Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zengi

#2426 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

bizet wrote:@zengi, rekla bih da je ovaj tvoj post o sterilizaciji pasa jedan od najboljih na forumu...cista 10 od mene, do zadnjeg pasosa kad ti umiksa i religiju, e tu sam se nasmijala
ako ides na to da ce se neko ko vjeruje u Boga prepasti, kad procita sta si napisao, pa nece sterilisati psa ili macku, mislim da si veliki entuzijasta :thumbup: ...i mani se dvostrukuh standarda...cuj nece u dzehenem onaj ko drzi psa u kuci, ali onaj ko ga sterilise sigurno hoce, a pravila su jasna, svi u dzehenem, fino za rukice po dvoje u redu :lol:
hajde malo se zezam, niko ne zna ko ce gdje i ima li se igdje nakon ovoga, ali da trebamo paziti nase najbolje prijatelje onako kako zelimo da se nas pazi vala trebamo

ps. @zengi, napokon izasla se druziti sa svojom rundavom djecom, ja te radosti i srece, sa moje strane, ma kao da sam iz banja se vratila nakon par sati sa njima, a i njihove srece naravno
Hvala drugarice @Bizet.
Ali, kao sto i sama vidis, nema puno efekta osim na nasu drugaricu @Lavorpunvode, koja je vidjela zdrav rezon u mom pisanju.
Cudi me da ovi ljudi ne sjeku svojim ljubimcima i noge, tako da ne odu pod auto.

Sto se tice uplitanja religije, to je svakako vazan faktor i samo sam htio da pojasnim ljudima sta se kako boduje i da i sa te strane to nije u redu.... al sta ces.

Bas mi je drago da si ih posjetila. A jesil nosila bebu? Obradovat ce se i njoj.

@Zhixin jarane, hajd vidjet cemo Lili za jedno godinu dana.
febo_acm

#2427 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Naravno da ćemo je vidjeti, biće odlična :D Zdrava i prava, ako Bog da :D

Sve ostalo je rekla-kazala i lično mišljenje... Mogao sam ja tebe poslušati i da za 3-4 godine dobije neku bolest na materici i šta onda? A može i ovako biti belaj i onda opet haos... Znači nema nikakvih naučnih/praktičnih dokaza da je kastracija štetna...
pakica_

#2428 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ja mu svaki put kad govorim da to nema veze navedem primjer dva rota iz parka kod druge gimnazije koji su beton, i on svaki put za njih kaze: "a i oni kastrirani :shock: " :lol:
sve dok se kerovi paze i dok se brine o njima, kastracija apsolutno nema nikakve veze ni s cim, al' eto, mi sa kastriranim/sterilisanim kerovima smo svi vaki, naki, svakaki.. :roll:
bizet

#2429 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by bizet »

zengi wrote: Hvala drugarice @Bizet.
Ali, kao sto i sama vidis, nema puno efekta osim na nasu drugaricu @Lavorpunvode, koja je vidjela zdrav rezon u mom pisanju.
Cudi me da ovi ljudi ne sjeku svojim ljubimcima i noge, tako da ne odu pod auto.

Sto se tice uplitanja religije, to je svakako vazan faktor i samo sam htio da pojasnim ljudima sta se kako boduje i da i sa te strane to nije u redu.... al sta ces.

Bas mi je drago da si ih posjetila. A jesil nosila bebu? Obradovat ce se i njoj.

jesam, ali ne pod njuske, jos uvijek su prljavi, valja mi ih dotjerati u red..znatizeljni su, ali ih je ipak.vise zanimalo sta ima na stolu za pojesti :lol:...ma to su ti bolan interesdzije, jedino su ih nasi politicari zahebali...povratak u copor je jedno od boljih dozivljaja, sa moje strane...bas su me dobro docekali i pocastili svojom spontanoscu i iskrenosti...kako jedan moj drug kaze, zakljucaj covjeka i psa u podrum i nakon tri sata otvori covjek ce te napadati dok ce pas veselo mahati repom sretan sto te vidi...nema boljih od njih, a medju njima meni najbolji moji psi :)

nego kako ti zengu cuvas dok je kucanja?...zvijerku zatvoris, ali sta je sa njim?..kako ti se ponasa dok je kucanja?
bizet

#2430 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by bizet »

pakica_ wrote:ja mu svaki put kad govorim da to nema veze navedem primjer dva rota iz parka kod druge gimnazije koji su beton, i on svaki put za njih kaze: "a i oni kastrirani :shock: " :lol:
sve dok se kerovi paze i dok se brine o njima, kastracija apsolutno nema nikakve veze ni s cim, al' eto, mi sa kastriranim/sterilisanim kerovima smo svi vaki, naki, svakaki.. :roll:
velis ko Shakira :lol:

ljudi sterilisu psa i da ga smire, tj. da smire hormone...ono sto radimo jeste prilagodjavanje jednog bica sebi i ma koliko mi tvrdili da ga volimo mi gledamo da ugodimo i olaksamo sebi, jer nam je takva priroda, sebicna
da se razumijemo i ja sam svoju kujicu sterilisala
Pasiflora

