Brexit

Post Reply
Leverage

#2426 Re: Brexit

Post by Leverage »

stakasa wrote:
Leverage wrote:Prednost Brexitu nije dao konzervativni jug nego laburistički sjever, radnička klasa bila je razočarana onim što im je donijelo članstvo u EU i rekli su doviđenja.

Konzervativci su glasali prema očekivanjima, uglavnom za Brexit ali ne u tolikoj mjeri da se to nije moglo spriječiti od strane laburistički i liberalno orijentisanih glasača.

To nisu nikakvi kreteni. Jedini kreten je Tony Blair, njega treba kriviti za Brexit.
A sto su bili razocarani?
Zato što im se status pogoršao za vrijeme lažnog laburiste Blaira, koji je inače uvijek bio pro EU. Stvorio se dojam da je nemogućnost samostalnog odlučivanja imala loše efekte po britansku ekonomiju, dakle EU je podnijela (donekle neopravdano) glavni teret lošeg položaja radnika.

Sve ovo dešavalo se na marginama priče o imigrantima, koja je preokupirala uglavnom glasače Konzervativne partije.
omar little

#2427 Re: Brexit

Post by omar little »

sirotinju i ekonomski nepotrebne sto prije treba strpavati u logore i ubijati. mislim, to je sve samo kamenje koje vuce obrazovane i prilagodjene prema dnu. dosta vise. cuj nije se iz pogonskog radnika preobratio u programera, bio inzinjera ili advokata i jos bi da zivi,wtf.
jeza u ledja

#2428 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

omar little wrote:sirotinju i ekonomski nepotrebne sto prije treba strpavati u logore i ubijati. mislim, to je sve samo kamenje koje vuce obrazovane i prilagodjene prema dnu. dosta vise. cuj nije se iz pogonskog radnika preobratio u programera, bio inzinjera ili advokata i jos bi da zivi,wtf.
Siromastvo i nivo obrazovanja su naravno povezane, ali nisu iste stvari. Takodje, kad se prica o siromasnim i o glasovima za Brexit ili za Trumpa, cesto se automatski previdja da se govori o siromasnim bijelcima, odnosno etnicki domicilnom stanovnistvu, a ne uzimaju u obzir siromasne etnicke manjine - koje uglavnom nisu podrzale ni Brexit, a naravno ni Trumpa. (Naravno Brexit i Trump nisu bas iste stvari, nit su Amerika i UK iste)

Ubjedljivo glavna varijabla ZA izlazak iz EU nije siromastvo, vec manjak obrazovanja. I naravno, nije svako sposoban da se visoko obrazuje, preseli u London i tamo kupi stan za pola miliona funti, takvi ljudi ostaju left behind u ekonomiji u kojoj nema dovoljno mjesta za nisko-obrazovane poslove. Stoga je i razumljiv njihov poriv za zastitu nacionalnih granica i brane protiv globalnog trzista. Medjutim, jedno je takve ljude razumjeti, no postavlja se pitanje da li je fer da jedan radnik u Kini radi isti blue collar job za 5 puta manje para, i proizvodi nesto sto se prodaje za budzasto na drugom kraju svijeta? Neki dan gledam, neki Kinezi kupili fabriku u SAD i radnici u njoj rade za $12 na sat, ovako nesto, bez beneficija. I pitaju te vlasnike da li misle da je to u redu, oni kazu pa eto u Kini postoji X ljudi koji bi rado radili taj posao.

Ja ne mogu nikako podrzati argument da neko ko ima mnogo vise poluga za socio-ekonomski uspon, ili mogucnosti za odrzavanje finog zivotnog standarda po globalnim parametrima, pa makar i sa srednjim obrazovanjem, treba da glasa za pravljenje barijera koje ce stititi njegovu guzicu naustrb nekog nadnicara iz Poljske ili radnika u fabrici u Kini. Sto je najgore, isti takvi (znaci neobrazavani, ne nuzno siromasni) uglavnom glasaju i protiv dizanja poreza, i stvaranja socijalne mreze koja treba njih da zastiti.

I na kraju, mislim da je velika vecina neobrazovanih u zemljama Zapada, a koji nisu etnicke manjine, ipak bila u mogucnosti steci vise obrazovanja nego sto imaju, ili vise znanja u odredjenoj bransi, nego sto jesu. To je vise pitanje kulturnog miljea, porodicnog odgoja, itd, i naravno opet pitanje drzave i poreznih izdataka za obrazovanje i pomoc takvim ljudima, koji opet, najcesce, glasaju protiv toga. Zato su i imali one proteste prije par godina u vezi univerziteta u UK.

