Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
putujucidzindas

#2401 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

hvala žene.

ma izgleda da smo u mi bili u kinu jucer :lol: :lol: Od jutros mu zagledam bubuljicu na vrh nosa.
sinoć u 3 opet temperatura, a posljednjih par dana baš kašlje i šmrklja. Jutros išli da nam pogledaju pluća, kontam otkud opet temperatura? I dok sam ja otišla ponovo u Vrazovu da odnesem urin, vratia se kući, skinula ga, nađem veeeliku bubuljicu kod sike. Ja nikad nisam imala pljskavice, ni muž isto tako, pa ih niko ne zna ni prepoznati :lol: Odosmo poslije opet po nalaze i da vidimo jesu li.

A što se tiče dužine dojenj, ja nisam ništa odlučila. Mislim da je godinu dana dovoljno. Ako bude mogao toliko, super, ako se skine ranije, bože moj. Ako nastavi i poslije godinu dana, e to je već bezobrazluk :lol: :lol: Skinuću ga kad mu bude ćejf, ali samo dok stvarno doji. Ako nastavi ovo ujedanje, gud baj. Očito mu je dosta
duboka_misao

#2402 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote: Ja nikad nisam imala pljskavice, ni muž isto tako, pa ih niko ne zna ni prepoznati :lol: Odosmo poslije opet po nalaze i da vidimo jesu li.
hoce vas djete sve zaraziti, kako ba niste bolovali ?
putujucidzindas

#2403 Re: Bebe - ALL ABOUT!

muža su čuvali da ne dobije, a ja bila sa svom bolesnom djecom u komšiluku i nisam ih dobila nikad
duboka_misao

#2404 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:muža su čuvali da ne dobije, a ja bila sa svom bolesnom djecom u komšiluku i nisam ih dobila nikad
ovo me tako podsjeti na jednu epizodu south parka :D
Female_Sa

#2405 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

putujucidzindas wrote:hvala žene.

ma izgleda da smo u mi bili u kinu jucer :lol: :lol: Od jutros mu zagledam bubuljicu na vrh nosa.
sinoć u 3 opet temperatura, a posljednjih par dana baš kašlje i šmrklja. Jutros išli da nam pogledaju pluća, kontam otkud opet temperatura? I dok sam ja otišla ponovo u Vrazovu da odnesem urin, vratia se kući, skinula ga, nađem veeeliku bubuljicu kod sike. Ja nikad nisam imala pljskavice, ni muž isto tako, pa ih niko ne zna ni prepoznati :lol: Odosmo poslije opet po nalaze i da vidimo jesu li.

A što se tiče dužine dojenj, ja nisam ništa odlučila. Mislim da je godinu dana dovoljno. Ako bude mogao toliko, super, ako se skine ranije, bože moj. Ako nastavi i poslije godinu dana, e to je već bezobrazluk :lol: :lol: Skinuću ga kad mu bude ćejf, ali samo dok stvarno doji. Ako nastavi ovo ujedanje, gud baj. Očito mu je dosta
Ne morra znaciti da su pljuskavice. Kod moje curice se tako nedavno pojavilo, prije mozda 2 mjeseca. Ja sam se toliko bila uspanicila jer ja to nikad nisam imala i kontam hajd ako ona dobije ali i ja ako dobijem to je onda vec problem :lol: Imala je po cijelom tijelu neki osip, kao neke male bubuljice koje su na vrhu bile spicaste, mozda je po cijelom tijelo bilo 10-ak. Odveli smo je pedijatru i rekla je da nisu pljuskavice, nije mrsa, ali je nam je dala da uradimo bris grla i nosa i da stavljam neki zuti tecni puder na te bubuljice. Tako sam i uradila i povuklo se. Bris grla i nosa bio negativan. Primijetila sam kad je kupam da su na onim mjestima gdje su bile te bubuljice ostale male fleke ali definitivno nisu bile pljuskavice jer je nije ni svrbilo čak.
safran

#2406 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Pljuskavice se pojave kao male crvene pikne - obično prvo na preponama i na glavi. Temperature može biti ali ne mora. Pojave se prvo 2-3 (ne bih ni primijetila da ih nisam očekivala pa zavirivala svako malo) a onda narednog dana u većem broju. Obično se drugi dan kod nekih od prvog dana razvije mjehurić ispunjen bistrom tečnošću. Eto, tako izgledaju.
Ja sam ih pokupila na dječijoj hirurgiji dan prije operacije slijepog crijeva - drugi dan po izlasku iz bolnice razvile su se punom silinom sa temperaturom do 40 C. Mama se prepala postoperativnih komplikacija tako da kad sam se osula svi su odahnuli. Nema gdje ih nije bilo i danima sam imala visoku temperaturu pa talas osipa. Moj brat ih je prav-zdrav tada pokupio od mene i sveukupno nije imao više od 30 pikni. Sve prošlo s pjesmom. Da ih ja tada nisam imala možda bi i on danas živio u ubjeđenju da ih nikad nije imao.
safran

