Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2401 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

plain vanilla wrote:
da, to je sigurno bilo, ali pisali su i drugi bas o tome kad su gorili neboderi i kako su pronasli mrtve komsije

Ne bih zachatavala temu, ali da iskoristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos ovoj temi, citala sam je u dahu, cesto i plakala. Nakon sto sam sve procitala, otisla sam u Sarajevo i obisla Grbavicu, samo zbog ove teme...
Pridruzujem se. Ova tema je bila jedno od mojih prvih štiva o Sarajevu nakon dolaska ovamo. Čitao sam je danonoćno, naveče išao autom u obilazak opisanih lokacija. Na kraju imao čast i privilegiju da upoznam @O'Zonea :thumbup:

Izuzetno sam emotivno vezan za ovu temu. Procitao sam je od korica do korica, 3 puta.
PM72

#2402 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Mojne se puno opterećivati linijama, bolje je navesti konkretan događaj u okvirnom vremenskom periodu a onda ćemo udruživati znanja i saznanja uz arhivski materijal koji budemo mogli da nađemo. Ipak, odbrambene borbe od 5-6 i 7 oktobra 1992, poznate kao ''bitka za 11 plavih'' je bez dileme jedna od najvažnijih bitki koja se vodila na zapadnom dijelu okupirane Grbavice, Vraca i Kovačića.
Ne idem ti u kontru ali uz svo poštovanje učesnika bitke "11 plavih" - mislim da je za opstanak Trga Pere Kosorića najbitniji datum 21 april 1992 kada su šešeljevci i ostala stoka sa Vraca krenuli put Trga i Elektroprivrede i doživjeli takav poraz i rasulo da su se izmjestili sa Grbavice i otišli put Ilidže i voćnjaka gdje je bilo "mekše".

Tog dana su dvadesetak policajaca i pripadnika TO sa Trga prvo ZAUSTAVILI napad (a ušli su na Trg) i vratili ih nazad.U Palmi su čak dvojcu zarobili.Uostalom ,o tom porazu se pričalo i u Hagu kad su puštali snimak šešeljevaca kako kmeče i kukaju opkoljeni kod Palme.

Tada na Trgu nije bilo ni linije ni tranšeja niti se znalo ko je gdje.Mogao si komotno preći sa Grbavice na Trg i obratno.Da su taj dan četnici došli do džamije i mosta Ivana Krndelja...U oktobarskim dešavanjima imao si formiranu liniju,bunkere,minska polja,tranšeje,znao si gdje ko komanduje i ko je na smjeni.I koliko znam,nisu udarili direktno na Trg nego na Koldžne kuće.A i tada su ih dočekali momački. :thumbup: :bih:
zateznistub

#2403 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Prvo je bilo negdje u oktobru desetog cinimi se nista strasno, malo po nogama fali samo malo kože do mišića od tromblona išo po ambulantama i to malo krpili otišao jednom u vojnu i Dujso mi reko mora transplantacija kože...ja pobjego...

Drugo i mnogo jebenije je bilo na vrhu Milinkladske gdje smo bili obezbjeđenje ekipi koja je ispred nasih linija kopala i prokopavala prolaze kroz kuce...taj dan su se njih dvojica svađala kao ko će od njih po hranu za doručak jedan je čak tek dobio i novu uniformu i hvalio se okolo sa njom. Njegov otac je bio malo niže... e sad se ne sjecam da li kolinijas ili su mozda i zivili tu negdje drugog znam iz srednje škole i šli zajedno. I naravno, pošto se nisu mogl dogovoriti krenu oba i samo sto su sišli iz kuće u tranše ona je pala šesetka i ovoga sa uniformom bukvalno raskomadala a ovaj iz moje skole je bio tesko ranjen ali ziv i ja ne razmisljajuci poletim pa im pomognem i...trehne druga i mene ukinu...lezao u vojnoj tri mjeseca operisao me Branko Vujovic..bog da mu da lijepi zivot jer me je satima krpio i uspio sat-dva nakon operacije morao sam opet pod noz jer nesto nije bilo ok i eto sad je ok.
kaasnije mi je rekao da je biva on uradio pola posla a ja drugu polovicu jer sam valjda puno krvi izgubio...a zivot mi je bukvalno spasila kutija sa 60 metaka koja je bila u đepu kombinezona u nivou srca i dva dobro gadna gelera su se zaustavila u njoj ali su mi zato jebali par rebara...

