Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
JThomas

#24126 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

SDA sa kvazilijevim satelitima napravila problem, i sad ga isto SDA sa kvazilijevim satelitima (od kojih je dobar dio preletača koji su bili tu u vlasti i kad se problem pravio iako DF nije) "rješava" i pojavljuje se kao spasilac. i neko puši tu priču.
Skijaš

#24127 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

lerdi wrote:Ovo je jedan od goručih problema sporta u kantonu jer sportski kolektivi jednostavno nisu bili u stanju plačati enormne iznose za osiguranje sportskih događaja.
Neka se onda ti "sportski kolektivi" pogase. Ja sam za to da se pomogne najslabijim članovima društva, veći dječji doplatak, veće naknade porodiljama itd, a ostalo, u sportu, kulturi itd neka se riješi tržišnom ekonomijom. Naravno, drugačije bih govorio da je Sarajevo ekonomski jako, ali razbacivati se ovako u sadašnjoj situaciji nije normalno.
JThomas

#24128 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

a tržišna ekonomija je da organizatori javnih okupljanja rad jednog običnog policajca, iz zakonske nadležnosti MUPa, plaćaju 16 KM po satu?

kao što rekoh - vještački napravljen problem, da bi isti oni koji su ga napravili sutra napravili "rješenje" i pokupili poene.
Skijaš

#24129 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

JThomas wrote:a tržišna ekonomija je da organizatori javnih okupljanja rad jednog običnog policajca, iz zakonske nadležnosti MUPa, plaćaju 16 KM po satu?
Ne može ti policija biti zaštitarska agencija koju ćeš angažovati za svako privatno sijelo, a ako organizator nekog sportskog događaja očekuje probleme, neka obezbjedi stavku u budžetu i za to. Postoje izuzeci ali to bi trebalo biti pravilo.
JThomas

#24130 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

samo što je prisustvo policije obavezno, u broju i sa opremom koji oni jednostrano odrede, a ti moraš platiti dosta više nego što je satnica koju policajac dobije i sa nedjeljom i prekovremenim. sve baš po tržišnim principima.
ultima_palabra

#24131 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

I ni u jednom drugom kantonu se to ne naplaćuje.
madner

#24132 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Obaveza policije jeste da cuva javni red i mir. Ako naplacuje te usluge, onda neka ne uzima pare iz poreza.
Skijaš

#24133 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

JThomas wrote:samo što je prisustvo policije obavezno, u broju i sa opremom koji oni jednostrano odrede
Tu je prostor za dijalog, jesu li klubovi uradili sve što je bilo do njih, tj. jesu li određivanjem stavke u budžetu za dovoljan broj zaštitara obezbjedili mir na utakmicama, pa ih onda neko iz policije reketira ili ?
Skijaš

#24134 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

ultima_palabra wrote:I ni u jednom drugom kantonu se to ne naplaćuje.
To je pogrešno. Postoje sportske manifestacije koje društvo treba finansijski podržati, utakmica Čelika i Slobode to nije.
Skijaš

#24135 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

madner wrote:Obaveza policije jeste da cuva javni red i mir. Ako naplacuje te usluge, onda neka ne uzima pare iz poreza.
Policija čuva javni red i mir, ali ti ne može bez naknade stajati na ulazu u salu gdje slaviš rođendan ili pred dvoranom u koju si doveo sisatu pjevaljku. Postoji linija gdje počinje odgovornost organizatora okupljanja.
JThomas

#24136 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

i šta se praviš pametan kad očito nisi upućen?
madner

#24137 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Sta je sljedece, naplatit ce uslugu patroliranja od slucajnih prolaznika :D
lerdi

