nosara wrote:
Samo jedno pitanje... Nije li haris bio jedan od onih koji su '92. trebali osigurat uslove da narod ne strada, ako smo vec krenuli u avanturu zvanu nezavisnost...? Umjesto toga dobili smo UN... Opet, zahvaljujuci njemu i njegovim "suborcima" za BiH... Da mu vjerujemo na rijec da nece ponovit iste greske...?
Ja bih, da nisam vezan stranackom "omertom", svoj glas dao npr. Izudinu Kesetovicu ili Muji Demirovicu... Ni zbog cega drugog, nego da se taj demagog i prodavac magle konacno penzionise i postane dodirljiv istraznim organima...
Po tebi je izgleda Haris kriv sto nas je velikosrpska ideologija napala uz pomoc domacih petokolonasa i komsija,...Obzirom da sam bio svjedok kao aktivni ucesnik formirnja PL i radio na organizovanju odbrane RBiH koja je pocela polovinom 1991,kada je vec JNA svo oruzje bivsih republickih stabova TO planski izuzela i razoruzala ih kao dio priprema za stvaranje buduce Srboslavije,.....SDA je imal propusta po pitanju vodenja neodlucne i nesposobne politike ali isto tako moras shvatiti da su nas su napali prije nego smo dobili nezavisnost,...Mi smo imali dva izbora da budemo mobilisani i da ginemeo za granice Srboslavije ubijajuci komsije Hrvate u Hrvatskoj i Bosni i budemo sluge poput Bulatovica i Crne Gore cime bi se sigurno stvorila Srboslavija ili bi nas NATO razvalio kao Srbiju na prilazu Zagrebu sto bi po meni i vecini u BiH bio neprihvatljiv gori i neljudski cin zbog cega bi se dans crvenili i nosili teret agresora...Nemoj da pripisujes i pravdas velikosrpsku hegemeniju okrivljujuci Silajdizcu i BH gradanima,uprkos tome sto su bili psiholoski,vojno i svakao nespremni ne ocekujuci da ce ih komsije Srbi masovno poklati,....Ima ona narodna onaj ko ne zeli sebi pomoci niko mu nece pomoci,.....
Evo ti istine sta sam ja naprimjer dozivljavao hodajuci po BiH sa gen.Halilovicem i grupicom koliko nas je bilo na pocetku.Negdje smo aktivnije poceli hodati nakon sto smo u sarjevu zavrsili formiranje i pripreme od oktobra 1991,..Mi smo mogli jedino informisati stanosvnistvo i dati im upute da nas ceka rat slican onom u Hrvaskoj ali onakva pokolj i sistematsko ubijanje nismo mogli predvidjeti pa ono nie cinio ni Hitler civilima,.....Primjera radi svijest naroda je bila nikakva iako je u Hrvaskoj bio rat koji sam imao priliku iskusiti u organizacionom smislu a koji je bio prdimahovina pordeci sa Bosnom tamo je jedino Vukovar,malo dubrovacko i sibensko ratiste te nesto u Slavoniji i Baranji.
U Bosnu sam dosao u Julu 1991 Bosna je vec bila okupirana i puna oruzja tenkovskih Brigada i korpusa JNA koji se povlacila iz Slovenije i Hrvatske,gomilali i rasporedivala kako bi planom RAM u par sedmica Bosna pala kako su bili predvidjeli,....Ja sam sam samoinicijatvno trazio i raspitivao se da li se radi nesto po pitanju organizovanja odbrae BiH jer se jos vodila diplomatija i pregovori oko buducnost BiH i referenduma,.....Obicna raja je svercala Marke iza coskova sarajevske Titove ulice koje su mijenjali za bezvrijedne dinare i cekali da ih svijet i sesta flota zastiti od rata,........Krili smo se i radili ilegalno da nas ne provale hodajuci po Bosni i dolazeci kuci nako nekoliko dana i kasno u noc bojeci se da nas neko ne osmeka,sta znas tada je bila puna Bosan obavjestajnih sluzbi.,
Zakazemo sastanak unekom gradu ili selu sto je bio posao stranke,tamo dode dio ljudi koji je radoznao da cuje hoce li biti rata ili ne,....pola sastanka provedemo u raspravi hocel biti rata ili ne,....dio nas istih napadne da zelimo belaj sa komsijama i na kraju ih bude manje od 10% koji izraze volju da se prikljuce organizovanom otporu sa oruzjem koje su imali ili su nabavili raznim kanalima,.......Ja svo vrijeme rada nikada nisam dobi niti jednog usranog Yugo dinara niti marke,osim sto bi nas vozili i obezbjedili smjestaj i hranu kod nekog u kuci,......Tada sam imao suprugu i desetomjesecnu bebu koju su mi hranili moj punac i punica i svadu sa njima zbog onoga sto radim jer su se bojali da se necu vratiti jednog dana odem iz kuce izlazuci se da budem uhapsen u ilegalnom radu jer smo jos uvijek bili dio raspadajuce Tugoslavije.......
