Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#2426 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Qler »

Ja znam da npr. iz Dugog Sela kod Zagreba u skolu svi srednjoskolci idu vozom do grada... ujutro puni vagoni, i kasnije kad se vracaju. I imali su one neke kao mjesecne karte... Zar to nije daleko bolja varijanta od autobusa?
holowey

#2427 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

Qler wrote:Ja znam da npr. iz Dugog Sela kod Zagreba u skolu svi srednjoskolci idu vozom do grada... ujutro puni vagoni, i kasnije kad se vracaju. I imali su one neke kao mjesecne karte... Zar to nije daleko bolja varijanta od autobusa?
za koga? firme koje se bave autobuskim saobracajem? naftase? ili si mozda mislio na djecu? znas se ciji se interesi guraju vec dvadeset godina...
Thorgerson

#2428 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

archi_a wrote:Već se dijelimo na one koji pričaju gluposti i/ili bajke i one koji sve "znaju".
To je to demokratsko pravo izražavanja.
Željezničku moramo imati u centru, jer to imaju sve metropole, pa makar samo 50 putnika bude tokom dana, uključujući i radnike na istoj! :roll:
DakleN, neki bi ovdje da vozom povežu Ilidžu, i prigradska mjesta sa centrom. I to ni manje ni više sa četiri stajanja do centra. :)
Pošto vidim da su mišljenja kompetentna. Koliki je to očekivani priliv potencijalnih putnika koji se očekuje svaki dan u centru, da bi vagoni bili krcati ? Koliko daleko su te stanice od prvih kuća uvaženih putnika, a koji bi se odlučili da špartaju do stanice i da se ukrcaju na gradski voz ? Koliko njih će onda od glavne stanice presjedati na tramvaj a koliko će ih se od stanice pješice odgegati do čaršije ? Pošto vidim da ima i takvih tumačenja, pa je vjerovatno to neko stavio na papir i izračunao održivost i isplativost istog projekta.
Ja ću evo biti laik, pa ću zaključiti da će ovo biti implementirano nikad, bez obzira koja stranka bude na vlasti i kakvi stručnjaci da budu na mjestu odlučivanja. Kao što neće biti napravljen ni metro. Samo zamislite metro koji staje na svakih 150 metara. :D I da bude zamjena tramvaju ? Kao ni viseći tramvaj. Koliko je to stepenica da siđeš sa stanice ? Kako riješiti pristup za invalide ?
Kod nas ljudi neće da se popnu uz stepenice na pješačkim mostovima koji već imaju ili da prođu kroz pasarelu , već stavljaju glavu u torbu i preskaču ograde i pretrčavaju cestu a da se penju nekakvim stepeništem da bi ušli u tram. Ma daj. :-D
Pa evo npr. 90% fakulteta se nalazi od Marijin Dvora pa na dalje, je li tako? Znas li ti koliko je to putnika, ucenika, studenata. Da ne govorim da isto tako vecina srednjih skola je upravo na ovome potezu.

Otidji jednom na Ilidzi pa pogledaj tramvaje br. 3 - uvijek su krcati u jutarnjim satima. Ne kazem da svi idu u centar, ali to bi se lako moglo upratiti i vjerovatno i postoje podaci.

Ja sam ofrlje stavio 4 stanice, mislim moglo bi se to rasporediti i na vise stanica. Ali zna se koje su najprometnije stanice, npr. Pofalici, Otoka, Marijin Dvor, Skenderija - ne moras biti strucnjak da vidis da je tu uvijek ogroman broj ljudi na stajalistima. Neces sad praviti da voz staje svako 400m, u cemu je problem i da se prohoda malo.

Ja sam mislio na to da se tramvaji malo rasterete i sam saobracaj. Naravno da ne bi svi putnici isli vozom, ali veliki broj bi. Automatski bi se rasteretio tramvaj i inace saobracaj.

