Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RNG_25

#2426 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

A1miR wrote:A Allah sve to mirno posmatra i nece da utice...Ako nece da utice, a izgovor mu je 'iskusenje, ovaj zivot je prolazan, svi ce tamo odgovarati itd itd' opet ispada los.

A ako ne moze da utice, onda nije svemoguc...

A, ponavljam, ako je svemoguc, moze da utice, a opet dopusta to a izgovor lezi u 'sve su to ljudi krivi', opet ispada los.

A...i tako mogu jos cijeli dan....
Osim, jel', ako je ovo ono što Allah hoće. Oh da, obavezno:
Ma gdje bili stići će vas smrt, makar bili u tornjevima podignutim. I ako ih zadesi dobro, govore: “Ovo je od Allaha!”; a ako ih zadesi zlo, govore: “Ovo je od tebe!” Reci: “Sve je od Allaha!” Pa šta je ovim ljudima, skoro da ne shvataju govor? (4:78)
Ali, Allah ne bi bio Allah, bar sudeći po Kur'anu, da se ne dovodi u (možda prividnu) kontradikciju, ovaj put promptno se negirajući (vjerovatno usljed hronologije objave ajeta, pa je neko negdje, možda, zaboravio na ovaj prethodni):
Ono šta te zadesi od dobrog - pa od Allaha je,a šta te zadesi od zla - pa od duše je tvoje. I poslali smo tebe ljudima Poslanikom, a dovoljan je Allah Svjedok.(4:78)
A1miR

#2427 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Destilacija - Level 99

Perk - Unreasonable
3i20

#2428 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 3i20 »

Negdje moram izbacit ove svoje frustracije vezane za vjeru koje mi se motaju po glavi u zadnje vrijeme.Musliman sam barem se tako izjasnjavam ali slusajuci druge kazu da nisam niko mi to nije direktno rekao ali slusajuci predavanja kazu jedina stvar koja raazlikuje muslimana od nemuslimana je namaz po automizmu ja sam ovo drugo iako ponekad odem u dzamiju.Cak stavise cuo sam da je namaz toliko bitan da su i najgore ubojice i zulumcari sa namazom na onom svijetu bolji od dobrih ljudi koji nisu klanjali :-? Onda sudbina kazu da je Allah unaprijed odredio sudbinu svakog covjeka i da se ona moze i mijenjati ali opet Njegovom odredbom sto znaci da smo programirani. Uostalom dugo se vodim i ovom mislju kaze trebamo biti zahvalni Allahu na zivotu sto nam je podario a ja se citav zivot patio a relativno sam mlad(da ne ispadne da kukam znam da ima ljudi 100 puta tezim zivotom) nisam nesto ni pretjerano sretan a trudim se da budem dobar i posten covjek i sav taj trud pada u vodu jer ne klanjas jos te prepadaju strahotama na onom svijetu.Pa se onda zapitam na cemu biti zahvalan. Iz ove perspektive kad sagledam najvise bih volio da sam ostao prasina(zemlja jer smo ko biva od nje i stvoreni),jer mene niko nije pitao da li ja zelim da zivim nisam ovdje svojom voljom pa mi sve nekako nema smisla
A1miR

#2429 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

3i20 wrote:Negdje moram izbacit ove svoje frustracije vezane za vjeru koje mi se motaju po glavi u zadnje vrijeme.Musliman sam barem se tako izjasnjavam ali slusajuci druge kazu da nisam niko mi to nije direktno rekao ali slusajuci predavanja kazu jedina stvar koja raazlikuje muslimana od nemuslimana je namaz po automizmu ja sam ovo drugo iako ponekad odem u dzamiju.Cak stavise cuo sam da je namaz toliko bitan da su i najgore ubojice i zulumcari sa namazom na onom svijetu bolji od dobrih ljudi koji nisu klanjali :-? Onda sudbina kazu da je Allah unaprijed odredio sudbinu svakog covjeka i da se ona moze i mijenjati ali opet Njegovom odredbom sto znaci da smo programirani. Uostalom dugo se vodim i ovom mislju kaze trebamo biti zahvalni Allahu na zivotu sto nam je podario a ja se citav zivot patio a relativno sam mlad(da ne ispadne da kukam znam da ima ljudi 100 puta tezim zivotom) nisam nesto ni pretjerano sretan a trudim se da budem dobar i posten covjek i sav taj trud pada u vodu jer ne klanjas jos te prepadaju strahotama na onom svijetu.Pa se onda zapitam na cemu biti zahvalan. Iz ove perspektive kad sagledam najvise bih volio da sam ostao prasina(zemlja jer smo ko biva od nje i stvoreni),jer mene niko nije pitao da li ja zelim da zivim nisam ovdje svojom voljom pa mi sve nekako nema smisla
Znam da nije neka utjeha, ali mudro zboris.

Zivot je kucka, na to se moramo naviknuti. U zivotu rijetko dobijes ono sto zasluzis, a cesce ono sto te jednostavno potrefi. U svijetu nema pravila, sem 'zakonskih uredjenja' koja, naravno nisu na nivou, al ajde, barem nismo ni divlji zapad vise i ne nosamo sesire i revolvere. Ja sam u zivotu imao i uspona i padova, a iskreno, vise padova, a i za vrijeme uslova i istih tih padova, nit sam se zahvaljivao Uzvisenom, niti ga krivio, odavno mi je jasno da on nema nista sa time.

