Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
skafiskafsnjak

#2426 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

sitna.buranija wrote:Malo je to hrane... 3 puta dnevno, jos jedes ko vrabac. Jedi mnogo vise, to je malo i za definiciju, a kamo li pocetnika ciji misici jedva cekaju hranu da narastu. Neko od 80-ak kg (sa pristojnim bf%, recimo da se trbusnjaci naziru, ima pokoja vena na podlaktici) na masi treba pojesti otprilike:
100g zobi
0,5kg sira
0,25kg-0,5kg mesa
3-4 jaja
litar mlijeka
pola kile povrca
+
riza, krompir, tjestenina (oko 700-800kcal vrijednosti, odgovara otprilike 200g rize, 750g krompira, 200g tjestenine)
:-D
Ako primjetis da se mastis previse, srezes ove izvore UH. ~200g P, oko 3200kcal
A mislim da bas i ne treba meni toliko jer jos imam viska, tj. masti. U zadnjih 4-5 mjeseci sam promjenuo hranu i smrsao 12kg. U teretanu sam krenuo prvenstveno da koji misic dobijem jer ih nemam nikako .
Znaci trbusnjaka nema ni na mapi jer jos imam stomak. Ali eto , jaja cu ujutro jesti (minimalno 3). I te ostale stvari ... postepeno cu uvoditi jer nema sanse da odjednom podjem toliko jesti .
Jest cu bar 6 puta dnevno da bih unjeo vise.... UH minimalno ...
sitna.buranija

#2427 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

@Bubalo1: 1RM = 1 rep max. Ako mozes napraviti jedno ponavljanje na benchu sa 100kg, radna serija neka ti u tom slucaju bude 50kg, 15 ponavljanja. Misic koje radis taj dan zasebno, slobodno ga odradi jako ko inace.

Ukomponuj taj clanak sto si citao (na temu full-bodya) sa ovim http://www.t-nation.com/free_online_art ... cd01.hydra
Svaku vjezbu opisanu vjerovatno imas na T-nation stranici, potrazi malo.

@Lood: Onda izracunaj svoju kalorijsku potrosnju i ciljaj da otprilike svaki dan budes kalorijski "na odrzavanju", ali progresivno dizi tezine na treningu - tako ces otprilike drzati sadasnju masu, a tjelesna kompozicija ce se mijenjati iz salastog u korist misica.

Ciljaj da zob i jaja postanu jutarnja rutina, bukvalno kao pranje zuba... ustani, potopi zobene pahuljice (meni su dobre Hahne, sto su sitnije - to vise gode i lakse se gutaju) u pola litre mlijeka, skuhaj 3 jajeta i bez mnogo razmisljanja sve to pojedes (ovo sve se moze za manje od 15 minuta, od pripreme do koristenog posudja u sudoperu). Hop, vec si dvije i po stvari sa liste ukinuo :D

Za uzinu pojedes 0,25kg posnog i kakvu vocku, pred trening malo kakvog UH, povrce i meso za taj dan, onda trening, kad se vratis, pojedes onih drugih 0,25kg posnog (ili whey, kad si vec toliko navro da ga kupis). Pred spavanje pola litre mlijeka i dobar si za taj dan 8-)
Mustang1

#2428 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Dobro nasao sam vjezbe ima na youtube svaka objasnjena ..A sad ovo sto si mi poslao samo me zbuni jos vise :D Ovdje sad radi ne radi prvi trening sve nego ili u istom danu dva puta isto radi ili kombinuje nekako drugacije .. :D Ja cu raditi ovo gore sto sam stavio ..Moze ? Znaci jedna serija 15 ponavljanja u pola kilaza ? Glup sam ja sto se ovog tice kad svako ima svoje misljenje i svi se prave pametni .. a vidim da ti znas 8-)
Compound Exercises

Chest: Incline, flat, decline barbell or dumbbell bench presses. Wide-grip dips.

Back: Upright or horizontal rows. Pull-ups or pulldowns with pronated, semi-supinated, and supinated grips.

Deltoids: Standing or seated military presses with a barbell or dumbbells utilizing pronated, semi-supinated or supinated hand positions.

Quads: High-bar full barbell squats, hack squats or front squats.

