juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
radostan dan

#2426 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Da li ce odgovor - tenks jugo (drugi put) biti dovoljan da me razumijes, ili neće? :D
Connaisseur Karlin

#2427 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

radostan dan wrote:Da li ce odgovor - tenks jugo (drugi put) biti dovoljan da me razumijes, ili neće? :D
nece,jer nema nikakve veze sa mlacenjem djece :D
radostan dan

#2428 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Cini ti se... :D
KENJAC

#2429 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

radostan dan wrote:Ja svom djetetu pruzam materijalno manje nego sto sam u mogucnosti. Pod materijanim ovom prilikom podrazumjevam -ono sto on podrazumjeva pod materijalnim-, a to su obicno gluposri i sitnice...
Moguce, tacnije sasvim realno je da mu dajem u tom smislu manje nego sto su meni moji roditelji davali. A davali su zaista mnogo.

Takodje, kada god sam mu/smo mu nesto dali, objasnjeno mu je - zasto je dobio, i kako je dobio...gdje je kupljeno, iz kog razloga, i koliko je novaca kostalo...i osnovno - odakle nama novci da mu to pruzimo.

Mom djetetu je zabranjeno da ide u sony igraonice, iako se jako ljuti zbog toga, jer mu drugari idu...u sony igraonicama ordiniraju momčići 3-4 godine stariji od njega, te gazda zgubidan od 30 ljeta i njegovi pajtosi, zadime ionako malu prostoriju cigarama, deru klipače i pričaju o avionima i kamionima, kneletima, ćelama, zemuncima i slicno...

Moje dijete jos nije uslo u kladionicu, iako mu drugovi sad se vec moze reci redovno iscitavaju liste i uplacuju tikete...

Moje dijete nema obavezni dzeparac, niti dobija 5 maraka za dorucak dnevno kao gotovo svi drugi iz njegovog razreda. Dobija 1 KM za uzinu, i dobija 5 KM za svaku peticu u dnevniku.

Moje dijete je dobijalo batine i to zesce svaki put kada je bilo bezobrazno i pokazalo nepostovanje prema drugom ili starijem, ili kada je slagalo. Zbog nestasluka nikada nije kaznjavan.

Moje dijete ima kompjuter, ali nema internet, tablet, ajfon i te stvari, i pored silne zelje i molbi da mu se kupi. Samo par njih iz razreda nema, medju njima i moje dijete. Mobilni dobija tek povremeno, i to iskljucivo kod kuće.

Biciklo, skejtbord, fudbal, itd,itd, nikad nije.dobilo u trenutku kada je trazilo, nego ili naknadno, ili za rodjendan, ili za neki ostvareni rezultat.

Jedino sto im se popusta i sto mogu da izvoljevaju, i da traze -i pticijeg mlijeka- je - hrana. Bilo kod kuce, bilo vani, bilo kad i bilo gdje...

Prije nego me strijaljate, zelio bih i ovo napisati -

Moja djeca su medju pristojnije obucenima u skoli.
Moja djeca su najboji djaci u razredu, a moguce i u skoli,tako kazu...
Treniraju odbojku - dobrovoljno.
Idu na sekcije - ekoloska, planinarska...dobrovoljno
Idu na dodatne (ne dopunske, nego dodatne) casove - takodje dobrovoljno.
Svaki vikend stariji sin izlazi u susret drugarima iz razreda i drugarima iz zgrade, i pomaze im u matematici, na njihov poziv ili molbu njihovih roditelja. I nikad nije rekao ne, ili mu bilo tesko...

Vjerujem da su ovi moji svjetonazori povezani ne samo sa kucnim vaspitanjem, vec i sa negdasnjim sistemom u kom sam se gradio kao licnost.

Nema veze sto tog sistema vise nema, ja svoju djecu ionako nemam namjeru predati ovdasnjem drustvu i drzavi.

