Istočno Sarajevo
-
Naslovnica
#2426 Re: Istočno Sarajevo
Realno, Lukavica, Ilidža, Novi Grad, Vogošća... Sve je to u 5 deka što se tiče ruralaca.
- radiša
#2427 Re: Istočno Sarajevo
tacno,vamo kod nas buca potok,sta tu ima krkanluka na selu ga nema 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2428 Re: Istočno Sarajevo
Istocno Sarajevo je jedan od najvecih reprezenata dejtonskog besmisla (da ne budem pogresno shvacen, Dejton ima itekako dobrih strana ako se uzme u obzir gdje, kad, kako i od strane koga je nastao).
Grad koji zapravo nije grad. Grad je nastao zbog zelje za odvajanjem od drugog, a koji zavisi od tog drugog. Ni predgradje, a ipak predgradje.
Bez dileme treba civilizacijski i ljudski osuditi i na smetljiste istorije poslati ideju o etnickom razdvajanju kao necemu pozeljnom i prihvatljivom. Ideja oko koje je nastao grad Istocno Sarajevo jeste retrogradna, pogresna, civilizacijski inferiorna. To je tacno i na to uvijek treba ukazivati.
Isto tako treba biti posten i shvatiti da je to realnost sa kojom zivimo. I da nije posteno porediti grad koji se gradi nanovo, sa onim koji je to vec vijekovima. Pogotovu ako se u to doda primjesa neke oholosti i gordosti sa potcjenjivackim pogledom na sljivike i livade.
Uvijek mi je bila fascinantna ta latentna mrznja i netrpeljivost onih koji su dosli juce prema onima koji su dosli danas. To sto neki od nas imaju srecu da su im preci obavili migraciju za njih i sto su rodjenjem u velikom gradu dobili bolje karte u ruke od vecine, ne znaci da se treba biti oholo.
Za vecinu drzave BiH Sarajevo nije mjera, niti se mogu porediti sa Sarajevom. Istocno Sarajevo ima tu "nesrecu" da mu je Sarajevo mjera i krajnje ishodiste. Kraj njega ce uvijek biti rupa. Ali nista manja od 90% ove nesretne zemlje.
Grad koji zapravo nije grad. Grad je nastao zbog zelje za odvajanjem od drugog, a koji zavisi od tog drugog. Ni predgradje, a ipak predgradje.
Bez dileme treba civilizacijski i ljudski osuditi i na smetljiste istorije poslati ideju o etnickom razdvajanju kao necemu pozeljnom i prihvatljivom. Ideja oko koje je nastao grad Istocno Sarajevo jeste retrogradna, pogresna, civilizacijski inferiorna. To je tacno i na to uvijek treba ukazivati.
Isto tako treba biti posten i shvatiti da je to realnost sa kojom zivimo. I da nije posteno porediti grad koji se gradi nanovo, sa onim koji je to vec vijekovima. Pogotovu ako se u to doda primjesa neke oholosti i gordosti sa potcjenjivackim pogledom na sljivike i livade.
Uvijek mi je bila fascinantna ta latentna mrznja i netrpeljivost onih koji su dosli juce prema onima koji su dosli danas. To sto neki od nas imaju srecu da su im preci obavili migraciju za njih i sto su rodjenjem u velikom gradu dobili bolje karte u ruke od vecine, ne znaci da se treba biti oholo.
Za vecinu drzave BiH Sarajevo nije mjera, niti se mogu porediti sa Sarajevom. Istocno Sarajevo ima tu "nesrecu" da mu je Sarajevo mjera i krajnje ishodiste. Kraj njega ce uvijek biti rupa. Ali nista manja od 90% ove nesretne zemlje.
-
L u c i f e r
#2429 Re: Istočno Sarajevo
a nije ni sa sad neka metropola
selo moje draže od pariza
- zavezata-vreca
#2430 Re: Istočno Sarajevo
Koliko je kvadrat u IS? U odnosu na dobrinju ili alipasino?
- radiša
#2431 Re: Istočno Sarajevo
daleko da je metropola ali je uvijek bio naspram ovih mjesta koja su se pocela gradit i dovodit u civilizaciju,ako tako mogu reci,poslje rata....L u c i f e r wrote:a nije ni sa sad neka metropola
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2432 Re: Istočno Sarajevo
u smrti razdvojeni po parcelama
na pooceku djetinjstva od krstenja pricesti dok krizme i ostalih kako se vec zovu drugih religija obicaji
vecina brakova = svak svoje guzi
posao =slicno
glasovanje = slicno
odmor= slicno
dom za penzionere= slicno rijetko ko ce iz sarajeva casnim sestrama u vitez
i kad se sve sabere podijeljeni smo maksimum ne znam sta je sad problem stanovanje
na pooceku djetinjstva od krstenja pricesti dok krizme i ostalih kako se vec zovu drugih religija obicaji
vecina brakova = svak svoje guzi
posao =slicno
glasovanje = slicno
odmor= slicno
dom za penzionere= slicno rijetko ko ce iz sarajeva casnim sestrama u vitez
i kad se sve sabere podijeljeni smo maksimum ne znam sta je sad problem stanovanje
- radiša
#2433 Re: Istočno Sarajevo
daleko od toga da je problem,onako pricamo,sto mora znacit da neko ima nesto protiv ako iznese neke cinjenice...
