Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
lingvistika

#2426 Re: Pitanje ateistima

Post by lingvistika »

statix wrote:
nuraH wrote:@Ateista

Ja ti mogu naci dokaz za svaku tvoju ''sumnju'' u Kur'an,
ali kao sto i sam Kur'an kaze srca nekih nevjernika su zapecacena...
ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
tvoje srce je zapecaceno!!!
Kao prvo ti ne mozes nista dokazati i to sto radis je tautologija, a tada ti ostaje samo mistika koja je po meni smjesna.
Postavljas stvrai kao da je sve krenulo od kurana, a sva istrazivanja i znanje prije toga su nebitni, treba da negiram postojanje Eratosthenes-a i prihvatim da na kuran nikakva ljudska inteligencija nije mogla imati uticaj, cak nikakva informacija o tadasnjim spoznajama.
Sta bi sa nojevim jajetom?
Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog :D Posto nisu ti se tjesi nojevim jajetom.
Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.

Ja tebi iznesem dokaz da je u Kur'anu u 7. stoljecu receno da zemlja nije ravna ploca (Galileo, Kopernik i ostali tek u kasnom srednjem vijeku i tad su se morali odricati svojih misli), i kazem ti da je vec u 7. stoljecu receno da je Zemlja sferoidnog oblika i to sa dva precnika, a to je nauka otkrila tek prije stotinjaka godina, a ti mi kazes da ta matematicka nepravilnost ne predstavlja nista!
Morao bih ti vise vremena posvetiti da ti objasnim pomjeranje znacenja rijeci iz konteksta u kontekst - pa da ne shvatas bukvalno nojevo jaje, nego sferodini oblik, i pri tome bih ti jos morao objasnjavati da sav kontekst, nama poznat, nije i jedini kontekst koji postoji - pa nam jos i to moze zasmetati dok zakljucujemo o znacenjima nekih rijeci...ali mislim da nema smisla, jer ti zakljucujes: "Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog." - ako ti iz ovih tvojih sudova mozes izvuci bilo kakakv zakljucak, svaka ti cast.
I onda jos kazes: Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.[/quote]
[/b] a da ti ja i ovo objasnim, ti bi rekao - sve i da prihvatim i to, opet nije objasnjeno nesto trece, druze moj, ja ne trazim ni od koga da vjeruje u nesto, nego da razmisli o necumu. A u cemu je poenta razmisljanja? Da su razsmislili o ovome sto pise u Kur'anu, ne bismo cekali 1500 godina da saznamo da je zemlja sferodinog oblika, i da postoji gravitacija.
lingvistika

#2427 Re: Pitanje ateistima

Post by lingvistika »

Kao prvo historijski se ne moze dokazati da je Muhamed bio nepismen. U biti se ne moze dokazati ni da je ikada postojao.
Sve sto o njemu znamo potice iz kurana i hadisa.
Pa sta je ovo, ljudi, cital' iko ista :-D

Validan hadis je onaj koji ima neprekinut lanac prenosilaca od onoga koji ga ja zapisao, do onoga ko ga je rekao - Poslanik, s.a.v.s. Dakle svaki covjek i nizu ima ime i prezime i o njemu se zna: kad je zivio, gdje je zivio, sta je radio, koga je imao...ama bas sve.
Last edited by lingvistika on 10/12/2009 20:39, edited 2 times in total.
Zlata M.

#2428 Re: Pitanje ateistima

Post by Zlata M. »

black wrote:nekad mi smetaju i ateisticka i teisticka uvjeravanja, jer se cesto baziraju na slicnoj vrsti argumentacije ..ona ne dokazuju, nego ubjedjuju, koristeci argumentaciju koja prividno pociva na dokazivanju..ali eto o necemu se mora pricati i dijalog izmedju ateista i teista je potreban, zbog razumijevanja i jednog i drugog, samo pitanje je da li je takav dijalog bez skretanja u dogmatizam i fanatizam (sa obe strane), uopste moguc..

Image :mrgreen:
:) :thumbup:
lingvistika

#2429 Re: Pitanje ateistima

Post by lingvistika »

Sir Amel wrote:
Sir Amel wrote:Evo sta mene muči.
1. Ako je Bog stvorio Ad(e)ama i Evu (Havu) kao prve ljude, je li to znači da ljudski rod posljedica incesta?
2. Ako je evolucija pogrešna kako onda postoje rase, tj. raličiti ljudi po boji kože i fizionoimiji?
3. Sta je stvoreno prije ljudi ili zivotinje?

Ma pustite bolan sjemene tecnosti, ima kakvih odgovora za mene? :D :D :D
Evo pkusat cu:" 'On je Onaj Koji ti objavljuje Knjigu u kojoj su ajeti jasni; oni si Majka Knjige; drugi su nejasni. Oni u cijim srcima je pristrasnost, u teznji za smutnjom i svojim tumacenjem, ti slijede nejasne ajete.' A tumacenje zna samo Allah! Oni koji su u znanost upuceni kazu: mi u to vjerujemo; sve je to od nasega Gospodara! Samo razumni shvataju" (Kur'an, Ali-Imran, 7. Citirano iz tefsira Ibn-Kesira :-D )
XXS

#2430 Re: Pitanje ateistima

Post by XXS »

lingvistika wrote: Oni koji su u znanost upuceni kazu: mi u to vjerujemo; sve je to od nasega Gospodara! Samo razumni shvataju" (Kur'an, Ali-Imran, 7. Citirano iz tefsira Ibn-Kesira :-D )
Jako fin primjer diskriminacije i nejednakosti pred bogom i od boga.
Veli sveta knjiga da je 5 od 6 milijardi ljudi na svijetu retardirano i operisano od razuma.
statix

