Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
photo

#2426 Re: Cijene stanova All about

Post by photo »

imaju svoje tabele za procjenu u koje ulazi lokacija, stanje stana i stanje zgrade i jos par detalja. ono sto je zanimljivo je da u procjenu ulazi samo kvadratura koja je uknjizena u ZK. traze i ugovor o kupoprodaji i uzimaju vecu sumu za procjenu poreza. to znaci da ako je suma u ugovoru veca od njihove procjene, racunaju ti porez po sumi iz ugovora. ako je procjena veca od sume u ugovoru, za obracun poreza uzimaju procjenu. ne mozes uknjiziti nekretninu na svoje ime u ZK dok ne platis porez tj doneses uplatnicu ili dokaz da je porez uplacen.
drndalo

#2427 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Iz mog, sada vec postarog iskustva, ove komisije prilicno realno znaju kakve su moguce cijene prometa stanovima na svom podrucju... I moje je iskustvo da par hiljada konacne kupoprodajne sume upisane u ugovor nije problem, problem bi nastao kada bi cijena bila malo vise bezobrazno smanjena... Tipa, npr. A.polje, zadnjih 20 stanova koje su proveli kroz papire su bili prodavani po npr. 1400-1500KM/m2 (ovo lupam jer ne znam tacno), a ti se pojavis sa ugovorom od 900KM/m2... Bil' ti posumnjala u ispravnost tog ugovora da si u komisiji ? Vjerovatno ni sve komisije na opstinama nisu iste...

Ne zaboravi da u tu procjenu ulaze jos i "+" i "-" parametri kojima se koriguje priznata cijena, pa na koju se razrezuje porez... U mom slucaju je bilo ovako: aha, ugovor je vec bio kod njih, pa su znali pocetnu cijenu, zgrada je stara 20 godina = -20% (cca.), stan je ocigledno pod rekonstrukcijom (lakirali parket 5 dana ranije, jos se osjetio miris laka kad su otvorili vrata) sami rekose = -5% (cca.), zgrada ima lift = +6% (cca.), elem, slazem li se na umanjenje osnovice od cca. 19% ? Potpisao, za par dana postom dobio rjesenje, platio, uknjizio...
SulejmanV

#2428 Re: Cijene stanova All about

Post by SulejmanV »

Nisam mogao naći temu o iznajmljivanju stanova pa ću ovdje potražiti odgovor na moja pitanja. Nadam se da nećete zamjeriti. :) Volio bi se informisati bez agencija.

Zanima me zna li neko da se iznajmljuje stan na širem podrucju Mejtasa (od medicinskog fakulteta pa do Logavine)? Troiposoban stan, sa parking mjestom ili garažom, podrumom i da je namješten. Ponuda 700/800 KM plus režije mjesečno.

Nije hitno, ali bi mi dobro došle sve informacije i eventualni kontakti.
jahman10

#2429 Re: Cijene stanova All about

Post by jahman10 »

pozdrav,

upravo sam u zavrsim pregovorima oko kupovine stana u neboderu kod selex pumpe u hrasnom.

stan je 36 kavdrata sa balkonom i dogovorena cifra je 60 000 maraka.

prozori su u OK stanju, PVC.... parket je OK, dok ostalo (kupatilo, blindo vrata, krecenje) treba mjenjati.

sta mislite?
duledudule

#2430 Re: Cijene stanova All about

Post by duledudule »

jahman10 wrote:pozdrav,

upravo sam u zavrsim pregovorima oko kupovine stana u neboderu kod selex pumpe u hrasnom.

prozori su u OK stanju, PVC.... parket je OK, dok ostalo (kupatilo, blindo vrata, krecenje) treba mjenjati.

sta mislite?
Mislim da je to OK cijena (1666KM/m2)!
Sad vidjeh ono sa balkonom. Balkon ne ulazi u kvadraturu na ZK izvadku pa prema tome ni u cijenu po kvadratu.

Znam nekoga ko je prošle godine u tim neboderima kupio trosoban i čini mi se da je cijena bila oko 1500KM/m2. Naravno, veći stanovi su obično malo jeftiniji, a i spratnost je bila viša. Sve je trebalo renovirati - prozore, parkete, radijatore, kupatilo, kuhinju...
jahman10

#2431 Re: Cijene stanova All about

Post by jahman10 »

duledudule wrote:
jahman10 wrote:pozdrav,

sta mislite?
Mislim da je to OK cijena (1666KM/m2)!
Sad vidjeh ono sa balkonom. Balkon ne ulazi u kvadraturu na ZK izvadku pa prema tome ni u cijenu po kvadratu.