Ljude zaglupljuju pricama o imigrantima, nacionalizmu, zloj drzavi koja im uzima tesko stecceni novac i daje dosljacima, koji su valjda lijeni, zaostali i zatucani.
stakasa

#2429 Re: Brexit

Post by stakasa »

Leverage wrote:
stakasa wrote:
Leverage wrote:Prednost Brexitu nije dao konzervativni jug nego laburistički sjever, radnička klasa bila je razočarana onim što im je donijelo članstvo u EU i rekli su doviđenja.

Konzervativci su glasali prema očekivanjima, uglavnom za Brexit ali ne u tolikoj mjeri da se to nije moglo spriječiti od strane laburistički i liberalno orijentisanih glasača.

To nisu nikakvi kreteni. Jedini kreten je Tony Blair, njega treba kriviti za Brexit.
A sto su bili razocarani?
Zato što im se status pogoršao za vrijeme lažnog laburiste Blaira, koji je inače uvijek bio pro EU. Stvorio se dojam da je nemogućnost samostalnog odlučivanja imala loše efekte po britansku ekonomiju, dakle EU je podnijela (donekle neopravdano) glavni teret lošeg položaja radnika.

Sve ovo dešavalo se na marginama priče o imigrantima, koja je preokupirala uglavnom glasače Konzervativne partije.
Ipak je onda najbolje svako za se. Eto ce sada sami odlucivati o svojoj sudbini, pa se mozda koje radno mjesto i vrati, funta ojaca, sta znas
stakasa

#2430 Re: Brexit

Post by stakasa »

omar little wrote:sirotinju i ekonomski nepotrebne sto prije treba strpavati u logore i ubijati. mislim, to je sve samo kamenje koje vuce obrazovane i prilagodjene prema dnu. dosta vise. cuj nije se iz pogonskog radnika preobratio u programera, bio inzinjera ili advokata i jos bi da zivi,wtf.
Pa eto zivi, bolje nego sto je zivio ali mu malo, hoce da se usporeduje sa programerom i advokatom. A Facebook ima svak...
Romanija

#2431 Re: Brexit

Post by Romanija »

Ovu politicku ekipu Torijevaca koja je primorala Kameruna na referendum uopce ne interesuje rezultat izlaska iz EU po drustvo i drzavu. Ovo je bio 30-godisnji usko-orjentisan ideoloksi projekat, i haman da dodje do armagedona oni ce biti 'gornji'.
jeza u ledja

#2432 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

Potrazih bezze GDP growth zadnje 2 godine i poredih UK sa FRA i GER. I vidim - kurko Britancima.
Naravno nije iznenadjujuce, kad skontas koliku je uzurpaciju sistema napravilo samo glasanje, pa onda sve ostalo sto je doslo, ali zanima me da li su sami Brexitovci to ocekivali? I sta su ocekivali da ce se desiti nakon toga?

I zar nije prosao onaj neki inicijalni period od 2 godine fore prije izlaska? Sta se desilo? Nisam pratio puno sori, zauzeti smo vamo nasim problemima. :D
omar little

#2433 Re: Brexit

Post by omar little »

Romanija wrote:Ovu politicku ekipu Torijevaca koja je primorala Kameruna na referendum uopce ne interesuje rezultat izlaska iz EU po drustvo i drzavu. Ovo je bio 30-godisnji usko-orjentisan ideoloksi projekat, i haman da dodje do armagedona oni ce biti 'gornji'.
nisu ga bas primorali, on je sam odlucio da sebi ne riskira izborni rezultat praveci od eu izborno pitanje pa im je, kratkopametno i stranacki naustrb buducnosti, obecao referendum da ih usutka. njega i osbourna isto tako nisu zanimali ni drustvo ni drzava kada su inzistirali na sizofrenoj austerity politici koja je dijelom odgovorna za rezultat.
Lakat Jebić

#2434 Re: Brexit

Post by Lakat Jebić »

jeza u ledja wrote:Potrazih bezze GDP growth zadnje 2 godine i poredih UK sa FRA i GER. I vidim - kurko Britancima.
Naravno nije iznenadjujuce, kad skontas koliku je uzurpaciju sistema napravilo samo glasanje, pa onda sve ostalo sto je doslo, ali zanima me da li su sami Brexitovci to ocekivali? I sta su ocekivali da ce se desiti nakon toga?