#2431 Re: Pitanje ateistima

Post by statix »

lingvistika wrote:
statix wrote:
nuraH wrote:@Ateista

Ja ti mogu naci dokaz za svaku tvoju ''sumnju'' u Kur'an,
ali kao sto i sam Kur'an kaze srca nekih nevjernika su zapecacena...
ma koliko ja tebi dokaza poredstavio ti ces i dalje sumnjati i to kategoricno odbijati!
ako ti i ovaj dokaz ne predstavlja nista... onda ja nemam vise sta da raspravljam s tobom.
tvoje srce je zapecaceno!!!
Kao prvo ti ne mozes nista dokazati i to sto radis je tautologija, a tada ti ostaje samo mistika koja je po meni smjesna.
Postavljas stvrai kao da je sve krenulo od kurana, a sva istrazivanja i znanje prije toga su nebitni, treba da negiram postojanje Eratosthenes-a i prihvatim da na kuran nikakva ljudska inteligencija nije mogla imati uticaj, cak nikakva informacija o tadasnjim spoznajama.
Sta bi sa nojevim jajetom?
Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog :D Posto nisu ti se tjesi nojevim jajetom.
Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.

Ja tebi iznesem dokaz da je u Kur'anu u 7. stoljecu receno da zemlja nije ravna ploca (Galileo, Kopernik i ostali tek u kasnom srednjem vijeku i tad su se morali odricati svojih misli), i kazem ti da je vec u 7. stoljecu receno da je Zemlja sferoidnog oblika i to sa dva precnika, a to je nauka otkrila tek prije stotinjaka godina, a ti mi kazes da ta matematicka nepravilnost ne predstavlja nista!
Morao bih ti vise vremena posvetiti da ti objasnim pomjeranje znacenja rijeci iz konteksta u kontekst - pa da ne shvatas bukvalno nojevo jaje, nego sferodini oblik, i pri tome bih ti jos morao objasnjavati da sav kontekst, nama poznat, nije i jedini kontekst koji postoji - pa nam jos i to moze zasmetati dok zakljucujemo o znacenjima nekih rijeci...ali mislim da nema smisla, jer ti zakljucujes: "Mala matematicka nepravilnost planete zemlje ne dokazuje oblik jajeta. Cak je i normalna, jer da su potpuno jednake velicine dva precnika bilo bi vrlo moguce da postoji bog." - ako ti iz ovih tvojih sudova mozes izvuci bilo kakakv zakljucak, svaka ti cast.
I onda jos kazes: Sve i da prihvatim tezu iz kurana, tamo ne pise zasto je zemlja sira na ekvatoru, zbog likvidnosti i okretanja oko svoje ose.
[/b] a da ti ja i ovo objasnim, ti bi rekao - sve i da prihvatim i to, opet nije objasnjeno nesto trece, druze moj, ja ne trazim ni od koga da vjeruje u nesto, nego da razmisli o necumu. A u cemu je poenta razmisljanja? Da su razsmislili o ovome sto pise u Kur'anu, ne bismo cekali 1500 godina da saznamo da je zemlja sferodinog oblika, i da postoji gravitacija.[/quote]

Znaci, hoces da kazes da bi "ti" u tom vremenu na osnovu kurana zakljucio da je okrugla, a niko drugi nije mogao to uvidjeti i pokusati dokazati, iako su ga po pet puta na dan citali. Pa sta su radili?
Drugo, stavljanje u iskljucivo jedan kontekst pokazuje netacnost tvoje teze, jer se sirenjem znanja i spoznaje siri i jezik pa i konteksti, i tako tvoja teorija postaje relativna, odnosno stavljena u neki drugi kontekst nema vise isto znacenje. da ne bi navodio primjer stavljanja u neki buduci kontekst jer je nemoguce kad se jos ne zna, pa evo za proslost: Danasnja spoznaja o kuranu, ili primjer teorija koju ti opisujes sa pojmom jajeta, dobiva novo znacenje ako se stavi u kontekst nauke i spoznaje iz 5 stoljeca kada se mislilo da je zemlja ravna. Zar ne ?
Moja poenta je da kuran nije konstanta, kao recimo energija, jer nije oduvijek prisutan, i ako to shvatas, tada mozes razumiti da ako za 1000000 godina ga stavis u tadasnji kontekst jezika (koji ce biti ogroman), dobit ce drugacije znacenje i vjerovatno ce biti apsurdan, kao sto bi bio kada bi ga sad stavili u proslost u kojoj su vladala takve teze da je zemlja ravna. Zato sam ti rekao ne pokusavaj objasniti postojanje nekog bozanstva, mozda nekad u buducnosti sa nekim novim spoznajama, ali tada bi ja kao skeptik bio prevaren jer sam zivio u pogresnom vremenu i ne bi bilo relevantno jer sad je nemoguce dokazati.
Sir Amel

#2432 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

lingvistika wrote:
Sir Amel wrote:
Sir Amel wrote:Evo sta mene muči.
1. Ako je Bog stvorio Ad(e)ama i Evu (Havu) kao prve ljude, je li to znači da ljudski rod posljedica incesta?
2. Ako je evolucija pogrešna kako onda postoje rase, tj. raličiti ljudi po boji kože i fizionoimiji?