eto sarajmen

al' jebo to...
sjedimo jedno suncano jutro negdje gore na livadi i moj bivsi komsija također na travi metak se ne čuje mirno ljepota... i tromblon se zakuca u zemlju bukvalno između njegovih nogu i nepukne mi se pobacasmo a on, normalno od straha, iza kuce da piški jer ga je natjeralo.. i prolazi pored njega drugi govori mu: -"šta to radiš, pobogu"? "čuj šta radim, pa pišam..." Kaze mu ovaj pa pogledaj kako pišaš, ovaj sagne pogled i vidi da u stvari drzi mudo i piša... malo se čovjek zbunio...

jbt, nikad duzi post nisam napisao...haj zdra'o
agent_zero

#2404 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

PM72 wrote:Image

Ova slika ne pokazuje vrh brda koje sam pominjao.Ovo je iznad škole MUP-a na početku Moravske ulice.Najvisočija kuća na slici je bila artiljerijsko uporište.Pored nje je bio parkiran T55 i redovno derao po Trgu i Hrasnom brdu.Gledao sam ga durbinom desetine puta,izađe,opali par komada i uvuče se između kuća.
Bio je kod tog brda gledajući na tu sliku s lijeve strane i jedan T-34. Čak je stajao i poslije reintegracije neko vrijeme ako se ne varam.
Nekako s proljeća

#2405 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

23.8.1992.
Image
Image
Oba članka na sljedećem linku: http://abunodisceomnes.wellcomecollecti ... ter-02.pdf
zateznistub

#2406 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

Nekako s proljeća wrote:23.8.1992.
Image
Image
Oba članka na sljedećem linku: http://abunodisceomnes.wellcomecollecti ... ter-02.pdf
Sa ovog drugog članka
rahmetli Zamo Na jednu stranu (ustati i ime mu spomenuti) a svi ostali (uz duzno postovanje) na drugu.

O Izetu Tinjaku i bratu mu Ismetu ne bih ovom prilikom
karanana

#2407 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

kakvu cuvenu diverzantsku akciju na grbavicu spominje prvi clanak?
zateznistub

#2408 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

karanana wrote:kakvu cuvenu diverzantsku akciju na grbavicu spominje prvi clanak?
Navodno su jednom i do šoping došli...
Nekako s proljeća

#2409 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

4.maj 1992

5 maj 1992
Image

9 maj 1992
Image
quarterback

#2410 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by quarterback »

oslobodjenje?
Nekako s proljeća

#2411 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Citat:
'' Radomir Nešković, nekadašnji potpredsjednik Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), tokom drugog dana svjedočenja ponovio je da je nesrpsko stanovništvo tokom 1992. i 1993. godine protjerivano s Grbavice, te da su pripadnici paravojnih formacija činili zločine.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja pokušao osporiti tvrdnje svjedoka, istaknuvši da nije istina da nisu htjeli spriječiti ili procesuirati zločine na Grbavici.

“Pravda za vrijeme rata jest bila spora, ali je bila i dostižna”, kazao je Karadžić, tvrdeći kako su organi reda radili na Grbavici i procesuirali sve za koje su imali saznanja da vrše zločine.

S ovom konstatacijom svjedok Nešković se nije složio, navodeći primjer Veselina Vlahovića Batka, koji je, kao pripadnik paravojnih formacija, predstavljao “strah i trepet” za sve stanovništvo Grbavice.

“Batko je bio naoružano čudovište, pravi patološki tip. Njega su se i Srbi plašili, a Bošnjaci i Hrvati od njegovog imena strepjeli su svaki dan”, objasnio je Nešković, rekavši da ne zna kojoj jedinici je Batko pripadao, ali da vjeruje da je za njega znalo sve rukovodstvo Srpske demokratske stranke (SDS).'' Izvor: http://www.klix.ba/vijesti/bih/radomir- ... /110607117

Više u zvaničnom dokumentu : : http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/t ... 060927.pdf
Nekako s proljeća

#2412 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

quarterback wrote:oslobodjenje?
Da.
quarterback

#2413 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by quarterback »

Nekako s proljeća wrote:
quarterback wrote:oslobodjenje?
Da.
hvala
karanana

#2414 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

zateznistub wrote:
karanana wrote:kakvu cuvenu diverzantsku akciju na grbavicu spominje prvi clanak?
da nije u pitanju upad u onu skolu? neko je to spomeno cini mi se. jel se ono ivan goran kovacic zvala? sad je mislim musa cazim catic.
zateznistub

#2415 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

karanana wrote:
zateznistub wrote:
da nije u pitanju upad u onu skolu? neko je to spomeno cini mi se. jel se ono ivan goran kovacic zvala? sad je mislim musa cazim catic.
ovo su sjecanja, znam da se pricalo da je grupa njih dobacila do šopinga...jedan od njih danas nije ziv.

