Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bizet

#2426 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
Da, Zemlja bi mogla postati mjesto gdje bi se moglo lijepo živjeti i uživati u životu, ali, nažalost, trenutno je jedino moguće, na momente, pobjeći u svijet mašte i stvoriti privremenu iluziju da je svijet jedno magično a ne tragično mjesto za življenje, jer previše je onih koji svojim lošim postupcima od Zemlje prave pakao, a ne Raj, koji bi ona mogla postati kad bi se svi trudili i činilo dobro.

Gdje si bizet, kako ste, kako napredujete :)
:lol: gdje si bolan, sta ima, kako si? :)
hajde mani se crnjaka...kakva masta i iluzija, svijet jeste mjesto za zivljenje, magicno :)
eto sad dok ti sjedis za kompom negdje pada kisa i umiva zemlju, neko dijete je ubralo jabuku da je pojede, neki tinejdzer je ipak ustupio staroj teti mjesto, ko zna koliko se zdrave djece upravo rodillo, a medju njima vjerovatno i par velikih naucnika, umjetnika...ako nista evo ja ti pozeljela dobar dan :)...sta hoces vise od nabrojanog?

dobro smo, hvala na pitanju...mali mis dobro napreduje...zanima me kakav ce joj biti karakter...za sada znam da se ne voli dirati :( i izgleda da je ljuta :( :(...voljela bih da je mazna, a ne stsrmala, ali premala je ona jos, preveslacu ja nju na svoje :)
Great Cornholio

#2427 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Mora da je na svekrvu :evil: :lol:

Svi mi svijet pecipiramo subjektivno, ali istovremeno svi mi funkcionišemo po istim osnovnim principima svojstvenim vrsti živih bića nazvanoj Čovjek, pa bi se trebali truditi da naša subjektivna percepcija bude što objektivnija, što više prijateljski nastrojena urođenoj ljudskoj prirodi, koja nije ni zla ni dobra, već mi "biramo" kakvi ćemo postati.

Nek ste vi živi i zdravi, a malecka će postati najvjerovatnije onakva kakvom je ti , tvoj muž i tvoja uža familija budete željeli, a ako joj ne budete željeli dobro "okrenuće" se ona protiv svih vas i postati onakva kakvom se ona bude željela :)
fatamorgana

#2428 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:
Sati wrote:797. Jedno magično mesto

Ako otvorimo oči, ako otvorimo um, ako otvorimo srce,
ustanovićemo da je ovaj svet jedno magično mesto.
On je magičan ne zato što nas prevari ili se
iznenada promeni u nešto drugo, već zato
što je u stanju da bude
na tako živopisan i blistav način.
divno i istinito :)
Da, Zemlja bi mogla postati mjesto gdje bi se moglo lijepo živjeti i uživati u životu, ali, nažalost, trenutno je jedino moguće, na momente, pobjeći u svijet mašte i stvoriti privremenu iluziju da je svijet jedno magično a ne tragično mjesto za življenje, jer previše je onih koji svojim lošim postupcima od Zemlje prave pakao, a ne Raj, koji bi ona mogla postati kad bi se svi trudili i činilo dobro.
Zemlja zapravo već jeste takvo jedno mjesto, divno, jedinstveno i dragocjeno, sve zavisi od vlastite percepcije, da li to prepoznajemo ili ne, od kvaliteta vlastitog uma, od čistoće vlastitog ogledala ... nije potrebno "bježati" u svijet mašte .... ljepota stvarnosti prevazilazi bilo kakvu maštu ....

"Ne postoji čiste ili nečiste zemlje same po sebi.Sve zavisi od stanja tvog uma, od njegove dobrote ili zloće" - Ničiren, 13 vijek.
fatamorgana

#2429 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
Sati wrote:797. Jedno magično mesto

Ako otvorimo oči, ako otvorimo um, ako otvorimo srce,
ustanovićemo da je ovaj svet jedno magično mesto.
On je magičan ne zato što nas prevari ili se
iznenada promeni u nešto drugo, već zato
što je u stanju da bude
na tako živopisan i blistav način.
divno i istinito :)
I dokučivo također, :)
Great Cornholio

#2430 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Zemlja zapravo već jeste takvo jedno mjesto, divno, jedinstveno i dragocjeno, sve zavisi od vlastite percepcije, da li to prepoznajemo ili ne, od kvaliteta vlastitog uma, od čistoće vlastitog ogledala ... nije potrebno "bježati" u svijet mašte .... ljepota stvarnosti prevazilazi bilo kakvu maštu ....

