Iz istog razloga zbog koga je neko Britanski a ne Britski sportista.RATM56 wrote:Nije ti dobar primer jer Bosna i Hercegovina nije definisana niti shvaćena kao nacionalna bošnjačka država. Bosanac označava pripadnost Bosni više nego Bošnjak. Razlika srpski i srbijanski bi bila korektna ali kada bi se primenjivala i na ostale države/nacije na svetu. Zašto je Sali Beriša albanski a ne albanijanski premijer, da bismo napravili razliku u odnosu na sve albansko iz Kosova, Crne Gore i Makedonije?Havatar wrote:Ako je Amela srpska atleticarka onda su ovi nebosnjaci koji nastupaju za Bosnu bosnjacki reprezentativci. Ako su oni bosanski reprezentativci onda je ona srbijanska. Da ne idemo do Rusije i do tih dalekih zemlaja kad ima bolji primjer u blizini.
Dešavanja u Srbiji
- Havatar
#24026 Re: Dešavanja u Srbiji
-
RATM56
#24027 Re: Dešavanja u Srbiji
A šta ti označavaš britskim na svetu? Je li kraljica britska? Muzičke grupe britske? Građani britski?Havatar wrote:Iz istog razloga zbog koga je neko Britanski a ne Britski sportista.RATM56 wrote:Nije ti dobar primer jer Bosna i Hercegovina nije definisana niti shvaćena kao nacionalna bošnjačka država. Bosanac označava pripadnost Bosni više nego Bošnjak. Razlika srpski i srbijanski bi bila korektna ali kada bi se primenjivala i na ostale države/nacije na svetu. Zašto je Sali Beriša albanski a ne albanijanski premijer, da bismo napravili razliku u odnosu na sve albansko iz Kosova, Crne Gore i Makedonije?Havatar wrote:Ako je Amela srpska atleticarka onda su ovi nebosnjaci koji nastupaju za Bosnu bosnjacki reprezentativci. Ako su oni bosanski reprezentativci onda je ona srbijanska. Da ne idemo do Rusije i do tih dalekih zemlaja kad ima bolji primjer u blizini.
- Blek Stena
#24028 Re: Dešavanja u Srbiji
ne provaljuj se bolan viseHavatar wrote:Iz istog razloga zbog koga je neko Britanski a ne Britski sportista.RATM56 wrote:Nije ti dobar primer jer Bosna i Hercegovina nije definisana niti shvaćena kao nacionalna bošnjačka država. Bosanac označava pripadnost Bosni više nego Bošnjak. Razlika srpski i srbijanski bi bila korektna ali kada bi se primenjivala i na ostale države/nacije na svetu. Zašto je Sali Beriša albanski a ne albanijanski premijer, da bismo napravili razliku u odnosu na sve albansko iz Kosova, Crne Gore i Makedonije?Havatar wrote:Ako je Amela srpska atleticarka onda su ovi nebosnjaci koji nastupaju za Bosnu bosnjacki reprezentativci. Ako su oni bosanski reprezentativci onda je ona srbijanska. Da ne idemo do Rusije i do tih dalekih zemlaja kad ima bolji primjer u blizini.
-
poostar
#24029 Re: Dešavanja u Srbiji
sherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
a može li neko da objasni tko je Srbijanac, a tko Srbin? kad je srbijanski, kad srpski?
Hvala!
Ako je bacac kugle Asmir Kolasinac "Srpski", sta je onda Nikola Tesla ?
-
12wer
#24030 Re: Dešavanja u Srbiji
Srbendasherbett wrote:Hrvatpoostar wrote:sherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
a može li neko da objasni tko je Srbijanac, a tko Srbin? kad je srbijanski, kad srpski?
Hvala!
Ako je bacac kugle Asmir Kolasinac "Srpski", sta je onda Nikola Tesla ?
- CSKA
#24031 Re: Dešavanja u Srbiji
Elektricar zakon
Samo u Srbiji moze da se zbog losih rezultata smijeni i postavi na jos bolje mjesto,tacnije da se nagradi.Mislim na malog Legiju.
Samo u Srbiji moze da se zbog losih rezultata smijeni i postavi na jos bolje mjesto,tacnije da se nagradi.Mislim na malog Legiju.
