Željko Komšić osniva novu stranku

Locked
Telemah

#2426 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Revoltage wrote:@Telemah

400 tisuća glasova će biti. I još nešto, radi se o bosanskohercegovačkoj stranci. Ne bošnjačkoj, da te smirik.
Pa hvala bogu da se radi o bosanskohercegovačkoj stranci. Ta nije o njemačkoj, poljskoj ili mađarskoj stranci. Sve su naše stranke bosanskohercegovačke.
Ali su i pored toga izrazito jednonacionalne, valjda smo to davno apsolvirali.
Telemah

#2427 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Revoltage wrote:@Telemah

400 tisuća glasova će biti.
Pretpostavljam da misliš na dosadašnje cjelokupno glasačko tijelo SDP-a uz dodatak novih 70-80 000 glasova.
Po toj logici, SDP neće više postojati.
Da to malo raščlanimo: zar ti stvarno vjeruješ da ŽK može preuzeti glasačko tijelo SDP-u u USK? Ili u Tuzli? Ili recimo u HNK (koje baš i nije osobito brojno) ali je ipak respektabilno ovdje.
Sve te sredine imaju svoje lokalne Komšiće i oni će vjerojatno ostati vjerni centrali u Sarajevu?
Gdje još može ''nalomiti'' glasova? U RS?
Daj bože da dobaci do 50 000.
Revoltage

#2428 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Revoltage »

Skoro milijun glasača nije u FBiH izašlo glasati i ti me pitaš kako će skupiti? A gdje su glasovi koje će mahom uzeti ostalim strankama?

Ti se salis?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2429 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by -LIBERO- »

U kantonu Sarajevo ce imati vise glasova od tih 50 000, pa ti skontaj koliko ce imati onda glasova. 200 000 minimum, i to ako ekipa oko njega i ne bude nesto spektakularna. Po tvojoj prici, lako se da zakljuciti, da zaista nisi svjestan kako Komsic kotira u pojedinim, prije svega urbanim, sredinama.

A 2014 ces vidjeti, ili ako budu ovi prijevremeni izbori)
Telemah

#2430 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Revoltage wrote:Skoro milijun glasača nije u FBiH izašlo glasati i ti me pitaš kako će skupiti? A gdje su glasovi koje će mahom uzeti ostalim strankama?
Ti se salis?
Hoćeš reći da će on motivirati jedan dio tih ''usnulih'' glasača.
Ne vidim da se nešto posebno trudi u zadnje dvije godine, ako ćemo baš iskreno.
Kaži mi kojom to pričom, obećanjima, i općenito kako to on može natjerati ''neglasača'' da taj dan izađe na izbore i zaokruži njegovo ime ili nekog kandidata iz njegove stranke?? (usput, stvarno ne znamo koje će likove on uspjeti okupiti oko sebe, tako da je ova sva priča stvarno preuranjena).
Telemah

#2431 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

-LIBERO- wrote:
U kantonu Sarajevo ce imati vise glasova od tih 50 000, pa ti skontaj koliko ce imati onda glasova. 200 000 minimum, i to ako ekipa oko njega i ne bude nesto spektakularna. Po tvojoj prici, lako se da zakljuciti, da zaista nisi svjestan kako Komsic kotira u pojedinim, prije svega urbanim, sredinama.

A 2014 ces vidjeti, ili ako budu ovi prijevremeni izbori)
Znači ipak se radi o lokalnim ciljevima.
U KS izlaznost je oko 220-230 000 glasača. Po tvojoj procjeni ŽK bi tu uzeo oko 22-25% glasova. Tu je SDP 2010. godine ostvario uspjeh s 28% glasova, što je bio njegov najveći dotadašnji rezultat. Sudeći po lokalnim izborima, njegovo glasačko tijelo je malo opalo.
E sad po tvojoj procjeni ŽK oduzima cjelokupno glasačko tijelo SDP-u, jer ne vjerujem da može očekivati glasove sadašnjih simpatizera SDA, SBB, BPS...jedino ako ne računaš svo glasačko tijelo SDP-a i SB.
Evo i da bude tako, gdje još može objektivno ''nakupiti'' 150 000 glasova? Obzirom da preferira SDP simpatizere imat će težak posao s regionalnim SDP ikonama u TK, USK, HNK. A Srednja Bosna, pored svoje specifične situacije, pokazala je na zadnjim lokalnim izborima i svu jačinu SDA, tako da tu baš i ne može očekivati neku obilatu žetvu glasova.
Revoltage

#2432 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Revoltage »

Telemah daje prognoze kao što su to hercegsrpi radili 2010. Jedva 100, kalkulacija ovo ono, kad čovjek dobi 4 puta više glasova. Ali neka vaš, samo dizete popularnost Komšiću.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2433 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by -LIBERO- »

Drugacije ce se karte podijeliti pred slijedecu igru (izbore). Vidjet ces i sam. Ne treba zanemariti Zeljkinu popularnost i izvan maticne baze SDP glasaca. Nije mala, sasvim sigurno. Isto tako, jako veliki potencijal moze izvuci (da li ce, ne znamo jos) iz apstinenata.