:)

Image
Image
Image
agent_zero

#2416 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Ti ratni članci o borbama iz Oslobođenja s ove vremenske distance djeluju tako naivno i smiješno. Tipično štivo press centra pojedine brigade za podizanje morala stanovništvu.
quarterback

#2417 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by quarterback »

agent_zero wrote:Ti ratni članci o borbama iz Oslobođenja s ove vremenske distance djeluju tako naivno i smiješno. Tipično štivo press centra pojedine brigade za podizanje morala stanovništvu.
jebiga, valjalo je dati nadu ljudima da ce se izgurati
riko-ga

#2418 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Evo i video o tom 12.05.92.god. o cemu pise Oslobodjenje.I da nije bilo samo suplja.
PM72

#2419 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

agent_zero wrote:Ti ratni članci o borbama iz Oslobođenja s ove vremenske distance djeluju tako naivno i smiješno. Tipično štivo press centra pojedine brigade za podizanje morala stanovništvu.
a jesu i lagali - Tito dragi. :-)
Čak su jednom pisali o Saši Karadžiću kako je prešao u TO BiH. :lol:

Šefko Hodžić je jednom došao do Ivana Krndelja i tamošnje stanice policije u namjeri da napiše tekst o braniocima Trga Pere Kosorića.Znači,nije se Trgu i prvoj liniji približio ni na 500 metara.Prvi policajac kojeg je "intervjuisao" bio je rođen u Sarajevu a njegov otac je bio porijeklom sa Kosova.Znači prezime albansko.S njim je bio i jedan policajac - Hrvat također sarajlija čiji je djed porijeklom iz Njemačke.

Gore pomenuti mentol od novinara je sutradan napisao tekst kako se na Trgu bore dobrovoljci sa Kosova i Njemačke. :lol: :lol: :lol:
karanana

#2420 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ili kad se dedo igra s njima i rorom im iz zajebancije rusi jarbole sa zastavama na vracama.

jest sa ove distance smijesno i providno. ali tada, barem do kraja ljeta, je stvarno davalo motiv i nadu da ce se ova hrpica terorista rastjerati u roku od mjesec-dva.
PM72

#2421 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Sarajmen.

Što bi rekli ovi "novi" - halali ali ti moram reći.

Obično nas opominješ kako se trebamo držati teme a onda odjednom " mi se kao retardirani držimo nekog prostornog okvira teme". :lol: Ko bi ti ugodio.
karanana

#2422 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

i onda zadnja recenica da se moramo drzati prostornog okvira teme.

vidim ja da sarajmen to gura i da postoje teme i za mojmilo i za dobrinju, ali mislim da se ne trebamo ko retardirani drzati bas u milimetar prostornog okvira jer je dosta stvari ovdje povezano. jebi ga, ni hrasno ne pripada temi, ali je nekako najsrodnije. ako je dovoljno povezano zasto razvodnjavati price i pisati na 4-5 razlicitih tema?
zateznistub

#2423 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zateznistub »

A sto se ne bi sve te teme koje dimenzioniraju rat i sarajevo u njemu spojili u jednu temu, onda ne bi bilo nikakvih problema...neka pise koje gdje bio i staradio...

mmislim oni koji se sjecaju i koga alchajmer nije posjetio...
PM72

#2424 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Moj zatezni,

Ja sam sve više svjestan da niko od ove naše generacije neće u pameti i zdravlju dočekati penziju...
riko-ga

#2425 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

riko-ga wrote:
Sarajmen wrote:Baš se pitah gdje si :thumbup:

14.maj 1992
Image
Ispred ove prve kuce je pogodjen tenk a transporter je gore skroz iznad ovi rusevina dosao al nije pogodjen.

Image

Edit:Ne vidim ti sliku :-D
Post Reply