Nije baš ograničena tako, mada postoje ograničenja. Zavisi od Akasse i od inkomsta itd. Može ići do 14500kr na ruke, što je oko 1500 eura, nešto višeDearJohn wrote:Maverick78 wrote:
"Srednja škola ti je samo korak ka utbildningu. Kad završiš utbildning, onda tražiš posao. A ja sam ga našao relativno brzo. Škola ne garantuje da ćeš imati odmah posao, ali nađe se opet. Svakako do tad se može naći posao koji nije u tvojoj branši, a ganjaš polako svoje. Ako ostaneš bez posla, imaš pravo godinu dana da dobijaš Akassu koja iznosi 80% tvoje plate i tražiš lagano drugi posao."
A kassa koju pominjes je ogranicena da nakon nekog vrrmena mozes dobit najvise oko 1 200 EUR bez obzira ako i zaradjujes 3 000 EUR. I sta mislis sta mozes sa 1 200 EUR u Svedskoj? Prnut macku pod rep. A i poslije odredjenog broja dana ako ne nadjes drugi poso gubis je stalno i onda nemas vise.
https://kampanj.unionen.se/akassa/?gcli ... dcQAvD_BwE
Nije to sad naravno kao kad radiš, ali opet imaš neku sigurnost dok ne radiš. Mislim i to je dobro. To je godinu dana, ali isto tako, nakon godinu dana, ako ne nađeš posao, prebacuješ se na tzv. Aktivitetsersättning. To ti isplaćuju Arbetsförmedlingen i Försäkringskassan i to bude oko 11000kr. Ali na tom primanju se može biti koliko hoćeš, dok god ne nađeš posao, plus dodaju za stan ako nemaš dovoljno, to oni vide i izračunaju ako nije dovoljno za život. To je neki vid socijale hebem ga. Aktivira se i tvoj asistent na Arbetsförmedlingenu da ti nađe posao jer je i njima u interesu da radiš, a ne da ti plaćaju pomoć.
Svakako, posla se može naći ko želi da radi, drugo je to što pojedini ljudi vole da sjede i ništa ne rade i zadovolje se nekim minimumom.