Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maverick78

#2426 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Maverick78 »

DearJohn wrote:Maverick78 wrote:

"Srednja škola ti je samo korak ka utbildningu. Kad završiš utbildning, onda tražiš posao. A ja sam ga našao relativno brzo. Škola ne garantuje da ćeš imati odmah posao, ali nađe se opet. Svakako do tad se može naći posao koji nije u tvojoj branši, a ganjaš polako svoje. Ako ostaneš bez posla, imaš pravo godinu dana da dobijaš Akassu koja iznosi 80% tvoje plate i tražiš lagano drugi posao."

A kassa koju pominjes je ogranicena da nakon nekog vrrmena mozes dobit najvise oko 1 200 EUR bez obzira ako i zaradjujes 3 000 EUR. I sta mislis sta mozes sa 1 200 EUR u Svedskoj? Prnut macku pod rep. A i poslije odredjenog broja dana ako ne nadjes drugi poso gubis je stalno i onda nemas vise.
Nije baš ograničena tako, mada postoje ograničenja. Zavisi od Akasse i od inkomsta itd. Može ići do 14500kr na ruke, što je oko 1500 eura, nešto više

https://kampanj.unionen.se/akassa/?gcli ... dcQAvD_BwE

Nije to sad naravno kao kad radiš, ali opet imaš neku sigurnost dok ne radiš. Mislim i to je dobro. To je godinu dana, ali isto tako, nakon godinu dana, ako ne nađeš posao, prebacuješ se na tzv. Aktivitetsersättning. To ti isplaćuju Arbetsförmedlingen i Försäkringskassan i to bude oko 11000kr. Ali na tom primanju se može biti koliko hoćeš, dok god ne nađeš posao, plus dodaju za stan ako nemaš dovoljno, to oni vide i izračunaju ako nije dovoljno za život. To je neki vid socijale hebem ga. Aktivira se i tvoj asistent na Arbetsförmedlingenu da ti nađe posao jer je i njima u interesu da radiš, a ne da ti plaćaju pomoć.

Svakako, posla se može naći ko želi da radi, drugo je to što pojedini ljudi vole da sjede i ništa ne rade i zadovolje se nekim minimumom.
madner

#2427 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Ovi sto nisu polozili zakletvu bez ikakvog osjecaja patriotizma.
Sve veliki Bosnjaci na baterije.
uglavnomja

#2428 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:Ovaj google ostrazitelj je ubjedljivo najjaci na temi
i ima rodbinu u austriji, tako da zna da se moze fino zivjeti sa 2 milje :)

mislim moze, nije nemoguce ... ko je radio 25-30 godina, otplatio stan-kucu, skucio se od igle do lokomotive ... djeca se razisla ... moda i kafane vise nisu aktuelne, ako su ikada bile ... - moze pokriti tekuce troskove i malo luksuza

a da, prosjecna plata u norveskoj je 43.300 bruto, sa 33% poreza izadje neto 29.000 kr ili 2.900 eur
HAVANA

#2429 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
HAVANA wrote:
moonca wrote:
:pisnula: o,Fudo
Razmisljo je on nocima,kako jebo svoju mater. :lol:
:lol:
Ne bih ja to cudo ni otisao gledati, vec jaran imao karte i haj haj haj...
Nisam ja o tome razmisljao "kako jebo svoju majku", vec me izludio.
Scena, mi smo u zadnjim redovima, tamo ispod plafona. Nake trebe masu sjekirama oko njega na bini, dramaticna muzika isto iz horora. U neka doba ga zakovase u mrtvacki sanduk, isti u drakule. Vec su napravili scenski efekat da te pomalo suhba fata, i odjednom nesta struje, sve se pogasi uz neku ludacku muziku. To je trajalo mozda dvije sekunde, nasta muk, pa opet ludacka muzika, upali se neki reflektor k'o far u auta, i pravo svijetli nama iznad glava. Ja se okernuh da pogledam, majku jebo on lebdi iznad nas, isti Nosferatu, i zube ima. Govno u meni utrnulo. Kaze ovaj moj jaran, SIHIRBAZ!!! hajmo buraz-hajmo, slazem se. :D
Inace taj moj drug, on je naprasno upoznao Boga, preko noci, citajuci one brosure od sest stranica koje ja zovem "religion for dummies", i njemu je sad svaka cudna pojava, sihirbaz.
A sihirbaz je? Nakav jeben igrac,sta li? :D Al cuj slazem se. :lol:
mirsek