ja bi sutra sebi da imam mogucnosti tamo uzeo stan i kakav poslovni prostor...
ja bi sutra sebi da imam mogucnosti tamo uzeo stan i kakav poslovni prostor...
- Truba
#2434 Re: Istočno Sarajevo
tamo je gomila ljudi domicilni homosapijens
nije doslo mnogo homo erectusa
jer nije imalo odakle
govorim o kucama ne stanovima novim...
prvenstveno mislim na grlicu krupac vojkovice i kotorac koji ima autohtonu bosnjacku zajednicu
nije doslo mnogo homo erectusa
jer nije imalo odakle
govorim o kucama ne stanovima novim...
prvenstveno mislim na grlicu krupac vojkovice i kotorac koji ima autohtonu bosnjacku zajednicu
-
Patriotska_Liga
#2435 Re: Istočno Sarajevo
Nisu to etničke linije. Nisu čak ni linije fronta u velikom dijelu. Kad je postalo jasno da se u Dejtonu mora doći do dogovora, prioritet naše delegacije je bio deblokiranje Sarajeva, tj. ta teritorija je dobila prioritet u pregovorima. Išlo se istočno koliko se moglo, da se ikako moglo više išlo bi se i do Pala, ali se nije moglo. Išlo se ulicu po ulicu, naselje po naselje. Vrlo lako se moglo desiti da npr. Grbavica ili Ilijaš završe s one strane, a npr. da Prijedor ili Bosanski Novi bude ovamo, na način kako je to urađeno sa Sanskim Mostom. Realno govoreći Izetbegoviću je Sarajevo bilo prioritet i tu je insistirao da dobije što je moguće više. Nisam bio tamo naravno, ali ne sumnjam da je nudio još neka mjesta koja su danas u Federaciji da poklopi i to malo urbanog Sarajeva što je ostalo s one strane, ali je druga strana stavila rampu.
- dječak sa šibicama
#2436 Re: Istočno Sarajevo
Istocno Sarajevo je u sustini samo nastavak predratnih planova o sirenju Sarajeva u tom pravcu. Samo sa etnickim predznakom.
Postojali su planovi o tramvajskoj pruzi prema Dobrinji, cak je i zapoceta izgradnja ako se neko sjeca pored zgrade Oslobodjenja (danas Avaz) do onog brda su vec postavili sine za tramvaj i u planu je bilo "busenje" nasipa i pruzanje pruge kroz Stupsko brdo.
Takodje postojali su planovi o tramvajskoj okretaljci kod Famosa u Hrasnici.
Oni su nakon rata imali grandiozne planove (samo predizborna prica naravno) o igradnji velikog grada od Sokoca do Lukavice... ali eto, Pale su utrostrucili, ja se sjecam to je bilo jedno planinsko selo prakticno, a danas je pravi grad. Moja vikendica nekad bila na rubu sela, danas mi uparkirali Obilicevo u dvoriste, citavo naselje izgradili gdje ga nikada nije bilo
Postojali su planovi o tramvajskoj pruzi prema Dobrinji, cak je i zapoceta izgradnja ako se neko sjeca pored zgrade Oslobodjenja (danas Avaz) do onog brda su vec postavili sine za tramvaj i u planu je bilo "busenje" nasipa i pruzanje pruge kroz Stupsko brdo.
Takodje postojali su planovi o tramvajskoj okretaljci kod Famosa u Hrasnici.
Oni su nakon rata imali grandiozne planove (samo predizborna prica naravno) o igradnji velikog grada od Sokoca do Lukavice... ali eto, Pale su utrostrucili, ja se sjecam to je bilo jedno planinsko selo prakticno, a danas je pravi grad. Moja vikendica nekad bila na rubu sela, danas mi uparkirali Obilicevo u dvoriste, citavo naselje izgradili gdje ga nikada nije bilo
-
radostan dan
#2437 Re: Istočno Sarajevo
Pazite sta pisete, da se ne bi za par desetina godina sami sebi smijali...velika je vjerovatnoca da ce bar 70 posto vas sa teme, u svom -trecem dobu-, biti stanovnikom I Sarajeva.