Lower Back/Hips: Traditional and/or sumo-style deadlifts or Good Mornings. Power cleans or snatches.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2429 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Sto se tice suplemeneta, oni meni licno sluze da me "dignu" tj. da mi dignu motivaciju. S njima jednostavno bolje radim.

no xplode 2.0 i optimumov whey su dobitna kombinacija za mene :D
Mustang1

#2430 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

A kontam sada :D Cijelo vrijeme razbijam glavu i pretpostavljam da nisam dobro skontao ... Radim 3-4 serije po 15 ponavljanja ? A da mi tezina bude 50 % od one maximalne koju mogu podici jednom :D Jel sada dobro ? :D
skafiskafsnjak

#2431 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

sitna.buranija wrote:@Lood: Onda izracunaj svoju kalorijsku potrosnju i ciljaj da otprilike svaki dan budes kalorijski "na odrzavanju", ali progresivno dizi tezine na treningu - tako ces otprilike drzati sadasnju masu, a tjelesna kompozicija ce se mijenjati iz salastog u korist misica.

Ciljaj da zob i jaja postanu jutarnja rutina, bukvalno kao pranje zuba... ustani, potopi zobene pahuljice (meni su dobre Hahne, sto su sitnije - to vise gode i lakse se gutaju) u pola litre mlijeka, skuhaj 3 jajeta i bez mnogo razmisljanja sve to pojedes (ovo sve se moze za manje od 15 minuta, od pripreme do koristenog posudja u sudoperu). Hop, vec si dvije i po stvari sa liste ukinuo :D

Za uzinu pojedes 0,25kg posnog i kakvu vocku, pred trening malo kakvog UH, povrce i meso za taj dan, onda trening, kad se vratis, pojedes onih drugih 0,25kg posnog (ili whey, kad si vec toliko navro da ga kupis). Pred spavanje pola litre mlijeka i dobar si za taj dan 8-)
hvala brate !!!! :thumbup:
Mustang1

#2432 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Evo ovo za full-body kako bi izgledalo ..to bi oko 12 sati .. a u 8 navece ono sto mi ide standardno .. split .. :D
Prsa:Razvlacenje bucicama,razboj(ja ovo jedva jedan uradim :D)
Ledja:lat masina,dizanje sipke (ne znam objasniti :D ),zgibovi
Ramena:ono sa bucicama potisak prema gore .. :D
Noge:cucanj
Donja ledja:mrtvo dizanje

Jel sad ovo puno posto cu trenirati dva puta dnevno ..ili je malo .. ili za neki misic ima malo za neki puno vjezbi .. ? Iako su ovo vjezbe za vece grupe misica da ja ubacim po jednu za biceps i triceps ? :D Naravno necu se previse opterecivati tezinama ..
skafiskafsnjak

#2433 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Jos samo jedno pitanje. Posto sam do sada pio one duovit vitamine i magnezij+kalcij sumece, da li smeta da nastavim sad i kad kreatin pijem? :shock:
KenCo

#2434 Re: Teretana

Post by KenCo »

evo jedno pitanje od mene, ne mogu nikako da skontam sta da radim. naime krenuo sam u teretanu, necu da pijem nikakve umjetne proteine, suplemente i slicno. dakle odlucio sam se za zdravu ishranu bogatu proteinima.

moje pitanje je vezano za sirutku. Zasto je ljudi toliko hvale, a ima tako malo proteina? da li se to uopste isplati piti i koliko bi je trebao piti ? koliko moze pomoci rast misica i svima nama koji idemo u teretanu ?
znam da je whey protein bolja opcija, ali kao sto rekoh ne zelim hemiju u sebi ( a i nemam para za to :D )
CASUALE

#2435 Re: Teretana

Post by CASUALE »

L00d wrote:Jos samo jedno pitanje. Posto sam do sada pio one duovit vitamine i magnezij+kalcij sumece, da li smeta da nastavim sad i kad kreatin pijem? :shock:
ne smeta.
KenCo wrote:evo jedno pitanje od mene, ne mogu nikako da skontam sta da radim. naime krenuo sam u teretanu, necu da pijem nikakve umjetne proteine, suplemente i slicno. dakle odlucio sam se za zdravu ishranu bogatu proteinima.

moje pitanje je vezano za sirutku. Zasto je ljudi toliko hvale, a ima tako malo proteina? da li se to uopste isplati piti i koliko bi je trebao piti ? koliko moze pomoci rast misica i svima nama koji idemo u teretanu ?
znam da je whey protein bolja opcija, ali kao sto rekoh ne zelim hemiju u sebi ( a i nemam para za to :D )
Ljudi hvalee whey sirutku u prahu koja je bogata proteinima i imas ga kupit u svakoj apoteci,dm-u ili odes do radnje suplemenata na skend a obicna sirutka je smece sa 1% proteina i ostalo sve mast,bolje ti je pojest posnog sira nego to smece.
skafiskafsnjak

#2436 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Crknut cu od tolike vode... ahhahaah . OOJ
plucna mahramica

#2437 Re: Teretana

Post by plucna mahramica »

Ne pali... :D
skafiskafsnjak

#2438 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

kakvi ba trubsnjaci ... sklekovi !!!
Hamza lav

#2439 Re: Teretana

Post by Hamza lav »

