Čitam ti ovu zadnju rečenicu i sve mislim završit će, do nekih boljih vremena kada će klubovi biti u mogućnosti da sami plaćaju sve troškove koji su napravljeni, a ono ti napišeš da se poguraju iz budžetalerdi wrote: Koliko sam ja skontao u HNK se plača samo neka taksa ili tako nešto. Klubovi imaju i druge troškove kod osiguravanja utakmica i te troškove snose sami. Da ministarstvo sporta svake godine izdvaja sredstva za ove klubove, ko što se radi u normalnim državama, onda bi mi bilo logično da MUP traži naplačivanje usluge po nekim tržišnim cijenama. Ovako se samo klubovi ukopavaju jer od svog samostalnog rada svakako jedva preživljavaju. Pratiš kao i ja domaći fudbal i sam znaš kako klubovi funkcionišu. Ministarstvo je plačanje osiguranja za utakmice prvenstva preuzelo na sebe dok je plačanje osiguranja za utakmce kupa i euro utakmice ostalo na klubovima što znači da je ovo neko kompromisno rješenje. Ovaj potez je samo jedan pokušaj da se klubovima pomogne koliko toliko do nekih bolji vremena kada će nadam se biti sredstava i da se klubovi malo poguraju iz budžeta.
Demokratska fronta Željko Komšić
-
palermo
#24176 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
vade_mecum
#24177 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
bas zamisljam izvrsnog direktora wolfsburga ili lyona (da ne pretjerujem sa realom, barcom, man utd i sl.) kako se obraca nadleznom ministarstvu sa molbom da ih poguraju iz budzetalerdi wrote:Koliko sam ja skontao u HNK se plača samo neka taksa ili tako nešto. Klubovi imaju i druge troškove kod osiguravanja utakmica i te troškove snose sami. Da ministarstvo sporta svake godine izdvaja sredstva za ove klubove, ko što se radi u normalnim državama, onda bi mi bilo logično da MUP traži naplačivanje usluge po nekim tržišnim cijenama. Ovako se samo klubovi ukopavaju jer od svog samostalnog rada svakako jedva preživljavaju. Pratiš kao i ja domaći fudbal i sam znaš kako klubovi funkcionišu. Ministarstvo je plačanje osiguranja za utakmice prvenstva preuzelo na sebe dok je plačanje osiguranja za utakmce kupa i euro utakmice ostalo na klubovima što znači da je ovo neko kompromisno rješenje. Ovaj potez je samo jedan pokušaj da se klubovima pomogne koliko toliko do nekih bolji vremena kada će nadam se biti sredstava i da se klubovi malo poguraju iz budžeta.palermo wrote:Ne znam, ne vejrujem da je mnogo, mi imamo najamnje dvije utakmice godišnje koje bi kad bi se osiguranje naplaćivalo po nekim, hajmo uslovno reći, tržišnim cijenama, bi bacile klubove u bandak...lerdi wrote:@palermo znaš li možda koliko se plača osiguranje utakmice u HNK?
- lerdi
#24178 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Vrhunski sport se gura i iz budžeta lokalnih zajednica za isti se izdvajaju sredstva u svim normalnim državama. Bayern, Real, Barselona dobivaju sredstva iz budžeta al samo je kod nas nevjerovatno da se to radi. Šta je toliko nevjerovatno u tome? Sport u KS dobiva jako malo sredstava pa nije ni čudo da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca koji ipak nije dovoljan da bi se sve diglo na jedan malo ozbiljniji nivo. Sport, kao i svaka druga grana, zahtjeva određena ulaganja da bi se dobili određeni rezultati. Pa evo FKS je samo u prošloj godini dovelo u ovaj grad preko hiljadu ljudi koji su par dana spavali, jeli i trošli u gradu te samim tim kantonu dali više nego što su dobili od istog. U vrhunski sport se ulaže jer može lokalnoj zajednici vratiti određena sredstva. To je u čitavom svjetu prepoznato samo smo mi pametni i mimo čitavog svijeta.palermo wrote:Čitam ti ovu zadnju rečenicu i sve mislim završit će, do nekih boljih vremena kada će klubovi biti u mogućnosti da sami plaćaju sve troškove koji su napravljeni, a ono ti napišeš da se poguraju iz budžetalerdi wrote: Koliko sam ja skontao u HNK se plača samo neka taksa ili tako nešto. Klubovi imaju i druge troškove kod osiguravanja utakmica i te troškove snose sami. Da ministarstvo sporta svake godine izdvaja sredstva za ove klubove, ko što se radi u normalnim državama, onda bi mi bilo logično da MUP traži naplačivanje usluge po nekim tržišnim cijenama. Ovako se samo klubovi ukopavaju jer od svog samostalnog rada svakako jedva preživljavaju. Pratiš kao i ja domaći fudbal i sam znaš kako klubovi funkcionišu. Ministarstvo je plačanje osiguranja za utakmice prvenstva preuzelo na sebe dok je plačanje osiguranja za utakmce kupa i euro utakmice ostalo na klubovima što znači da je ovo neko kompromisno rješenje. Ovaj potez je samo jedan pokušaj da se klubovima pomogne koliko toliko do nekih bolji vremena kada će nadam se biti sredstava i da se klubovi malo poguraju iz budžeta.