A glupi GRAS bi mogao uvezati i buseve sa tim vozovima. Uvezes npr. Dobrinju i jednu stanicu voza.

Ali jbg te stvari su vani npr normalne, da se presjeda sa voza na bus ili obratno, pa cak i na vise prevoznih sredstava. Zato sto su tacni u sekundu. A i ne moras se peglati oko karata, imas jednu kartu i udri vozaj se gdje hoces.

A ja ti kazem, evo da imas opciju da sa Ilidze dodjes na Otoku za sta ja znam 6-7 minuta - zasto ne bi to uradio, pa eto i da imas prohodati dodatnih 1km do svog odredista. A Sarajevo sa Sjevera ka Jugu mozes prehodati za 10-15 minuta gdje god da si jbt.

Ne staju ni vani vozovi ili tramvaj bas dje tebi odgovara - samo je nas narod navikao da ga se dovuknja tik gdje treba. Ne do bog prosetati malo.

Ali poenta je sto ovo nikome nije u cilju - osim samim gradjanima. Ali oni se ne pitaju. A ovo ne bi odgovaralo najprije Centrotransu i drugim prevoznicima putnika.

I inace sahranu zeljeznica upravo i prizeljkuju takvi. A medju glavnima su spediteri prevoznici kojima je to rak rana, jer gube prevoz karga. Skontaj koliko moze prevesti jedna lokomotiva od Ploca tereta prema Bosni. A koliko ti treba kamiona za to isto. Nemoj misliti da tu nema lobiranja da se zeljeznica i unisti, ogromne cifre su tu u pitanju. ;-)

p.s. Pa mislim da je i ovo bolji prijedlog, nego da sklonimo prugu i tu stavimo novu prugu za tramvaj. To mi je jos veca nebuloza. Da imamo dvije linije tramvaja u 600m. Ovako bi imao dvije linije jednu brzu za malo duze relacije - voz i tramvaj ako ti trebaju ove krace. Moglo bi se to sve uvezati da postoji volja i zelja.
breuer

#2429 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by breuer »

studiorum_tuzlaensis wrote:Nema računice za metro, davno je to utvrđeno da je donja granica za metro 1.5+ miliona stanovnika metro regije. Lijepo je maštati, ali troškovi izgradnje jednog metroa od preds, do Ilidže bi nadmašili čitav koridor V-c, da bi se opet sa njim vozio minimalan broj ljudi. Zagreb je savršen primjer grada koji svakodnevno ogroman broj stanovnika prevozi tramvajima iako se nalazi na nekoj donjoj granici isplativosti za gradnju metroa.

Metro je često ulaganje koje se ne isplati (primjer je Solun u prethodnih 10 godina), ali daje dobre predispozicije za razvoj gradske cjeline i povećanje broja stanovnika.

Tramvaji ovakvi kakvi jesu opslužuju Sarajevo solidno iako ne rade punim kapacitetom.
Hvala na konkretnom odgovoru! A pošto vidim da bolje poznaješ materiju, kkv je stav prema ovoj "lakoj željeznici" ili kako se u Londonu zove "DLR", koliko se sjećam, vozio sam se njom od Grinviča (koji je naselje kao npr. Otoka u kontekstu blizine Centru), preko novog finansijskog centra Londona, Canary Wharf-a, pa koliko se sjećam, skroz to City-a, slagat ću manje ili više, oprostite. To je primjer lakše željezničke kompozicije koja ponire i izdiže se po potrebi i uslovljenostima terana ili naselja i po mom mišljenju odlično opslužuje grad. Naravno, ne upoređujem Sarajevo i London, koji pored toga ima jos 50 metro linija, 4, 5 ogromnih aerodroma i ko zna šta već ne, ali taj primjer mi je baš ostao upečatljiv jer izgleda primjenljiv i na kontinentalne gradove (nijedan grad u Evropi se ne može porediti sa Londonom). Pored tramvaja, koji bi da se uredi odlično opsluživao grad po njegovoj kičmi, taj primjer "lakše" željeznice bi moga dobro opsluživati rubne dijelove i povezivati ih sa Vogošćom?

