TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#24051 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Lik anticipirao i pročitao prvi servis, lopticu zahvatio sweet spotom, pogodio dijagonalni ugao riternom i to loptica nije pala ni na liniju već jedno 5-10 centimetara u teren. Sreća? Kako da ne. :mrgreen:

Forhend viner i drajv volej viner na meč lopte 2010., forhend ritern viner na meč loptu 2011., forhend pasing shot na meč loptu 2019. Sve sreća. Dati liku umjesto Slamova certifikat za najsretnijeg tenisera ikad i to je to. :D

Al zato Federeru nagradu za gracioznost i vanserijski talenat kada je forhend vinerom na liniju spašavao Roland Garros protiv Haasa 2009 ili drajv volejima brejk lopte protiv Roddicka u petom setu Wimbledona iste godine. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#24052 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Inače se tako igra, na servis odgovaraš volej dijagonalom :P
Normalno da je sreća. Ispalo je dobro i ispao je odličan poen, ali to ne mijenja činjenicu da je bilo kockanje.
To što je ušlo bez da je bilo na liniji ne mijenja ovu činjenicu.
Komentarišem konkretan poen, jasno da svi ti poeni Đokoviću daju status mudonje.
Federer zasad ima satisfakciju najviše GS, vidjećemo hoće li to učuvati :)

Što se tiče tih Federerovih poena, pa i to je bilo kockanje, dakle znao je i on biti mudonja :mrgreen:
Činjenica je da očekujemo više takvih poena, tenis nije šah.
necko_hz

#24053 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Kad pročitaš protivnikov prvi slajs servis i odigraš tehnički savršen udarac koji padne 10-tak centimetara u teren, to se nikad ne zove sreća. To mogu biti muda i šampionski faktor odigravanja najboljeg udarca kad je najpotrebnije, ali više od svega tehnički savršen udarac koji je rezultat samo i isključivo tvoje sposobnosti da ga odigraš.

Sreća može biti samo ako si lopticu zahvatio ramom, ona zakačila mrežu i pala tik iza mreže. Ili u slučaju da je loptica kačila centimetar spoljne osnovne linije. A ovakav udarac nazvati srećom isto je ko i nazvati sebe Federerom.

Tri slama, šest meč lopti. Od ukupno njih šest lik je četiri spasio isključivo svojim vinerima, jednu je spasio iznudivši grešku Federera dubokim riternom (WB 2019), a samo jednu mu je Federer poklonio (forhend na drugu meč loptu USO 2011). Sreća? Opet, kako da ne. :mrgreen:
Tomahawk11 wrote:Činjenica je da očekujemo više takvih poena, tenis nije šah.
Naprotiv, tenis nije bjesomučno pucanje vinerima kako bi vi željeli niti svi to očekujemo od ove igre.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24054 Re: TENIS

Post by konektovan »

Cinjenica je da je i Federer u svojoj karijeri par puta bio u slicnoj situaciji, i da se izvlacio, rekao bih prije svega sretno, pa onda spretno. Mozda je doslo vrijeme za naplatu, jest da bi bilo bolje da je to protiv nekog drugog igraca nego Novaka, ali sta je tu je.... :mrgreen:
necko_hz

#24055 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Pa svi se izvlače, ali nikad se to nije zvalo srećom osim ako ti ram reketa i mreža ne pomažu ili gađaš same čoškove spoljnih linija. :mrgreen:

Ali ono, pogodiš dvadeset savršenih forhend vinera u meču i to ispadne plod tvoje savršene tehnike, sposobnosti i talenta, ali ako jedan takav pogodiš na meč loptu ispadne sreća? :mrgreen: Smiješna analogija, realno.

