Dešavanja u Srbiji

Post Reply
radostan dan

#24001 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

detroit-mercy wrote: Pa ciji je Mirza Dzomba reprezentativac nego Hrvatski :D nije eskimski. Hebiga, kako onda da tretiramo Borisa Novkovica kao hrvatskog glazbenika ili kao glazbenika hrvatske :-) .
jeste hrvatski reprezentativac, jer se izjašnjava kao hrvat.
boris je hrvatski glazbenik, jer se takođe izjašnjava kao hrvat.

ode ovo preširoko, ako ste za nastavak diskusije, ovo je tema za vas -

http://www.klix.ba/forum/srpski-srbijan ... l#p4563968
Last edited by radostan dan on 15/07/2013 21:28, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#24002 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

Blek Stena wrote:Pa da mozda napraviom malu analogiju; da je Alma slucajno u Moskvi, znaci zemlja Rusija i da nastupa za njihovu reprezentaciju :D . Cija bi Alma bila atleticarka :D .
I da odmah dodam, Rusa ima i izvan Rusije, u Ukrajini, Moldaviji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji :D .
cekaj znam, znam.......na vr' mi jezika. Rusijanska?[/quote]
Ma moj se post se odnosio na Radosnog :D , nego nekako upade i ti tu mada se u biti slazemo :D .
detroit-mercy

#24004 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

radostan dan wrote:
detroit-mercy wrote: Pa ciji je Mirza Dzomba reprezentativac nego Hrvatski :D nije eskimski. Hebiga, kako onda da tretiramo Borisa Novkovica kao hrvatskog glazbenika ili kao glazbenika hrvatske :-) .
jeste hrvatski reprezentativac, jer se izjašnjava kao hrvat.
boris je hrvatski glazbenik, jer se takođe izjašnjava kao hrvat.

ode ovo preširoko, ako ste za nastavak diskusije, ovo je tema za vas -
Dobro onda, a otac mu Djordje Novkovic :D . Ili jedan primjer, politicar iz Hrvatske (izaberi ime) po narodnosti Srbin. Je li on hrvatski politicar :D . Je li onaj Stern, hrvatski politicar ili politicar Hrvatske?
detroit-mercy

#24005 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

Havatar wrote:Ako je Amela srpska atleticarka onda su ovi nebosnjaci koji nastupaju za Bosnu bosnjacki reprezentativci. Ako su oni bosanski reprezentativci onda je ona srbijanska. Da ne idemo do Rusije i do tih dalekih zemlaja kad ima bolji primjer u blizini.
Kako se zove drzava za koju nastupaju bosanski reprezentativci :D ?
Upotrijebi glasovne promjene i samo ce ti se reci jesu li oni pripadnici bosanske nacije ili bosnjacke nacije ili bosanski reprezentativci ili bosnjacki preprezentativci :D .
radostan dan

#24006 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

đorđe je već - glazbenik iz hrvatske. :mrgreen:
vidi jednu stvar, bezveze se raspravljamo nas 3-4, a u principu se razumijemo šta jedan, drugi, treći pričaju/ pričamo.
srpski olimpijski komitet...
eto, ja dajem za pravo tebi ili bleku da je to srpski, a ne srbijanski olimpijski komitet.
ja samo kažem da je fer i poštovanje ličnosti nekoga i njegovog opredjeljenja, voditi računa o toj razlici. za nekog mala i nebitna stvar, a nekome puno znači.

dženan nije srpski muzičar, ne zato što ja to ne bih volio, naprotiv, neobično mi je drag, i baš zato što ga poštujem naglašavam da je to muzičar iz srbije, a ne srpski muzičar.
vEruj bratu svom :zoka:
detroit-mercy

#24007 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

radostan dan wrote:đorđe je već - glazbenik iz hrvatske. :mrgreen:
vidi jednu stvar, bezveze se raspravljamo nas 3-4, a u principu se razumijemo šta jedan, drugi, treći pričaju/ pričamo.
srpski olimpijski komitet...
eto, ja dajem za pravo tebi ili bleku da je to srpski, a ne srbijanski olimpijski komitet.
ja samo kažem da je fer i poštovanje ličnosti nekoga i njegovog opredjeljenja, voditi računa o toj razlici. za nekog mala i nebitna stvar, a nekome puno znači.