- lerdi
#24179 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da malo pratiš znao bi da svi ti klubovi dobivaju sredstva i iz proračuna. Naravno to im nije osnovna stavka u prihodima ali jedna od stavki sigurno jeste. Sad se nastavivade_mecum wrote:bas zamisljam izvrsnog direktora wolfsburga ili lyona (da ne pretjerujem sa realom, barcom, man utd i sl.) kako se obraca nadleznom ministarstvu sa molbom da ih poguraju iz budzetalerdi wrote:Koliko sam ja skontao u HNK se plača samo neka taksa ili tako nešto. Klubovi imaju i druge troškove kod osiguravanja utakmica i te troškove snose sami. Da ministarstvo sporta svake godine izdvaja sredstva za ove klubove, ko što se radi u normalnim državama, onda bi mi bilo logično da MUP traži naplačivanje usluge po nekim tržišnim cijenama. Ovako se samo klubovi ukopavaju jer od svog samostalnog rada svakako jedva preživljavaju. Pratiš kao i ja domaći fudbal i sam znaš kako klubovi funkcionišu. Ministarstvo je plačanje osiguranja za utakmice prvenstva preuzelo na sebe dok je plačanje osiguranja za utakmce kupa i euro utakmice ostalo na klubovima što znači da je ovo neko kompromisno rješenje. Ovaj potez je samo jedan pokušaj da se klubovima pomogne koliko toliko do nekih bolji vremena kada će nadam se biti sredstava i da se klubovi malo poguraju iz budžeta.palermo wrote: Ne znam, ne vejrujem da je mnogo, mi imamo najamnje dvije utakmice godišnje koje bi kad bi se osiguranje naplaćivalo po nekim, hajmo uslovno reći, tržišnim cijenama, bi bacile klubove u bandak...![]()
![]()
-
palermo
#24180 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Čekaj bolan, jel ti to hoćeš reći da grad Sarajevo treba da finasijski pomaže Vincentu Tanu, NIjazu Graciću.......lerdi wrote: Vrhunski sport se gura i iz budžeta lokalnih zajednica za isti se izdvajaju sredstva u svim normalnim državama. Bayern, Real, Barselona dobivaju sredstva iz budžeta al samo je kod nas nevjerovatno da se to radi. Šta je toliko nevjerovatno u tome? Sport u KS dobiva jako malo sredstava pa nije ni čudo da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca koji ipak nije dovoljan da bi se sve diglo na jedan malo ozbiljniji nivo. Sport, kao i svaka druga grana, zahtjeva određena ulaganja da bi se dobili određeni rezultati. Pa evo FKS je samo u prošloj godini dovelo u ovaj grad preko hiljadu ljudi koji su par dana spavali, jeli i trošli u gradu te samim tim kantonu dali više nego što su dobili od istog. U vrhunski sport se ulaže jer može lokalnoj zajednici vratiti određena sredstva. To je u čitavom svjetu prepoznato samo smo mi pametni i mimo čitavog svijeta.
Puno je prostora u kojem država može pomoći vrhunskom sportu, recimo reprezentacije, mali sportovi ....a ti od svega nađeš profesionalne fudbalske klubove...
-
vade_mecum
#24181 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
hajd mi objasni u kojem univerzumu bilo koja vlada finansijski podrzava rad sportskih klubova koji su de facto privatne firme u vlasnistvu privatnih investitora i investicijskih fondova i cijim se dionicama trguje na berzama??lerdi wrote:Da malo pratiš znao bi da svi ti klubovi dobivaju sredstva i iz proračuna. Naravno to im nije osnovna stavka u prihodima ali jedna od stavki sigurno jeste. Sad se nastavivade_mecum wrote:bas zamisljam izvrsnog direktora wolfsburga ili lyona (da ne pretjerujem sa realom, barcom, man utd i sl.) kako se obraca nadleznom ministarstvu sa molbom da ih poguraju iz budzetalerdi wrote: Koliko sam ja skontao u HNK se plača samo neka taksa ili tako nešto. Klubovi imaju i druge troškove kod osiguravanja utakmica i te troškove snose sami. Da ministarstvo sporta svake godine izdvaja sredstva za ove klubove, ko što se radi u normalnim državama, onda bi mi bilo logično da MUP traži naplačivanje usluge po nekim tržišnim cijenama. Ovako se samo klubovi ukopavaju jer od svog samostalnog rada svakako jedva preživljavaju. Pratiš kao i ja domaći fudbal i sam znaš kako klubovi funkcionišu. Ministarstvo je plačanje osiguranja za utakmice prvenstva preuzelo na sebe dok je plačanje osiguranja za utakmce kupa i euro utakmice ostalo na klubovima što znači da je ovo neko kompromisno rješenje. Ovaj potez je samo jedan pokušaj da se klubovima pomogne koliko toliko do nekih bolji vremena kada će nadam se biti sredstava i da se klubovi malo poguraju iz budžeta.![]()
![]()
![]()
![]()
al sam sebi.
zanemari dinamo zagreb i slicne balkanske i post-komunisticke pojave u centralno-istocnoj evropi.
