Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
hadzinicasa

#2426 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote:Sjooo, hadži-krokodajl, jeste muhanati jedioci. :oops: :D :lol:

Nego, krokodile, haj' ti nama reci otkud tvoja fascinacija japanskom kulturom? :P
ccccc. mahalusho.
Krokodajl

#2427 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Mene uvijek tako uhvati panika za ramazan, pogotovo jer se dosta krećem po nemuslimanskim sredinama pa i kada recimo ne postim nešto pojedem onda kontam, šta ako je ovo sa svinjskom masti, šta ako je ovo prženo na tavi na kojoj se pekla i slanina, šta ako ona teta što dodaje kruh iz pekare koristi istu onu rukavicu što sa njom slaže i sendviče od dimljenog vrata :lol: :lol: :lol:

Ostalim danima slabo o tome razmišljam, ali kada dođe ramazan onda neki RED ALERT u glavi se upali pa mi svako i sve postane sumnjivo :D

A da nešto i u skladu sa temom kažem, bio sam u Turskoj par puta (nikada turistički :( ) ali nikada ni za vrijeme ramazana, čuo sam priču pa skoro od svakog Turčina kako oni kada dođu u Sarajevo za vrijeme ramazana kako se ovdje osjeti i dalje taj orijentalni stil ramazana i iftara, toga u Turskoj ima sve manje i manje, pa i po slikama vidim recimo kada su iftari u Turskoj da sve više pribjegavaju nekim zapadnjačkim jelima.
Za mene je uvijek asocijacija ramazana tahrana i lepine ramazanije, u Turskoj više praktično da nema neke asocijacije za ramazan i iftar, možda na istoku zemlje, ali EU dio pa do Ankare slabo.

A mislim da sam i na klixu čitao da mnogi Turci namjerno dolaze u Sarajevo za vrijeme ramazana da osjete taj duh Sarajeva za vrijeme ramazana.

Pa nešto razmišljam, a opet i to sam čuo od ljudi iz Italije, kako je Božić u Bosni tradicionalan a toga u Italiji ima sve manje i manje pa mnogi opet dolaze u Bosnu (i Hercegovinu vjerovatno) da osjete taj duh Božića.

Ostat ćemo posljednji bastion tradicije u Evropi kako su stvari krenule :D
piupiu

#2428 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote:ccccc. mahalusho.
:shooo: :lol:

Pa, baš je zanimljivo koliko je on fasciniran Japanom.
hadzinicasa

#2429 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by hadzinicasa »

da pauziram oftopicenje, danas sam u nekom zemljanom modu, teskom.

Opomena

Važno je, možda, i to da znamo:
čovek je željen tek ako želi -
I ako sebe celoga damo,
tek tada i možemo biti celi.

Saznacemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.

M.A.
Krokodajl

#2430 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

@piupiu

Fascinacija Japanskom kulturom, ne znam kada je to krenulo, ali ima sigurno 15 godina, u početku jedino što me kod Japanaca privlačilo bila je kinematografija pa sam gutao Kurosavine filmove ko lud, onda su krenuli i ostali, a onda i neke druge stvari su krenule postepeno.

Šta ja znam, gledam na njih kao na neku vrsti senseia, jer malo koji narod da je propatio tako i da pati a da iz svake nedaće izađu jači, Japanci su u posljednjih 100 godina imali toliko cunamija, ratova, zemljotresa, požari, bolesti, kuge, krize, a sve te rane brzo zacijele.

Kod nas se i 20 godina nakon rata priča o vremenu od 20 godina prije rata, u Japanu postoji jak sentiment na sva stradanja ali o tome šta je bilo nema priče, gotovo, idemo dalje. Mi u svemu tražimo opravdanje za neuspjeh, kod nas šta god da nevalja kriv je rat i krivi su drugi, kod nas je rat kriv što smo bolesni, što smo nezaposleni, što smo zaduženi, što nam političari nevaljaju opet nam kriv rat i EU.

U Japanu toga nema, imaju i oni svoje probleme ali ih rješavaju brzo i efikasno, ima i kod njih korupcije i mita, ali to kada se desi pada mrtva glava doslovno, i onda urade da do toga ne dođe. Evo primjer Fukushima-Daichi nuklearke, kada se desio potres 2011 mnoge stvari su iz korijena promjenili, ne samo u sistemu već i u vlastitim glavama, kod nas su bile poplave a nismo ništa naučili, apsolutno ništa, niti smo promjenili sistem niti smo promjenili u glavama, a kriv nam je neko drugi.

Japanac imao 2 nuklearne bačene, ali teško da će preko jezika preći riječ da je Amerikanac kriv za to (iako jeste) to je nepojmljivo, da je na nas ko bacio nuklearnu prije 400 godina mi bi i dan danas kleli tu državu i krivili je za neuspjeh.

Evo i ovaj primjer iz Fukuoke od prije par dana, propala raskrsnica u centru grada kroz 2 dana sve novo, na klixu komentar u stilu "Kod nas bi prošlo 6 mjeseci, dok prođe tender, pa ovo pa ono"

----

I sam oda uporedim, i Japan je dugo vremena bio jedna vrsta međunarodnog protektorata, gdje se njihove političare pitalo malo ili vrlo malo ali upravo u tom periodu je počeo nagli uspon Japana u svakom pogledu, jer su od zapada prihvatili neke korisne stvari koje su ukomponovali u svoje društvo, a one loše nisu prihvatili i nisu po svaku cijenu težili da se odreknu sebe i svoga zarad drugoga, kao što je slučaj kod nas.
Kod nas se otvori McDonalds ko da je restoran sa 3 mišelinove zvjezdice, u Japanu je McDolands došao davno ali i dalje je tabu tema razgovarati o ručanju u McD :D
piupiu

#2431 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Krokodajl wrote:@piupiu

Fascinacija Japanskom kulturom, ne znam kada je to krenulo, ali ima sigurno 15 godina, u početku jedino što me kod Japanaca privlačilo bila je kinematografija pa sam gutao Kurosavine filmove ko lud, onda su krenuli i ostali, a onda i neke druge stvari su krenule postepeno.

