Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sokkia

#2401 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sokkia »

StupskaBitanga wrote:Konaković gomada i ljudina hahahaha pa ovo je nevjerovatno hahahahha
dobro ba, kažem "mislio" vidim da sam pogrešno mislio.
vješalica

#2402 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

dobro je da ikako sazna za to...da nije mozda kasno???
drug_profi

#2403 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

sokkia wrote:GRAĐANSKI NEPOSLUH !!!!

to je jedino rješenje .

mene sinoc u emisiji "odgovorite ljudima" pravi iznenadi onaj dugajlija Konakovic. :-x
ja mislio to neki poštenjacina i gromada od covjeka kad ono lik isti lopov ko i ostala banda :sad:
Joj tebe jarane.... mogao si mu i zirant biti :lol: :lol:
sokkia

#2404 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sokkia »

drugi profil wrote:
sokkia wrote:GRAĐANSKI NEPOSLUH !!!!

to je jedino rješenje .

mene sinoc u emisiji "odgovorite ljudima" pravi iznenadi onaj dugajlija Konakovic. :-x
ja mislio to neki poštenjacina i gromada od covjeka kad ono lik isti lopov ko i ostala banda :sad:
Joj tebe jarane.... mogao si mu i zirant biti :lol: :lol:
:D
da je tražio to od mene garant bi mu bio, sad je zakasnio :-D

jbg.. ja konto svi gorostasi dobrice.
Innovation

#2405 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Innovation »

ostao/la Innovation dana 03/10/2013 14:17
to je glupo, s obzirom na razliku u cijeni nakon 5 tj 10 kubika, najebat ce jedino oni viseclani u kucama i stanovima sa posebnim brojilom
jer porodica sa 4 clana u stanu gdje je zajednicka potrosnja i gdje se trosi 4 kubika po osobi, placa to po jeftinoj tarifi,
dok ovi u kucama sa ista 4 clana, tih 16 kubika placa po visokoj tarifi :?

mozda grijesim :? jel sabiraju u stanovima ako su 2 clana po 4, sto je 8 pa bi bila skuplja ili svaki clan za sebe drzi manju tarifu, pa se to sabere :D

1.ZKS je potrosila x kubika. Zgrada ima y stanara. x/y = T. T puta broj /prijavljenih/ clanova u stanu. Prijavljena 4 clana
potrosila 16 kubika, placaju 5 kubika po 0,70 KM + PDV, 5 kubika po 1,05 KM + PDV i 6 kubika po 1,17 + PDV.

2.U privatnim kucama i stanovima koji imaju svoje brojilo.
Na brojilu ocitano 16 kubika. Postupak obracuna je isti.
Ovo se odnosi samo na potrosnju vode.

U ZKS svaki stan placa 2 KM fiksni dio.
U privatnim kucama i stanovima koji imaju svoje brojilo fiksni dio 2 KM.

Kanalizacija: 0,30 + PDV do 5 kubika potrosene vode, 0,45 + PDV do 10 kubika, 0,50 preko 10 kubika.
PVN za koristenje voda 0,01 + PDV
PVN za zastitu voda 0,04 + PDV

To bi bilo sve.
vozač

#2406 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vozač »

jel ovaj fiksni dio 2 KM bio prije poskupljenja, jbg kad prokontaš i to je lopovluk, ko je u kući ima jedan sat i plaća 2 KM, ko je u zgradi i zajednička potrošnja isto ima jedan sat, a plaća se 2KM x broj stanova

pa sat u kući, sat u zgradi, zar to nije isto
po jedan sat, jedno mjerilo, a oni naplate kod mene u zgradi 60 x 2 KM, a u kući naplate 1 x 2 KM, ovo je također bezobrazluk neviđeni
eeeeeee

#2407 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eeeeeee »

vozač wrote:jel ovaj fiksni dio 2 KM bio prije poskupljenja, jbg kad prokontaš i to je lopovluk, ko je u kući ima jedan sat i plaća 2 KM, ko je u zgradi i zajednička potrošnja isto ima jedan sat, a plaća se 2KM x broj stanova

pa sat u kući, sat u zgradi, zar to nije isto
po jedan sat, jedno mjerilo, a oni naplate kod mene u zgradi 60 x 2 KM, a u kući naplate 1 x 2 KM, ovo je također bezobrazluk neviđeni
nije bio to ti je upravo sto ti govoris ja koji imam sat placam ga 2KM i svi oni koji imaju jedan sat na zgradu placaju 30 stanova x2KM, racunica im je sjajna... valjda ovi crnci u zajednickom satu vise rade od mog crnca :izet: :D

