Neizdrživa vrućina
- Ironmen
#2426 Re: Neizdrživa vrućina
Kolega mi kaze da prodaja i ugradnja bazena i opreme za bazene cjveta ove godine, izgleda da ce u kucanstvu ko ima uslove bazen postati sastavni dio domacinstva isto kao recimo garaza

- dječak sa šibicama
#2427 Re: Neizdrživa vrućina
U Sarajevu je trenuitno 25, tokom noci nije pala ispod 21, to se racuna kao tropska noc, pri tome vlaga je bila 90-92% a vjetar 0m/s
To su uvjeti dostojni Azije, bukvalno one azijske drzave gdje rastu skakavci od dva metra, pauci ko frizbi a zmije plesu uz zvuke frule.
Jug Europe je u ljetnom periodu postao najgore podneblje na ovom dijelu svijeta, a bio je najbolje. Pomjera se granica subsaharske klime sjeverno, sve vise i vise dolaze oni vruci vjetrovi sto donose saharski pijesak, takozvani africki jezik vrucine zadrzava se sve duze. Prije par godina dodje i ostane par dana, sada ostaje po mjesec dana, prvo je przio Francusku a zadnjih 7 dana ovaj dio Europe.
Zasto najgori, pa zbog ovog sinoc, subsaharske vrucine zamijeni azijska sparina, non stop nesto grmi cim se ukazu oblaci, mijesaju se zracne struje i samo je pitanje vremena kad ce u ravnici poceti uragani. U Ceskoj je vec bio prije dvije tri godine, kad je poharao ona sela, a toga ce biti u Panoniji sve vise.
I onda kazu ne mijenja klima. Jok, mi svi budale.
To su uvjeti dostojni Azije, bukvalno one azijske drzave gdje rastu skakavci od dva metra, pauci ko frizbi a zmije plesu uz zvuke frule.
Jug Europe je u ljetnom periodu postao najgore podneblje na ovom dijelu svijeta, a bio je najbolje. Pomjera se granica subsaharske klime sjeverno, sve vise i vise dolaze oni vruci vjetrovi sto donose saharski pijesak, takozvani africki jezik vrucine zadrzava se sve duze. Prije par godina dodje i ostane par dana, sada ostaje po mjesec dana, prvo je przio Francusku a zadnjih 7 dana ovaj dio Europe.
Zasto najgori, pa zbog ovog sinoc, subsaharske vrucine zamijeni azijska sparina, non stop nesto grmi cim se ukazu oblaci, mijesaju se zracne struje i samo je pitanje vremena kad ce u ravnici poceti uragani. U Ceskoj je vec bio prije dvije tri godine, kad je poharao ona sela, a toga ce biti u Panoniji sve vise.
-
Hakiz
#2428 Re: Neizdrživa vrućina
Tačno.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2022 13:52 U Sarajevu je trenuitno 25, tokom noci nije pala ispod 21, to se racuna kao tropska noc, pri tome vlaga je bila 90-92% a vjetar 0m/s
Usput, primijetio sam već nekoliko godina se povećava broj insekata koji su ovdje bili izuzetno rijetki.
A i muhe, nema više onako puno "naših", okruglih, punih, sočnih, crnih i zelenih muha, sve više viđam muhe koje sam do sada gledao samo u dokumentarcima o Africi, zovem ih "trouglaste".
Sa vrućinama i insektima doći će nam i afrički virusi i bakterije, bolesti.
Kada nam pse lutalice zamijene lavovi lutalice
- shape of despair
#2429 Re: Neizdrživa vrućina
Vrućina uopšte nije neki problem ali jeste vlaga+vrućina. Saharski pijesak? pa to nije postojalo prije 30 godina. Sarajevo na +35 do 37 i to konstantno?, to nije postojalo prije 30 godina. Zima bez snijega, propala sezona na ski planinama, ni to nije bila poznanica prije 30 godina.
Gore je ovako kad udari pljusak 10 minuta i ne rashlafdi ništa samo vlagu veću napravi. Asfalt vruć samo isparava.
Jutros neka omaglica, težina, reko ženi, danas mora pasti kiša, ne može se ovoliki neki pritisak zadržati nikako. Il će puhnut vjetar pa sve rastjerati ili će kiša padati.
Haj od petka dnevne temp. do 21, jutarnje 12-13
Gore je ovako kad udari pljusak 10 minuta i ne rashlafdi ništa samo vlagu veću napravi. Asfalt vruć samo isparava.