Ma pustite bolan sjemene tecnosti, ima kakvih odgovora za mene? :D :D :D
Evo pkusat cu:" 'On je Onaj Koji ti objavljuje Knjigu u kojoj su ajeti jasni; oni si Majka Knjige; drugi su nejasni. Oni u cijim srcima je pristrasnost, u teznji za smutnjom i svojim tumacenjem, ti slijede nejasne ajete.' A tumacenje zna samo Allah! Oni koji su u znanost upuceni kazu: mi u to vjerujemo; sve je to od nasega Gospodara! Samo razumni shvataju" (Kur'an, Ali-Imran, 7. Citirano iz tefsira Ibn-Kesira :-D )

Ma daj, bolan nisi ni pokusao dati bilo kakav odgovor. Samo si rekao da sam glup, pristrasan (ne znam zbog cega bih bio, za razliku od tebe) itd. Ja ne znam sta je tu nejasno povodom prvog pitanja, imas tri odogovora od kojih je svaki pogrešan. Nema tu puno pametovanja. Ali sta ces.....
pure_love

#2433 Re: Pitanje ateistima

Post by pure_love »

Evo sta mene muči.
evo odgovorit cu ti onako iskreno bez nekog uvrtavanja,zaobilazenja

1.Da,tada nisu bila ista pravila,iste bolesti i sl
2.ako vec vjerujemo u Boga onda vjerujemo i u to da je njemu sve moguce,pa tako je i to sasvim nebitno i moguce,u Kuranu pise mi smo vas storili razlicite kako bi se upoznavali i druzili,,ha ja
3.Nisam siguran u to,ali najprije su stvorení dzinni
nuraH

#2434 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Macak U Cizmama wrote:
Nisam citao ranije postove, samo djelimicno.

Mozda u arapskom jeziku i vazi to gramaticko pravilo , mada zvuci blesavo i zbunjujuce ( sta ce nam onda uposte gramaticka pravila ?, ako ih ne postujemo i ako su nejasna), a drugo, zar se prevod na bosanski nije mogao prilagoditi nasoj vrlo jasnoj gramatici i licnim zamjenicama, pa i tako je pola prevoda Kurana opisna forma?

Potom, strucnjaci kazu da postoje rijeci i moze ih biti na desetine hiljada, i mozes se i koristiti s njima, ali sve dok nisu sistematizovane, dok nisu u okvirima gramatike, to nije JEZIK, ili orudje za komunikaciju. Jezik da bi bio JEZIK funkcionise tek kad ima svoju gramatiku.

Ocigledno da taj stari arapski jezik kojim je pisan Kuran nije JEZIK gramatike , vec jezik rijeci, te ga ustvari niko i ne moze razumjeti. Sam stil pisanja u Kuranu lici puno na pisanje i komentare kojim se ponekad sluze clanovi foruma vise iz prakticnih razloga , gdje ne koriste ili koriste samo djelimicno gramatiku, nema velikih slova, recenice su nepotpune, nedorecene, ili istrgnute iz konteksta, pa je citalac ostavljen da sam vadi zakljucke.
Zato je moguce vjernicima iz jednog obicnog ajeta izvesti zakljucak kakav god zele i odgovoriti na sva moguca i nemoguca pitanja , kako im se vec prohtije. Manipulacija je neogranicena.
“Mi u ovom Kur’anu navodimo ljudima svakojake primjere da bi pouku primili, u Kur’anu na arapskom jeziku, u kome nema nikakve protivrječnosti, da bi se Gospodara svoga pobojali.” (Ez-Zumer, 27.-28.)
Dozer

#2435 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

A zasto bi ga se trebalo bojati ako je on dobar i blagonaklon?
I, ne dobih nikakav odgovor po pitanju ljudskih izuma (npr. kasika)...
Evo sta mene muči.

2.ako vec vjerujemo u Boga onda vjerujemo i u to da je njemu sve moguce,pa tako je i to sasvim nebitno i moguce,u Kuranu pise mi smo vas storili razlicite kako bi se upoznavali i druzili,,ha ja
Ovdje mi je stosta nejasno, u ovim odgovorima....
1. Kakva pravila, i kakve bolesti? Incestom dolazi do degenerativnih poremecaja fizionomije radi inkompatibilnosti gena, odnosno identicni geni od dvije osobe mutiraju u nesto trece. Matematicki, najprostije receno: - i - = +
2. Pored onog nejasnog MI i VI (ko je koga tu stvorio - Bog ljude ili Bogovi ljude ili ljudi ljude?), ovdje se pokazuje i povelika doza zanemarivanja, odnosno, na ono na sta se nema konretnog odgovora odgovara se konstatacijom koja ne znaci nista - Bog je svemoguc. Naravno, nema nikakvih propratnih detalja koji bi bar nekim malim dijelmo i potvrdili tu svemoc.
3. U ovom odgovoru i lezi ta tajna - niko ziv (jos uvijek) ne zna kako smo mi uopste nastali. I onda se tu pojavljuje uzviseno bice, tj. On, kome se pripisuju sve zasluge za nas postanak.

Ali, ako je On vec svemoguc, i po definiciji dobar, blagonaklon, miroljubiv, itd., i utice na sve nas bez obzira da li smo vjernici ili ne, kako se onda objasnjavaju stvari poput:
1. Side, Ebole, Svinjske gripe, Raka, odnosnos svih mogucih i nemogucih bolestina koje godisnje pobiju par miliona ljudi, koje bi on treba da stiti jer sve su to Njegova djeca?
2. Zasto On dozvoljava ratove u kojima ginu milioni njegove djece? Ako je vec svemoguc, zar ne bi trebalo da sve ovo sprijeci? Znamo da postoje ljudi mazohisti, a ako ih je On stvorio, da li to znaci da je i On sam malo mazohista?