Mada vjerujem u neku karmu, ne idealnu karmu da se bas sve vrati, ali opet smatram sto saljes u univerzum, to ti se na neki nacin i vrati. Ni meni momentalno ne ide u zivotu, da budem iskren, te ljutnja i bijes me gutaju, a znam da to nije dobro i da ne saljem pozitivne signale. Opet, dok mi je islo gutale su me droge i kurvaluci, al Boze moj, sve je to skola, ili Njegova volja, barem tako kazu :D (sad sam ovom izjavom izgubio autoritet i pravo da kao ateista prozivam religiju :D )
RNG_25

#2430 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

U biti i nema smisla... (upućeno @3i20)
A1miR

#2431 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Elem, da se ispravim, vezano i za moje kukanje. Ja sam svjestan da nisam dobra osoba, doduse nista losiji od vecine koja sebe smatra dobrima, ali ja sam iskren prema sebi i u tom slucaju, utjeha mi je da sam sve ovo realno zasluzio. I ako ja prodjem dobro u zivotu, a uskoro mi se smijesi jedan napredak, ne treba nam veci dokaz o nepostojanju pravde, odnosno vladanju nepravde na ovome dunjaluku :D
3i20

#2432 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 3i20 »

Da ne ispadne da sam i ja sa ovim postom samo kuko kako sam nezadovoljan zivotom nego znam ljude koji su citav zivot propatili i namucili se dobro u zivotu ali eto nisu bili muslimani zapravo nisu klanjali znaci idu u dzehenem i onda ispade da im je Allah podario zivot samo da bi ih mucio na oba svijeta.Ipak ja vjerujem u Boga i u buduci svijet jer negdje se mora odgovarati za sve dobro i lose sto si ucinio,propatio itd samo mislim da su ljudi sebi puno uzeli za pravo kako da tumace Boziju objavu i da oni odredjuju sta je ispravno a sta nije i da odredjuju ko je musliman a ko nije
Blue1

#2433 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

Bog nam je dao mozak kako bi ga koristili. Namaz je najbitnija stvar u zivotu vjernika i ko ostavi namaz ostavio je i islam. Nema vjere ko nema namaza ! Meni su smijesni ljudi koji kazu : ' imam dobro srce, ali ne klanjam' ??????? Poslanik s.a.w.s. je najbolji covjek koji je ikada hodao zemljom. On je oprostio ljudima koji su mu radili o glavi. Pa zar je tvoje srce bolje od Poslanikova cije su noge znale biti otecene od stajanja u namazu ??? Imas cisto srce ali to srce ne spominje Allaha s.w.t. i nemas nikakav kontakt sa Allahom s.w.t.

Nema izgovora za ostavljanje namaza.

Naravno da covjek treba biti zahvalan Allahu. Allah mi je podario vid i sluh i mogu se nesmetano kretati i imam hranu i vodu za pice pa sta vise da trazim od svog Gospodara ? Nije ni meni bilo sve bajno u zivotu ali opet kada realno sagledam situaciju i kada vidim koje sve blagodati imam, ostaje mi samo da zahvalim Allahu dz.s. Hvala Mu po 1000 puta, hvala Mu sto sam pocascen da budem musliman.
A1miR

#2434 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Blue1 wrote: Naravno da covjek treba biti zahvalan Allahu. Allah mi je podario vid i sluh i mogu se nesmetano kretati i imam hranu i vodu za pice pa sta vise da trazim od svog Gospodara ?.
Ok. Ajde sada, nemoj slucajno da bjezis i da izvrces pitanje i usmjeravas odgovor na 'ljudsku krivicu' (mislim na standardnu izjavu 'ljudi su krivi') i prosipanje suplje u smislu kako ce Allah tog koga je 'bez razloga ostetio' nagraditi na onom svijetu, jer je ovaj iskusnje itd itd.

Zahvalan si Allahu jer ti je podario vid i sluh.

Kome treba biti zahvalno slijepo, gluho i mentalno retardirano (da ne idem dalje) dijete, zdravih roditelja i pravih vjernika???

Odgovori mi razumno, objasni mi, ubijedi me i ja postajem musliman 100/h istog momenta.