drugo

Ja nigdje u vijestima i pred priznanja greske "ekspertne" vlade ne cuh da ce poskupljenje vratiti u okvire 20%... Voda je definitivno trebala da poskupi od toga ne treba bjezati (isto kao i centralno grijanje), ali ne ovako i ne na ovakav nacin, pljackom-prevarom i samo preko ledja gradjana. Vlada treba da uredi stanje ne samo u ViK-u, nego i u toplanama (svim kantonalnim preduzecima), ako ovako nastave sa ignorisanjem i pored poskupljenja kad tad ce opet poceti praviti gubitke (ako se uopste i izvuku i pored poskupljenja) i doci ce u situaciju u kakvoj je sada GRAS...

Koji je zakljucak vlade i da li ga uopste ima???
Da li je meni nesto promaklo ili vi imate vise info o vracanju u okvire 20%???
Any info?
drndalo

#2408 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drndalo »

Zakljucak je da more bit' da bidne, a more bit' i da ne bidne... :izet:

Uglavnom, sve mi se cini da je vrijeme da pocnem sa neplacanjem racuna, sto nisam od 2004 ni jednom napravio... Nije problem u 5 KM, ali jeste jer je tih 5 KM skoro 50% povecanja... A majmun (isprika postenim zivotinjama ovog opredjeljenja), tj. Ministar me ubjedjuje da je to 20%...
drug_profi

#2409 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

Mislim da je bojkot racuna jedini nacin. Neka nas tuze. Branicemo se da je odluka o nacinu naplate nezakonita i diskriminirajuca. Bolje im je da sto prije izmjene odluku o povecanju cijene vode i da svaki kubik ima istu cijenu, nego ovaj idiotluk koji su mogli samo ovi reterdirani ili lopovski mozgovi smisliti.
Sa 30% poskupljenja, samac bi imao 1-2 marke veci racun, a cetveroclana porodica 5-8 maraka veci racun sto realno i nije velik teret. Ovako sad samac i nema povecanje, a cetveroclana porodica ima 20 maraka vise da plati sto se ipak prilicno osjeti, a najgore je sto znas da je to nepravedno i jetra svoja jedes zbog toga.
rolenc

#2410 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by rolenc »

Sada kada su progurane nove cijene vode mislim da je nekakav red da se zaposlenim u vodovodu dignu plate bar za 30% i isplati regres i 13-a za proslu i tekucu godinu. Ipak sa ovako mizernim prosjekom plate za nase uslove od 1100 KM tesko da tamo neko moze imati motiva da kvalitetno obavlja svoj posao, i da ocekujemo brzu sanaciju svih ovih curenja na vodovodnoj mrezi.
Uzimajuci u obzir da imaju samo 1000 zaposlenih, smatram da bi njihove ljude na terenu trebalo malo rasteretiti i oko ovih ocitanja potrosnje. Zasto oni moraju svakih 3-5 mjeseci ocitati stvarno stanje brojila kada se to moze uraditi i na kraju svake godine. Na ovaj nacin bi se ostvarila znacajna usteda na godisnjem nivou te bi se na taj nacin omogucilo dodatno zaposljavanje u administraciji, ne samo blize, vec i dalje familije.
obelix1

#2411 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by obelix1 »

Mene je.. ova tarifna politika koja je kofol socijalna i pri tome stimulira štednju.
Da je prvih 5m3 po članu domaćinstva idalje 1KM ja bih razumio ali ovako nas stimuliraju da nemamo djece i da se neperemo.
Neki samac u stanu ima tih 5m3 po 1 KM po staraoj cjeni a ja i supruga sa troje djece isto e to nevalja i to je diskriminacija.
Nek bude 5m3 po članu domaćinstva 1 KM a svaki dalnji m3 može biti i 10KM e tostimulira štednju vode.
ultima_palabra

