kakaljin wrote:
Do sada mi nije crkla u subotu poslijepodne od ova dva puta, a i da jeste zovnem servis i promjene mi bez obzira rad li ili ne jer vlasnik ovlastenog servisa je moj prijatelj i uradice mi to jer mu je blizu servis od kuce gdje stanuje, a normalno necu ga u pola noci zvati.
A u ostalom i sam kazes da neka svjetla ne mogu zamjeniti sama vec se mora u servis ici, tako da opet je ono sto kazem
Sto ne znaci da nece jer za sve postoji prvi put pa cak i u pola noci!
Cisto da zadovoljim licnu znatizelju, koji ces servis zvati u subotu ili nedljelju navecer na putu s mora kuci par sati od kuce i prijateljevog servisa, a duzan si da je zamjenis?
Da ti pojasnim na koja svjetla koja ne mozes zamjeniti sam zakon misli:
Član 150.
(1) Motorna vozila, osim bicikla s motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju moraju imati, na vidljivom mjestu, rezervne sijalice i osigurače najmanje za polovicu sijaličnih mjesta dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu sijalicu za jednostruka sijalična mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo sijalicu.
(2) Vozila koja su opremljena
svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.
Znaci svaku sijalicu konvencionalnu su duzan imati i na licmu mjesta zamjeniti. Istina je da je zakon neuskladjen sa tehnickim rjesenjima na nekim vozilima, ali te to i dalje ne abolira od obaveze.