Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TheHound

#2401 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by TheHound »

OldMayor wrote:
TheHound wrote:
iceman2010 wrote: Bilo je kontekstu price kako je cijena stana povoljna i kako ne moze nize, a ljudi postali multimilioneri. Znaci da se radi o ostvarivanju ekstra profita i da je dio toga trebao biti potrosen na parkove, zelene povrsine, parking mjesta... Ne mogu supe na viljusku sa pricom kako je cijena stana super povoljna. Jedini koji su super povoljno prosli, a zbog sprege sa lokalnim vlastima, su vlasnici Tibre.
Kako to da je opet u Tibri najjeftinij kvadrat u citavom Sarajevu? Prica ti ne pije vodu, ko da si tek dosao ovdje s Novog Zelanda.
Eto vlasnici Tibre postali milioneri preko noci, zahvaljujuci onim zgradama na stupu. Ma daj bolan de razmisli malo.
Cuj kako, pa valjda bi trebao znati da nije isto napraviti zgradu od 4 sprata i 13 spratova. Cijena zemlje je u oba slucaja ista.

Isto tako nije isto naruciti 30 wc solja i 3000 wc solja. 100 prozora ili 10.000 prozora.

I opet kad sagledas kolicinu stanova, on je mogao ici jos dole sa cijenom, ali zasto bi kad mu i ovako ide prodaja.
To je poenta.
Da ima bolje a jeftinije ne bi on prodao ni jedan stan. Ocigledno nema jeftinije jer je prodao SVE stanove.
refik_b

#2402 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by refik_b »

...
:sax:
...
Last edited by refik_b on 07/11/2014 07:43, edited 1 time in total.
milojicabrzi

#2403 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

refik_b wrote:Ljudi kupuju stanove na Tibri kao odskočnu dasku za bolje, dok ne skupe pare za grada ili da se ispale iz zemlje. Za neke je to zadnja stanica nakon što su prodali stan u gradu, za neke Amerika jer su iz pripizdića negdje. Neki su tu jer su se poudali/poženili a nemaju ni najmanjih uvjeta za to. S tim da će Tibra za 20 godina biti sarajevski Harlem u kojem stan neće vrijediti ništa zbog kriminala i vandalizma. Tek u preprodaji ti stanovi neće vrijediti ništa. Već sada dobar dio stanova kuburi sa gljivicama i vlagom, jer nemaju sunca, a o sigurnosti da ne govorim.
Ne bih baš rekao...

U Tibri je dosta stanova kupila i dijaspora, ima i ljudi kojima je to jedna od nekretnina u vlasništvu, tako da te priče o nekom sirotinjskom "socijalnom naselju", ne piju vode.

Otiđi na parking Tibre, pa da vidiš šta se sve voza u odnosu na druge dijelove grada.

Kakve gljivice, kakvi bakrači... Sa kakvim sve problemima kuburi starogradnja, to je tek čudo jedno... Ovi stanovi koji su građeni u nekoj godini '60-ih. ili '70-ih, imali su balkon, ali samo ako nije bilo nestašice armature te godine, morali se ugrađivati materijali domaćih proizvođača, koji su kvalitetom bili daleko ispod svjetskih standarda (kao razlika između Yassa i Nike)... Pogledaj onaj klip što sam postavio prije nekoliko dana, kako komisija kod Šurdilovića iz serije "Vruć vetar", vrši prijem stana.

Čast izuzecima, kao što su naselja tipa Breke ili sl. koja su namjenski građena za direktorski stalež, pa su bile malo bolje gradnje.

Već sam više puta rekao, kod Tibre je sama kvaliteta gradnje, materijalom i tehnički, jako dobra, stanovi su kvalitetni, ali je infrastruktura loša.

Svi bi htjeli parkove, igrališta, ali šta je tu je, stigao kapitalizam i na naša vrata.

Hodao sam dosta i po inostranstvu i ljudi koji stanuju u stanovima na tehničkom nivou, kakva je Tibra, mogu se udarati nogom u guzicu, jer se i tamo itekako živi po zgradama i kućama iz 1914-23 u kojima puše na sve strane.

Slažem se da bi naselje bilo puno bolje, da je ostalo sa 6 spratova i sa malo boljom infrastrukturom, koju je općina morala uvjetovati, tada bi bila otprilike slična Dobrinji i puno ugodnija za život.

Treba samo biti realan i sagledati sve prednosti i mane, koje ima svako naselje... Daleko je ovo od idealnog, ali nije ni sirotinjska mahala...
refik_b

#2404 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by refik_b »

...
...
Last edited by refik_b on 05/11/2014 06:56, edited 1 time in total.
macmoodan

#2405 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

refik_b wrote:ako misliš da je neko JNA varao i da je mogao proći tehnički prijem da sve nije bilo vrhunsko varaš se.
Živio sam u vojnom stanju na Grbavici, zidovi od siporeksa naspram Tibrine cigle ;-)
I kakvih 25 spratova, koje ti zgrade gledaš :shock:

Po ovome što ti pričaš mogao bih se zakleti da si ili ogorčeni vlasnik posjeda u blizini Tibre ili plaćenik konkurencije - suludo je da se ovoliko trudi blatiti Tibru neko ko nema direktan interes u istom.
Kosato

#2406 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kosato »

Neki dan setnjicom odvedem se slucajno do nove izgradnje stanova Miljacka ... Mogu vam reci ne izgleda lose kako ljudi rade...haman da ce biti dobro uradjena...kad se usminka za par godina sve dole....bit ce lijepo naselje...barem sam tako vidio i zamislio :-)
maxell_sarajevo

#2407 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

@Refik

aj nam reci za koga radis, za one iz bau- bau zgrade?