"Ne postoji čiste ili nečiste zemlje same po sebi.Sve zavisi od stanja tvog uma, od njegove dobrote ili zloće" - Ničiren, 13 vijek.
Nije da na Zemlji nema lijepih stvari, prirodne, životinjske ili ljudske prirode, ali vala haj' mi nađi Državu da joj nema mahane, daću ti kravu s teletom 8-) :lol:
bizet

#2431 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@fatamorgana :thumbup: (jos kad bi ga tako i zivjeli)

@Cornholio, sve je dobro dok muz ne veli da lici na punicu, ili mozda mene :lol:
fatamorgana ti je fino objasnio, a ti opet kontru, ko kakva mlada sto ne zna da asikuje...opusti se bolan i uzivaj, cak je i Hesse stepskog osudio na zivot...davno ja rekoh da je sve stvar nase percepcije

http://m.youtube.com/watch?v=iaCzyBeFO0Q

bolan otvori :D
Great Cornholio

#2432 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

ma 'ta će fata, ja sam pametniji od njega 8-) :D

i on je gradsko dijete, nije k'o ja što sam seljak čo'ek, mi seljaci kad se nemamo s kim posvađat' mi se svađamo sami sa sobom :lol:

danas je utakmica, pa eto ko voli fudbal moglo bi se malo u tome uživati, a vi mi ostajte zdravi i uz brdo brzi, a evo i jedna lijepa pjesam u kojoj se vidi da na Zemlji ima i lijepih stvari :)

ime_kojeg_nema

#2433 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

bizet wrote:i u Budizmu ima razlicitih pravaca...kako to izgleda u praksi?...da li jedan priznaje dugi?...kolike su razlike?
kojem pravcu pripadate vi @Sati i ime_kojeg_nema?
i kako ste se odlucili bas za taj pravac?
Onaj osjecaj kad napises odgovor i iz nepoznatog razloga sve ode u nepovrat :sad: . Pa i Dalai Lama bi se nasekirao a ne ja :). Elem, kada sam se upoznavao sa budizmom i citao o mahajani i theravadi vise mi je "legla" theravada jer govori na nacin koji je meni razumljiviji i blizi. Direktno, jasno, psiholoski, bez mistifikacije... tako sam ja to dozivio mada se ne volim etiketirati ni kao budista a kamoli iz ove ili one tradicije :). A o razlikama neka sada neko drugi pise :).
fatamorgana

#2434 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ma ja sam k'o i Cornholio, nezavisni antiklerobudistiĆki adventista, :lol:
bizet

#2435 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

ime_kojeg_nema wrote:
bizet wrote:i u Budizmu ima razlicitih pravaca...kako to izgleda u praksi?...da li jedan priznaje dugi?...kolike su razlike?
Onaj osjecaj kad napises odgovor i iz nepoznatog razloga sve ode u nepovrat :sad: . Pa i Dalai Lama bi se nasekirao a ne ja :). Elem, kada sam se upoznavao sa budizmom i citao o mahajani i theravadi vise mi je "legla" theravada jer govori na nacin koji je meni razumljiviji i blizi. Direktno, jasno, psiholoski, bez mistifikacije... tako sam ja to dozivio mada se ne volim etiketirati ni kao budista a kamoli iz ove ili one tradicije :). A o razlikama neka sada neko drugi pise :).
hvala ti...doslo je vrijeme da naucim nesto vise
bizet

#2436 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:Ma ja sam k'o i Cornholio, nezavisni antiklerobudistiĆki adventista, :lol:
svaki dan covjek nesto novo nauci :D :lol:
fatamorgana

#2437 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:Ma ja sam k'o i Cornholio, nezavisni antiklerobudistiĆki adventista, :lol:
vidim učiš i po noći, :wink: .... :)
Great Cornholio