#2407 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

otherside wrote:@safran - definitivno izbjegavajte kino ubuduce :D
btw, koji je to zarazni film bio?
Ma sad možemo rahat ići. Ovaj put Krš & lom. Sad bebana zovemo Krš! A kralj zadnja dva dana hoda po kući i ispušta neke zvukove da bih ja skontala da imitira Radoznalog Džordža - za ove mame koje još nisu na cjelodnevnom tretmanu crtanim filomovima - majmun iz istoimenog crtića na Minimax.
Female_Sa

#2408 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Moj brat je imao pljuskavice kad je bio mali ali ja nisam. Nisam nikad bolovala nikakvu zaraznu bolest, nadam se da ih necu uz svoje dijete bolovati:)) A moja djevojčica je te bubuljice male imala po butinama, ledjima, nadlakticama i obrazu, ukupno 10-ak, voljela bih da su to bile pljuskavice ali dr. kaze da nisu, ali ko zna.. :lol: :lol:
putujucidzindas

#2409 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ovaj je imao tu jednu na nosu malenu, a onda kad sam ga pregledala našla sam tu veliku na siki.
Prije ravno 20 dana smo bili na nekom rođendanu, a većina djece je poslije fasovala. Taman mi prijateljica jučer reče da treba da pratim još danas i sutra.
Doktorica pogledala, veli da najvjerovatnije jeste, dapratim sljedećih dana, dobili smo i puder.
Tako nam je trenutno stanje još uvijek viroza + pljuskavice na pomolu + gornje dvojke nikako da izbiju . A ja pitam što neće da sisa :lol: :lol: Super je on veseo šta ga sve smara :)
Hodidid

#2410 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Hodidid »

Pljuskavice? Sta je to? Kakva je to bolest? Da nije sarlah ili ospice?
otherside

#2411 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

Hodidid wrote:Pljuskavice? Sta je to? Kakva je to bolest? Da nije sarlah ili ospice?
varicele
putujucidzindas

#2412 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Hajde ove double mame da mi objasne samo još jednu stvar.
Mali zaspo s malom temperaturom. Ako bude rasla preko 38, dam mu paracetamol. Ako i dalje bude rasla, šta onda, obzirom da otpada tuširanje i slični načini skidanja?
duboka_misao

#2413 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:Hajde ove double mame da mi objasne samo još jednu stvar.
Mali zaspo s malom temperaturom. Ako bude rasla preko 38, dam mu paracetamol. Ako i dalje bude rasla, šta onda, obzirom da otpada tuširanje i slični načini skidanja?
ako bude preko 38 ja dam voltaren cepic obori odmah, a mozes i na noge carape sa ribanim krompirom ili senfom.
putujucidzindas

#2414 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Reče mi doktorica posljednji put kad smo bili da je on još mali za voltaren. Ne znam otkad smije?
niko_niko_kao_ja

#2415 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by niko_niko_kao_ja »

mi smo koristili voltaren, i samo je on uspio sniziti temperaturu. dali nam ga na pedijatriji. ja ih pitah zar on to smije, kazu mi vidi ga koliki je, covjek citav. eh sad ti vidi.
duboka_misao

#2416 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

putujucidzindas wrote:Reče mi doktorica posljednji put kad smo bili da je on još mali za voltaren. Ne znam otkad smije?
e to se tacno ne sjecam, moj je imao vise od godinu dana kada su mu prepisali, sada je trenutno prehladjen imao je 38,5 pa sam mu odmah dala cepic da oborim i nastavila sa paracetamolom, e kazu i bjelance u carape odlicno skida temp.

ya i voltaren se daje po kilazi meni rekose .
Alhemicarkaa

#2417 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

džindas, rano je za voltaren. I kasnije ga treba davati baš kad prigusti - pristupi paracetamolu i svim alternativnim načinima. Senf, bjelance, krompir i masiranje mlakim oblogama - i to ekstremiteta, bitno je temperaturu izvući iz glave u šake i noge, zato ne masiraj čelo, samo šaku i stopala, možeš i komplet ruke i noge. I nemoj po grudima masirati i stavljati obloge.
otherside wrote: @lietome - drago mi je sto uzivas s bebom, vidjeces, svakim danom je sve ljepse :-D
:shock: Neko je hakovo profil otherside :shock:

Što se tiče D3 kapi i da uzima doilja, nema potrebe ako uzima vitamine za trudnice i doilje. Ne misli se da će D3 kapi preći u mlijeko i doći do bebe - pa onda ne bi davali bebi, već da ona u mjesecima dojenja ima povećanu potrebu za D vitaminom. U suštini ga cjeli život treba uzimati u hladnim mjesecima, ali nije neophodno kao D3 kapi, već preko ribljeg ulja, preko veće konzumacije ribe i sl.

