ERONET

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
vojopd

#2426 Re: HT Eronet

Post by vojopd »

Sto nema sanse ? To je ta cijena, pitao sam na prodajnom mjestu i preko telefona su potvrdili. 1799 s10 plus. Na mtelu je 1818 KM na slicnom paketu. Najbolje da bude 2100+. U bht deru kao i uvijek, mtel smanjio cijene posljednjih par godina, a eronet vecinom najjeftiniji.
channel10

#2427 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Eronet najpovoljniji, ako su tacne ove cijene.
vojopd

#2428 Re: HT Eronet

Post by vojopd »

Dobio sam odgovor, jer mi je kao prosjecan racun 34 KM, moram uplatiti 500 KM avansa, haha. Ovo je smijesnije od mtela
Cupko_

#2429 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

Cijene i uvjeti su točni.
Kao što sam i napisao nekim forumašima u PP, djelatnici bi se trebali držati preporuke vezane za prodaju uređaja na određenim tarifama gdje svaka tarifa ima preporučen maksimalni iznos te bi se u njoj trebali prodavati telefoni do tog iznosa. Opet, po procjeni samih djelatnika na PM, posotji mogućnost uz avansnu uplatu uzimanja i skupljih aparata, ali sve je na samim djelatnicima i njihovoj procjeni.
Cupko_

#2430 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

vojopd wrote:Dobio sam odgovor, jer mi je kao prosjecan racun 34 KM, moram uplatiti 500 KM avansa, haha. Ovo je smijesnije od mtela
Prva rata + PDV su svakako 325,39 KM tako da ovaj iznos od 500 KM koji bi se uplatio bi zaklopio prvi račun (sa pretplatom) i ostalo bi još nešto manje od 150 KM (dovoljno i za idući i još da ostane). To je samo uplata unaprijed kao sigurnost.
vojopd

#2431 Re: HT Eronet

Post by vojopd »

Komplikacija kao da uzimam mlazni avion od milion km pa cu zeznuti kompaniju i pobjeci preko granice :D. Izgleda opet na mtel, makar su sto se tice toga normalni, nema zavrzlama, cuj 500 KM prva rata, realno ovo je neka vrsta laznog oglasavanja. Na sajtu sve moze, kad dodjes plati 300 eura umjesto 300 KM. Nije poenta u tih 500, vec iz principa, u startu se prema korisnicima pristupa kao lopovima.
diablobih

#2432 Re: HT Eronet

Post by diablobih »

Realno, ionako ces potpisati ugovor i samim tim osiguras njih da ces placati. Koji avans koji bakraci, skroz nepotrebno.
channel10

#2433 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Ma svaki od novih samsunga se moze kupiti bilo gdje jer im je svuda ista cijena(bilo operater ili neka ovlastena prodavnica). Nemas nikakvih popusta ni kod jednog operatera.
Ali_G

#2434 Re: HT Eronet

Post by Ali_G »

Nikakvo osiguranje nije potpisan ugovor. Konkurenti imaju masu predmeta na sudi gdje su se preko toptimova pokupovali iP i onda se ne placa rata. Pa dok to dodje na naplatu...
vojopd

#2435 Re: HT Eronet

Post by vojopd »

1999 je u radnjama, kod mtela i eroneta 1800, taman neka maska za te pare :D
channel10

#2436 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

vojopd wrote:1999 je u radnjama, kod mtela i eroneta 1800, taman neka maska za te pare :D
Ma isto te izadje i u mtelu i u sancta domenici. Samo sto u mtelu ti ne treba neka kreditna kartica, dok ovamo treba.
Cupko_

#2437 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

vojopd wrote:Komplikacija kao da uzimam mlazni avion od milion km pa cu zeznuti kompaniju i pobjeci preko granice :D. Izgleda opet na mtel, makar su sto se tice toga normalni, nema zavrzlama, cuj 500 KM prva rata, realno ovo je neka vrsta laznog oglasavanja. Na sajtu sve moze, kad dodjes plati 300 eura umjesto 300 KM. Nije poenta u tih 500, vec iz principa, u startu se prema korisnicima pristupa kao lopovima.
Ne pristupa se prema korisnicima kao prema lopovima nego se gleda na sigurnost prihoda. Naravno da ako je prosječan račun godinu dana bio 34 KM i sad će biti 100 KM, firma želi neku sigurnost. Potpisan ugovor nije nikakva garancija da će netko plaćati nešto, nije ni tih 500 KM garancija ali je kakav takav naplaćen iznos.