#2438 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Opet neka nova vjera :-) :lol:
fatamorgana

#2439 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Sve radi .... znaš već čega, :wink:
Great Cornholio

#2440 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Istine.
fatamorgana

#2441 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Istine.
Ote mi riječ, ovaj istinu iz usta, :lol:
bizet

#2442 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
nije lako znanje steći ;) :)
fatamorgana

#2443 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
nije lako znanje steći ;) :)

Vidim mene nisi pitala za "mezheb", :wink:
bizet

#2444 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@fatamorgana, pa kako cu ja znati da si se nasao u Budizmu kad vecinu vremena provodis zezajuci se, a ja se uozbiljila u zelji da se priblizim Budizmu

da, rado cu cuti sta imas reci na moja pitanja

izvini sto sam te na pogresnu stranu smjestila
fatamorgana

#2445 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:@fatamorgana, pa kako cu ja znati da si se nasao u Budizmu kad vecinu vremena provodis zezajuci se, a ja se uozbiljila u zelji da se priblizim Budizmu
Pa mislim da postoji razlika između uozbiljenosti i ozbiljnosti, ja pokušavam da budem ozbiljan na neozbiljan način, :)
bizet

#2446 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:@fatamorgana, pa kako cu ja znati da si se nasao u Budizmu kad vecinu vremena provodis zezajuci se, a ja se uozbiljila u zelji da se priblizim Budizmu
Pa mislim da postoji razlika između uozbiljenosti i ozbiljnosti, ja pokušavam da budem ozbiljan na neozbiljan način, :)
da, ima razlike, nisam vas prepoznala Obi-Wan Kenobi, pretpostavljam da ce odgovori sami naci put kada dodje vrijeme za njih :)
ime_kojeg_nema

#2447 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

bizet wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
hvala ti...doslo je vrijeme da naucim nesto vise
Theravada se oslanja na pali kanon. To je jezik koji se govorilo u Budino vrijeme i na njemu su nakon njegove smrti monasi zapisali njegovo ucenje. Mahajana je nastala nesto kasnije, iskreno ne znam tacno kada ali mozes naci dosta materijala na tu temu. Pretpostavljam da je doslo do nekih podjela unutar monaske zajednice, a valjda i kako se ucenje sirilo po raznim zemljama, pa je to uticalo na nastanak nove tradicije. Kako ja to razumijem ucenje je isto, 4 plemenite istine, osmostruki put, nirvana itd. Mahajana vise naglasava aspekt samilosti (ideal bodisatve) a theravada mudrosti, ali sve je to u 5 deka :). Geografski theravada je danas prisutna na Sri Lanki, Tajlandu, Burmi i klix forumu :D , a mahajana u Kini, Japanu, Koreji i Tajvanu (neka oproste zemlje koje sam zaboravio :)).
ime_kojeg_nema

#2448 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Dio iz knjige koju upravo citam a tice se teme o razlicitim budistickim pravcima.

Pitanje: Da li možete da nam kažete nešto o različitim pravcima u budizmu?

Odgovor: U svom najvećem usponu, budizam se proširio od Mongolije do Maldivskih ostrva, od Balka na severu Avganistana do Balija, pa je trebalo da se uklopi u mnogo različitih kultura. Dalje, opstao je mnogo vekova i trebalo ga je prilagođavati kako se socijalni i intelektualni život razvijao. Kao posledica toga, iako je suština Dhamme ostala ista, njen spoljni oblik se znatno promenio. Danas imamo tri glavna pravca u budizmu – theravada, mahayana i vađrajana.

Pitanje: Šta je theravada?

Odgovor: Ime theravada znači “učenje starih” i bazirano je uglavnom na pali Tipitaki, najstarijem i najkompletnijem zapisu Budinog učenja. Theravada je konzervativniji oblik budizma, čiji su nosioci monasi, i koji stavlja naglasak na osnove Dhamme i teži jednostavnijem i umerenijem pristupu. Theravada se danas uglavnom praktikuje u Šri Lanki, Burmi, Tajlandu, Laosu i Kambodži.

Pitanje: Šta je mahayana budizam?

