Demokratska fronta Željko Komšić
- pametolog
#24026 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
pa evo, i ja bih volio znati cime je Dr Tanovic Mikulec odlican kandidat za ministra.
Ja ne kazem da nije ili nece biti odlicna (iskreno se nadam i zelim sve najbolje), ali bih volio znati sta je to izdvaja iznad prosjeka jer o njoj se u javnosti ne zna mnogo.
Uspjesi na usko strucnom planu nemaju velike veze, ministar treba upravljati brojnim ljudima I velikim sredstvima, boriti se sa "vukovima" u Vladi za poziciju zdravstva ispred ostalih resora, izdrzati pritisak javnosti, vagati medju kantonima/narodima/nacijama..., imati osjecaj sta se u okviru budgeta moze uciniti, upravljati svojim timom, imati osjecaj za administraciju (koju doktorima I na tom mnogo nizem nivou rade npr medicinske sestre), biti svjestan da ce zaboraviti na dalje usko-strucno usavrsavanje I dovesti u pitanje svoj dalji angazman izvan same politike jer ce neminovno, ne svojom voljom, zaostati za kolegama I izaci iz prakse.
Cak bi mi bilo jako zao (kao sto mi je zao u slucaju Dr Mandilovica) da se vrhunski ljekar izvuce iz prakticiranja i direktnog svakodnevnog pomaganja ljudima i stavi u cisto administrativnu funkciju.
Ja ne kazem da nije ili nece biti odlicna (iskreno se nadam i zelim sve najbolje), ali bih volio znati sta je to izdvaja iznad prosjeka jer o njoj se u javnosti ne zna mnogo.
Uspjesi na usko strucnom planu nemaju velike veze, ministar treba upravljati brojnim ljudima I velikim sredstvima, boriti se sa "vukovima" u Vladi za poziciju zdravstva ispred ostalih resora, izdrzati pritisak javnosti, vagati medju kantonima/narodima/nacijama..., imati osjecaj sta se u okviru budgeta moze uciniti, upravljati svojim timom, imati osjecaj za administraciju (koju doktorima I na tom mnogo nizem nivou rade npr medicinske sestre), biti svjestan da ce zaboraviti na dalje usko-strucno usavrsavanje I dovesti u pitanje svoj dalji angazman izvan same politike jer ce neminovno, ne svojom voljom, zaostati za kolegama I izaci iz prakse.
Cak bi mi bilo jako zao (kao sto mi je zao u slucaju Dr Mandilovica) da se vrhunski ljekar izvuce iz prakticiranja i direktnog svakodnevnog pomaganja ljudima i stavi u cisto administrativnu funkciju.
- animus
#24027 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sta li je tebi Milan u zivotu uradio pa si se maksuz registrovao da ga popljujes. A mozda je i ova Lidija kriva nesto pa si nju malo vise popljuvao. Kakvi se sve bolesnici nece registrovati na ovom forumu a sve sa namjerom da istresu svoje najvece frustracije koje ne smiju pokazati u pravom zivotu. Hajde nadam se da ti je sad bar malo lakse kad si popljuvao kabinet potpredsjednika, psihijatri kazu da je najbolje podijeliti svoje probleme sa drugim ljudima.Hipohondar wrote:Jučer tekst o savjetnicima Milana Dunovica na klixu. Također kadar DF-A. Prvo ko je Milan, totalni anonimni i bez političkog poznavanja i hijerarhije. a tek imena savjetnika. Pa ljudima je to čini mi se prvo radno mjesto. A brate ne može ti mjesto savjetnika biti prvo radno iskustvo. Znam samo Za pravnog savjetnika Lidija Petric. Ona jecstara futa jos iz Sdp_a pa je preko kreveta došla i kod Milana. Ona bar ima iskustva u tome, što jest dobra referenca. Poznata i po tome da ko nije pito nije ni dobio. nece Milanu očito bitibdosadno na poslu![]()
![]()
![]()
Zigu Milane!
- ultima_palabra
#24028 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma predsjednik i potpredsjednici FBiH, to su smijurije od funkcija... kakvi tu savjetnici trebaju? DF je tu mogla pokazati neku odgovornost reducirajući taj kabinet do minimuma, kad se već ne može ukinuti.
Ali očigledno da je osnovna funkcija osnivanja stranke bilo da se par stotina prosjeka (novih i preletača) prišlepa na popularnost ŽK i uvali na budžet... vidjeli prazan prostor sunovratom SDP-a i krenuli grlom u fotelje. Dobro su odigrali, ali kratke su 4 godine...
Ali očigledno da je osnovna funkcija osnivanja stranke bilo da se par stotina prosjeka (novih i preletača) prišlepa na popularnost ŽK i uvali na budžet... vidjeli prazan prostor sunovratom SDP-a i krenuli grlom u fotelje. Dobro su odigrali, ali kratke su 4 godine...