- Banksy
#24182 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Samo i isključivo, pokušaj dobijanja pokojeg stranačkog poena i simpatija javnosti kroz uvlačenje navijačima.
Kao i ovo jučer:
Dakle, nekompetentni pajac koji se sitnim fintama pokušava dodvoriti javnosti.
Nek se drži fešnvika, to mu je mjera ...
http://d e p o.ba/clanak/129547/cipka-i-pop-art-haljine-ocarale-sarajlije-i-ministar-kulture-sa-svojom-ljepsom-polovinom-u-prvim-redovima?tip=galerija
Kao i ovo jučer:
Premijer, obrazovanje, nauka, mladi, zdravstvo, sve ok, ali kakve veze ima ministar sporta i kulture s djecom???Hospitaliziranu djecu jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat (???).
Dakle, nekompetentni pajac koji se sitnim fintama pokušava dodvoriti javnosti.
Nek se drži fešnvika, to mu je mjera ...
http://d e p o.ba/clanak/129547/cipka-i-pop-art-haljine-ocarale-sarajlije-i-ministar-kulture-sa-svojom-ljepsom-polovinom-u-prvim-redovima?tip=galerija
- lerdi
#24183 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kod nas su klubovi definisani kao UG i samim tim su neprofitabilne organizacije. Vincentu Tanu 100000 KM ne znači veruj mi ništa ali FKS puno znači i to je razlika. S druge strane FKS je samo u prošloj godini donijelo ovom gradu puno više nego tih 100000 KM. Nije mi jasno kako neki ne kontaju ono što su ljudi na zapadu davno skontali. Fudbalska takmičenja su danas pravi biznis i treba ih gurati jer isti mogu donijeti svima profit. Treba biti realan. Jedna utakmica FKS ili FKŽ u euro takmičenjima donosi puno više lokalnoj zajednici nego 10 organizovanih takmičenja u malim sportovima kakvi su karate, džudo i tome slično. Zbog toga treba potpuno odvojiti vrhunski/profesionalni sport i ulaganje u njega od amaterskog. Ulaganje u vrhunski sport je investicija dok je ulaganje u amaterski klasično izdvajanje iz budžeta bez mogućnosti povrata investicije. Po nekom mom rezonu u profesionalni sport bi se trebalo ulagati kako bi se kror povrat investicije dobila sredstva za manje sportove.palermo wrote:Čekaj bolan, jel ti to hoćeš reći da grad Sarajevo treba da finasijski pomaže Vincentu Tanu, NIjazu Graciću.......lerdi wrote: Vrhunski sport se gura i iz budžeta lokalnih zajednica za isti se izdvajaju sredstva u svim normalnim državama. Bayern, Real, Barselona dobivaju sredstva iz budžeta al samo je kod nas nevjerovatno da se to radi. Šta je toliko nevjerovatno u tome? Sport u KS dobiva jako malo sredstava pa nije ni čudo da se sve svodi na entuzijazam pojedinaca koji ipak nije dovoljan da bi se sve diglo na jedan malo ozbiljniji nivo. Sport, kao i svaka druga grana, zahtjeva određena ulaganja da bi se dobili određeni rezultati. Pa evo FKS je samo u prošloj godini dovelo u ovaj grad preko hiljadu ljudi koji su par dana spavali, jeli i trošli u gradu te samim tim kantonu dali više nego što su dobili od istog. U vrhunski sport se ulaže jer može lokalnoj zajednici vratiti određena sredstva. To je u čitavom svjetu prepoznato samo smo mi pametni i mimo čitavog svijeta.
Puno je prostora u kojem država može pomoći vrhunskom sportu, recimo reprezentacije, mali sportovi ....a ti od svega nađeš profesionalne fudbalske klubove...