1000 zasto - 1000 zato, zar ne?
Last edited by Dozer on 11/12/2009 10:07, edited 1 time in total.
nuraH

#2436 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Dozer wrote:A zasto bi ga se trebalo bojati ako je on dobar i blagonaklon?
nisam dobro upucen!
zar je to kasika neki izum!
da mozda neko nije dobio nobelovu nagradu za izum kasike!
ajd ba budi ozbiljan! pokusaj razumijet sa sam pokusao rec!
kasika pa tako i spajalica i makaze i sta ti ja znam... NIJE NAUKA!
ja govorim o naucnim otkricima!
u Kur'anu se kaze da postoji lijek za svaku bolest!
vidis mi zivimo u 21 st. i jos uvijek nije pronadjen lijek za svaku bolest!
a to ne znaci da lijek za svaku bolest ne postoji!
nekad u buducnosti kad i ja i ti budemo pod zemljom ti lijekovi ce se mozda pronaci!
eh pa ne mozes sada rec da nisi vjerovao da postoji lijek za svaku bolest zato sto u tvom vremenu
ti lijekovi nisu otkriveni!
kao sto rekoh - covjek nista nije izumio vec otkrio!
ti lijekovi su sigurno negdje oko nas! priroda je ogromna - hemijskih elemenata i biljaka je veliki broj!
njihova kombinacija je jos veca! sve to vec postoji - covjek nista ne mora izmisljati - vec otkrivati!
to vec sve postoji - samo covjek to svojom spoznajom moze otkriti - a ne izumiti!
to pokusavam da kazem - ako me razumijes!
Sir Amel

#2437 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

pure_love wrote:
Evo sta mene muči.

Ovo je retardiran odgovor.

1. WTF. Ako nisu postojale ove sadasnje bolesti, kakve su postojale? De ih objasni ti, ili bilo ko drugi. Mala pomoc, genetska struktura, tj. struktura DNA nije od nastanka Homo Sapiensa promijenjena u tom obimu da se genetske bolesti kao razultat incesta ne bih pojavile i tada. Ovo je cinjenica.

2. Ako krenes od aksioma da je Bog, cije postojanje nije dokazano, svemoguć svaka daljnja razumna rasprava je smiješna jer ces svaku nelogicnost i glupost moci opravdati svemogucnošću. Osim mozda sljedece: Moze li bog napravit toliki kamen da ga ne moze podici? Jest glup primjer ali savrseno funkcionise zbog svoje jednostavnosti.

3. Na jednostvani pitanje, sta je svoreno prije ljudi ili zivotinje, dobijem odgovor da je prvo stvoreno nesto cije postojanje opet nije dokazano, vec je stvar vjerovanja.
Dozer

#2438 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Ma razumijem ja tebe, ali malo brkas pojmove Nurah...
Izumiti = nesto novo izmisliti, kreirati, stvoriti. Kasika JESTE izum, svidjelo se to tebi ili meni ili bilo kome, ili ne, ali je to tako. Gravitacija nije izum.
Ali, za razliku od gravitacije koja je oduvijek postojala kao prirodna pojava i koju je trebalo shvatiti, isto kao i oblake, kisu, grmljavinu, sunce, itd., kasika nije prirodna pojava i koliko znam nigdje u prirodi ne postoji nista slicno.

Sto se lijekova tice, to je tacno. Zasigurno postoji neka varijanta biljaka ili necega drugog sto se nalazi u prirodi, a sto bi moglo posluziti kao lijek za sve postojece bolesti. Medjutim, kako i sam kazes, i s cim se ja apsolutno slazem, prvo to nesto treba otkriti u prirodi. Ali, nakon toga, ipak, treba od toga napraviti taj nekakav lijek. I ti i ja znamo da su rijetkosti da samo, recimo, jedna biljka lijeci neku bolest. Obicno je to vise biljaka, pa im se doda jos ponesto, i onda se dobije valjan lijek.

Medjutim, cak i tada, kada se imaju svi potrebni sastojci koje je priroda ponudila, opet sve to treba ukomponovoati da bi se dobila, recimo, vakcina. E, ta vakcina je izum. Ljudskih ruku djelo.
Nadam se da i ti mene razumijes sta pokusavam reci...

Evo, jos jedan primjer...CERN (ono sudaranje atoma sto pokusavaju). Ljudi otrkili atom, neutron, cestice, bla, bla, bla (dakle, to je otkrice)...i sada hoce da vide sta ce se desiti kada se sudare te nekakve dvije cestice pri nekakvim suludim brzinama. Da bi to postigli moraju izgraditi nekakav ogromni uredjaj u kojem ce se taj sudar desiti, jer bez toga ne mogu otkriti sta ce taj sudar uzrokovati. A ovja uredjaj je - izum.
Samo pokusavam reci da je vise nego tendenciozno reci da ljudi nisu nista izumili...nista vise.
Sir Amel