Potrebna je savršena tehnika i potrebna su muda i mentalna snaga da ruka ne zadrhti u ključnim poenima. No i jedno i drugo spadaju u isključivu sposobnost datog/datih igrača, a nikako sreću. To ima veze sa srećom ko ja i ti sa Indijom, realno. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#24056 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Nećko, pogrešno si me razumio, naravno da tenis nije bjesomučno pucanje winnerima, samo kažem da nam treba ovih adrenalin poena koji su, naravno, umiksani sa ostalim repertoarom koji ide uz fantastičnu tenisku predstavu.
Blesav winner može napraviti i 1001. teniser na ATP i to ništa ne znači.

Sreća, odnosno kockanje je zbog momentuma kad se to desilo.
Đoković ono rijetko kad radi, ono je baš bilo raspalim je, ako uđe, jebo sam ga. Dvije meč lopte, gubiš svakako, a pogodiš li, dobio si puno. Nema tog kamena koji ne bi zadrhtao na onakav poen.
Potrefilo se da je servis bio takav da je legao na return. Moglo je i da ode pod krov, no nije i to se vrti kao historijski poen.
drogon2

#24057 Re: TENIS

Post by drogon2 »

Joj lika,kae tenis nije pucanje winnera pa se onda hvali sto je ovaj spasio 4 mec lopte winnerima :lol: .Kvalitetan shotmaking i mogucnost da zavrsis poene je sustina tenisa i tu nema nikakve price.Jedino je prvo Nadal popularizovao ovo grindanje kad se pojavio,a onda je Djokovic i usavrsio :D

Dal je Djokovic imao srece? Jeste,isto kao sto je imao znanja,muda i volje i tu mu treba skinut kapu.Al malo smarate sa pricom da je ovaj svemoguci,bezemotivni,god mode nirvana tip,jer kad si u zaostatku 40-15 prvo moras imat srece da ti protivnik ne opali savrsen servis koji ne mozes vratit,zatim trebas imat srece da ti protivnik ne opali drugi udarac koji ne mozes vratit (a Federer je imao drugi ritern bas gdje ga hoce tj na sredini terena al je usrao prilazni udarac,dok je prvi ritern bio nesto kvalitetniji al je ovaj opet pozurio) i tek onda ti mozes pricat o nekim njegovim god mode nirvana modovima i onom passing shotu za kojeg bi,da ga je promasio,realno on bio ovdje prozvan mentalnim patuljkom jer je udarac bio lagan za njegove standarde.

Ovo ti je isto ko kad bi rekao da Liverpul nije imao srece protiv Barselone kad su igrali na Anfieldu sad.Liverpul je odigrao kako je morao,al da Barselona nije izasla kurchevito i potcjenjivacki i da su se kako treba organizovali na onaj korner mozda bi i prosli.Zakljucak,Liverpul je imao i znanja a bgmi i srece :D
Last edited by drogon2 on 25/07/2019 09:31, edited 1 time in total.
necko_hz

#24058 Re: TENIS

Post by necko_hz »

drogon2 wrote:Joj lika,kae tenis nije pucanje winnera pa se onda hvali sto je ovaj spasio 4 mec lopte winnerima :lol: .Kvalitetan shotmaking i mogucnost da zavrsis poene je sustina tenisa i tu nema nikakve price.Jedino je prvo Nadal popularizovao ovo grindanje kad se pojavio,a onda je Djokovic i usavrsio :D

Haj što ne znaš shvatiti suštinu napisanog, nego što mi još ti trebaš pametovati šta je suština tenisa. :lol:

No gori sam ja što kliknem uopšte na ono 'display the post' kad sam te već na ignor stavio. Štaš kad se nadam da ćeš nešto pametno napisati, a uvijek se prevarim. :mrgreen:

@Tomahawk

Naprotiv, Đoković često ima direktne vinere iz riterna samo što prođu neopaženo usljed činjenice da nisu na meč loptama.

Ali opet se ponavljam, sreća nema veze sa tim, već se radi o čistoj sposobnosti jednog igrača. Zašto? Zato što, da je Novak krenuo pokrivati 'T' liniju, Federer bi asom završio poen i priča bi bila gotova. No, on mu je prvo pročitao servis, a onda ga savršeno i iskontrolisao te je došao do vinera na način da loptica nije ni pala na liniju što samo potvrđuje da udarac nije bio toliko ni rizičan. Znači, čitanje servisa, savršena kontrola riterna i savršen udarac imaju veze sa srećom kako? Nikako.

