Sirija vol. 2
- Ironmen
#24001 Re: Sirija vol. 2
Najstroža optužba do sada? Rusija UN Vijeću Sigurnosti predala podatke u kojima se ističe kako Turska naoružava ISIL-ove teroriste: "Turska je glavni dostavljač oružja i vojne opreme ISIL-u u Siriji"

- husein_kapetan
#24002 Re: Sirija vol. 2
Bogme majstore ti bas ko'malo dijete..pa ne vidis splet okolnosti i koincidenciju..e sada.. sto se sistematski ove koncidencije desavaju ima taj vakat.. to je opet druga prica..Maystor wrote:De nam objasni zajedničku akciju "opozicije" i isila na presjecanju ceste kod Kanasira
Siguran sam da ce pojasnjenje po meritumu ovih ..
od ovih nasih.. biti vise nego ubjedjivo
-
sarajevoxxxx
#24003 Re: Sirija vol. 2
Počela ofanziva i u Latakiji. Opozicija zauzela selo ili brdo Rešv u regionu Džebel El Ekrada u blizini Kensebe.
-
cbrt
#24004 Re: Sirija vol. 2
Inače, ko je pratio (a pisao je Patak) rebeli su imali veliko napredovanje protiv ISIS-a u istočnom Kalemunu proteklih par nedelja tako da su tu više pomogli SAA...toliko o tome da su u talu...
- Lincoln-Burrows
#24005 Re: Sirija vol. 2
U istočnom kalemunu ratuje Nusra sa ISILom, nema tamo rebela.
- Kikibombona
#24006 Re: Sirija vol. 2
Jedan od lidera ofanzive na Manbij bice Abu Lajla, komadant arapsko-kurdske skupine Shams al-Shimal, Kurd koji je rodjen u Kobaniju i veci dio zivota proveo u Manbiju. Heroj odbrane Kobanija, vise puta ranjavan.

In 2012, Abu Leyla protested in his home town of Manbij. 4 years later and he will fight to free it from ISIS.

Abu Leyla is a great commander of Rojava, who first came into the spotlight for his heroics in the Kobanê battles. Eager to free Manbij.
When ISIS attacked Kobanê from the other side of the border crossing, Abu Leyla was the first to run and fire back.

- ioannes
#24007 Re: Sirija vol. 2
Kiki.... Napad na Manbij najavljujes ima već pola godine, već sam svu nadu izgubio... Rezigniram vec
-
cbrt
#24008 Re: Sirija vol. 2
Skoro da sam uveren da ovo nema veze s vezom ali neka te Patak demantuje, on bolje znaLincoln-Burrows wrote:U istočnom kalemunu ratuje Nusra sa ISILom, nema tamo rebela.
-
Novak20
- Opetja033
#24010 Re: Sirija vol. 2
Lupeta gluposti po obicaju. Tamo nema Nusre. Assadovci i FSA koriste dobrim dijelom zajednicke opskrbne rute. Jedino ako hoce da kaze da su Assad i Nusra tako bliski. Covjek je trol i lazov.cbrt wrote:Skoro da sam uveren da ovo nema veze s vezom ali neka te Patak demantuje, on bolje znaLincoln-Burrows wrote:U istočnom kalemunu ratuje Nusra sa ISILom, nema tamo rebela.
- Lincoln-Burrows
#24011 Re: Sirija vol. 2
Ostavljam mogućnost da sam pogriješio, radi se o lokaciji Istočni Kalamouncbrt wrote:Skoro da sam uveren da ovo nema veze s vezom ali neka te Patak demantuje, on bolje znaLincoln-Burrows wrote:U istočnom kalemunu ratuje Nusra sa ISILom, nema tamo rebela.
a ne mogu to locirati sasvim precizno.
U svakom slučaju na Kalamounu ratuju Nusra i ISIL, jeli to istočni srednji
ili zapadni o tome ne bih mogao reći precizno.
Last edited by Lincoln-Burrows on 02/04/2016 17:03, edited 1 time in total.
- Čitalac
#24012 Re: Sirija vol. 2
Sve što je dobro kratko kraje pa tako i ovo primirje.
- Kikibombona
#24013 Re: Sirija vol. 2
Kurdi su jedina snaga u sukobu koja ima politicke blokada. Njihove ofanzive zavrsavaju brzo i efikasno, samo je problem dobiti politicku dozvolu i tu se izgubi dosta na vremenu. Da imaju odrijesene ruke, davno bi svoj dio posla zavrsili.ioannes wrote:Kiki.... Napad na Manbij najavljujes ima već pola godine, već sam svu nadu izgubio... Rezigniram vec
Zamisli recimo da je SAA trebala politicku dozvolu da oslobodi Palmiru. Da su trebali politicku dozvolu da oslobode Latakiju?
ZVANICNO!!
I talked to a #YPG fighter who fought during the Kobane siege. His unit was 39 members but now only 7 is still alive.
Kurdish warriors having a meal in 2014. Every single one of them are martyrs of Kurdistan now.