#2439 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

nuraH wrote:
Dozer wrote:A zasto bi ga se trebalo bojati ako je on dobar i blagonaklon?
nisam dobro upucen!
zar je to kasika neki izum!
da mozda neko nije dobio nobelovu nagradu za izum kasike!
ajd ba budi ozbiljan! pokusaj razumijet sa sam pokusao rec!
kasika pa tako i spajalica i makaze i sta ti ja znam... NIJE NAUKA!
ja govorim o naucnim otkricima!
u Kur'anu se kaze da postoji lijek za svaku bolest!
vidis mi zivimo u 21 st. i jos uvijek nije pronadjen lijek za svaku bolest!
a to ne znaci da lijek za svaku bolest ne postoji!
nekad u buducnosti kad i ja i ti budemo pod zemljom ti lijekovi ce se mozda pronaci!
eh pa ne mozes sada rec da nisi vjerovao da postoji lijek za svaku bolest zato sto u tvom vremenu
ti lijekovi nisu otkriveni!
kao sto rekoh - covjek nista nije izumio vec otkrio!
ti lijekovi su sigurno negdje oko nas! priroda je ogromna - hemijskih elemenata i biljaka je veliki broj!
njihova kombinacija je jos veca! sve to vec postoji - covjek nista ne mora izmisljati - vec otkrivati!
to vec sve postoji - samo covjek to svojom spoznajom moze otkriti - a ne izumiti!
to pokusavam da kazem - ako me razumijes!

Je li ovo neka srivena kamera?
Pa gdje u prirodi postoji taj ....ni kompjuter koji trenutno koristis?
Igrnorance is blessing!
Dozer

#2440 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

A ja sam pokusao sa kasikom....reko', jednostavnije je :)
dr.Gonzo

#2441 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Kolicina korisnih informacija prenesena tvrdnjom "Postoji lijek za svaku bolest" ravna je nuli.
To je kao astrologija. Ljudi koji se tim bave specijalizirini su za isnosenje tvrdjni koje djeluju istinito i mudro, ali te se tvrdnje ne mogu uhvatiti ni za glavu ni za rep. Recimo: Nekada se osjecate umorno.. Zar to nije tacno za sve ljude? Ali sta je korisno u toj tvrdnji? Sta je korisno u tvrdnji da "Postoji lijek za svaku bolest"?

Da je u Kur'anu recimo objavljen konkretan geneticki recept za borbu protiv neke bolesti, onda bih mogao uvaziti vase argumente. Recimo da pise koja sekvenca gena povecava rizik od neke vrste raka, i kako se ti geni mogu izolovat i neutralizirati, onda bih rekao "Svaka cast, ovo neuki stanovnik pustinje u 7. vijeku zaista nije mogao znati". Ovako ne pije vode. Zar je to tako tesko za shvatiti?
Last edited by dr.Gonzo on 11/12/2009 10:55, edited 1 time in total.
nuraH

#2442 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Dozer wrote:
Ovdje mi je stosta nejasno, u ovim odgovorima....
1. Kakva pravila, i kakve bolesti? Incestom dolazi do degenerativnih poremecaja fizionomije radi inkompatibilnosti gena, odnosno identicni geni od dvije osobe mutiraju u nesto trece. Matematicki, najprostije receno: - i - = +
2. Pored onog nejasnog MI i VI (ko je koga tu stvorio - Bog ljude ili Bogovi ljude ili ljudi ljude?), ovdje se pokazuje i povelika doza zanemarivanja, odnosno, na ono na sta se nema konretnog odgovora odgovara se konstatacijom koja ne znaci nista - Bog je svemoguc. Naravno, nema nikakvih propratnih detalja koji bi bar nekim malim dijelmo i potvrdili tu svemoc.
3. U ovom odgovoru i lezi ta tajna - niko ziv (jos uvijek) ne zna kako smo mi uopste nastali. I onda se tu pojavljuje uzviseno bice, tj. On, kome se pripisuju sve zasluge za nas postanak.

Ali, ako je On vec svemoguc, i po definiciji dobar, blagonaklon, miroljubiv, itd., i utice na sve nas bez obzira da li smo vjernici ili ne, kako se onda objasnjavaju stvari poput:
1. Side, Ebole, Svinjske gripe, Raka, odnosnos svih mogucih i nemogucih bolestina koje godisnje pobiju par miliona ljudi, koje bi on treba da stiti jer sve su to Njegova djeca?
2. Zasto On dozvoljava ratove u kojima ginu milioni njegove djece? Ako je vec svemoguc, zar ne bi trebalo da sve ovo sprijeci? Znamo da postoje ljudi mazohisti, a ako ih je On stvorio, da li to znaci da je i On sam malo mazohista?

1000 zasto - 1000 zato, zar ne?
znaci po tvome, da Bog postoji svijet bi trebao biti savrsen - bez ikakvih bolesti, ubistava, ljubomore, lazi, nepravde, itd...
pa onda to vise ne bi bio svijet vec UTOPIJA - odnosno Raj, Dzennet .. nazovi kako hoces!
Bog nas je ucinio namjesnicima na ovom svijetu s razlogom... a ne samo da uzivamo!
dao nam je mogucnost slobodne volje, slobodnog izbora...
i upravo ljudi, kakvi i jesu, sami su odlucili da ubijaju, lazu, siluju, itd... niko ih nije natjerao na to!
pa isti ti ljudi su svojim izborom i voljom usli u laboratorije i napravili te iste bolesti - iz njima poznatih razloga!
a eto i da nisu - da su te bolesti same nastale - mutacijom celija i sl. - to je sve s razlogom!
Bog nam salje opomene na razne nacine... donosi bolest, susu, poplave, zemljotrese, cunamije...
ratove, ubijanje, glad, siromastvo... opomenu na to da covjek ne moze to kontolisati i da covjek nije uzviseno bice...
vec da mu sve to neko obezbjedjuje!
a posto ces me i ovo pitat pa reko da ti i to odmah odgovorim!!!
sto se tice ubijanja neduznih... to mozes posmatrati na razne nacine!
Bog je sa namjerom omogucio/dozvolio ubijanje nesuznih - zasto?
pa kad bi te ubice ubijali ljude koji su to zasluzili (tj. one koji nisu neduzni) onda bi njihov zlocin bio pod upitnikom?
a druga stvar je da Bog uzima sebi one koje On hoce,
pa se cak kaze da neke uzima sebi jer se na njih smilovao pa im je umanjio patnju na ovom svijetu i lisio ih svih ovosvjetskih strahota!
a ti to tumaci kako ti hoces!
al znaj da je sve sa nekim razlogom... On sve zna i najbolje zna zasto je tako! On je nepogresiv!
mi jesmo i mi ne znamo sve njegove namjere niti njihov razlog!
nuraH