-
chill001
#24032 Re: Dešavanja u Srbiji
Novi Pazar dobio dvoje novih sudija iz Kraljeva
Novi Pazar – Poslanici republičkog parlamenta izabrali su danas Branislava Simovića i Anu Kovačević iz Kraljeva za sudije Osnovnog suda u Novom Pazaru.
Oni su na sudijsku funkciju u ovom gradu izabrani na predlog Visokog savjeta sudstva.
Skupština je izabrala nove sudije u još šest gradova i opština u Srbiji.
http://sandzakpress.net/novi-pazar-dobi ... ment-64101

Novi Pazar – Poslanici republičkog parlamenta izabrali su danas Branislava Simovića i Anu Kovačević iz Kraljeva za sudije Osnovnog suda u Novom Pazaru.
Oni su na sudijsku funkciju u ovom gradu izabrani na predlog Visokog savjeta sudstva.
Skupština je izabrala nove sudije u još šest gradova i opština u Srbiji.
http://sandzakpress.net/novi-pazar-dobi ... ment-64101
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#24033 Re: Dešavanja u Srbiji
http://www.kurir-info.rs/dveri-protiv-l ... nak-908697
Dveri protiv leskovače Roštiljijade u vreme posta!
Pop kultura, 25.07.2013.
Post predstavlja uzdizanje duha nad telom, pa pobedu duhovne strane nad čulima, pa stoga se i nadamo da će lokalna vlast i organizatori Roštiljijade uslišiti ovu molbu, saopšteno je iz Dveri
Roštiljijada, Roštiljijada u Leskovcu, Leskovac, ćevapi,

Arhivska fotografija
BEOGRAD - Iz Pokreta Dveri zatraženo je da organizatori leskovačke "Roštiljijade" promene termin njenog održavanja jer "pada u period Velikogospojinskog posta". Ovogodišnja "Roštiljijada" biće održana od 26. avgusta do 2. septembra.
U njemu se navodi da "post ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju - uzdržavanje od rđavih misli, reči i dela, pojačanoj molitvi, pokazivanju milosrđa i činjenju dobrih dela. Post predstavlja uzdizanje duha nad telom, pa pobedu duhovne strane nad čulima, pa stoga se i nadamo da će lokalna vlast i organizatori Roštiljijade uslišiti ovu molbu".
Iz Turističke organizacije Leskovca je rečeno da apel Dveri "može da prokomentariše samo direktor", ali tek posle 5. avgusta, jer je sad na odmoru.
Velikogospojinski post naveo je na reakciju i "Pokret 1389" iz kog pozivaju na bojkot beogradskog "Beer fest-a" uz obrazloženje da je to "nepriličan festival alkohola i razuzdanosti u vreme kada pravoslavna crkva to ne dozvoljava". Beogradske ulice preplavili su njihovi plakati sa likom Bogorodice.
Post predstavlja uzdizanje duha nad telom, pa pobedu duhovne strane nad čulima, pa stoga se i nadamo da će lokalna vlast i organizatori Roštiljijade uslišiti ovu molbu, saopšteno je iz Dveri

Arhivska fotografija
BEOGRAD - Iz Pokreta Dveri zatraženo je da organizatori leskovačke "Roštiljijade" promene termin njenog održavanja jer "pada u period Velikogospojinskog posta". Ovogodišnja "Roštiljijada" biće održana od 26. avgusta do 2. septembra.
U njemu se navodi da "post ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju - uzdržavanje od rđavih misli, reči i dela, pojačanoj molitvi, pokazivanju milosrđa i činjenju dobrih dela. Post predstavlja uzdizanje duha nad telom, pa pobedu duhovne strane nad čulima, pa stoga se i nadamo da će lokalna vlast i organizatori Roštiljijade uslišiti ovu molbu".
Iz Turističke organizacije Leskovca je rečeno da apel Dveri "može da prokomentariše samo direktor", ali tek posle 5. avgusta, jer je sad na odmoru.
Velikogospojinski post naveo je na reakciju i "Pokret 1389" iz kog pozivaju na bojkot beogradskog "Beer fest-a" uz obrazloženje da je to "nepriličan festival alkohola i razuzdanosti u vreme kada pravoslavna crkva to ne dozvoljava". Beogradske ulice preplavili su njihovi plakati sa likom Bogorodice.