#24138 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

Skijaš wrote:
JThomas wrote:samo što je prisustvo policije obavezno, u broju i sa opremom koji oni jednostrano odrede
Tu je prostor za dijalog, jesu li klubovi uradili sve što je bilo do njih, tj. jesu li određivanjem stavke u budžetu za dovoljan broj zaštitara obezbjedili mir na utakmicama, pa ih onda neko iz policije reketira ili ?
@Skijaš očito nisi dovoljno upoznat sa problemom i onda nije korektno da ovako ulečeš klizeči. Trebao bi znati da se bukvalno radilo o legalnom reketu u kojem MUP dadne klubovima cjenovnik usluga, a zatim im odredi koliko će policajaca, vozila, kerova i svega ostalog angažovati. Ako je to normalno onda ja ne znam o čemu pričamo. Klubovi su to jedno vrijeme plačali ali jednostavno su odustali jer jednostavno nisu više mogli podnijeti. Dešavalo se da npr. klub zaradi 5000 KM a da za osiguranje mora mora platiti skoro identičnu cifru.
ultima_palabra

#24139 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Policija je donosila pravilnike kako je njima odgovaralo... sami proglase nivo rizika utakmice, procijene broj policajaca, cuka i opreme, sami odrede tarifu i udri. Nikakve veze broj zaštitara nema s tim.

Drugo, zašto nije u interesu društva podržati fudbalske klubove? Ko to drugi "sklanja sa ulice" veći broj djece? Znate li koliko se u susjedstvu troši budžetskog novca na popularne klubove... otprilike 10-50 puta više nego kod nas.
Skijaš

#24140 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

JThomas wrote:i šta se praviš pametan kad očito nisi upućen?
Dakle, potrebe za policijskim prisustvom uopšte nije bilo i radilo se o reketu ?
Skijaš

#24141 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

ultima_palabra wrote:Policija je donosila pravilnike kako je njima odgovaralo... sami proglase nivo rizika utakmice, procijene broj policajaca, cuka i opreme, sami odrede tarifu i udri. Nikakve veze broj zaštitara nema s tim.
Ima ako je bilo nereda. A to me interesuje, je li policija iz guzice izvlačila te procjene rizika i onda reketirala klubove ili klubovi nisu radili što je bilo do njih ?
Drugo, zašto nije u interesu društva podržati fudbalske klubove? Ko to drugi "sklanja sa ulice" veći broj djece? Znate li koliko se u susjedstvu troši budžetskog novca na popularne klubove... otprilike 10-50 puta više nego kod nas.
Druga društva imaju manje ugroženih kategorija od bosanskohercegovačkog.
ultima_palabra

#24142 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Skijaš wrote:Ima ako je bilo nereda. A to me interesuje, je li policija iz guzice izvlačila te procjene rizika i onda reketirala klubove ili klubovi nisu radili što je bilo do njih ?
Manje više iz guzice... uopšte nije bilo nekog dijaloga s klubovima.
Skijaš wrote:Druga društva imaju manje ugroženih kategorija od bosanskohercegovačkog.
Ta društva nemaju ni budžetlije zaštićene kolektivnim ugovorima niti raznorazne komisije u svakom izvršnom i zakonodavnom tijelu koje se naplaćuju...
Skijaš

#24143 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

ultima_palabra wrote:
Skijaš wrote:Ima ako je bilo nereda. A to me interesuje, je li policija iz guzice izvlačila te procjene rizika i onda reketirala klubove ili klubovi nisu radili što je bilo do njih ?
Manje više iz guzice... uopšte nije bilo nekog dijaloga s klubovima.
Hvala na pojašnjenju.
Skijaš wrote:Druga društva imaju manje ugroženih kategorija od bosanskohercegovačkog.
Ta društva nemaju ni budžetlije zaštićene kolektivnim ugovorima niti raznorazne komisije u svakom izvršnom i zakonodavnom tijelu koje se naplaćuju...
Pa dobro, valjda ne misliš da sam ja od onih koji podržavaju tako nešto. Meni smetaju paraziti iz boračkih udruženja a kamoli te hijene iz javnog sektora i vlasti.
Banksy

