Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#24001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

kakaljin wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?
Pa jeli mi obavezan taj alat da ga kupim i da drzim u autu
Uz set sa rezervnom gumom dodje i odredjeni dodatak koji sluzi za odvrtanje sarafa na faru ili stopki za promjenu sijalice. Tako da ne treba nista dodatno.

Image
kloniran

#24002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

drug_profi wrote:
Optimist wrote:Najgore auto na kojem sam ja mijenjao sijalice je Corsa D. Tu apsolutno nikakvog prostora nema za zamjenu.
Na jednoj strani se ko nesta i moze, a na drugoj gdje je akumulator nema ni cm prostora.
Lijeva je fakat problematicna.
Na desnoj se skine kuciste filtera (cini mi se dva-tri sarafa) i imas prostora koliko hoces, a na lijevoj moras stati postranice tako da lijevom rukom uđeš između veznog lima, hladnjaka i akumulatora. Tako daobijas pokretljivost sake da mozes izvaditi sijalicu bez vecih problema. Naravno pozeljno je da je motor hladan inace ces fasovati opekotine.

EDIT: evo sad pogledao sliku da se podsjetim. Nije hladnjak nego ekspanziona posuda rashladne tekucine ono na sta se isprzis.
A inace po pravilu bi trebalo demontirati bocu od tekucine za brisace da se dobije dovoljno prostora.
da vidis kako je fino kad na mondeu mk4 crkne sijalica, citav far mora napolje, ako nemas alata a na putu si, puša ko duša
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:Pa samo sarafciger treba....
takoe,neki dan ja mijenjao na jednom.
Optimist

#24005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

kloniran wrote: da vidis kako je fino kad na mondeu mk4 crkne sijalica, citav far mora napolje, ako nemas alata a na putu si, puša ko duša
Napisali su ti iznad, treba samo sarafciger koji ti svakako dodje u sklopu sa rezervnom gumom.
Travnički Noćni Šetač

#24006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

A ako nemas ni sarafciger mozes sa 5 KM gvozdenih odvrnuti saraf....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

otkud mi 5 maraka,mozel pola marke?
Travnički Noćni Šetač

#24008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

A tanko je za utor na sarafu ali moze samo pazljivije....
alipasijaner

#24009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by alipasijaner »

tempuser wrote:
Zoves li elektricara da ti zamjeni sijalicu u kuci???
Zamjena sijalica je nesto sto je predvidjeno da radi vozac sam vozac na licu mjesta jer utice na trenutnu tehnicku ispravnost vozila i upravo zato zamjenu sijalica imas objasnjenu u upustvu za upotrebu i upravo zato su sijalice obavezan dio pratece opreme.
Davno su prosla vremena kada si s kljucem 13, 17, 19 i krstastim sarafcigerom napraviti generalku na autobuskom stajalistu :D
Btw. Cinimi se da na uputstvu od Punta pise da se u zavisnosti od opreme javis u servis za zamjenu sijalica.. na puntu 1.9 JTD sijalicu tesko da ces promijeniti bez da ne rasarafas "pola" auta...
drug_profi

#24010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

kloniran wrote:
da vidis kako je fino kad na mondeu mk4 crkne sijalica, citav far mora napolje, ako nemas alata a na putu si, puša ko duša
Pa to ti kazem. Ja cim kupim auto pronadjem prvo prirucnik, pa YT klip sa uputom za promjenu sijalica. I eventualno ako u uputstvu nadjem nesto jos nejasno, pokusam istraziti.
Ne znam da li ljudi citaju prirucnike, cisto sumnjam jer svi sve znaju - urođeno.
Ja citam dok ne procitam cijeli. Ako nema uz auto, nadjem na netu.
tempuser

#24011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kakaljin wrote:
Do sada mi nije crkla u subotu poslijepodne od ova dva puta, a i da jeste zovnem servis i promjene mi bez obzira rad li ili ne jer vlasnik ovlastenog servisa je moj prijatelj i uradice mi to jer mu je blizu servis od kuce gdje stanuje, a normalno necu ga u pola noci zvati.

A u ostalom i sam kazes da neka svjetla ne mogu zamjeniti sama vec se mora u servis ici, tako da opet je ono sto kazem
Sto ne znaci da nece jer za sve postoji prvi put pa cak i u pola noci!
Cisto da zadovoljim licnu znatizelju, koji ces servis zvati u subotu ili nedljelju navecer na putu s mora kuci par sati od kuce i prijateljevog servisa, a duzan si da je zamjenis?

Da ti pojasnim na koja svjetla koja ne mozes zamjeniti sam zakon misli:

Član 150.
(1) Motorna vozila, osim bicikla s motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju moraju imati, na vidljivom mjestu, rezervne sijalice i osigurače najmanje za polovicu sijaličnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu sijalicu za jednostruka sijalična mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo sijalicu.
(2) Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.