Edit: Eto ti prilika da se osevapis. Objasni mi i konvertuj me.
kerima1

#2435 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

A1miR wrote:Elem, da se ispravim, vezano i za moje kukanje. Ja sam svjestan da nisam dobra osoba, doduse nista losiji od vecine koja sebe smatra dobrima, ali ja sam iskren prema sebi i u tom slucaju, utjeha mi je da sam sve ovo realno zasluzio. I ako ja prodjem dobro u zivotu, a uskoro mi se smijesi jedan napredak, ne treba nam veci dokaz o nepostojanju pravde, odnosno vladanju nepravde na ovome dunjaluku :D
Hahaha koja isrenost :thumbup:
Kakva pravda kakvi bakraci..
A1miR

#2436 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Jbga, barem zelim vjerovati da sam kaznjen dovoljno za greske, ne bi li tako od univerzuma ocekivao izbalansiranost i mogucnost napretka :D

A ne ko ovaj gore sto je zahvalan Allahu za vid, sluh, jelo, pice...Kako samo vjerski sebicno...Allah je dobar jer je meni dao sve, iako vecini nije dao nista, osim patnje...Jer sve je njegova volja svakako. I nema ga sad, da odgovori na tako jednostavno pitanje. Ali realno, nit ocekujem odgovor, jer ne mozes dobiti razuman odgovor u vezi necega sto se temelji na nerazumu.
3i20

#2437 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 3i20 »

Da li ja mogu traziti od Allaha da me vrati u prvobitno stanje kazu od zemlje smo nastali da se ne patim vise na ovom svijetu i da ne odgovaram na buducem jer kako god okrenes po ovoj prici tamo sam milion puta gore nadrljo,nek mi uzme dusu,nek je ugasi jer opet kazem ja nisam svojom voljom na ovaj svijet dosao
Blue1

#2438 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

A1miR wrote:
Blue1 wrote: Naravno da covjek treba biti zahvalan Allahu. Allah mi je podario vid i sluh i mogu se nesmetano kretati i imam hranu i vodu za pice pa sta vise da trazim od svog Gospodara ?.
Ok. Ajde sada, nemoj slucajno da bjezis i da izvrces pitanje i usmjeravas odgovor na 'ljudsku krivicu' (mislim na standardnu izjavu 'ljudi su krivi') i prosipanje suplje u smislu kako ce Allah tog koga je 'bez razloga ostetio' nagraditi na onom svijetu, jer je ovaj iskusnje itd itd.

Zahvalan si Allahu jer ti je podario vid i sluh.

Kome treba biti zahvalno slijepo, gluho i mentalno retardirano (da ne idem dalje) dijete, zdravih roditelja i pravih vjernika???

Odgovori mi razumno, objasni mi, ubijedi me i ja postajem musliman 100/h istog momenta.

Edit: Eto ti prilika da se osevapis. Objasni mi i konvertuj me.
Oci nisu slijepe vec srca u grudima. Naravno da ce Allah s.w.t. nagraditi slijepu osobu na onom svijetu. Za sve sto ti se desi u zivotu treba da budes zahvalan Allahu dz.s.

https://www.youtube.com/watch?v=35iXHJ7AIP4
A1miR

#2439 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by A1miR »

Blue1 wrote:
Oci nisu slijepe vec srca u grudima. Naravno da ce Allah s.w.t. nagraditi slijepu osobu na onom svijetu. Za sve sto ti se desi u zivotu treba da budes zahvalan Allahu dz.s.

Kako te shvatih, trebas biti zahvalan Allahu kada ti se desi dobro, a isto tako Njemu zahvalan kada se patis u zivotu i dozivljavas horrore. Ludilo brate, sve mi je jasno i sad sve ima smisla.

Elem, srce nije organ za vid i srce ne moze biti slijepo.

Jos jedan 'elem', nemam vise pitanja, ali se ne mogu nacuditi nacinu na koji vi 'razmisljate' (namjerno navodnici).
Towelie

#2440 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

A1miR wrote:
Blue1 wrote:

Kako te shvatih, trebas biti zahvalan Allahu kada ti se desi dobro, a isto tako Njemu zahvalan kada se patis u zivotu i dozivljavas horrore. Ludilo brate, sve mi je jasno i sad sve ima smisla.

Elem, srce nije organ za vid i srce ne moze biti slijepo.

Jos jedan 'elem', nemam vise pitanja, ali se ne mogu nacuditi nacinu na koji vi 'razmisljate' (namjerno navodnici).
Radi se o duhovnom srcu, naravno da se ne misli na fizicko srce koje pumpa krv. A duhovno srce itekako moze biti (s)lijepo.
RNG_25

#2441 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

3i20 wrote:Da li ja mogu traziti od Allaha da me vrati u prvobitno stanje kazu od zemlje smo nastali da se ne patim vise na ovom svijetu i da ne odgovaram na buducem jer kako god okrenes po ovoj prici tamo sam milion puta gore nadrljo,nek mi uzme dusu,nek je ugasi jer opet kazem ja nisam svojom voljom na ovaj svijet dosao
Ne možeš. Nadrljo si. Možda.
3i20

#2442 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 3i20 »

RNG_25 wrote:
3i20 wrote:Da li ja mogu traziti od Allaha da me vrati u prvobitno stanje kazu od zemlje smo nastali da se ne patim vise na ovom svijetu i da ne odgovaram na buducem jer kako god okrenes po ovoj prici tamo sam milion puta gore nadrljo,nek mi uzme dusu,nek je ugasi jer opet kazem ja nisam svojom voljom na ovaj svijet dosao
Ne možeš. Nadrljo si. Možda.
A da se ubijem mozda me onda shvati ozbiljno sto mislim
RNG_25

#2443 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

3i20 wrote:A da se ubijem mozda me onda shvati ozbiljno sto mislim
Protraćit ćeš trud. Život bilo čiji nije ništa manje smislen od života (navodnog) Boga.
choxnox

#2444 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by choxnox »

A1miR wrote:A Allah sve to mirno posmatra i nece da utice...Ako nece da utice, a izgovor mu je 'iskusenje, ovaj zivot je prolazan, svi ce tamo odgovarati itd itd' opet ispada los.