Tenks Jugo...
U je o te ! Pa ti zajebaniji od mene. I kod mene nema nista samo zato sto imaju drugi. Mnogo toga ima kad se zasluzi. Ali mi je bio ogroman sjeb kad sam skonto da nema one radosti kad nesto dobije . Jos se sjecam kad su mi kupili Pony !!! Koja je to radost bila !
A nemam duse izmlatit ga , a nekad bi ga ubio ! Iz pistolja !
Connaisseur Karlin

#2430 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:Cini ti se... :D
pa,dobro,znam da su mlatili djecu u jugo-skolama :lol:

ali to nije opravadanje da tuces vlastitu djecu,ako nisi u stanju sa njima normlano razgovarati :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2431 Re: juga 1950.-1990.

Post by KatarinaKosaca »

Divna vam djeca ispala...i od @kenjca decko koji rece ono za dobra vremena i od radosnog. Ali nemojte se zanositi da je do vaseg odgoja. Prije je neki gen ili velika majcinska ljubav. Jer metode su :run: :run: Kako god, nije to tema. Ko ih ima nek su mu zivi i zdravi, ko ih nema neka ne place zbog toga
radostan dan

#2432 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Connaisseur Karlin wrote:

ali to nije opravadanje da tuces vlastitu djecu,ako nisi u stanju sa njima normlano razgovarati :)
:mrgreen: misliš da se ne prica?
Sta ti radis sa svojima kada kazne i zabrane ne daju rezultat?

Klinku niko nikada nije ni najblaze šljepnuo...niti smije. Otkinuo bi mu ruku momentalno. :D
Last edited by radostan dan on 12/11/2016 17:48, edited 1 time in total.
radostan dan

#2433 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

KatarinaKosaca wrote:Divna vam djeca ispala...i od @kenjca decko koji rece ono za dobra vremena i od radosnog. Ali nemojte se zanositi da je do vaseg odgoja. Prije je neki gen ili velika majcinska ljubav. Jer metode su :run: :run: Kako god, nije to tema. Ko ih ima nek su mu zivi i zdravi, ko ih nema neka ne place zbog toga
Nisu ona ispala...tek trebaju da ispadnu.
A kako ce ispasti, nece zavisiti iskljucivo od toga sta se i kako seradilo sa njima u kuci, nego i od drustva sa kojim ce se identifikovati, te sistema u kom ce zivjeti...

Jeste tema, kako nije...
Connaisseur Karlin

#2434 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:
Connaisseur Karlin wrote:

:mrgreen: misliš da se ne prica?
Sta ti radis sa svojima kada kazne i zabrane ne daju rezultat?

Klinku niko nikada nije ni najblaze šljepnuo...niti smije. Ostao bi bez ruke momentalno. :D
tebe su vjerovatno odhranili u batinama,ali nemamo svi jednaka iskustva :D
radostan dan

#2435 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Jesu, jesu... :D cerecili, ko inkvizicija nekad...
Nego draga moja (koju neobicno cjenim, i sa sadasnjim i predjasnim nikom), kako ti to zamisljas da ces raditi, kada budes imala djece?
Connaisseur Karlin

#2436 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:Jesu, jesu... :D cerecili, ko inkvizicija nekad...
Nego draga moja (koju neobicno cjenim, i sa sadasnjim i predjasnim nikom), kako ti to zamisljas da ces raditi, kada budes imala djece?
Razgovorom :kiss: ali sam vijdela i moje prijatlejice koje su par puta pucnule djete ,i to ne podrzavam :) srcom,vecina koju znam,ne tuku djecu :-D

iako te kritikujem,ja te postujem kao roditleja,jer mislim da je najteze biti roditlej u zivotu :kiss:
KENJAC

#2437 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ako mu ikakav gen od mene dodje bit ce to gen koji ce mu vazda govorit " nista ne pada sa neba , za sve neko treba da se oznoji ! Svak , normalno , odgaja djecu najbolje sto misli. Svak daje prioritet onome sto misli da treba bit prioritet. Osim one standardne suplje " da bude covjek" ja sam prioritet stavio na kucnu vaspitanost i skolu ! Kad postara vidi na ulici mora ga pozdravit. Kasirku na kasi ! Komsinici pomoc da donese kese do lifta ! A ovo sam ja naucio od mog komsiluka. Mog SFRJ komsiluka ! Da sam ga pustio da ga vaspita ova metropola nebi ni cacu svog pozdravljao ! I jos nesto. Moj sin prica nas jezik da niko nebi pozno da je rodjen ovdje ! I svako ljeto ide u Yu sa nama. I zna sve drzave ex Yu i sve glavne gradove. Zna ko je bio Tito ! I navija za Djokovica ! I nikad nece zaboravit ko je i odakle je !
Connaisseur Karlin

#2438 Re: juga 1950.-1990.