#2430 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

uglavnomja wrote:
insomnia78 wrote:Ovaj google ostrazitelj je ubjedljivo najjaci na temi

i ima rodbinu u austriji, tako da zna da se moze fino zivjeti sa 2 milje :)

mislim moze, nije nemoguce ... ko je radio 25-30 godina, otplatio stan-kucu, skucio se od igle do lokomotive ... djeca se razisla ... moda i kafane vise nisu aktuelne, ako su ikada bile ... - moze pokriti tekuce troskove i malo luksuza

a da, prosjecna plata u norveskoj je 43.300 bruto, sa 33% poreza izadje neto 29.000 kr ili 2.900 eur
:lol: :lol: :lol: :lol:
Sunce ti zarko, insomnija troler mu reper za tacne informacije, covjek koji nije mozda 10 postova napisao i da je u njima postavio neke konkretne/tacne podatke ili informacije.
Zar ne vidis da se covjek lijeci forumom, da on nije tu da bi nesto korisno i pametno napisao.
Daj link za to tvoje da protabirim a nisi mi objasnio kojom metodom izracunavas onih tvojih famoznih efektivnih iz krune u KM ?
A da, evo ti link za eurostat sajt i tabela za godisnje neto plate pa citaj, mislim da si "malo" ofulao plate u Norveskoj:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... bour_costs
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... )_YB17.png

Image
insomnia78

#2431 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Jok no de nam ti i Bosne pricaj kako je u SvedskU. Neke stvari se ne nalaze na linkovima
mirsek

#2432 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Jok no de nam ti i Bosne pricaj kako je u SvedskU. Neke stvari se ne nalaze na linkovima
To mozda kod tebe koji si u zivotu procitao jedino vlak u snijegu i orlovi rano lete i nemas pojma o metodologijama prikupljanja, obrade i prezentiranja podataka/informacija.
Kod ljudi koji su obrazovani ili koji jednostavno zele nesto da znaju tu je mnogo korisnog stiva.
Vjerovatno je i onaj iz eurostata sve izmislio jer nije licno u Svedskoj. :D
insomnia78

#2433 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Drzi se ti liMkova. Nema da omane
Fudo387

#2434 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Jok no de nam ti i Bosne pricaj kako je u SvedskU. Neke stvari se ne nalaze na linkovima
To mozda kod tebe koji si u zivotu procitao jedino vlak u snijegu i orlovi rano lete i nemas pojma o metodologijama prikupljanja, obrade i prezentiranja podataka/informacija.
Kod ljudi koji su obrazovani ili koji jednostavno zele nesto da znaju tu je mnogo korisnog stiva.
Sve ti te metodologije padaju u vodu kad se pojavis i kazes, hi, my name is Mujo, I'm from Bosnia and would like to work for you. My dedo Hasib was here 40 years ago, and he liked it too.
Na sta ti oni odgovore, Mujo ne seri.
muha_sa

#2435 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote:
Sve ti te metodologije padaju u vodu kad se pojavis i kazes, hi, my name is Mujo, I'm from Bosnia and would like to work for you. My dedo Hasib was here 40 years ago, and he liked it too.
:lol: :lol: :lol:
DearJohn

#2436 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

Maverick78 wrote:

"Nije baš ograničena tako, mada postoje ograničenja. Zavisi od Akasse i od inkomsta itd. Može ići do 14500kr na ruke, što je oko 1500 eura, nešto više

https://kampanj.unionen.se/akassa/?gcli ... dcQAvD_BwE

Nije to sad naravno kao kad radiš, ali opet imaš neku sigurnost dok ne radiš. Mislim i to je dobro. To je godinu dana, ali isto tako, nakon godinu dana, ako ne nađeš posao, prebacuješ se na tzv. Aktivitetsersättning. To ti isplaćuju Arbetsförmedlingen i Försäkringskassan i to bude oko 11000kr. Ali na tom primanju se može biti koliko hoćeš, dok god ne nađeš posao, plus dodaju za stan ako nemaš dovoljno, to oni vide i izračunaju ako nije dovoljno za život. To je neki vid socijale hebem ga. Aktivira se i tvoj asistent na Arbetsförmedlingenu da ti nađe posao jer je i njima u interesu da radiš, a ne da ti plaćaju pomoć.

Svakako, posla se može naći ko želi da radi, drugo je to što pojedini ljudi vole da sjede i ništa ne rade i zadovolje se nekim minimumom."

Ama 14 500 kruna sto je 1450 EUR ti je prva tri mjeseca a onda padas na otprilike 1200 EUR i to neko odredjeno vrijeme. Ovo sto pises za aktivitetsersättning, nije istina da mozes primat cjeli zivot a ako dobijes u to ti ulaze i stan i troskovi zivota osim ako ne prelazi socijalnu normu. U Svedskoj je za samca socijala oko 350 EUR plus stan, sta ces s tim svega ti? A sto se tice arbetsförmedlinga i njihove pomoci oni su u ustvari postali insitucija da ljudi stemplaju tu kartu za A kasu i nije mnogo ljudi od njih fajde vidilo. Slazem se da se poso mozda i moze naci, ali kakakv i za koju platu.

