Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
IcedMFEarth

#2426 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Stvarno sve se poklapa...
Dozer

#2427 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Putovanje kroz vrijeme?
Posto je obilazio druge svjetove, zar ne, zasto je nemoguce da je mogao putovati i kroz vrijeme?

Zasto u tom dijelu gdje se u Kur'anu kaze da je putovao i na druge svjetove ne pise i - kako je to radio?
Chagalj

#2428 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Putovanje kroz vrijeme?
Posto je obilazio druge svjetove, zar ne, zasto je nemoguce da je mogao putovati i kroz vrijeme?

Zasto u tom dijelu gdje se u Kur'anu kaze da je putovao i na druge svjetove ne pise i - kako je to radio?
Putovanje kroz vrijeme?
za sad se nema dokaza za takvo nesto
nije to isto
pa pise u Kuranu samo sto necitas, kaze se jasno da je to bio san koji je usnio, ali istinit san.
Chagalj

#2429 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Putovanje kroz vrijeme?

ja mislim da je ovo vrhunac do kojih granica dolazi nevjerovanje u Kuran onih koji ga negiraju, dzaba iako se prizna da ima nesto nadnaravno u njemu ali ce se to prije pripisati vanzemaljcima koji nepostoje ili bolje reci koje jos niko nikad nije vidio (na stranu to sa dzinnima, oni nisu vanzemaljci, oni su na zemlji samo druga dimenzija) i putovanju kroz vrijeme koje jos niko nikad nije dokazao, znaci 2 greske, (vanzemaljci i putovanje kroz vrijeme) prije vjerovati u ovo nego u Boga :-) .
Dozer

#2430 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Super si ti meni...
pa pise u Kuranu samo sto necitas, kaze se jasno da je to bio san koji je usnio, ali istinit san.
Jok, eto, ljudima koji su se jos trzali kad cuju grom i vide munju, reci ce - ja sam malo skoknuo u drugu dimenziju, a bio sam malo i na onoj tamo planeti, samo sto je ne vidite golim okom.

Logican rezultat takve izjave bi bio - da ga naloze. Na jakoj vatri, za svaki slucaj.
ja mislim da je ovo vrhunac do kojih granica dolazi nevjerovanje u Kuran onih koji ga negiraju, dzaba iako se prizna da ima nesto nadnaravno u njemu ali ce se to prije pripisati vanzemaljcima koji nepostoje ili bolje reci koje jos niko nikad nije vidio (na stranu to sa dzinnima, oni nisu vanzemaljci, oni su na zemlji samo druga dimenzija) i putovanju kroz vrijeme koje jos niko nikad nije dokazao, znaci 2 greske, (vanzemaljci i putovanje kroz vrijeme) prije vjerovati u ovo nego u Boga :-) .
Vanzemaljci postoje. Mislim da sam ti dao dovoljno linkova na klipove koji to i te kako potvrdjuju. Osim ako ti fakat ne mislis da krave mogu levitirati i 100m od zemlje ili da je ono pored Sunca neko "vozilo" u kojem se dzinni vozikaju okolo...
Naravno, ovo bas i nije u skladu s tvojom tvrdjom da su dzinni u drugoj dimenziji jer, ako jesu, kako ih onda vidimo pored Sunca? ;)
Druga dimenzija - jos nema dokaza, ali, eto...ti tvrdis da postoji. Ono pored Sunca je, ipak, u nasoj dimenziji, pa je samim tim jasno da ono nisu nikakvi dzinni, nego nesto drugo ;)
Ali, ti vjerovatno ne zelis vjerovati svojim ocima i ostaces pri svom imaginarnom vjerovanju na bazi onoga sto je napisano prije 1500 godina ;)

Ako postoji druga dimenzija, za koju jos nema dokaza, zasto onda ne bi bilo moguce i putovanje kroz vrijeme, bilo u proslost, bilo u buducnost?
Chagalj

#2431 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dozer wrote:Super si ti meni...
Jok, eto, ljudima koji su se jos trzali kad cuju grom i vide munju, reci ce - ja sam malo skoknuo u drugu dimenziju, a bio sam malo i na onoj tamo planeti, samo sto je ne vidite golim okom.