KENJAC wrote:Ako mu ikakav gen od mene dodje bit ce to gen koji ce mu vazda govorit " nista ne pada sa neba , za sve neko treba da se oznoji ! Svak , normalno , odgaja djecu najbolje sto misli. Svak daje prioritet onome sto misli da treba bit prioritet. Osim one standardne suplje " da bude covjek" ja sam prioritet stavio na kucnu vaspitanost i skolu ! Kad postara vidi na ulici mora ga pozdravit. Kasirku na kasi ! Komsinici pomoc da donese kese do lifta ! A ovo sam ja naucio od mog komsiluka. Mog SFRJ komsiluka ! Da sam ga pustio da ga vaspita ova metropola nebi ni cacu svog pozdravljao ! I jos nesto. Moj sin prica nas jezik da niko nebi pozno da je rodjen ovdje ! I svako ljeto ide u Yu sa nama. I zna sve drzave ex Yu i sve glavne gradove. Zna ko je bio Tito ! I navija za Djokovica ! I nikad nece zaboravit ko je i odakle je !
mislim da je teze danas odgajati djete u BiH ,a ti zivis u inostranstvu,gdje je normlano vidjeti da djete otovri vrata glavnog ulaza zgrade :)
Ommadawn

#2439 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Nemojte samo da skrecete sa teme. A po pitanju mlacenja djece....
Nisam bio neki nestasko ali kad bih napravio belaj - i milicija je dolazila.
U skoli sam bio problematican, dva puta bio blizu da me izbace - sto mojom greskom sto greskom mojih nastavnika koji su me obiljezili i ja sam morao da budem vidjen i da zaurlam.
Nije da nisam znao dobiti koji pedagoski samar, gori su mi bili razgovori ali jednom me stari odrao od batina. Ne zamjerim mu - ni sam ne znam sta bih ja na njegovom mjestu uradio.
Ali danas cesto zna reci "Da bogdom nikad ruku na tebe nisam spustio. Da sam te bogdom slusao sta imas da kazes. Ali u ta vremena to ja nisam znao..."
I danas sam roditelj i znam zagalamiti i posutati joj igracke po sobi, tek eto da je nekako kaznim. Ali je vrlo cesto slusam sta mi govori i sta zeli da mi kaze. Lakse dodje do svoje a i do moje volje.
Connaisseur Karlin

#2440 Re: juga 1950.-1990.

u Jugi su nastavnici / nastavnice izigravali Bogove i Bozice , nesto najgore sto se moglo desiti u obrazovnom sistemu :D
radostan dan

#2441 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Vidis tu cu se sloziti sa tobom...tako je bilo. Danas pak ucenici glume bogove i lijepe samare nastavnicima i profesorima.
Sredine nema,...nije ponudjena jer ju je nemoguce ostvariti u praksi ovog drustva...i ne samo ovog, isto se desava i u srbijii, makedoniji...sta ciniti, koju opciju izabrati? Situacija je -stani/pani, pet do 12... Sta uciniti, a tvoje dijete je u pitanju?
Skola bez autoriteta, ulica edukator, negativna selekcija uzora, sadrzaja, modela identifikacije...
Ukratko, demokratija na balkanski nacin ..
Kako djelovati u situaciji crno/bijelo? Teoretisati o sivom koje nije niti ce zadugo biti u ponudi? U ovakvoj BiH, ili okolnim zemljama?
Edin H.

