jalijas74 wrote:Pedja Kojovic wrote:jalijas74
Savjetovao bih da sopstvene sudove ne donosite na osnovu montaza koji neki forumasi ovdje plasiraju - to rade vec dugo i uprkos cinjenicama.
Nas stav o slucaju "Opsta bolnica" sam vam iznio.
U pripremi je tematska sjednica federalnog parlamenta o reformama u zdravstvu i na tome, iako jos nismo dobili materijale, vec radimo - mozda se i pitanje bolnica nadje na dnevnom redu.
Sabinin komentar o ministrici se odnosio na njenu spremnost da radi na inicijativima koje smo uputili tom ministarstvu.
Vas glas pripada vama i trebate ga dati onoj politickoj opciji koja najbolje predstavlja i zastupa vase stavove.
Mi svoje stavove svuda i uvijek, pa i ovdje, iznosimo vrlo transparentno upravo kako bi ljudi znali da li da glasaju za nas ili ne.
p.k.
P.K.
Znaci i dalje nema jasan stav da li ste ZA gasenje drzavne bolnice ili niste a izbori se blize a mozda vam moj glas i nije bitan.
A ovo je kao nastavka neke borbe , sve se ovo desavalo i u drzavnoj za vladavine ove Izetbegovicke

a vi ste sutili.