- vivaldi
#24029 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
dobro pitanje, to je zapravo vise politicka nego strucna funkcijamadner wrote:Sta tacno je kvalifikacija za ministra?
- JohnnyS
#24030 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
vivaldi wrote:dobro pitanje, to je zapravo vise politicka nego strucna funkcijamadner wrote:Sta tacno je kvalifikacija za ministra?
Istina. Valjda će to skontati i oni koji popuju oko ovoga koji ne čita knjige
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24031 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da je strucna,ministar bi se birao javnim konkursom.vivaldi wrote:dobro pitanje, to je zapravo vise politicka nego strucna funkcijamadner wrote:Sta tacno je kvalifikacija za ministra?
- vivaldi
#24032 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
slazem se, ali opet je bolje nesto znat o resoru nego ne znat 
-
BenDover
#24033 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
to sto neko zna "o resoru" ne implicira korisne politike za građane...
super ekspertska vlast moze u teoriji da radi samo za benefit uske interesne grupe i na stetu građana a neupucena vlast moze da iskreno zeli najbolje građanima...
poenta nije u strucnosti vec u ideologiji.
super ekspertska vlast moze u teoriji da radi samo za benefit uske interesne grupe i na stetu građana a neupucena vlast moze da iskreno zeli najbolje građanima...
-
omar little
#24034 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
bolje je da ministar nista ne zna o energetici nego da zna. jos kad zaposli 4-5-6 savjetnika jos nestrucnijih od sebe, po stranackoj liniji, bom bo na. 
-
HM 2011
#24035 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
BenDover wrote:to sto neko zna "o resoru" ne implicira korisne politike za građane...
Poenta je u jednome i u drugome istovremeno, jer ipak on je naredbodavac, vrh vlasti a ne puki izvršioc....
-
VjecitiStudent
#24036 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Najveća ubleha oko ovih naših ministara jeste "okružiće se stručnjacima", pa on onda pojma ne treba imat već samo meneđovat.
- JThomas
#24037 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
to bi bilo bar donekle tačno, kad bi se oni stvarno okruživali stručnjacima.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#24038 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Večeras zanimljiv duel u nekoliko rečenica na temu šta treba karakterizirati ministra između ministrice Mihajlović u Srbiji i bivšeg ministra Mrkonjića. Ona tvrdi da je ministar menadžer koji treba imati tim stručnjaka koji će ga savjetovati oko struke, dok Mrkonjić tvrdi da sam ministar treba biti stručan. Nekako sam bila bliža ovoj Mrkonjićevoj tezi..
- madner
#24039 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pametolog izbjegava odgovor na krajnje jednostavno pitanje.
Moja teorija je da ministar mora biti dovoljno strucan da ga birokratija ne moze lagat, no ne postoji kvalifikacija za to.
Moja teorija je da ministar mora biti dovoljno strucan da ga birokratija ne moze lagat, no ne postoji kvalifikacija za to.
- pametolog
#24040 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne izbjegavam odgovor (i ja postavljam isto pitanje), niti je pitanje jednostavno.
Ovdje je napisano da je Doktorica odlican kandidat za ministra, pa i ja pitam zasto, ne tvrdeci da nije. Nemam pojma ko je zena. Za sada ima moje puno postovanje i podrsku da tu tezu o kvalitetu mimo samo strucnog znanja svim gradjanima ove zemlje dokaze.
A mislim i da sam dao odgovor iz mog licnog ugla. Ministar treba da ima znanje i vjestine iz samog resora, alimdobar strucnjak iz prakse ne mora nuzno rezultirati dobrim ministrom. Stavise, poznajem vrhunske strucnjake iz nekoliko oblasti, ali sam siguran (pa i oni sami to kazu) da bi bili losi politicari.
Evo banalna paralela, Murrinjo i Pape, i njihove obrnuto proporcionalne igracko/trenerske karijere.
Ovdje je napisano da je Doktorica odlican kandidat za ministra, pa i ja pitam zasto, ne tvrdeci da nije. Nemam pojma ko je zena. Za sada ima moje puno postovanje i podrsku da tu tezu o kvalitetu mimo samo strucnog znanja svim gradjanima ove zemlje dokaze.
A mislim i da sam dao odgovor iz mog licnog ugla. Ministar treba da ima znanje i vjestine iz samog resora, alimdobar strucnjak iz prakse ne mora nuzno rezultirati dobrim ministrom. Stavise, poznajem vrhunske strucnjake iz nekoliko oblasti, ali sam siguran (pa i oni sami to kazu) da bi bili losi politicari.
Evo banalna paralela, Murrinjo i Pape, i njihove obrnuto proporcionalne igracko/trenerske karijere.