#2442 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

Connaisseur Karlin wrote:u Jugi su nastavnici / nastavnice izigravali Bogove i Bozice , nesto najgore sto se moglo desiti u obrazovnom sistemu :D

Nicija nije do zore gorilla. :D

A sada panika, lijepi strah. :skoljka:

Premda ovo bas i nije tacno, namarali su firauni Direktora skole "Petar Dokic" prije rata, premda se i on dobro marisao. :izet:
Connaisseur Karlin

#2443 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:Vidis tu cu se sloziti sa tobom...tako je bilo. Danas pak ucenici glume bogove i lijepe samare nastavnicima i profesorima.
Sredine nema,...nije ponudjena jer ju je nemoguce ostvariti u praksi ovog drustva...i ne samo ovog, isto se desava i u srbijii, makedoniji...sta ciniti, koju opciju izabrati? Situacija je -stani/pani, pet do 12... Sta uciniti, a tvoje dijete je u pitanju?
Skola bez autoriteta, ulica edukator, negativna selekcija uzora, sadrzaja, modela identifikacije...
Kako djelovati u situaciji crno/bijelo? Teoretisati o sivom koje nije niti ce zadugo biti u ponudi? U ovakvoj BiH, ili okolnim zemljama?

:kiss:
Edin H. wrote:
Connaisseur Karlin wrote:u Jugi su nastavnici / nastavnice izigravali Bogove i Bozice , nesto najgore sto se moglo desiti u obrazovnom sistemu :D

Nicija nije do zore gorilla. :D

A sada panika, lijepi strah. :skoljka:

Premda ovo bas i nije tacno, namarali su firauni Direktora skole "Petar Dokic" prije rata, premda se i on dobro marisao. :izet:
ili demoliranje auta od nastavnika :lol:
KENJAC

#2444 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ma vidim ja mane Jugoslavije , ali su mi draze nego vrline ovih sada !
Danguba

#2445 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

Danguba sve te djecije bolesti vec prosao.
Odrastao kao djeca od radosnog. Prilicno strogo i skromno. Kasnije sam shvatio gje je moj otac i punac grijesili i pokusavao sve to izbjeci u odgajanju djece. Genetika je bitna ali nije odlucujuca. Svako dijete se radja sa svojim nekim osobinama. Od istih roditelja radjaju se djeca razlicitih mentaliteta. Jedan je ''da te Bog sacuva'' a drugi ''ko bubica''...da ne tusim.
Na kraju nekog naseg zivota svako treba da se okrene iza sebe i pogleda sta ostavlja iz sebe. Nisu bitni kule i gradovi nego kako ostavljas svoju djecu. Mozes im ostaviti milione ali ako su alkosi, narkosi, kockari...sve ce to procerdati ali ako si ih izveo na pravi put pa stabilno idu sami kroz zivot, sve sto im ostavis(materijalno) dodje im kao premija u zivotu.
Najbitnije je u zivotu da svako ima svoje granice. Niko pa ni ja ne moze i ne smije izlaziti van tih granica. Odmah se remeti sve.
Umjetnost je danas odgajati djecu. U Jugi je bilo puno lakse. Male materijalne razlike a sada, katastrofa.
radostan dan

#2446 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Bravo majstore, o tome pricam, posebno o zadnjem.dijelu tvog posta...
Jedini vaspitac djece danas su roditelji, eventualno ako imas srece da u gradu u kom zivis bude i neki dobar vrtic...sve preko toga - neiiimaa, raspust, the end...
A u bivsoj su drzavi se tobom bavili, mimo roditelja i familije - vaspitacica, uciteljica, pedagog, psiholog, razredni, direktor...regrutna komisija, kurac, palac, urednik djecijeg rtv programa, obrazovnog, filmskog...

O cemu mi pricamo...o cirkusu koloradu. Eto to mi danas zivimo kao roditelji.