#2431 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

zengi wrote:Cudi me da ovi ljudi ne sjeku svojim ljubimcima i noge, tako da ne odu pod auto.
Brutalno iskreni @zengi :D . U nekom smislu se i slazem sa njim - fakat kada se zenama (nemoj da bi me neko napao zbog paralele) povade jajnici one moraju stalno uzimati neku terapiju za hormnone (koliko ja znam). E sada, ove kujice koje se sterilisu...
Ali sam generalno ZA strerilizaciju, pogotovo ulicnih kujica. Pakao je sta te jadnice prozive kad se tjeraju (masovna silovanja) i ostene...
Cholina_Lokica

#2432 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Svaka zenka koja nije sterilisana, a nije se parila svako tjeranje, prije ili kasnije bude zagnojena materica, koja ako se ne reaguje izaziva sepsu, tetanus itd., ili dobije karcinom materice ili dojke, znaci SVAKA, za izuzetak jos uvijek nisam cula. Ko kaze da nije tako ili laze ili pojma nema, jednostavno. I zaista mi je apsurdno svjesno to psu uraditi, da ne upotrijebim neki gori izraz. To nisu ba bolovi, to su patnje zive za psa
Pasiflora

#2433 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

Cholina_Lokica wrote: ili dobije karcinom materice ili dojke, znaci SVAKA, za izuzetak jos uvijek nisam cula.
Nisam to znala.
Cholina_Lokica

#2434 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Pasiflora wrote:
Cholina_Lokica wrote: ili dobije karcinom materice ili dojke, znaci SVAKA, za izuzetak jos uvijek nisam cula.
Nisam to znala.
Neka sa 3-4 godine, ali necina sa 10-11-12 godina, i zaista mi je grozno to priustiti svom psu u tim godinama, da se na takav nacin pati :( A vrlo jednostavno se rjesava
febo_acm

#2435 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Ja znam za dva slucaja gdje su kuje dobile strasne upale i jedva zive ostale. Na kraju su lijecenja kostala kao 3-4 kastracije...
pakica_

#2436 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

nemojte molim vas, mi smo okrutni :-) :lol:
anjaistkrank

#2437 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by anjaistkrank »

pakica_ wrote:nemojte molim vas, mi smo okrutni :-) :lol:
Najgori smo od sve djece :)

Ali da vise se maknemo od rata o manama i prednostima sterilizacije/kastracije, jer svako ima svoje misljenje i ja sam naucen da se svacije saslusa i postuje :wink: , ja imam pitanje. Radi se o kandzama na bestijama. Ova moja npr, sama sebi njih "turpija" kad smo vani od neki kamen ili sta ja znam, medjutim onaj 5. nokat joj je ko u orla. Ostar ko pogled profesorice. Sta sa tim da se radi, obzirom da ga ne moze ona sama sredjivati?
febo_acm

#2438 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

S obzirom da u kući hodam u šorcu kada Lilly skoči na mene ja odma prokrvarim :D Mislit će neko da mi je žena luda :D :P
Ja nju moram voditi da joj skrate ove kandže... Moram da vidim kako to rade, a kasnije ću sam da radim :D
pakica_

#2439 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

nije to nikakva mudrost.. kupite ovo i opleti
Image
kod pasa sa bijelim noktima do zivca koji se vidi (blago vama), kod pasa sa crnim noktima samo capnete onu "kukicu" koja se napravi na noktu i zdra'o :D
febo_acm

#2440 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Jel ovo blago vama ironično ili nije? :D

Ma neko mi je pričao da je paščetu prisjekao nokat i haos bio... Pa reko radije bi da vidim kako to neko radi :D
zengi

#2441 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Pasiflora wrote:
Nisam to znala.
Ma pusti @Lokicu, halucinira. Valjda ove vrucine.... al proci ce to nju u septembru kad malo zahladni. :D
Ovo je tipicna AP prica, za malu djecu.
lavorpunvode

#2442 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by lavorpunvode »

Zhìxin wrote:Jel ovo blago vama ironično ili nije? :D

Ma neko mi je pričao da je paščetu prisjekao nokat i haos bio... Pa reko radije bi da vidim kako to neko radi :D
nakon sto sam jednom cuku odvela u ZOO centar na Mojmilu, gdje cetvrtkom imaju kao neke besplatne konsultacije sa veterinarom, i nakon sto mu je on, u pokusaju da mu skrati noktice, odrezao komadic jastucica na jednom prstu, odlucila sam se da to sama radim i kupila ove makaze. nista lakse vjerujte, samo treba paziti da se ne pridje preblizu zivcu.
inace taj superveterinar, nakon sto je napravio krvoprolice, moj ga pas naravno krenuo ujesti, ali je on izmakao ruku, i pri naplati (5KM) ono kao usput je dodao.. mada bih vam trebao naplatiti oko 50KM za dusevnu bol. kao, prepao se jadan... a psu je iz sape krvarilo jos naredna 2-3 h.. i u zivotu nisam cula takav krik kao onda kada mu je porezao sapu, vjerujte da mi se krv u zilama zaledila.
gospodin bi onda naplatio dusevnu bol.. bas se danas svaki slunto naziva veterinarom.
zengi

