Windows 10

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#2426 Re: Windows 10

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jbt. gledam licenca za WIN10 na e-bay 10$. Ja još držim WIN7 i sve se dvoumim da li da pređem na WIN10. :roll:
Mega Man X

#2427 Re: RE: Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

kolegione wrote: da li je konzumacija resursa u firefoxu jos uvijek bolesno velika?

U odnosu na druge...
S obzirom na to da Chrome zna da jede RAM ko niko, Mozilla je mnogo bolje rješenje to tom pitanju.
kolegione

#2428 Re: RE: Re: RE: Re: Windows 10

Post by kolegione »

Mega Man X wrote:
kolegione wrote: da li je konzumacija resursa u firefoxu jos uvijek bolesno velika?

U odnosu na druge...
S obzirom na to da Chrome zna da jede RAM ko niko, Mozilla je mnogo bolje rješenje to tom pitanju.
hvala moram probati odavno nisam koristio firefox
zforumas

#2429 Re: Windows 10

Post by zforumas »

Je li ko vec probao Vivaldi brower?
DonieBrasco

#2430 Re: Windows 10

Post by DonieBrasco »

Ja na Windows 7 nemam nikakvih problema sa Chrome imam 6gb ram-a, radi sasvim normalno i meni licno brzo. Također imam i Mozilu i ona radi sasvim normalno.

W10 nisam probao pa ne mogu reci da li ima neka poveznica za probleme sa Chrome.
TheWatcher

#2431 Re: Windows 10

Post by TheWatcher »

DonieBrasco wrote:Ja na Windows 7 nemam nikakvih problema sa Chrome imam 6gb ram-a, radi sasvim normalno i meni licno brzo. Također imam i Mozilu i ona radi sasvim normalno.

W10 nisam probao pa ne mogu reci da li ima neka poveznica za probleme sa Chrome.

takodjer kod mene je win 8.1 i chrome radi odlicno.dosta mi je brzi od mozille :izet: Verzija 54.0.2840.87 m (64-bit)
Rugafet

#2432 Re: RE: Re: Windows 10

Post by Rugafet »

kolegione wrote:da li je konzumacija resursa u firefoxu jos uvijek bolesno velika?

U odnosu na druge...
Ako koristis Win10. probaj Edge, ako ti je problem 'potrosnja resursa' jer ovaj mali je neprimjetan za sustav
amar1994

#2433 Re: Windows 10

Post by amar1994 »

Meni se mozilla na desetci preporodila :D
Raigor Stonehoof

#2434 Re: Windows 10

Post by Raigor Stonehoof »

Ma chrome je 10 puta brzi od ff, zato mi ga i zao ukinut
Qler

#2435 Re: Windows 10

Post by Qler »

A opet opera pojam brzine za Chrome :) ona mi je postala primarni browser. Fakat su je utegli sramota.
zforumas

#2436 Re: Windows 10

Post by zforumas »

Qler wrote:A opet opera pojam brzine za Chrome :) ona mi je postala primarni browser. Fakat su je utegli sramota.
zforumas wrote:Je li ko vec probao Vivaldi brower?
Ovaj Vivaldi je derivat Opere i mnogo je brzi. Vrijedi probati
Qler

#2437 Re: Windows 10

Post by Qler »

Probao sam, doduse bio je rana verzija... nije mi bas legao. Ima li vivaldi LastPass plugin?
zforumas

#2438 Re: Windows 10

Post by zforumas »

Qler wrote:Probao sam, doduse bio je rana verzija... nije mi bas legao. Ima li vivaldi LastPass plugin?
Kod mene LasPass fercera bez problema.
aditon

#2439 Re: Windows 10

Post by aditon »

Kakva crna potrošnja resursa...to je možda bilo nekad prije 10 godina ali danas to definitivno nije tačno. Razlika između Chrome-a i Mozzile je ustvari u brzini rada, mada s SSD diskom ni tu nema bitne razlike jer sve jednostavno radi na jedan klik mišem. Ja otvorim npr pod 25 tabova, bilo Chrome ili Mozzile i potrošnja RAM-a u oba slučaja iznosi 3-4 gige (ukupno), dakle ništa toliko drastično...osim ako imate 4 gige RAM-a ukupno na raspolaganju.
zforumas