Logican rezultat takve izjave bi bio - da ga naloze. Na jakoj vatri, za svaki slucaj.
Vanzemaljci postoje. Mislim da sam ti dao dovoljno linkova na klipove koji to i te kako potvrdjuju. Osim ako ti fakat ne mislis da krave mogu levitirati i 100m od zemlje ili da je ono pored Sunca neko "vozilo" u kojem se dzinni vozikaju okolo...
Naravno, ovo bas i nije u skladu s tvojom tvrdjom da su dzinni u drugoj dimenziji jer, ako jesu, kako ih onda vidimo pored Sunca? ;)
Druga dimenzija - jos nema dokaza, ali, eto...ti tvrdis da postoji. Ono pored Sunca je, ipak, u nasoj dimenziji, pa je samim tim jasno da ono nisu nikakvi dzinni, nego nesto drugo ;)
Ali, ti vjerovatno ne zelis vjerovati svojim ocima i ostaces pri svom imaginarnom vjerovanju na bazi onoga sto je napisano prije 1500 godina ;)

Ako postoji druga dimenzija, za koju jos nema dokaza, zasto onda ne bi bilo moguce i putovanje kroz vrijeme, bilo u proslost, bilo u buducnost?
to sto ti nazivas zemaljci za mene su dzinni, ja sam vjerovanja da su to dzinni koji su usli samo u nasu dimenziju.
Towelie

#2432 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Zapravo to jesu dzini. Oni jesu inicijalno u drugoj dimenziji, ali imaju nacina da dodju u nasu dimenziju kroz portale. Jedini problem je sto njihova tela nisu podesna za duzi boravak u nasim uslovima, te moraju da zaposedaju ljude.
Druga dimenzija - jos nema dokaza, ali, eto...ti tvrdis da postoji.
Nema dokaza, ali samo zato sto mi vise dimenzije ne moze ni da pojmimo. M-teorija kaze da cak ima 11 dimenzija. Pogledaj ovaj zanimljiv video.
Puno je problema sto se tice putovanja kroz vreme. Tu je poznati deda-unuk paradoks, zatim i cinjenica da trenutno kod nas nema ljudi koji su dosli iz buducnosti sto verovatno znaci da vremeplov nikada nije ni izmisljen zapravo.
Last edited by Towelie on 11/09/2014 16:50, edited 1 time in total.
sigh

#2433 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Cuj drustvena pravila :-) Pa svako naprednije drustvo ima bolja, pravednija, moralnija pravila od bilo koje religije. :)
S4mpion

#2434 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

:D
sigh

#2435 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Pa jel apsolutna istina ili nije, ako jeste onda bi svi trebali zivjeti po tome i uzivati u tim odnosima sto uredjuje religija. Udarci bicem nisu vise idealno rjesenje ili grijesim. :D Mozda smo mi ljudi ipak razumom bolje skontali od religije kako da uredimo drustvo :wink:
S4mpion

#2436 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Ne znam jesi li društvena pravila skontao bolje od religije. :D Ako su ti roditelji, nane, dede i ostali preci, bili vjernici onda ti ne možeš isključivati religiju iz društvenih pravila. :D
sigh

#2437 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

S4mpion wrote:Ne znam jesi li društvena pravila skontao bolje od religije. :D Ako su ti roditelji, nane, dede i ostali preci, bili vjernici onda ti ne možeš isključivati religiju iz društvenih pravila. :D
Oni su bili ljudi prije svega sa urodjenim alatima kako da korisno djeluju i funkcionisu u drustvu. Ne iskljucujem ja religiju iz drustvenih pravila medjutim njena uloga je preuvelicana. Mozda je bila aktuelna u toj domeni prije hiljadu godina i iz danasnje perspektive tu je imala velikih promasaja, kao sto ima i danas u mjestima gdje se prevelika uloga daje religiji. Cak bih se usudio reci da je dugo vremena stajala u putu efektivnom razvoju humanosti i razvoju covjecanstva. Danas je jednostavno u tom pogledu relikt proslosti za napredna drustva. :D
hrastov žižak