#2412 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ultima_palabra »

rolenc wrote:Sada kada su progurane nove cijene vode mislim da je nekakav red da se zaposlenim u vodovodu dignu plate bar za 30% i isplati regres i 13-a za proslu i tekucu godinu. Ipak sa ovako mizernim prosjekom plate za nase uslove od 1100 KM tesko da tamo neko moze imati motiva da kvalitetno obavlja svoj posao, i da ocekujemo brzu sanaciju svih ovih curenja na vodovodnoj mrezi.
Uzimajuci u obzir da imaju samo 1000 zaposlenih, smatram da bi njihove ljude na terenu trebalo malo rasteretiti i oko ovih ocitanja potrosnje. Zasto oni moraju svakih 3-5 mjeseci ocitati stvarno stanje brojila kada se to moze uraditi i na kraju svake godine. Na ovaj nacin bi se ostvarila znacajna usteda na godisnjem nivou te bi se na taj nacin omogucilo dodatno zaposljavanje u administraciji, ne samo blize, vec i dalje familije.
:thumbup: :mrgreen:
VjecitiStudent

#2413 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Nazalost, voda je morala poskupjeti. Moguce je raspravljati samo o modelu poskupljenja i najboljem nacinu da se zastite socijalne kategorije.
drug_profi

#2414 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote:Nazalost, voda je morala poskupjeti. Moguce je raspravljati samo o modelu poskupljenja i najboljem nacinu da se zastite socijalne kategorije.
Morala je jasno je to, ali je to uradjeno tako bahato i sarlatanski da jednstavno izaziva bijes.

Ili nek prebroje glave u domacinstvima, ili da je i prvi i zadnji kubik po istoj cijeni.
Trebam te

#2415 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Trebam te »

drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote:Nazalost, voda je morala poskupjeti. Moguce je raspravljati samo o modelu poskupljenja i najboljem nacinu da se zastite socijalne kategorije.
Morala je jasno je to, ali je to uradjeno tako bahato i sarlatanski da jednstavno izaziva bijes.

Ili nek prebroje glave u domacinstvima, ili da je i prvi i zadnji kubik po istoj cijeni.

Genralni bojkot generalno ne placanje, ne mogu iskljuciti cijelom gradu vodu onda gruhnuti javni bunt gradjana i dovesti mase na ulice,

nema vam druge, cijene vode su kao u Evropi a place 10 puta manje

:mrgreen:
Dozer

#2416 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Napravio sam i proracun kako bi to izgledalo da se obracun vrsi po osobi, a ne po domacinstvu.
Proracun odradjen za primjer zgrade/ulaza sa 20 stanara, ukupnu potrosnju od 120 kubika i cetveroclanu porodicu.

Po trenutnom nakaradnom obracunu koji je na snazi, takva porodica sada placa 46,14 KM.

U slucaju obracuna po clanu domacinstva, tj. po osobi, takva porodica bi identican racun placala 38,03 KM.

Ako sad to pretvorimo u oportunitetne troskove, to znaci da bi ta porodica tu ustedu od 8 KM mogla potrositi za hljeb, mlijeko, ulje, brasno, secer, skolski pribor, majicu za dijete, itd. itd. itd..

Ako to pretvorimo u godisnji nivo, tada je usteda 96 KM, sto nadalje ima i razne druge varijante oportunitetnih troskova/mogucnosti.

Ako, nadalje, tu ustedu postavimo na linearni nivo za sve gradjane, i uzmemo da je 400.000 gradjana u Sarajevu, to znaci da bi svaki pojedinacni gradjanin mjesecno na ovaj nacin ustedio 2KM. U Sarajevo bismo tako dobili mjesecni iznos od cca.800.000 KM koji bi ostao gradjanima u dzepu, a ne bi se dao u rupu bez dna zvanu ViK i SDA.

Ako sve to, opet, prebacimo na godisnji nivo - gradjanima bi u dzepu ostalo 9,6 miliona KM vise, nego u trenutnom slucaju kada se sve to daje Vik-u.

Ali, idu izbori, pa valja napuniti crne stranacke fondove kako bi se finasirale imbecilne kampanje.

Mogu vam ga postirati, pa da sami radite kalkulacije i vidite koliko vas kolju.
forum@sh

#2417 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by forum@sh »

Pa ovo fakat nigdje nema!!!

Račun, tj. potrošnja identična prethodnom!! Znači, copy/paste! :shock: :cry:

Evo da pitam ostale. U odnosu na konačnu potrošnju, prosjek po čl. domaćinstva je 11 kubika. Pa nije akva-park, majku mu!!!
Kako vi stojite???

E pa nećemo tako Dino..