#24034 Re: Dešavanja u Srbiji
Da probamsherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
Hvala!
Srbijanac je stanovnik drzave srbije koji srbiju smatra drzavom svih gradjana i vjeroispovijesti....a srbin je stanovnik srbije koji srbiju smatra iskljucivo vezanu za pravoslavlje i dominaciju samo pravoslavnog stanovnistva nad nepravoslavnim ,a tih nepravoslavnih u srbiji ima skoro 30%....
srbi se jeze rijeci `srbijanac`iz razloga sto u istu ravan stavlja sve gradjane srbije,a to se ne uklapa u velikosprsku ideologiju....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#24035 Re: Dešavanja u Srbiji
Prilično dobro objašnjenje s tim da ja ove Srbe (podvučeno) nazivam još i velikosrbi.zavrzlama wrote:Da probamsherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
Hvala!![]()
Srbijanac je stanovnik drzave srbije koji srbiju smatra drzavom svih gradjana i vjeroispovijesti....a srbin je stanovnik srbije koji srbiju smatra iskljucivo vezanu za pravoslavlje i dominaciju samo pravoslavnog stanovnistva nad nepravoslavnim ,a tih nepravoslavnih u srbiji ima skoro 30%....
srbi se jeze rijeci `srbijanac`iz razloga sto u istu ravan stavlja sve gradjane srbije,a to se ne uklapa u velikosprsku ideologiju....
- PipiDugaDevetka
#24036 Re: Dešavanja u Srbiji
Beogradske ulice preplavili su njihovi plakati sa likom Bogorodice.PipiDugaDevetka wrote:http://www.kurir-info.rs/dveri-protiv-l ... nak-908697
Pop kultura, 25.07.2013.
Arhivska fotografija
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/07/2013 12:02, edited 1 time in total.
- Tvrtko II Kotromanić
#24037 Re: Dešavanja u Srbiji
ccc jos se ljudi ovdje zale na vehabije
lijepe "nase" bradonje
lijepe "nase" bradonje
-
RATM56
#24038 Re: Dešavanja u Srbiji
Netačno. Gde je reč koja stavlja u istu ravan sve građane Hrvatske ili Rusije?zavrzlama wrote:
-
Bodkin
#24039 Re: Dešavanja u Srbiji
kakva gomila glupostizavrzlama wrote:Da probamsherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
Hvala!![]()
joj talibana pravoslavnih stare miPipiDugaDevetka wrote:http://www.kurir-info.rs/dveri-protiv-l ... nak-908697
Pop kultura, 25.07.2013.
Arhivska fotografija
#24040 Re: Dešavanja u Srbiji
da se ja pitam, uveo bih mjesečnu pretplatu na forum.Bodkin wrote:
kakva gomila gluposti
jebi ti to, nigdje se ne zabaviš kO ovdje...
- ljetna kiša
#24041 Re: Dešavanja u Srbiji
Pipi, ako dozvoliš da te ispravim, ili si baš pogriješio ili pokazuješ ogromno neznanje, vezano za ono o čemu pišeš.PipiDugaDevetka wrote:...
No prije nego što prokomentarišem gdje griješiš, mislim da je osnovno pravo ljudi bilo gdje i bilo koje vjere, da se ispoštuje
vjerski praznik o kjem se radi.
Znači ako je npr. ramazan, organizovanje gej parade u Sarajevu je bogohulno i iritirajuće za pripadnike svake vjere.
(Priznajem da mi je bilo drago kad su bradonje vehabije nalupale one pedere.)
Ako je post pred Veliku Gospojinu onda nije u redu da se pravi roštiljijada, kupusijada ili slično.
Ako neko oko mene posti ramazanski post, neću jesti svinjetinu pred njim.
To nije stvar vjerskog fanatizma nego elementarne kulture i iskrenog poštovanja vjerskih običaja. Kad već živimo na prostoru gdje se susreću tolike vjere.
Što se tiče tvog neznanja postavio si sliku Presvete Bogorodice kakvu ne bi postavili pripadnici srpske pravoslavne crkve.