Da pojasnim, ne pisem ovo da bi pretvorio ovu temu u opis zivota u Svedskoj i Skandinaviji i ne treba da smaramo raju s tim, nego da izbijem zablude koje se sire u Bosni o bajnom zivotu u Svedskoj gdje je sve med i mljeko ali ko hoce da proba naravno nek ide. Velike zasluge tome imaju i hvaljenja nasih dijasporaca kad odu u domovinu o zivotu u Skandinaviji. Ja sam samo realan. Upozno sam momka koji je bio u Geteborgu, nas iz Sarajeva, proveo cini mi se tri godine i vratio se u SA.
Last edited by DearJohn on 16/09/2017 19:08, edited 2 times in total.
DearJohn

#2437 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

P
Last edited by DearJohn on 16/09/2017 19:07, edited 3 times in total.
mirsek

#2438 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote:
Takve kategorije nisam ni sporio, pricalo se o iznosima plata.
Vecina ljudi koji odu vani nisu na nivou tog Muje.
Fudo387

#2439 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Vecina koja ide vani su kategorija Muje.
Odmah da ti kazem sta te ceka ako kojim cudom uspijes dobaciti do te rodbine u taj Tarun, turan, koji li je vec klinac.
Metla buraz.
mirsek

#2440 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:Vecina koja ide vani su kategorija Muje.
Odmah da ti kazem sta te ceka ako kojim cudom uspijes dobaciti do te rodbine u taj Tarun, turan, koji li je vec klinac.
Metla buraz.
Traun. Ne brini se ti za mene, kad odem necu ici na crno niti cu ici kod rodbine da me izdrzavaju. :kiss:
Sad ide drugaciji profil ljudi od onih kad je bio rat, sad da bi otisao moras imati neku kvalifikaciju.
Ljudi moraju da se potrude ako hoce da odu na legalan nacin, na crno nisam racunao.
Fudo387

#2441 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:
Metla buraz.
Traun. Ne brini se ti za mene, kad odem necu ici na crno niti cu ici kod rodbine da me izdrzavaju. :kiss:
Sad ide drugaciji profil ljudi od onih kad je bio rat, sad da bi otisao moras imati neku kvalifikaciju.
Ljudi moraju da se potrude ako hoce da odu na legalan nacin, na crno nisam racunao.
Jesi li ti ikad zaradio platu?
insomnia78

#2442 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Nije al ima link na jednu
mirsek

#2443 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote:
Metla buraz.
Jesi li ti ikad zaradio platu?
Nisam, nana me hrani od penzije. :oops:
Fudo387

#2444 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

Ozbiljno te pitam, al' nemoj lagat.
Imas li mjesec dana radnog staza, bilo gdje?
moonca

#2445 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by moonca »

mirsek wrote:
Metla buraz.
Ne moras imati, mozes se u zemlji gdje, obuciti uz rad.
muha_sa

#2446 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

moonca wrote:
mirsek wrote:
Metla buraz.
posebno kad dolazi sa BH pasošOm
mirsek

#2447 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Kako je kad te pokusava ismijavati CNC-ovac burzuj, kojem je toliko lijepo u zivotu da mora provocirati i trolati raju na forumu 24/7. :lol:
mirsek

#2448 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

moonca wrote:
mirsek wrote:
Metla buraz.
Mislis u BiH se obuciti ? Pa to da ali moras nakupiti par godina iskustva i/ili da se to bas trazi tamo gdje ides.
Ko ce te primiti vani da se obucavas u nekom zanatu ?
mirsek

#2449 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:Ozbiljno te pitam, al' nemoj lagat.
Imas li mjesec dana radnog staza, bilo gdje?
Naravno da imam, sta si htio da poentiras ?
Fudo387

#2450 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:Kako je kad te pokusava ismijavati CNC-ovac burzuj, kojem je toliko lijepo u zivotu da mora provocirati i trolati raju na forumu 24/7. :lol:
Ok, znaci nisi nikad u zivotu radio.
Dobro, mlad si, sve je to normalno za tu dob, zablude, romantizam, samohrana nene...you name it.
Samo budi istrajan, bice nesto od tebe.
Tvoj zemljak Fudo zeli ti sve najbolje, da jednog dana uzmes primat od microsofta, applea, john deera...sve ih razvali, jebi im majku.
Sto b' drugarica Sabina rekla, srdacan pozdrav.
Post Reply