O kakvi 25 spratova govoris?

Ja kao vlasnik stana u Tibri nemam problema ni sa vlagom, nisa gljivicama, narkomanima, praking prostorom. pogledom u komsijn stan i to evo vec skoro tri godine.

Nije istina da ce ovo biti bosanska favela, jer stanove kupuju vecinom mladi bracni parovi, VSS struke koji rade u dobrim firmama, nema ovdje socijalni slucajeva, i niko nije dao od 60k do 100k da bi mu to bila odskocna daska za nesto bolje.
Miki123

#2408 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

Prije svega imam nešto raje koja živi u Tibri
pa, kako molim te, ti stara sarajevska čaršijska porodica, 7 koljena sarajlija, kuća u SG od min 200k eura, a raja sa ološem iz tibre, ma daaaj.. :D odmah se prestani s njima družit :-D :izet:
refik_b

#2409 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by refik_b »

...
...
Last edited by refik_b on 07/11/2014 07:42, edited 1 time in total.
emmir1

#2410 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by emmir1 »

refik_b wrote:Ljudi kupuju stanove na Tibri kao odskočnu dasku za bolje, dok ne skupe pare za grada ili da se ispale iz zemlje. Za neke je to zadnja stanica nakon što su prodali stan u gradu, za neke Amerika jer su iz pripizdića negdje. Neki su tu jer su se poudali/poženili a nemaju ni najmanjih uvjeta za to. S tim da će Tibra za 20 godina biti sarajevski Harlem u kojem stan neće vrijediti ništa zbog kriminala i vandalizma. Tek u preprodaji ti stanovi neće vrijediti ništa. Već sada dobar dio stanova kuburi sa gljivicama i vlagom, jer nemaju sunca, a o sigurnosti da ne govorim.

Za Tibru bi u normalnim zemljama dvadesetak ljudi završilo u zatvoru, jer su sva pravila urbane gradnje prekršena. U Jugoslaviji nikada se nešto tako ne bi moglo napraviti, to je ruglo Sarajeva, pa možda i Balkana. Ipak najveća govna su ljudi koji nazor hoće da žive u Sarajevu preko mrtvih, kupuju to smeće, pa nek žive u šupku, al da žive...

Ko god je Tibru pravio vrlo dobro je poznavao balijandersku filozofiju života i psihologiju.

Tibra je nanijela veliku štetu i tržištu nekretnina u Sarajevu, jer je oborila cijenu stanova. Tipična ilegalna i nelojalna konkurencija koja je uštedila na stvarima koje po zakonu nije smjela.

Normalan stan ima svoju cijenu, i ne može blok koji vrijedi marku biti 10 feninga zato što neko u Sarajevu ili BiH nema para da ga kupi. Isto vrijedi i za zemljište ili prostor. Može se varati, ali kad tad će u eksploataciji stvari izaći na vidjelo.

Ti vjerovatno radiš sa nekretninama pa si tako ogorčen Tibrom.
Sa te strane je razumljivo.
Reći da u Tibri stanove kupuju socijalni slučajevi može samo neko ko ne poznaje prilike u BiH.

Pa nije ovo Amerika pa da socijalni slučajevi mogu odvojit 80 000 km za stan ili dobiti kredit u banci.
Zna se ko može dobit kredit, oni koji imaju dobre I sigurne plate.

Dakako da je Tibra promašila sa dosta stvari no ni blizu u tolikoj mjeri koliko si ti se ispromašivao u svom komentaru Tibre.

Ima Tibra i dosta dobrih strana, recimo značajno je oborila cijenu kvadrata u Sarajevu, pa je dosta mladih zaposlenih uspjelo kupiti stan a da ne moraju dignuti 170 000 km za solidan stan.

