travnik wrote:
To ti za većinu Hrvata koji danas žive u BiH nije nikakvo opravdanje. Zašto? Zato što je u najmanju ruku jednak broj Hrvata napustio teritorij pod kontrolom ABiH, kao i pod kontrolom VRS. Da se razumijemo, ne izjednačavam te dvije vojske, već ti govorim o načinu razmišljanja prosječnog Hrvata. Da li je ono ispravno ili ne, to je druga stvar, ali je činjenica, koliko se god to nekom sviđalo.
Realno, ni Čović, a ni Komšić, u politici nisu uradili ništa konkretno ni za Hrvate, a ni za BiH. I jedan i drugi dobivaju glasove na populizmu. Čović uzima glasove na budalaštinama o trećem entitetu i tako dobiva potporu znatnog dijela Hrvata koji su nezadovoljni statusom svoga naroda u BiH. Komšić uzima glasove na ulizivanju raji i šupljiranju o patriotizmu.
Čović je bio i član PBiH, i član Vlade i zastupnik. Što je uradio konkretno za običnog čovjeka? Ništa. Trebao bi imati na desetine kvalitetnih poteza, a on nema niti jedan. Komšić je već sedam godina u PBiH? Što je uradio u diplomaciji koja je ključna ovlast kojom raspolaže PBiH? Ništa. Trebao bi imati najmanje 20-ak kvalitetnih inicijativa, a on ima jednak broj inicijativa kao neki član predsjedništva udruge seljaka ili pčelara, odnosno ni jednu. Sramota!
Žalosno je kako likovi poput njih dvojice olako dobivaju glasove. Jedan (Čović) lopov i beskičmenjak, a drugi (Komšić) poltron i nesposoban.
Pa problem i jeste u tom "nacinu razmisljanja"... Hrvati ostali u Tuzli, Sarajevu i Bihacu, bez ikakvih sukoba. Srednja Bosna je druga prica, dijelovi Hercegovine takodjer. S druge strane, ni Bosnjake u Orasju niko nije dirao (sta ces, mi na sjeveru smo ipak dosta normalniji od ostatka drzave).
A u RS Hrvati su svedeni na nivo statisticke greske, planski i temeljito, bez ikakvih izuzetaka. Ti smatras da Hrvati u BiH tu ne vide nikakvu razliku? Ok - ja vidim, i to ogromnu, a na svojoj kozi su je osjetili Hrvati u Tuzli i Bosnjaci u Orasju. Ko sto rekoh, mi smo ipak malo normalniji.
O zaslugama Komsica, odnosno nedostatku istih, sam pricao u vise navrata. Nije uradio nista znacajno za 7 godina u predsjednistvu, to stoji. Nisu uradili ni ostali s kojima je proveo mandat, ako je to ikakav izgovor. Ali s druge strane valja biti objektivan pa reci da prvi mandat nije imao podrsku parlamentarne vecine, a sada je opet nema... Dakle od tih 8 godina koje ce provesti u fotelji, imao je ledja u parlamentu samo 2 i kusur godine.
Realno - sta moze uraditi bilo koji clan predsjednistva kada iza njega ne stoji VM i PS BiH? Mozda je mogao vise, ali nije u drugu ruku taman i da je imao super inicijative, ko bi ih podrzao?