- lerdi
#24184 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Osim u Engleskoj gdje su klubovi najsličniji klasičnim kompanijama, u ostalim državama klubovi su večinom organizovani kao neka kombinacija udruženja i kompanija. Pogledaj malo vlasničku strukturu i organizaciju klubova po Europi i sve će ti se samo kazati. Sa njihovim dionicama se trguje ali je to samo jedan manji dio dionica. Večinski dio se nigdje ne prodaje niti se može prodati. Samim tim klubovi su otvoreni za investitore ali i dalje ostaju javno dobro. Država pomaže ove klubove jer njihove utakmice privlače veliki broj publike koja jede, pije, putuje, spava itd., a sve to se oporezuje i višestruko vrača državi uprvo kroz te poreze.vade_mecum wrote:hajd mi objasni u kojem univerzumu bilo koja vlada finansijski podrzava rad sportskih klubova koji su de facto privatne firme u vlasnistvu privatnih investitora i investicijskih fondova i cijim se dionicama trguje na berzama??lerdi wrote:Da malo pratiš znao bi da svi ti klubovi dobivaju sredstva i iz proračuna. Naravno to im nije osnovna stavka u prihodima ali jedna od stavki sigurno jeste. Sad se nastavivade_mecum wrote: bas zamisljam izvrsnog direktora wolfsburga ili lyona (da ne pretjerujem sa realom, barcom, man utd i sl.) kako se obraca nadleznom ministarstvu sa molbom da ih poguraju iz budzeta![]()
![]()
![]()
![]()
al sam sebi.
zanemari dinamo zagreb i slicne balkanske i post-komunisticke pojave u centralno-istocnoj evropi.
- Banksy
#24185 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja mislim da bi daleko najviše zaradili koridom na Koševu.
Jelo bi se, pilo, putovalo, spavalo,
Vrhunsko, profesionalno, profitabilno, pogotovo za lokalnu zajednicu, a kroz ''povrat investicije'' dobijamo sredstva za sitnež.
Vrhunsko, profesionalno, profitabilno, pogotovo za lokalnu zajednicu, a kroz ''povrat investicije'' dobijamo sredstva za sitnež.
-
vade_mecum
#24186 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
lerdi wrote:Osim u Engleskoj gdje su klubovi najsličniji klasičnim kompanijama, u ostalim državama klubovi su večinom organizovani kao neka kombinacija udruženja i kompanija. Pogledaj malo vlasničku strukturu i organizaciju klubova po Europi i sve će ti se samo kazati. Sa njihovim dionicama se trguje ali je to samo jedan manji dio dionica. Večinski dio se nigdje ne prodaje niti se može prodati. Samim tim klubovi su otvoreni za investitore ali i dalje ostaju javno dobro. Država pomaže ove klubove jer njihove utakmice privlače veliki broj publike koja jede, pije, putuje, spava itd., a sve to se oporezuje i višestruko vrača državi uprvo kroz te poreze.vade_mecum wrote:hajd mi objasni u kojem univerzumu bilo koja vlada finansijski podrzava rad sportskih klubova koji su de facto privatne firme u vlasnistvu privatnih investitora i investicijskih fondova i cijim se dionicama trguje na berzama??lerdi wrote:Da malo pratiš znao bi da svi ti klubovi dobivaju sredstva i iz proračuna. Naravno to im nije osnovna stavka u prihodima ali jedna od stavki sigurno jeste. Sad se nastavi![]()
![]()
al sam sebi.
Borrusia Dortmund - isto AG cije su dionice javno emitovaneProfessional football at Bayern is run by the spin-off organization FC Bayern München AG. AG is short for Aktiengesellschaft, and Bayern is run like a joint stock company, a company whose stock are not listed on the public stock exchange, but is privately owned. 81.8% of FC Bayern München AG is owned by the club, the FC Bayern München e. V. (e. V. is short for Eingetragener Verein, which translates into "Registered Club") and 9.1% by sports goods manufacturer Adidas and 9.1% by automobile company Audi.
Bayer Leverkusen 04 - pogodi ko je vlasnik
Vfl Wolfsburg - isto pitanje (hint: proizveli najpopularniji auto kod Bosanaca)
itd. iskreno mrsko mi je traziti za druge klubove i lige ali isti je rezultat
dakle pitanje isto ostaje: u kojem univerzumu neko npr. kao Leverkusen ocekuje pomoc od drzave kada iza sebe ima mega-giga diva kao sto je Bayer. mislim, sta im to drzava moze ponuditi, a sto oni vec nemaju?
- lerdi
#24187 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To već spada u kulturu kojoj si ti privrženija.Banksy wrote:Ja mislim da bi daleko najviše zaradili koridom na Koševu.
- lerdi
#24188 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa dao si primjer upravo onoga što sam i napisao. Klubovi su javna dobra, udruženja a AG su firme koje osnivaju ti klubovi. To se može raditi i kod nas samo što opet sav profit koji dobije klub se mora reinvestirati i niko ne može pokupiti kajmak od tog dijela. Jedino ko može tražiti profit su partneri u firmama koje je osnovao klub, ali kao što vidiš to su uvijek manjinski udjeli pa samim tim klubovi nisu ničije privatno vlasništvo već javno dobro. To što neko ima 40% udjela u jednoj od firmi koju je klub osnovao u cilju ostvarivanja profita ne znači da je taj klub privatni klub. Nadam se da je to jasno.vade_mecum wrote:lerdi wrote:Osim u Engleskoj gdje su klubovi najsličniji klasičnim kompanijama, u ostalim državama klubovi su večinom organizovani kao neka kombinacija udruženja i kompanija. Pogledaj malo vlasničku strukturu i organizaciju klubova po Europi i sve će ti se samo kazati. Sa njihovim dionicama se trguje ali je to samo jedan manji dio dionica. Večinski dio se nigdje ne prodaje niti se može prodati. Samim tim klubovi su otvoreni za investitore ali i dalje ostaju javno dobro. Država pomaže ove klubove jer njihove utakmice privlače veliki broj publike koja jede, pije, putuje, spava itd., a sve to se oporezuje i višestruko vrača državi uprvo kroz te poreze.vade_mecum wrote: hajd mi objasni u kojem univerzumu bilo koja vlada finansijski podrzava rad sportskih klubova koji su de facto privatne firme u vlasnistvu privatnih investitora i investicijskih fondova i cijim se dionicama trguje na berzama??
