši možda nešto i bude od tebe.
Vrtlar se nije javio samo juče i već nam nedostaje.
A sad izvještaj iz bašče:
Paradajz cvjeta i rađa "ko lud". Zelena zebra ima preko pedeset plodova na jednoj stabljici. Pritke više ne mogu izdržati, valjda su se rasušile, svaki dan po jedna-dvije su u vertikalnom položaju.Muž :x jer nema više nijedne majice...samo režem i vežem paradajz. Da su mi sad jedne dimije kako bi mi dobro došle :lol: . Paprika takođe cvjeta i rađa...samo je dosta sitniji plod. Svaki dan bude po šaka jagoda i po par krastavica i tikvica. Celer samo buja...razmišljam da ga počnem prodavati jer ne znam šta više sa njim. Crvena blitva izgleda super, ali mi je malo opora u jelu. Ostalo...e nema ostalo. Bamija nije ni procvjetala, raštika je toliko sitnog lista ...da ga ne mogu savijati u sarmice sa piletinom, karfiol nije zametnuo glavice, buranija nešto "kunja".

Oticon ma isao u planinu da se odmorim a usput da provjerim jeli smreka sazrela pa nije jos za sedmicu dvije ce.Pronasao sam super mjesto gdje ima puno smreke.

Opa Oticon sto se radilo a ne samo da se lakiraju nokti.Vidi ti nje okolo naokolo i ima super bastu. :mrgreen: ;-) :D
vrtlar

#2446 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
Oticon wrote:Safran vidim da ću dogodine i ljubičasti pekmez praviti :lol: :lol: :lol: Mumine zadužen si ... ma nije da mješaš ( šta se odmah buniš), već da obezbjediš sjeme.
Ovo su zeleni paradajzi :lol:
Kad uzirju su CRNO-CRVENI

evo kakvi:
Image

Mumine super paradajz ali ja nisam bas da ispitujem i da imam skoro sve vrste prije me privlacilo sad ne. Bolje nekoliko vrsta i super ali ko ima volju i zelju nek sadi.
vrtlar

#2447 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote: OSU Blue sorta, među zadnjim koji se još drže na njivi

Većina paradajza je u vrlo slabom stanju

Paprike ( slatke i ljute) pupaju i jedino na što još se nadam da bi moglo biti šta.

Yellow lemon u relativno slabom stanju al ga bar nešto ima

Mumine gotova je sezona za paradajz a i za krastavice i paprike mogu se jos koje ubrati ali nece rasti.
Mu'min

#2448 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Mumine gotova je sezona za paradajz a i za krastavice i paprike mogu se jos koje ubrati ali nece rasti.
Znači nema fajde od onogo cvata unatoč legi gdje sam ja. :)
Hajd možda me iznenadi šta. :)
safran

#2449 Re: Bášča

Post by safran »

Da i ja podržim vrtlara - džaba gatate u cvjetove paradajza - njemu je sada ograničavajući faktor dnevno-noćni periodizam. Radije skratite stabljike i omogućite već formiranom plodu da dozri.
Oticon

#2450 Re: Bášča

Post by Oticon »

Poslušaću vas...sutra je na redu šišanje paradajza.
Post Reply