Pred ove zadnje izbore svako malo u neobaveznom razgovoru si mogao cuti ono : "necu ni glasati, nemam za koga..vidis da su svi isti"

Ako uspije ubijediti da nije "isti",a vec za njega vlada takvo misljene, njegova glasacka baza ce mimoici dosadasnje stranacke podjele i rezultate koji su do sada bili.

Bice to dosta sarolik miks, iz raznih, licnih razloga/uvjerenja/ocekivanja, ce ljudi davati glas bas njemu.
Last edited by -LIBERO- on 03/01/2013 18:44, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#2434 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by ultima_palabra »

@Telemah, o kojim SDP ikonama pričaš? O Hamdiji Lipovači u USK? :-) Pa čovjek je izgubio Bihać od SDA koja je u tom gradu prezrena... nema njemu budućnosti u Krajini poslije 2014.

U HNK SDP nema nikoga važnog, da ima imao bi i bolje rezultate.

Ni Imamović nije više bogznakako popularan u Tuzli... za njega se tamo glasa više iz inata, da se ne dopusti SDA da spusti svoje pipke na Tuzlu... ako padne Tuzla, pada i Pjongjang :mrgreen:

Nekako sam mislio da raspolažeš aktuelnijim informacijama :P
Telemah

#2435 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

-LIBERO-"
Ako uspije ubijediti da nije "isti",a vec za njega vlada takvo misljene, njegova glasacka baza ce mimoici dosadasnje stranacke podjele i rezultate koji su do sada bili.
Tu i jest problem.
On jednostavno nema nikakvih referenci, niti bilo čega konkretno urađenog iza sebe. Doslovce ništa.
I kako će taj čovjek, koji doslovce godinama ''parazitira'' na državnim jaslama, koji je godinama dio ovog nakaradnog sustava i što je bitno - izrazito hedonistična osoba, kako će on uvjeriti apstinente da nije ''isti'' kao i drugi? Po čemu nije isti? Kako će ih uvjeriti da je on sposoban za bilo što?
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2436 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by -LIBERO- »

Nadji one koji po tvoji svjetonazorima i ocekivanjima imaju te super refenerce (Tihic, Covic, Ljubic, Zlatko....?), pa se skrasi u njihovom jatu.
A dozvoli da svako ponaosob, odluci, ko za njegov politicki ukus ima reference, i ko je hedonista a Tko nije. ;-)
Ujak Sam

#2437 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Ujak Sam »

Uz adekvatnu kampanju, kompetentne ljude uz sebe, te kvalitetan program, Komšo može mnogo na predstojećim izborima. Ukoliko bude pametno i vremenski tempirano odigrao svoje buduće poteze, ne bi bio problem da ponovi 300.000+ glasova, možda čak i više u zavisnosti od izlaznosti građana. I ja mu zamjeram zbog usporenosti i nedostatka konkretnog djelovanja, no njegova pozicija kao člana Predsjedništva nema u svom opisu da nešto specijalno mijenja. Kada pogledate uz to i neslaganja između tri strane, dobijete svezane ruke. Mada, ako će vam biti lakše - ne oslobađam ga odgovornosti. Može i mora konkretizirati svoje radnje i biti glasniji po pitanju korupcije, nepotizma, opstrukcija i ako treba direktno optužiti pojedince za rušenje države i stanje u kojem živimo. Kad bolje pogledamo, gore od ovog teško da može - a u konkurenciji Tihićeve SDA, Lagumdžijinog SDP-a, Radončićevog SBB-a... i sličnih lopova uvijek bih odabrao Komšića jer je ako ništa pošten i ima svoje "ja", a eventualnu nestručnost i naglost, što mu mnogi prebacuju, može popraviti kadrovima i prebacivanjem u oblast krivice, prava i borbe protiv korupcije, koja je rak-rana našeg društva.

