Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
minjonja

#2426 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by minjonja »

Zlata M. wrote: I mogu samo reci da onaj, koji osjeca i govori po logici "onaj ko me prevari, nije zasluzio da zivi", i ne zasluzuje ljubav.
a ja na to gledam ovako: ko ulazi u brak sa mislju da ce mu se prevara oprostiti, nije zasluzio ni ljubav niti postovanje.

ako neko nije spreman za brak, nek ga ne sklapa. ako jeste, nek se drzi pravila. nije sve to tako romanticno kao kad žad vidi lukaša pa placu jedno za drugim dvadeset godina.
razvod nije zabranjen i ako se supruznici ne slazu, nek se rastave. i pokajanje je moguce, ali visegodisnje maltretiranje je za najostriju kaznu.
BHF_Manijak

#2427 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
:-)

u Kur'an su opisane radnje koje su se ranije ili trenutno desavale,znaci takve vrste kaznjavanja,zelis reci da se danas u 21 vijeku treba primjeniti giljotina na gradskom trgu :!:
ti samo uz pomoc hadisa znas da je Poslanik podrzavao kamenovanje,iskreno receno,ako je tacno,sto mi ,ne znamo 100%,mozda je njemu bilo uobicajen akt u tadasnje doba,ali danas,imati giljotinu na gradskom trgu ,i tebi je to nornmlano :!: :?:

zelis Dzehenem podvuci kao izgovor za kamnovanje na ovom svijetu :!: :?: hoces li ti donosti odluke ko i kako ce biti kaznjen na >onom< svijetu :!: :?:

vjernik/ica koj/i/a podrzava sijecenje ruke ili kamenovanje nije human :!: zar stvrano ne znas kako je donesena odluka o ovakvim gnusnim aktima :D

naravno,Meka je spoenuta u Kur'an,ali ne iskljucivo kao smijer klanjanja ,jer je prvi smijer klanjanja bio Jerusalem ,znaci Muhamed je tokom obajve promjenio smijer ,a ti i dalje kontaj sto sam napisala

meni je drago da ti vjerujes u kredibilitet hadisa ,to je tvoj izbor
Sunnetullah(Allahov zakon) je nepromjenjiv i Univerzalan,nikad se ne mijenja,svejedno da li 10-ti, 21-i ili 30-i vijek,a to Allah i u Kur`anu kaze!Po tvojoj logici,da li se treba islam mijenjati,jer je zaboga 21. vijek,pa da malo promjenimo vjeru?!Dakle,da li treba vjeru mijenjati i "modernizovati"?! :-?

Necu ja donositi odluke ko i kako ce zavrsiti da li u Dzennetu ili Dzehennemu,ali TO TE NISAM NI PITAO, vec da mi odgovoris da li je to "humano djelo" ili ne,molim te budu konkretna,da li je dzehennemska kazna po tebi opravdana,humana?!?!

Gnusnim aktima?!Wooow,sad si jos pocela atakovati Poslanika i Kur`an! :shock: Eto ja ne znam,pa mi ti reci kako su donesene odluke o tim "gnusnim aktima"???

A sa ovom recenicom da se Poslanik prvo okretao prema Jerusalimu mi pokazuje da veze nemas o toj tematici i kako je do toga doslo,eto momak ti je citirao ajet o tome pa procitaj,a i malo procitaj o promjeni kible,zbog cega je i kako promjenjena i NIJE JE POSLANIK MUHAMMED PROMJENIO VEC ALLAH JE DONIO TAKVU ODLUKU!! :roll:
Zlata M.

#2428 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Zlata M. »