zanemari dinamo zagreb i slicne balkanske i post-komunisticke pojave u centralno-istocnoj evropi.Borrusia Dortmund - isto AG cije su dionice javno emitovaneProfessional football at Bayern is run by the spin-off organization FC Bayern München AG. AG is short for Aktiengesellschaft, and Bayern is run like a joint stock company, a company whose stock are not listed on the public stock exchange, but is privately owned. 81.8% of FC Bayern München AG is owned by the club, the FC Bayern München e. V. (e. V. is short for Eingetragener Verein, which translates into "Registered Club") and 9.1% by sports goods manufacturer Adidas and 9.1% by automobile company Audi.
dakle pitanje isto ostaje: u kojem univerzumu neko npr. kao Leverkusen ocekuje pomoc od drzave kada iza sebe ima mega-giga diva kao sto je Bayer. mislim, sta im to drzava moze ponuditi, a sto oni vec nemaju?
Odgovor je vrlo jednostavan. U državama u kojima je razvoj profesionalnog sporta jako bitna stavka. Niko ne govori da profesionalni klubovi trebaju dobijati ogromne svote kao što je to npr. slučaj sa Dinamom ali da država treba malo pogurati klubove ka boljim rezultatima kako bi joj se investicija višestruko vratila to je i laiku jasno.
- Lokman
#24189 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kakva su ovo besmislena saopštenja za javnost u kojim se zadržavanje korumpiranih platformaških kadrova SDP-lijanovići-tihićevci u foteljama predstavlja kao depolitizacija javnih preduzeća. DF je izgubljen u vremenu i prostoru. Jedina pozitivna pojava su njihovi srpski ministri u federalnoj vlasti, izgledaju intelektualno i profesionalno. Vrh stranke je katastrofa a najgori su Komšić i Podžić. Da imaju minimum iskrenosti odmah bi napustili vlast a ne bi ucjenjivali proceduralnom nesmjenjivošću i kreirali besmislene krize.
- Banksy
#24190 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mama i tata su ti privrženiji ...lerdi wrote:To već spada u kulturu kojoj si ti privrženija.Banksy wrote:
Smiri se i saberi, govorim o DF-u, na temi o DF-u, ne obraćam se tebi, ni jednom rječju.
I ne znam šta je sporno. Moj prijedlog je upravo na tragu kulturne politike koju zastupa DF - ''profit, vrhunsko, profesionalno, profitabilno za lokalnu zajednicu, povrat investicija''. To što je taj pristup grandiozna glupost i što ga je lako iskarikirati ovakvim prijedlogom koji slijedi ta uputstva, samo pokazuje s kakvim nekompetentnim budalašima imamo posla.
-
vade_mecum
#24191 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
mislim da nisi dobro shvatio citirano, a ni koncept javnog dobra. javno dobro može biti javna skola, javna saobracajnica, javna bolnica. javno dobro ne moze biti privatna skola, privatna saobracajnica ili privatna bolnica - ergo, ako neko drustvo organizuje, posjeduje i njime upravlja privatni entitet kako onda to drustvo moze biti javno dobro???lerdi wrote:Pa dao si primjer upravo onoga što sam i napisao. Klubovi su javna dobra, udruženja a AG su firme koje osnivaju ti klubovi. To se može raditi i kod nas samo što opet sav profit koji dobije klub se mora reinvestirati i niko ne može pokupiti kajmak od tog dijela. Jedino ko može tražiti profit su partneri u firmama koje je osnovao klub, ali kao što vidiš to su uvijek manjinski udjeli pa samim tim klubovi nisu ničije privatno vlasništvo već javno dobro. To što neko ima 40% udjela u jednoj od firmi koju je klub osnovao u cilju ostvarivanja profita ne znači da je taj klub privatni klub. Nadam se da je to jasno.vade_mecum wrote:lerdi wrote: Osim u Engleskoj gdje su klubovi najsličniji klasičnim kompanijama, u ostalim državama klubovi su večinom organizovani kao neka kombinacija udruženja i kompanija. Pogledaj malo vlasničku strukturu i organizaciju klubova po Europi i sve će ti se samo kazati. Sa njihovim dionicama se trguje ali je to samo jedan manji dio dionica. Večinski dio se nigdje ne prodaje niti se može prodati. Samim tim klubovi su otvoreni za investitore ali i dalje ostaju javno dobro. Država pomaže ove klubove jer njihove utakmice privlače veliki broj publike koja jede, pije, putuje, spava itd., a sve to se oporezuje i višestruko vrača državi uprvo kroz te poreze.Borrusia Dortmund - isto AG cije su dionice javno emitovaneProfessional football at Bayern is run by the spin-off organization FC Bayern München AG. AG is short for Aktiengesellschaft, and Bayern is run like a joint stock company, a company whose stock are not listed on the public stock exchange, but is privately owned. 81.8% of FC Bayern München AG is owned by the club, the FC Bayern München e. V. (e. V. is short for Eingetragener Verein, which translates into "Registered Club") and 9.1% by sports goods manufacturer Adidas and 9.1% by automobile company Audi.