Znam nekoga ko je prošle godine u tim neboderima kupio trosoban i čini mi se da je cijena bila oko 1500KM/m2. Naravno, veći stanovi su obično malo jeftiniji, a i spratnost je bila viša. Sve je trebalo renovirati - prozore, parkete, radijatore, kupatilo, kuhinju...
ispravka, u kvadraturu stana ne ulazi povrsina balkona

da, vlasnik je orginalno trazio 70 000, pa smo se nasli na 60, stim da imaju dugova nekih cca 2000KM za rezije i oni bi to platili prije potpisa ugovora. istina je da smo imali ponudu za stan iste kvadrature na trgu heroja koji je bio i renoviran za nekih 70ak hiljada, ali nam nije odgovaralo jer smo planirali da radimo rekonfiguraciju rasporeda prostorija. tako da mi u ovome slucaju vise odgovara stan koji nije u potpunosti renoviran. mozda sam mogao na 1600 spustiti :(, ali eto vec je postignut usmeni dogovor oko ukupne cijene
mumy

#2432 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

Pored Nahle na otoci se pravi zgrada.Zna li neko vise informacija,koliko ce biti kvadrat?
valter.ba

#2433 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

Koje je samo ovo ruglo od naselja :x ! Nazalost u ovoj drzavi je sve korumpirano pa tako i ova gradnja kao lego kockicama dobije legalitet. Ne mogu da shvatim da Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo aminuje ovakav urbicid. Dok jedan kaki u svom toaletu onaj sto ruca u zgradi prekoputa moze osjetiti kako mu govno smrdi, eto toliko su blizu jedni drugima. Uzas :x
baja

#2434 Re: Cijene stanova All about

Post by baja »

Valter.ba je sve fino objasnio :thumbup: naselje ODRON.....
sabanss wrote: Kakva je razlika izmedju nebodera na Otoci, Cvili i ovih na stupu? Naselja koja su koliko-toliko planski gradjena su recimo Luzani, Vojnicko ili Dobrinja mada i ona imaju nedostataka.
e pa velika je razlika, bar recimo AP, ch willa, Otoka... imaju zelenu povrsinu, skole, obdanista, parkove, parkinge...ovaj dole nema apsolutno nista! Prisstupna cesta je ili makadam ili jednosmjerna ili sl. drugo je sto su ova naselja danas zapustena, prljavih parkova, auta se svugdje parkiraju
Ukratko, u onaj vakat se razmisljalo dugorocno, a u ovaj samo da jaro u kiseljak sto vise love iznese. pa ni struju nisu imali, lift isao na agregat, pa sam se zaglavio u njemu :mrgreen:
sabanss

#2435 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

baja wrote:Valter.ba je sve fino objasnio :thumbup: naselje ODRON.....
sabanss wrote: Kakva je razlika izmedju nebodera na Otoci, Cvili i ovih na stupu? Naselja koja su koliko-toliko planski gradjena su recimo Luzani, Vojnicko ili Dobrinja mada i ona imaju nedostataka.
e pa velika je razlika, bar recimo AP, ch willa, Otoka... imaju zelenu povrsinu, skole, obdanista, parkove, parkinge...ovaj dole nema apsolutno nista! Prisstupna cesta je ili makadam ili jednosmjerna ili sl. drugo je sto su ova naselja danas zapustena, prljavih parkova, auta se svugdje parkiraju
Ukratko, u onaj vakat se razmisljalo dugorocno, a u ovaj samo da jaro u kiseljak sto vise love iznese. pa ni struju nisu imali, lift isao na agregat, pa sam se zaglavio u njemu :mrgreen:
Ja se slazem da je Tibra samo dno novogradnje u BiH. Samo sam se morao osvrnuti na podsmjeh "sarajlija" koji zive u npr. Vranica neboderima ili Sibici... Danasnje AP da ne spominjemo.

