nosara wrote:Dogovaraju nacin transporta svjeze nastancanih drahmica... Mislim da bi merkel i pici umrli na mjestu...vryzas wrote:Kakav pokeras![]()
...vadi frajko i drugog keca iz rukava.
Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
vryzas
#2426 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
belfy
#2427 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
meni nije jasno apsolutno nista sto ovdje ljudi pisu. ja se drzim nasih drzavnih mudrosti. jedna takva kaze: "posudi koliko mozes halaliti". znaci, ako je neko mogao da mi posudi milijardu, onda on ima puno vise i ta mu milijarda i nije nesto, pa bi bio red i da halali. sto bi se ja onda brinuo?
nego, mozemo li kako nagovoriti ove nase politicare da se vrate starim narodnim mudrostima?
nego, mozemo li kako nagovoriti ove nase politicare da se vrate starim narodnim mudrostima?
- nosara
#2428 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Uf, oni se medjusobno drze te mudrosti jos od '91...belfy wrote:meni nije jasno apsolutno nista sto ovdje ljudi pisu. ja se drzim nasih drzavnih mudrosti. jedna takva kaze: "posudi koliko mozes halaliti". znaci, ako je neko mogao da mi posudi milijardu, onda on ima puno vise i ta mu milijarda i nije nesto, pa bi bio red i da halali. sto bi se ja onda brinuo?
- ioannes
#2429 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Sad lupaju svi po varoufakisu ...
On je samo pijun koji je u ovoj cijeloj igri žrtvovan .
Niko u EU ne želi Grexit, samo to mediji izgleda ne mogu pročitat... Merkelovca je prije refernduma sa tsiprasom dogovorila kompromis, ovo sa varoufakisom je samo mazanje očiju i da svi na kraju izađu čistog obraza iz igre
On je samo pijun koji je u ovoj cijeloj igri žrtvovan .
Niko u EU ne želi Grexit, samo to mediji izgleda ne mogu pročitat... Merkelovca je prije refernduma sa tsiprasom dogovorila kompromis, ovo sa varoufakisom je samo mazanje očiju i da svi na kraju izađu čistog obraza iz igre
- jao_situacije
#2430 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ja koliko se sjećam historije oni i jesu doživjeli ekonomski slom pa dolazak hitlera na vlast zbog tih versajskih dugovaprog321 wrote:nosara wrote:
Kako bi se Njemačkoj, odnosno njenom zapadnom dijelu, olakšao oporavak i ekonomski razvitak, 1953. godine u glavnom grad Engleske potpisan je tzv. Londonski sporazum o dugu.
U njemu se nalazi 20-ak potpisa predstavnika svjetskih država među kojima su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kanada, Švedska i Grčka. Njihovim odobrenjem Zapadnoj Njemačkoj oprošteno je oko 50 posto duga u iznosu od tadašnjih 15 milijardi maraka.
Dug koji je svoje porijeklo vukao još od Versajskog sporazuma na kraju Prvog svjetskog rata potpisima u Londonu "razvučen" je na 30 godina otplate, mada je Berlin i 2010. godine isplatio dio duga u iznosu od oko 70 miliona eura.
Sporazum je bio vrlo značajan za dalji oporavak Njemačke privrede koja je za nekoliko decenija postala vodeća ekonomija Evrope.
Oprost 50 posto duga potpisala je i Jugoslavija koju je predstavljao Jakša Petrić, dok je u ime Grčke Berlinu oprostio Leon Melas.
15 dolara iz 1953. je kao danas 133... Odnos 15 milijardi maraka u eurima danas, pojma nemam, a zanima me... Znali iko...?
Taj je dug nastao nakon Versajskog sporazuma koji je NJemacka morala platiti saveznim snagama iz I svetskog rata kao otplatu na nanesenu stetu.
Nije taj dug Njemacka uzela u novcu, spickala sve to, i na kraju odlucila da ne plati.
Molim lijepo, objasnite detalje kad vec izvrcete izvan konteksta.
-
prog321
#2431 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Po drugi put kako Grci odjebu EU , i po drugi put Euro raste. Danas je 0.45% gore. I hajd' ti budi pametan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2432 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Putin je stvarno mašinakamen spoticanja wrote:To aleksise...to.ciprase...![]()
http://m.klix.ba/vijesti/svijet/grcka-s ... /150706074
- agnostic_front
#2433 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Momak ti si izgleda zalut'o ovdje.sema911s wrote:Uz pomoc brace rusa, crvenih kmera I serva CE da uniste euro, kapitaliste porodicu rotschild, rokenfelere, kraljicu Elizabetu,.,,Bodkin wrote:Sta kaze grci ce slomiti mmf i razbucati eurozonu
I himna CE da bude ona" bice amerika zemlja proleterska"
Kapitalizam je srušen, danas je već sedmi dan (day 7, year 0 A.C.).