U svakom slučaju su prioriteti ceste, ali koliko vidim, koliko ih širiš i osavremenjuješ, to se samo više auta nakoti na istima.
Dope_Man

#2430 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Dope_Man »

Ideja o zeljeznickoj u Rajlovcu je losa, to je ponovljeno 100 puta i objasnjeno zasto. U SVAKOM velikom gradu glavna zeljeznicka stanica je u srcu grada, gdje ti nakon izlaska iz voza treba max 15-20 minuta setnje, ili par stanica tramom da dodjes u sami centar. Staviti je u Rajlovac znaci dodji IZVAN grada, pa se odatkle prebacivati tramom ili se derati na zadnjem sjedistu taxi vozila.

I ono sto ideju cini vecim apsurdom je to sto bi pored cautoceste onda opet stavio tramvajske sine, pa sta je onda poenta.. samo puno veci troskovi projekta.

Nazalost, najveci problem u Sarajevu je PROSTOR, jer je svo zemljiste na kom je i planirana nekad davno izgradnja mutnim prodajama privatizirano i na njemu je izgradjeno bilo sta, samo da se dodatno poveca vrijednost zemljista. Zato je danas toliko tesko izgraditi 100 metara ceste jer moras platiti 100 miliona gazdama cijih deset kvadrati zemlje moras ponovo otkupiti da bi mogao graditi. Pretjerujem sa ciframa, ali je situacija uglavnom takva, grad nema prostora a i dalje se bez ikakvog razmisljanja gradi sto vise zgrada bez prethodnog uskladjivanja planova za saobracaj. Onaj primjer koji se vrti ovdje sa kucom kod kruznog toka to savrseno docarava. Iz istog razloga ce Ilidza i sva okolna naselja imati tesku katastrofu od saobracaja za 15-20 godina kad se to urbanizuje, nabaca zgrada, a ulice ostanu jedna i po traka.
Thorgerson

#2431 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

breuer wrote:U svakom slučaju su prioriteti ceste, ali koliko vidim, koliko ih širiš i osavremenjuješ, to se samo više auta nakoti na istima.
Upravo tako.

Koliko god ceste ti izgradis, samo se na tu cestu kace nova naselja, grade se nove zgrade, naseljeva se jos ljudi i broj automobila se povecava. Jedino rjesenje jeste uredjenje i poboljsanje javnog gradskog prijevoza putnika.

Nema tu neke velike filozofije:
Image

Image

Mada mi moramo izgraditi ovu osnovnu mrezu cesta, jer mi nemamo ni taj minimum koji se mora imati. Pa da bi i ti busevi nekuda vozili. Ali po mom misljenju ja bih opet prioritet dao uredjenju javnog saobracaja.

Narocito kad se uzme u obzir da je Sarajevo jedan od najzagadjenijih gradova u Evropi.
sabanss

#2432 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by sabanss »

Pa mozda je onda najbolje uloziti u tramvajsku infrastrukturu.

Rijesiti par kriticnih tacaka i ubrzati tramvajski saobracaj i ja nikad u auto necu sjesti. Ono sto me sad odbija od tramvaja cak i nije brzina putovanja vec 3x putnika vise od niminalnog kapaciteta, neredovnost tj. nedostatak bilo kakvog voznog reda i pouzdanosti i cijena karte. Cijenu karte bi mozda i prezalio da su prve dvije neugodnosti otklonjene.
Prpa.ba

#2433 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Prpa.ba »

Da je tramvajski saobracaj siguran i pouzdan i uz zatvaranje tramvajskih stanica, automobil bih koristio samo za putovanja, vikendom eventualno do planine i prevoz namjestaja/fasunge. Cak bih tolerisao cijenu kantonalnog transportnog kupona do 70ak KM. Sumnjam da sam jedini takav. :mrgreen:
kakaljin

#2435 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

sabanss wrote:Pa mozda je onda najbolje uloziti u tramvajsku infrastrukturu.