#2443 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Dozer wrote:Ma razumijem ja tebe, ali malo brkas pojmove Nurah...
Izumiti = nesto novo izmisliti, kreirati, stvoriti. Kasika JESTE izum, svidjelo se to tebi ili meni ili bilo kome, ili ne, ali je to tako. Gravitacija nije izum.
Ali, za razliku od gravitacije koja je oduvijek postojala kao prirodna pojava i koju je trebalo shvatiti, isto kao i oblake, kisu, grmljavinu, sunce, itd., kasika nije prirodna pojava i koliko znam nigdje u prirodi ne postoji nista slicno.

Sto se lijekova tice, to je tacno. Zasigurno postoji neka varijanta biljaka ili necega drugog sto se nalazi u prirodi, a sto bi moglo posluziti kao lijek za sve postojece bolesti. Medjutim, kako i sam kazes, i s cim se ja apsolutno slazem, prvo to nesto treba otkriti u prirodi. Ali, nakon toga, ipak, treba od toga napraviti taj nekakav lijek. I ti i ja znamo da su rijetkosti da samo, recimo, jedna biljka lijeci neku bolest. Obicno je to vise biljaka, pa im se doda jos ponesto, i onda se dobije valjan lijek.

Medjutim, cak i tada, kada se imaju svi potrebni sastojci koje je priroda ponudila, opet sve to treba ukomponovoati da bi se dobila, recimo, vakcina. E, ta vakcina je izum. Ljudskih ruku djelo.
Nadam se da i ti mene razumijes sta pokusavam reci...

Evo, jos jedan primjer...CERN (ono sudaranje atoma sto pokusavaju). Ljudi otrkili atom, neutron, cestice, bla, bla, bla (dakle, to je otkrice)...i sada hoce da vide sta ce se desiti kada se sudare te nekakve dvije cestice pri nekakvim suludim brzinama. Da bi to postigli moraju izgraditi nekakav ogromni uredjaj u kojem ce se taj sudar desiti, jer bez toga ne mogu otkriti sta ce taj sudar uzrokovati. A ovja uredjaj je - izum.
Samo pokusavam reci da je vise nego tendenciozno reci da ljudi nisu nista izumili...nista vise.
evo slazem se!
za mene sve stoji osim ovoga crveno boldiranog!
covjek ne moze nista stvoriti, samo je Bog stvoritelj i samo On stvara!
covijek moze izumiti kasiku ali ne moze stvoriti zivo bice ,biljku, zivot!
moze klonirati zivotinje, pa i samog sebe, ali to nije stvaranje vec samo kopiranje necega sto vec postoji!
a ito sto covjek izumi i to je uz pomoc mozga i pameti koju mu je Bog dao!
nek covjek stvori mozak koji moze da izumi nesto - eh onda ce biti stvoritelj i sam, ali ne moze!
Dozer

#2444 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

a druga stvar je da Bog uzima sebi one koje On hoce,
pa se cak kaze da neke uzima sebi jer se na njih smilovao pa im je umanjio patnju na ovom svijetu i lisio ih svih ovosvjetskih strahota!
Jedanaestogodisnje dijete pokosi srcani udar na livadi...ili, dvanaestogodisnje dijete oboli od leukemije i umre...itd. - po tebi, njih je Bog uzeo sebi da se ne bi patili u zivotu? Ma ja...vjerovatno je to u pitanju. Valjalo je zavrsit skole, ozenit/udat se, imati djecu, nesto stvoriti, odnosno IZUMITI u zivotu...a dje ces to radit...to su sve ovosvjetske strahote...

Ili, pedofil je silovao sedmogodisnju curicu, nabio joj traume do kraja zivota, a i nanijeo fizicke ozljede - po tebi, to je s razlogom, jer Bog je tom pedofilu pripremio groznu sudbinu na onom svijetu, pa ga sad tjera da unistava djecu kako bi zaradio dovoljno minusa i kako bi se sto vise patio kada umre, s nekih 70-80-90 godina starosti... Ali, kako je Bog sve nas stvorio, mozda je i On malo pedofil,a?
i upravo ljudi, kakvi i jesu, sami su odlucili da ubijaju, lazu, siluju, itd... niko ih nije natjerao na to!
pa isti ti ljudi su svojim izborom i voljom usli u laboratorije i napravili te iste bolesti - iz njima poznatih razloga!
A onda, malo zatim...
Bog nam salje opomene na razne nacine... donosi bolest, susu, poplave, zemljotrese, cunamije...ratove, ubijanje, glad, siromastvo... opomenu na to da covjek ne moze to kontolisati i da covjek nije uzviseno bice...vec da mu sve to neko obezbjedjuje!
Ovo je vrhunac kontradiktornosti samom sebi :-) .
Bog je sa namjerom omogucio/dozvolio ubijanje neduznih - zasto?
pa kad bi te ubice ubijali ljude koji su to zasluzili (tj. one koji nisu neduzni) onda bi njihov zlocin bio pod upitnikom?
Ja cu opet malo do Srebrenice...njih par stotina pobi njih par hiljada (preko 8.000, preciznije). A ti mi sad pokusaj obrazloziti ovu gornju nebulozu...
madner