Inače, mene za razliku od nekih, više zanimaju budući Željkovi saradnici. :D Valjda uskoro procure kakva imena u javnost, osim ovih iz inicijative 1.mart tipa Suljagića i nekoliko bivših SDP članova/ica.
MuaDib

#2438 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by MuaDib »

Najnoviji naziv za Komšićevu partiju, danas sam čuo na radiju, a glasi:

Socijalistička republikanska partija Bosni i Hercegovine - SRP BIH

Ako je ovo tačno, to bi po prvi put bilo zalaganje za obnovu republikanskog uređenja BiH.
Samo slogan: Jaka socijalna država, Republika BiH. bi donio automastki 100 000 glasova.
ultima_palabra

#2439 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by ultima_palabra »

Bilo koja ideološka odrednica bila bi veliki promašaj... mislim da to znaju i osnivači stranke.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2440 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by -LIBERO- »

MuaDib wrote:Najnoviji naziv za Komšićevu partiju, danas sam čuo na radiju, a glasi:
Neko zvanicno izjavio, ili samo rekao svoju pretpostavku???
cindrlimindrli

#2441 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by cindrlimindrli »

Bespotrebno gubljenje vremena i prostora ako osnivacka skupstina stranke ne bude u Grudama.
Telemah

#2442 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Što je sasvim izgledno očekivati.
Jer, gotovo ne postoji sredina u ovoj našoj lijepoj zemlji koja je ravnodušna prema ovom plemenitom čovjeku, na kojeg bi i pokojni maršal bio ponosan, i koji je osvojio srca svojim pregalaštvom i zalaganjem za boljim društvom (mada se to baš i nigdje ne vidi, ali nekako lijepo zvuči :) )
cindrlimindrli

#2443 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by cindrlimindrli »

Telemah wrote:Što je sasvim izgledno očekivati.
Treba covjeku dati sansu, znaci pravac Grude pa da vidimo na cemu smo kao drustvo posto nekima treba
ekranizacija bosanskohercegovacke socijaldemokratije da bi shvatili u kakvom je stanju.
nosara

#2444 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nosara »

cindrlimindrli wrote:
Treba covjeku dati sansu, znaci pravac Grude pa da vidimo na cemu smo kao drustvo posto nekima treba
ekranizacija bosanskohercegovacke socijaldemokratije da bi shvatili u kakvom je stanju.
Ti si iz gruda...?
Telemah

#2445 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

cindrlimindrli wrote:
Heh. Grude. Jesi našao mjesto. Pa njega bi tamo dijete od 12 godina preveslalo k'o zadnjeg levata. Ljudi ne znaju ni tko je on, a ne još da im šuplje priča. To ti je poseban svijet - sve im se vrti oko love. Ne padaju na priču. Što vole reći: ''Pajdo isa ti, imaš li ti ikakvu ideju kako ćemo mi okrenuti koju gengelu. Ako nemaš - prti dalje, krvi ti''.
nosara

#2446 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nosara »

Telemah wrote:
cindrlimindrli wrote:
Heh. Grude. Jesi našao mjesto. Pa njega bi tamo dijete od 12 godina preveslalo k'o zadnjeg levata. Ljudi ne znaju ni tko je on, a ne još da im šuplje priča. To ti je poseban svijet - sve im se vrti oko love. Ne padaju na priču. Što vole reći: ''Pajdo isa ti, imaš li ti ikakvu ideju kako ćemo mi okrenuti koju gengelu. Ako nemaš - prti, krvi ti''.
Grude su uvijek bile pojam... zaostalosti... :D
cindrlimindrli

#2447 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by cindrlimindrli »

Telemah wrote:Heh. Grude. Jesi našao mjesto
BiH ne zavrsava kod kozije Cuprije, ako planira pricu vrtiti u istom prostoru kao do sad bolje da se bezveze ne
znoji.
Telemah wrote:To ti je poseban svijet - sve im se vrti oko love. Ne padaju na priču. Što vole reći: ''Pajdo isa ti, imaš li ti ikakvu ideju kako ćemo mi okrenuti koju gengelu. Ako nemaš - prti dalje, krvi ti''.
Znam, zato bih ja da im najradije posaljemo Radoncica, zna frajer kako se lova vrti. :D
Telemah

#2448 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Pa više bi Radončića cijenili. Čovjek je uspješan. Od djela je, a ne od šupljačenja.
nosara

#2449 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by nosara »

Telemah wrote:Pa više bi Radončića cijenili. Čovjek je uspješan. Od djela je, a ne od šupljačenja.
Vodite ga, turite mu krunu, pa skupa vrtite lovu... Hvala unaprijed...
Telemah

#2450 Re: Željko Komšić osniva novu stranku

Post by Telemah »

Ništa, i drugi put :)
Locked