Rijesiti par kriticnih tacaka i ubrzati tramvajski saobracaj i ja nikad u auto necu sjesti. Ono sto me sad odbija od tramvaja cak i nije brzina putovanja vec 3x putnika vise od niminalnog kapaciteta, neredovnost tj. nedostatak bilo kakvog voznog reda i pouzdanosti i cijena karte. Cijenu karte bi mozda i prezalio da su prve dvije neugodnosti otklonjene.
Prpa.ba wrote:Da je tramvajski saobracaj siguran i pouzdan i uz zatvaranje tramvajskih stanica, automobil bih koristio samo za putovanja, vikendom eventualno do planine i prevoz namjestaja/fasunge. Cak bih tolerisao cijenu kantonalnog transportnog kupona do 70ak KM. Sumnjam da sam jedini takav. :mrgreen:
NE jedan + vec hiljadu i jedan

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
P308

#2436 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

Prpa.ba wrote:Da je tramvajski saobracaj siguran i pouzdan i uz zatvaranje tramvajskih stanica, automobil bih koristio samo za putovanja, vikendom eventualno do planine i prevoz namjestaja/fasunge. Cak bih tolerisao cijenu kantonalnog transportnog kupona do 70ak KM. Sumnjam da sam jedini takav. :mrgreen:

Konakovic najavio zatvaranje stanica kao jedan od najbitnijih projekata za 2017. godinu uz zamjenu kompletne rasvjete u gradu te rekonstrukciju vodovodne mreze. Za stanice je izdvojeno 3,5 miliona KM. Ne znam da li je to dovoljno novca za kvalitetno uredjenje, nemam predstavu ali eto pozitivno je sto ce se konacno pomaknuti s mrtve tacke.

Na ovu temu, najavio je i konacno pokretanje radova na Prvoj transverzali.
Logovan

#2437 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

P308 wrote:

Konakovic najavio zatvaranje stanica kao jedan od najbitnijih projekata za 2017. godinu uz zamjenu kompletne rasvjete u gradu te rekonstrukciju vodovodne mreze. Za stanice je izdvojeno 3,5 miliona KM. Ne znam da li je to dovoljno novca za kvalitetno uredjenje, nemam predstavu ali eto pozitivno je sto ce se konacno pomaknuti s mrtve tacke.

Na ovu temu, najavio je i konacno pokretanje radova na Prvoj transverzali.
Zatvorit će se stanice, a tramvaje i šine ko jebe.
Prpa.ba

#2438 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Prpa.ba »

Relativno mala investicija a uz iole redovne kontrole ce dovesti ili do smanjenja guzvi u tramvajima ili do povecanja naplate. Sto se mene tice, win-win.

Jedan od najvecih legalistickih meraka koje sam dozivio u post-ratnom periodu je kada sam silom prilika morao na tramvaj onda kad su krenule intenzivne kontrole. Jutarnja spica a prazan tramvaj, mozes i sjesti. Kolone pjesaka hodaju do sljedece stanice nadajuci se da tamo nema reve, kad prc i tamo reva. :lol: Oni slabe kondicije izgubise nevinost i kupise prve karte u svom zivotu.. :lol:
kakaljin

#2439 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Prpa.ba wrote:Relativno mala investicija a uz iole redovne kontrole ce dovesti ili do smanjenja guzvi u tramvajima ili do povecanja naplate. Sto se mene tice, win-win.