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2434 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
mali_milojica wrote:Platio je Putin Olimpijadu 50 milijardi zbog meraka.kamen spoticanja wrote:To aleksise...to.ciprase...![]()
http://m.klix.ba/vijesti/svijet/grcka-s ... /150706074
Platit ce i SP u fudbalu toliko.
Dace i Grcima toliko samo da gleda ove iz EU kako se koprcaju
Veliki Vlad, ćovjek koji bere pare s drveča
- Thorgerson
#2435 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Jesi pametan. Nije fazon u tome da li neko duguje ili ne duguje.sportman1 wrote:sema911s wrote:sportman1 wrote:Sada je jasno da euro zona nece pustit grcku makar ne vratili ni jedan cent i evo sanse da ih grci naguze do kraja,da im ne vrate ama bas nista nazad.
svabe hoce drugu vladu u grckoj.
samo da ustraju i otpisat ce im cijeli dug. onda slijedi domino efekat i raspad euro zone.
samo da grci ustraju i ova vlada ostane.
Biste Li im vi oprostili dug, Il po svaku cijenu isli u naplatu,, dok Su grci pjevali skakali obicni svabo je rinoto po 10h,
ima li neko da ne duguje? nema.
problem je sam sistem koji je neodrziv i koji grci mogu da slome ako ustraju kao do sada.
Sto Estonci nisu zaduzeni, sto nisu Finci, Danci, Norvezani...jesu zaduzeni, ali nisu ko ovi lezihljebovi. Imaju ljude, ekonomiste, koji o tome brinu. Al grk je ko bosnjo, uzimaj, uzimaj...kredit na kredit...
Italijani su isto bili srljali, pa im uvedose mjere stednje. Malo se primirili. Grci kontali, jebe nam se, oprostit ce nam. Hoce al u q.
Ne kontam ovdje tu nekakvu podrsku grckoj, ko oni su zrtve. Uzeli lovu, spickali je...nek vrate. Ej, sad im krivi kreditori sto su im davali novac...pa zato sto su kontali da ce ovi mislit malo svojom tikvom...eto sto.
- vivaldi
#2436 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ko dzemilaCo0l wrote:Dobro ga ti provalivivaldi wrote:
problem je sto nijedna narod na planeti nije kompetentan da o ovoj temi odlucuje na refenredumu. narod naprosto nema toliko strucno znanje, a ovaj smjesko im sfuserio referendum u 3 dana.
ovi su ih naveli da glasaju tako kako su glasali. cak je i prvi ponudjeni odgovor na listicu bio ne.
narod je glasao protiv mjera stednja, ali znaju li za sta su glasali?
zna li narod kad ce banke biti otvorene?
mislim da ce brod prvi napustit varufakis uskoro, njemu je zena neka bogatasica i on ce se lako pedale ufatit (smislice neki razlog za neopozivu ostavku), a ne znam sta ce ovaj glavni smjesko skontat.
al nisam bas ocekivao ovako brzo
-
jefferson
#2437 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
joj ja sta drzavi Varoufakis uradi.
Jbt, pa to ni Bicakcic, Brankovic i ostali nama nisu uradili za 25 godina.
Jbt, pa to ni Bicakcic, Brankovic i ostali nama nisu uradili za 25 godina.
- ioannes
#2438 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
da je balkanac najveća stoka na svijetu...
Balkanska sirotinja se ne solidarizira sa grčkom sirotinjom, nego čak pljuje po njima jer misli da su mu oni neprijatelji a ne prokleti bankari i lobisti koji su sve ovo zasrali.
bem ti fukaru
Balkanska sirotinja se ne solidarizira sa grčkom sirotinjom, nego čak pljuje po njima jer misli da su mu oni neprijatelji a ne prokleti bankari i lobisti koji su sve ovo zasrali.
bem ti fukaru
- It_is_a_Leclerc
#2439 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Upravo su ovi što su sada dio vlasti u Grčkoj dali 1993. Karadžiću orden za "promicanje mira". No, to njihovim forumskim advokatima, "ljevičarima" i komunistima ništa ne znači. Oni bi i preko toga prešli, samo za interese "više sile".moa wrote:Ovi grci su fasisti, podrzavali su i slali svoje dobrovoljce da pucaju po mom gradu, moje roditelje, moje prijatelj, komsije, sugradjane..
Volio bih da Grčka doživi slom, i da ih istjeraju iz EU.