Mogu ti samo reci da sam bio zatecen stanjem i svijescu naroda uoci referenduma koji jednosravno nie shvatao da nam prijeti rat i zlo od JNA i komsia koje je vec tada JNA bila uveliko naoruzala,.....Rat je nas zatekao vojno nespremene a za to ne mozes kriviti iskljucivo SDA i Harisa,....Stranka je dosla na vlast 1990,....Poredeci sa Hrvatskom 11% Srba je zivjelo u Hrvatskoj i okupirano je bilo 33% Hrvatske,pored svih prednost i kompaktnosti etnicke strukture i svega drugog sto su imali a mi nismo te blizine Srbije ,od otvoenosti mora,Aerodroma,Zeljeznica i Puteva do pomoci Svabije koju su imali svo vrieme......nesto se malo oruzja uspjelo dovlaciti i kriti ispod stocnog brasna te na razne nacine i raznim kanalima koji meni nikada nisu bili poznati niti me je interesovalo jer je to radila stranka SDA ali je to sve bilo jako mizerno i simbolicno,....Mi iz PL nismo nista imali sa naoruzavanjem ogranaka,vec iskljucivo organizacijom regija i stabova odbrane te uvezivanej istih gdje su se ukljucili loci i svi koji su imali oruzje i ono sto bi kupili stranackom linijom,..
Ja im zamjeram sto su oruzje prodavali po visocijoj cijeni i cesto sam ih kritikovao jer su mi se ljudi zalili na cijene od koje su pravili profit da bi navodno njime kupovali dodane kolicine oruzja ali je sve to bilo simbolicno ni blizu 1% nismo imali na pocetku rata od ong sto je imala ex JNA samo lakog naoruzanja a za teze oruzje nikada nista od toga nije uzeto,osim sto je otimano i torku rata..........Na pocetku je bilo tesko rukovoditi neuvezanim staovima bez sistema veze i RIK-a.Mogoa bih ti pisati romane o svemu kako je bilo,......Ja Silajdzicu i Izetbegovicu kao i svim gradanima BiH koji su bili zrtve velikosrpske agresije a potom Hrvatske agresije ne zamjeram jer je sticajem okolnosti,kratkoce vremana na vlasti i svega sto se desilo nije se objektivno moglo vise naprviraviti,gresaka je bilo ali ih krviti zrtvu sto je stradala od zlikovacke i bolesne ideologije bi bio cin cinizma,.......
Ako te interesuje vise o nacinu organizovanja i kako je islo otidi na You Tube ukucaj Sefer halilovic i tamo ces naci masu linkova gdje on iznosi mnogo sire hronologiju formiranja PL,organizovanju i odbrani BiH,......Ja im zamjeram za kadrovske smjene koaj su se desile 1993 ali na to je uticao sukom sa HVO-m i sve sto se desavalo,.za men je potpis Deytona bio cin izdaje a kojeg su nam Amerikanci nametnuli kak se ne bi desio egzodus Karadzicevih Srba jer su Amerikanci rekli da bi nekoliko stotina hiljada BH Srba destabilizovalo Srbiju i napavilo ljudsku katastrofu naivnim pristankom su spasili Karadzica od vojnog poraza sto je bila greska ,tako dajuci vrijeme da se amortizuju posljedice rata,vrate ljudi na svoje i izvrski reforma ustava te preurdenje drzave u kojoj ce svi gradani imati jednaka prava sto zaista i Hars zeli,.....
Medutom mi imamao velikosrpsku ideologiju koaj sanaj iste snove i tu smo gdje smo,.....Bez obzira na sve ja smatram da BiH ima buducnsot sa probosanskim strankama popit SDP-a i slicnim strankama,.Haris je arogantan i ters ali mu je stalo do odbrane,bolje i prosperitnije Bosne,....Za ljude oko njega ne mogu nista reci osim za Dudakovica da je veliki domoljub kao i njegovog savjetnik Arnaut,.....
Ja sam uvijek govorio u kuci imaj obavezno lovacki snajper i dovoljno municije jer da smo imali svi oruzje 1992 rata u BiH ne bi bilo,......... onaj ko nema dugu cijev danas nakon svega na sigurnom on nema nista jer to sto ima nema cime braniti,.........
Halali sto oduljih,........