Znaci svaku sijalicu konvencionalnu su duzan imati i na licmu mjesta zamjeniti. Istina je da je zakon neuskladjen sa tehnickim rjesenjima na nekim vozilima, ali te to i dalje ne abolira od obaveze.
tempuser

#24012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

alipasijaner wrote: Davno su prosla vremena kada si s kljucem 13, 17, 19 i krstastim sarafcigerom napraviti generalku na autobuskom stajalistu :D
Btw. Cinimi se da na uputstvu od Punta pise da se u zavisnosti od opreme javis u servis za zamjenu sijalica.. na puntu 1.9 JTD sijalicu tesko da ces promijeniti bez da ne rasarafas "pola" auta...
Kao sto napisah iznad, tacno je da je zakon neuskladjen u odnosu na tehnicka rjesenja na novim autima, ali to i dalje ne eliminise obavezu imanja i zamjene sijalice.
kloniran

#24013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

lahko je kuci i ko zna postupak, da te vidim negdje u vukojebini da crkne sijalica.
Mi pola sata mijenjali, nismo znali kako se izvlaci far, mislili zasarafljen i ispod blatobrana :lol:
nije htjelo govno da izađe, a strah nas bilo da sta ne slomimo
tempuser

#24014 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Uputstvo za upotrebu?
Niko se nije naucen rodio...
kakaljin

#24015 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

tempuser wrote:
kakaljin wrote:
Do sada mi nije crkla u subotu poslijepodne od ova dva puta, a i da jeste zovnem servis i promjene mi bez obzira rad li ili ne jer vlasnik ovlastenog servisa je moj prijatelj i uradice mi to jer mu je blizu servis od kuce gdje stanuje, a normalno necu ga u pola noci zvati.

A u ostalom i sam kazes da neka svjetla ne mogu zamjeniti sama vec se mora u servis ici, tako da opet je ono sto kazem
Sto ne znaci da nece jer za sve postoji prvi put pa cak i u pola noci!
Cisto da zadovoljim licnu znatizelju, koji ces servis zvati u subotu ili nedljelju navecer na putu s mora kuci par sati od kuce i prijateljevog servisa, a duzan si da je zamjenis?

Da ti pojasnim na koja svjetla koja ne mozes zamjeniti sam zakon misli:

Član 150.
(1) Motorna vozila, osim bicikla s motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju moraju imati, na vidljivom mjestu, rezervne sijalice i osigurače najmanje za polovicu sijaličnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu sijalicu za jednostruka sijalična mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo sijalicu.
(2) Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.

Znaci svaku sijalicu konvencionalnu su duzan imati i na licmu mjesta zamjeniti. Istina je da je zakon neuskladjen sa tehnickim rjesenjima na nekim vozilima, ali te to i dalje ne abolira od obaveze.
Ja nista tvoje ne sporim, vec hocu da kazem da sto bi isao kod majstora, kada mogu zavlaciti ruku, prljati se rastavljati dijelove auta sve sam da bi promjenio sijalicu, jer neki tako vodje govore. Ja govorim sto bi ja radio kada sve to moze majstor uraditi u radnom vremenu. Ovdje se govori svi sve znamo i svi mozemo raditi sve umjesto majstora neke poslove sami.

Mogu i ja zamjeniti sijalicu na svom autu jer sam nakon prvog mjenjanja vidio kako se to radi jer je lagano pravo, ali necu to da radim da uzimam nekome hljeb iz ruku. Naravno ako se negdje zateknem gdje nema majstora i u vremenu kada majstor ne radi, uradicu ja sam.
tempuser

#24016 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

kakaljin wrote:
Ja nista tvoje ne sporim, vec hocu da kazem da sto bi isao kod majstora, kada mogu zavlaciti ruku, prljati se rastavljati dijelove auta sve sam da bi promjenio sijalicu, jer neki tako vodje govore. Ja govorim sto bi ja radio kada sve to moze majstor uraditi u radnom vremenu. Ovdje se govori svi sve znamo i svi mozemo raditi sve umjesto majstora neke poslove sami.

Mogu i ja zamjeniti sijalicu na svom autu jer sam nakon prvog mjenjanja vidio kako se to radi jer je lagano pravo, ali necu to da radim da uzimam nekome hljeb iz ruku. Naravno ako se negdje zateknem gdje nema majstora i u vremenu kada majstor ne radi, uradicu ja sam.
Mozda zato sto si po zakonu obavezan da majstoru "uzimas hljeb iz ruku" za zamjenu sijalice?
alipasijaner

#24017 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by alipasijaner »

tempuser wrote:
alipasijaner wrote: Davno su prosla vremena kada si s kljucem 13, 17, 19 i krstastim sarafcigerom napraviti generalku na autobuskom stajalistu :D
Kao sto napisah iznad, tacno je da je zakon neuskladjen u odnosu na tehnicka rjesenja na novim autima, ali to i dalje ne eliminise obavezu imanja i zamjene sijalice.
Mozes imati 16 sijalica, ali djaba kad' je ne mozes zamijeniti na licu mjesta.
Drugo, hajmo se opkladiti da 70% vozaca ima neodgovarajuce rezervne sijalice.. bitno je da kao dio obavezne opreme ima rezervne sijalice, a to sto su neodgovarajuce nema veze :D
drug_profi