A ako ne moze da utice, onda nije svemoguc...

A, ponavljam, ako je svemoguc, moze da utice, a opet dopusta to a izgovor lezi u 'sve su to ljudi krivi', opet ispada los.

A...i tako mogu jos cijeli dan....
Reci ti meni da li je bolje 60-70 godina patnje, a vjecnost uzivanja ili je bolje uzivati 60-70 godina, a onda vjecost patiti? Niti jedan covjek u potpunosti ne moze pojmiti pojam "vjecnost", ali ga, vjerujem vecina, moze makar probati zamisliti. Evo da poblize dobijes neku orijentaciju: znas li da ce ljudi na Sudnjem danu stajati i cekati svoju presudu sto ce trajati 50.000 nasih sadasnjih ljudskih godina? Dakle, stajat ces i ti i ja i svi mi 50.000 godina dok nam se ne presudi.

Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi u siromasnoj porodici, a nekome da se rodi u bogatoj. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi zdrav, a nekome da se rodi bolestan. Nekome Allah dz.s. dadne vid, pa mu ga kasnije tokom covjekovog zivota oduzme. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi tjelesno potpuno ispravan, pa mu kasnije dadne da postane invalid. I tako mogu jos cijeli dan... (kao sto ti rece)

Poenta je da je Allah dz.s. beskonacno mudar i ima razlog zasto je to tako i zasto je ucinio neke stvari koje su nama nepojmljive. U jednom od hadisa se kaze da Allah dz.s. nekoga cijeli covjekov zivot ostavi u siromastvu da bi ga tako spasio jer da mu Allah dz.s. podari bogatstvo taj covjek bi zbog svog karaktera bio los i zaradio bi sebi Dzehennem.

Isto tako Allah dz.s. nekome podari djecu, pa dadne cetnike da tu djecu pobiju. Laicki gledano to je stvarno bez ikakve logike da Allah dz.s. dadne da se mala djeca ubijaju na najsuroviji nacin. Ali to treba gledati sa druge strane. Djeca kojima dusa prije punoljetstva (vjerskog) bude uzeta, na Sudnjem danu ce se pojaviti bezgrijesna i uci ce u Dzennet. Pa zar to nije spas? Na isti nacin iskusava roditelje te djece, pa ako se strpe i budu i dalje zahvalni Allahu dz.s., Allah dz.s. ce ih spojiti sa njihovom djecom u Dzennetu sto je vjecno. Isto tako je dao upravo tu djecu da bi neko na njima zgrijesio i bez ikakvog pomilovanja usao u Dzehennem.

Evo jos jedan primjer, u jednom od hadisa se kaze da kada bi covjek 500 godina samo ibadetio i nista ne jeo i pio i nicim drugim se bavio, ne bi se mogao dovoljno zahvaliti Allahu dz.s. sto mu je podario vid. Zamisli, samo za vid 500 godina ibadeta nije dovoljno, a sta je sa: razumom, ostalim culima itd.?

U jednom od hadisa se kaze: Kada Allah dz.s. zavoli nekog svog roba onda ga stavi na kusnju, pa ako Mu rob bude strpljiv i zahvalan, Allah dz.s. ce ga nagraditi najboljom nagradom: Dzennetom.

Zapamti, Allahova dz.s. mudrost i znanje su beskonacni, nepogresivi i kao takvi tesko shvatljivi nama sicusnim dusama.

3i20 wrote:Negdje moram izbacit ove svoje frustracije vezane za vjeru koje mi se motaju po glavi u zadnje vrijeme.Musliman sam barem se tako izjasnjavam ali slusajuci druge kazu da nisam niko mi to nije direktno rekao ali slusajuci predavanja kazu jedina stvar koja raazlikuje muslimana od nemuslimana je namaz po automizmu ja sam ovo drugo iako ponekad odem u dzamiju.Cak stavise cuo sam da je namaz toliko bitan da su i najgore ubojice i zulumcari sa namazom na onom svijetu bolji od dobrih ljudi koji nisu klanjali :-? Onda sudbina kazu da je Allah unaprijed odredio sudbinu svakog covjeka i da se ona moze i mijenjati ali opet Njegovom odredbom sto znaci da smo programirani. Uostalom dugo se vodim i ovom mislju kaze trebamo biti zahvalni Allahu na zivotu sto nam je podario a ja se citav zivot patio a relativno sam mlad(da ne ispadne da kukam znam da ima ljudi 100 puta tezim zivotom) nisam nesto ni pretjerano sretan a trudim se da budem dobar i posten covjek i sav taj trud pada u vodu jer ne klanjas jos te prepadaju strahotama na onom svijetu.Pa se onda zapitam na cemu biti zahvalan. Iz ove perspektive kad sagledam najvise bih volio da sam ostao prasina(zemlja jer smo ko biva od nje i stvoreni),jer mene niko nije pitao da li ja zelim da zivim nisam ovdje svojom voljom pa mi sve nekako nema smisla
Zelim da se osvrnem na ovo povecano. Ovo sto si naveo je stvar koju je inace tesko razumjeti i cesto se (pogresno) stice dojam da nas je Allah dz.s. stvorio kakvi jesmo i da nam je unaprijed zapisao kakav ce ko biti i da covjek tu ne moze nista uraditi. Pogresno, a evo i zasto.