Prošli sam regularno platio (preko klinca doduše), ali ovaj će preko uplatnice, prema 'mom' očitanju, a ne njihovom!! :izet:

Dozer, daj te proračune da se podvučemo.
drug_profi

#2418 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drug_profi »

Ma ne placajte nista, trazite ispravan racun, sa obrazlozenjem da je u suprotnosti sa Zakonom.
Evo vam i online mozete, samo vam treba sifra potrosaca.

http://viksa.ba/reklamacije/obr_rek.html

Naravno, nece vam uvaziti zalbu, ali imate trag da ste trazili korekciju. Sto manje novca dobiju sad, prije ce se trznuti da promjene tarifiranje.
Dozer

#2419 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Evo ga.

Kalkulator potrosnje vode

Uputstvo:
1 Sheet racuna stanje po trenutnom, njihovom nacinu - zbirno na ukupnu potrosnju
2 Sheet racuna po clanu domacinstva - pojedinacno, pa onda zbir.

Mali problem s drugim sheetom jeste sto excel ne moze kalkulisati formule i IF parametre. Probacu rijesiti, pa repostirati, ali za sad, i dok je potrosnja po clanu ispod 10 kubika, ovo funkcionise.

Samo se mijenjaju parametri u zutim poljima, a ukoliko ste u kuci, tada u Sheet 1, polja ukupnih stanara i clanova domacinstva samo ukucate br. 1, jer u kucama se voda ne dijeli po clanovima, nego samo po satu. Ili grijesim?

NAPOMENA: Kada kliknete na ovaj link za download, na stranici na koju stignete destrihirajte ono ispod sivog download dugmeta (Use our download manager and get recommended downloads), pa tek onda kliknite sivo download dugme. Tada cete downloadovati ovaj file, a ne nekakav download manager. Sorry, zaboravih ovo napomenuti.
Last edited by Dozer on 04/10/2013 15:54, edited 1 time in total.
forum@sh

#2420 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by forum@sh »

drugi profil wrote:Ma ne placajte nista, trazite ispravan racun, sa obrazlozenjem da je u suprotnosti sa Zakonom.
Evo vam i online mozete, samo vam treba sifra potrosaca.

http://viksa.ba/reklamacije/obr_rek.html

Naravno, nece vam uvaziti zalbu, ali imate trag da ste trazili korekciju. Sto manje novca dobiju sad, prije ce se trznuti da promjene tarifiranje.
:thumbup: :thumbup:

Žalba, tj. primjedba (i još ponešto) poslata!
forum@sh

#2421 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by forum@sh »

Dozer wrote:Evo ga.

Kalkulator potrosnje vode

Uputstvo:
1 Sheet racuna stanje po trenutnom, njihovom nacinu - zbirno na ukupnu potrosnju
2 Sheet racuna po clanu domacinstva - pojedinacno, pa onda zbir.

Mali problem s drugim sheetom jeste sto excel ne moze kalkulisati formule i IF parametre. Probacu rijesiti, pa repostirati, ali za sad, i dok je potrosnja po clanu ispod 10 kubika, ovo funkcionise.

Samo se mijenjaju parametri u zutim poljima, a ukoliko ste u kuci, tada u Sheet 1, polja ukupnih stanara i clanova domacinstva samo ukucate br. 1, jer u kucama se voda ne dijeli po clanovima, nego samo po satu. Ili grijesim?

NAPOMENA: Kada kliknete na ovaj link za download, na stranici na koju stignete destrihirajte ono ispod sivog download dugmeta (Use our download manager and get recommended downloads), pa tek onda kliknite sivo download dugme. Tada cete downloadovati ovaj file, a ne nekakav download manager. Sorry, zaboravih ovo napomenuti.
Hvala! :thumbup:
Dozer

#2422 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

I? Jel' dobar kalkulator? :D
forum@sh

#2423 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by forum@sh »

Dozer wrote:I? Jel' dobar kalkulator? :D
Dok naFatam ovog našeg kućepazitelja, ne znam ukupnu potrošnju u haustoru.
Tek će onda bit hvatanja za glOvu. :twisted:

Dobro si ti ovo. :D
Dozer

#2424 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Ukupnu potrosnju imas na svom racunu - prvo gornje lijevo polje, tu pise ukupna potrosnja u ulazu.
Innovation

#2425 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Innovation »

Dozer wrote:I? Jel' dobar kalkulator? :D
Zgrada potrosila 1286 kubika.
Broj stanara 285.
Koliki je racun za 2 clana?
Post Reply