Karlin, pisana rijec zna biti ogranicavajuca...zao mi je ako je moja tako suvoparno ili rogobatno ispala...ja sam dijete koje je odraslo ispod staklenog zvona, a na zlatnoj tacni. Pa i kao takav sam pravio cirkuse. No, nebitno...zelim ti objasniti zasto insistiram na tome da moja djeca saznaju kako stvari ferceraju u zivotu, pogotovu kada je materijalno u pitanju...zato sto sam ja tek 92. saznao da se montovke i toptenke ne kupuju na osnovu svidjanja, nego na osnovu dostupnosti...
Da se cipele i farmerke ne kupuju samo u Planici i Varteksu...ima ih i na buvljaku. Da se dinarima ne trguje samo na salteru banke, nego i ispred Bristola, kod nekih likova sa šatiranim repićima...i da nista ne pada sa neba. Jednostavno, takvo je trziste...posto je u ovom kurcevom sistemu i drustvu sve - trziste, a svaka individua na njemu - roba.
Ja sam jednostavno prinudjen na to, da im po tom pitanju skracujem djetinjstvo i pokazujem kakav je svijet u kom ce da zive. Da ne bi bili ko Alisa u zemlji cuda, kao sto sam ja bio 92.
I da bi bili ljudi i clanovi drustva kakvi bi trebali biti, u nekim boljim sistemima i drustvima.

U tom nastojanju, mi roditelji u BiH moramo biti i roditelji, i psiholozi, pedagozi, i carobnjaci, i deda mrazevi, i toplo gnijezgo i kaznena ekspedicija, i autoritet ali i najbolji jaran kome se povjeravaju...316 uloga na par osoba...ukoliko neces da ga prepustis ovome sto danas zivimo, na nacin ili pod uslovima i sadrzajima koji su jedino dostupni i koji nam se sistemski serviraju, a koji se mogu podvesti pod firmu - od zla oca i gore matere...

Moje dijete aktivno ucestvuje u zivotu porodice...bez obzira na godine, pita se za misljenje u vezi nekih poprilicno krupnih stvari u zivotu jedne porodice...tipa - kuca ili stan, sta mislis da promjenimo auto, da li nam treba vikendica...jednostavno, ukljucujem ga u sve, i sto prije...ne zato sto zelim, nego zato sto moram...mene moji nisu morali, imali su drzavu i drustvo kao ispomoc.
Ja sam mogao biti dijete do dvadesete, oni ne mogu. Ja ne smijem biti neodgovaran spram njih i njihove buducnosti, i praviti se da zivimo u diznilendu, i da su svuda naokolo kuće od cokolade sa prozorima od marmelade..
vazi

#2447 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

KENJAC wrote:Jutros uz kafu , sin nam govori kako mu moramo tene kupit. Sta fali ovima sto ima ? Nista al znas od kad ih nosim !? Od kad , majke ti ? Od pocetka skolske godine !!! Pa to su samo dva mjeseca mazlume ! A koliko ih to trebam nosit ???
Otvorim ja ovu stranicu na forumu i pokazem mazlumu ove baletanke i kazem da sam ovo nosio citavu skolsku godinu ! A , znate sta mi mazlum kaze ? Kaze , i vi govorite da vam je tada bilo bolje , uz nasilu gromoglasni smijeh !
Joj kakvu je cvoku dobio , jos tetura kroz kucu ! A dobit ce nove tene , al u qurcu !!!
u septembru je bila kupovina cipela za novu skolsku godinu, dobila ja divne crne lakne cipelice s malim kaisicem, stavila kutiju pored kreveta , cipelice na kutiju i gledajuci u njih zaspala :izet: :-D

A nove hulahopke se tako divno sjajile pod ulicnim svjetiljkama da sam u trku previse gledala u taj sjaj i onako trcecki se saplela , pala i poderala ih , velika rupa na koljenu :sad:
vazi

#2448 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

radostan dan wrote:Ja svom djetetu pruzam materijalno manje nego sto sam u mogucnosti. Pod materijanim ovom prilikom podrazumjevam -ono sto on podrazumjeva pod materijalnim-, a to su obicno gluposri i sitnice...
Moguce, tacnije sasvim realno je da mu dajem u tom smislu manje nego sto su meni moji roditelji davali. A davali su zaista mnogo.

Takodje, kada god sam mu/smo mu nesto dali, objasnjeno mu je - zasto je dobio, i kako je dobio...gdje je kupljeno, iz kog razloga, i koliko je novaca kostalo...i osnovno - odakle nama novci da mu to pruzimo.

Mom djetetu je zabranjeno da ide u sony igraonice, iako se jako ljuti zbog toga, jer mu drugari idu...u sony igraonicama ordiniraju momčići 3-4 godine stariji od njega, te gazda zgubidan od 30 ljeta i njegovi pajtosi, zadime ionako malu prostoriju cigarama, deru klipače i pričaju o avionima i kamionima, kneletima, ćelama, zemuncima i slicno...