#24144 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

To je stara, uvlakačka politika, prepisana od SDA.
Iz jadne kase, gdje je, kažu, ove godine odvojeno najmanje novca za ovo min. od svih poslijeratnih vlada, podržavaju se fudbalski klubovi što je van pameti jer su jedni od rijetkih koji svojim radom koliko-toliko mogu namaknuti neki prihod. Uz to, ako se već pomaže profesionalni sport, zašto se ne bi podržali neki drugi sportovi, neki drugi klubovi, zašto samo fudbal, a ne rukomet, košarka, plivanje? Dalje, ne znam, kakva je vlasnička struktura tih fudbalskih klubova, kome ti novci zapravo idu? I zašto uopće plaćati policiju dodatno ako im je u opisu posla da štite red i sigurnost, uvijek i svuda, zašto i otkud bonusi?
Dalje, zašto kantonalne novce ne bi preusmjerili za finansiranje odlaska na takmičenja omladinskih, amaterskih sportskih klubova? Zašto ne bi izabrali najveće talente koji imaju rezultate, pa im kupili teniske rekete, platili ljetni kamp, pripreme, itd? Zašto ne bi organizirali besplatne sportske škole, pa i fudbala, za djecu koja sebi ne mogu priuštiti skupe članarine u privatnim školama? Zašto ne bi finansirali izgradnju modernih košarkaških i rukometnih terena po naseljima, kako je bilo u prošlom sistemu?
Al' jok, daš novac fudbalu i Harisu Pašoviću, začepiš usta velikim, najbogatijim i najglasnijim, a ovi koji nemaju i ne mogu, zbog kojih uglavnom i postoji to bijedno ministarstvo, nek crknu. Jako nemoralno i jako nepravedno, koja god da je vlast i stranka u pitanju.
ultima_palabra

#24145 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:To je stara, uvlakačka politika, prepisana od SDA.
Iz jadne kase, gdje je, kažu, ove godine odvojeno najmanje novca za ovo min. od svih poslijeratnih vlada, podržavaju se fudbalski klubovi što je van pameti jer su jedni od rijetkih koji svojim radom koliko-toliko mogu namaknuti neki prihod. Uz to, ako se već pomaže profesionalni sport, zašto se ne bi podržali neki drugi sportovi, neki drugi klubovi, zašto samo fudbal, a ne rukomet, košarka, plivanje? Dalje, ne znam, kakva je vlasnička struktura tih fudbalskih klubova, kome ti novci zapravo idu? I zašto uopće plaćati policiju dodatno ako im je u opisu posla da štite red i sigurnost, uvijek i svuda, zašto i otkud bonusi?
Dalje, zašto kantonalne novce ne bi preusmjerili za finansiranje odlaska na takmičenja omladinskih, amaterskih sportskih klubova? Zašto ne bi izabrali najveće talente koji imaju rezultate, pa im kupili teniske rekete, platili ljetni kamp, pripreme, itd? Zašto ne bi organizirali besplatne sportske škole, pa i fudbala, za djecu koja sebi ne mogu priuštiti skupe članarine u privatnim školama? Zašto ne bi finansirali izgradnju modernih košarkaških i rukometnih terena po naseljima, kako je bilo u prošlom sistemu?
Al' jok, daš novac fudbalu i Harisu Pašoviću, začepiš usta velikim, najbogatijim i najglasnijim, a ovi koji nemaju i ne mogu, zbog kojih uglavnom i postoji to bijedno ministarstvo, nek crknu. Jako nemoralno i jako nepravedno, koja god da je vlast i stranka u pitanju.
Fudbalski klubovi se ne podržavaju... Dinamo od grada Zagreba godišnje dobije oko 40 miliona kuna, a Željo i Sarajevo 20-30 hiljada maraka. I sad im još treba navaliti legalni reket na kosti?

Fudbalski klubovi nisu bogati, sastavljaju kraj s krajem, imaju dugove od 5-10 miliona KM. U isto vrijeme imaju po nekoliko stotina djece u svojim školama... sad to sve treba rasturiti, da bi napravio sumnjive mini-projekta nečega što već imamo? Ne razumijem logiku... ako društvo već nije u stanju pomoći svojim najvećim brandovima, onda im bar ne treba odmagati.
Banksy

#24146 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote: Fudbalski klubovi se ne podržavaju... Dinamo od grada Zagreba godišnje dobije oko 40 miliona kuna, a Željo i Sarajevo 20-30 hiljada maraka. I sad im još treba navaliti legalni reket na kosti?