Allah dz.s. postoji oduvijek i zauvijek i u stanju je da sve ucini. Allah dz.s. nas je stvorio i dao nam slobodu izbora. Mi kao ljudi mozemo da radimo sta god zelimo, mozemo biti vjernici ili nevjernici, mozemo biti uceni, a mozemo biti i ubice. Dakle, do covjeka je kakav ce biti.

Eh sad, istina jest da nam je sudbina davno zapisana, a da je "pero presusilo, a ruka dignuta". Dakle, mnogo prije nego smo se rodili nama je zapisano da cemo se roditi tu i tu, da cemo biti to i to, da cemo se ponasati tako i tako, da cemo umrijeti tu i tu. Ovo na prvu izgleda da covjek nema izbora, ali nije tako.

Allah dz.s. je Svemoguci i Sveznajuci i zna sta cemo mi raditi i kakvi cemo biti mnogo prije nego nam je dao da se rodimo. Dakle, dao nam je slobodnu volju da radimo sta hocemo, ali zna sve sta ce se desavati u nasim zivotima i u skladu sa tim nam je zapisao sudbinu.

Ako ti je ovo tesko shvatiti, onda evo jedne ne bas tako precizno dobre analogije, ali mislim da ce posluziti svrsi. Ti sjednes i pogledas neki film koji prije nisi gledao. Zatim sutradan sjednes da isti film pogledas sa prijateljem koji taj film nije gledao. Dakle, ti znas sta ce se u filmu desiti, a tvoj prijatelj ne zna. Bez obzira koliko puta film pogledao, uvijek ce se desiti isto.
Plavo-bijeli

#2445 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Evo jedno vrlo jednostavno pitanje... Allah dž.š je znao prije stvaranja svakog čovjeka da će neki od njih ući u dzehennem, da će se mučiti, čitavu vječnost patiti, jer nisu vjerovali u njeg... Bez obzira na tu "slobodu izbora" znao je da će dosta nevjernika bit. Sad se postavlja pitanje koliko je onda stvarno dobar i milostiv. Da ne spomenem što te kazne nisu ala.. bit ćeš u samici dok se ne pokaješ, nego budeš mućen na taj način, kao što niko nikad nije bio mućen, samo jer si odlučio da ne povjeruješ da je to stvarno što je poslato Muhammedu a.s stvarno od Boga. Mislim ima toliko stvari koje vjerniku koji odluči da krene preispitivati vjeru zagolicaju maštu, da je potpuno i logično ako neko ne povjeruje. Napisano je na milione knjiga, samo što neke tvrde da su od Boga ne može se očekivati da neko povjeruje i to i da ga uopšte zanima. Da ne kažem što svi svakako slijede vjere svojih roditelja...

Evo jedno zanimljivo pitanje od profesora Kraussa koje je postavio u debati , kada bi mi imali "farmu mrava" kod kuće i pratili te mrave i davali im i da jedu i da piju, ali im rekli da moraju za uzvrat kao zahvalu da nam se klanjaju i da čine dobra djela prema ostalim mravima, bez obzira na našu milostivost koja se ne može mjerit sa Allahovom, da li bi mi onda odlučili nekog malog mrava patiti milione godina jer je smatrao da ta hrana ne dolazi od nas? Mravu poslaniku koji je tvrdio da dolazi, jednostavno nije povjerovao. Malo sam ja dodao tu stvari na upitnu rečenicu profesora, ali eto... :)
Uglavnom to su sve te neke stvari koje mi nisu jasne.

Zbog čega bi neko morao biti uvjeren da je Kur'an poslat od Boga? Može onda biti i od vanzemaljaca. Čak ima više smisla da postoje civilizacije koje su razvijenije nekoliko hiljada godina od nas, te da su oni željeli kontrolirati nas. Ima dosta misterija i 5000 godina prije Muhammeda a,s , od poznavanja astronomije, pa na dalje... i sad mi trebamo samo vjerovati u postojanje Boga jer postoje dokazi u vidu " da se kao spominje Big Bang u Kur'anu" , a koliko sam čitao postoji na desetine različitih prijevoda tog ajeta, a neki ga prevode onako kako im danas ima smisla i kako bi druge privukli u vjeru. Pa onda oko onih hadisa, koji su kao tačni, da se trebaju ubijati crni psi jer su džini, ili šta li već, takvi hadisi se ne spominju po portalima. Sve što danas se kosi sa religijom, a takav bi mogao bit prevod ajeta, ili da je to rekao Muhammed a.s, to se više ne spominje... ne znam... Još kad se uzme u obzir da je Darwin pokazao da nam nije trebao Bog da bi sve nastalo na zemlji... postoje već i hipoteze koje objašnjavaju kako je Univerzum mogao nastati "iz ničega", da nije trebao kreator i tako dalje... Šta će bit još za 50,100,500 godina kad nauka još više napreduje.. danas se vadimo da je "teorija evolucije" samo teorija, a ni ne shvatamo šta ta riječ "teorija" u nauci znači...
Još bi mogli onda reći da je to sve kušnja od Allaha dž.š gdje nas testira da vidi hoćemo li povjerovati, onda opet je to nemilostivo od njega da nas kažnjava ako povjerujemo u te "teorije".