Gdje su ti tu zelene povrsine i parkinzi?
baja

#2436 Re: Cijene stanova All about

Post by baja »

znam sta hoces reci za "sarajlije" ...ali tog aje sve manje, papani su im okupirali i ono malo carsije, pa su se o sebi zabavili ;-)

helem, o AP nemoj suditi samo po onome sto vidis iz trajvana, recimo parkove imas u B i C fazi, odlicne (mozd ai najbolje u gradu), zelene povrsine izmedju zgrada-povelike...e sad sto se to ne odrzava, narod prlja, parkira auta tuda...to nije do plana gradnje, to je do ljudi.

nemoj mislit da nesto imam za il protiv AP, zivim na vojnickom gdje su odlicne trgove pretvorili u parking automobila, a po tim istim zelenim povrsinama samo kerovi seru, slabo koje dijete se igra
wewa

#2437 Re: Cijene stanova All about

Post by wewa »

sabanss wrote:
baja wrote:Valter.ba je sve fino objasnio :thumbup: naselje ODRON.....
Ja se slazem da je Tibra samo dno novogradnje u BiH. Samo sam se morao osvrnuti na podsmjeh "sarajlija" koji zive u npr. Vranica neboderima ili Sibici... Danasnje AP da ne spominjemo.

Gdje su ti tu zelene povrsine i parkinzi?
ja sam dijete s carsije, zivim na AP. tu sam jer je svojevremeno kvadrat stana bio izrazito povoljan.
kad se izuzme uzas od gradskog saobracaja, AP je super naselje, posebno za mlade porodice. ok, imam srece pa je moj ulaz vec par godina proglasavan najljepsim u opcini, ali i mimo toga imamo uredjene zelene povrsine, parkove na koje auta ne mogu doci, igralista s terenima za kosarku i nogomet, svu mogucu i nemogucu infrastrukturu.
kvalitet gradnje je upitan, ali sigurno nista losiji od poslijeratnog.

sto se sigurnosti tice, mnogo se ljepse osjecam na AP, nego u vlastitoj mahali. tuzna istina, ali istina.
sabanss

#2438 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

baja wrote:znam sta hoces reci za "sarajlije" ...ali tog aje sve manje, papani su im okupirali i ono malo carsije, pa su se o sebi zabavili ;-)

helem, o AP nemoj suditi samo po onome sto vidis iz trajvana, recimo parkove imas u B i C fazi, odlicne (mozd ai najbolje u gradu), zelene povrsine izmedju zgrada-povelike...e sad sto se to ne odrzava, narod prlja, parkira auta tuda...to nije do plana gradnje, to je do ljudi.

nemoj mislit da nesto imam za il protiv AP, zivim na vojnickom gdje su odlicne trgove pretvorili u parking automobila, a po tim istim zelenim povrsinama samo kerovi seru, slabo koje dijete se igra
Razumjeli smo se... I ja sam jedan period svog zivota zivio na VP i znam kakvo je to naselje bilo prije rata i kakvo je sada. Cak se moze reci da je i AP bilo poprilicno planski uredjeno naselje... Dok nije dosao nacelnik opstine sa "vizijom" i stanovnistvo sa "vizijom". Tako sada imamo divlje standove, betonirane parkove i slicno...

Pozdrav.
baja

#2439 Re: Cijene stanova All about

Post by baja »

da ne bude zabune, i ja sam "dijete s carsije".ali to nista ne znaci u smislu da je neko "manje, ali ni vise bitan" od mene u ovom gradu... :)
povorke sarajlija su letile prema novim dijelovima grada, tu radile, zivile i sada zive, a naselja u starom gradu stare i to velikom brzinom. kako stari umiru, novi se slabo dogovaraju oko nasljedstva i polako, kuće se ruše, djece je sve manje u školama...stari grad odumire!
u tom haosu se snalaze jedino novopečeni biznismeni, jeftino otkupljujući placeve sa ruinama, praveći duplekse sa stanovima i prodajući ih po tržišnoj cijeni. na ovaj način čaršija polako gubi svoj duh i ono po čemu se ja sjećam... :zoka:
kada na ovo sve dodaš građane i vlast "sa vizijom" (kako šaban reče) dobivaš ovo što imamo sada... :dance:
LookingForward

#2440 Re: Cijene stanova All about

Post by LookingForward »

Vidim da ima dosta ljudi koji se razumiju dobro u ovu tematiku, pa molim za savjet - sta sve treba provjeriti pri kupovini stana.
Je li dovoljno izvaditi zk izvadak i da li tu sve stoji?
Pored toga, imamo namjeru provjeriti sve racune, da li su isplaceni.
Gdje se moze provjeriti da li se vodi neki spor ciji je predmet taj stan.