#2443 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

bizet wrote:
zengi wrote: Hvala drugarice @Bizet.

jesam, ali ne pod njuske, jos uvijek su prljavi, valja mi ih dotjerati u red..znatizeljni su, ali ih je ipak.vise zanimalo sta ima na stolu za pojesti :lol:...ma to su ti bolan interesdzije, jedino su ih nasi politicari zahebali...povratak u copor je jedno od boljih dozivljaja, sa moje strane...bas su me dobro docekali i pocastili svojom spontanoscu i iskrenosti...kako jedan moj drug kaze, zakljucaj covjeka i psa u podrum i nakon tri sata otvori covjek ce te napadati dok ce pas veselo mahati repom sretan sto te vidi...nema boljih od njih, a medju njima meni najbolji moji psi :)

nego kako ti zengu cuvas dok je kucanja?...zvijerku zatvoris, ali sta je sa njim?..kako ti se ponasa dok je kucanja?
E upravo sinoc mi je Zvjerka prokrvarila i sad nastupa veoma zanimljiv period.
Da show bude jos veci i lokalna kujica koja je non-stop kod mene je takodje dobila krvarenje.
Znaci, imam dvostruki show!!! Jer i nju moram sprijeciti u namjeri da mi izrodi desetak razigranih kucica.
Tenutna situacija je: Dvije zenke, dva muzijaka i dva kučeta. Jedno kuče je sa slomljenom šapom.

Zvjerka ide u ljetnu kuhinju, Šemsa u podrum (suh, prostran i udoban) a momci nek se hebu po bašći.... zajedno sa kučićima jer mi je i njih pun .....!
Kakvo su mi samo REEEVANJEEE u duetu priredili malo prije. Isto kao da gore u zivoj vatri.

E jest poblem sa šetnjom jer moram paziti da mi neko ne zaluta ili odluta. Hajd Zvjerka me slusa i nema sanse da mi zbrise, ali ću sa Šemsom imati problema jer ona sluša, ali ne shvaća komande tako ozbiljno kao ostali jer je ona ulicni pas i nije imala nekog kontakta sa ljudima osim ono šibe i marš. Nije naviknuta ni na povodac ali cu je u periodu tjeranja morati drzati na povodcu da mi ne zbrise. Šetnja uzima duplo vise vremena nego obicno jer moram da izvodim i momke i cure posebno + ovo sa povodcem.
Ali, sve bih ucinio za ta dobra bica i njihove genitalije! :D

A lakse bi mi bilo copy - paste, neku prikladnu šuplju sa AP (o tumorima i STRAŠNIM STRAŠNIM patnjama kroz koje psi prolaze zato sto imaju muda) i mirna Bosna.

Al sam ja brutalno iskren i prema sebi, pa ne mogu.
pakica_

#2444 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

ma kakvi ironicno, sasvim iskreno i tuzno- blago vama :D jednom me jaranica zamolila da odrezem nokte njenoj svicarskoj ovcarki i vjeruj mi- pis of kejk.. vidis dokle treba rezat i udri.. a moji imaju crne nokte, pa moram po malo sjeckat jer ne vidim dokle je zivac.. :-)
febo_acm

#2445 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Sutra u potragu za nejlkliperom :D
zengi

#2446 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

Zhìxin wrote:Sutra u potragu za nejlkliperom :D
Polako burazeru stim da joj ne sjecnes zivac. Prvo provjeri jesul joj fakat nokti za sjecenje jer to sto te grebe nije anomalija, to tako treba. :-D
pakica_

#2447 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

zengi wrote:
Zhìxin wrote:Sutra u potragu za nejlkliperom :D
Polako burazeru stim da joj ne sjecnes zivac. Prvo provjeri jesul joj fakat nokti za sjecenje jer to sto te grebe nije anomalija, to tako treba. :-D
kol'ko znam, kod stafova su vecinom bijeli nokti.. ne bi trebao imati problema :D
febo_acm

#2448 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

zengi wrote: Polako burazeru stim da joj ne sjecnes zivac. Prvo provjeri jesul joj fakat nokti za sjecenje jer to sto te grebe nije anomalija, to tako treba. :-D
Nije problem što ona grebe... Problem je postao u zadnje vrijeme kada ona grebe :D Nokti su joj toliko izrasli da su ravni kandžama.
Cholina_Lokica

#2449 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

pakica_ wrote:

ma kakvi ironicno, sasvim iskreno i tuzno- blago vama :D jednom me jaranica zamolila da odrezem nokte njenoj svicarskoj ovcarki i vjeruj mi- pis of kejk.. vidis dokle treba rezat i udri.. a moji imaju crne nokte, pa moram po malo sjeckat jer ne vidim dokle je zivac.. :-)
Imas sprej za crne nokte, mislim da je obicni hidrogen ili tako nesto, samo prsnes prije sjecenja i nokti pobijele. Probaj naci, i ja se kanim da ga kupim, ali doduse ja sam se ustelila pa to vise haman i napamet radim
febo_acm

#2450 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by febo_acm »

Evo ovako to izgleda :

Image
Post Reply