A book showing Kurdish martyrs in Kobanê's resistance against ISIS. Always remember the sacrifices Kurds have made.

Gradsko vijece nedavno oslobodjenog grada Shadadi predalo aplikaciju za prikljucenje Rojavi. Sve sami Arapi kojima je Kurdistan u srcu!
Mirni protesti i poziv kurdskim strankama u Siriji da se ujedine. Konkretno, poziv za PYD i KDPS (Barzanijevi puleni)
Kamisli

Erbil

Njemacka itd

- exliberal-ex
#24014 Re: Sirija vol. 2
Kako je zanimljivo vidjet savu i ekipu ponovo na forumu.
Dok su rasturani oko Palmire i djelimicno oko DZ nigdje ih nije bilo, sad su zauzeli neko selo/brdo...poiskakali ko gljive poslije kise...a kad krene kontraofanziva bit ce barel ..vakumske, iranske, ruske, americke...bombe unistavaju nevin narod....polako , ima jos vremena da dodjete tobe
Dok su rasturani oko Palmire i djelimicno oko DZ nigdje ih nije bilo, sad su zauzeli neko selo/brdo...poiskakali ko gljive poslije kise...a kad krene kontraofanziva bit ce barel ..vakumske, iranske, ruske, americke...bombe unistavaju nevin narod....polako , ima jos vremena da dodjete tobe
- Čitalac
#24015 Re: Sirija vol. 2
Sirijska opozicija ne gaji optimizam pred nastavak mirovnih pregovora u Ženevi, a posebno su nezadovoljni što SAD ne pokazuju dovoljno volje za uklanjanje Asada sa vlasti.
There is no international will, especially from the U.S. side, and I do not expect anything to come of the negotiations," said Hijab, the coordinator for the Saudi-backed Higher Negotiation Committee (HNC). The HNC will attend the next round of talks, scheduled to start around April 9 in Geneva, Hijab said, but "I will be clear to our people: we have no optimism concerning the negotiations process."
http://www.reuters.com/article/us-midea ... SKCN0WZ0B5"We are not afraid of the U.S.-Russian rapprochement," Hijab said. "But we fear the secrecy, the lack of clarity and lack of transparency. "We do not know what has been agreed ... what is happening in Syria is a proxy war."
- DuckZz
#24016 Re: Sirija vol. 2
Rijad Hijab je bivša desna ruka Assada, ministar do trenutka rata. On ga najbolje zna, jer da nije tako, davno bi se predao.
Assad će istupiti sa vlasti, u tom sam 110% siguran, to sam napisao na prošloj temi, i evo prvi put na ovoj.
Assad će istupiti sa vlasti, u tom sam 110% siguran, to sam napisao na prošloj temi, i evo prvi put na ovoj.
- Ironmen
#24017 Re: Sirija vol. 2
Gledam sad par snimaka kako nusra zauze Eis brdo sa dva tenka i 20 vojnika odbrana SAA nakon prve granate se razbjeza kao zecevi stvarno ne vojnicki to sve izgleda imas brdo koje na dlanu vidi sve prilaze i ovako ti sacica vojnika zauzme brdo imam osjeca jedna 107 viteska brigada bi pregazila citavu Siriju za manje od mjesec.
- Opetja033
#24018 Re: Sirija vol. 2
FSA zauzela 3 sela na sjeveru Halepa: Shaheen, Kasalik i Kamaliya, uz pomoc turske artiljerije.
Takodje najavljuju pocetak velike ofanzive na tom dijelu.
- Opetja033
#24019 Re: Sirija vol. 2
Pripadnici arapskog dijela SDF-a izjavili kako proteroristicki YPG nece imati ucesca u najavljenoj ofanzivi na grad Manbij.
- Kikibombona
#24020 Re: Sirija vol. 2
Cini ti se...Ironmen wrote:Gledam sad par snimaka kako nusra zauze Eis brdo sa dva tenka i 20 vojnika odbrana SAA nakon prve granate se razbjeza kao zecevi stvarno ne vojnicki to sve izgleda imas brdo koje na dlanu vidi sve prilaze i ovako ti sacica vojnika zauzme brdo imam osjeca jedna 107 viteska brigada bi pregazila citavu Siriju za manje od mjesec.
Bili su ovdje mudzahedini, mnogi su se mogli uvjeriti da nisu bezazleni borci. I srpski vojnici su ih se posebno plasili, jer su znali da ovi ne mare previse za zivotima, da napadaju kao da je svaka bitka presudna i da su najebali ako ih zarobe.