#24018 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma pricate o zakonu. Ba jebo zakon... realno. Ko se ovdje sekira jel nesto po zakonu il nije? Ni drzava se vise ne sekira.
Ali valjda bi covjek zbog sebe morao znati te neke osnovne stvari.
Pa kad koristis racunar, jel tesko makar neke osnove oko reseta ili backupa znati? Radi sebe.
Isto i kad si vozac. Ne moras nikad to uraditi, ali eto ako ti zatreba jebaces sebi mater glupu sto nisi na vakat naucio.
zdruzdjo

#24019 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote:.........pa meni da je taj kljuc za zamjenu sijalice imao bi ga radi sebe ,ako mi crkne sijalica da mogu zamijeniti...kod mene je gedorica 7mm i vadi se cijeli far,pa je nosim u pretincu. kakvi ste vi vozaci koji ne mijenjate gumu ili sijalicu ?? :( :run:
Upravo to
Meni kad rikne sijalica, ne da ne mogu, nego ne zelim da vozim bez nje. Sto prije mjenjam bez odlaganja bezveznog. Kako god ko shvatio. Ljudi ba ne kontaju da je tvoja obaveza da znas promjeniti sijalicu u autu. Nije to bezveze obaveza da ih imas u autu. Jos kod mene je fakat sex zamjeniti sijalicu. Skidanje tocka i unutrasnje plastike, pa tek onda moze da se pridje.
A kad vidim nekoga, guma pukla i ono ne zna da je zamjeni?!?!?!?!?!
Supruga cim je polozila, jedan dan sa njom na parking i pred njom skinem gumu i zamjenim da vidi, pokazem kako se mjenja sijalica, na zmigavcu, faru, i nazad......ne kazem da treba da masti ruke do lakata ali negdje ce biti u vukojeeee pa ce morati sama.
jednom davno mi je riknula nazad sijalica i nisam ni znao(na tom autu nije bilo upozorenja na tabli) a drot me zaustavio i kaze imas sijalice, reko imam naravno. kaze mjenjaj sad ili kaznu da pisem. izadjem, zamjenim. hvala lijepo laku noc.
nepass1

#24020 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

bitanga_sa_otesa wrote:
kakaljin wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kakav specialni alat? torx 25?
Pa jeli mi obavezan taj alat da ga kupim i da drzim u autu
pa meni da je taj kljuc za zamjenu sijalice imao bi ga radi sebe ,ako mi crkne sijalica da mogu zamijeniti...kod mene je gedorica 7mm i vadi se cijeli far,pa je nosim u pretincu. kakvi ste vi vozaci koji ne mijenjate gumu ili sijalicu ?? :( :run:
pa zamjenim ja gumu, stavim lance, dospem tecnosti za brisace :D zamjenim sijalice na desnom prednjem faru i na zadnja oba ali na lijevoj strani gdje je akumulator necu ni da pokusam da se zajebajem.
zdruzdjo

#24021 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Svako jutro sam odprilike u isto vrijeme u kruznom BP. Uvijek idem okolo samo iz razloga da ne bih morao da gledam kako cu uci i hoce li neko me krknuti ili ne i slicne zajeba.....
Svako jutro ista stvar oko ulaska u kruzni. Nekad se formiraju i 3 trake za ulazak u kruzni.
Iskreno ja zivim za dan kad ce neko sa nekim hard-core ojacanim terencom pocistiti te dvije trake pri izlasku iz kruznog.
O policiji da ne govorimo. Evo par klipova kako to izgleda. I jedan na kraju sa izlazom iz kruznog. obratiti paznju na sam ulaz u kruzni i preskakace.

Throttle

#24022 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Joj cirkusa i uvaljivanja :-)
Optimist

#24023 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Samo sam se iznervirao gledajuci ovaj klip.
skafiskafsnjak

#24024 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by skafiskafsnjak »

Mozda je smijesno...ali ovo me podsjeti na krdo ovaca/koza.
Ono milion ih, svak svoju politiku...niko ne jebe nikog 5% :lol:

Kad malo skontam... ovo je sve krmak do krmaka...
zdruzdjo

#24025 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Svako jebeno jutro je tako.
Ali bukvalno svako.
Fakat ne razumijem lokalne policajce. Ja bih sebi za 30 minuta napravio mjesecnu kvotu kazni i onda bih ostatak mjeseca se zajebavao.
e sad zamislite ako dragi Bog da kad(bolje reci "ako") se napravi kruzni u buljakovom. hahahahhaha
Ovaj ce da bude mala maca kakvih ce goveda i ovaca tu da budNe
Post Reply