statix wrote:Kao prvo ti ne mozes nista dokazati i to sto radis je tautologija, a tada ti ostaje samo mistika koja je po meni smjesna.nuraH wrote:@Ateista
Ja ti mogu naci dokaz za svaku tvoju ''sumnju'' u Kur'an,
ali kao sto i sam Kur'an kaze srca nekih nevjernika su zapecacena...
ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
tvoje srce je zapecaceno!!!
Postavljas stvrai kao da je sve krenulo od kurana, a sva istrazivanja i znanje prije toga su nebitni, treba da negiram postojanje Eratosthenes-a i prihvatim da na kuran nikakva ljudska inteligencija nije mogla imati uticaj, cak nikakva informacija o tadasnjim spoznajama.
Sta bi sa nojevim jajetom?
Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bogPosto nisu ti se tjesi nojevim jajetom.
Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.
Ja tebi iznesem dokaz da je u Kur'anu u 7. stoljecu receno da zemlja nije ravna ploca (Galileo, Kopernik i ostali tek u kasnom srednjem vijeku i tad su se morali odricati svojih misli), i kazem ti da je vec u 7. stoljecu receno da je Zemlja sferoidnog oblika i to sa dva precnika, a to je nauka otkrila tek prije stotinjaka godina, a ti mi kazes da ta matematicka nepravilnost ne predstavlja nista!
Morao bih ti vise vremena posvetiti da ti objasnim pomjeranje znacenja rijeci iz konteksta u kontekst - pa da ne shvatas bukvalno nojevo jaje, nego sferodini oblik, i pri tome bih ti jos morao objasnjavati da sav kontekst, nama poznat, nije i jedini kontekst koji postoji - pa nam jos i to moze zasmetati dok zakljucujemo o znacenjima nekih rijeci...ali mislim da nema smisla, jer ti zakljucujes: "Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog." - ako ti iz ovih tvojih sudova mozes izvuci bilo kakakv zakljucak, svaka ti cast.
I onda jos kazes: Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.[/quote]
[/b] a da ti ja i ovo objasnim, ti bi rekao - sve i da prihvatim i to, opet nije objasnjeno nesto trece, druze moj, ja ne trazim ni od koga da vjeruje u nesto, nego da razmisli o necumu. A u cemu je poenta razmisljanja? Da su razsmislili o ovome sto pise u Kur'anu, ne bismo cekali 1500 godina da saznamo da je zemlja sferodinog oblika, i da postoji gravitacija.