Unaprijed hvala na odgovorima
sadalius

#2441 Re: Cijene stanova All about

Post by sadalius »

kruzi prica, kazem prica, nisam cuo licno, da su cijene stanova po dobrinji od 1300 do 1400 (ona koja se stvarno isplati) a da je istocno sarajevo jos jeftinije.

interesuje me je li to realna cijena ili samo prica da se pokusa spustiti cijena na trzistu?
baja

#2442 Re: Cijene stanova All about

Post by baja »

cijene jesu pale, ali sumnjam da ce ikad pasti an onaj nivo cca 7-8 stoja po m2....toga vise nema
@LookingForward ti malo pitanje postavi za siroku temu...i ovde je pisano o tome, pa malo citaj ..samo je 100 strana
treba ti i ZK i potvrde iz JKP preduzeca da su rezije izmirene itd
zateznistub

#2443 Re: Cijene stanova All about

Post by zateznistub »

sadalius wrote:kruzi prica, kazem prica, nisam cuo licno, da su cijene stanova po dobrinji od 1300 do 1400 (ona koja se stvarno isplati) a da je istocno sarajevo jos jeftinije.

interesuje me je li to realna cijena ili samo prica da se pokusa spustiti cijena na trzistu?
Ja prodajem jedan na dobrinji i jedan na trgu heroja. Ovaj na dobrinji cu radije pokloniti nego ga dati po toj cijeni.
photo

#2444 Re: Cijene stanova All about

Post by photo »

u ZK izvadku ti pisu imena vlasnika, ima li opterecenja na tu nekretninu (tipa hipoteka i slicno) i pogovoto ti je vazno vidjeti ima li plomba, tj da neko prije tebe nije upisao pravo vlasnistva nad tom hipotekom ali je jos nije prepisao na sebe (na primjer, dao pare, potpiso ugovor kod notara, usao u posjed nekretnine ali jos nije platio porez za pokretnost nekretnina ili nesto slicno jer bez toga ne moze upisati vlasnistvo nad njom).

racune obavezno provjeri na nacin da ti prethodni vlasnik donese potvrde od svih da su dugovanja podmirena osim elektroprivrede koja izdaje neku listu placenih racuna.

obavezno neka ti vlasnik/ci donesu potvrdu iz porezne uprave da nemaju nikakvih dugovanja prema njima - ako je prethodni vlasnik bio duzan poreznoj upravi bilo sta, oni mogu sjesti na nekretninu jer su je posjedovali u trenutku nastajanja duga bez obzira kupio ti to sada ili ne. SVAKI vlasnik mora ti donijeti potvrdu na svoje ime.

obrati paznju na pogresno upisana imena i prezimena vlasnika i sebe jer to moze zakomplikovati proceduru ali je i pravno proglasiti nistavnom (do duse, ovo u ekstremnim slucajevima). cesto se u ZK izvadcima nadje da neko slovo fali ili je pogresan upisan redosljed slova ili je đ umjesto dž, ć umjesto č i slicno.
drndalo

#2445 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

zateznistub wrote:
sadalius wrote:kruzi prica, kazem prica, nisam cuo licno, da su cijene stanova po dobrinji od 1300 do 1400 (ona koja se stvarno isplati) a da je istocno sarajevo jos jeftinije.

Ja prodajem jedan na dobrinji i jedan na trgu heroja. Ovaj na dobrinji cu radije pokloniti nego ga dati po toj cijeni.
Rekoh, samo da se prvi prijavim u red... Cisto da mi ne bude zao kasnije... :wink:

Sorry, morao sam.... 8)
Tahta

#2446 Re: Cijene stanova All about

Post by Tahta »

i AP a idruga planska naselja će se ubrzo poklopiti tržnim centrima i ostalim govnima istok ošto je A faza završena sa tim sad slijedi B i C. Hoće li mi neko reći koja je razlika iumeđu Tibre i A faze AP oboje meni isto sve zatvoreno.

