Alfons Kauders wrote:Muflon wrote:
Možda, ne vjerujem... u svakom slučaju puno je tu kocke, a svi znaju da se u visokoj politici ne kocka, tu se samo igra na sigurno. Problem je što svi naši viđeniji političari do grla u dogovorima sa srpskim i hrvatskim privatnicima, radi čega naša ekonomija nazaduje, a oni radi toga što guraju strani ekonomski lobi bivaju dobro nagrađeni. I zašto sad kuhati oko Kosova, oko uvoza, oko svega, ovi mogu naći druge partnere koje će finansijski pogurati i napraviti im konkurenciju na izborima koju ne žele. I sam vidiš šta je prouzrokovalo izostavljanje HDZ-a iz federalne vlasti, a zna se da je HDZ spona za hrvatske privatnike koji ovdje uzimaju masnu lovu. SDP nije dovoljno jak da se upusti u tu priču, to je već uhodana šema koja ga može samljeti u sekundi. I onda je bolje skupljati jeftine poene i uzimati lovu za sređeni uvoz nego dirati u osinjak i sve dovesti u pitanje. Naravno da ovo nije dosljedno niti moralno, ali ja odavno tvrdim da toga u politici nema.
hdz je bio spona zato jer je bio na vlasti... interes i nista vise - pare idu u centre odlucivanja, ma gdje oni bili...
a i u hercegovini imas dosta izuzteno jakih privrednika koji nikad nisu bili u dobrim odnosima sa hdz-om, da i ne pricamo o hrvatskoj...
Pa naravno da nisu bili dobri, to je i logično, HDZ im je direktno radio o glavi podržavajući lobi iz Hrvatske. Što se tiče HDZ-a i HR lobija, to je bila već uhodana šema i tačno se znalo koliko kome ide. Sad sa SDP-om je to druga priča, druga pravila, to može da uspori cijelu stvar, a Konzum, Podravka, INA i ostali nemaju vremena za čekanje, tu se vrte stotine miliona maraka i glave lete ko od šale. Dogovoriće se oni, nema sumnje, ali šta ako HDZ opet doće na vlast 2014? Onda opet sve ponovo, a svima je guzica zinula za pare, nikom ne trebaju komplikacije. Kažem, SDP je izostavkom HDZ-a pribavio sebi ogromnu lovu, ali i ispucao kvotu bahatosti, sad mu ostaju jedino ovi jeftini "nema me na ručku" potezi, o Kosovu i ostalim velikim stvarima ne treba ni razmišljati.