dženan nije srpski muzičar, ne zato što ja to ne bih volio, naprotiv, neobično mi je drag, i baš zato što ga poštujem naglašavam da je to muzičar iz srbije, a ne srpski muzičar.
vEruj bratu svom :zoka:
Radosni, ja kontam i sta ti hoces da kazes. Ono sto ti kazes je vise pitanje neke "politicke korektnosti", spleta historijskih okolnosti ali i nerazumijevanja sta cini jednu naciju :-? Mislim, kod nas dosta raje jos uvijek zapinje na pitanjima poput sta se desi ako npr. Hrvat predje na pravoslavlje ili Srbin na katolicanstvo, sta su onda oni :D . A da ne pricamo o drugim stvarima.
radostan dan

#24008 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

upravo tako.
PerverzMusharaf

#24010 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PerverzMusharaf »

to etnicko ce se sve manje gledati i nije vezano za postovanje necijeg identiteta koliko za naviku da se kod nas ljudi dijele po etnickoj pripadnosti. ustvari, radi se o prikrivenom sovinizmu ko fol postovanje tuđeg identiteta a u stvari nacionalisticka podjela ljudi.

to se najbolje vidi po tome kada upoznate nekog stranca i pita vas odakle ste. vi njemu ako kazete srbija vi ste njemu srbin i ako kazete bosna vi ste njemu bosanac. sad ce neko reci pa to je zato sto pojma nemaju ni o svojoj zemlji a kamoli na mapi da nađu balkan, ali upravo je to i poenta. neinsofmisanoj osobi, jedino logicno je da je neko iz srbije srbin zvao se on dzenan ili ne i da je neko iz bosne bosanac zvao se on radovan ili ne. jer sta ja treba da kazem klarencu sedorfu ne ti nisi holanđanin pogledaj ti kože ti si crnac?

dakle etnicko je kod nas posljedica desnicarske propagande, nema veze sa postovanjem i sl.
Havatar

#24011 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Havatar »

PerverzMusharaf wrote:to etnicko ce se sve manje gledati i nije vezano za postovanje necijeg identiteta koliko za naviku da se kod nas ljudi dijele po etnickoj pripadnosti. ustvari, radi se o prikrivenom sovinizmu ko fol postovanje tuđeg identiteta a u stvari nacionalisticka podjela ljudi.

to se najbolje vidi po tome kada upoznate nekog stranca i pita vas odakle ste. vi njemu ako kazete srbija vi ste njemu srbin i ako kazete bosna vi ste njemu bosanac. sad ce neko reci pa to je zato sto pojma nemaju ni o svojoj zemlji a kamoli na mapi da nađu balkan, ali upravo je to i poenta. neinsofmisanoj osobi, jedino logicno je da je neko iz srbije srbin zvao se on dzenan ili ne i da je neko iz bosne bosanac zvao se on radovan ili ne. jer sta ja treba da kazem klarencu sedorfu ne ti nisi holanđanin pogledaj ti kože ti si crnac?

dakle etnicko je kod nas posljedica desnicarske propagande, nema veze sa postovanjem i sl.
Ako cuje da si iz Bosne kaze Bosniak bez obzira da li se zoves Dragan
Bodkin

#24012 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bodkin »

Havatar wrote:
PerverzMusharaf wrote:to etnicko ce se sve manje gledati i nije vezano za postovanje necijeg identiteta koliko za naviku da se kod nas ljudi dijele po etnickoj pripadnosti. ustvari, radi se o prikrivenom sovinizmu ko fol postovanje tuđeg identiteta a u stvari nacionalisticka podjela ljudi.

jasta :-)
angelo

#24013 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by angelo »

detroit-mercy wrote: Dobro onda, a otac mu Djordje Novkovic :D . Ili jedan primjer, politicar iz Hrvatske (izaberi ime) po narodnosti Srbin. Je li on hrvatski politicar :D . Je li onaj Stern, hrvatski politicar ili politicar Hrvatske?
Stern je los politicar ali dobar biznismen. da, iz Hrvatske je, iako nije Hrvat. 8-)
CSKA

#24014 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

Eno u Hagu govore Bosnjak Radovan Karadzic :D

Cetiri godine preko CNN svakodnevno je islo da u BiH ratuju Srbi,Hrvati i Bosanci,i vrapci na grani su naucili stanje u BiH.
detroit-mercy

#24015 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by detroit-mercy »

CSKA wrote:Eno u Hagu govore Bosnjak Radovan Karadzic :D

Cetiri godine preko CNN svakodnevno je islo da u BiH ratuju Srbi,Hrvati i Bosanci,i vrapci na grani su naucili stanje u BiH.
Znaci u pravu je bio Karadzic kada je govorio da smo sami sebe bombardovali :D .
CSKA

#24016 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

detroit-mercy wrote:
CSKA wrote:Eno u Hagu govore Bosnjak Radovan Karadzic :D

Znaci u pravu je bio Karadzic kada je govorio da smo sami sebe bombardovali :D .
Pa ako se diskusija nastavi u ovom pravcu,onda dolazimo i do tog zakljucka :D I ako su u BiH svi Bosnjaci,kako onda moze Bosnjak izvrsiti agresiju na drugog Bosnjaka :D Sto onda neminovno dolazi i do trermina "gradjanski rat".