I ako bi takav udarac u svakom dijelu meča bio povezan sa sposobnošću i kvalitetom jednog igrača, zašto tako ne bi bilo na meč loptu? Zato što je meč lopta? Veći ulozi? Veći rizik? Upravo sve to i čini taj udarac plodom čistog tehničkog i šampionskog kvaliteta, a nikakve sreće.

A činjenica da je na jednako efikasan način spašavao meč lopte i u još dva duela sa Federerom posebno eliminiše faktor sreće iz bilo kakvih analogija.
Last edited by necko_hz on 25/07/2019 09:35, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#24059 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Naravno, to se slažem, ne možemo izostaviti Novakovu sposobnost i tehniku pri ovakvim poenima.
Opet podvlačim, referišem se na konkretan poen, ne govorim o svim spašenim meč loptama između njih dvojice.
To je moj doživljaj istog.
drogon2

#24060 Re: TENIS

Post by drogon2 »

Ja stvarno ne znam kako neko moze mislit da sport nema veze sa srecom xd
necko_hz

#24061 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Tomahawk11 wrote:Naravno, to se slažem, ne možemo izostaviti Novakovu sposobnost i tehniku pri ovakvim poenima.
Opet podvlačim, referišem se na konkretan poen, ne govorim o svim spašenim meč loptama između njih dvojice.
Gledaj analogiju sa drugim poenima.

Federer-Haas 0-2 u setovima, 3-4 u drugom, brejk lopta za Haasa. Federer gađa IO forhend na liniju i spašava bp, okreće set, okreće meč, na kraju i osvaja jedini RG.

Da je umjesto Federera bio igrač sa tehnički lošijim forhendom i nešto labilnijom psihom, znaš gdje bi ta loptica završila? Vjerovatno u mreži ili autu. Ili bi odigrao sigurniji udarac, pa onda izgubio poen.

Umjesto toga, loptica pogodila liniju, viner postignut, brejk lopta spašena. Nepošteno je prema bilo kojem igraču to povezivati sa srećom kada je udarac posljedica čisto tehničkog kvaliteta u smislu izvedbe i mentalnog u smislu sposobnosti da ruka ne zadrhti.

Ništa sretno nema tu, jednostavno savršen udarac u savršeno vrijeme. Antologijski. Možeš samo skinuti kapu, nakloniti se i reći svaka čast.
lethalthreat

#24062 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Rekao bih malo preciznije da je ovo Novakovo bilo kockanje, ili kako Ameri vole reći "Calculated risk", mislim da je na presici i on lično tako izjavio. All-In, pa šta bude. Sa srećom to nema nikakve veze. Ovo je sreća :D
necko_hz

#24063 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Pa da, može se tako reći.

Ali to čak nije ni ludost, kao ni ovo Federerovo. Obojica su se pouzdali u svoj najjači udarac u presudnom trenutku. Novak u ritern, Federer u forhend. Da je Novak pokušavao spasiti meč loptu 'chip and chargeom' i izlaskom na mrežu, to bi već bila ludost i vjerovatno bi završilo kao protiv Stana na AO 2014. Kao i da je Federer umjesto izvlačenja na forhend pokušao gađati bekend paralelu. Ubio bi pticu pretpostavljam :mrgreen:

Ovako... ostane čista antologija i respekt.

Tomahawk11
Globalni moderator

#24064 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

necko_hz wrote:
Tomahawk11 wrote:Naravno, to se slažem, ne možemo izostaviti Novakovu sposobnost i tehniku pri ovakvim poenima.
Gledaj analogiju sa drugim poenima.

Federer-Haas 0-2 u setovima, 3-4 u drugom, brejk lopta za Haasa. Federer gađa IO forhend na liniju i spašava bp, okreće set, okreće meč, na kraju i osvaja jedini RG.