minjonja wrote:
Zlata M. wrote: I mogu samo reci da onaj, koji osjeca i govori po logici "onaj ko me prevari, nije zasluzio da zivi", i ne zasluzuje ljubav.
a ja na to gledam ovako: ko ulazi u brak sa mislju da ce mu se prevara oprostiti, nije zasluzio ni ljubav niti postovanje.
Smatram da vecina ljudi ulazi u brak sa ubjedjenjem da ce on trajati vjecno.
... onda se desi da neki pokleknu itd...itd... to bi vec bila neka druga tema.
Pitanje bjese
Zar stvarno nekom može biti normalno da utuče kamenom u glavu drugo ljudsko biće što je vodilo ljubav sa nekim
Rijec je, dakle, bila o preljubi.
... i ti rece da smrtnu kaznu smatras opravdanom.
Ja te zbog toga ne osudjujem. Ne zelim ulaziti u pozadinu tvoje izjave, sigurno se takvo razmisljanje zacelo u nekakvoj veoma licnoj situaciji i ja to postujem ( kao tvoje nekakvo "stanje" ).
Ali sam zgranuta, blago receno.
Slozicu se donekle da
nije zasluzio ni ljubav niti postovanje.
ali nije zasluzio ni smrt !
Ako si dijete takvog covjeka, halali mu ... oslobodi se mrznje i gorcine. Shvatices jednoga dana, kad prodju godine i godine, i kad i sama budes u braku, da to uopste nije bas svakome lako izvesti.... to, sa sretnom porodicom.
Ako si zena onoga koji vara, pusti ga neka ide putem koji je odabrao. Sve da ga blagoslovis, njegov put nece biti nimalo lak... svi mi na kraju tek pozanjemo ono sto smo posijali.
Mrznja nije rjesenje. A tek zeljeti smrt tome nekome... nikako !
ljubav_aha

#2429 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ronhill wrote:
ljubav_aha wrote:
Isus j epostio,takodje je post spomenut u Starom Testamentu,u Novom Testamentu nije post je opcionalnog karkatera,a i danas katolici jedu iskljucivo ribu svakog petka

post,klanjanje se prakticiru kad osoba tako osjeca,a ne iskljucivo jer mora :!:
jel ovdje tema Islam il Katolicanstvo?

i da, klanjanje je stroga obaveza, prestani lupati gluposti na temi

cigareto,ti stvrano ne razmisljas :lol: naravno da je oabveza,ali zar se takava obaveza mora uraditi cak i kas se licno ne zelit,sto je svrha uraditi nesto,a nije uradjeno zeljom ,nema efekta

kakv si ti vjernik kad podrzavas kamenovanje :!: :?:
ljubav_aha

#2430 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
:-)

u Kur'an su opisane radnje koje su se ranije ili trenutno desavale,znaci takve vrste kaznjavanja,zelis reci da se danas u 21 vijeku treba primjeniti giljotina na gradskom trgu :!:
ti samo uz pomoc hadisa znas da je Poslanik podrzavao kamenovanje,iskreno receno,ako je tacno,sto mi ,ne znamo 100%,mozda je njemu bilo uobicajen akt u tadasnje doba,ali danas,imati giljotinu na gradskom trgu ,i tebi je to nornmlano :!: :?:

zelis Dzehenem podvuci kao izgovor za kamnovanje na ovom svijetu :!: :?: hoces li ti donosti odluke ko i kako ce biti kaznjen na >onom< svijetu :!: :?:

vjernik/ica koj/i/a podrzava sijecenje ruke ili kamenovanje nije human :!: zar stvrano ne znas kako je donesena odluka o ovakvim gnusnim aktima :D

naravno,Meka je spoenuta u Kur'an,ali ne iskljucivo kao smijer klanjanja ,jer je prvi smijer klanjanja bio Jerusalem ,znaci Muhamed je tokom obajve promjenio smijer ,a ti i dalje kontaj sto sam napisala

meni je drago da ti vjerujes u kredibilitet hadisa ,to je tvoj izbor
Sunnetullah(Allahov zakon) je nepromjenjiv i Univerzalan,nikad se ne mijenja,svejedno da li 10-ti, 21-i ili 30-i vijek,a to Allah i u Kur`anu kaze!Po tvojoj logici,da li se treba islam mijenjati,jer je zaboga 21. vijek,pa da malo promjenimo vjeru?!Dakle,da li treba vjeru mijenjati i "modernizovati"?! :-?

Necu ja donositi odluke ko i kako ce zavrsiti da li u Dzennetu ili Dzehennemu,ali TO TE NISAM NI PITAO, vec da mi odgovoris da li je to "humano djelo" ili ne,molim te budu konkretna,da li je dzehennemska kazna po tebi opravdana,humana?!?!

Gnusnim aktima?!Wooow,sad si jos pocela atakovati Poslanika i Kur`an! :shock: Eto ja ne znam,pa mi ti reci kako su donesene odluke o tim "gnusnim aktima"???

