Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

madner

#24001 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

JovicSA wrote: 19/11/2024 15:41
madner wrote: 19/11/2024 15:38
JovicSA wrote: 19/11/2024 15:33

Ali je proizvela i dva svjetska rata i dva genocida, barem ona dokazana. Po meni to je rak čovječanstva.
Tacno, ali da nema bjelaca vrhunac za Ameriku bi bio napad jednog plemena na drugi da se zrtvuju na nekoj piramidi. Subsahranska Afrika bi za 10 000 godina mozda dosla do pisma itd...
Znam ja da se ti zajebaš i zato znaš i ti da su ti koji su žrtvovali na piramidama imali određne stvari dosta napredne i za današnje shvatanje svijeta i nauke...ali nije tema o tome. Društva evoluiraju pa se nadamo da je i ovo sa Trampom samo privremena prehlada u AmeriKi a da evolucija predstoji njegovim odlaskom. :mrgreen:
Naravno da su imali napredne stvari, ali to je bila jedna izuzetno okrutna kultura. Bijela civlizacija predstavlja vrhunac covjecanstva u svakom pogledu: tehnoloski, kulturoloski, moralano itd...

To sto milioni putuju godinama da budu dio te civilizacije je najbolji dokaz te tvrdnje i superiornosti.
ljubijankic

#24002 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ljubijankic »

jeza u ledja wrote: 19/11/2024 15:36
ljubijankic wrote: 19/11/2024 15:31
jeza u ledja wrote: 19/11/2024 15:27

Znaci Amerikanci su bili glupi kad su glasali za Bidena?
Aferim na zakljucku :thumbup:
Amerikanci su jedno vrijeme glupi, jedno vrijeme pametni, pa su onda opet jedno vrijeme glupi, i tako. :oops:
ma kako god ti kazes
madner

#24003 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

LSD wrote: 19/11/2024 15:50
sumirprimus wrote: 19/11/2024 15:44
madner wrote: 19/11/2024 15:35

Mi generalno imamo par varijanti:
1. Dudlati Zagrebu u zamjenu za ubrzani put u EU.
2. Dudlati Vucicu da ne moramo u EU.
3. Biti sami i svoji. :D
4. Dudlati Erdoganu da budemo njegov kusur.

Od svih opcija, najdalje smo od 3. jer samo mali dio je zeli.
Kad ja ovo umotano kazem na drugim temama ispadnem. Cionist a ovi sa trece stavke patriote
Nije fer
Uglavnom, kjucna rijec vam dudalanje :oops:
Dakle vas dvojica bi samo dudlali nekome. Jal srbima, jal hrvatima, jal turcima. A mogu se i rotirati sto se vas tice, jelde.

E pa gospodo dudlasi, dozvolite da postoje ovdje ljudi sa kicmom kojima nije do dudlanja.
Ja sam protiv dudlanja, samo nije dovoljno rec da je tako nego treba preci na djela.

Praviti se da smo protiv dudlanja a ne raditi nista znaci da drugi biraju kome dudlamo, ne da ne dudlamo.
Styling

#24004 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Styling »

madner wrote: 19/11/2024 15:51
madner wrote: 19/11/2024 15:38

Tacno, ali da nema bjelaca vrhunac za Ameriku bi bio napad jednog plemena na drugi da se zrtvuju na nekoj piramidi. Subsahranska Afrika bi za 10 000 godina mozda dosla do pisma itd...
Znam ja da se ti zajebaš i zato znaš i ti da su ti koji su žrtvovali na piramidama imali određne stvari dosta napredne i za današnje shvatanje svijeta i nauke...ali nije tema o tome. Društva evoluiraju pa se nadamo da je i ovo sa Trampom samo privremena prehlada u AmeriKi a da evolucija predstoji njegovim odlaskom. :mrgreen:
Naravno da su imali napredne stvari, ali to je bila jedna izuzetno okrutna kultura. Bijela civlizacija predstavlja vrhunac covjecanstva u svakom pogledu: tehnoloski, kulturoloski, moralano itd...