Mozemo mi pricati sta hocemo, ali ovi mundzosi su zajebani borci. Covjece, avijacija ih razvaljuje, americka, ruska, sirijska, svaka moguca... Stotine tenkova, artiljerijskih cijevi... puno vise nego je bilo ovdje... Dzobar sa zemljom sastavljen, ali ih istjerati ne mozes. Ne mozes im moral slomiti nema boga. A vidjeli smo Srbe kada su Ameri malo iz zraka opleli, odmah ruke u vis i bijela zastava.
Sirijska vojska je karina. Oni su dobri ako nemaju gdje pobjeci. Ako imaju, kita obicna. Arapski nacionalizam je katastrofalno lose pogonsko gorivo, neuporedivo losije od vjerskog fanatizma.
SAA je vojno nadmocna u svakom pogledu, ali mundzosi imaju neuporedivo vece srce. Tako se SAA razbjezi na malo ozbiljniji napad i onda dovuku hrpu tehnike, 10 puta vise vojna, prevrnu sa neba... i onda zauzmu... pod uslovom da ostricu napada cine Hezbolah i drugi...
- Ironmen
#24021 Re: Sirija vol. 2
Najmanje 25 tijela je pronađeno, većinom žena i djece, ubijenih od strane ISIL-ovih terorista, na prostoru otkrivene masovne grobnice sjeveroistočno od nedavno oslobođenog sirijskog grada Palmire. Reuters prenosi kako je broj tijela u grobnici i veći, oko 40.
Sirijski državni mediji potvrdili su tijekom jučerašnjeg dana kako su pripadnici sirijske vojske pronašli masovnu grobnicu. Podsjetimo, u trenutku kada je grad pao u ruke ISIL-a, u svibnju prošle godine, u gradu je živjelo oko 50,000 ljudi. Većina stanovnika je pobjegla, no smatra se kako su stotine ubijene.
Sirijski državni mediji potvrdili su tijekom jučerašnjeg dana kako su pripadnici sirijske vojske pronašli masovnu grobnicu. Podsjetimo, u trenutku kada je grad pao u ruke ISIL-a, u svibnju prošle godine, u gradu je živjelo oko 50,000 ljudi. Većina stanovnika je pobjegla, no smatra se kako su stotine ubijene.
- Ironmen
#24022 Re: Sirija vol. 2
Egzil 1 wrote:Isti dojam imao sam i ja, pogotovo sinoc gledajuci snimke krećanja u napad i razmisljao sam "j.bo vojsku koju ovi neandertalci u borbi dobiju". Satima se sepure tenkovima ispod brda - ovi ni metka da ispale. Neshvatljivo, tenkovi se cuju kilometrima daleko ima se dovoljno vremena da se pripremi sve i cim krenu da ih se poskida. Govorim na osnovu onoga sto se moglo vidjeti na snimcima, bez ikakve zastite se sepure poljima ispd brda. Onakvu obranu 107. (Ja mislim na gradacacku, ne znam na koju ti mislis) bi pregazila na prostoru citave Sirije za mjesec dana. Gdje nemaju izlaza borit ce se do smrti i jedni i drugi, treci i koliko ih vise nema dole, a gdje imaju mogucnost povlacenja bjezat ce koliko ih noge nose. Naravno da ce me demantirati oni koji rata nisu vidjeli osim na netu, ali ja cu ostati vjeran svome misljenju o tome i misljenju da su sve vojske dole najobocniji skupovi pič.kica osim Hezbolaha.Ironmen wrote:Gledam sad par snimaka kako nusra zauze Eis brdo sa dva tenka i 20 vojnika odbrana SAA nakon prve granate se razbjeza kao zecevi stvarno ne vojnicki to sve izgleda imas brdo koje na dlanu vidi sve prilaze i ovako ti sacica vojnika zauzme brdo imam osjeca jedna 107 viteska brigada bi pregazila citavu Siriju za manje od mjesec.
Da mislim upravo na gradacacku iz vise razloga grad je bio opkopljen sa tri strane cijeli rat a cetnici nisu mogli metar napredovati plus 10 puta slabije naoruzani, ako znas o cemu pricam mozda znas za napad preko Liporasca kada su cetnici krenuli sa 12 tenkova prva 2 su pogodjena ostali su se povukli. a pogledaj samo ovde na snimku sta rade ova dva tenka kao da su na nekom offroad takmicenju stvarno neshvatljivo.
- Maystor
#24023 Re: Sirija vol. 2
iste slike su viđene prošle godine prilikom zauzimanja sela Banis od strane nusrića
- Maystor
#24024 Re: Sirija vol. 2
Ofanziva terorista i u Latakiji, zauzeli su jedno selo i neko brdo
- Opetja033
#24025 Re: Sirija vol. 2
Samo da dodam da su pred pripadnicima FSA jos dva manja sela prije grada el Rai i strateski vaznog granicnog prijelaza sa Turskom.Opetja033 wrote:FSA zauzela 3 sela na sjeveru Halepa: Shaheen, Kasalik i Kamaliya, uz pomoc turske artiljerije.