Fudbalski klubovi nisu bogati, sastavljaju kraj s krajem, imaju dugove od 5-10 miliona KM. U isto vrijeme imaju po nekoliko stotina djece u svojim školama... sad to sve treba rasturiti, da bi napravio sumnjive mini-projekta nečega što već imamo? Ne razumijem logiku... ako društvo već nije u stanju pomoći svojim najvećim brandovima, onda im bar ne treba odmagati.
Prvo, nije baš primjereno uspoređivati Hrvatsku s BiH, ne znam njihove proračune ni kojim iznosima finansiraju amaterske, omladinske sportske pogone, drugo Mamić i silni novci koje mu je davao Bandić i jesu problem gradskog proračuna Zagreba i oko toga je stalni sukob, a kad to pukne i kad završe s Mamićem, zaboraviće Dinamo, bar s ovim iznosima, na duže vrijeme,
veliki klubovi se u Bosni pomažu koliko ih već siromašni budžeti mogu pokriti, ali zar ne misliš i sam da je zaista nepravedno velike dodatno nagrađivati, a onima koji nemaju nikakav put kojim mogu ostvariti neki dobitak ili se samofinansirati, takvima ne pomoći, zar to nije nemoralno,
Dalje, zašto bi u startu otpisivao ''mini-projekte'' pod izlikom da bi mogli biti sumnjivi, pa onda nikad nikome od te talentirane djece nećemo dati šansu jer bi ih neko mogao zloupotrijebiti ili zaraditi na njima, mislim, to zaista nema logike, Pa kako uopće doći do vrhunskog sporta ako ne ulažeš u svoje juniore, skrivene, siromašne talente, ako im negdje, nekako ne pružiš šansu? Da bi u sportu dobio rezultate moraš ga prvo učiniti masovnim i popularnim, a to možeš jedino tako što ćeš širom djeci otvoriti vrata besplatnim sportskim sadržajima, itd.
Ne znam, meni je ovo strašno, da mu ovo bude prva konkretna ministarska akcija, Oko reketa, policiji ne bih dala ni dinar. Imaš posao, radi ga. Ako već bude nekih izuzetnih prilika, gužvi, vanrednih situacija, nagradi ih, ali da se posebno plaćaju za nešto što im je već u opisu posla, ma nema šanse ...
Ne kažem da država treba ''odmagati velikim brendovima'', ali pomagati onima koji i mogu namaći koji dinar, a nauštrb sirotinje, a s jednim jedinim cilje dobijanja podrške od tih istih klubova i njihovih navijača, što je ranije radila i SDA (od kojih se, iskustvo nas uči, neki mogu i kvalitetno zloupotrijebiti), meni to nije u redu ...
ultima_palabra

#24147 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote: Fudbalski klubovi se ne podržavaju... Dinamo od grada Zagreba godišnje dobije oko 40 miliona kuna, a Željo i Sarajevo 20-30 hiljada maraka. I sad im još treba navaliti legalni reket na kosti?