Odgovor je vrlo jednostavan. U državama u kojima je razvoj profesionalnog sporta jako bitna stavka. Niko ne govori da profesionalni klubovi trebaju dobijati ogromne svote kao što je to npr. slučaj sa Dinamom ali da država treba malo pogurati klubove ka boljim rezultatima kako bi joj se investicija višestruko vratila to je i laiku jasno.
nazad na primjr LEverkusena koji je u vlasnistvu AG Bayera koji je ostvario obrt od 42,2 milijarde obrta i 3,4 milijarde profita - ko njih treba gurati i sa cim???
-
vade_mecum
#24192 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
i nebi bas nazavao manjinskim vlasnickim udjelom ako si 100% vlasnik neceg 
- lerdi
#24193 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jel fino to tako? Mislim nije kulturno spominjati nečije roditelje tek tako. Al haj naši smoBanksy wrote:Mama i tata su ti privrženiji ...lerdi wrote:To već spada u kulturu kojoj si ti privrženija.Banksy wrote:
Vrhunsko, profesionalno, profitabilno, pogotovo za lokalnu zajednicu, a kroz ''povrat investicije'' dobijamo sredstva za sitnež.![]()
Smiri se i saberi, govorim o DF-u, na temi o DF-u, ne obraćam se tebi, ni jednom rječju.
I ne znam šta je sporno. Moj prijedlog je upravo na tragu kulturne politike koju zastupa DF - ''profit, vrhunsko, profesionalno, profitabilno za lokalnu zajednicu, povrat investicija''. To što je taj pristup grandiozna glupost i što ga je lako iskarikirati ovakvim prijedlogom koji slijedi ta uputstva, samo pokazuje s kakvim nekompetentnim budalašima imamo posla.
Ja ko špricer vjeruj mi što se za tebe nažalost ne bi moglo reči.
Samo sam napisao da si prvrženija kulturi nego sportu jer sam takav utisak steko iz tvojih postova. Ovdje smo pričali o sportu pa mi nije jasno odakle ti upade sa koridom u čitavu priču. Ako je to zbog tvoje loše percepcije kulturne politke DF-a onda mi je razumljivo. Čim ti možeš iz "kulturne institucije treba da se potrude i zarade određena sredstva a ne samo da sišu budžet" percipirati kao "profit, vrhunsko, profesionalno, profitabilno za lokalnu zajednicu, povrat investicija" onda nije ni čudo što u priču o profesionalnom sportu ulijećeš sa koridom. Sportskim žargonom rečeno konstantno fulaš cijeli fudbal.
- Lokman
#24194 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Čitam anketu u Slobodnoj Bosni na temu treba li FBiH subvencionirati BH Airlines. Jedini Podžić eksplicitno podržao subvencionisanje (finansiranje kriminala i nepotizma iz budžeta) jer je to "simbol države". Nema pojma da je subvencionisanje izričito zabranjeno evropskim direktivama, a sebe predstavljaju kao modernu proevropsku i reformsku stranku. Isfucana JNA škola koju je vrijeme pregazilo.