I zar nije prosao onaj neki inicijalni period od 2 godine fore prije izlaska? Sta se desilo? Nisam pratio puno sori, zauzeti smo vamo nasim problemima. :D
29. Mart 2019. je datum izlaska
omar little

#2435 Re: Brexit

Post by omar little »

Lakat Jebić wrote: 29. Mart 2019. je datum izlaska
dzesti lego, sto te nema na fudbalu? :D
Rockefeller

#2436 Re: Brexit

Post by Rockefeller »

jeza u ledja wrote:
I na kraju, mislim da je velika vecina neobrazovanih u zemljama Zapada, a koji nisu etnicke manjine, ipak bila u mogucnosti steci vise obrazovanja nego sto imaju, ili vise znanja u odredjenoj bransi, nego sto jesu. To je vise pitanje kulturnog miljea, porodicnog odgoja, itd, i naravno opet pitanje drzave i poreznih izdataka za obrazovanje i pomoc takvim ljudima, koji opet, najcesce, glasaju protiv toga. Zato su i imali one proteste prije par godina u vezi univerziteta u UK.
Tacno. Nedavno na poslu komentarisu migrante i ovaj jedan spominje kako jedan stranac moze imat vecu penziju od jednog Njemca. Ja ono wtf, covjek zaradio penziju svoju normalno, radom. On se cudi da drzava ne stoji iza njih a on npr ne zna sastavit tri recenice tacno na njemackom jeziku, majke mi.

Rekoh ja njemu, hajvanu jedan, glupane, koga boli q za tebe i takve kao ti. Il te ima il te nema. Sta to sto si domaci da ce ti neko zavrsavat skolu i platu zaradjivat.

Naravno isfuro se glupan.
Leverage

#2437 Re: Brexit

Post by Leverage »

jeza u ledja wrote:Potrazih bezze GDP growth zadnje 2 godine i poredih UK sa FRA i GER. I vidim - kurko Britancima.

Efekte Brexita treba posmatrati u godinama nakon izlaska.

Naravno da sada ima negativne efekte, to je tektonska promjena, a tržište ne voli takve promjene.

Slažem se sa konstatacijom da je za jednu grupu Torijevaca ovo generacijski projekat, o čemu sam i ranije pisao ovdje.
Lakat Jebić

#2438 Re: Brexit

Post by Lakat Jebić »

omar little wrote:
Lakat Jebić wrote: 29. Mart 2019. je datum izlaska
dzesti lego, sto te nema na fudbalu? :D
ma predizborna, zadevero se oko politika, pratim samo želju, seriju A, liverpool i NFL :mrgreen: :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2439 Re: Brexit

Post by Velkoski »

cyprus

#2440 Re: Brexit

Post by cyprus »

Ja sam sve bliže zauzimanju čvrstog stava da slabo obrazovane individue ne bi trebale imati istu težinu glasa kao visokoobrazovani... I boli me qrac što je to antidemokratski... Nije ni demokratija (ovakva kakva je sad) sveta krava...
Leverage

#2441 Re: Brexit

Post by Leverage »

cyprus wrote:Ja sam sve bliže zauzimanju čvrstog stava da slabo obrazovane individue ne bi trebale imati istu težinu glasa kao visokoobrazovani... I boli me qrac što je to antidemokratski... Nije ni demokratija (ovakva kakva je sad) sveta krava...
Treba težiti takvom društvu gdje će svi ili najveći broj individua biti do te mjere politički obrazovan da bilo koje druge razlike (formalno obrazovanje, inteligencija, itd.) jednostavno ne utiču presudno na ishod glasanja.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2442 Re: Brexit

Post by Velkoski »

cyprus wrote:Ja sam sve bliže zauzimanju čvrstog stava da slabo obrazovane individue ne bi trebale imati istu težinu glasa kao visokoobrazovani... I boli me qrac što je to antidemokratski... Nije ni demokratija (ovakva kakva je sad) sveta krava...
BUT RELEASE US FROM EU SHACKLES

:mrgreen:
jeza u ledja

#2443 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
daddy-kool

#2444 Re: Brexit

Post by daddy-kool »

Sad ih trolaju, upucaće se Britanci još koji put u nogu prije nego što izađu iz EU. :D
Leverage

#2445 Re: Brexit

Post by Leverage »

Da me neko nešto pita po ovoj temi, predložio bih referendum u dva koraka.

