A1miR wrote:A Allah sve to mirno posmatra i nece da utice...Ako nece da utice, a izgovor mu je 'iskusenje, ovaj zivot je prolazan, svi ce tamo odgovarati itd itd' opet ispada los.
A ako ne moze da utice, onda nije svemoguc...
A, ponavljam, ako je svemoguc, moze da utice, a opet dopusta to a izgovor lezi u 'sve su to ljudi krivi', opet ispada los.
A...i tako mogu jos cijeli dan....
Reci ti meni da li je bolje 60-70 godina patnje, a vjecnost uzivanja ili je bolje uzivati 60-70 godina, a onda vjecost patiti? Niti jedan covjek u potpunosti ne moze pojmiti pojam "vjecnost", ali ga, vjerujem vecina, moze makar probati zamisliti. Evo da poblize dobijes neku orijentaciju: znas li da ce ljudi na Sudnjem danu stajati i cekati svoju presudu sto ce trajati 50.000 nasih sadasnjih ljudskih godina? Dakle, stajat ces i ti i ja i svi mi 50.000 godina dok nam se ne presudi.
Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi u siromasnoj porodici, a nekome da se rodi u bogatoj. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi zdrav, a nekome da se rodi bolestan. Nekome Allah dz.s. dadne vid, pa mu ga kasnije tokom covjekovog zivota oduzme. Nekome Allah dz.s. dadne da se rodi tjelesno potpuno ispravan, pa mu kasnije dadne da postane invalid. I tako mogu jos cijeli dan... (kao sto ti rece)
Poenta je da je Allah dz.s. beskonacno mudar i ima razlog zasto je to tako i zasto je ucinio neke stvari koje su nama nepojmljive. U jednom od hadisa se kaze da Allah dz.s. nekoga cijeli covjekov zivot ostavi u siromastvu da bi ga tako spasio jer da mu Allah dz.s. podari bogatstvo taj covjek bi zbog svog karaktera bio los i zaradio bi sebi Dzehennem.
Isto tako Allah dz.s. nekome podari djecu, pa dadne cetnike da tu djecu pobiju. Laicki gledano to je stvarno bez ikakve logike da Allah dz.s. dadne da se mala djeca ubijaju na najsuroviji nacin. Ali to treba gledati sa druge strane. Djeca kojima dusa prije punoljetstva (vjerskog) bude uzeta, na Sudnjem danu ce se pojaviti bezgrijesna i uci ce u Dzennet. Pa zar to nije spas? Na isti nacin iskusava roditelje te djece, pa ako se strpe i budu i dalje zahvalni Allahu dz.s., Allah dz.s. ce ih spojiti sa njihovom djecom u Dzennetu sto je vjecno. Isto tako je dao upravo tu djecu da bi neko na njima zgrijesio i bez ikakvog pomilovanja usao u Dzehennem.
Evo jos jedan primjer, u jednom od hadisa se kaze da kada bi covjek 500 godina samo ibadetio i nista ne jeo i pio i nicim drugim se bavio, ne bi se mogao dovoljno zahvaliti Allahu dz.s. sto mu je podario vid. Zamisli, samo za vid 500 godina ibadeta nije dovoljno, a sta je sa: razumom, ostalim culima itd.?
U jednom od hadisa se kaze: Kada Allah dz.s. zavoli nekog svog roba onda ga stavi na kusnju, pa ako Mu rob bude strpljiv i zahvalan, Allah dz.s. ce ga nagraditi najboljom nagradom: Dzennetom.
Zapamti, Allahova dz.s. mudrost i znanje su beskonacni, nepogresivi i kao takvi tesko shvatljivi nama sicusnim dusama.
3i20 wrote:Negdje moram izbacit ove svoje frustracije vezane za vjeru koje mi se motaju po glavi u zadnje vrijeme.Musliman sam barem se tako izjasnjavam ali slusajuci druge kazu da nisam niko mi to nije direktno rekao ali slusajuci predavanja kazu jedina stvar koja raazlikuje muslimana od nemuslimana je namaz po automizmu ja sam ovo drugo iako ponekad odem u dzamiju.Cak stavise cuo sam da je namaz toliko bitan da su i najgore ubojice i zulumcari sa namazom na onom svijetu bolji od dobrih ljudi koji nisu klanjali
Onda sudbina kazu da je Allah unaprijed odredio sudbinu svakog covjeka i da se ona moze i mijenjati ali opet Njegovom odredbom sto znaci da smo programirani. Uostalom dugo se vodim i ovom mislju kaze trebamo biti zahvalni Allahu na zivotu sto nam je podario a ja se citav zivot patio a relativno sam mlad(da ne ispadne da kukam znam da ima ljudi 100 puta tezim zivotom) nisam nesto ni pretjerano sretan a trudim se da budem dobar i posten covjek i sav taj trud pada u vodu jer ne klanjas jos te prepadaju strahotama na onom svijetu.Pa se onda zapitam na cemu biti zahvalan. Iz ove perspektive kad sagledam najvise bih volio da sam ostao prasina(zemlja jer smo ko biva od nje i stvoreni),jer mene niko nije pitao da li ja zelim da zivim nisam ovdje svojom voljom pa mi sve nekako nema smisla
Zelim da se osvrnem na ovo povecano. Ovo sto si naveo je stvar koju je inace tesko razumjeti i cesto se (pogresno) stice dojam da nas je Allah dz.s. stvorio kakvi jesmo i da nam je unaprijed zapisao kakav ce ko biti i da covjek tu ne moze nista uraditi. Pogresno, a evo i zasto.
Allah dz.s. postoji oduvijek i zauvijek i u stanju je da sve ucini. Allah dz.s. nas je stvorio i dao nam slobodu izbora. Mi kao ljudi mozemo da radimo sta god zelimo, mozemo biti vjernici ili nevjernici, mozemo biti uceni, a mozemo biti i ubice. Dakle, do covjeka je kakav ce biti.
Eh sad, istina jest da nam je sudbina davno zapisana, a da je "pero presusilo, a ruka dignuta". Dakle, mnogo prije nego smo se rodili nama je zapisano da cemo se roditi tu i tu, da cemo biti to i to, da cemo se ponasati tako i tako, da cemo umrijeti tu i tu. Ovo na prvu izgleda da covjek nema izbora, ali nije tako.
Allah dz.s. je Svemoguci i Sveznajuci i zna sta cemo mi raditi i kakvi cemo biti mnogo prije nego nam je dao da se rodimo. Dakle, dao nam je slobodnu volju da radimo sta hocemo, ali zna sve sta ce se desavati u nasim zivotima i u skladu sa tim nam je zapisao sudbinu.
Ako ti je ovo tesko shvatiti, onda evo jedne ne bas tako precizno dobre analogije, ali mislim da ce posluziti svrsi. Ti sjednes i pogledas neki film koji prije nisi gledao. Zatim sutradan sjednes da isti film pogledas sa prijateljem koji taj film nije gledao. Dakle, ti znas sta ce se u filmu desiti, a tvoj prijatelj ne zna. Bez obzira koliko puta film pogledao, uvijek ce se desiti isto.