- lerdi
#24195 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bayer su osnovali radnici Bayer-a i to je uz Wolfsburg mislim, nisam siguran, jedini klub u Njemačkoj bundesligi koji je osnovan od strane neke kompanije pa se u njihovim slučajevima može govoriti o "privatnim" klubovima iako defakto klubovi u Njemačkoj ne mogu imati privatno vlasništvo. Neke kompanije su bile zainteresovane da kupe Bayern i Borusiju koliko se sječam i nikome to nije dozvoljeno. Koliko znam najmanje 51% vlasništva u firmama mora imati klubovi/udruženja građana(na to sam mislio kad sam napisao javno dobro). Ipak i u tom slučaju klubovi nisu privatni niti su kompanije koje osniva klub klasične privatne kompanije. Svaki klub ima svoju skupštinu gdje se biraju predsjednici, uprave itd. a to se tako u privatnim klubovima ne radi. Zna se ko je vlasnik i on postavlja od predsjednika do čistačice.vade_mecum wrote:mislim da nisi dobro shvatio citirano, a ni koncept javnog dobra. javno dobro može biti javna skola, javna saobracajnica, javna bolnica. javno dobro ne moze biti privatna skola, privatna saobracajnica ili privatna bolnica - ergo, ako neko drustvo organizuje, posjeduje i njime upravlja privatni entitet kako onda to drustvo moze biti javno dobro???lerdi wrote: Pa dao si primjer upravo onoga što sam i napisao. Klubovi su javna dobra, udruženja a AG su firme koje osnivaju ti klubovi. To se može raditi i kod nas samo što opet sav profit koji dobije klub se mora reinvestirati i niko ne može pokupiti kajmak od tog dijela. Jedino ko može tražiti profit su partneri u firmama koje je osnovao klub, ali kao što vidiš to su uvijek manjinski udjeli pa samim tim klubovi nisu ničije privatno vlasništvo već javno dobro. To što neko ima 40% udjela u jednoj od firmi koju je klub osnovao u cilju ostvarivanja profita ne znači da je taj klub privatni klub. Nadam se da je to jasno.
Odgovor je vrlo jednostavan. U državama u kojima je razvoj profesionalnog sporta jako bitna stavka. Niko ne govori da profesionalni klubovi trebaju dobijati ogromne svote kao što je to npr. slučaj sa Dinamom ali da država treba malo pogurati klubove ka boljim rezultatima kako bi joj se investicija višestruko vratila to je i laiku jasno.![]()
nazad na primjr LEverkusena koji je u vlasnistvu AG Bayera koji je ostvario obrt od 42,2 milijarde obrta i 3,4 milijarde profita - ko njih treba gurati i sa cim???
I kad si se već uhvatio Leverkusena teza "ko njih treba gurati i sa čim" je smiješna jer iako je to klub iza kojeg stoji gigant od 3,4 milijarde profita nije baš neko ko se rasipa sa parama i nevjerujem da odbijaju neke grantove i zajedničke projekte sa lokalnom zajednicom. Ja sam siguran da se za Real, Barsu, Bayern, Borusiju pa i za taj Leverkusen odvaja određena suma sredstava u budžetima lokalnih zajednica i ne kontam šta tu ima sporno. Mislim da sam negdje pročitao podatak da Barselona od Katalonije svake godine dobije 5 miliona eura. Sigurno da to nisu sredstva ni približno velika kao što su neke druge stavke u budžetima klubova ali ipak ih dobiju.
- gospodja profiterka
#24196 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Halo bolan, mojim parama nećete finansirati privatne prćije, pa da vam je od brata rođenog...
I bodljavina bikova je sportski, a ne kulturni događaj, kad smo već kod toga. I to daleko uspješniji, masovniji i društveno korisniji od domaćeg/privatnog nogometa. Pod kulturni sadržaj bi se mogle podvesti pjevaljke pod šatorima kao dopuna sportskoj ponudi, a janjeća rotacija je ugostiteljski sadržaj. Mogli biste u turistički paket uvrstiti obavezni odlazak na Čevljanoviće po cijeni od pedesetak maraka, a ko neće, napucamo bikove za njim da ga gone do granice. Eto ti turističke ponude da o njoj CNN reportažu pravi.
E svašta nam se vucaralo po institucijama vlasti, ali ovakve parmake ne pamtim.

I bodljavina bikova je sportski, a ne kulturni događaj, kad smo već kod toga. I to daleko uspješniji, masovniji i društveno korisniji od domaćeg/privatnog nogometa. Pod kulturni sadržaj bi se mogle podvesti pjevaljke pod šatorima kao dopuna sportskoj ponudi, a janjeća rotacija je ugostiteljski sadržaj. Mogli biste u turistički paket uvrstiti obavezni odlazak na Čevljanoviće po cijeni od pedesetak maraka, a ko neće, napucamo bikove za njim da ga gone do granice. Eto ti turističke ponude da o njoj CNN reportažu pravi.
-
privremeni
#24197 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
gospodja profiterka wrote:Halo bolan, mojim parama nećete finansirati privatne prćije, pa da vam je od brata rođenog...
![]()
![]()
Vala ne mogu vise ni citati, kao da je sam ministar na temi. Posebno me iritira prica o vrhunskom sportu, moze se raditi o najomiljenijem sportu, ali vrhunskom... a dobra je i ona o turistickoj koristi prilikom tih "susreta visokog rizika". Uglavnom nema dalje, zastave,namicanje para lopovskoj druzini u fudbalskim klubovima, raznorazne izjave za stampu, kmecanje... dno dna. Ali brzo ce lokalni izbori...
- Banksy
#24198 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mada s izvjesnim kulturološkim referencama, korida je ipak prije sportski, nego kulturni događaj.lerdi wrote:Banksy wrote:
Fashion Week je, recimo, čista kultura.