#2445 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

To je cisto podmetanje, naravno da covjek moze stvoriti. To sto bi vjerski autoriteti rado promjenili definciju ne znaci da treba prihvatiti tu izmjenu.

Lijekovi se nalaze u prirodi :lol: , how yes no.
Dozer

#2446 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

A ko je stvorio Boga?
Da li su Bogovi u koje su vjerovali stari Grci, ili Vikinzi, pomrli?
Da li je Isus Bog?
Kako se Allah zvao ranije? (ako je Bog jedan, onda je logicno da je Allah prije ovog imena imao neko drugo...).
nuraH

#2447 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Dozer wrote:A ko je stvorio Boga?
Da li su Bogovi u koje su vjerovali stari Grci, ili Vikinzi, pomrli?
Da li je Isus Bog?
Kako se Allah zvao ranije? (ako je Bog jedan, onda je logicno da je Allah prije ovog imena imao neko drugo...).
da te imalo zanima i da citas znao bih odgovor na to pitanje!

Allah ima najljepša imena i vi Ga zovite njima.
( Kur'an, 7 : 180 )

On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena.
( Kur'an, 59 : 24 )

Allahov Poslanik Muhammed a.s. je rekao: "Zaista Allah ima 99 imena, ko god ih nauči napamet ući će u Džennet."
(bilježi Buharija)

1. Allah - Allah je Onaj, osim koga drugog Boga nema
2. Er-Rahman - Blagi
3. Er-Rahim - Milostivi
4. EI-Meliku - Vladar
5. EI-Kuddusu - Sveti
6. Es-Selamu - Čist od mana
7. EI-Mu'minu - Koji potvrđuje obećanja
8. EI-Muhejminu - Koji daje sigurnost
9. EI-Azizu - Koji sve pazi i prati
10. EI-Džebbaru - Snažni
11. EI-Mutekebbiru - Silni
12. EI-Haliku - Stvaralac
13. EI-Bari'u - Koji divno stvara
14. EI-Musavviru - Koji likove daje
15. EI-Gaffaru - Koji mnogo prašta
16. EI-Kahharu - Koji nadvladava
17. EI-Vehhabu - Koji mnogo poklanja
18. Er-Rezzaku - Koji obilnu opskrbu daje
19. EI-Fettahu - Koji sve rješava i otvara
20. EI-Alimu - Koji sve zna
21. EI-Kabidu - Koji steže
22. EI-Basitu - Koji pruža
23. EI-Hafidu - Koji spušta
24. Er-Rafiu - Koji diže
25. EI-Muizzu - Koji uzvisuje
26. EI-Muzillu - Koji ponizuje
27. Es-Semiu - Koji sve čuje
28. EI-Besiru - Koji sve vidi
29. EI-Hakemu - Sudac
30. EI-Adlu - Pravedni
31. EI-Latifu - Dobri
32. EI-Habiru - O svemu obaviješteni
33. EI-Halimu - Blagi
34. EI-Azimu - Veliki
35. EI-Gaffuru - Koji prašta
36. Eš-Šekuru - Koji je zahvalan
37. EI-Alijju - Visoki
38. EI-Kebiru - Veliki
39. EI-Hafizu - Koji čuva
40. EI-Mukitu - Koji pazi i uzdržava
41. EI-Hasibu - Koji obračun svodi
42. EI-Dželilu - Veličanstveni
43. EI-Kerimu - Plemeniti
44. Er-Rekibu - Koji motri na svaki pokret
45. EI-Mudžibu - Koji molbe prima
46. EI-Vasiu - Koji milošću i znanjem sve obuhvata
47. EI-Hakimu - Mudri
48. EI-Vedudu - Koji voli
49. EI-Medžidu - Slavljeni
50. EI-Baisu - Koji proživljuje
51. Eš-Šahidu - Koji je o svemu svjedok
52. EI-Hakku - Vrhovna Istina
53. EI-Vekilu - Sveopći Staratelj
54. EI-Kavijju - Moćni
55. EI-Metinu - Čvrsti
56. EI-Velijju - Zaštitnik
57. EI-Hamidu - Hvaljeni
58. EI-Muhsi - Koji i sitnice obuhvata i broj im zna
59. EI-Mubdiu - Koji je početni Stvaralac
60. EI-Muidu - Konačni proživitelj
61. EI-Muhji - Koji život daje
62. EI-Mumitu - Koji smrt daje
63. EI-Hajju - Živi
64. EI-Kajjiimu - Koji sve obdržava
65. EI-Vadžidu - Imućni
66. EI-Madžidu - Slavni
67. EI-Vahidu - Jedini
68. Es-Samedu - Kome se svako obraća
69. EI-Kadiru - Svemoćni
70. EI-Muktediru - Koji sve može
71. EI-Mukaddimu - Koji unapređuje
72. EI-Mu'ehhiru - Koji zapostavlja
73. EI-Evvelu - Prvi
74. EI-Ahiru - Posljednji
75. Ez-Zahiru - Jasni
76. EI-Batinu - Skriveni
77. EI-Valiju - Koji upravlja
78. EI-Mutealiju - Svevišnji
79. EI-Berru - Dobročinitelj
80. Et- Tevvabu - Koji kajanje uslišava
81. EI-Muntekimu - Koji ne ostaje dužan
82. EI-Afuvvu - Koji oprašta
83. Er-Reufu - Samilosni
84. Maliku-I-mulki - Gospodar svih svjetova
85. Zul-Dželali ve-I-Ikrami -Najveličanstveniji i Najčasniji
86. EI-Muksitu - Sveopći djelitelj pravde
87. EI-Džami'u - Koji sve okuplja
88. EI-Ganijju - Koji je bogat
89. EI-Mugni - Koji daje bogatstvo
90. EI-Mani'u - Koji oduzima bogatstvo
91. Ed-Darru - Koji stvara štetu
92. En-Nafi'u - Koji stvara korist
93. En-Nuru - Sveopće svjetlo
94. EI-Hadi - Koji upućuje
95. EI-Bedi'u - Stvoritelj (Prapočetak svega.
96. El-Baki - Vječiti
97. EI-Varisu - Konačni nasljednik svega
98. Er-Rešidu - Upućivač na dobro
99. Es-Saburu - Strpljivi, Koji ne hiti sa obračunom