#2438 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by hrastov žižak »

Zapravo to jesu dzini. Oni jesu inicijalno u drugoj dimenziji, ali imaju nacina da dodju u nasu dimenziju kroz portale. Jedini problem je sto njihova tela nisu podesna za duzi boravak u nasim uslovima, te moraju da zaposedaju ljude.
jest, ja jenom nagraiso na džinski spejs šatl
sigh

#2439 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

:lol: Ovdje je klip relevantan naucni dokaz za amatersko postavljenu tezu o nekoj pojavi koja je plod maste. :izet: Ovo Area 51 meets Abraham je najbolja diskusija koju sam procitao ovdje. Znaci Star Trek je ustvari bio intergalakticki vjerski serijal :D
dresdener78

#2440 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dresdener78 »

:shock: :shock: :shock:
čitajući neke postove ovdje kažem sebi "Hvala Bogu što smo u familiji već u trećoj generaciji ateisti"...
S4mpion

#2441 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

sigh wrote:
S4mpion wrote:Ne znam jesi li društvena pravila skontao bolje od religije. :D Ako su ti roditelji, nane, dede i ostali preci, bili vjernici onda ti ne možeš isključivati religiju iz društvenih pravila. :D
Oni su bili ljudi prije svega sa urodjenim alatima kako da korisno djeluju i funkcionisu u drustvu. Ne iskljucujem ja religiju iz drustvenih pravila medjutim njena uloga je preuvelicana. Mozda je bila aktuelna u toj domeni prije hiljadu godina i iz danasnje perspektive tu je imala velikih promasaja, kao sto ima i danas u mjestima gdje se prevelika uloga daje religiji. Cak bih se usudio reci da je dugo vremena stajala u putu efektivnom razvoju humanosti i razvoju covjecanstva. Danas je jednostavno u tom pogledu relikt proslosti za napredna drustva. :D
Čovjek nema urođene alate kako da korisno djeluje i funkcioniše u društvu, jer čovjek svoje ponašanje uči od drugih, čovjeku je potrebna uputa.

Bitno je razgraničiti religiju i praksu, jer religija koja počiva na Knjizi, ne zavisi od prakse njenih sljedbenika. Još uvijek stoji teza da je jedna funkcija religije da formira društvena pravila i da uredi odnose među ljudima. :D
sigh

#2442 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
sigh wrote:
Čovjek nema urođene alate kako da korisno djeluje i funkcioniše u društvu, jer čovjek svoje ponašanje uči od drugih, čovjeku je potrebna uputa.

Bitno je razgraničiti religiju i praksu, jer religija koja počiva na Knjizi, ne zavisi od prakse njenih sljedbenika. Još uvijek stoji teza da je jedna funkcija religije da formira društvena pravila i da uredi odnose među ljudima. :D
E samo malo produbi znanje o tom "covjek svoje ponasanje uci od drugih" pa ces skontati :) Dobro je sto praksa ne slijedi knjigu i religiju, to bi bilo tek lose :-D
nasa

#2443 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@towelie
Ono nema smisla sto si pokusao objasniti, mislim jasno je ako su nevjernice zabranjene, a mi tumacimo da su krscani nevjernici I nista vise onda je ne mozes ozeniti....ali ipak mozes jer konkretna dozvola postoji kao I kokretna zabrana da ozenis nevjernicu sto znaci krscani ne ulaze u kategoriju nevjernika, vrlo jednostavno....
S4mpion

#2444 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

sigh wrote:
S4mpion wrote:

E samo malo produbi znanje o tom "covjek svoje ponasanje uci od drugih" pa ces skontati :) Dobro je sto praksa ne slijedi knjigu i religiju, to bi bilo tek lose :-D
Nema se tu šta produbiti, tvoj (npr) dedo bio vjernik, iz vjere crpio svoje svjetonazore, tome podučio tvoje roditelje, oni tebe i tako dalje i tako dalje... :D
sigh

#2445 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
sigh wrote:
S4mpion wrote:

Nema se tu šta produbiti, tvoj (npr) dedo bio vjernik, iz vjere crpio svoje svjetonazore, tome podučio tvoje roditelje, oni tebe i tako dalje i tako dalje... :D
Je, je tako je :thumbup:
nemezis

#2446 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

nasa wrote:@towelie
Ono nema smisla sto si pokusao objasniti, mislim jasno je ako su nevjernice zabranjene, a mi tumacimo da su krscani nevjernici I nista vise onda je ne mozes ozeniti....ali ipak mozes jer konkretna dozvola postoji kao I kokretna zabrana da ozenis nevjernicu sto znaci krscani ne ulaze u kategoriju nevjernika, vrlo jednostavno....
Je li to kažeš da hrišćani ulaze u kategoriju vjernika po Kuranu?
Towelie

#2447 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

jest, ja jenom nagraiso na džinski spejs šatl
Od ateista ni ne ocekujem da poveruju u dzinski svet, oni negiraju i samo postojanje Boga, sto je krupnija stvar od ovoga.
:lol: Ovdje je klip relevantan naucni dokaz za amatersko postavljenu tezu o nekoj pojavi koja je plod maste. :izet: Ovo Area 51 meets Abraham je najbolja diskusija koju sam procitao ovdje. Znaci Star Trek je ustvari bio intergalakticki vjerski serijal :D
Nije klip dokaz ni za sta. On moze biti fejk cak. Ali ako je autentican, vrlo je moguce da se radi o dzinskom delovanju.
:shock: :shock: :shock:
čitajući neke postove ovdje kažem sebi "Hvala Bogu što smo u familiji već u trećoj generaciji ateisti"...
Cega se pametan stidi...
@towelie
Ovo ti je vrlo nategnuto, jer mesas dva propisa koji su nezavisni jedan od drugog i pokusavas izuzetkom od opsteg pravila (ne mogu se zeniti nemuslimanke, osim sledbenica Knjige, i to onih cestitih) staviti na snagu drugo pravilo (krscani i jevreji nisu nevernici).
Ali, stavimo to sada po strani, i recimo da ovo stoji.

Ovo sad povlaci neka druga pitanja?
Sta je sa ajetom o Islamu kao jedinoj priznatoj veri? Je li to sad znaci da su krscanstvo i judeizam takodje priznate i da se sa njima moze u Dzennet?
Sta je sa ajetom da Bog nece oprostiti da mu se pripise drug (Isa i Uzejr kao bozanstva)?
Ova teza je u kontradikciji sa ova dva ajeta.
I ako ovo nekako stoji na klimavim nogama, da li je zapravo nebitno je li covek musliman, krscanin ili jevrej sa aspekta Islama i kroz prizmu kur'anskih ajeta?
Je li to kažeš da hrišćani ulaze u kategoriju vjernika po Kuranu?
Izgleda da kaze. Samo sto je to jako problematicna teza.
nemezis

#2448 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Usudio bih se reći, čak, da je argumentacija vrlo naivna.
nasa

#2449 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@towelie, iskreno sam iznenadjena da mi odgovaras da mijesam ajeta kakvo mjesanje, sta ti to uopce znaci, otkad mi Kur'an tumacimo ajet po ajet, Kur'an je cjelina i nema govora o zasebnom tumacenju ajeta ...propis se izvlaci iz cjeline, ti to odlicno znas,ne glumataj :D prema tome....

“Ne zenite se mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja - vjernica bolja od mnogoboskinje, makar vam se i svidjala...”