A sa ovom recenicom da se Poslanik prvo okretao prema Jerusalimu mi pokazuje da veze nemas o toj tematici i kako je do toga doslo,eto momak ti je citirao ajet o tome pa procitaj,a i malo procitaj o promjeni kible,zbog cega je i kako promjenjena i NIJE JE POSLANIK MUHAMMED PROMJENIO VEC ALLAH JE DONIO TAKVU ODLUKU!! :roll:
decko,nisi mi objasnio kako ti ,kao vjernik,osjecas i dozivlajavas akt kamenovanja :?:

evo treci put pisem kamenovanje je prakticiroano znatno prije Muhamedovog zivota,kao i za vrijemme istog,i naravno do danas ,a drugo,sticem utisak,da ako je Muhamed kamenovao osobe,mislis da je to sasvim u redu ,Muahamd jeste ,tako kazu ,prakticirao kamenovanje,a koje nije uopste spomenuto u Kur'an,kako to objasnjavas,hej,nije receno u Kur'an a Muhamed je tako nesto primjenio,moje skromno misljenje je:Muhamde je zivio u virjeme kad je takakv akt kaznjavanja bio dio svakodnevnice,narod je svasta pricao,a drugo kompletne price su prilicno konfuzne,izmjesane sa Muhamedovim zivotom prije i poslije objave Kur'an

zar stvrano podrzavas hadis kojim Muhamed ne slijedi Kur'an ,jer u Kur;an se ne spominje kamnovanje :!: :?:

dzehenemska kazna nije odnesena od strane humanog bica,a kamenovanje sigurno nije akt humanog bica
ljubav_aha

#2431 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

frfi. wrote:
ljubav_aha wrote:

podzravas li kamenovanje :?:
ja to nisam spominjala niti zelim ulaziti u diskusiju s tobom u vezi te teme. navela sam ti sta mislim o postu i klanjanju-sto je naredjeno od Allaha dz.s., i savrseno je jasno na sta sam mislila kada sam rekla da se o nekim stvarima ne raspravlja i na koje sam to stvari mislila

:-) :lol: ne opovorgavam nesto sto je obaveza,vec sto je smisao obavljanja obaveze ako je ona naredjenja i ako se sudionik ne osjeca zadovoljnim u komletnom procesu klanjaja ili posta
ljubav_aha

#2432 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

NeyDan wrote:Zasto se ne valja zeniti/udavati izmedju dva Bajrama (Ramazanskog i Kurban Bajrama)?
ko ti je tako nesto rekao :?:
ljubav_aha

#2433 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

(ne)forumas wrote:
JThomas wrote:pa uvijek je između dva bajrama... :lol:
uvijek jeste.. ali kazu ne valja se zeniti poslije ramazanskog bajrama u mjesecu sevalu... a rijec seval u arapskom znaci oskudno... tako da ne valja da ti u braku nebi bilo oskudno...

THE SIGNIFICANCE OF SHAWWAL

Shawwal is the tenth lunar month. During the period of ignorance Ramadhân was regarded as a blessed and sacred month. Shawwal was regarded as a cursed month and a month of ill‑omen. The people of that time never married during Shawwal. Due to this Hazrat Ayesha Radiallâhu anha expressed disappointment of the people to consider this month to be inauspicious, as she was married to Rasulullâh Sallallâhu ‘alayhi wasallam in this very month. The wrong beliefs of the people was clearly disproven by Hazrat Ayesha Radiallâhu anha by her marriage to Rasulullâh Sallallâhu ‘alayhi wasallam in the month of Shawwal which was no obstruction to her elevated position and great love Rasulullâh Sallallâhu ‘alayhi wasallam had for her.
BHF_Manijak

#2434 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
decko,nisi mi objasnio kako ti ,kao vjernik,osjecas i dozivlajavas akt kamenovanja :?:

evo treci put pisem kamenovanje je prakticiroano znatno prije Muhamedovog zivota,kao i za vrijemme istog,i naravno do danas ,a drugo,sticem utisak,da ako je Muhamed kamenovao osobe,mislis da je to sasvim u redu ,Muahamd jeste ,tako kazu ,prakticirao kamenovanje,a koje nije uopste spomenuto u Kur'an,kako to objasnjavas,hej,nije receno u Kur'an a Muhamed je tako nesto primjenio,moje skromno misljenje je:Muhamde je zivio u virjeme kad je takakv akt kaznjavanja bio dio svakodnevnice,narod je svasta pricao,a drugo kompletne price su prilicno konfuzne,izmjesane sa Muhamedovim zivotom prije i poslije objave Kur'an

zar stvrano podrzavas hadis kojim Muhamed ne slijedi Kur'an ,jer u Kur;an se ne spominje kamnovanje :!: :?:

dzehenemska kazna nije odnesena od strane humanog bica,a kamenovanje sigurno nije akt humanog bica
Kamenovanje je Allahov zakon za preljubnika i preljubnicu,i za to sam,ALI AKO SE DOKAZE onako kako to serijat zahtjeva,a to da bi se desilo treba mnogo toga,a ne tek tako!!!