Jutros neka omaglica, težina, reko ženi, danas mora pasti kiša, ne može se ovoliki neki pritisak zadržati nikako. Il će puhnut vjetar pa sve rastjerati ili će kiša padati.
Haj od petka dnevne temp. do 21, jutarnje 12-13
- dječak sa šibicama
#2430 Re: Neizdrživa vrućina
Tacno, insekti su odlican pokazatelj, nikada ovakve bube nisam vidio u Sarajevu. Odjednom nekakve cudne muhe i cudni gmizeci objekti.
Uskoro ce palme rasti na Trebevicu. Priroda se prilagodjava, a nas covjek ko svaka budaletina, svi trce kupuju klima uredjaje sto ce jos dodatno pogorsati situaciju. Emisija stetnih zraka u atmosferu se samo pogorsava, uz sve to Sarajevo je trajno zagadjen grad, mislim na atmosferu i zrak. Plus inbflacija, cijene, ove zime ce loziti i ko nikada nije. Umjesto da idemo na bolje, mi tonemo ko titanik.
Uskoro ce palme rasti na Trebevicu. Priroda se prilagodjava, a nas covjek ko svaka budaletina, svi trce kupuju klima uredjaje sto ce jos dodatno pogorsati situaciju. Emisija stetnih zraka u atmosferu se samo pogorsava, uz sve to Sarajevo je trajno zagadjen grad, mislim na atmosferu i zrak. Plus inbflacija, cijene, ove zime ce loziti i ko nikada nije. Umjesto da idemo na bolje, mi tonemo ko titanik.
- drag_gost
#2431 Re: Neizdrživa vrućina
Jutros u 5 je bilo 17 stepeni u Sarajevu.dječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2022 13:52 U Sarajevu je trenuitno 25, tokom noci nije pala ispod 21, to se racuna kao tropska noc, pri tome vlaga je bila 90-92% a vjetar 0m/s
Sa ostalim se slazem, pogotovo za insekte. Nikada ovakve paukove nisam vidio npr.
- fortaleza
-
SuperHans
#2433 Re: Neizdrživa vrućina
Kakve to vi paukove vidjate ?
-
suspect_zero
#2434 Re: Neizdrživa vrućina
Baš sinoć pričam sa mužem, bajki raznih...novi pauk skakavac sam ga prozvala jer odskoči kad hoćeš da ga uhvatiš, uhuladže po nekoliko komada dnevno uhvatim, one sive brze njih zalijepim a tek krečila
....muhe, komarci ko helikopteri....najveći problem ose, jučer vidimo da su se počele okupljati oko klime vanjske jedinice, ono crijevo izlazno zaboravili okolo silikonirati o ima malo lufta gdje su pronašli rupu i ulaze.
Kako da ih riješimo jer su odmah pored prozora koji često otvaram?...da naprskamo onim nekim sprejem i onda silikon?
Kako da ih riješimo jer su odmah pored prozora koji često otvaram?...da naprskamo onim nekim sprejem i onda silikon?
-
no_sikiriki
#2435 Re: Neizdrživa vrućina
Ma pauci su mala maca, sve dok nema gigantskih letećih žohara, dobro je. 
-
suspect_zero
#2436 Re: Neizdrživa vrućina
Uh, njih po kućama nema hvala Bogu....što ne znači da možda neće biti.no_sikiriki wrote: ↑04/07/2022 14:47 Ma pauci su mala maca, sve dok nema gigantskih letećih žohara, dobro je.![]()
Kada sam stanovala u stanu muku sam mučila sa njima, ma traume imala....i da imaju krila samo kao ne lete, zaboravljaju da ih koriste jer gamižu...obzirom da su inteligentni i jako prilagodljivi ne bih se iznenadila da se ponovo sjete da ih koriste
-
no_sikiriki
#2437 Re: Neizdrživa vrućina
Ja imam traume od njih iz Australije - tamo itekako znaju letiti i znaju biti veličine skoro kao manja šaka. Imala sam najezdu u prvom stanu u kojem sam živjela sama kao studentica, e ako to nije horor, onda ništa nije.suspect_zero wrote: ↑04/07/2022 14:54Uh, njih po kućama nema hvala Bogu....što ne znači da možda neće biti.no_sikiriki wrote: ↑04/07/2022 14:47 Ma pauci su mala maca, sve dok nema gigantskih letećih žohara, dobro je.![]()
Kada sam stanovala u stanu muku sam mučila sa njima, ma traume imala....i da imaju krila samo kao ne lete, zaboravljaju da ih koriste jer gamižu...obzirom da su inteligentni i jako prilagodljivi ne bih se iznenadila da se ponovo sjete da ih koriste....najgora noćna mora.