I cestite vjernice su vam dozvoljene, i cestite kceri onih kojima je data Knjiga prije vas, tj. jevreja i krscana..."

Hajde ti meni objasni o kakvom konkretnom izuzetku ti pricas, o onom sto se moze naci na internet :-) cuj izuzetak kakav sad pa izuzetak, to unistava islam, takav nacin tumacenja kakav se nalazi po internet...Kako to I otkad mi to imamo kategoriju izuzetih ajeta, fino obajasni na sta mislis ili nemoj molim te da mi prenosis tudje rijeci koje ni sam ne shvatas, a ni oni koji ih izvaljuju....
Brak s krscankama I jevrejkama je dozvoljen citiranim ajetima, a s mnogoboskinjama je zabranjen takodjer citiranim ajetima,...
Ti znas kakvo se pravilo izvlaci iz ove zabrane udaje I zenibe mnogoboscima I da to obuhvate sve one religije koje podrzavaju vjeru u vise od jednog Boga, idole itd.Dalje, imamo ajet kojim je dozvoljena krscanka I jevrejka, znaci ne izdvajam ih ja iz ove kategorije mnogobozaca vec to cini Bog I u tom smislu jeste izuzetak ali ne takav kakvim ga ti predstavljas vec izuzetak koji cini Bog, znaci iz nekog razloga Bog ih izuzima te smatra da I medju njima postoje cestiti
i cestite kceri onih kojima je data Knjiga prije vas

naspram onih koji

"Ne zenite se mnogoboskinjama dok ne postanu vjernice! Uistinu je robinja-vjernica bolja od mnogoboskinje, makar vam se i svipala. I ne udavajte vjernice za mnogobosce dok ne postanu vjernici! Uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobosca, makar vam se i dopao. Oni zovu u Vatru, Pakao, a Allah, voljom Svojom, nudi Dzennet i oprost, i objasnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razumjeli." (El-Bekare, 221)

Dalje, postoje i postojali su medju muslimanima oni koji su tumacili da generalna dozvola zenidbe krscanki I jevrejki ne stoji jer su na osnovu drugih ajeta zakljucili da one spadaju u kategoriju musrikinja sto jeste vrlo kontraverzan stav s obzirom, jel, da imamo ajet kojim su dozvoljene....Onda ti fino reci da si stava da su zabranjene i gotovo, a ne sto pokusava smixati nesto sto ne moze...

I ne zelim ja da kazem nista vec samo citiram ajete odnosno Bozije rijeci kojim se On obratio nama i Govori da ih izuzima od mnogobozoca ili ti musrikinja po pitanju zenidbe, pa valjda neki razlog za to Ima kao i zasto Smatra da i medju njima ima cestitih.

Ako Bog tako Kaze ko onda moze generalno da ih nazove mnogoboscima tj.nevjernicima.....
nasa

#2450 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

E da :D
Ovo pitanje sta cemo s ostalim ajetima koji tretiraju islam kao jedinu ispravnu vjeru itd.

Pa, sreca da si musliman :D te ti ne moram objasnjavati stavove i poglede na takve ajete...oni idu od radikalnih koji sve osim muslimana proglasavaju nevjernicima i na putu za dzehenem, uprkos ajetima o kojim smo diskutovali i u kojim i sam Bog ih izuzima od istih po nekim pitanjima, do onih koji su stave da ajeti o islamu kao jedinoj isravnoj vjeri se tumace na nacin da se smatra da islam kao posljednja, kao religija koja uupotpunjuje i zaokruzuje ranije Objave jeste samim tim jedina potpuno ispravna ali time ne iskljucuju mogucnost da mnogi izmedju krscana i jevreja slijede i dosta ispravnog, a Sud o tome za sta je to dovoljno ostavljaju Bogu ili ti ne ulaze u proglasenje nevjernicima i onim koje ocekuje dzehenem sve osim muslimana....
Locked