Ja sam široki povoj stavljala 8 i po mjeseci :-) , tako mi rekla doktorica. Prvih mjesec i po stalno, a do 9. mjeseca preko noći, dok je preko dana treba nositi u gipsy položaju. Jadno moje djete još uvijek spava sa raširenim i savijenim nogama :lol:
Nema veze, valjda ću i ja biti dupla mama i imati priliku za popravni (mada, koja sam mazga, ako kaže doktorica ja ću je opet poslušati :cry: ).
safran

#2418 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

duboka_misao wrote:
putujucidzindas wrote:Hajde ove double mame da mi objasne samo još jednu stvar.
ako bude preko 38 ja dam voltaren cepic obori odmah, a mozes i na noge carape sa ribanim krompirom ili senfom.
Jah, ti voltaren mogla od 6 mjeseci :lol: :lol: :lol:

Ako oko ponoći i dalje bude imao preko 38 C ja bih mu metla paracetamol čepić - Lupocet. Ne bih odmah sa voltarenom. A ne bi mi mrsko odguzeljati do apoteke u frižideru (a leđa me bole - ovaj klipan hoće da se nosa) po ono ćage i evo šta piše za Voltaren čepiće:
- nama donje starosne granice primjene - samo stoji upozorenje "Oprez je potreban kod primjene diklofenaka u djece mlađe od 18 mjeseci zbog mogućnosti sporijeg izlučivanja i njegove akumulacije u organizmu."
- Doziranje u stanjima sa povišenom temperaturom u djece - 0,5 do 2 mg/kg/dan podijeljeno u 2 ili 3 doze.
Pa ako tvoj malac ima 9 kg to ti ga dođe 4,5 - 18 mg dnevno. Najniža doza su čepići od 12,5 mg - znači i ako dođete do Voltarena onda pola.
safran

#2419 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Hodidid wrote:Pljuskavice? Sta je to? Kakva je to bolest? Da nije sarlah ili ospice?
Šarlah nije sigurno a ospice - vrlo moguće.
safran

#2420 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Moj beban se sav osuo - lice, uši, očni kapci, leđa, pazuho, prsa a najgori je pelenski region - ponos mu je sav u pljuskama kao i pripadajući parni ukrasi. Starijeg smo krečili bibo štapićem a za ovog nam treba mačak - hem se vrti, hem bježi po kući, hem pikna do pikne.
Alhemicarkaa

#2421 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Kad smo mi išli onu subotu zbog temperature u Vrazovu, puna čekaonica djece, mahom sa pljuskavicama. Prozovu nas, čekamo da izađe par sa dvoje djece, imaju pljuskavice. Izašli oni, ja se sklonila u vrh te prostorije, čekam da se oni sklone, da se moj beban be zarazi, oni ni habera, pa sve prema nama. Ja nekako izmigoljim i u ordinaciju. Kad smo izašli, vidim neka prazna prostorija na dnu hodnika, kažem mužu hajmo tamo da je obučemo, da ovdje ne pokupi još i pljuskavice. I mi tamo, kad onaj par sa djecom pravo za nama :-) , jedva ih se kutarisali.

Ja sam danas primjetila ko neku bubuljicu bebari iza uha. Kasnije vidim malo se zgulilo, mala piknica, šta li je to?
putujucidzindas

#2422 Re: Bebe - ALL ABOUT!

UH, hvala na ovim svim detaljnim objašnjenjima/uputstvima.

Ja evo sve vrijeme pored njega, čini mi se da sad uopšte nema temperaturu. Sad bi se nekad trebao buditi da klopa, pa ću je mjeriti ponovo. U kući sad i nemamo ništa osim lupocet čepića i panadol baby (može biti negdje da mi je neko dao onaj daisy ili kako se već zove, nije mi palo na pamet da ga tražim). Vidjećemo kako će večeras, ima onda tih alternativnih. Ja reko bolje da priupitam na vrijeme, nego da večeras tražim administratora da vas budi sve redom :lol: :lol:

Ali slini neopisivo. Ovo još nisam vidjela :-)

A mene sve nešto svrbucka :lol: :lol:
Alhemicarkaa

#2423 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote: A mene sve nešto svrbucka :lol: :lol:
:lol: Joj džindas :lol: , rano ti je za još jedno. :razz:
putujucidzindas

#2424 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote: Ja sam danas primjetila ko neku bubuljicu bebari iza uha. Kasnije vidim malo se zgulilo, mala piknica, šta li je to?
znaćeš bude li ih još :)
putujucidzindas

#2425 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Alhemicarkaa wrote:
putujucidzindas wrote: A mene sve nešto svrbucka :lol: :lol:
:lol: Joj džindas :lol: , rano ti je za još jedno. :razz:

ccc :x zezaj, zezaj :lol:
Post Reply