To sto milioni putuju godinama da budu dio te civilizacije je najbolji dokaz te tvrdnje i superiornosti.
Osim sto su svu pamet (matematika, hemija, medicina, astronomija) pokrali od Arapa, da se ne lazemo.
sumirprimus

#24005 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

A cime cemo sprijecit figurativno dudlanje ?
Osmi Socrates

#24006 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Trebate se udruživati protiv zajedničkog neprijatelja.

Samo još da se dogovorite ko je prijatelj a ko neprijatelj.
LSD

#24007 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by LSD »

madner wrote: 19/11/2024 15:53
sumirprimus wrote: 19/11/2024 15:44

Kad ja ovo umotano kazem na drugim temama ispadnem. Cionist a ovi sa trece stavke patriote
Nije fer
Dakle vas dvojica bi samo dudlali nekome. Jal srbima, jal hrvatima, jal turcima. A mogu se i rotirati sto se vas tice, jelde.

E pa gospodo dudlasi, dozvolite da postoje ovdje ljudi sa kicmom kojima nije do dudlanja.
Ja sam protiv dudlanja, samo nije dovoljno rec da je tako nego treba preci na djela.

Praviti se da smo protiv dudlanja a ne raditi nista znaci da drugi biraju kome dudlamo, ne da ne dudlamo.
Ma vidim ja koliko si protiv.
Ponudio si ovdje neke 4 moguce varijante, od te 4 - tri su dudlanje necije cundare. Poruka narodu, sagnite se da donju pipu i ne pitajte puno.

Ovakav jadan stav ne bi trebao proci na ovom forumu.
sumirprimus

#24008 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Fali madner iranska opcija, ona vodi sile otpora. :mrgreen:
AleksoMKD

#24009 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by AleksoMKD »

Styling wrote: 19/11/2024 15:54 Osim sto su svu pamet (matematika, hemija, medicina, astronomija) pokrali od Arapa, da se ne lazemo.
Ko sto su Arapi preuzeli od Riljana i Grka. A brojke od Indijaca.
madner

#24010 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

LSD wrote: 19/11/2024 15:58
madner wrote: 19/11/2024 15:53

Ma vidim ja koliko si protiv.
Ponudio si ovdje neke 4 moguce varijante, od te 4 - tri su dudlanje necije cundare. Poruka narodu, sagnite se da donju pipu i ne pitajte puno.

Ovakav jadan stav ne bi trebao proci na ovom forumu.
Zato sto je to neugodna prica ljudi je izbjegavaju.

Ako hocemo u EU, Zagreb bi nas mogao ucjenjivati i da nema domaceg HDZa. Dakle ako zelimo tamo dudlanje je program.

Ako necemo u EU, imamo ponudu da budemo dio Balkanske unije. Samo je onda Beograd glavni grad, ali bi dobili da je Banja Luka mirna.

Da bi bili sami i svoji moramo stvoriti uslove da sami odredjujemo svoju sudbinu u svijetu gdje nema pravde i pika se samo snaga. Finacijska, diplomatska, vojna nebitno. Ne vidim da neko ozbiljno radi na tome, uglavnom se nadamo da ce neko drugi rjesiti sve probleme. I imamo naivan pogled na svijet, Ukraina je napadnuta i zato ce se sile dobra udruziti i istjerati sile zla. :roll:
sumirprimus

#24011 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Prave se bosnje da to ne vide i imaju kicmu usput. Not
madner

#24012 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Styling wrote: 19/11/2024 15:54
madner wrote: 19/11/2024 15:51

Osim sto su svu pamet (matematika, hemija, medicina, astronomija) pokrali od Arapa, da se ne lazemo.
To je sve bijela civilizacija, centar iste je 2000 godina bio Mediteran, sada je malo sjevernije.
Od Londona do Bagdada. :D
sumirprimus

#24013 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Madner spoukn like a true MAGA :lol:
ultima_palabra

#24014 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

madner wrote: 19/11/2024 15:29
ultima_palabra wrote: 19/11/2024 15:18
madner wrote: 19/11/2024 15:06 Kakvog javnog novca?