Latinska slova na ikoni bi bar nešto trebala da ti kažu o tome. To je katolička ikona i nema veze sa Beogradom u ovom slučaju.
Ne znam kakva je potreba bila da kačiš sliku Bogorodice koja uopšte nije lijepljena po Beogradu.
- PipiDugaDevetka
#24042 Re: Dešavanja u Srbiji
Poštovati i Ramazan u Sarajevu, i Veliku gospojinu u Leskovcu, Beogradu,..., i bon-ton hrvatski u Zagrebu i ne ljubiti se po tramvajima.ljetna kiša wrote:Pipi, ako dozvoliš da te ispravim, ili si baš pogriješio ili pokazuješ ogromno neznanje, vezano za ono o čemu pišeš.PipiDugaDevetka wrote:...
No prije nego što prokomentarišem gdje griješiš, mislim da je osnovno pravo ljudi bilo gdje i bilo koje vjere, da se ispoštuje
Znači ako je npr. ramazan, organizovanje gej parade u Sarajevu je bogohulno i iritirajuće za pripadnike svake vjere.
Ako je post pred Veliku Gospojinu onda nije u redu da se pravi roštiljijada, kupusijada ili slično.
To nije stvar vjerskog fanatizma nego elementarne kulture i iskrenog poštovanja vjerskih običaja. Kad već živimo na prostoru gdje se susreću tolike vjere.
Što se tiče tvog neznanja postavio si sliku Presvete Bogorodice kakvu ne bi postavili pripadnici srpske pravoslavne crkve.
Latinska slova na ikoni bi bar nešto trebala da ti kažu o tome. To je katolička ikona i nema veze sa Beogradom u ovom slučaju.
Ne znam kakva je potreba bila da kačiš sliku Bogorodice koja uopšte nije lijepljena po Beogradu.
Ne pisati zbog toga da je Sarajevo u ''šerijatskoj'' državi.
Obrisao sam pogrešnu Bogorodicu.
-
Bodkin
#24043 Re: Dešavanja u Srbiji
da ti ja objasnim nesto sto ti ne kontas. dakle boli nas ostale neka stvar sto ti smatras da je stvar elementarne kulture da se ja suzdravam zbog tvojih pravila sve dok zivimo u sekularnom drustvu gdje vjerska pravila nisu zakonljetna kiša wrote:Pipi, ako dozvoliš da te ispravim, ili si baš pogriješio ili pokazuješ ogromno neznanje, vezano za ono o čemu pišeš.PipiDugaDevetka wrote:...
-
hercegovac_pravi
#24044 Re: Dešavanja u Srbiji
zavrzlama wrote:Da probamsherbett wrote:jao..svega ima ovdje!
Hvala!![]()
Ako ovako nastave moći će komotno promijeniti ime u "polu-Srbijanac" ili "bivšo-Srbijanac".
- ljetna kiša
#24045 Re: Dešavanja u Srbiji
Tako se obraćaj znaš već kome, jer te nije naučio elementarnoj kulturi, a ni poštovanju sagovornika i običaja.Bodkin wrote: da ti ja objasnim nesto sto ti ne kontas. dakle boli nas ostale neka stvar sto ti smatras da je stvar elementarne kulture da se ja suzdravam zbog tvojih pravila sve dok zivimo u sekularnom drustvu gdje vjerska pravila nisu zakon
Šta ti možeš da znaš o sekularnom društvu sa takvim rječnikom i takvim stavom. Ne kontaš ti ništa.
- ljetna kiša
#24046 Re: Dešavanja u Srbiji
I katolici i pravoslavni slave isti praznik, samo sa 14 dana razlike. Jedni kažu Gospa, drugi Gospojina.sherbett wrote:Pravoslavni slave Veliku Gospu?![]()
![]()
čekaj, taj blagdan je katolička dogma..ne razumijem ništa više, ujne mi!![]()
![]()
Slobodno pitaj. Kod mene u familiji nema kakvih praznika nema i kakvih vjera nema. Sve se slavi i sve poštuje.
Last edited by ljetna kiša on 27/07/2013 14:25, edited 1 time in total.