Da je umjesto Federera bio igrač sa tehnički lošijim forhendom i nešto labilnijom psihom, znaš gdje bi ta loptica završila? Vjerovatno u mreži ili autu. Ili bi odigrao sigurniji udarac, pa onda izgubio poen.

Umjesto toga, loptica pogodila liniju, viner postignut, brejk lopta spašena. Nepošteno je prema bilo kojem igraču to povezivati sa srećom kada je udarac posljedica čisto tehničkog kvaliteta u smislu izvedbe i mentalnog u smislu sposobnosti da ruka ne zadrhti.

Ništa sretno nema tu, jednostavno savršen udarac u savršeno vrijeme. Antologijski. Možeš samo skinuti kapu, nakloniti se i reći svaka čast.
Djelimično se slažem, svakako da je veliki dio umjeće, ali faktor sreće ne mogu izostaviti u takvim poenima.
To ne umanjuje veličinu poena niti igrača. To je sastavni dio igre.
Tako je u svim sportovima.
Nije džabe ona: bolje se roditi bez neke stvari nego bez sreće.

Pogledaj Novakov osmjeh nakon poena i njemu je ono blentavo bilo :D
Leopold_IV

#24065 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Ma ishod mijenja gledište.
Da je taj return završio u tribinama ili u po mreže, svi bi ovdje pričali o potezu očajnika i kako je trebao samo blokirati servis i ostati u poenu i slično.

Federer je lijepo to rekao, onakvi udarci se ne uče, zatvoriš opči, opališ je punom snagom pa šta bude. U Djokovicevom slučaju je bilo dobro ali se ne može to pripisati sad nekakvom mentalnom superiornošću.
Isto tako se slažem da je puno veća šansa da on to pogodi nego neko drugi.

Vrlo često i slabiji igrači najbolje odigraju kad su leđima uz zid i kad nemaju šta izgubiti (tj kad su se već pomirili s porazom i lupaju je pa šta bude).

npr. pogledaj samo Monfilsa na kakav način je spašavao meč lopte kroz karijeru...nemogući winneri na meč lopte protivnika. Samo naravno što on nije kalibar da o tome pričamo u završnicama slamova ali govorim samo o konceptu.
necko_hz

#24066 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Tomahawk11 wrote:Djelimično se slažem, svakako da je veliki dio umjeće, ali faktor sreće ne mogu izostaviti u takvim poenima.

Pogledaj Novakov osmjeh nakon poena i njemu je ono blentavo bilo
Ma umanjuje Tomo, barem u mom pogledu. Dovoljno je što likovi moraju biti mentalno prisebni i čvrste ruke da imaju muda uopšte povući udarac u takvim trenucima, a kamoli ga izvesti tako kvalitetno da lopticu uprkos snazi koju koriste zahvate sredinom glave reketa. To je superiornost čista, spektakularna kontrola emocija i fantastična tehnička izvedba. I onda im neko dođe i kaže 'Lako je kad imaš sreće, zažmiriš i opališ'. Jašta :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#24067 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

necko_hz wrote:
Tomahawk11 wrote:Djelimično se slažem, svakako da je veliki dio umjeće, ali faktor sreće ne mogu izostaviti u takvim poenima.

Pogledaj Novakov osmjeh nakon poena i njemu je ono blentavo bilo
Ma umanjuje Tomo, barem u mom pogledu. Dovoljno je što likovi moraju biti mentalno prisebni i čvrste ruke da imaju muda uopšte povući udarac u takvim trenucima, a kamoli ga izvesti tako kvalitetno da lopticu uprkos snazi koju koriste zahvate sredinom glave reketa. To je superiornost čista, spektakularna kontrola emocija i fantastična tehnička izvedba. I onda im neko dođe i kaže 'Lako je kad imaš sreće, zažmiriš i opališ'. Jašta :mrgreen:
Ja opet podvlačim, u pitanju je konkretan poen.
Ovo na W zadnji susret je već nešto drugo i iskustvo ranijih susreta.
Ne mogu se nikako oteti utisku da je onaj smješak rezultat razmišljanja - luck was with me :D
necko_hz