A pogledaj samo ovaj tvoj boldirani dio,nisi ni svjesna sta sve pricas,da ne kazem lupas :lol:

Prvo,zar zaista mislis da je Poslanik ISTA mogao uradit da je vezano za vjeru prema svom nahodjenju,a da mu Allah nije za to dozvolu dao???Molim konkretno da ili ne!
Drugo, Poslanik je klanjao moŠ mislit 4 rekata sabaha, 10 rekata podne, 8 rekata ikidnije, 5 rekata aksama i 13 rekata jacije,a to nema nigdje u Kur`an,woooo sta cemo sad?! A cijeli svijet danas tako klanja! :? :-?

Najcistiji i najispravniji islam je onaj kojeg su praktikovale prve generacije,tj Poslanik i ashabi,a pri tome Poslanik nista,AMA BAS NISTA nije mogao u vjeru uvesti prema svom nahodju i bez Allahove dozvole,tako da ti ta prica ne vrijedi plaho...Najcistije i najpleminitije stvorenje koje je krocilo ovom planetom ikada je do u tancine vjeru objasnio,samo su je ljudi iskomplikovali i smutnju uveli,a sad ti meni da kazes da je Poslanik radio neke stvari onako kako mu je cejf, tj kamenovo kako mu je drago,a da Allah nije bio zadovoljan s tim!

"Ti ne govoris po hiru svome, to je objava koja ti se obznanjuje!"
citroen

#2435 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by citroen »

Ako se nastavi sa kamenovanjem prijeti nam novo poskupljenje kamena,ovi iz kamenoloma jedva cekaju to :D :D :D :D
kamen spoticanja

#2436 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
ronhill wrote:
ljubav_aha wrote:
Isus j epostio,takodje je post spomenut u Starom Testamentu,u Novom Testamentu nije post je opcionalnog karkatera,a i danas katolici jedu iskljucivo ribu svakog petka

cigareto,ti stvrano ne razmisljas :lol: naravno da je oabveza,ali zar se takava obaveza mora uraditi cak i kas se licno ne zelit,sto je svrha uraditi nesto,a nije uradjeno zeljom ,nema efekta

a ti se vratila :) nego da mu ti kazes kakav je on vjernik? i zasto pricas o namazu kao teretu ...dakle, da ti oci vide dalje on obn-a shvatila bi da se na namaz ide s najvecom zeljom...onda kad se se shvati kolika je Bozija milost preme covjeku u samo jednom oku...ili par funkcionalnih mozdanih celija(citajuci vrle poznavaoce svega pa tako i islama) :)
no lijepo je da si se vratila, up-jes teme koje su bile zaboravljene...dodjes nesto ko dajijka :)
nego kakvo je tvoje misljenje o starosti populacije u dijelu svijeta koji zovu zapadom?
ljubav_aha

#2437 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
Kamenovanje je Allahov zakon za preljubnika i preljubnicu,i za to sam,ALI AKO SE DOKAZE onako kako to serijat zahtjeva,a to da bi se desilo treba mnogo toga,a ne tek tako!!!

:lol: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,sad mi je sve jasno :lol: :D

gdje pise da je kameonovanje Alahov zakon :?: serijat nije 100% alahov zakon,pravili su ga ljudi i modificirali ga u raznnim drzavama,i serijat nije sao baziran na Kur;an,stoga Serija niej 100% Boziji Zakon

Muhamaed je takodjer mnogo vise postio,a ne samo klanjao od ostali,ali to nije tema dana ;-)

lijepo sam napsiala,ne postoje dokazi tacnog vremena Muhamedovog kamenovanja,tacnije prije i nakon objave Kur'an,posotje samo hadisi :D ,a drugo Muhamed j zivio u doba kad je takav oblik kazne bio primjenjena mnogo ranije,stoga naratorima nije trebalo puno da vise dodaju umjesto da oduzmu :mrgreen:
ronhill

#2438 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ronhill »

ljubav_aha wrote:
ronhill wrote:
ljubav_aha wrote:

bolje se zabrini za svoje (ne)razmisljanje
arzuhal

#2439 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

:lol:

sjooo...pa ne mogu da (ne) vjerujem :lol:

:run:
ljubav_aha

#2440 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

ronhill wrote: bolje se zabrini za svoje (ne)razmisljanje

a ti ako vjernik podrzavas kamenovanje :!: :?:
BHF_Manijak

#2441 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

gdje pise da je kameonovanje Alahov zakon :?: serijat nije 100% alahov zakon,pravili su ga ljudi i modificirali ga u raznnim drzavama,i serijat nije sao baziran na Kur;an,stoga Serija niej 100% Boziji Zakon

Muhamaed je takodjer mnogo vise postio,a ne samo klanjao od ostali,ali to nije tema dana ;-)

lijepo sam napsiala,ne postoje dokazi tacnog vremena Muhamedovog kamenovanja,tacnije prije i nakon objave Kur'an,posotje samo hadisi :D ,a drugo Muhamed j zivio u doba kad je takav oblik kazne bio primjenjena mnogo ranije,stoga naratorima nije trebalo puno da vise dodaju umjesto da oduzmu :mrgreen:
Sta ti je jasno?!Ma nista tebi u zivotu nije jasno,mozak ti isprase tamo razne sekte i sektasi po Americi, i enciklopedisti koji na svakom koraku se trude da islam u sto crnijem svijetlu prikazu...Otkad se to islam po enciklpedijama i iz enckolopedija izucavao a ne iz Kur`ana i sunneta Poslanika?! :lol: :lol: A ako nije serijat Allahov zakon sta onda jeste?!Skrnavis Bozije ime pisuci ga svjesno i nmajerno malim slovom i bez geminacije slova "l",i jos se povrh svega nazivas muslimankom... :zzzz:

Jedno pitanje,kako tumacis i gledas na ajet "Ako Allaha volite,mene slijedite(Muhammeda)i vas ce Allah zavoliti i grijehe vam oprostiti"?!Sta za tebe i kako predstavlja slijedjenje Poslanik!I ako ga slijedis,iz cega crpis izvore slijedjenja tj kako znas sta je Poslanik radio i kako treba da ga slijedis!

MOLIM TE ODGOVORNI KONKRETNO NA BOLDIRANO!
kamen spoticanja

#2442 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

ljubav_aha wrote:
BHF_Manijak wrote:

aaaa nista tebi nije jasno :)
nije ti jasno cak ni to :)
Poslanik a.s. jeste postio vise i klanjao vise od ostalih jer je to bio stupanj njegova imana,ali je klanjao po odredjenim usulima koji ,neces vjerovat,ne mozes naci u Kur'anskom tekstu....kao ni propise o dzematskom klanjanju recimo...a sve funkcionise...no doduse ti si expert...more bit' i da ne funkcionise :) samo mi ne znamo :)
kamen spoticanja

#2443 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

arzuhal wrote::lol:

sjooo...pa ne mogu da (ne) vjerujem :lol:

:run:
ma vala upravu si :) :run:
ronhill

#2444 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ronhill »

ljubav_aha wrote:

ja s tobom ne zelim raspravljat, odgovor mozes naci par postova iza, osoba koja pise kako je post los po zdravlje i da klanjanje nije obavezno te jos sve to objasnjava stvarima iz katolicanstva (post Isa a.s. i jedenje ribe petkom) je, kako neko rece iznad, ekspert za Islam.
Ne vjerujem ni da si po vjeroispovjesti muslimanka, a ako jesi, da se ne drzis haman ni jednog propisa, sta ja imam s tobom pricati?
alibaba_i_30_godina

#2445 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alibaba_i_30_godina »

Hvala na odgovorima vezano za vjencanje izmedju Ramazanskog i Kurban Bajrama.
arzuhal

#2446 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:

Obzirom na današnje doba i razvoj, a opet da ne iznevjerimo šerijat, mogla bi, umjesto kamenovanja, kazna za blud oženjenog/udate da bude smrtonosna injekcija, el. stolica, a sutra, ko zna? Laser među oči, ispucavanje u svemir...
Ili nije stvar u samom kamenovanju nego uopće u smrtnoj kazni?