Mada mislim da su strendzeri i dosli do slicnih zakljucaka...gledaju na BiH na jedinstvenu drzavu u kojoj zive neka vise i neka manje cudna plemena...i to je to...drugo je sto bi mi sad voljeli da oni presudjuju ko je kriv,ko je u pravu itd...Naravno mi to gledamo iz malog drugacijeg ugla i eto nerazumijevanja...Ma ako ne bude rata u BiH bice sve ok,i u svijetu ce oni zaboraviti i na Srbe i na Hrvate i na Bosnjake,bice samo Bosanci...a to sto cemo se mi izmedju sebe prepucavati i nadjebavati ko je ko,to je nas cejf :D
PerverzMusharaf

#24017 Re: Dešavanja u Srbiji

Havatar wrote:

ne kaze jer pojma nema sta znaci bosniak. za sve strance zitelj bosne je bosnian, rumunije romanian itd. za termin "bosniak" culi su samo eventualno stranci koji rade kod nas u bosni. u tom slucaju su dovoljno politicki korektni da znaju da kod nas postoji b/s/h ali generalno upoznaj engleza u engleskoj i ako si iz bosne ti si za njega bosnian a za bosniak nikada nisu culi.
radostan dan

#24018 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

jbt kojih likova ovde mai... :mrgreen:
sledeći logiku pojedinih postova bošnjačkih autora na ovu temu o kojoj trenutno diskutujemo, kraljevi upravo dadoše legalitet da sretneš zukorlića i vikneš - de si zuki, srbendo poislamljena...
i onda nakon toga se osjećaš europski,imaš dokaz da nisi prikriveni naci-šovi. :roll:

ajmo dalje sa pisanje, da pravimo šovove, četri mi sina. :mrgreen:

:sax:
PerverzMusharaf

#24019 Re: Dešavanja u Srbiji

sherbett wrote:
detroit-mercy wrote: Radosni, ja kontam i sta ti hoces da kazes. Ono sto ti kazes je vise pitanje neke "politicke korektnosti", spleta historijskih okolnosti ali i nerazumijevanja sta cini jednu naciju :-? Mislim, kod nas dosta raje jos uvijek zapinje na pitanjima poput sta se desi ako npr. Hrvat predje na pravoslavlje ili Srbin na katolicanstvo, sta su onda oni :D . A da ne pricamo o drugim stvarima.
pa to i jeste problem ovdje..u RH imaš slučajeva di ako nisi Katolik, ne možeš biti Hrvat..mislim, kak si ti Hrvat, a ne ideš nedjeljom na misu..ili nisi kršten. Problem je što se vjera/religija, veže isključivo za naciju ili narodnost. To troje bi trebalo razlučiti da bi znao tko si :-) a zapravo je sve stvar mentaliteta u kojem se identitet određuje po osnovama koje bi u tom kontekstu trebale da budu na drugom ili trećem mjestu. Znači prvo nacija, pa narod pa vjera. Jer tim redom ide identitet dublje ili u "intimu".
Meni su jednom dva prijatelja iz BG-a 2 sata objašnjavali kako jedan može biti i Srbin i Bosanac..a Srbijanac ni ne razumijem. Znači, u Bosni on je Srbin, u BG-u ga zovu Bosanac...haj sad..kao shvatila ja na pola...ali i dalje se bunim..zovite me glupom, al ne razumijem... :skoljka: :run:
samo se čini da je to stvar mentaliteta ali uzroci zu dublji. u pitanju je neoliberalni trik putem kojeg su amerikanci i zakuhali ratove kod nas a sve počinje od toga da se politika i političko djelovanje svede na kulturološke identitete umjesto na pravu politiku. u svrhu toga dizajnirani su razni izvještačeni pojmovi poput "tolerancija", "multikulturalizam", "suživot" ili "samoopredjeljenje".... kao da nam je to bio problem...
PerverzMusharaf