Vidim da je komentar upućen Peđi, ali kako se već zadnje tri godine i sam šamaram sa tom hobotnicom, reći ću par stvari vezanih za Bolnicu. Pratio sam pažljivo preuzimanje Bolnice od strane SDA, čak kopirao neke materijale i posmatrao taj bestidni cirkus. I prije nego sam prelomio da dam podršku NS, čitao sam Kojovićeve stavove o tome, i vidio sam da nekolicina u NS sasvim dobro vidi šta hoće Sebija Izetbegović.Bilo mi je jako drago što se u tom krugu našlo i nekoliko uglednih ljekara insidera.
Ja sam odpočetka javno pisao, pa i slao nekim ljekarima Opće, scenario po kojem SDA i SBB hoće da "završe Nakaševu bolnicu". U igri su bili, kako Peđa i pominje, i prevrtljivi sindikalisti
(Njih ću posebno da razvalim na jednoj temi koju spremam). Igra nije uspjela jer su taldžije bile traljave, a na putu su im stajali dva-tri čovjeka bliska- SDP-u. Ali su bili bez podrške stranke. Dr.Nakaš je ostavljen na cjedilu, pomalo i zbog svog vlastitog inata. Kad je krenula sva priča, ja sam napisao šta se radi i priprema. Sad kažem- Nisam pisao bezveze jer sam upratio da je Kojović pomalo donkihotovska pojava. Stalo se iza radnika OBS, javno se objavilo dosta insiderskih informacija, i hobotnica je "osvijetljena". Sindikat Opće bolnice je razobličen kao nesposobna grupa umornih i samo sebi okrenutih ljudi kojima je svega dosta. Sve je to , na sasvim jednostavan način, znala i NS, i krenule su inicijative i polemike. Međutim, iako sam ja lično želio da se uđe u mnogo prljaviji i drskiji sukob sa tim SDA klanom, bilo je to nemoguće, nažalost, zbog ove koalicije od koje mi se povraća - SBB i SDA.
Ono što je crnjak je da NS nema dovoljno realne snage da javno udari na cijeli sistem prevare, osim zasipanjem zahtjevima i javnom galamom u Skupštini. Nije fer prozivati NS zbog Vojne.
Ja evo javno kažem, a odgovoriću i na pitanja ako treba, da je pitanje zdravstva u KS zapravo pitanje sprege političkog kriminala pojedinaca u SDA i zdravstvenih radnika koji pristaju na prodaju "bijelog mantila" zaradi svoji privatnih interesa.
Činjenice: U Opću bolnicu je , na noćnoj sjednici (oko 19h)nelegalno izabranog UO na čelu sa Ganijom, kao direktor izabrana Sebija Izetbegović.
Prije toga , u UO su imenovani ljudi iz SDA nižeg profila, koji su samo aminovali nelogični izbor poluanonimnog ginekologa. Radi se , glede tih "profila"o dr.Ranku Čoviću, članu GO SDA koji je za svoj presudni glas dobio sinekuru
srpskog dogradonačelnika Sarajeva. Na sjednicu UO nije dozvoljen pristup medijima, niti je ijedan član dao izjavu za medije. Osobno sam gledao kako bježe iz zgrade. Naravno da je takav postupak pobudio bijes i strah. Odmah su vrlo drsko ućutkani ljekari koji su komentirali tu situaciju, Sindikat je ćutao zbog straha od vlastitog nerada(dr.
Abud Sarić, sestra Zlata),a med.tehničare je počeo terorisati Sebijin ađutant sa Koševske ORl-
Elvedin Dervišević.
Krenulo je odmah ovo što vidite kao "današnju" shemu koju je objavila Naša stranka, a bio sam svjedok: Zaustavljeno je stažiranje med.tehničara i obuka učenika, zaustavljena je sistematizacija koja je trebala riješiti pitanje stalnog posla za oko 15-20 tehničara i ljekara- i to se k'o fol tek sada zna kada izlazi LAŽNI konkurs. Istovremeno kreću dogovori u SDA vezani za iznajmljivanje kapaciteta pohlepnom i drskom Talireviću i Vladi FBIH.
Cilj je bio da se OBS "stopi" sa UKCS što tiše, jer postoji koncepcija u SDA Savjetu za zdravstvo da je OBS neisplativa kao zasebna ustanova. Taj udar je spriječio direktno prim.Dragan Stevanović javnom galamom i polemikama na Komori. Protiv tog suludog plana je ustao i dr.Denis Mačkić, koji je zasluženo i preuzeo sindikat od drskog i oportunog dr.Sarića.
Da skratim, mada je pitanje dušu dalo za "rasturanje", šta je mogla NS učiniti ako znaš sljedeće: Prvo , lanac upravljanja čine prof.Sebija Izetbegović kojoj iza leđa stoje stare SDA sećija hećimi sa svojim privatlucima u Savjetu za zdravstvo SDA. Sredina je njena bivša službenica Zilha Ademaj koja u bobu zna kako je građen financijski kriminal SDA u UKCS,a sada je samo fake igrač Fahre Radončića, žeton za dogovore sa SDA i podjelu talova i mjesta u UO zdr.ustanova. Zbog znanja o kriminalu, Ademaj ima finu fotelju, i niko je ne dira, sve dok ne bude postala bespotrebna, i kada ispotpisuje sve papire u budućim planiranim izmjenama. Treći dio lanca, u OBS "Abdulah Nakaš", čine dvoje radnika koje je na poziciju postavila Sebija Izetbegović- To je iskusna flegmanka i spletkaroš novinar Jasmina Dučić kao sekretar Direktora, zatim v.d. direktora prim.dr.Sead Bašić koji je na neobjašnjiv način isplivao na to mjesto(mada je zaista odličan ljekar), i hinjava Sebijina sjena Glavni tehničar bolnice Elvedin Dervišević.
Dakle, ona de facto upravlja sa obje ustanove na način da osobe koje je postavila kao najuže saradnike i dalje samo asistiraju dr.Bašiću na sprovođenju njenih naredbi.
Gdje je tu , opet, Naša stranka? Pa, ima je. ja sam vidio da su i Kojović i "belissima"

Čudić uredno javno iznosili sve što se kotrlja.Nisu, zaista, ništa drugo ni mogli. Ali hvala i na tome.Nije NS kalibar da pomete to korumpirano minderaško smeće, barem dok se neko iz NS ne dočepa nekog jakog resora.
Ja sam zgrožen , npr., jer evo- niko ne pita KO SU i KAKO RAZMIŠLJAJU LJUDI IZ SDA ZADUŽENI ZA ZDRAVSTVO? Do Sebije je nemoguće doći, jer ona privatno tvrdi da neće da polemiše zbog navodne hajke koju njena umišljena glava vidi u svemu.
Također, možda interesantno za Peđu, čisto za razmišljanje...kako to da ovaj skandal u zdravstvu redovito prati, i to na obavještajni način, samo agencija NAP koju vodi neovisna vjećnica Edina Latif, koja se "časno" pozdravila sa SBB?
Toliko za sada, i izvinjavam se na dužini teksta