#24068 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ja ti govorim o dva poena, Federerovom i Novakovom. Ista ti je analogija kod oba. Bilo kakvu sreću spominjati kod dva onakva udarca meni je ne samo omalovažavajuće nego i uvredljivo, ali eto, kako hoćeš. :mrgreen:

Što se tiče Novakove face, prije rekao da je ona prva grimasa bila: 'Aplaudirajte, sad ću vam je*ati mater'.

A smijeh nakon toga: Šta je pi*ke, kome ćete sad aplaudirati. :mrgreen:

Ali ono što je nevezano za utisak, jes da su anticipacija i udarac bili jednostavno savršeni, u stilu najboljeg riternera svih vremena koji pogađa pravi udarac kada je najpotrebnije. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#24069 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

necko_hz wrote: Ali ono što je nevezano za utisak, jes da su anticipacija i udarac bili jednostavno savršeni, u stilu najboljeg riternera svih vremena koji pogađa pravi udarac kada je najpotrebnije. :mrgreen:
To je suha istina i to je ono što je jedino bitno na kraju.
Ko Rogera jebe što nije zabio as i na W i na USO i šta ja znam gdje.
radostan dan

#24070 Re: TENIS

Post by radostan dan »

na 4.33 snimka, na istom meču, puši istu foru...i onda na presu kaže - sreća...
na 4.52 isto, 4.58 isto, 5.06 isto, šangaj, london...i još par slučajeva na snimku, sve vezano za federera, prije i poslije navedenih primjera.

e pantelija, pantelija, sram te bilo, imaš 100 godina a lažeš.
BHF_Manijak

#24071 Re: TENIS

Post by BHF_Manijak »

Ima li neko snimak Federerovog winnera iz riterna, Wimbledon prosle ili pretprosle godine? Ne znam kome ga je spuc'o, ali bas agresivan forhend na protivnikov servis i winner.

I drugi klip koji me zanima, mislim da je isto Wimbledon u pitanju, drop shot serva, iskren da budem to sam prvi put u zivotu tad vidio i nikad vise. :mrgreen: Svi se sjebali k'o i ja, ne znam da li je od Federera doslo ili je neko drugi u pitanju, ali drop shot servu, ono bukvalno ispod ruke, to prvi put tad vidjeh. :mrgreen:
Fajcion

#24072 Re: TENIS

Post by Fajcion »

Ma džabe kurčevitost ako nema sreće.

Inače na Touru sve po starom. :lol: :oops:
Tomahawk11
Globalni moderator

#24073 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

BHF_Manijak wrote:Ima li neko snimak Federerovog winnera iz riterna, Wimbledon prosle ili pretprosle godine? Ne znam kome ga je spuc'o, ali bas agresivan forhend na protivnikov servis i winner.

I drugi klip koji me zanima, mislim da je isto Wimbledon u pitanju, drop shot serva, iskren da budem to sam prvi put u zivotu tad vidio i nikad vise. :mrgreen: Svi se sjebali k'o i ja, ne znam da li je od Federera doslo ili je neko drugi u pitanju, ali drop shot servu, ono bukvalno ispod ruke, to prvi put tad vidjeh. :mrgreen:

:mrgreen:
lethalthreat

#24074 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Džaba ti Đoko sve, sa Jamesom nemereš ni neriješeno :lol:
ultima_palabra

#24075 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Na USO 2011. Novak je ono opalio i krenuo prema mrezi da cestita. Bio isfrustriran sto mu Fed na foru uze mec u kojem je bio bolji. Gledah kod jarana gdje je bila slaba slika, kontam aut i hajmo vani, subota je :mrgreen:

Jednostavno nikakve logike nema da na mec loptu igras udarac koji ce 99% zavrsiti na tribinama.
Post Reply