Ovdje ih viđam samo mrtve na tlu pored starijih zgrada u prolazu, hvala Bogu.
-
suspect_zero
#2439 Re: Neizdrživa vrućina
@no_sikiriki viđaš ih i ti od Čaršije, Ferhadije, Štrose, Titove....gadniiiiiiii

- dječak sa šibicama
-
Hakiz
#2441 Re: Neizdrživa vrućina
Ako su već stvorile košnicu, moraćeš je fizički uloniti, matica ako ostane, džaba ti sve.suspect_zero wrote: ↑04/07/2022 14:47 Baš sinoć pričam sa mužem, bajki raznih...novi pauk skakavac sam ga prozvala jer odskoči kad hoćeš da ga uhvatiš, uhuladže po nekoliko komada dnevno uhvatim, one sive brze njih zalijepim a tek krečila....muhe, komarci ko helikopteri....najveći problem ose, jučer vidimo da su se počele okupljati oko klime vanjske jedinice, ono crijevo izlazno zaboravili okolo silikonirati o ima malo lufta gdje su pronašli rupu i ulaze.
Ja bih zvao DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija). Razlog: Jedan stari čiko je muku mučio sa žoharima u stambenoj zgradi, te razni otrovi, te ovo, te ono, ništa nije pomagalo. Slučajno doznamo za nekog čovjeka, privatnika, koji uklanja žohare. Dođe čovjek, naprska nekim sredstvom oko vrata, prozora, otvora (dimnjak, ventilacija, vodovodne, toplinske instalacije itd). Nikada više žohari se nisu vratili.
Ja sam imao problem sa mravima u stanu. Već druga godina, nema ih, odjednom nestali. I njima prevruće. Ili ih je korona dokrajčila. Čekam afričke
- drag_gost
#2442 Re: Neizdrživa vrućina
Zohare mozes na taj nacin do nekih 10 godina zaustaviti, ali dzaba ti ako ih ima na stubistu, u stanu ispod, u stanu iznad. Na C Vili sam znao da ih se rijesim 5 godina sa tim bojnim otrovima, ali uvijek se nekako provuce. Bukvalno treba izvrsiti DDD grada cijelog ili makar bloka zgrada.Hakiz wrote: ↑04/07/2022 16:37Ako su već stvorile košnicu, moraćeš je fizički uloniti, matica ako ostane, džaba ti sve.suspect_zero wrote: ↑04/07/2022 14:47 Baš sinoć pričam sa mužem, bajki raznih...novi pauk skakavac sam ga prozvala jer odskoči kad hoćeš da ga uhvatiš, uhuladže po nekoliko komada dnevno uhvatim, one sive brze njih zalijepim a tek krečila....muhe, komarci ko helikopteri....najveći problem ose, jučer vidimo da su se počele okupljati oko klime vanjske jedinice, ono crijevo izlazno zaboravili okolo silikonirati o ima malo lufta gdje su pronašli rupu i ulaze.
Ja bih zvao DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija). Razlog: Jedan stari čiko je muku mučio sa žoharima u stambenoj zgradi, te razni otrovi, te ovo, te ono, ništa nije pomagalo. Slučajno doznamo za nekog čovjeka, privatnika, koji uklanja žohare. Dođe čovjek, naprska nekim sredstvom oko vrata, prozora, otvora (dimnjak, ventilacija, vodovodne, toplinske instalacije itd). Nikada više žohari se nisu vratili.
Ja sam imao problem sa mravima u stanu. Već druga godina, nema ih, odjednom nestali. I njima prevruće. Ili ih je korona dokrajčila. Čekam afričke![]()
-
Hakiz
#2443 Re: Neizdrživa vrućina
Da, DDD mora barem cijeli ulaz, bolje zgrada. Blok zgrada je već upitno.drag_gost wrote: ↑04/07/2022 16:59Zohare mozes na taj nacin do nekih 10 godina zaustaviti, ali dzaba ti ako ih ima na stubistu, u stanu ispod, u stanu iznad. Na C Vili sam znao da ih se rijesim 5 godina sa tim bojnim otrovima, ali uvijek se nekako provuce. Bukvalno treba izvrsiti DDD grada cijelog ili makar bloka zgrada.Hakiz wrote: ↑04/07/2022 16:37
Ako su već stvorile košnicu, moraćeš je fizički uloniti, matica ako ostane, džaba ti sve.
