Ja sam neki dan pravila kuglof, isprobavala novi kalup -- super je ispao. Pojelo se u roku od dva dana!
Prvo bez sosa:

Sa sosom:

P.S. Izvinite na ogromnim slikama -- nesto mi se ne da sa resizing. :- /
Moderator: anex

Jao ova mliječna pita u Zuccini varijanti izgleda mrak. I ja bih recept ako moženeprilagodjena wrote:Renatta gdje ima taj tvoj recept od 'Mlijecna pite'??
Izgleda fino pa bi htjela da isprobam![]()
![]()
A Renatta gdje ce ti dusa zbog Maslanice mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
RenaTTa wrote:U biti za'atar se moze praviti i kupovati spremljen, u Sarajevu ja nisam uspjela naci za'atar ali zato sve ostalo imas u badem butiku na Bascarsiji. Samo jedan savjet offtopic za shafran, imaju dvije vrste turski i iranski shafran i iranski je umnogome aromatichniji i bolji pa et da se znasamo gost wrote:Ako ne pišem na ovoj temi, ne znači da je redovno ne pratim, dapače. Ali ovaj put niko da zatraži recept za Renattinu mliječnu pitu, pa rekoh hajd' ja ću. Dakle, može li receptić?
I još jedno pitanje @Renatta: u tvojim receptima se često spominje za'atar, ali ja ga u Sarajevu ne mogu naći. Ima li kakva zamjena ili mogućnost da ga sama napravim? Pa eto, kad stigneš između pravljenja tih svojih đakonija.....Hvala.
Jah, da ne zaboravim, ima vas pravih majstora i nisam jednom obradovala i svoje ukućane a i sebe vašim receptima. Živjeli!
Za mlijecnu pitu je posve jednostavno.
Uzmes pechene ili kandirane bademe u listicima i leblebije one kao za grickanje (suhe) mozes i ti uzet svjezu leblebiju, namoci u mlaku vodu preko noci pa skuhaj 2 sata zatim ocijedi osushi i peci dok porumene u rerni, ostatak mozes spremiti u slanoj vodi u koju dodas malo limunovog soka i cuvas u hladnjaku u staklenkama do 14 dana. sto duze stoje mozes ih posluziti uz masline kao mezu
Peche se na 250 C nekih 15-tak min dok fino porumeni i leblebije puste svoje ulje, zatim na 180 jos nekih 5 min.
Malo prohladiti prije serviranja
Odlicno ide uz pecenu pastrmku, bareno povrce , slozenac od tikvica ili balanchana i naravno uz labneh (krem sir sa bliskog istoka)
Dakle pita :
250 ml vrhnja za kuhanje + 100 ml mlijeka 3,2%
50 g maslaca
200 g krompira
150 g ostrog brasna
50 g griza (psenicne krupice)
50 g leblebija i 50 g badema
Bademe i leblebije pomijesati, atrostalnu zdjelu namazati maslacem.
U posebnoj zdjeli sastaviti vrhnje za kuhanje i mlijeko, pustiti da se zagrije ali ne da KLJCA.
U to dodamo maslac i rastopimo, smaknemo sa vatre i dodajemo brasno dok ne dobijemo konzistenciju pavlake
Izlijemo u vatrostalnu i dodamo na kriske tanko izrezan krompir, prespemo sa smjesom leblebije/badem

obicaj je da se za ovako dobre stvari postavi i receptLadyXY wrote:Evo slika Cappucino torte koju sam jucer pravila...
Slika nije bas nesto, ali je torta preukusna ispala...(pravila sam je prvi put)
I ja bi rado recept ove torticeCompos_Sui wrote:obicaj je da se za ovako dobre stvari postavi i receptLadyXY wrote:Evo slika Cappucino torte koju sam jucer pravila...
neprilagodjena wrote:I ja bi rado recept ove torticeCompos_Sui wrote:obicaj je da se za ovako dobre stvari postavi i receptLadyXY wrote:Evo slika Cappucino torte koju sam jucer pravila...
![]()

Zoya wrote:Valjda se i torte broje pod " Kuhanjem"![]()
Zoya wrote:Evo recepta za tortu( nadam se da ce te razumijeti)![]()
Ljesnjak torta
Kora:
250 gr. ljesnjaka
250 gr. secera u prahu
5 bjelanaka
Nasjeci ljesnjake na grubo, dodati secera u prahu prethodno prosijanog, i na kraju cvrst snijeg od bjelanaca, ovo sve sjediniti( nemojte mjesati mikrerom nego kasikom) i peci na 160 stepeni oko 50 minuta.
Kad je torta ispecena ostaviti da se malo ohladi i u medjuvremenu napravite fil:
5 zumanjka
1dl. slatke pavlake
125gr. secera
3 kasike vanilin secera
Sve ovo kuhate na laganoj vatri uz stalno mijesanje, kad se ohladi dodajte 125 gr.umucenog(unsalted) butera.
Time filovati ohladjenu tortu spolja, ostaviti da tako odstoji i nakon dva sata premazete tortu slatkom pavlakom i ukrasiti vocem.
Ja sam koristila jagode, kiwi, grozdje( umjesto toga mozete koristiti borovnice), te mandarine iz onih hermetickih kutija koje sam prethodno stavila da se ocjede na papiru i to je to.
Izuzetno ukusna torta.
njami, njamiadelante velahavle wrote:eh ja sam jutros pravila patlidjane...
moja prijateljica ima u basci svjeze preukusne jagode...i sad svaki dan nabere dostashipak wrote:Pa gdje nađe svježe jagode sada??