Ljudi brkaju stvari, on dobija ugovore od vladinih agencije ali i pruza usluge.
Sta su EV krediti koje je dobijao i prodavao?

Te usluge su generalno nepotrebne, NASA je relikt hladnog rata kad se mjerilo ciji je veci.
Ja znam samo za subvencije za kupovinu EV od strane drzave?
Prvo to je Bidenova administracija uvela, drugo to vise pogoduje konkurenciji jer tako mogu postati profitabilni dok je Tesla vec profitabilna.
Tako da mislim da ce to Trump ukinuti.

Prevoz robe u svemir je komercijalni biznis, ne znam o kakvom reliktu govoris? Kina i Amazon su najavili da bi zelili napraviti svoju konstalaciju kakvu Starlink ima, to je trenutno najbolje sto se nudi i cemu drugi teze.
https://www.globalfleet.com/en/manufact ... 20revenue.
madner

#24015 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Osmansko Carstvo je dugo sebe nazivalo Istocnim Rimskim Carstvom i nosilo tu titulu i u Evropi.

Rimljani su temelj a oni su kuburili sa natelitetom i transideologijom na zalasku :D
madner

#24016 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

ultima_palabra wrote: 19/11/2024 16:21
ultima_palabra wrote: 19/11/2024 15:18

Sta su EV krediti koje je dobijao i prodavao?

Te usluge su generalno nepotrebne, NASA je relikt hladnog rata kad se mjerilo ciji je veci.
Prvo to je Bidenova administracija uvela, drugo to vise pogoduje konkurenciji jer tako mogu postati profitabilni dok je Tesla vec profitabilna.

Prevoz robe u svemir je komercijalni biznis, ne znam o kakvom reliktu govoris? Kina i Amazon su najavili da bi zelili napraviti svoju konstalaciju kakvu Starlink ima, to je trenutno najbolje sto se nudi i cemu drugi teze.
Dobro i kako je to javni novac? Prodaju drugim firmama po trzisnoj cijeni.
ultima_palabra

#24017 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

madner wrote: 19/11/2024 16:28
ultima_palabra wrote: 19/11/2024 16:21

Prodaju sta? Ne robu nego vladine subvencije. Do prije nekoliko godina to je bila razlika izmedju gubitka i profita za Teslu.
sumirprimus

#24018 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Ultima jesi zbavio drzavljanstvo?
jeza u ledja

#24019 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Posto je par forumasa ovo spomenulo, a mislim da se nedovoljno o tome (u Americi) prica kao necemu bitnom americkim glasacima - to su ratovi, vojne intervencije i americki vojni uticaj u svijetu. Vidim i cujem da su neki MAGA glasaci glasali za Trumpa jer ce on zaustavljati ratove, nece slati bombe i avione, itd. Citam neke zene koje se istinski plase za njihove sinove, da ce ici u rat i tako, te ljude koji misle da nas Demokrate ili establishment generalno vodi u svjetski sukob.

Bojim se da ti ljudi ne razumiju da je americka hegemonija i prosperitet u svijetu baziran izmedju ostalog i upravo na tome. Mislim, ljudi koji ne zele dobro Americi ili oni koji zele umanjiti uticaj Amerike u svijetu to razumiju i zato promovisu, razumljivo, ali nisam siguran da se njihovi interesi i interesi americkog glasaca nuzno poklapaju.
Naravno, puno ratova koje je Amerika zapocela su strateski bili bespotrebni, bili su u svrhu obogacivanja vojnog kompleksa, i dugorocno su nastetili obicnim ljudima u Americi (da ne govorimo koliko su zla i tuge nanjeli ljudima u tim zemljama), no nije svaki rat isti, nije svaka prodaja oruzja ista, i nije postojanje svakog saveznistva ili baze isto.