Ja sam imao problem sa mravima u stanu. Već druga godina, nema ih, odjednom nestali. I njima prevruće. Ili ih je korona dokrajčila. Čekam afričke![]()
Grad je već nemoguće.
- drag_gost
#2444 Re: Neizdrživa vrućina
Naravno da je grad nemoguce, ne mogu parkove da odrzavaju. Vezano za haustor i to je privremeno rjesenje, u Sime Milutinovica muku muce sa tim. Ociste jedan haustor, drugi pored ne diraju i za par godina i onaj ocisceni haustor se polako pocne puniti zoharima. Zato pisem jedino blok zgrada, odnosno sve haustore u redu, sto opet nije 100% rjesenje. Jednom sam uletio u BBI da se ispovracam kada sam vidio koliko je zohara kod kontejnera bilo. Ono u zivotu nisam vidio.Hakiz wrote: ↑04/07/2022 17:01Da, DDD mora barem cijeli ulaz, bolje zgrada. Blok zgrada je već upitno.drag_gost wrote: ↑04/07/2022 16:59
Zohare mozes na taj nacin do nekih 10 godina zaustaviti, ali dzaba ti ako ih ima na stubistu, u stanu ispod, u stanu iznad. Na C Vili sam znao da ih se rijesim 5 godina sa tim bojnim otrovima, ali uvijek se nekako provuce. Bukvalno treba izvrsiti DDD grada cijelog ili makar bloka zgrada.
Grad je već nemoguće.
-
Hakiz
#2445 Re: Neizdrživa vrućina
Sreća pa su ovi naši mali, evropski. Zamisli američke, one iz Teksasadrag_gost wrote: ↑04/07/2022 17:06Naravno da je grad nemoguce, ne mogu parkove da odrzavaju. Vezano za haustor i to je privremeno rjesenje, u Sime Milutinovica muku muce sa tim. Ociste jedan haustor, drugi pored ne diraju i za par godina i onaj ocisceni haustor se polako pocne puniti zoharima. Zato pisem jedino blok zgrada, odnosno sve haustore u redu, sto opet nije 100% rjesenje. Jednom sam uletio u BBI da se ispovracam kada sam vidio koliko je zohara kod kontejnera bilo. Ono u zivotu nisam vidio.
-
suspect_zero
#2446 Re: Neizdrživa vrućina
Objavila sam im rat, mješavina pive, soka i malo sirćeta i ne daje rezultate..... deterdžent sa vodom i prskanje ih baš uznemiri a vezica mente/nane ih izludila 
Gledam spala mi pa moram ići da je opet donesem.
-
Hakiz
#2447 Re: Neizdrživa vrućina
Pčelari kada vade med iz košnice ošamute pčele dimom.suspect_zero wrote: ↑04/07/2022 20:17 Objavila sam im rat, mješavina pive, soka i malo sirćeta i ne daje rezultate..... deterdžent sa vodom i prskanje ih baš uznemiri a vezica mente/nane ih izludila
-
suspect_zero
#2448 Re: Neizdrživa vrućina
Onda da sjednem na prozor i šteku cigara ispred sebe, sve jednu na drugu štiklam i pušem u njih
Kontam kolika je vjerovatnća da za dva-tri dana naprave u toj maloj pukotini osinjak
....to je prozor koji često koristim i tek jučer primjetim.
Jeli moguće da im je matica tu uletila i da su samo radi nje navalili?
Blokovi, stiropor, fasada...šta tu može biti zanimljivo
Kontam kolika je vjerovatnća da za dva-tri dana naprave u toj maloj pukotini osinjak
Blokovi, stiropor, fasada...šta tu može biti zanimljivo
-
Hakiz
#2449 Re: Neizdrživa vrućina
Moguće je. Ne znači da jeste, ali da je moguće, moguće je.suspect_zero wrote: ↑04/07/2022 23:14 Onda da sjednem na prozor i šteku cigara ispred sebe, sve jednu na drugu štiklam i pušem u njih![]()
Kontam kolika je vjerovatnća da za dva-tri dana naprave u toj maloj pukotini osinjak....to je prozor koji često koristim i tek jučer primjetim.
Blokovi, stiropor, fasada...šta tu može biti zanimljivo![]()
-
suspect_zero
#2450 Re: Neizdrživa vrućina
E vala su mi sranje sada napravili, dimom ne mogu ne znam se sa tim peglati...probat ću onda neko sredstvo kupiti u onom agro nešto ...ili je poljooprema.
Hvala Hakiz
Hvala Hakiz