Polako se penju c fazu sa onim objektom berlijeta - bingo.Dobrinju poalko ali sigurno prave Džamije po parkovima zagrađuju parkinge i prave rampe za naplatu one nove zgrade fonda za stanovanje kantona sve jedno na drugim haman ko tibra
Sve u svemu isto nam se piše prije ili kasnije :(
LookingForward

#2447 Re: Cijene stanova All about

Post by LookingForward »

photo wrote:u ZK izvadku ti pisu imena vlasnika, ima li opterecenja na tu nekretninu (tipa hipoteka i slicno) i pogovoto ti je vazno vidjeti ima li plomba, tj da neko prije tebe nije upisao pravo vlasnistva nad tom hipotekom ali je jos nije prepisao na sebe (na primjer, dao pare, potpiso ugovor kod notara, usao u posjed nekretnine ali jos nije platio porez za pokretnost nekretnina ili nesto slicno jer bez toga ne moze upisati vlasnistvo nad njom).

racune obavezno provjeri na nacin da ti prethodni vlasnik donese potvrde od svih da su dugovanja podmirena osim elektroprivrede koja izdaje neku listu placenih racuna.

obavezno neka ti vlasnik/ci donesu potvrdu iz porezne uprave da nemaju nikakvih dugovanja prema njima - ako je prethodni vlasnik bio duzan poreznoj upravi bilo sta, oni mogu sjesti na nekretninu jer su je posjedovali u trenutku nastajanja duga bez obzira kupio ti to sada ili ne. SVAKI vlasnik mora ti donijeti potvrdu na svoje ime.

obrati paznju na pogresno upisana imena i prezimena vlasnika i sebe jer to moze zakomplikovati proceduru ali je i pravno proglasiti nistavnom (do duse, ovo u ekstremnim slucajevima). cesto se u ZK izvadcima nadje da neko slovo fali ili je pogresan upisan redosljed slova ili je đ umjesto dž, ć umjesto č i slicno.
Hvala na informacijama, stvarno su vrijedne za svakoga ko prvi put ulazi u petljaniju kupovine stana. Ima toliko sitnica na koje treba obratiti paznju.
Znas li mozda jos gdje se moze provjeriti da stan nije predmet neke tuzbe oko vlasnistva, da li se vodi neki postupak izmedju clanova familije, npr?

Imam jos jedno pitanje - sigurno se neko susreo sa tim problemom.
Prethodni vlasnici imaju nekoliko hiljada maraka duga prema komunalnim preduzecima.
Oni su saglasni da odmah to plate, cim dobiju neki novac - sami nemaju nista.
E sada, ja im mogu dati kaparu, ali je problem sto banka kada daje kredit vrsi uplatu direktno na njihov racun.
Ako se dogovorimo da oni po isplati od banke izvrse placanje svih dugova, koliko se mogu pouzdati u to, da npr. notar napise klauzulu u ugovoru da ce oni u roku 1 sedmice po uplati izvrsiti placanje svih dugova, koliko je to obligaciono za njih, sta se desava ako ne ispostuju?
Neko ce reci da moraju, ali također su morali redovno plaćati i grijanje i vodu - pa nisu...

Nadam se da ce neko razumjeti pitanje, sama sam sebi konfzna:)
jahman10

#2448 Re: Cijene stanova All about

Post by jahman10 »

LookingForward wrote:
photo wrote:u ZK izvadku ti pisu imena vlasnika, ima li opterecenja na tu nekretninu (tipa hipoteka i slicno) i pogovoto ti je vazno vidjeti ima li plomba, tj da neko prije tebe nije upisao pravo vlasnistva nad tom hipotekom ali je jos nije prepisao na sebe (na primjer, dao pare, potpiso ugovor kod notara, usao u posjed nekretnine ali jos nije platio porez za pokretnost nekretnina ili nesto slicno jer bez toga ne moze upisati vlasnistvo nad njom).

Hvala na informacijama, stvarno su vrijedne za svakoga ko prvi put ulazi u petljaniju kupovine stana. Ima toliko sitnica na koje treba obratiti paznju.
Znas li mozda jos gdje se moze provjeriti da stan nije predmet neke tuzbe oko vlasnistva, da li se vodi neki postupak izmedju clanova familije, npr?

Imam jos jedno pitanje - sigurno se neko susreo sa tim problemom.
Prethodni vlasnici imaju nekoliko hiljada maraka duga prema komunalnim preduzecima.
Oni su saglasni da odmah to plate, cim dobiju neki novac - sami nemaju nista.
E sada, ja im mogu dati kaparu, ali je problem sto banka kada daje kredit vrsi uplatu direktno na njihov racun.
Ako se dogovorimo da oni po isplati od banke izvrse placanje svih dugova, koliko se mogu pouzdati u to, da npr. notar napise klauzulu u ugovoru da ce oni u roku 1 sedmice po uplati izvrsiti placanje svih dugova, koliko je to obligaciono za njih, sta se desava ako ne ispostuju?
Neko ce reci da moraju, ali također su morali redovno plaćati i grijanje i vodu - pa nisu...