Ne uzimaš mlazni avion al uzimaš jedan od skupljih telefona u firmi koja se bavi prodajom telefona i svatko bi tražio neku sigurnost.
Evo forumaš @doma87 je isto od mene tražio informacije i nakon svega je jučer uzeo Galaxy S10 bez ikakvih problema jer je ranije već uzimao 2-3 uređaja na rate. Ti si i sam napisao da do sada nisi uzimao nikakav telefon, da je samo napravljena pretplata pa je automatski i drugačija situacija.
Cupko_

#2438 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

channel10 wrote:Ma svaki od novih samsunga se moze kupiti bilo gdje jer im je svuda ista cijena(bilo operater ili neka ovlastena prodavnica). Nemas nikakvih popusta ni kod jednog operatera.
Kod svakog operatera ima popust i trenutno su povoljniji nego u ostalim ovlastenim prodavnicama.
vojopd

#2439 Re: HT Eronet

Post by vojopd »

Pa nisam uzimao jer nisam imao potrebe za telefonom, a presao sam na eronet tek prosle godine nakon 10 i vise godina na mtelovoj pretplati. Tako da je to za mene tretiranje kao da sam lopov i prevarant.
channel10

#2440 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Cupko_ wrote:
channel10 wrote:Ma svaki od novih samsunga se moze kupiti bilo gdje jer im je svuda ista cijena(bilo operater ili neka ovlastena prodavnica). Nemas nikakvih popusta ni kod jednog operatera.
Kod svakog operatera ima popust i trenutno su povoljniji nego u ostalim ovlastenim prodavnicama.
Jesi li siguran?
Cupko_

#2441 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

channel10 wrote:
Cupko_ wrote:
Jesi li siguran?
U Domodu i Sancta Domenici S10 je 1799,00 KM a S10+ 1999,00 KM.
U Eronetu S10 na Super 25 tarifi o kojoj pričamo košta 1599,00 KM što je 200 KM popusta. S10+ ima isto 200 KM popusta i košta 1799,00 KM i to su trenutno najveći popusti u odnosu na ostale operatere. Na većim tarifama su popusti još veći tako da su popusti očiti za nekog tko koristi uslugu i svakako potroši mjesečno taj iznos na telefon.
Na ovo sve je plus i mogućnost plaćanja na rate bez ikakvih shopping kartica i sl. koje su potrebne u ostalim prodavnicama.
fortaleza

#2442 Re: HT Eronet

Post by fortaleza »

Cupko_ wrote:U Domodu i Sancta Domenici S10 je 1799,00 KM a S10+ 1999,00 KM.
U Eronetu S10 na Super 25 tarifi o kojoj pričamo košta 1599,00 KM što je 200 KM popusta. S10+ ima isto 200 KM popusta i košta 1799,00 KM i to su trenutno najveći popusti u odnosu na ostale operatere. Na većim tarifama su popusti još veći tako da su popusti očiti za nekog tko koristi uslugu i svakako potroši mjesečno taj iznos na telefon.
Na ovo sve je plus i mogućnost plaćanja na rate bez ikakvih shopping kartica i sl. koje su potrebne u ostalim prodavnicama.
Tko potpisuje ugovor zbog telefona definitivno mu se ne isplati, vise plati, a pritom ima ugovornu obavezu.

Vec tko svakako trosi dovoljno za pozive i internet pa mu dodje vise manje svejedno pa jos uzme povoljnije telefon koji bi mozda svakako uzimao. Ili ako firma na poslu placa. Prosla su vremena telefona za marku.

Za prosjecnog korisnika se vise isplati naruciti kineski telefon do 300 KM i tarifa slagalica ili nesto slicno, a takvih korisnika je najvise. :D
channel10

#2443 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Cupko_ wrote:
channel10 wrote:
Cupko_ wrote:Ma svaki od novih samsunga se moze kupiti bilo gdje jer im je svuda ista cijena(bilo operater ili neka ovlastena prodavnica). Nemas nikakvih popusta ni kod jednog operatera.

Jesi li siguran?
U Domodu i Sancta Domenici S10 je 1799,00 KM a S10+ 1999,00 KM.
Da li imate popust na pretplatu kod potpisa ugovora gdje se korisnik obaveze da nece kupovati nikakav uredjaj naredne dvije godine? Vjerovatno imate.