#2440 Re: Windows 10

Post by zforumas »

aditon wrote:Kakva crna potrošnja resursa...to je možda bilo nekad prije 10 godina ali danas to definitivno nije tačno. Razlika između Chrome-a i Mozzile je ustvari u brzini rada, mada s SSD diskom ni tu nema bitne razlike jer sve jednostavno radi na jedan klik mišem. Ja otvorim npr pod 25 tabova, bilo Chrome ili Mozzile i potrošnja RAM-a u oba slučaja iznosi 3-4 gige (ukupno), dakle ništa toliko drastično...osim ako imate 4 gige RAM-a ukupno na raspolaganju.
Haj'mo sad mjeriti cune...
Treba da shvatis da 98% korisnika nema SSD disk niti ima vise od 4 GB RAM-a.
aditon

#2441 Re: Windows 10

Post by aditon »

zforumas wrote:
aditon wrote:Kakva crna potrošnja resursa...to je možda bilo nekad prije 10 godina ali danas to definitivno nije tačno. Razlika između Chrome-a i Mozzile je ustvari u brzini rada, mada s SSD diskom ni tu nema bitne razlike jer sve jednostavno radi na jedan klik mišem. Ja otvorim npr pod 25 tabova, bilo Chrome ili Mozzile i potrošnja RAM-a u oba slučaja iznosi 3-4 gige (ukupno), dakle ništa toliko drastično...osim ako imate 4 gige RAM-a ukupno na raspolaganju.
Onda nije do firefoxa ili chromea već do vaših prahistorijskih kompjutera, sorry ali tako je... I ovaj moj komentar nije bio zlonamjeran ni u kom smislu, kao što si možda ti to doživio.
avaks

#2442 Re: Windows 10

Post by avaks »

4GB postao standard na telefonima, a na računarima je odavno 4GB prevaziđeno tako da ti računica i nije baš na mjestu...
Ko god koristi računar za iole išta ozbiljnije od surfanja i youtubea ima barem 6 ili 8GB rama, a po nekom mom kontu takvih je puno više od 2%.
A vala barem ram danas nije skup :mrgreen:
zforumas

#2443 Re: Windows 10

Post by zforumas »

aditon wrote:
zforumas wrote:
Onda nije do firefoxa ili chromea već do vaših prahistorijskih kompjutera, sorry ali tako je... I ovaj moj komentar nije bio zlonamjeran ni u kom smislu, kao što si možda ti to doživio.
"Prahistorijski kompjuteri" su vecina poslovnih laptopa...po tebi. To sta ja koristim nije tema nego kazem da inace raja nema SSD ili tolike kolicine RAM-a. Nisam ni mislio da je zlonamjeran ali moras malo sire da gledas. Skontaj koliko u procentima iznosi tih tvojih 3-4GB RAM-a koji jedan obicni Internet Browser koristi pa se malo zapitaj.
avaks wrote:4GB postao standard na telefonima, a na računarima je odavno 4GB prevaziđeno tako da ti računica i nije baš na mjestu...
Ko god koristi računar za iole išta ozbiljnije od surfanja i youtubea ima barem 6 ili 8GB rama, a po nekom mom kontu takvih je puno više od 2%.
A vala barem ram danas nije skup :mrgreen:
i ti ga pretjera sa telefonima i standarnom ali hajd :-) Za sto to prosjecan korisnik koristi racunar osim za surfanje, youtube, facebook i evenutalno neki Office proizvod i to je to.
To sto ti, ja i jos neki koristimo racunare da od toga zivimo i ulazemo u njih kao u osnovno sredstvo za rad, ne znaci da svi ostali ugradjuju svakih par mjeseci dodatnu plocicu RAM-a ili SSD disk
aditon

#2444 Re: Windows 10

Post by aditon »

Činjenica je da se developeri bilo kog sowtware neče prilagođavati korisnicima a pogotovo ne standardima u BiH. Korisnik svoj hardware treba prilagoditi trenutnim standardima. To što smo mi zadnja rupa na sviralu u svemu je samo naš problem. Ali predlažem, da ne spamamo temu s browserima jer već postoji slična tema na forumu.
avaks

#2445 Re: Windows 10

Post by avaks »