-
VjecitiStudent
#24041 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I nek ministar Samer odmah udupla iznos novca kojeg njegovo ministarstvo Deenu uplaćuje za penziono i zdravstveno, naš umjetnik je svojim beskompromisnim stavovima to zaslužio!
http://forum.klix.ba/fuad-backovic-deen ... #p11257207
http://forum.klix.ba/fuad-backovic-deen ... #p11257207
- madner
#24042 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Dakle ne postoji kvalifikacija za ministra, a strucno znanje je pozitivno ali ne i nuzno. Drugim rijecima, mozemo se nadat da ce ministrica biti dobra, no zapravo ne znamo.
-
maher
#24043 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
posao ministra je da upravlja ministarstvom po postojecim zakonima, da predlaze nove zakone, da nadzire i upravlja raspodjelu i trosenje budzetskih sredstava, ... u uredjenim administracijama nije problem ako nije iz oblasti za koju je nadlezan, jer ima pouzdane saradnike unutar ministarstva ... neophodno je da ima iskustva u radu drzavnih organa, da zna kako funkcionise vlada, kako funkcionisu ministarstva, ...
naravno, ne bi se smjelo desiti da ministarski posao bude nekome prvi posao u drzavnim institucijama ... da se pripravnicki staz odradjuje u vladi ...
slazem se da dobar poduzetnik obicno nije dobar ministar, jer obicno ne vidi opsti interes ... takodjer, mislim i da iskustvo iz nevladinih organizacija nije bas neka preporuka, jer nevladine organizacije su i vjerske zajednice i sportski klubovi, i vjerovatno mogu doprinijeti u resorima za koje su kompetentni ... ipak i premijer i ministri bi morali imati reference, kompetencije i iskustvo vezano i za resor za koji su nadlezni kao i da poznaju procedure i nacin funkcionisanja i vlade i ministarstava ... pogotovo u kriznim vremenima kada nema vremena za ucenje kako se vodi drzava ...
naravno, ne bi se smjelo desiti da ministarski posao bude nekome prvi posao u drzavnim institucijama ... da se pripravnicki staz odradjuje u vladi ...
slazem se da dobar poduzetnik obicno nije dobar ministar, jer obicno ne vidi opsti interes ... takodjer, mislim i da iskustvo iz nevladinih organizacija nije bas neka preporuka, jer nevladine organizacije su i vjerske zajednice i sportski klubovi, i vjerovatno mogu doprinijeti u resorima za koje su kompetentni ... ipak i premijer i ministri bi morali imati reference, kompetencije i iskustvo vezano i za resor za koji su nadlezni kao i da poznaju procedure i nacin funkcionisanja i vlade i ministarstava ... pogotovo u kriznim vremenima kada nema vremena za ucenje kako se vodi drzava ...
- Banksy
#24044 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Banksy wrote:Pitanja za portparole DF:
Mora li potpredsjednik Federacije imati baš 6 savjetnika i hoće li, držeći se svojih predizbornih obećanja, smanjiti broj uposlenih, pa otpustiti kojeg od njih (jer je ovaj broj zaista sramotan)?
Pošto je uvid u kabinet zamj. ministra odbrane E. Suljagića zatvoren, može li nam neko reći tačan broj lica zaposlenih u njegovom kabinetu (savjetnici, sekretarice, službe, vozači, itd)?
http://www.mod.gov.ba/MO_BiH/Struktura/ ... /?id=21772
Zar jedno od predizbornih obećanja nije bilo stopiranje upošljavanja novih budžetlija, državnih službenika, i smanjivanje broja zaposlenih?
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=39106
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=38590
Da li je Ibro Berilo član DF-a?
Je li istina da DF nije konsultiran oko otkazivanja punomoći zastupniku Vlade FBiH u sporu protiv Dragana Lukača, kako se tvrdi u članku ispod?
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=10141
itd.
- GoldenSpoon
#24045 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Haram im bio moj glas, toliko su me razljutili sa ovim imenovanjima da nikada vise nece dobiti moj glas ukoliko uopste potraju kao stranka do narednih izboraBanksy wrote:Banksy wrote:Pitanja za portparole DF:
Mora li potpredsjednik Federacije imati baš 6 savjetnika i hoće li, držeći se svojih predizbornih obećanja, smanjiti broj uposlenih, pa otpustiti kojeg od njih (jer je ovaj broj zaista sramotan)?
Pošto je uvid u kabinet zamj. ministra odbrane E. Suljagića zatvoren, može li nam neko reći tačan broj lica zaposlenih u njegovom kabinetu (savjetnici, sekretarice, službe, vozači, itd)?
http://www.mod.gov.ba/MO_BiH/Struktura/ ... /?id=21772
Zar jedno od predizbornih obećanja nije bilo stopiranje upošljavanja novih budžetlija, državnih službenika, i smanjivanje broja zaposlenih?