Eh sad cu ti baciti racunicu za Mtel i moju pretplatu od 45 KM i kupovinu telefona u Mtelu i Sancta Domenici.

Rata u Mtelu za S10e je cini mi se 44KM na pretplati od 45,63KM. PDV sa jednom ratom je 253,7
23x44,1= 1014,3 + 253,7= 1268KM
24x45,63=1095,12
1268+1095,12= 2363,12

https://mtel.ba/oec/pojedinacni-uredjaj ... alaxy-s10e

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mjesecna pretplata kod potpisivanja ugovora gdje se nece kupovati telefon u naredne dvije godine je 36,5KM
36,5x24= 876KM

Telefon kupis u Sancta Domenici na rate je 62,46, odnosno ukupno je 1499KM

1499+876= 2375KM

https://www.sancta-domenica.ba/mobitel- ... ijeli.aspx

Razlika citavih 12KM... Eto, pa sad opet napisi da ima popusta. A tako je kod svakog operatera. Mozda je S10e u BHT i jeftiniji jer je cini mi se kod njih niza pretplata kod ugovora bez uredjaja.
Ne znam cifre u Eronetu, ali je to sve sigurno tu negdje.
Last edited by channel10 on 09/03/2019 13:54, edited 2 times in total.
channel10

#2444 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

fortaleza wrote:
Cupko_ wrote:U Domodu i Sancta Domenici S10 je 1799,00 KM a S10+ 1999,00 KM.
Tko potpisuje ugovor zbog telefona definitivno mu se ne isplati, vise plati, a pritom ima ugovornu obavezu.

Vec tko svakako trosi dovoljno za pozive i internet pa mu dodje vise manje svejedno pa jos uzme povoljnije telefon koji bi mozda svakako uzimao. Ili ako firma na poslu placa. Prosla su vremena telefona za marku.

Za prosjecnog korisnika se vise isplati naruciti kineski telefon do 300 KM i tarifa slagalica ili nesto slicno, a takvih korisnika je najvise. :D
Eto ti gore racunica i za ove koji potpisu ugovore na dvije godine. Ni oni nista ne dobiju. Kupili kod operatera ili u nekoj ovlastenoj prodavnici, na isto ih izadje.
Cupko_

#2445 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

channel10 wrote:a svaki od novih samsunga se moze kupiti bilo gdje jer im je svuda ista cijena(bilo operater ili neka ovlastena prodavnica). Nemas nikakvih popusta ni kod jednog operatera.

Da li imate popust na pretplatu kod potpisa ugovora gdje se korisnik obaveze da nece kupovati nikakav uredjaj naredne dvije godine? Vjerovatno imate.

Eh sad cu ti baciti racunicu za Mtel i moju pretplatu od 45 KM i kupovinu telefona u Mtelu i Sancta Domenici.

Rata u Mtelu za S10e je cini mi se 44KM na pretplati od 45,63KM. PDV sa jednom ratom je 253,7
23x44,1= 1014,3 + 253,7= 1268KM
24x45,63=1095,12
1268+1095,12= 2363,12

https://mtel.ba/oec/pojedinacni-uredjaj ... alaxy-s10e

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mjesecna pretplata kod potpisivanja ugovora gdje se nece kupovati telefon u naredne dvije godine je 36,5KM
36,5x24= 876KM

Telefon kupis u Sancta Domenici na rate je 62,46, odnosno ukupno je 1499KM

1499+876= 2375KM

https://www.sancta-domenica.ba/mobitel- ... ijeli.aspx

Razlika citavih 12KM... Eto, pa sad opet napisi da ima popusta. A tako je kod svakog operatera. Mozda je S10e u BHT i jeftiniji jer je cini mi se kod njih niza pretplata kod ugovora bez uredjaja.
Ne znam cifre u Eronetu, ali je to sve sigurno tu negdje.
Drug, tvoj prvi post je bio kako kod operatera nema nikakvog popusta i kako su cijene svugdje iste. Pokazao sam ti na primjeru da nisu i da su telefoni jeftiniji po 200 KM u odnosu na redovne cijene u ovlaštenim prodavnicama.
Nismo spominjali i pričali o kombinaciji korištenja usluge operatera i kupovine uređaja u prodavnici, a i da jesmo ne vidim svrhu da mjesečno plaćaš 2 računa (i to opet skuplja) nego jedan jeftiniji.
Razlika koju si naveo za m:tel-ove tarife bi u Eronetu na paketu koji smo spominjali sa ovom tvojom računicom bila oko ~61 KM (što je opet popust).