-
radostan dan
#24047 Re: Dešavanja u Srbiji
1- Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице или Међудневница je један од највећих хришћанских празника. Овај празник успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља“. Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана.sherbett wrote:
1 -Pravoslavni slave Veliku Gospu?![]()
![]()
![]()
2- @zavrzlama....poznato mi objašnjenje, samo u drugim terminima![]()
nego, ja unazad par godina čujem za riječ Srbijanac, di je bila prije?
2 - nije bilo zavrzlame da protumači.
-
radostan dan
#24048 Re: Dešavanja u Srbiji
nisi u pravu drug, izuzev ovoga da nije lijepo pričati - mlatiti - o nečemu, ako o tome nemaš pojma.ljetna kiša wrote:Pipi, ako dozvoliš da te ispravim, ili si baš pogriješio ili pokazuješ ogromno neznanje, vezano za ono o čemu pišeš.PipiDugaDevetka wrote:...
i zadirati u religijska osjećanja, pogotovo druge vjere, i ma kakva ona bila (osjećanja, ubjeđenja itd), koristiti ih za NEŠTO.
tu se slažemo.
ja nikad nisam komentarisao pojave, ličnosti, izjave i sl. katoličkih ili islamskih poglavara, organizacija, itd.
na taj način iskazujem poštovanje spram istih, a u svakom slučaju imaju oni koji se bolje razumiju u tu materiju.
to je klizav teren, i svojim komentarom (a i neupućenošću) mogu samo da nenamjerno ili svjesno (što je ovdje na temi i inače češći slučaj
no, ovi su moji, pa ih mogu komentarisati.
ukratko,vezano za dveri -
kad ću i da li ću uopšte da postim je stvar mog izbora, a ne dveri. a bogami ni sveštenstva.
ovo u vezi bir festa, kupusijade i sl, ne može se društveni život regulisati vjerskim odredbama. zamisli na šta bi to ličilo na kraju. pa legao bi svijet kao paket, veoma brzo.
lično poštovanje tipa - Ako neko oko mene posti ramazanski post, neću jesti svinjetinu pred njim.
To nije stvar vjerskog fanatizma nego elementarne kulture i iskrenog poštovanja vjerskih običaja. Kad već živimo na prostoru gdje se susreću tolike vjere.- svakako, ali upariti društveno i vjersko je - mission impossible.
Last edited by radostan dan on 27/07/2013 18:22, edited 2 times in total.
-
zavrzlama
#24049 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa 99% stanovnika BIH prije agresije na BIH su gradjane srbije nazivali "srbijanci"...protiv tog termina se grcevito borili velikosrbi u srbiji jer se bojali suzivota i jacanja nepravoslavaca u srbiji(ista stvar sto se velikosrbi u BIH oduvijek bojali naziva "Bosanac") jer se po njima gubila nada da pravoslavci u BIH se uklope u rodjenu drzavu BIH i napuste ideju o drzavi svih srba(velika srbija)....velikosrbi su krivi sto rijec"srbin" ne znaci stanovnik srbije,nego iskljucivo asocira na osobu pravoslavne vjeroispovijesti,isto su velikopsrbi krivi sto "Bosanac" danas se uopste ne veze sa sve vjeroispovijesti u BIH nego pretezno bosnjake,jer su samo tako mogli ogaditi /satanizovati srpski narod u BIH da bi preko istih izvrsili agresiju na sopstvenu drzavu,komsije,porusili sve nesrpsko...sad znas sta je srbijanac,sta srbin,i zasto je pravoslavcima uvreda kad ih nazoves bosancem ili srbijancem....utuvljeno im u glave da nema srpstva i velike srbije ako budu postovali BIH i srbiju kao drzave koje osiguravaju ravnopravnost svima....zato danas nema CG sa srbijom,sandzaklije ne vole srbiju,albanci u presevskoj isto,Kosovo je nezavisno,a BIH srbi zive u drzavi koju mrze...za ostatak objasnjenja javi se u centralu SANU-a.sherbett wrote:Pravoslavni slave Veliku Gospu?![]()
![]()
![]()
@zavrzlama....poznato mi objašnjenje, samo u drugim terminima![]()
nego, ja unazad par godina čujem za riječ Srbijanac, di je bila prije?
-
radostan dan
#24050 Re: Dešavanja u Srbiji
koliko plaćaš pretplatu za internetnet, šerbet?