Neki dobar čovjek, koji je pomagao svima kroz život da bude kažnjen jer nije vjerovao u Boga, ili jer nije klanjao pet puta dnevno? Što toliko klanjanje jednom Svemogućem Bogu, kojem smo mi na nivou jedne obične bakterije, znači? Sad će neko reći, da ne znači da će biti kažnjen, a siguran sam da postoje hadisi gdje je tačno naglašeno da takvi neće ući u džennet, šta sad ispade ako uđu da je Poslanik lagao, izmišljao?
Zbog čega je Poslanik zahtjevao od ljudi da prvo klanjaju 50 puta dnenvo, pa 30, pa tek onda 5? Da bi ljudima pokazao koliko je jednostavnije 5, ili nije ni znao da ljudima nije jednostvarno 50 pa...
Ima tu dosta pitanja...
zvucnikk

#2446 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvucnikk »

Plavo-bijeli wrote:Evo jedno vrlo jednostavno pitanje... Allah dž.š je znao prije stvaranja svakog čovjeka da će neki od njih ući u dzehennem, da će se mučiti, čitavu vječnost patiti, jer nisu vjerovali u njeg... Bez obzira na tu "slobodu izbora" znao je da će dosta nevjernika bit. Sad se postavlja pitanje koliko je onda stvarno dobar i milostiv. Da ne spomenem što te kazne nisu ala.. bit ćeš u samici dok se ne pokaješ, nego budeš mućen na taj način, kao što niko nikad nije bio mućen, samo jer si odlučio da ne povjeruješ da je to stvarno što je poslato Muhammedu a.s stvarno od Boga. Mislim ima toliko stvari koje vjerniku koji odluči da krene preispitivati vjeru zagolicaju maštu, da je potpuno i logično ako neko ne povjeruje. Napisano je na milione knjiga, samo što neke tvrde da su od Boga ne može se očekivati da neko povjeruje i to i da ga uopšte zanima. Da ne kažem što svi svakako slijede vjere svojih roditelja...

Evo jedno zanimljivo pitanje od profesora Kraussa koje je postavio u debati , kada bi mi imali "farmu mrava" kod kuće i pratili te mrave i davali im i da jedu i da piju, ali im rekli da moraju za uzvrat kao zahvalu da nam se klanjaju i da čine dobra djela prema ostalim mravima, bez obzira na našu milostivost koja se ne može mjerit sa Allahovom, da li bi mi onda odlučili nekog malog mrava patiti milione godina jer je smatrao da ta hrana ne dolazi od nas? Mravu poslaniku koji je tvrdio da dolazi, jednostavno nije povjerovao. Malo sam ja dodao tu stvari na upitnu rečenicu profesora, ali eto... :)

Zbog čega bi neko morao biti uvjeren da je Kur'an poslat od Boga? Može onda biti i od vanzemaljaca. Čak ima više smisla da postoje civilizacije koje su razvijenije nekoliko hiljada godina od nas, te da su oni željeli kontrolirati nas. Ima dosta misterija i 5000 godina prije Muhammeda a,s , od poznavanja astronomije, pa na dalje... i sad mi trebamo samo vjerovati u postojanje Boga jer postoje dokazi u vidu " da se kao spominje Big Bang u Kur'anu" , a koliko sam čitao postoji na desetine različitih prijevoda tog ajeta, a neki ga prevode onako kako im danas ima smisla i kako bi druge privukli u vjeru. Pa onda oko onih hadisa, koji su kao tačni, da se trebaju ubijati crni psi jer su džini, ili šta li već, takvi hadisi se ne spominju po portalima. Sve što danas se kosi sa religijom, a takav bi mogao bit prevod ajeta, ili da je to rekao Muhammed a.s, to se više ne spominje... ne znam... Još kad se uzme u obzir da je Darwin pokazao da nam nije trebao Bog da bi sve nastalo na zemlji... postoje već i hipoteze koje objašnjavaju kako je Univerzum mogao nastati "iz ničega", da nije trebao kreator i tako dalje... Šta će bit još za 50,100,500 godina kad nauka još više napreduje.. danas se vadimo da je "teorija evolucije" samo teorija, a ni ne shvatamo šta ta riječ "teorija" u nauci znači...
Još bi mogli onda reći da je to sve kušnja od Allaha dž.š gdje nas testira da vidi hoćemo li povjerovati, onda opet je to nemilostivo od njega da nas kažnjava ako povjerujemo u te "teorije".