Pa jarane telefoni od 150$ dolaze sa 3GB rama i 32GB prostora (Kinezi rules) dok ovi skuplji standardno sa 4GB, već ćeš do godine imati i sa 6GB kako je krenulo :lol: Nije preseravanje nego potreba.
Ne živim od računara ali koristim za gaming i odavno imam 8GB rama (nekad od 2010te ili 11te i tada nije bio skup) a evo ovih dana kontam da uzmem 16 baš zbog tih caka, pokreneš igru ode na nju 4-5, windows uzme nešto sebi i ako trebaš još neki treći program pokrenuti prc :mrgreen:
SSD isto odavno koristim i vala kome god sam preporučio spominje me dan danas (u pozitivnom smislu). Ko je jednom probao ne vraća se na mehaničke, barem što se sistema tiče :D
E sada ako je puno dati 80KM za SSD i 30-40KM za 8GB rama to je već druga priča, po meni je to nužda i za prosječnog korisnika pogotovo danas i odgovorno tvrdim da sigurno polovica korisnika ima barem 8GB rama danas (ko kupuje nov računar) do ssd ne toliko ali sada da je 98% korisnika na mehaničkom disku i 4GB rama je promašaj. Doduše, možda si mislio na Bosnu :mrgreen:
Odosmo daleko od teme :lol:
zforumas

#2446 Re: Windows 10

Post by zforumas »

Sto odmah ne kazes da si gamer, da zavrsimo s pricom :run:
Mega Man X

#2447 Re: Windows 10

Post by Mega Man X »

16GB RAM ovdje i bez problema Mozilla radi.

Ja sam prije koristio Chrome, ali zbog jedne gluposti me je natjerao da pređem na Mozillu i nisam više nikad pomišljao na Chrome nakon toga.

Naime, na Chrome-u na Youtube (desni klik na video > Stats for nerds) nijedan klip nisam mogao pokrenut. Ako pokrene, kvaliteta automatski padne na 144p. Connection speed na Stats for nerds je bilo oko 100 Kbps. Sve sam probavao i nije uopšte nikad htio se problem popraviti, bez obzira na reinstall, updejtovanje itd.

Tako da lagano pređem na najvećeg suparnika, Mozillu, koju sam još davno koristio, dok nije Chrome izašao. Bez problema učita komplet video čak i na 1080p 60fps a Connection speed bude 9800-10000 Kbps.

Stats for nerds, ako nekoga zanima je ovo:

Image
Last edited by Mega Man X on 07/11/2016 14:59, edited 1 time in total.
avaks

#2448 Re: Windows 10

Post by avaks »

Pa sad ti velim da je 4GB malo i za proječnog korisnika postalo hehe, doduše windows 10ka je lakši na resursima tj ne uzima kao prethodnici (7ca recimo ili xp ne daj bože). Ali otvoriš browser i nekoliko tabova, pustiš muziku, u pozadini radi još skype, antivirus možda i kreneš da kucaš u office nešto a računar ne može da podnese :) Znači ništa pretjerano, više nego prosječno samo je trend takav...
Što se gaminga tiče, evo ovaj COD zadnji što je izašao uzme na 1080p nekih 7GB VRAMA (grafičkog rama) tako da je za gaming smiješno pričati više o 8GB rama pa tu možemo i završiti priču što veliš :mrgreen:
zforumas

#2449 Re: Windows 10

Post by zforumas »

avaks wrote:Pa sad ti velim da je 4GB malo i za proječnog korisnika postalo hehe, doduše windows 10ka je lakši na resursima tj ne uzima kao prethodnici (7ca recimo ili xp ne daj bože). Ali otvoriš browser i nekoliko tabova, pustiš muziku, u pozadini radi još skype, antivirus možda i kreneš da kucaš u office nešto a računar ne može da podnese :) Znači ništa pretjerano, više nego prosječno samo je trend takav...
Što se gaminga tiče, evo ovaj COD zadnji što je izašao uzme na 1080p nekih 7GB VRAMA (grafičkog rama) tako da je za gaming smiješno pričati više o 8GB rama pa tu možemo i završiti priču što veliš :mrgreen:
Sve ja razumijem sta hoces da kazes, ali ja sam godinama radio s tim "obicnim"ljudima i znam kakve racunare raja vecinom ima. Sada radim za kompaniju koja ima oko 210 000 radnih stanica od cega preko 150 000 nema vise od 4GB RAM-a.

Ne prate svi trendove, nisu svi u mogucnosti niti im je prioritet napucavati komp. Jednostavno ljudi se strpe i to je to.
Maharadza

#2450 Re: Windows 10

Post by Maharadza »

Ima li ko iskustva sa ovim OEM licencama što su po kinguin-u i sl. stranicama 20-30 eura? Jel to uopšte legalno za koristiti ili će ih MS ukinuti nekad?! :D
Post Reply