#24020 Re: Dešavanja u Srbiji

radostan dan wrote:jbt kojih likova ovde mai... :mrgreen:
sledeći logiku pojedinih postova bošnjačkih autora na ovu temu o kojoj trenutno diskutujemo, kraljevi upravo dadoše legalitet da sretneš zukorlića i vikneš - de si zuki, srbendo poislamljena...
i onda nakon toga se osjećaš europski,imaš dokaz da nisi prikriveni naci-šovi. :roll:

po tebi je sarkozi, bivši predsjednik francuske, je mađar jer mu je ćaća doselio iz mađarske. stvar sa brojanjem krvnih zrnaca nije u tome što je to fašizam nego što nam sve informacije nisu dostupne i što je jako teško voditi evidencijo oko toga čiji je procenat krvi dovoljno srpski, francuski, bošnjački, albanski...

jednostavno, etnički identiteti su kod nas nametniuti propagandom i nisu prirodni. ne vidim u čemu je problem da se zukorliću kaže da je srbin? to je normativna etiketa na osnovu njegovog državljanstva, nema veze sa njegovom željom, vjerom, izjašnjavanjem ili političkim stavom.
Havatar

#24021 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Havatar »

PerverzMusharaf wrote:

po tebi je sarkozi, bivši predsjednik francuske, je mađar jer mu je ćaća doselio iz mađarske. stvar sa brojanjem krvnih zrnaca nije u tome što je to fašizam nego što nam sve informacije nisu dostupne i što je jako teško voditi evidencijo oko toga čiji je procenat krvi dovoljno srpski, francuski, bošnjački, albanski...

jednostavno, etnički identiteti su kod nas nametniuti propagandom i nisu prirodni. ne vidim u čemu je problem da se zukorliću kaže da je srbin? to je normativna etiketa na osnovu njegovog državljanstva, nema veze sa njegovom željom, vjerom, izjašnjavanjem ili političkim stavom.
On je Bosnjak a nazivati ga Srbinom je negiranje Bosnjacke nacije i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. A Sarkozi je Rom madjarskog porijekla.
PerverzMusharaf

#24022 Re: Dešavanja u Srbiji

Havatar wrote:
PerverzMusharaf wrote:

On je Bosnjak a nazivati ga Srbinom je negiranje Bosnjacke nacije i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. A Sarkozi je Rom madjarskog porijekla.

ako nam je definicja krvna zrnca, mi ne znamo šta je on po nacionalnosti dok mu ne vidimo DNK i dok ne utvrdimo DNK standard za Bošnjake i koliko kojih hromozoma treba da imaju Bošnjaci jer, možda se zna ko mu je mater i otac i još par generacija unazad, ali šta je bilo prije 200 godina i s kim su mu se preci ukrštali mi to ne znamo. I to važi za svakoga od nas. Zato je etnički princip zasnovan na porijeklu i rođenju apsurdan.

drgi princip određivcanja etničkog identiteta može biti vjersko-folklorni. Ali koje smo onda nacionalnosti mi ateisti koji odbacujemo i vjeru i vjerske običaje kao smiješne i arhaične? Šta ako pet generacija zaredom moji potomci ne slave nikakve običaje, uzimaju strana imena, koje su oni nacionalnosti?

treći princip je državljanstvo ili čak regionalna pripadnost za one regije koje hoce da se odvoje i postanu nacija, kao katalnoci na primjer. ali i katalonac nije etnička pripadnost, katalonax je i onaj čiji su preci doselili iz drugog dijela španije i naučili katalonski jezik. bask je svako ko se rodi u baskiji i zna taj jezik makar bio porjeklom iz valensije na prijer, itd. dakle, ni ovde nacije nema etnicki karakter.

nacija kod nas ima etnicki karakter zbog ratnohuskacke propagande i demoniziranja neprijatelja i nije utemeljena na nekim elementarnim principima.
Havatar

#24023 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Havatar »

Niko nije kriv za paljenje džamije
Beograd -- Prvi osnovni sud u Beogradu nikog od 9 optuženih nije osudio za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. . Troje osuđeno za učešće u neredima ispred džamije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=733215
RATM56

#24025 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by RATM56 »

Havatar wrote:Ako je Amela srpska atleticarka onda su ovi nebosnjaci koji nastupaju za Bosnu bosnjacki reprezentativci. Ako su oni bosanski reprezentativci onda je ona srbijanska. Da ne idemo do Rusije i do tih dalekih zemlaja kad ima bolji primjer u blizini.
Nije ti dobar primer jer Bosna i Hercegovina nije definisana niti shvaćena kao nacionalna bošnjačka država. Bosanac označava pripadnost Bosni više nego Bošnjak. Razlika srpski i srbijanski bi bila korektna ali kada bi se primenjivala i na ostale države/nacije na svetu. Zašto je Sali Beriša albanski a ne albanijanski premijer, da bismo napravili razliku u odnosu na sve albansko iz Kosova, Crne Gore i Makedonije?
Post Reply