Ima tu dosta pitanja...
I meni je uvijek bilo cudno to kako ja biram svoju sudbinu,a kaze se fino da bez Allahova pristanka i znanja se nista ne desava.Dakle jednostavno nikako ne mogu skontati na koji nacin nas je stvorio,sa unaprijed odredjenim stvarima,a kao ja imam nesto da odaberem,koje On to opet zna.Da se razumije,vjerujem u Allaha,i klanjam Mu se,ali zaista ima dosta toga nelogicnog,barem meni.Iznad neko spomenu komapraciju sa filmom koja nema nikakve logike,ma koliko puta je procita . Dakle, dao nam je slobodnu volju da radimo sta hocemo, ali zna sve sta ce se desavati u nasim zivotima i u skladu sa tim nam je zapisao sudbinu. ovo nikako ne mogu da skontam..
Mislim da je za mene,i u slucaju da "nema Boga",ipak Islam najkorektnija religija,naravno ako se malo uci detaljnije o njoj.I samo to jedinstvo naroda,socijalna i druga skrb jednih prema drugima,je nesto najkorektnije.A i odnos prema nemuslimanima.Tako mi se ponekad cini,i da nema Boga,opet kroz praktikovanje Islama,u odnosu nadruge religije,mozemo biti samo bolji,zdraviji i srecniji ljudi.
Plavo-bijeli

#2447 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

zvucnikk wrote:
Plavo-bijeli wrote:Evo jedno vrlo jednostavno pitanje... Allah dž.š je znao prije stvaranja svakog čovjeka da će neki od njih ući u dzehennem, da će se mučiti, čitavu vječnost patiti, jer nisu vjerovali u njeg... Bez obzira na tu "slobodu izbora" znao je da će dosta nevjernika bit. Sad se postavlja pitanje koliko je onda stvarno dobar i milostiv. Da ne spomenem što te kazne nisu ala.. bit ćeš u samici dok se ne pokaješ, nego budeš mućen na taj način, kao što niko nikad nije bio mućen, samo jer si odlučio da ne povjeruješ da je to stvarno što je poslato Muhammedu a.s stvarno od Boga. Mislim ima toliko stvari koje vjerniku koji odluči da krene preispitivati vjeru zagolicaju maštu, da je potpuno i logično ako neko ne povjeruje. Napisano je na milione knjiga, samo što neke tvrde da su od Boga ne može se očekivati da neko povjeruje i to i da ga uopšte zanima. Da ne kažem što svi svakako slijede vjere svojih roditelja...

Ima tu dosta pitanja...
I meni je uvijek bilo cudno to kako ja biram svoju sudbinu,a kaze se fino da bez Allahova pristanka i znanja se nista ne desava.Dakle jednostavno nikako ne mogu skontati na koji nacin nas je stvorio,sa unaprijed odredjenim stvarima,a kao ja imam nesto da odaberem,koje On to opet zna.Da se razumije,vjerujem u Allaha,i klanjam Mu se,ali zaista ima dosta toga nelogicnog,barem meni.Iznad neko spomenu komapraciju sa filmom koja nema nikakve logike,ma koliko puta je procita . Dakle, dao nam je slobodnu volju da radimo sta hocemo, ali zna sve sta ce se desavati u nasim zivotima i u skladu sa tim nam je zapisao sudbinu. ovo nikako ne mogu da skontam..
Mislim da je za mene,i u slucaju da "nema Boga",ipak Islam najkorektnija religija,naravno ako se malo uci detaljnije o njoj.I samo to jedinstvo naroda,socijalna i druga skrb jednih prema drugima,je nesto najkorektnije.A i odnos prema nemuslimanima.
Meni je to jasno. Allah dž.š je znao unaprijed šta će se desiti, što ne znači da on utiče na tvoju sudbinu. Banalan primjer, tvoj profesor zna da si ti spremao mjesec dana ispit i zna da ćeš sutra proći, ne znači da prof utiče na tvoj prolaz, isto i sa padom... ali ako ti znaš da će neki student past, te da će biti žestoko kažnjen, zašto mu uopšte i dozvoliti taj ispit da radi...
Ja sam do prije mjesec dana klanjao redovno, prestao sam... dosta pitanja imam, nemam odgovora. Slažem se da mi je Islam najkorektnija vjera od svih i najlogičnija, ali ima dosta nelogičnih stvari oko iste... Ako je prethodnih 1000 vjera kroz historiju i 2000 Bogova lažno, statistički velika je vjerovatnoca da je i Islam, da se ne lažemo.
Mada ima i dosta lijepih stvari kod drugih religija što Islam nema. Napr nedavno sam išao na "kurs engleskog" kojeg su držali amerikanci pripadnici baptističke crkve, ako se ne varam.. Kod njih se ljudi zbližavaju pjesmom i plesanjem... Za par dana sviju upoznaš i sa svima budeš prijatelj, a u džamiji osim pozdrava nakon namaza, nema nikakvog zbližavanja... Mislim ima, ali sam vidio naprimjer da je ovo zbližavanje pjesmom i plesom dosta veće. Onda se još vratimo na to gdje se zabranjuju muzički instrumenti i muzika u Islamu...
zvucnikk

#2448 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zvucnikk »

