no_sikiriki wrote: ↑28/05/2022 22:27
Hakiz wrote: ↑28/05/2022 22:14
U kontekstu u kojem je spomenuta.
Gdje piše definicija da je prevara nenormalna, to jeste da su ljudi koji varaju nenormalni, klinički psihološki bolesni?
Vjerujem da je Mariella mislila u kontekstu definicije koju sam ti dala, a ne na definiciju "klinički psihički bolestan."
Pa isto tako kad sam nekad ranije rekla da ono što ti pišeš nije normalno, nisam mislila da si psihički bolestan, nego da tvoji stavovi nisu u skladu sa društvenim normama.
Kakvim društvenim normama?
Primjer: Svingeri. Nisu članovi društva? Šta su društvene norme? Postoji toliko supkultura, toliko džepova društava, kutaka, manje ili više mračnih, koji imaju svoja pravila da ne postoji jedna društvena norma za sve članove društva. Osim, moliću lijepo, za on normalne članove društva
Neko ne može podnijeti bračnu prevaru i ima puno pravo na to. Neko drugi može i ima puno pravo na to. Ko je tu normalan?
Jasno je meni šta je Mariella htjela reći. U mom društvu, u mom sistemu vrijednosti, to je pogrešno, a ja sam, podrazumijeva se, "normalna" i zato je to pogrešno apsolutno. Ergo, svi koji drugačije misle "nisu normalni". Svako od nas misli da je njegov sistem vrijednosti jedinica mjere. Razumljivo.
Ali, nije tačno.
Jedino šta je (manje-više) jedinstveno za jedno društvo je zakon. Zakon bi trebao podjednako da tretira i da se odnosi prema svim članovima društva. I kada je neko ponašanje protivzakonito, treba biti sankcionisano. Sve ostalo je stvar izbora. Ja imam pravo na svoje, ti na svoje, ako nam se stavovi poklapaju možemo se družiti, ako se ne poklapaju idemo svako svojim putem. Ni jedno od nas niti je normalno niti nenormalno.
Izraz "nije normalno" u ovakvom kontekstiu služi da se onaj kome to kažeš uvrijedi. Ne da kažeš da se sa njim ne slažeš, nego baš da ga uvrijediš. To mu je jedina svrha.