Alahovih svojstava ima 14, a dijele se u dvije skupine:

* svojstva Alahova bića - sifati subutijjeh
* svojstva Alahova savršenstva - sifati zatijjeh.

Svojstva Alahova bića su:

1. Alah ima i postoji - vujjud
2. Alah je Jedan - wahdaniyyet
3. Alah je oduvijek, jer nije postao - qidem
4. Alah je zauvijek, jer ga neće nestati - beqa
5. Alah ničemu nije sličan - muhalefetun-lil-havadisi
6. Alah Sam po Sebi opstoji - qijamun bi nefsihi.

Svojstva Alahova savršenstva su:

1. Alah živi Svojim vječnim životom - hayat
2. Alah sve zna - 'ilm
3. Alah sve čuje - sem'
4. Alah sve vidi - besar
5. Alah sve Svojom voljom čini - iradet
6. Alah je Svemoćan - kudret
7. Alah govori Svojim božanskim govorom - kelam
8. Alah sve stvara, održava i rastvara - tekvin.

O Alahovim svojstvima najsažetije govori Kur'anska sura "El-Ihlas" - "Iskrenost", čiji prijevod na hrvatski glasi:

Reci: Alah je Jedan.
On je utočište svemu.
Nije rodio i rođen nije, i nitko Mu ravan nije.
nuraH

#2448 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

i molim vas vez izrugivanja!
ni ja ne izrugujem vas ateizam.
pokusajmo ljudski raspravljati, bez uvreda i na lijep nacin!
ako ja nekoga uvrijedim ili izrugujem, molio bih vas na me opomenete!
madner

#2449 Re: Pitanje ateistima

Post by madner »

Prisvojavanje rijeci stvoriti je krajnje uvredljivo.
Dozer

#2450 Re: Pitanje ateistima

Post by Dozer »

Ne izrugujem ti se nurah, zaista ne, samo ti postavljam logicna pitanja koja su vezana za ono sto si sam rekao.

Pazi nesto...Ako ja sutra izdam knjigu, a prije toga u obzir uzmem stepen inteligencije danasnjih ljudi, nazovem je svetom i pokrenem neku novu religiju, u knjizi svoje ime opisem sa 142 pridjeva, uz sve to ustvrdim da sam oduvijek svemocan, u skladu sa nekim postojecim vjerskim knjigama, a u tekstovima navedem sva dosadasnja svjetska desavanja i predvidjanja nekih buducih stvari, sve pisano lirski, da li bi za 100-200-300 godina ljudi vjerovali u to?
Odredjen broj zasigurno bi, pogotovo oni koji bi se tek rodili za nekih 50 godina. Ali, oni tada ne bi imali pojma da sam ja tu knjigu napisao upravo s ciljem da njih tada odrzim u nekakvim okvirima koji bi nekim mojim nasljednicima valjali na neki nacin, prevenstveno materijalno.

Da prenesem to sad u danasnje vrijeme, a i prethodna vremena. I opet cu pokusati sa pitanjem.
Zasto, recimo IZ, od ljudi trazi da im se uplacuje novac na ime vitri i sl.? (znam sta su vitre, ne moras objasnjavati). Zar Boziji sluzbenici ne treba da zive pokorno i u postu, bez luksuza, da rade iskljucivo za druge ljude, itd.?
I onda, pogledamo realno stanje - na reisu je svakodnevno bar 2-3 hiljade KM vrijednosti tkanina. Vozi se u skupom autu. Upravo gradi potpuno nesvrsishodnu rezidenciju rijaseta koja vrijedi preko 10 miliona KM (a koliko je samo bukvalno gladnih muslimana u BiH...). Uopste ne reaguje na kriminal u redovima IZ, ukljucujuci i pedofiliju. Itd. itd.

Da se razumijemo - nemam ja ama bas nista protiv Islama ili bilo koje druge religije.
Iste ili slicne stvari ovima se desavaju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod Jevreja...
Last edited by Dozer on 11/12/2009 11:38, edited 2 times in total.
Locked