Meni je to jasno. Allah dž.š je znao unaprijed šta će se desiti, što ne znači da on utiče na tvoju sudbinu. Banalan primjer, tvoj profesor zna da si ti spremao mjesec dana ispit i zna da ćeš sutra proći, ne znači da prof utiče na tvoj prolaz, isto i sa padom... ali ako ti znaš da će neki student past, te da će biti žestoko kažnjen, zašto mu uopšte i dozvoliti taj ispit da radi...
Ja sam do prije mjesec dana klanjao redovno, prestao sam... dosta pitanja imam, nemam odgovora. Slažem se da mi je Islam najkorektnija vjera od svih i najlogičnija, ali ima dosta nelogičnih stvari oko iste... Ako je prethodnih 1000 vjera kroz historiju i 2000 Bogova lažno, statistički velika je vjerovatnoca da je i Islam, da se ne lažemo.
Mada ima i dosta lijepih stvari kod drugih religija što Islam nema. Napr nedavno sam išao na "kurs engleskog" kojeg su držali amerikanci pripadnici baptističke crkve, ako se ne varam.. Kod njih se ljudi zbližavaju pjesmom i plesanjem... Za par dana sviju upoznaš i sa svima budeš prijatelj, a u džamiji osim pozdrava nakon namaza, nema nikakvog zbližavanja... Mislim ima, ali sam vidio naprimjer da je ovo zbližavanje pjesmom i plesom dosta veće. Onda se još vratimo na to gdje se zabranjuju muzički instrumenti...

Ajmo redom:
1.Kako je moguce nesto stvoriti,npr kolica,a da pri tome znas da nema 3 tocka,a mislio si da ces ici na trke sa njima.On ako nas je stvorio sa greskom (tj nekim porokom).Ako nas je stvorio,i prije stvaranja je znao da li cemo zavrsiti "gore il dolje".
2.oj ovo sto si napisao za profesora i primjer ucenja,zna profa da spremas a zna da ces proci?!?!?!a razlika profe kojem ti dodjes u 18 godina i Allaha je sto je Allah tebe stvorio,i prije nego sto si rodjen.Dakle on vec sve zna o tebi,dok profa tek pred sobom ima ispit da te bolje upozna.
3.Nisi ocigledno usao duboko u Islam,da bi spoznao tek kakva tu druzenja imas,mnogo prijatnija i prirodnija od igre i plesa.

Ja naprimjer imam 2 pitanja,a to je ovo trenutno (kako je moguce biti bolji/gori) kad je to vec odredjeno,i drugo jako cudno za mene,i malo onako...je potvrdjen hadis da je Muhames a.s prisao svojoj zeni Aisi dok je imala 9 godina.To nikako ne mogu da razumijem,a citao sam o tome.
Plavo-bijeli

#2449 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Plavo-bijeli »

Ne želim da ulazim duboko u raspravu oko toga iz razloga što sam primjetio da velikom broju ljudi to nije jasno, te da im ne pomažu nikakva objašnjenja. Na osnovu toga ne želim ni tebi pokušavati objasniti, jer to je il kontaš, ili ne kontaš, ako ne kontaš nemoj se truditi shvatiti, jer nećeš- ne možeš.
To je ono ko kad meni mama kaže da može konzumirati kolko hoće duhan, jer će umrijet kad joj bude suđeno, tom logikom može slobodno skočiti i sa prozora sa 10 sprata, pa ako je suđeno da živi do 80 preživjet će i taj skok i narednih 50.

Mene je neko nedavno upitao, pa ako si bio toliko u vjeri, zašto si je počeo preispitivati... Evo još jednog najbanalnijeg primjera.
Imam jedan stolić i volim ga pravo jer je plave boje. Svaki dan pijem kafu na njemu i uživam maksimalno u njemu samo radi te boje, da je bilo koje druge ne bi ga ni pogledao. S druge strane čitam kako neki ljudi tvrde da je taj stol zelene boje, a sa neke treće strane čujem da je crne boje. Većinom me ne zanima to njihovo mišljenje, jer je meni plave boje, tome su me naučili i u školi i roditelji, ali u jednom momentu odlucim da čujem te ljude koji tvrde da je crne boje, jer čitam da su pametni ljudi, profesori. Iz razloga kako bi mogao da ja njima objasnim kad čujem njihova objašnjenja, kako je ipak plave boje. Nakon što čujem njihova objašnjenja (ne ova sa foruma, nego od pravih profesora, u mom slučaju prof Lawrance Kraussa), te nakon što čujem njihova objašnjenja i meni počinje imati smisla da je ipak crne boje, te nemam potrebne odgovore i dokaze da pobijem njihovo mišljenje. Je li zato trebam da budem mućen sad čitav život? Primjer je vrlo banalan, glup i smiješan, ali sam tako dočarao moje razmišljanje.

P.S možda malo pišem nepovezano, vrlo sam umoran i pospan, te je bolje bilo da sam ovo ujutro pisao, ali nema veze.
RNG_25

#2450 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:Reci ti meni da li je bolje 60-70 godina patnje, a vjecnost uzivanja ili je bolje uzivati 60-70 godina, a onda vjecost patiti?
A gdje je treća opcija? 60-70 godina patnje, pa onda vječnost patnje opet?
Post Reply