Druga stvar, kad si već ovako sve izračunao, jesi li ubrojao i naknadu koju banka uzima na mjesečnom nivou za korištenje kartice za obročno plaćanje? U Raiffeisenu je to oko 5 KM mjesečno (ili aktivacija paketa od ~9 KM koji uključuje još neke usluge uz tu). Ne znam kakve su cijene u ostalim bankama ali vjerujem da je slična stvar. To je za 24 mjeseca oko 120 KM + gore navedenih 61 (u slučaju Eroneta), to je opet 181 KM jeftinije nego kombinacija koju spominješ.

Uz to, ukoliko bi koristili uslugu i kupili telefon na način koji ti spominješ i recimo nakon 12 mjeseci iz nekog razloga prekidaš ugovor s popustom kod operatera (iz bilo kojeg razloga), moraš platiti sve preostale pretplate bez popusta do kraja ugovornog perioda. U tarifi o kojoj pričamo to bi bilo 351 KM (29,25*12) + do tad plaćenih 280,8 (23,40*12) + telefon u Sancta Domenici 1499 = 2130 KM.
U slučaju prekida ugovora (sa uzetim aparatom) kod operatera, plaćaš samo razliku između pune MPC telefona u trenutku sklapanja ugovora i tvog do tad uplaćenog iznosa što bi ukupno bilo 1499 (do tad plaćene rate + razlika) + do tad plaćenih pretplata 351 (12*29,25KM) = 1850 KM.
Opet razlika od 280 KM :)

Dakle, kako god okreneš, ovamo imaš sve objedinjeno i jeftinije, a ti bi okolo i skuplje, i još tvrdiš da je povoljnije.
Naravno, ovo sve se odnosi na osobu koja će svakako mjesečno na telefon potrošiti neki minimaln iznos pretplate te joj se ovo isplati.
Kod nas u BiH je generalno problem što ljudi ne uzimaju telefon uz pretplatu nego uzimaju pretplatu zbog telefona. Takvi pretplatu većinom nikako ili slabo iskoriste i onda ide priča kako je skupo :)

Prije nego što se opet baciš u matematiku, uzmi u obzir sve faktore i cijene naknada koje moraš plaćati da bi nešto koristio, a uzmi u obzir i mogućnost drugačijih konačnih ishoda (prekidi ugovora i sl.)
channel10

#2446 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Ne vidim razlog da prekidas ugovor ukoliko isti imas nekih 10-15 godina (sto je u mom slucaju). Dalje, gore sam ti napisao za moj slucaj gdje je svejedno hocu li kupiti u mtelu ili SD. Imam kreditnu karticu za koju ne placam trenutno nista i tako jos godinu dana. Kad je vec imam, valjda bi je i trebalo koristiti, jer se ne vadi djaba. Znaci ovo vrijedi za ljude koji je vec imaju i u zavisnosti od banke do banke, neko placa godisnju clanarinu, a neko ne.

Za normalne ljude koji normalno razmisljaju, nece sigurno potpisati ugovor na 24 mjeseca da bi nekad u tom roku prekidali ugovor. Apsolutno nebitnu stvar si ubacio kod odluke kupovine telefona.

Kazem ti opet, baci na papir vasu ponudu i uporedi sa SD i dobit ces da je svejedno gdje ga kupio( kao i u mtelu ili bht, da ne bude zabune i da ne pomislis da napadam eronet).
Cupko_

#2447 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

channel10 wrote:Ne vidim razlog da prekidas ugovor ukoliko isti imas nekih 10-15 godina (sto je u mom slucaju). Dalje, gore sam ti napisao za moj slucaj gdje je svejedno hocu li kupiti u mtelu ili SD. Imam kreditnu karticu za koju ne placam trenutno nista i tako jos godinu dana. Kad je vec imam, valjda bi je i trebalo koristiti, jer se ne vadi djaba. Znaci ovo vrijedi za ljude koji je vec imaju i u zavisnosti od banke do banke, neko placa godisnju clanarinu, a neko ne.

Za normalne ljude koji normalno razmisljaju, nece sigurno potpisati ugovor na 24 mjeseca da bi nekad u tom roku prekidali ugovor. Apsolutno nebitnu stvar si ubacio kod odluke kupovine telefona.