Prvi sa tri opcije:

1. Theresa May deal Brexit
2. No deal Brexit
3. Remain in EU

Ako niti jedna opcija ne bude imala preko 50% (što je potpuno izvjesno), opcija sa najmanje glasova otpada i na drugom referendumu bira se između dvije preostale opcije.

Rezultate da svi prihvate.
Kaligrafija

#2446 Re: Brexit

Post by Kaligrafija »

Tako je, to pravilo bi se sa sigurnoscu moglo primjeniti u BiH, gdje za Black Friday, kupis dvije diplome, po cijeni jedne i deset u pola s lukom! Vise doktora i magistara, nema komplet EU...! :D

Kad pocnu dolaziti masovno doktori i magistri sa priznatih svjetskih sveucilista u BiH i pocnu prakticno prenositi znanje u ekonomiji i nauci, onda bi se moglo primjeniti tvoje pravilo vijeca mudraca, do tad, mrka kapa...!
ioannes

#2447 Re: Brexit

Post by ioannes »

Rockefeller wrote:
jeza u ledja wrote:
Tacno. Nedavno na poslu komentarisu migrante i ovaj jedan spominje kako jedan stranac moze imat vecu penziju od jednog Njemca. Ja ono wtf, covjek zaradio penziju svoju normalno, radom. On se cudi da drzava ne stoji iza njih a on npr ne zna sastavit tri recenice tacno na njemackom jeziku, majke mi.

Rekoh ja njemu, hajvanu jedan, glupane, koga boli q za tebe i takve kao ti. Il te ima il te nema. Sta to sto si domaci da ce ti neko zavrsavat skolu i platu zaradjivat.

Naravno isfuro se glupan.
ti si pobrkao lončiće.

u njemačkoj je moguće
da jedan čovjek koji ni dana radnog staža nema, ima istu penziju kao onaj koji je radio 40 godina.
nije kriv taj koji nije ništa radio, jer i on mora od nečega živit... kriv je monstruozni neoliberalni sistem koji je NAMJERNO slomio prijašnji dobro funkcionirajući penzijski sistem....producirajući sve više penzionera koji u duboku starost moraju pored penzije radit da bi pokrili troškove ili kopat po kantama da bi skupili ambalažu
TAFKAP

#2448 Re: Brexit

Post by TAFKAP »

ioannes wrote:
ti si pobrkao lončiće.

u njemačkoj je moguće
da jedan čovjek koji ni dana radnog staža nema, ima istu penziju kao onaj koji je radio 40 godina.
nije kriv taj koji nije ništa radio, jer i on mora od nečega živit... kriv je monstruozni neoliberalni sistem koji je NAMJERNO slomio prijašnji dobro funkcionirajući penzijski sistem....producirajući sve više penzionera koji u duboku starost moraju pored penzije radit da bi pokrili troškove ili kopat po kantama da bi skupili ambalažu
Hajd pojasni malo detaljnije ovo sa osobom A i B.
geralt

#2449 Re: Brexit

Post by geralt »

ioannes wrote: u njemačkoj je moguće
Pozadina tog pravila je bila "ocuvanje tradicionalne porodice" od strane CDU/CSU, odnosno da se domacicama koje nikad nisu radile van kuce omoguci da imaju svoju penziju. Kad se pisao taj tekst, nije se razmisljalo o zloupotrebama, kojih btw ni danas nema u tolikoj mjeri da bi znacajno uticale na stabilnost sistema.

Svrha drzavne penzije je da ne umres od gladi pod stare dane i da nisi beskucnik, a podrazumijeva se da je onaj koji je radio 40 godina paralelno uplacivao i u privatni fond.
jeza u ledja

#2450 Re: Brexit

Post by jeza u ledja »

ioannes wrote:
ti si pobrkao lončiće.

u njemačkoj je moguće
Taj monstruozni neoliberalni sistem je tebi omogucio da tamo dodjes i radis na bausteli umjesto da sljakas po nekim hercegovackim vukojebinama, gdje ne bi imao vremena da palamudis o istom tom sistemu vec bi gledao kako da se u njega isparis.
Post Reply