Nadam se da ce neko razumjeti pitanje, sama sam sebi konfzna:)

pozdrav,

upravo se nalazim u istoj proceduri, kupovine stana. raspitivao sam se, pricao sa notarima. i bitne su ti sljedece stvari.

da je cist ZK izvadak (jer ti tu tacno pise ciji je stan i na kome se vodi), to je vec neko ranije spomenuo. da nema nikakvih zabrana na promet nekretnine i slicno. ako kupovinu stana radis preko kredita koji ci biti vezan za hipoteku nekretnine, onnda jos manje brini jer ce to ionako banka traziti da bude ve cisto.

sto se tice rezija, i za ovaj moj stan su velika dugovanja za rezije, preko 3000 maraka. i predhodni vlasnici su donijeli analiticke kartice notaru, medjutim onda sam ja ponovo sve obisao, provjerio da li je to taj dug, da li su u procesu neke tuzbe zbog neplacanja jer necu da mi za pola godine dodje neka tuzba. nakon sto ssam sve to utvrdio i potvrdio, onda fino se dogovoris da se cijena stana smanjuje za vrijednost dugovanja prema komunalnim preduzecima i notar u ugovor stavi da ti preuzimas sve dugove zakljcno sa tim i tim datumom. platis covjeku njegovo i onda fino njega za ruku pa u grijanje, vodovod.... sve poplacas prebacis na sebe i mirna bosna

nadam se da sam pomogao,
Miki123

#2449 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

pa stavite u ugovor da banka isplaćuje i dugove za komunalne usluge, pa tako kada banka isplati prodavcima cijenu koja je ustvari tvoj kredit, neka odmah i komunalnom prebaci na račun dug prodavaca.
hoćeli_ko_rasol

#2450 Re: Cijene stanova All about

Post by hoćeli_ko_rasol »

Pitanje za stanare Tibre i one koji su jako dobro informisani po pitanju Tibre - Pacific !

"Kako funkcijoniše plaćanje dadžbina / računa, npr. za usluge električne energije, vode, smeća, grijanja, kućnog savjeta - čićenje stubišta i sl., telefona, kabolovske i ostalo...za stanare koji su kupili stanove u jednom od SPO Tibre na Stupu a ne planiraju da žive u tim stanovima jer su u inostranstvu ili imaju drugi stan, kuću a ne planiraju taj stan u Tibri nikome iznajmiti i sl. ??"

Znači niko neće živjeti u tom stanu, dali u tom slučaju taj stanar je dužan plaćati:
-električnu energiju (ako nije platio priključak za istu i nema trenutno elktrične energije),
-vodu (a ne troši tu istu vodu jer ne živi tu),
-smeće (također ne koristi tu uslugu jer se vlasnik ne nalazi na toj lokaciji),
-grijanje (ne troši "kcal" jer ne stanuje u tom stanu),
-kućni savjet - čišćenje stubista i sl. (ne zivi u tom haustoru, a ima stan u istom),
-telefon (nije priključen),
-kablovska (nije priključena),
-ostale usluge (neznam tačno koje još imaju)... ???

Imali ko iskustava kako je to funkcijonisalo u Tibri - Buća Potok ili Tibri 1- Nedžarići ili možda neko ima iskustava sa Tibro 2 na Stupu...jer smo svjetdoci da u Tibri - Buća Potok i Tibri 1- Nedžarići, a pogovo sad u Tibro 2 na Stupu živi jako mali broj ljudi u stanovima, tako da je prazno nekih 70 % stanova (šta sa tim vlasnicima koji nisu tu nastanjeni po pitanju dadžbin) ??

Još jedno pitanje, a vezano je za garažna mjesta u suterenu SPO, svi zano da su ta garažna mjesta osvjetljena kao i stubište / haustori u svim SPO. Za haustore / stubišta električnu energiju i održavanje plaćaju stanari tih istih haustora po cijeni kojoj diktria broj članova domaćinstava...a za garažna mjesta isto valja plaćati električnu energiju i održavanje istih nekome, sad me znaima kome, jel stanarima tog SPO gdje se nalaze garazna mjesta bez obzira dali posjeduju garazno mjesto ili ne u suterenu zgrade, ili palaćaju električnu energiju i održavanje tog prostora osobe koje posjeduju garazno mjesto ili neki drugi prostor u suterenu zgrade bez obzira gdje zivjele te osobe ???!

Hvala svaim na odgovrima !! :)

LP
Post Reply