:D
ljubav_aha

#2447 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

Sta ti je jasno?!Ma nista tebi u zivotu nije jasno,mozak ti isprase tamo razne sekte i sektasi po Americi, i enciklopedisti koji na svakom koraku se trude da islam u sto crnijem svijetlu prikazu...Otkad se to islam po enciklpedijama i iz enckolopedija izucavao a ne iz Kur`ana i sunneta Poslanika?! :lol: :lol: A ako nije serijat Allahov zakon sta onda jeste?!Skrnavis Bozije ime pisuci ga svjesno i nmajerno malim slovom i bez geminacije slova "l",i jos se povrh svega nazivas muslimankom... :zzzz:

Jedno pitanje,kako tumacis i gledas na ajet "Ako Allaha volite,mene slijedite(Muhammeda)i vas ce Allah zavoliti i grijehe vam oprostiti"?!Sta za tebe i kako predstavlja slijedjenje Poslanik!I ako ga slijedis,iz cega crpis izvore slijedjenja tj kako znas sta je Poslanik radio i kako treba da ga slijedis!

MOLIM TE ODGOVORNI KONKRETNO NA BOLDIRANO!

ne mozes tako sa mnom razgovarati,vrlo si drzak

Serijat nije 100% dan od strane Boga,vec je baziran na 4 izvora

hadisi su jedini izvor o zivotu Muhameda,a mnogi hadisi su netacni ,stoga se tebi divim sto slijedis necije price
ljubav_aha

#2448 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote:

Obzirom na današnje doba i razvoj, a opet da ne iznevjerimo šerijat, mogla bi, umjesto kamenovanja, kazna za blud oženjenog/udate da bude smrtonosna injekcija, el. stolica, a sutra, ko zna? Laser među oči, ispucavanje u svemir...
Ili nije stvar u samom kamenovanju nego uopće u smrtnoj kazni?

:D
za blud smrtna kazna :lol:
BHF_Manijak

#2449 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
ne mozes tako sa mnom razgovarati,vrlo si drzak

Serijat nije 100% dan od strane Boga,vec je baziran na 4 izvora

hadisi su jedini izvor o zivotu Muhameda,a mnogi hadisi su netacni ,stoga se tebi divim sto slijedis necije price

Oo ti veliki autoritetu,ja vam se izvinjavam sto s vama razgovaram na ovakav nacin :lol: :lol: :roll:

Ono sto sam ti citirao je AJET,a ne hadis!!!Jos te jednom pitam,kako tumacis to slijedjenje Poslanika koje je naredjeno u ajetu,i iz cega crpis to slijedjenje Poslanika odnosno te postupke koje slijedis! :wink:

Kad shvatis da bez sunneta Poslanika nema ni ispravnog vjerovanja,i kad sputas svoj nefs,onda cemo moci i normalno razgovarati,a do tad,slijedi enciklopedije... :mrgreen:

PS mnogi hadisi NISU netacni,uzmi Buharijnu zbirku ili Muslimovu,koje su sahih,tj 100% tacno prenesene!A po tvojoj logici,ko sumnja u vjerodostojnost hadisa sumnja i u tacnost Kur`ana,jer su istim nacinom preneseni,zar ne?! :-?
arzuhal

#2450 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote: za blud smrtna kazna :lol:
Naravno, o tome se i radi :D

Treba klanjati, ali samo ako ti se baš hoće i imaš nesnosnu potrebu da to učiniš, al' ne treba pretjerivati ni s tim pa da klanjaš svaki dan par puta...Heftično ubodi koji namaz i veselio te Bog. Pa nije namaz naređeni vid pokornosti kojim mi, bez obzira na naše trenutno duhovno i duševno stanje, raspoloženost ili lijenost, iskazujemo predanost Allahu kao Uzvišenom Stvoritelju, nego duhovna štaka kojom se pripomognemo kada nam je tešku u duši...ali, velim, ne treba pretjerivati, jer postoje obrazovani ljudi danas, psiholozi, koji nam pomažu u takvim problemima...u vrijeme objave Kur'ana nije bilo psihologa i kauča, zato se tada i klanjalo..danas je drukčije..

I čuj, blud kažnjiv? :lol: Jel to što neko malo umoči, neko dadne guze i zato valaj biti bjen!? :lol: Zar u današnjem vremenu, 21-om stoljeću može neko bit normalan musliman, musliman uopće, ako ne bi mogao malo zguzit šta, sa strane, i bit rahat...Uz valjanu zaštitu, naravno..

Uostalom, kakav je to musliman koji ne bi mogao prihvatiti da, pored Allaha, ima još nekoliko bogova, ali manjih u odnosu na Njega...Zar u današnje vrijeme muslimani fakat vjeruju da, pored tolikog svemirskog beskraja, ima samo Jedan Bog!?
Locked