Kazem ti opet, baci na papir vasu ponudu i uporedi sa SD i dobit ces da je svejedno gdje ga kupio( kao i u mtelu ili bht, da ne bude zabune i da ne pomislis da napadam eronet).
U kojoj se to banci ne plaća ništa da i ja kod njih uzmem obročnu karticu?

Ponudu sam vec izračunao i kao što sam napisao, oko 60 KM je jeftinije uzet ga na paketu Super 25 nego ovako kako si ti objasnio + naknada za obročnu.

Raskid ugovora nije nebitna stvar, to je sasvim realna mogućnost i nije uvijek uvjetovana tvojom voljom da isti i dalje koristiš (gubitak posla, preseljenje u drugu državu i sl.)
I meni je nebitna i bespotrebno komplikovana stvar uzimati jednu obavezu kod operatera i biti vezan 2 godine i također se obavezati banci svaki mjesec davati određen iznos kad bi sve to mogao plaćati putem jednog računa (i opet uštediti 60 KM).
channel10

#2448 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Apsolutno nebitno da li ide preko dva, tri, pet računa kad obaveze izmirujes redovno i bez problema.

Intesa San Paolo.

Vezan si dvije godine jer imaš potrebu. Ne troši neko 35-45 KM džabe i iz hira, nego iz potrebe. Trošio bi svakako, kupio ne kupio telefon.

Opet su ti razlozi kontra potpisa za vica. A ti isti razlozi ti nisu bitni kad kupiš kod operatera :-D

Opet ti kažem, treci put, da iz ugla kupca cijena je ista ha kod operatera, ha u SD. Matematika je čudo.

Sve najbolje :thumbup:
Cupko_

#2449 Re: HT Eronet

Post by Cupko_ »

channel10 wrote:Apsolutno nebitno da li ide preko dva, tri, pet računa kad obaveze izmirujes redovno i bez problema.

Intesa San Paolo.

Vezan si dvije godine jer imaš potrebu. Ne troši neko 35-45 KM džabe i iz hira, nego iz potrebe. Trošio bi svakako, kupio ne kupio telefon.

Opet su ti razlozi kontra potpisa za vica. A ti isti razlozi ti nisu bitni kad kupiš kod operatera :-D

Opet ti kažem, treci put, da iz ugla kupca cijena je ista ha kod operatera, ha u SD. Matematika je čudo.

Sve najbolje :thumbup:
Ti očito ne želiš čitat šta ti se piše i držiš se svoje priče ko pijan plota. S takvima nema svrhe raspravljati.

Pozz

EDIT: s tvojom karticom možeš plaćati odgođeno do 12 rata a ne na 24 + da bi imao karticu plaćaš korištenje njihovog IN paketa (najjeftiniji je 6,00 KM/mj) :)
channel10

#2450 Re: HT Eronet

Post by channel10 »

Citam ja sta ti pises, ali ti prica ne stoji. Jos ti smao fali situacija gdje kupis telefon, nebitno gdje i ispadne ti prvi mjesec i razbije se, a valja naredna 23 mjeseca placati (nebitno kome).

Navodis prekid ugovora i on ne ide u prilog korisniku kad telefon kupis mimo operatera, a haman nije problem kad ga kupis kod operatera. Onda korisnik nema nikakvih problema. Spominjes problem placanja dva racuna (nigdje veze),a nije problem istu sumu izdvajati preko jednog :-) . Ko biva lakse je. Svejedno je kad imas pare, pa nije bitno je li jedan racun ili tri, pet. Problem je kad nemas pare, pa zaskripi, pa bilo to kod operatera ili u SD, tebi se ne pise dobro. I sve ovo izmisljas da ne bi potvrdio da je za korisnika ili ti kupca isto novca izadje kupovina tih telefona kod operatera ili u SD.

Pa nisu djabe operateri snizili mjesecnu pretplatu za 20 posto, da bi omogucili svojim korisnicima nize cijene, a i ujedno se rijesili belaja kod tih tvojih raskida ugovora gdje se korisnici uvale u nesto sto ne mogu izgurati do kraja.

Sto se mene tice, zavrsena prica jer sam ti gore izbacio racunicu za moj slucaj. Isto me izadje gdje god kupio.

Neko nema karticu, pa ce uzeti kod operatera, ali ce ga isto izaci kao da je kupio i u SD. Cijene su sto bi rekli u pet deka.
Post Reply