Ali nebitno, dobro je da si se vratio na temu i da sad otvoreno nastupaš kao portparol.
Imam par pitanja, pa kad stigneš.
6. Na tragu vaših vrlo oštrih i izričitih predizbornih obećanja, a posebno nakon jučerašnjih izjava, koje ćete korake poduzeti oko ovog imenovanja, ispod citiranog?Banksy wrote:Pitanja za portparole DF:
1. Mora li potpredsjednik Federacije Milan Dunović imati baš 6 savjetnika i hoće li, držeći se svojih predizbornih obećanja, smanjiti broj uposlenih, pa otpustiti kojeg od njih (jer je ovaj broj zaista sramotan)?
2. Pošto je uvid u kabinet zamj. ministra odbrane E. Suljagića zatvoren, može li nam neko reći tačan broj lica zaposlenih u njegovom kabinetu (savjetnici, sekretarice, službe, vozači, itd)?
http://www.mod.gov.ba/MO_BiH/Struktura/ ... /?id=21772
3. Zar jedno od predizbornih obećanja nije bilo stopiranje upošljavanja novih budžetlija, državnih službenika, i smanjivanje broja zaposlenih?
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=39106
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=38590
4. Da li je Ibro Berilo član DF-a?
5. Je li istina da DF nije konsultiran oko otkazivanja punomoći zastupniku Vlade FBiH u sporu protiv Dragana Lukača, kako se tvrdi u članku ispod?
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=10141
itd.
Naš cilj je da u javna preduzeća uvedemo princip stručnosti i da njima rukovode najbolji stručnjaci iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi. To su preduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen, navodi se u saopštenju DF-a.
Na sinoćnoj sjednici Nadzornog odbora preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koja je održana u tajnosti u Sarajevu, članovi NO smijenili su dosadašnju direktoricu Hasiju Busuladžić i na njeno mjesto izabrali Nezira Hadžića (SDA), sina ratnog heroja Safeta Hadžića.
Inače, Nazir je zbog ratnih zasluga svog oca u ovo preduzeće zaposlen prije nekoliko godina. Prvo je bio angažiran kao radnik na čitanju vodomjera, a potom je unaprijeđen i zaposlen kao rukovodilac Službe za tendere.
-
StupskaBitanga
#24199 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Rasulo
ČAVARA Spriječit ćemo samovolju ministara iz DF-a!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#24200 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Banksy de Alaha to malo barem vazelina stavi kad im ga trpašBanksy wrote:Mada s izvjesnim kulturološkim referencama, korida je ipak prije sportski, nego kulturni događaj.lerdi wrote:Banksy wrote:
Fashion Week je, recimo, čista kultura.
Ali nebitno, dobro je da si se vratio na temu i da sad otvoreno nastupaš kao portparol.
Imam par pitanja, pa kad stigneš.
6. Na tragu vaših vrlo oštrih i izričitih predizbornih obećanja, a posebno nakon jučerašnjih izjava, koje ćete korake poduzeti oko ovog imenovanja, ispod citiranog?Banksy wrote:Pitanja za portparole DF:
1. Mora li potpredsjednik Federacije Milan Dunović imati baš 6 savjetnika i hoće li, držeći se svojih predizbornih obećanja, smanjiti broj uposlenih, pa otpustiti kojeg od njih (jer je ovaj broj zaista sramotan)?
2. Pošto je uvid u kabinet zamj. ministra odbrane E. Suljagića zatvoren, može li nam neko reći tačan broj lica zaposlenih u njegovom kabinetu (savjetnici, sekretarice, službe, vozači, itd)?
http://www.mod.gov.ba/MO_BiH/Struktura/ ... /?id=21772
3. Zar jedno od predizbornih obećanja nije bilo stopiranje upošljavanja novih budžetlija, državnih službenika, i smanjivanje broja zaposlenih?
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=39106
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=38590
4. Da li je Ibro Berilo član DF-a?
5. Je li istina da DF nije konsultiran oko otkazivanja punomoći zastupniku Vlade FBiH u sporu protiv Dragana Lukača, kako se tvrdi u članku ispod?
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=10141
itd.
Naš cilj je da u javna preduzeća uvedemo princip stručnosti i da njima rukovode najbolji stručnjaci iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi. To su preduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen, navodi se u saopštenju DF-a.
Na sinoćnoj sjednici Nadzornog odbora preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koja je održana u tajnosti u Sarajevu, članovi NO smijenili su dosadašnju direktoricu Hasiju Busuladžić i na njeno mjesto izabrali Nezira Hadžića (SDA), sina ratnog heroja Safeta Hadžića.
Inače, Nazir je zbog ratnih zasluga svog oca u ovo preduzeće zaposlen prije nekoliko godina. Prvo je bio angažiran kao radnik na čitanju vodomjera, a potom je unaprijeđen i zaposlen kao rukovodilac Službe za tendere.