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=39106
http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=38590
Da li je Ibro Berilo član DF-a?
Je li istina da DF nije konsultiran oko otkazivanja punomoći zastupniku Vlade FBiH u sporu protiv Dragana Lukača, kako se tvrdi u članku ispod?
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=10141
itd.
skupina polupismenih bandita kokoshara
-
VjecitiStudent
#24046 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Odron godine ...
Suze mi teku.
Inače, EDI je NVO, smješten u USA, kojeg je osnovao i čiji je naravno "prezident" bio upravo Bajrović.
** No links **: Za mnoge je prestavljalo svojevrsno iznenađenje kada su čuli da je netko tko je faktički bio ključni čovjek Instituta za nove demokracije (Emerging Democracies Institute – EDI) iz Washingtona pristao se vratiti u BiH na poziciju ministra energetike FBiH. Što je ključni razlog za ovakvu odluku, ili je razloga više?
Bajrović: Razlozi su osjećaj obveze prema Bosni i Hercegovini i Željko Komšić.
Suze mi teku.
Inače, EDI je NVO, smješten u USA, kojeg je osnovao i čiji je naravno "prezident" bio upravo Bajrović.
- Banksy
#24047 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
VjecitiStudent wrote:Odron godine ...
** No links **: Za mnoge je prestavljalo svojevrsno iznenađenje kada su čuli da je netko tko je faktički bio ključni čovjek Instituta za nove demokracije (Emerging Democracies Institute – EDI) iz Washingtona pristao se vratiti u BiH na poziciju ministra energetike FBiH. Što je ključni razlog za ovakvu odluku, ili je razloga više?
Bajrović: Razlozi su osjećaj obveze prema Bosni i Hercegovini i Željko Komšić.![]()
![]()
![]()
Suze mi teku.
Imao je više miliona ''razloga''.
Prvi prioritet je iskorištavanje mogućnosti da dobijemo veliku međunaordnu firmu, vjerojatno Shell, kao dugoročnog i odgovornog ulagača u BiH. Kao što rekoh, trebat će nam četiri godine da uradimo ono što smo zacrtali. Vrijeme je za djela.
-
VjecitiStudent
#24048 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Podsjeća me na ipak neprevaziđeno Silajđićevo "odbijanje kandidature" za generalnog sekretara UN-a.
- O'zone
- Globalni moderator
#24049 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A vidim @vječiti me pretekao sa Bajrovićevim intervjuom.
Bogami nam se dobro piše. Čovjek došo sam. Niko ga zvao nije. Ni manje ni više iz Washingtona i to jer osjeća "obvezu prema Bosni i Hercegovini"
I onda dalje odgovori šturi kao da plaća po riječi a primako se kraj mjeseca. Pitanje o vjetroelektranama vješto izbjegao ali zato potencira Shell (poznata firma nema šta doduše koliko po brendu toliko i po ekološkim katastrofama).
Ne boji se krtika ako se radi po zakonu. Koliko znam i Branković je radio po zakonu šta više ostao pozant po tome. Čak evo i savjetnici kod dopredsjednika probrani po zakonu.
Ujedinjenje ljevice bla, bla, bla....SDP sestrinska stranka bla, bla, bla....
Jedina dobra stvar je poređenje BiH sa Holandijom poslije IIWW mogli bi i mi prodavat vutru i imati Red light District kad već imamo Brčko Distrikt.
Ali hajde da vidimo djela Reufe....
Bogami nam se dobro piše. Čovjek došo sam. Niko ga zvao nije. Ni manje ni više iz Washingtona i to jer osjeća "obvezu prema Bosni i Hercegovini"
I onda dalje odgovori šturi kao da plaća po riječi a primako se kraj mjeseca. Pitanje o vjetroelektranama vješto izbjegao ali zato potencira Shell (poznata firma nema šta doduše koliko po brendu toliko i po ekološkim katastrofama).
Ne boji se krtika ako se radi po zakonu. Koliko znam i Branković je radio po zakonu šta više ostao pozant po tome. Čak evo i savjetnici kod dopredsjednika probrani po zakonu.
Ujedinjenje ljevice bla, bla, bla....SDP sestrinska stranka bla, bla, bla....
Jedina dobra stvar je poređenje BiH sa Holandijom poslije IIWW mogli bi i mi prodavat vutru i imati Red light District kad već imamo Brčko Distrikt.
Ali hajde da vidimo djela Reufe....
-
Trebam te
#24050 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Poceli se gubitigospodja profiterka wrote:Služi Brkanu i Bajrovićevoj gospoji.kamen spoticanja wrote:Al savjetnik za NVO...cemu ba to sluzi