-
jefferson
#2440 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kad si tako zabrinut za sirotinju, de nama koji en znamo bolje objasni ko je natjerao sirotinju da uzima kredite?ioannes wrote:Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
bem ti fukaru
- ioannes
#2441 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ne znam kako da ti čovjek to na jednostavan način pokuša objasnit... Čini mi se da će biti suludo.jefferson wrote:Kad si tako zabrinut za sirotinju, de nama koji en znamo bolje objasni ko je natjerao sirotinju da uzima kredite?ioannes wrote:Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
bem ti fukaru
Ovo nije bila Grčka kriza, ovo je bila bankarska kriza...
i nisu se spašavali Grci nego su se spašavale internacionalne banke koje su kockale i spekulirale sa Grčkim bankama i umjesto da se puste Grčke banke da bankrotiraju i time bi zapadne banke morale same platiti račun... Ali to se nije dogodilo nego platili su građani Grčke rezom plaća i štednjom.
To se zove "dobitke privatiziraj a gubitke socijaliziraj"
To ti u prevodu znači kad bankari kockaju i dobiju onda se bogate a kad izgube onda porezni obveznici plaćaju račun.
Ali zaboravi sve... Bitno je da su vam političari i mediji konstruirali sliku o zlim i lijenim Grcima da bi mogli liječit svoje komplekse
-
jefferson
#2442 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Cekaj, hoces reci Grcka drzava ne duguje pare nego Grcke banke duguju jel?ioannes wrote:Ne znam kako da ti čovjek to na jednostavan način pokuša objasnit... Čini mi se da će biti suludo.jefferson wrote:Kad si tako zabrinut za sirotinju, de nama koji en znamo bolje objasni ko je natjerao sirotinju da uzima kredite?ioannes wrote:Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
bem ti fukaru
Ovo nije bila Grčka kriza, ovo je bila bankarska kriza...
i nisu se spašavali Grci nego su se spašavale internacionalne banke koje su kockale i spekulirale sa Grčkim bankama i umjesto da se puste Grčke banke da bankrotiraju i time bi zapadne banke morale same platiti račun... Ali to se nije dogodilo nego platili su građani Grčke rezom plaća i štednjom.
To se zove "dobitke privatiziraj a gubitke socijaliziraj"
To ti u prevodu znači kad bankari kockaju i dobiju onda se bogate a kad izgube onda porezni obveznici plaćaju račun.
Ali zaboravi sve... Bitno je da su vam političari i mediji konstruirali sliku o zlim i lijenim Grcima da bi mogli liječit svoje komplekse
I opet, ko je trazio i potpisao kredite od tih banaka? Njemacka spasava SVOJE banke, naravno, ali zna se ko je potpisao te kredite. Eto sad, mogu svi kolektivno da uzivaju u blagodetima olimpijade iz 2004 koja ej organizovana jer je "dosao red" na grcku, novi metro koji slabo ko koristi itd, itd, itd.
-
mg
#2443 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Grčka vlada je uzela pare, kako bi kad je trebalo zadržala fotelje. Kao što rade i naši.
Kad su krediti došli na naplatu, ne vračaju kredite oni koji su ih uzimali. Oni su odavno preraspoređeni.
Nikšićeva vlada je spičkala dvije tranše MMF-a al račune polagala nije, samo su "demokratski" otišli. Bez trunke odgovornosti.
I sad, hoće li Nas trebati neko da žali? Neće.
Ne žalim ni ja Grke, krpili rupe kreditima i okretali glavu od problema! Utaja poreza, itd. Nezaposlenost rješavali zapošljavanjem u administraciji...
Kad su krediti došli na naplatu, ne vračaju kredite oni koji su ih uzimali. Oni su odavno preraspoređeni.
Nikšićeva vlada je spičkala dvije tranše MMF-a al račune polagala nije, samo su "demokratski" otišli. Bez trunke odgovornosti.
Ne žalim ni ja Grke, krpili rupe kreditima i okretali glavu od problema! Utaja poreza, itd. Nezaposlenost rješavali zapošljavanjem u administraciji...
- Drvosjeca iz Dejcica
#2444 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ima smisla to što pišeš.mg wrote:Grčka vlada je uzela pare, kako bi kad je trebalo zadržala fotelje. Kao što rade i naši.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2445 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Pa nije jedina Grcka koja nema para... ovo sto grcka prolazi sada, ce za godinu dana dostici sljedece zemlje:
Da vidimo u % ko ima kakv problem vezano sa BNP.
Svi znamo da je grcki dug oko 180% tog istog BNP.