Imaš u mašinskom fakultetu super jim,zove se forma i mjesečna članarina je 50 km,40 ako si student.
JAVI SE I RADO ĆU TI POMOĆI OKO PROGRAMA.
POZZ.
plucna mahramica

#2440 Re: Teretana

Post by plucna mahramica »

Moze li obrnuto? pliiiz?
agent_001

#2441 Re: Teretana

Post by agent_001 »

Hamza lav wrote:Imaš u mašinskom fakultetu super jim,zove se forma i mjesečna članarina je 50 km,40 ako si student.
JAVI SE I RADO ĆU TI POMOĆI OKO PROGRAMA.
POZZ.
Ta teretana je premještena u omladinski centar Ćengić Vila
shin

#2442 Re: Teretana

Post by shin »

Dosla zima, vrijeme je za ovaj guido sport :lol:

Treba mi teretana (ja sam na alipasinu), nesta da nije daleko. Bio sam kod terze i nisam bas zadovoljan, ima li neka alternativa?
AdNaN88

#2443 Re: Teretana

Post by AdNaN88 »

shin wrote:Dosla zima, vrijeme je za ovaj guido sport :lol:

Treba mi teretana (ja sam na alipasinu), nesta da nije daleko. Bio sam kod terze i nisam bas zadovoljan, ima li neka alternativa?
Ja sam kod Terze i teretana nije nesto kao sto kazes ali bitno je da nema guzve i da nema levata u teretani nego normalna raja, uglavnom mozes sve odraditi bez cekanja :mrgreen:
Imas na mojmilu jos jednu teretanu, ne bih ti znao tacno reci gdje ali znam da je nedavno renovirana i kazu da je dobro sredena, cijena ti je 40KM mjesecno, mada su mozda nesto mijenjali oko cijene. Uglavnom koga god pitas gdje ima teretana tamo oko mojmila/AP reci ce ti.
skafiskafsnjak

#2444 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

ma samo nek je raja dobra i nek ima zeljeza...sprave ko sisa :D
AdNaN88

#2445 Re: Teretana

Post by AdNaN88 »

L00d wrote:ma samo nek je raja dobra i nek ima zeljeza...sprave ko sisa :D
A dobro ima i sprava necemo sad pretjerivati :mrgreen: ali kad sam otisao u Importanne da vidim teretanu izgubio se :) samo daleko hbg ali ne bih izlazio iz teretane kakva je :razz:
Last edited by AdNaN88 on 07/12/2011 10:24, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2446 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ma govorim opcenito .... Bitnije su bucice i ostalo zeljezo od bilo kakvih sprava. Sve misice mozes odraditi, a da pri tome sprave ne koristis ... :)
AdNaN88

#2447 Re: Teretana

Post by AdNaN88 »

L00d wrote:Ma govorim opcenito .... Bitnije su bucice i ostalo zeljezo od bilo kakvih sprava. Sve misice mozes odraditi, a da pri tome sprave ne koristis ... :)
Ovdje ako volis trcati na onim trakama, koristiti steper itd. STALNO je slobodno, rijetko koga vidim na tim masinama svi masu rade :lol:
skafiskafsnjak

#2448 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ma ne idem ja tu , onako govorim... Pozeljno je 5-10 minuta na te sprave stati, radi zagrijavanja . Ja uzmem konop pa preskacem, zanimljivije mi je .
Adi_vp

#2449 Re: Teretana

Post by Adi_vp »

[quote="shin"]Dosla zima, vrijeme je za ovaj guido sport :lol:

Treba mi teretana (ja sam na alipasinu), nesta da nije daleko. Bio sam kod terze i nisam bas zadovoljan, ima li neka alternativa?[/quote

Imaš finu teretanu na Mojmilu kod Pindže, ako znaš gdje je igralište, odmah ispod ti se nalazi teretana-atomsko sklonište je tu nekada bilo, naći ćeš jednostavno.40 mambi je članarina.Sretno
Haettenschweiler

#2450 Re: Teretana

Post by Haettenschweiler »

Vozdra raja,

Može li mi ko pomoći oko plana? Interesuju me planovi za cijelo tijelo koji se mogu ponavljati svaki dan.
Prvenstveno želim smršati. Bildanje i nabacivanje mase me trenutno ne interesuje.
Planiram ići u teretanu svaki dan i odraditi makar 30 min na elipsi ali bih prije toga htio odraditi i trening na mašinama.
Za početak bih radio na mašinama pošto još nemam koordinacije pa mi se šipka ljulja kada radim prsa na benču a čučnjeva i mrtvog dizanja me strah zbog mogućih povrijeda uslijed nepravilnog izvođenja.
Post Reply