Hocu reci Amerika ne moze biti to sto jeste bez vojnog prisustva u raznim dijelovima svijeta. Amerika ne moze sjediti sa strane i biti izolovana i istovremeno odrzavati recimo nisku cijenu energenata, slobodan protok robe, dolar kao globalnu valutu, trgovinske partnere po svojim uslovima, itd.

Kako to Trump misli izvesti? Ako Amerika ima saveznike, ako ima vojne baze, ako ima ugrozene ekonomske interese u vidu recimo blokiranja neke luke ili raketiranja brodova ili stopiranja protoka nafte, sta ce Trump drugo moci uraditi osim da vojno reaguje ili bar zaprijeti? Svijet je pun igraca koji jedva cekaju da vide Ameriku u padu i cim vide neku slabost oni ce tu pogurati, ili ce ispipavati teren da vide dokle mogu ici. U trenutku kad Amerika prestane biti proaktivna tad ce poceti njen pad.

Zato ovi, sto zamisljaju kako ce Trump ili neka druga administracija uspjesno izolovati Ameriku od ovakvih stvari, ocigledno ne razumiju kako funkcionise i kako jedino moze funkcionisati danasnji svijet, sa svim onim sto jednom prosjecnom Amerikancu donosi. Govorimsa stanovista razmisljanja americkog glasaca.

To naravno ne znaci da Amerika treba svako malo zapocinjati glupave ratove, okupirati zemlje bez jasnog cilja, sponzorirati genocidne rezime i postavljati/odrzavati brutalne diktatore.
madner

#24020 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

ultima_palabra wrote: 19/11/2024 16:32
Prodaju sta? Ne robu nego vladine subvencije. Do prije nekoliko godina to je bila razlika izmedju gubitka i profita za Teslu.
Hoces reci da si protiv demokratskih mjera uticaja na trziste kako bi industrija bila sto zelenija?

Ne prodaju subvencije, ne uplati vlada ovdje nikome nista.
sumirprimus

#24021 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Prica je o novom poretku, kroz havariju, prvenstveno ekonomsku i urusavanje siistema drzave. Dakle klasicna diktatura. :mrgreen:
Haris.ba

#24022 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Haris.ba »

Zamislimo da Ameri maknu svoje baze iz Njemacke. Jos u kontekstu rasta Afd. :D
jeza u ledja

#24023 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Americke demokratske amidnistracije (Obama i Biden) su gurali zelenu propagandu, koja je ukljucivala i subvencije za razvoj tehnologije i proizvodnju elektricnih vozila. Od toga je Muskova Tesla itekako profitirala. U stvari to je bila osnova njihovog uspjeha. Da smo slusali Republikance, i dalje bi vozali gass-guzzling truckove.
Tu je priliku i to financiranje Elon Musk odlicno iskoristio, kao i za Space X.

Danas isti taj Musk sjedi sa Trumpom, koji je sam kao i njegova partija proveo godine i godine ismijavajuci zelene inicijative, i tupi o rezanju trosenja javnih sredstava. Bukvalno najbogatiji covjek na svijetu, koji se obogatio izmedju ostalog debelo financiranjem javnim sredstvima, koji je kupio jednu od najbitnijih drustvenih mreza i uredio je da promovise ono sto on zeli, koji je financirao Trumpovu kampanju - danas haman pa sjedi u Bijeloj kuci i savjetuje najmocnijeg politicara na planeti. Ja ne mogu da shvatim kako neko sa imalo mozga ne moze da poveze koliko je to lose za demokraciju.
sumirprimus

#24024 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sumirprimus »

Haris.ba wrote: 19/11/2024 16:41 Zamislimo da Ameri maknu svoje baze iz Njemacke. Jos u kontekstu rasta Afd. :D
Onda vi bilo za nas svjedno kome cemo dudlat :lol:
zilog

#24025 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zilog »

madner wrote: 19/11/2024 16:38

Hoces reci da si protiv demokratskih mjera uticaja na trziste kako bi industrija bila sto zelenija?

Ne prodaju subvencije, ne uplati vlada ovdje nikome nista.
Samo reci, je li Elon Musk hohstapler?
Post Reply