Odgovor: Otprilike do prvog veka pre nove ere neki od iskaza Budinog učenja su dublje istraženi. Takođe, društvo se razvijalo i to je zahtevalo novije i relevantnije tumačenje učenja. Mnogo škola je izraslo iz ovih novih razvoja i tumačenja i one su dobile zajednički naziv mahayana, što znači “veliki put”, zato što su tvrdile da su relevantne za svakoga, a ne samo za monahe i monahinje koji su odbacili svetovni život. Mahajana je vremenom postala preovlađujući oblik budizma u Indiji i danas se praktikuje u Kini, Koreji, Tajvanu, Vijetnamu i Japanu. Neki sledbenici theravade tvrde da je mahayana izvitopereno Budino učenje. Sledbenici mahayane, međutim, ukazuju na to da je Buda prihvatao promenu kao jednu od najfundamentalnijih istina, te da njihova interpretacija budizma nije ništa veća deformacija Dhamme nego što je hrast deformacija žira.

Pitanje: Često se srećem sa pojmom “hinajana”. Šta ovaj pojam znači?

Odgovor: Dok se mahayaha razvijala, htela je da bude raspoznatljiva od starijih škola budizma, pa se nazvala mahayana, “veliki put”. Na osnovu toga je starije škole nazvala hinajana, što znači “mali put”. Prema tome, hinajana je u neku ruku sektaški naziv koji mahayanisti daju theravadinima.

Pitanje: Šta je to vađrajana?

Odgovor: Ovaj pravac budizma se pojavio u Indiji u šestom i sedmom veku nove ere. U to vreme je hinduizam doživljavao veliki preporod u Indiji. Kao posledica toga, neki budisti su bili pod uticajem nekih oblika hinduističke prakse, specijalno služenja božanstvima i upotrebe složenih rituala. U jedanaestom veku je vađrajana postala sasvim ustaljena na Tibetu, gde je prolazila kroz dalji razvoj. Sama reč vađrajana znači “dijamantski put” i odnosi se na navodno “nesalomivu” logiku koju vađrajanisti koriste da opravdaju i odbrane neke od svojih ideja. Vađrajana se više oslanja na tantričku literaturu nego na tradicionalne budističke spise, pa je zbog toga takođe poznata i pod imenom tantrajana. Vađrajana danas preovlađuje u Mongoliji, Tibetu, Ladaku, Nepalu, Butanu i među Tibetancima koji žive u Indiji.

Pitanje: Ovo sve može biti veoma zbunjujuće. Ukoliko želim da praktikujem budizam, kako mogu da izaberem koji pravac da sledim?

Odgovor: Verovatno bismo to mogli da uporedimo sa rekom. Ukoliko odete na izvor reke, a zatim na njeno ušće, verovatno će vam reka na ova dva mesta izgledati potpuno različito. Ali, ako biste pratili reku od njenog izvora kako krivuda na svom putu kroz brda i doline, preko vodopada, pored brojnih malih pritoka, vremenom biste stigli do ušća i shvatili zašto ušće izgleda tako različito od izvora. Ukoliko želite da studirate budizam, krenite od najstarijih osnovnih učenja – četiri plemenite istine, plemeniti osmostruki put, život istorijskog Bude i tako dalje. Potom izučavajte kako su i zašto ova učenja dalje evoluirala, a zatim se fokusirajte na pristup budizmu koji vam najviše odgovara. Tada će vam biti nemoguće da kažete da je izvor reke inferioran u odnosu na ušće, niti da kažete da je ušće izobličenje izvora.

(preuzeto sa http://yu-budizam.com)
fatamorgana

#2449 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
da, ima razlike, nisam vas prepoznala Obi-Wan Kenobi, pretpostavljam da ce odgovori sami naci put kada dodje vrijeme za njih :)
Yoda moliću, :kravata:

bizet

#2450 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
fatamorgana wrote:
Yoda moliću, :kravata:
:lol:...pomislim ako on pozeli da je sam Yoda, on ce biti i tri Yode ako treba :)

ma bolan ti si meni original http://furiousfanboys.com/wp-content/up ... -vader.jpg
(please don't touch the Yoda, please)
Post Reply