Jedan od najvecih legalistickih meraka koje sam dozivio u post-ratnom periodu je kada sam silom prilika morao na tramvaj onda kad su krenule intenzivne kontrole. Jutarnja spica a prazan tramvaj, mozes i sjesti. Kolone pjesaka hodaju do sljedece stanice nadajuci se da tamo nema reve, kad prc i tamo reva. :lol: Oni slabe kondicije izgubise nevinost i kupise prve karte u svom zivotu.. :lol:
Pa zato kakav smo narod kod nas se sve stanice moraju zatvoriti i da bi usao na stanicu moras kupiti kartu ili imati mjesecnu ili godisnju.
zutipatak

#2440 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by zutipatak »

Jedino što treba zatvoriti je Gras. Ostalo sve je prdimahovina.
kakaljin

#2441 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

zutipatak wrote:Jedino što treba zatvoriti je Gras. Ostalo sve je prdimahovina.
Ne treba Gras zatvoriti, nego ljude koji su doveli gras u ovu situaciju, pa ces vidjeti kako ce procvjetati i gras i javni prevoz u gradu.
shalla

#2442 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shalla »

Znam da je neuporedivo gledajući generalnu uređenost te dvije države :mrgreen: ali prijatelji koji žive u Beču kažu da auto pale jednom ili dvaput mjesečno, ako se ide u kakvu veću nabavku ili negdje ono mahsuzije u goste, za sve druge varijante tu su metro, S-Bahn i sl...
ledeni_caj

#2443 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ledeni_caj »

Svi imaju stanicu u centru pa je apsolutno neophodno da imamo i mi da ne budemo kasaba. To sto nasom dnevno prodje 100 ljudi, a tamo ko zna koliko hiljada je nebitno. :D Lokomotiva sa 3 vagona a unutra sveukupno 10tak ljudi je svakodnevnica, znam jer to vidjam svaki dan s obzirom da mi prolazi skoro pa ispod prozora.
kakaljin

#2444 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

ledeni_caj wrote:Svi imaju stanicu u centru pa je apsolutno neophodno da imamo i mi da ne budemo kasaba. To sto nasom dnevno prodje 100 ljudi, a tamo ko zna koliko hiljada je nebitno. :D Lokomotiva sa 3 vagona a unutra sveukupno 10tak ljudi je svakodnevnica, znam jer to vidjam svaki dan s obzirom da mi prolazi skoro pa ispod prozora.
Znamo svi da je to trenutno tako, a moze puno bolje, ali imas tu problem kamionski, aautobuski, naftni i drugi lobiji koji ne dozvoljavaju da zeljeznica funkcionise normalno. Od njih je i potekla prica izmjestanja stanice.
Naslovnica

#2445 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Evo su ukinuli i željezničku liniju za Zagreb.
Nažalost, na kraju će građevinska i kamionska mafija ipak ukinuti željezničke šine i stanicu.
Ja bih volio da trasu iskoriste za gradski put i tramvajske šine, ali čisto sumnjam.
Ipak će biti zgradurine.
archi_a

#2446 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by archi_a »

Hajde da shvatimo jednu stvar. Nemaš klijentelu, interesante, korisnike, kupce. Nazovite kako god hoćete.
Nema više putnika! Odnosno, nema ih dovoljno. I ja kažem na žalost da je tako. Nema ih.
Nije isplativo.
holowey

#2447 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

budimo posteni, kome u bosni kada planira neko putovanje padne na pamet putovanje vozom?
amar1994

#2448 Re: RE: Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

holowey wrote:budimo posteni, kome u bosni kada planira neko putovanje padne na pamet putovanje vozom?
Ni u snovima :D
Naslovnica

#2449 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

...
Last edited by Naslovnica on 08/12/2016 22:10, edited 1 time in total.
Naslovnica

#2450 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Naslovnica »

Vozom na more ne može, ide samo do Čapljine (doduše i to tek od iduće godine). Ne mogu do Bgd, ne mogu do Zg. Mogu do Doboja. I to je to.
Nekada prije rata bih kretao kasno navečer za Suboticu, dolazio rano ujutro, uživancija.
Ovo šta imamo danas, da nije žalosno bilo bi smiješno.
Post Reply