Šta ja znam, gledam na njih kao na neku vrsti senseia, jer malo koji narod da je propatio tako i da pati a da iz svake nedaće izađu jači, Japanci su u posljednjih 100 godina imali toliko cunamija, ratova, zemljotresa, požari, bolesti, kuge, krize, a sve te rane brzo zacijele...
Da, izuzetno stamen narod, sa nevjerovatnom disciplinom duha. :)

I fascinantna, fascinantna zemlja, sva satkana od suptilnosti - baš kao što piše ispod.

Ne znam jesi li vidio ovaj post sa početka teme?
piupiu wrote:9 principa japanske umjetnosti i kulture:

1. Vabi-sabi - nesavršenost
2. Mijabi - elegancija
3. Šibui - suptilnost
4. Iki - originalnost
5. Djohakju - sporost
6. Jugen - misterioznost
7. Geido - disciplina i etika
8. Ensou - praznina
9. Kawai - slatkoća, simpatičnost
Vabi-sabi je način života koji se fokusira na pronalaženje lepote u nesavršenstvu i prihvatanje prirodnog ciklusa razvijanja i propadanja.
Ova filozofija savršeno predstavlja svestran japanski pogled na svet, a s estetske strane je usmerena na lepotu prolaznosti.
Estetika vabi-sabija se ponekad opisuje kao jedna lepota koja je “nesavršena, prolazna i nepotpuna”.

http://lifecollege4life.blogspot.com.au ... ustva.html
piupiu

#2432 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Krokodajl wrote: Sarajevo za vrijeme ramazana da osjete taj duh Sarajeva za vrijeme ramazana.
Ne znam za duh (malo me nervira ta priča o sarajevskom 'duhu', ne vjerujem u duhove :D), ali Sarajevo stvarno ima posebnu atmosferu, poseban šmek tokom ramazana. Uvijek ga je imalo, mada je to sad malo previše komercijalizovano za moj ukus. No još uvijek u svemu tome ima neke neuhvatljive magije. I ova ilahija je posebna, baš je volim...

Krokodajl

#2433 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Evo sad jesam :D :kiss:

I jel kupi ko taj školegijum, jel Čehov i ako jest koja je knjiga :D
piupiu

#2435 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Stvoreni za školsku priredbu. :lol:
Vipera berus

#2436 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Vipera berus »

Krokodajl wrote:Evo sad jesam :D :kiss:

I jel kupi ko taj školegijum, jel Čehov i ako jest koja je knjiga :D
Ako je 17 zadnji broj Školegijuma, onda
Image
Challenger__

#2438 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Challenger__ »

John Cleese wrote:P.S.
Na 1:43 cujem gadnu kakofoniju... makar bila i proba - duvaci opasno fušere... :| :D :lol: :run:
Oki-doki. Ipak, ne bih bio tako strog. To je samo prva proba ("the first rehearsal"). Ipak, ti si maestro Džoni, poštujem.
piupiu

#2439 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Evo, da se i njega sjetimo...
U kolovozu 1908. godine, već u dubokoj starosti, Lava Nikolajeviča Tolstoja je shrvala teška bolest; vjerujući da će uskoro umrijeti, veliki je mislilac osjetio potrebu da se još jedanput obrati braći ljudima porukom, u kojoj je čitavo iskustvo života sažeo u jednoj riječi: LJUBAV. Svojstvo da ljubi ističe Tolstoj kao temeljno svojstvo i potrebu svakog čovjeka, dok odsutnost ljubavi smatra uzrokom svega zla. Oporavivši se toga puta, Lav Nikolajevič Tolstoj umro je dvije godine kasnije, 20. studenoga 1910., ostavljajući svoju zadnju poruku u amanet čovječanstvu.

http://www.prometej.ba/clanak/kultura/l ... udima-1384
¤ jelena ¤

#2442 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

Krokodajl wrote:

:pijani:
:thumbup: :thumbup:

Divna, predivna....

u to ime...

Image
Krokodajl

#2444 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Krokodajl »

Onda u tom ritmu..

Rano utru škembe čorba, posle sekoj svoja borba :D
Connaisseur Karlin

#2445 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

ideja letenja je zabiljezena jako rano, postavljena slika je jedna od najranijiih zabiljezenih iz Kine

Image
A Chinese inventor strapped rockets to his chair -- and disappeared.
:-D
piupiu

#2446 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Malo po angleški, malo po naški, zanimljiva kratka pričica o Marini i njenoj mami...

Last edited by piupiu on 20/11/2016 13:48, edited 1 time in total.
piupiu

#2447 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:
A Chinese inventor strapped rockets to his chair -- and disappeared.
:-D
Nekom leteći ćilim, nekom leteća stolica. :D
piupiu

#2448 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:
:thumbup: :thumbup:

Divna, predivna....
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Evo jedna i od mene:

I još jedna legendarna s juga, tamo odakle je Koštana:

arzuhal

#2449 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by arzuhal »

Pričam ahbabu svoje današnje haiku-razmišljanje: stih krivo je more je jedan od najmoćnijih koje je iznjedrio balkanski genij...

Pusti ti sve, nije budala nikad kriva, vazda je more... :-D
piupiu

#2450 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Krivo je more
More je krivo
Okuka

:D
Post Reply