Prvo, nije baš primjereno uspoređivati Hrvatsku s BiH, ne znam njihove proračune ni kojim iznosima finansiraju amaterske, omladinske sportske pogone, drugo Mamić i silni novci koje mu je davao Bandić i jesu problem gradskog proračuna Zagreba i oko toga je stalni sukob, a kad to pukne i kad završe s Mamićem, zaboraviće Dinamo, bar s ovim iznosima, na duže vrijeme,
veliki klubovi se u Bosni pomažu koliko ih već siromašni budžeti mogu pokriti, ali zar ne misliš i sam da je zaista nepravedno velike dodatno nagrađivati, a onima koji nemaju nikakav put kojim mogu ostvariti neki dobitak ili se samofinansirati, takvima ne pomoći, zar to nije nemoralno,
Dalje, zašto bi u startu otpisivao ''mini-projekte'' pod izlikom da bi mogli biti sumnjivi, pa onda nikad nikome od te talentirane djece nećemo dati šansu jer bi ih neko mogao zloupotrijebiti ili zaraditi na njima, mislim, to zaista nema logike, Pa kako uopće doći do vrhunskog sporta ako ne ulažeš u svoje juniore, skrivene, siromašne talente, ako im negdje, nekako ne pružiš šansu? Da bi u sportu dobio rezultate moraš ga prvo učiniti masovnim i popularnim, a to možeš jedino tako što ćeš širom djeci otvoriti vrata besplatnim sportskim sadržajima, itd.
Ne znam, meni je ovo strašno, da mu ovo bude prva konkretna ministarska akcija, Oko reketa, policiji ne bih dala ni dinar. Imaš posao, radi ga. Ako već bude nekih izuzetnih prilika, gužvi, vanrednih situacija, nagradi ih, ali da se posebno plaćaju za nešto što im je već u opisu posla, ma nema šanse ...
Ne kažem da država treba ''odmagati velikim brendovima'', ali pomagati onima koji i mogu namaći koji dinar, a nauštrb sirotinje, a s jednim jedinim cilje dobijanja podrške od tih istih klubova i njihovih navijača, što je ranije radila i SDA (od kojih se, iskustvo nas uči, neki mogu i kvalitetno zloupotrijebiti), meni to nije u redu ...
U našem okruženju je sve sumnjivo, pogotovo ako je inicirano od politike. Slažem se da bi budžet za kulturu i sport trebao prevashodno biti korišten za male i neprofitne... ali ne možemo odbaciti ovo malo brandova što nam je ostalo, KK Bosnu smo već upropastili.

Navijače politika svakako može zavesti i zloupotrijebiti, ali su navijači i njihov uticaj jedini razlog zašto ti klubovi još postoje i zašto nisu krenuli putem KK Bosne.
lerdi

#24148 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

@Banksy ko je rekao da se neće pomagati amaterskim i manjim klubovima? Ti si nekad tako isključiva da je to za nepovjerovati stvarno. Isto ko sa izjavom da kulturne ustanove moraju početi zarađivati novce gdje si zaključila da će ih skinuti sa budžeta što nema veze jedno sa drugim. Ako se pomoglo fudbalskim klubovima da riješe ovaj problem ne znači da se drugim neće pomagati i da će automatski biti odbijeni ako budu tražili pomoć. Sad su nekad konkursi za grantove, ako nisu i prošli već pa svi imaju priliku da kroz projekte uzmu dio sredstava iz budžeta. To je jedan od načina da se obezbjede sredstva. Slažem se da treba finansirati i amaterski sport i manje sportove ali treba napraviti kvalitetne projekte i na osnovu njih tražiti sredstva. Mora se malo i potruditi. Sada ima hiljade nekakvih kulturnih i sportskih udruženja koja sva zahtjevaju novac a realno samo ih par radi neke konkretne stvari. Večina bi da napiše "projekte", napravi neki događaj za 100 KM a ostalo potroši za plate uposlenika. Kad su budžetska sredstva u pitanju veliki klubovi su najmanje pijavice vjeruj mi.
Lakat Jebić

#24149 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lakat Jebić »

Banksy wrote: I zašto uopće plaćati policiju dodatno ako im je u opisu posla da štite red i sigurnost, uvijek i svuda, zašto i otkud bonusi?
pa ovo je sva poenta ovog problema. nije fudbalsko prvenstvo vanredna aktivnost da se dodatno placa
JohnnyS

#24150 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JohnnyS »

Naplaćuje li granična policija osiguranje državne granice od putnika? :D

Ako MUP želi raditi po nekom cjeniku, onda nek se ide baš na tržišnu utakmicu pa će možda neka privatna zaštitarska kompanija dati svoje kornjače za 13 maraka po satu...
Post Reply