Oni koji idu dalje u svijet, oni ne kupuju stanove oni iznajme stan pa žive tu dok im se ne završe papiri.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2411 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ova priča o obaranju cijena je stvarno komična

dakle da su cijene bili previsoke...čim se mogu oboriti :D
OldMayor

#2412 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Hahah dje nam je refik nas, gleaj ti starih sarajevskih mahala, ma kakvi tamo sve gospoda zivi...hahaha...ma mora da su dosli iz tibre pa pucali.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... 41105075#6
P308

#2413 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Novogradnja u Sarajevu? Od 98 stranica na 97 se raspravlja o Tibri :D
supercali

#2414 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by supercali »

Cijene stana je oborila recesija kakva tibra sta vam je
makse seljanko makse

#2415 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by makse seljanko makse »

Ne kontam odakle tolika potreba da se nesto pljuje i slicno pa cak i na ovoj temi.
Fakat ste postali dosadni sa tibrom i sl.
I ako i ja licno trazim stan tibra mi nije opcija jer mi se komplet infrastruktura dole ne svidja a daleko od toga da imam para za bacanja pa da mi cijena u tibri nije odlicna.
razonoda

#2416 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by razonoda »

Samci i bracni parovi sa djecom imaju razlicite poglede i mogucnosti. Tako vjerovatno i biraju mjesto gdje ce zivjeti.
Meni licno nije bitan kavlitet stana , to se moze unaprijediti, ali mi je bitniji komsiluk, buka, vrsta naroda. Najradije bi iznajmila 1 mjesce pa onda se odlucila za kupovinu. DVERI ne bi da mi djaba daju.
OldMayor

#2417 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

P308 wrote:Novogradnja u Sarajevu? Od 98 stranica na 97 se raspravlja o Tibri :D
Pa kad je od 100% novogradnje, Tibrin udio 70% :D

Tibra Buca potok, Nedzarici i Stup...pa jbt tu ima preko 5 hiljada stanova

Sve ostale novogradnje kad skupis nemaju toliko.
Svicko

#2418 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Znači apsolutan apsurd, mahom ljudi koji žive u Tibri, uključujući i mene, su zadovoljni, naravno nije savršeno, kažem, bilo bi ideala sad da napolju imam park, školu, šetalište, rječicu itd pored svega nabrojanog, ALI, kada uzmeš alternativu, kvalitet stana, tip grijanja, cijenu, lokaciju i sve ostalo - ja sam i više nego zadovoljan. Na spratu imam sve mlade ljude, ima svega naravno, ogromno je naselje, ali u biti preovladavaju mlade porodice, bračni parovi sa malom djecom. I naći ćemo mi njima i da se igraju i odrastaju normalno.

I onda sa druge strane pogledaš, ljudi koji ne žive niti imaju ikakve veze sa ovim naseljem - najviše se bune i blate sve to. :? :? :?
Koja poenta? Je li to neko zaista misli da meni želi dobro više nego što želim sam sebi? Koji je motiv, ne shvatam apsolutno.

Možda bi bilo bolje da se pozabavite drugim lokacijama, novogradnjama, da vidimo šta je to drugo u ponudi. Pa da kažem brate jesam se zajebo, bilo je bolje.

Ali teško. Na osnovu raznih kriterija tipa nečiste papirologije, neodgovarajućeg sistema grijanja, lošeg rasporeda u stanu, skupe cijene - odmah otpisati X drugih ponuđenih lokacija, sad ponovo kada bih kupovao stan.

Vjerujte, dobro je razmislio svako ko je kupio stan BILO GDJE i o cijeni, i o infrastrukturi, namjeni stana, kvaliteti, pogledu, komšijama, svemu.
I opet se ljudi odluče za ovo. Pa mora da neko tu ima mozga majku mu.
Truba

#2419 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

jbg iskreno kad si toliko love dao moraš biti zadovoljan :D
da nisi opet ne bi smio kukati da te ne zajebaju :D
pumica

#2420 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pumica »

Black swan wrote:jbg iskreno kad si toliko love dao moraš biti zadovoljan :D

Pa to vazi za bilo koju lokaciju i to se moze reci SVIMA koji su ikada igdje kupili stan.
Pa i ako su birvaktile dobili stan slicno im se moze reci - "moras bit zadovoljan kad su ti to dali..." jer vazda je bilo joj onaj je dobio bolji stan ili ovi su super stanovi a ovi ne valjaju...
Svasta...ne smijes bit zadovoljan.
Forum je da gibetis haman :roll:
Truba

#2421 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Jes...super ste to napisali
Zato nam i treba neki objektivni neutralni promatrac
Jos ako ima ukusa za lijepo i zavrsio je arh. Faks
Ocjena ce biti jos realnija
L u c i f e r

#2422 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by L u c i f e r »

Za te pare, i više nego dovoljno muzike.
Svicko

#2423 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Black swan wrote:jbg iskreno kad si toliko love dao moraš biti zadovoljan :D
Pa takvo razmišljanje može imat samo neki kompleksaš i napaćena osoba.
Truba

#2424 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Takva je vecina u bosni...

Mozemo naci forum za aritekte u cileu i poslat
Slibe tibre
To bi bila neutralna i postena ocjena = nula
Inace ja ne bih imao nista protiv stana tamo :D minimalista sam
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2425 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by KatarinaKosaca »

Na ovoj temi kao i uvijek zadovoljni svicko i luksuzna tibra. Da citam iz druge drzave a citajuci svicko pomislila bih da je to elitno naselje sa bazenima, a zlobnici nsto prigovraju. Imam stan u Tibri da ne odgovoris odmah kako ja to iz dusmanluka :D
Post Reply