Nisam napisao da nema logike u tesavufu, nego u filozofiji same religije koja se trudi racio nametnuti kaoI naravno Dzej wrote:Fino brate pises, ali si mi viseznacan, hoces reci ukratko nema pravih sejhova.Tradicija ako je mozemo tako nazvati i taj privid kontinuiteta je Usul tarikata, tako se i prenosi "tradicijom" sa koljena na koljeno.(A Čuvari tradicije na TvSa dobra emisija). Ne znam sta je za tebe pravi duhovni vodic,čime ga mjeris, je li na primjer onim sto pise u knjigama (ima on knjiga "ko moze biti sejh" i u drugim se daju neke karakteristike) posto si gore negdje pisao ,parafraziram : da nema logike u nekim stvarima u tesavufu, pa te zato pitam ima li logike u odabiru sejha, ili je stvar srca. Moze li jedno pitanje licne prirode na kraju: Imas li ti duhovnog vodica?Nurudin wrote:
Htio sam reći da je sufizam postao više turistička atrakcija i folklor, a mevle-vodiči, su više turistički, više čuvari
tradicije kao privida kontinuiteta, nego pravi duhovni vodiči
elementarni alat u religijskoj metodologiji i misli ali se sam taj sistem urušava jer u srži vjerovanja ili u imanskim
šartima to nije dobar alat kao u islamskim šartima. U sufizmu se ne odbacuje uopće razum i logika u sprovođenju
vanjskog (zahiren) , što bi bili islamski šarti , ali se u pitanju suštine , srži vjerovanja, nevidljivog i skrivenog (batin)
koristi srce ili srčani vid , te se tek kad se zaokruži cjelina vidi da opet ima logike .
Odabir vodiča je stvar srca, intuicije ali i energije i harizme koju isti mora posjedovati da bi uopće privukao derviša.
Nemam šejha, možda mi je šejtan šejh, ko zna