Moje dijete jos nije uslo u kladionicu, iako mu drugovi sad se vec moze reci redovno iscitavaju liste i uplacuju tikete...

Moje dijete nema obavezni dzeparac, niti dobija 5 maraka za dorucak dnevno kao gotovo svi drugi iz njegovog razreda. Dobija 1 KM za uzinu, i dobija 5 KM za svaku peticu u dnevniku.

Moje dijete je dobijalo batine i to zesce svaki put kada je bilo bezobrazno i pokazalo nepostovanje prema drugom ili starijem, ili kada je slagalo. Zbog nestasluka nikada nije kaznjavan.

Moje dijete ima kompjuter, ali nema internet, tablet, ajfon i te stvari, i pored silne zelje i molbi da mu se kupi. Samo par njih iz razreda nema, medju njima i moje dijete. Mobilni dobija tek povremeno, i to iskljucivo kod kuće.

Biciklo, skejtbord, fudbal, itd,itd, nikad nije.dobilo u trenutku kada je trazilo, nego ili naknadno, ili za rodjendan, ili za neki ostvareni rezultat.

Jedino sto im se popusta i sto mogu da izvoljevaju, i da traze -i pticijeg mlijeka- je - hrana. Bilo kod kuce, bilo vani, bilo kad i bilo gdje...

Prije nego me strijaljate, zelio bih i ovo napisati -

Moja djeca su medju pristojnije obucenima u skoli.
Moja djeca su najboji djaci u razredu, a moguce i u skoli,tako kazu...
Treniraju odbojku - dobrovoljno.
Idu na sekcije - ekoloska, planinarska...dobrovoljno
Idu na dodatne (ne dopunske, nego dodatne) casove - takodje dobrovoljno.
Svaki vikend stariji sin izlazi u susret drugarima iz razreda i drugarima iz zgrade, i pomaze im u matematici, na njihov poziv ili molbu njihovih roditelja. I nikad nije rekao ne, ili mu bilo tesko...

Vjerujem da su ovi moji svjetonazori povezani ne samo sa kucnim vaspitanjem, vec i sa negdasnjim sistemom u kom sam se gradio kao licnost.

Nema veze sto tog sistema vise nema, ja svoju djecu ionako nemam namjeru predati ovdasnjem drustvu i drzavi.

Tenks Jugo...
svaka cast druze :thumbup: , to je to :thumbup: :kiss:
vazi

#2449 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

radostan dan wrote:Vidis tu cu se sloziti sa tobom...tako je bilo. Danas pak ucenici glume bogove i lijepe samare nastavnicima i profesorima.
nije to samo naBalkanu tako, u EUropi je jos i gore, prosvjetni radnici nemaju vise nikakav ugled. Nema vise sistema, bar ga ja ne znam, niti zemlje koja ulaze u prosvjetu.

Neku vecer reportaza, radnja se desava u francuskoj, nedostaje veoma puno prosvjetnih radnika i stalno zaposljavaju zamjene medjutim, zamjena nije prosvjetni radnik nego npr javis se da predajes matematiku jer si u sklopu svog studija ucio i matematiku ...nemas nikakvo pedagosko predznanje .i fino te prime nakon testa na kome nista ne znas tj od pet pitanja polovicno odgovoris na dva. Novinari sve fino obavili skrivenom kamerom, bruka i sramota i nikom nista, odgovor vlade kao petogodisnji plan popunit ce upraznjena radna mjesta :-)

Prosvjeta i zdravstvo su na dnu ljestvice po platama , ovim drustvima nije u interesu da stanovnistvo bude obrazovano a za lijecenje ima privatni i javni sekotr, zna se gdje ko ide. Naravno, javni sektor je jos uvijek solidan a do kad ce takav biti ne zna se.

nema vise YU nigdje na svijetu a sumnjam i da ce je biti.
vazi

#2450 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

KENJAC wrote:Ma vidim ja mane Jugoslavije , ali su mi draze nego vrline ovih sada !
:thumbup:
Locked