Italija (zanimljivo) 133% a jos je znatno "veca" enokomija, a dug im u porastu abnormalnom, vec do ljeta sljedece racunajo da ce nadmasiti 150% a gdje su jos izbjeglice i sl.
Portugal se izvuko iz krize? Jes al u panjevima. Dug dostize 130%, odnosno trenutno je 127,7% - sa godisnjim porastom od nepunih 11% pa racunajte.
Irska i Belgija imaju dug od 107% Da nepricam da Valonija je bankrotirala u Belgiji, isto kao sto je Koroska bankrotirala u Austriji zbog Hypo Alpe Adria banke koja je smrznuta. Spanija na nepunih 100%. Francuska samo 1% manje od Spanije. Slovenija i Austrija imaju oko 85% - do kraja godine se racuna da se Slovenija dostici oko 100%, a Austrija nadmasiti za koji %.
Pet drzava iz EU koje imaju ispod 50% - Estonija sa najmanjim svega 9%, zatim Luxembourg sa 27%, Ceska sa 40% (nema euro), Danska 40% (nema euro) Svedska sa 44% (nema euro).
Isti scenario ceka Portugal i Italiju osim ako nebude neke Sjeverno Korejske diktature iz kabineta EU aka demokratija pomoci i sl.
Da vidimo u % ko ima kakv problem vezano sa BNP.
Svi znamo da je grcki dug oko 180% tog istog BNP.
Italija (zanimljivo) 133% a jos je znatno "veca" enokomija, a dug im u porastu abnormalnom, vec do ljeta sljedece racunajo da ce nadmasiti 150% a gdje su jos izbjeglice i sl.
Portugal se izvuko iz krize? Jes al u panjevima. Dug dostize 130%, odnosno trenutno je 127,7% - sa godisnjim porastom od nepunih 11% pa racunajte.
Irska i Belgija imaju dug od 107% Da nepricam da Valonija je bankrotirala u Belgiji, isto kao sto je Koroska bankrotirala u Austriji zbog Hypo Alpe Adria banke koja je smrznuta. Spanija na nepunih 100%. Francuska samo 1% manje od Spanije. Slovenija i Austrija imaju oko 85% - do kraja godine se racuna da se Slovenija dostici oko 100%, a Austrija nadmasiti za koji %.
Pet drzava iz EU koje imaju ispod 50% - Estonija sa najmanjim svega 9%, zatim Luxembourg sa 27%, Ceska sa 40% (nema euro), Danska 40% (nema euro) Svedska sa 44% (nema euro).
Isti scenario ceka Portugal i Italiju osim ako nebude neke Sjeverno Korejske diktature iz kabineta EU aka demokratija pomoci i sl.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#2446 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ioannes wrote:Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
bem ti fukaru
kakvo god da je rješenje grčke krize sirotinja je svakako donja...nema ovdje mjesta za priču o solidarnosti sa narodom jer je tema politička i pitanje je solidarnost ili ne sa grčkom vladom, a ona zaslužuje taman toliko solidarnosti koliko i Pederalna i Šumska vlada sad kad kukaju da nema para i kao jedino rješenje vide još kredita
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2447 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Dok je papa u Rimu ja se za Italiju ne bojim 
- Alfons Kauders
#2448 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ne zalim ni nas narod sto bira idiote i gladuje, a treba da zalim grke koji biraju idiote... s tim sto je u nas peeeMzija 300 mara, a u njih 1800JoseMujica wrote:ioannes wrote:Kad čovjek čita ovu temu, dođe do zaključka
bem ti fukaru
kakvo god da je rješenje grčke krize sirotinja je svakako donja...nema ovdje mjesta za priču o solidarnosti sa narodom jer je tema politička i pitanje je solidarnost ili ne sa grčkom vladom, a ona zaslužuje taman toliko solidarnosti koliko i Pederalna i Šumska vlada sad kad kukaju da nema para i kao jedino rješenje vide još kredita
ko ih jebe
-
Bodkin
#2449 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Hoce mi makroekonomisti reci koliki procenat gdp japana je dug i hoce mi objasniti kako nisu propali prije 20 godina
- ioannes
#2450 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
To ti je najbolji primjer...Bodkin wrote:Hoce mi makroekonomisti reci koliki procenat gdp japana je dug i hoce mi objasniti kako nisu propali prije 20 godina
Imaju preko 200 % duga ,ali nije u tome štos
Koliko duga imaš nego koliko procenata kamate plaćaš...
Ko da je Japan ikad u stanju svoj dug vratiti, naravno da nije . Jer postoji internacionalna bagra koja djeli slova i pluseve tipa A++ itd.