- Truba
#2438 Re: Istočno Sarajevo
ja sigurno u penziju u istočnu ilidzu
ako ne umrem u 64 kao što mi genetika predviđa a i baba vanga

ako ne umrem u 64 kao što mi genetika predviđa a i baba vanga
-
radostan dan
#2439 Re: Istočno Sarajevo
Pa ne, ozbiljno... takva su kretanja svuda u svijetu. Sada smijesno zvuci, a evo deset godina smo svjedoci da se zivi tacno ono cemu se prije deset godina smijalo.
Tako ce i ovo, za deset-petnaest godina, po rijecima nekih sa ove teme koji se sablaznjavaju i.sarajevom, to biti jedno divno fino mjesto po mjeri penzionera...jutarnja setnja psa na povodcu, jedna kafica jutarnja takodje kulturno i na NivoU, cistiji zrak, fini skromni penzionerski stan od 50 kvadrata - novogradnja, dok se onaj veci, prijasnji, ostavilo sinu koji se ozenio, a maksumče i hanuma mu navikli na potez titova-m.dvor, a meni svakako pun kurac sivila, guzve,itd,itd, bas mi je ovdje krasno i slicna sranja.
Tako to hoda...to je trend. Tacnije, trend iz nuzde. Eno po beogradu, masa beeeeoooogradjana prodaje stambene kvadrate i kupuje kvadrate kuca i vikendica po grockoj, avali, uz spiku - jao, kako je ovde leeepo, divno, sto nisam ranije, bla, bla...
tranzicija bato, smjena generacija. Nema tita i drustvenih stanova...sve je - na kantaru, pa kako ko prodje.
Tako ce i ovo, za deset-petnaest godina, po rijecima nekih sa ove teme koji se sablaznjavaju i.sarajevom, to biti jedno divno fino mjesto po mjeri penzionera...jutarnja setnja psa na povodcu, jedna kafica jutarnja takodje kulturno i na NivoU, cistiji zrak, fini skromni penzionerski stan od 50 kvadrata - novogradnja, dok se onaj veci, prijasnji, ostavilo sinu koji se ozenio, a maksumče i hanuma mu navikli na potez titova-m.dvor, a meni svakako pun kurac sivila, guzve,itd,itd, bas mi je ovdje krasno i slicna sranja.
Tako to hoda...to je trend. Tacnije, trend iz nuzde. Eno po beogradu, masa beeeeoooogradjana prodaje stambene kvadrate i kupuje kvadrate kuca i vikendica po grockoj, avali, uz spiku - jao, kako je ovde leeepo, divno, sto nisam ranije, bla, bla...
tranzicija bato, smjena generacija. Nema tita i drustvenih stanova...sve je - na kantaru, pa kako ko prodje.
- Cossack
#2440 Re: Istočno Sarajevo
Ne budi smiješan. Niko koga znam u Sa ne bi tamo došao ni da mu plate. Znam da je bilo slučajeva kupovine iz nužde ali budi barem malo realan.radostan dan wrote:Pazite sta pisete, da se ne bi za par desetina godina sami sebi smijali...velika je vjerovatnoca da ce bar 70 posto vas sa teme, u svom -trecem dobu-, biti stanovnikom I Sarajeva.
-
radostan dan
#2441 Re: Istočno Sarajevo
Ok...moja greska u procjeni.
Svi ste ili svi cete biti sposobni kupiti djeci kvadrata, od vijećnice do malte.
Onima koji nece, pomoci ce drzava.
Entitet.
Kanton.
Svi ste ili svi cete biti sposobni kupiti djeci kvadrata, od vijećnice do malte.
Onima koji nece, pomoci ce drzava.
Entitet.
Kanton.
-
radostan dan
#2442 Re: Istočno Sarajevo
_BataZiv_0809 wrote:Tu bi i zapocela.CSKA wrote:
Seks eskpedicija forumasa u Lukavici bi se zavrsila u nekoj pecenjari.
- Truba
-
almir90
#2444 Re: Istočno Sarajevo
Top komentar!zeljka cvijanovic krenula na posao
- Truba
#2445 Re: Istočno Sarajevo
oko luksora vidim ulice postaju jednosmjerne + formiran parking
-
neves
#2446 Re: Istočno Sarajevo
U kojoj opstini u Istocnom Sarajevu mogu izvaditi rodni list?
-
radostan dan
#2447 Re: Istočno Sarajevo
Vidi s@Luciferom, on ce te sprovesti...
-
L u c i f e r
- House
#2450 Re: Istočno Sarajevo
ali pazi ulicu "generala draže mihailovića". zemljo otvori se